15.3 C
Athens
Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήVIDEOWalrus ‘spotter’: Η κατόπτευση του εχθρού άρχιζε πάντα με ένα «μπαμ» (βίντεο)

Walrus ‘spotter’: Η κατόπτευση του εχθρού άρχιζε πάντα με ένα «μπαμ» (βίντεο)

Πριν το ραντάρ και το ελικόπτερο, ο εντοπισμός των πολεμικών πλοίων του αντιπάλου βασιζόταν στα ανιχνευτικά υδροπλάνα (spotters) των μεγάλων μονάδων επιφανείας του Στόλου και στην εκτόξευσή τους με… εκρηκτικά. Τα Supermarine Walrus που διέθεταν τα καταδρομικά και τα θωρηκτά του Βασιλικού Ναυτικού ήταν τα «μάτια» της δύναμης κρούσης και η ζωτικής σημασίας αποστολής τους τα καθιστούσε πολύτιμα assets καθώς η έγκαιρη αποκάλυψη της εχθρικής δύναμης έδινε σαφές πλεονέκτημα στην ναυμαχία που θα ακολουθούσε.
Για να σταλεί ένα spotter σε αποστολή ήταν ολόκληρη διαδικασία στην οποία εμπλέκονταν αρκετά άτομα. Το πλήρωμα εξυπηρέτησης του αεροπλάνου, η ομοχειρία που το φόρτωνε στον πυροδοτούμενο με προωθητικό γέμισμα κορδίτη καταπέλτη (συνήθως τύπου D1H) για την εκτόξευση, ο «πυροβολητής» που «όπλιζε» τον καταπέλτη, οι εποπτεύοντες αξιωματικοί και φυσικά το τριμελές πλήρωμα αέρος αποτελούμενο από τον πιλότο, τον παρατηρητή και τον πολυβολητή. Δείτε στο σπάνιο οπτικό εποχής πώς γινόταν η πολύπλοκη αυτή δουλειά με τελετουργικό βρετανικής Αυτοκρατορίας!

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι αυτός ο «ιπτάμενος αναχρονισμός» σχεδιάστηκε από τον Ρέτζιναλντ Τζ. Μίτσελ, τον ίδιο άνθρωπο που δημιούργησε το Spitfire με τα κομψά ελλειψοειδούς σχήματος ακροπτερύγια. Όμως το άχαρο Walrus απεδείχθη ανεκτίμητο σχεδόν σε όλα τα μέτωπα του πολέμου ως ανιχνευτικό, ανθυποβρυχιακό και κυρίως ως διασωστικό.
Ειδικά στον ρόλο της έρευνας και διάσωσης το Walrus διέπρεψε –ένα από αυτά είχε «μαζέψει» από την Μεσόγειο και τον Αντιπτέραρχο (Ι) ε.α Γεώργιο Πλειώνη, χειριστή τότε της 335 Μοίρας Διώξεως, όταν λόγω βλάβης του κινητήρα του Spitfire του κατά την διάρκεια μιας αποστολής συνοδείας νηοπομπής αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει προσθαλάσσωση. Τα αμφίβια του τύπου υπηρέτησαν επίσης στην Άπω Ανατολή/Ειρηνικό, επιχειρώντας ακόμη και από αεροπλανοφόρα, ενώ δεν έλειψαν οι φορές που έγιναν στόχος ιαπωνικών μαχητικών κατά την ανάκτηση κάποιου πιλότου που είχε την ατυχία να καταρριφθεί.
Αλέξανδρος Θεολόγου
 

3 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
stepa
stepa
3 years ago

…αντε να κανεις αυτη την δουλεια με δυσκολα καιρικα…

GDM
GDM
3 years ago

Πολύ καλό ντοκιμαντέρ και ιδιαίτερα στο τέλος που δείχνει κάποιες δύσκολες προσθαλασσώσεις. Είναι να απορεί κανείς πως τα κατάφερναν οι Ιάπωνες να κάνουν κάτι αντίστοιχο, στον περιορισμένο χώρο ακόμα και ενός πολύ μεγάλου υποβρυχίου (κλάση Ι-400).

MY NAME IS NOBODY
MY NAME IS NOBODY
3 years ago

Στις διαπραγματεύσεις τίποτα δεν είναι σίγουρο πριν πέσουν οι υπογραφές.
Ας θυμηθούμε λίγο τις φρεγάτες του Κουβέλη.
Δεν νομίζω να έχει αλλάξει κάτι ως προς τις FDI, ακόμα βρισκόμαστε στο στάδιο των διαπραγματεύσεων.
Οι διαρροές προς τα ΜΜΕ ποτέ δεν γίνονται τυχαία.
Εγώ βλέπω μια Γαλλική εφημερίδα, που “αγωνιά” για την επιτυχία του προγράμματος που χαρακτηρίζει”στρατηγικό” και που μέμφει την κυβέρνηση γιατί ανάθεσε τις διαπραγματεύσεις σε δύο αξιωματούχους.
Με τα παραπάνω θέλω να πως η διαρροή αυτή μάλλον προς το Γαλλικό πλευρά απευθύνεται, καλώντας την να ρίξει νερό στο κρασί της.
Σε κάθε περίπτωση όλοι εκτιμήσεις κάνουμε.
Οψόμεθα

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες θα είναι οι κύριες αποστολές που θα αναλάβουν οι φρεγάτες FDI HN

Τα άρθρα που έχουμε γράψει, μόνο εμείς, για τις FDI HN, κλάση "Κίμων", μάλλον προσεγγίζουν τις πολλές δεκάδες. Για να κάνουμε την απαραίτητη, μικρή,...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Γιατί ξαναήρθαν στη Βουλή τα αντίμετρα τορπιλών την περασμένη εβδομάδα;

Την περασμένη εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής εισήχθη ένα γνωστό θέμα, περί αντιμέτρων τορπιλών, δημιουργώντας όμως απορίες καθώς είχε ήδη περάσει παλιότερα...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -