29 C
Athens
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΕΞΕΛΙΞΗ: Αναβάθμιση των LCS στο Αμερικανικό Ναυτικό, πύραυλοι NSM, νέοι ρόλοι και...

ΕΞΕΛΙΞΗ: Αναβάθμιση των LCS στο Αμερικανικό Ναυτικό, πύραυλοι NSM, νέοι ρόλοι και σε “επικίνδυνες” αποστολές

Παρά τις (δίκαιες) κριτικές που έχει δεχθεί το πρόγραμμα των πλοίων LCS στο Αμερικανικό Ναυτικό, μάλλον θα διαψευστούν όσοι πίστευαν ότι τα σκάφη πάνε για απόσυρση. Αυτή τη στιγμή τα LCS, και των δύο κλάσεων Freedom και Independence, αποτελούν το 10% του συνόλου των σκαφών του Ναυτικού, και απόσυρση ή η υποβάθμιση τους δεν προβλέπεται. Κοινώς, όσα γράφονται περί “απαξίωσης”, περί αντικατάστασης κ.ο.κ., είναι τελείως ανυπόστατα, και μάλλον “εγχώριες” ανακαλύψεις.

Οι δοκιμές που έκανε η κλάση LCS Freedom σε αντοχή σε εκρήξεις και υπερ-υψηλές ταχύτητες

Αντίθετα, σε ένα πρόγραμμα αναβάθμισης το οποίο προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί μόλις σε 18 μήνες, τα 31 από τα 35 σκάφη LCS (εξαιρούνται δηλαδή τα αρχικά 4 που πράγματι αποσύρονται) θα εξοπλιστούν με 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους NSM, ενώ 15 σκάφη θα εξοπλιστούν περαιτέρω για να αναλάβουν μόνιμο ανθυποβρυχιακό ρόλο και τα υπόλοιπα για να αναλάβουν ρόλο ναρκοπολέμου. Τα πλοία ναρκοπολέμου θα έχουν ένα μικτό σύστημα εντοπισμού ναρκών, τόσο με συρόμενα σόναρ πίσω από το σκάφος, όσο και με χρήση ενός ρομποτικού υποβρύχιου συστήματος έρευνας.

191001-N-GZ947-0002 PHILIPPINE SEA (Oct. 1, 2019) Independence-variant littoral combat ship USS Gabrielle Giffords (LCS 10) launches a Naval Strike Missile (NSM) during exercise Pacific Griffin. The NSM is a long-range, precision strike weapon that is designed to find and destroy enemy ships. Pacific Griffin is a biennial exercise conducted in the waters near Guam aimed at enhancing combined proficiency at sea while strengthening relationships between the U.S. and Republic of Singapore navies. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist Kenneth Rodriguez Santiago/Released)

Την αναβάθμιση εξήγγειλε ενώπιον της υποεπιτροπής Αμυντικών Δαπανών της Βουλής των Αντιπροσώπων ο ναύαρχος Mike Gilday, επικεφαλής ναυτικών επιχειρήσεων του Αμερικανικού Ναυτικού, σε συζήτηση για τον αμυντικό προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

LCS Freedom για το Αιγαίο; Ο "τίμιος μεσολαβητής"

Σε ότι αφορά το ζήτημα με το κιβώτιο μετάδοσης των πλοίων κλάσης Freedom (αβαρία που οδήγησε το Αμερικανικό Ναυτικό να μπλοκάρει τις παραδόσεις των νεότευκτων πλοίων μέχρι να διευθετηθεί το θέμα), ο ναύαρχος το χαρακτήρισε «σοβαρό» και «ότι πρέπει να επιλυθεί» τονίζοντας πως το Ναυτικό πιέζει τον κατασκευαστή να παρέχει ένα νέο σχέδιο και να κάνει τις σχετικές δοκιμές. Προς το παρόν τα σκάφη της κλάσης που ήδη επιχειρούν έχουν λάβει οδηγία να μην ξεπερνούν τους 34 κόμβους σε ταχύτητα, ώστε να μην φορτίζεται υπέρμετρα το σύνθετο κιβώτιο μετάδοσης.

«Παγώνει» τις παραλαβές των LCS Freedom το Αμερικανικό Ναυτικό, δομικό πρόβλημα στο κιβώτιο μετάδοσης

Ακόμη, από την πλευρά της Lockheed Martin είχε εξαγγελθεί από το 2020 ένα πρόγραμμα αναβάθμισης της επιβιωσιμότητας και της φονικότητας της κλάσης, προβλέποντας την ενσωμάτωση σε επόμενες φάσεις των αντιπλοικών πυραύλων NSM και του συστήματος ηλεκτρονικών αντιμέτρων SEWIP,  αλλά αργότερα και 2X4πλων κελιών κάθετης εκτόξευσης για αντιαεροπορικούς πυραύλους ESSM (με τοποθέτηση των κελιών στο μεσόστεγο, εκεί που τώρα υπάρχουν οι εκτοξευτές Hellfire), όπως και ενός «πυροβόλου» laser.

Ο ναύαρχος Gilday είχε και πριν λίγους μήνες αναλύσει πως ο εξοπλισμός των LCS είναι απαραίτητος ώστε να αποδώσουν καλύτερα σε «καυτές ζώνες» επιχειρήσεων όπως ο Ειρηνικός, ενώ ο αντιναύαρχος Roy Kitchener, διοικητής σκαφών επιφανείας του Ναυτικού είχε εκθειάσει την απόδοση του USS Gabrielle Giffords, του πρώτου LCS που είχε εφοδιαστεί με πυραύλους NSM.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Εκσυγχρονισμός 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ ή αγορά 2 νέων κορβετών;

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του Πολεμικού μας Ναυτικού, που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2020, βρίσκεται προς το παρόν σε τέλμα. Από το ποσό των 5,5...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Καθυστερημένη επισήμως ένα χρόνο η πρώτη γαλλική Belh@arra, πως επηρεάζονται οι ελληνικές;

Για το εάν ήταν καθυστερημένη στο πρόγραμμα παράδοσης της στο Γαλλικό Ναυτικό, η  φρεγάτα Amiral Ronarc‘h, η πρώτη Belh@rra ή FDI (Frégate de Défense et...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -