19.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήVIDEOΒίντεο: Η στιγμή της εξαπόλυσης των πυραύλων Neptune που βύθισαν το ρωσικό...

Βίντεο: Η στιγμή της εξαπόλυσης των πυραύλων Neptune που βύθισαν το ρωσικό καταδρομικό Moskva

Ακριβώς ένα χρόνο πριν, στις 13 Απριλίου 2022, μαθαίναμε στη σύγκρουση της Ουκρανίας που είχε ξεκινήσει από το Φεβρουάριο για την βύθιση του ρωσικού καταδρομικού Moskva. Κάτι που προκάλεσε θύελλα συζητήσεων, μιας και ήταν η μεγαλύτερη πολεμική απώλεια του Ρωσικού Ναυτικού, από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου και ιδιαίτερα εντυπωσιακή για το πως έγινε. Με διπλό πλήγμα από παράκτιους αντιπλοϊκούς πυραύλους Neptune, οι οποίοι είχαν μόλις λίγους μήνες πριν μπει σε υπηρεσία, και κυρίως με πλήρη έλλειψη αντίδρασης του βαριά οπλισμένου σκάφους, όπως φάνηκε τουλάχιστον από τις λίγες φωτογραφίες του χτυπημένο (με τους πυργίσκους των συστημάτων εγγύς άμυνας σε θέσεις «ασφάλισης»).

Οι Αμερικανοί “έδωσαν” το Moskva στους Ουκρανούς

Η εικόνα του Moskva να φλέγεται ήταν ότι πιο ανησυχητικό για όσους μελετούν τον ναυτικό πόλεμο. Δεν ήταν πρωτοφανής (έχουν υπάρξει παρόμοια χτυπήματα) αλλά έδειχνε στην πράξη πως ακόμη και μεγάλα πολεμικά σκάφη, με πολλαπλά επίπεδα άμυνας, μπορεί να καταστραφούν από συγκριτικά πάμφθηνα όπλα Eφόσον δεν είναι σε πλήρη εγρήγορση, με καλά εκπαιδευμένο προσωπικό, και δεν στηρίζονται από άλλες μονάδες που θα συμπληρώνουν την «εικόνα» των απειλών και θα συνεισφέρουν στην άμυνα τους.

Δύο Έλληνες ναύαρχοι συζητούν τη βύθιση του Moskva και την απαξίωση του Ρωσικού Ναυτικού στην Ουκρανία

Σήμερα, επέτειο του συμβάντος, ουκρανικές πηγές στο Twitter προβάλλουν και ένα βίντεο, που δείχνει την στιγμή της εκτόξευσης των δύο πυραύλων Neptune που έπληξαν το Moskva.

Δεν είναι απόλυτα σίγουρο ότι το βίντεο είναι ακριβώς «της στιγμής» (καθώς διαδικτυακά διεξάγεται και μόνιμος πλέον πόλεμος εντυπώσεων και παραπληροφόρησης από τους δύο αντιμαχόμενους), αλλά ας το δεχθούμε, καθώς σε κάθε περίπτωση αξίζει η θέαση και κυρίως ο προβληματισμός που προκαλεί. Μιας και αντίστοιχα σενάρια μάχης, δηλαδή κάλυψη μεγάλων θαλάσσιων ζωνών από παράκτιους αντιπλοϊκούς πυραύλους, έχουν υιοθετήσει και οι Ελληνικές και οι Τουρκικές Ένοπλες δυνάμεις με παρόμοια όπλα.

Με την Ελλάδα να πρέπει να ενισχύσει -κατά τη γνώμη μας- τη συγκεκριμένη δυνατότητα και την Τουρκία ήδη να την συμπληρώνει με όγκο τοπικά παραγόμενων πυραύλων cruise, τόσο παράκτιων, όσο και αεροεκτοξευόμενων, όσο και από μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας.

Πρώτη επιτυχημένη βολή εναντίον πλοίου του τουρκικού πυραύλου ATMACA (βίντεο)

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Τριμαράν LCS Independence, υπάρχουν κι αυτά!

Ο όρος LCS ή Littoral Combat Ship ή Πλοίο Παράκτιων Επιχειρήσεων είναι μάλλον προκλητικός για την ελληνική κοινή γνώμη. Μετά τη "σκληρή" φρεγατιάδα το...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Amiral Ronarc’h: η πρώτη γαλλική FDI σε αγώνα δρόμου να «συρρικνώσει» τις καθυστερήσεις

Όπως χαρακτηριστικά έγραφε προ ημερών γνωστός γαλλικός ιστότοπος που ασχολείται με ναυτικά θέματα, υπήρξε «επιτέλους λευκός καπνός» για την πρώτη γαλλική FDI, την μελλοντική...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -