Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο πυραύλων κρουζ USS Florida (SSGN-728), που βρίσκεται ελλιμενισμένο στη Σούδα για επισκευές επισκέφθηκε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ σε μια κίνηση με ιδιαίτερη σημασία μιας και αφορά την πρώτη τέτοια διαδικασία αμερικανικού πλοίου μετά τη ανανέωση και επικαιροποίηση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ τον περασμένο Οκτώβριο.
Το 18.700 τόνων σκάφος, που μετά την μετατροπή του σε SSGN μεταφέρει 154 BGM-109 Tomahawk (22×7), χρησιμοποιεί για τις επισκευές του το Μαράθι. Να θυμίσουμε ότι η εκεί ΝΑΤΟϊκή εγκατάσταση, η οποία αποτελεί ουσιαστικά την άλλη πλευρά των εγκαταστάσεων της Σούδας, είναι μέρος της καινούργιας συμφωνίας και η τροποποίηση επισημοποιεί τη χρήση της από τις ΗΠΑ και διευκολύνει την δημιουργία κάποιων μονιμότερων υποδομών ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν διευρυμένες ανάγκες. Ο προβλήτας του Μαραθίου ανήκει στο ΠΝ και συντηρείται από αυτό. Στο μέλλον θα προταθούν αναβαθμίσεις των εγκαταστάσεων χωρίς να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, με το κόστος κατασκευής και λειτουργίας να το αναλαμβάνουν οι ΗΠΑ.
Εικονες που αποτελουν ντροπη για το παλαι ποτε ισχυρο γενος των Ελληνων.
συμφωνούμε, αρκεί το ίδιο να ισχύει για όλα τα ξανθά γένη αδιακρίτως….
Μάθετε πρώτα να τονίζετε τις λέξεις της Ελληνικής γλώσσας και μετά (κατα)κρίνετε.
Το προτιμάτε να επισκευάζεται στη Τουρκία;
Θα είχατε την καλοσύνη να το αναλύσετε λίγο αυτό; Που ακριβώς έγκειται η ντροπή στις φωτο;
Το οτι κυκλοφορει ο πρεσβης, συμμαχικης μεν, αλλης χωρας δε, με υφος “Υπατου Αρμοστη” εσας δεν σας ενοχλει?
Σε μια ημερα δημοσιευτηκαν, η επισκεψη του κ.Παιατ στη Σουδα, στην Λαρισα και συναντηση με τον πρωθυπουργο της χωρας….
Αραγε ποιος τον μετακινει με τετοια ταχυτητα?
Ο Ελλην φορολογουμενος να υποθεσω…
Στον συγκεκριμένο, μόνο ύφος ύπατου αρμοστή δεν διακρίνω.
Αλλά, ειλικρινά, μετά την περίοδο από Ίμια έως Πρέσπες και τα όσα διαδραματίστηκαν στο ενδιάμεσο, το μόνο που θα με ενοχλούσε πλέον θα ήταν το ενδεχόμενο να αυτοκτονήσουμε μόλις ανακαλύπταμε ότι οι άλλες/άλλοι πληρώνονταν (κατά παράφραση γνωστού ανέκδοτου).
Ειδικά για τις μετακινήσεις του, σίγουρα κάνετε λάθος.
Οι πρεσβευτές (γενικά) έχουν βασικό ρόλο την προώθηση των συμφερόντων της χώρας τους στο εξωτερικό, με δευτερεύοντα ρόλο τη διατήρηση ομαλών σχέσεων με τη χώρα στην οποία βρίσκονται. Οπότε αν εξετάσουμε τα πράγματα από τη σκοπιά των ΗΠΑ, ο κ. Πάιατ μάλλον κάνει καλή δουλειά.
Τώρα αν θέλετε να το αναλύσουμε φιλοσοφικά, ναι ωραία θα ήταν αν είμαστε υπερδύναμη και δεν είχαμε ανάγκη Αμερικάνους ή Ρώσους (όπως επιδιώκουν οι Τούρκοι, που μάλλον βιάζονται) και δεν είχαμε βάσεις για κανέναν. Αλλά δεν είναι αυτή η πραγματικότητα.
Πολλά στραβά έχουμε ως χώρα και ως λαός, αλλά το ότι οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν μια ΝΑΤΟϊκή βάση στη χώρα μας για να βάψουν (ή ό,τι τελος πάντων κάνουν) ένα υποβρύχιο, προσωπικά νομίζω πως απέχει πολύ από την 1η ή τη 2η δεκάδα των στραβών μας. ΑΝ δεχτούμε πως πρέπει να λογίζεται ως στραβό, πάντα.
Ε αφου το λεει ο Περισσος ετσι θα ειναι…
Και λέω εγώ ο κακομοίρης:
Για ποιο λόγο δεν κατασκευάζεται δεξαμενή κατάλληλη για τέτοια αλλά και μεγαλύτερα σκάφη ?
Ο νοων νοειτω….
Νομίζω έχουμε τέτοιες δεξαμενές, αλλά όχι στην Κρήτη.
Το βάψιμο είναι επισκευή;
Αν πέφτει και σιδηρόστοκος, μάλλον ναι.
154 Tomahawk, ισοπεδώνεις τις απέναντι ακτές, πριν σε πάρουν χαμπάρι 😛