19.8 C
Athens
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήVIDEOΧαμένο αμερικανικό υποβρύχιο ανακαλύπτεται 60 χρόνια μετά

Χαμένο αμερικανικό υποβρύχιο ανακαλύπτεται 60 χρόνια μετά

Σε μια σημαντική ανακάλυψη για το Αμερικανικό Ναυτικό προέβη η ειδική ομάδα ιδιωτών ναυτικών εξερευνητών “Lost 52 Project”. H ομάδα που ιδρύθηκε από τον επιχειρηματία Tim Taylor για την ανακάλυψη και προβολή των 52 αμερικανικών υποβρυχίων που χάθηκαν στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου (48) και Ψυχρού Πολέμου (4) ανακοίνωσε νωρίτερα τον Μάρτιο πως ανακάλυψε το ναυάγιο του υποβρυχίου USS Stickleback, που βυθίστηκε πριν από 62 χρόνια.

Το USS Stickleback (SS 415), κλάσης Balao, είχε ναυπηγηθεί το 1945 και τέθηκε σε υπηρεσία στις αρχές Αυγούστου λίγο πριν τον βομβαρδισμό των πόλεων της Ιαπωνίας με ατομικές βόμβες. Εκτέλεσε τις πρώτες πολεμικές περιπολίες του και διέσωσε τους ναυαγούς ενός βυθισμένου εμπορικού πλοίου που επέβαιναν σε δύο σχεδίες από μπαμπού πριν την ανακοίνωση της ανακωχής. Με το τέλος του πολέμου απέπλευσε για τις ΗΠΑ, έλαβε μέρος στη μεγάλη ναυτική παρέλαση του Σαν Φρανσίσκο στις 28 Σεπτεμβρίου 1945 και παροπλίστηκε, στις 26 Ιουνίου 1946, τιθέμενο σε εφεδρεία. Με τον πόλεμο της Κορέας επανενεργοποιήθηκε όπως και πολλά άλλα πλοία του Ναυτικού και αφού αναβαθμίστηκε στο επίπεδο Guppy IIA, το πρώτο εξάμηνο του 1952, ανέλαβε αποστολές περιπολίας και εκπαίδευσης πληρωμάτων υποβρυχίων. Μεταξύ 1954 και 1957 εκτελούσε αποστολές συλλογής πληροφοριών έξω από τις ακτές της Σοβιετικής Ένωσης.

Άποψη του βυθισμένου υποβρυχίου (φωτογραφία: Lost 52 Project)

Στις 28 Μαΐου 1958, ενώ εκτελούσε εκπαιδευτικά γυμνάσια ανθυποβρυχιακού πολέμου με το αντιτορπιλικό συνοδείας USS Silverstein (DE 534) κι ένα πλοίο αλιείας τορπιλών έξω από τη Χαβάη είχε ένα ατύχημα. Έχοντας μόλις εκτελέσει εξομοίωση βολής τορπίλης κατά του “Silverstein”, καταδύθηκε απότομα σύμφωνα με το πρωτόκολλο για αποφυγή αντιποίνων. Στην πορεία της κατάδυσης έχασε ξαφνικά ισχύ και άρχισε να καταδύεται ανεξέλεγκτα σε βάθος 244 μέτρων (800 πόδια). Για να αποφύγει τη βύθιση, απελευθέρωσε τα θαλασσοέρματα ασφαλείας και άρχισε να αναδύεται τάχιστα φτάνοντας από τύχη στην επιφάνεια μόλις 180 μέτρα (200 γιάρδες) από την πλώρη του αντιτορπιλικού. Το τελευταίο έκανε όπισθεν ολοταχώς και απότομη στροφή αριστερά αλλά η απόσταση ήταν πολύ μικρή.

Το “Silverstein” εμβόλισε το “Stickleback” στο μέσον περίπου, δημιούργησε ρήγμα και άρχισε να βάζει γρήγορα νερά. Το πλήρωμα διασώθηκε όλο και περισυνελέγη από το πλοίο αλιείας τοπριλών αλλά κάθε προσπάθεια διάσωσης του υποβρυχίου απέτυχε. Με όλα τα διαμερίσματα πλημμυρισμένα, βυθίστηκε σε βάθος 3,300 μέτρων (11,000 ποδών) περίπου. Κάπου εκεί ανακαλύφθηκε από την ομάδα του Lost 52 Project, κομμένο στα δύο και σε απόσταση 30 χλμ. περίπου από το Barbers Point κοντά στη Χαβάη.

Το ατύχημα του USS Stickleback. Διακρίνεται το πλήρωμα του υποβρυχίου στο κατάστρωμα λίγο πριν την εκκένωσή του. Και τα 82 μέλη του πληρώματος διασώθηκαν (φωτογραφία: National Archives. Catalog #: USN 1036229.)

Η ανακάλυψη του USS Stickleback είναι η τελευταία μιας σειράς επιτυχιών της ομάδας Lost 52 Project, η οποία έχει ανακαλύψει 6 ναυάγια αμερικανικών υποβρυχίων σε 9 χρόνια. Η ομάδα χρησιμοποιεί την δεξαμενή εμπειρίας της εταιρίας του ιδρυτής της, Tiburon Subsea που ειδικεύεται σε υποθαλάσσιες έρευνες και κατασκευές. Στόχος της ομάδας είναι να ανακαλύψει την θέση και των 52 υποβρυχίων του Αμερικανικού Ναυτικού που χάθηκαν ως αποτέλεσμα πολεμικής δράσης ή ατυχήματος και στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα υπόλοιπα τρία υποβρύχια που χάθηκαν στα μεταπολεμικά χρόνια, τα USS Cochino (SS 345), USS Thresher (SSN 593), και το USS Scorpion (SSN 589) . Η ομάδα χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό υποβρυχίων αισθητήρων, δυτών και μη επανδρωμένων υποθαλασσίων οχημάτων.

Πηγή

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
x-m
x-m
3 years ago

Γιατί θεωρείται επιτυχία δεδομένου ότι ήταν γνωστό το σημείο που βυθίστηκε ; ❓ ❓

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Πύραυλοι Aster 30 σε εκτοξευτές Mk41 για το Πολεμικό Ναυτικό του Αύριο

Η ελληνική πρόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα φρεγατών Constellation, με βάση το σχέδιο του Αμερικανικού Ναυτικού, κάτι που αποκάλυψε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας,...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

MH-60R «Romeo»: Θα γίνουν κυνηγοί των τουρκικών υποβρυχίων 214TN

Ο Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος-ASW (Anti Submarine Warfare) είναι μια κρίσιμης σημασίας ικανότητα που εκπληρώνεται από πολλαπλά μέσα της Ναυτικής Αεροπορίας. Στις ΗΠΑ αλλά και σε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -