28.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΑΠΟΨΗ: Τι τρέχει με τις Adelaide;

ΑΠΟΨΗ: Τι τρέχει με τις Adelaide;

Η πρόσφατη δημοσίευση άρθρου μας σχετικά με τις προτεραιότητες που πρέπει να “βάλει σε μια σειρά” η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προκάλεσε μάλλον αίσθηση. Ο λόγος είναι πως ανάμεσα στις πολύ υψηλές προτεραιότητες, αυτές που προφανώς θα πρέπει να κλείσουν μέχρι το τέλος του έτους, βάλαμε και δυο, που αφορούν το ΠΝ, και μάλλον ξένισαν πολλούς.

ΑΠΟΨΗ: Κε Υπουργέ, αυτά πρέπει να τα κάνετε πριν το τέλος του έτους…

Η πρώτη είναι η ανάγκη της υπογραφής της σύμβασης για τα 4 ελικόπτερα MH-60R, τα Romeo του ΠΝ. Έχουμε αναλύσει τους λόγους που το ΠΝ θέλει να ισχυροποιήσει τα ανθυποβρυχιακά του μέσα, πρώτα με την αναβάθμιση των Ρ-3Β, και τώρα με τα νέα ελικόπτερα τύπου MH-60R. Η τουρκική υποβρυχιακή απειλή είναι ήδη αρκετά μεγάλη, και θα γιγαντωθεί με την εισαγωγή σε υπηρεσία και των νέων υποβρυχίων κλάσης 214ΤΝ. Όποιος δεν θέλει να δει την απειλή, απλά εθελοτυφλεί.

Η πρόσφατη ανακοίνωση της  DSCA, αποκάλυψε το γεγονός ότι το ΠΝ σκοπεύει να αγοράσει και προηγμένες ανθυποβρυχιακές τορπίλες ΜΚ54, που θα έρθουν να συμπληρώσουν το απόθεμα των παλαιότερων ΜΚ46. Θα ήταν πλεονασμός να ξαναγράψουμε κάτι για το θέμα, προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να διαβάσουν παλαιότερο άρθρο που αφορά τους λόγους που το ΠΝ έχει βάλει σαν ύψιστη προτεραιότητα τον ανθυποβρυχιακό αγώνα. Προτείνουμε για περισσότερα να διαβάσετε το παρακάτω.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Γιατί το ΠΝ ενισχύει πρώτα τις ανθυποβρυχιακές ικανότητές του (P-3, MH-60R) και αφήνει πίσω τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ;

Τώρα, ας πάμε στην δεύτερη προτεραιότητα, που μάλλον ξένισε πολλούς. Αυτή αφορούσε τις φρεγάτες κλάσης Adelaide που οσονούπω βγαίνουν από υπηρεσία, και το Αυστραλιανό Ναυτικό τις προσφέρει για πώληση. Οι φρεγάτες μέχρι πολύ πρόσφατα ήταν τρεις, καθώς η HMAS Darwin είχε χάσει μόνο το Phalanx της, αλλά όλα τα υπόλοιπα συστήματα ήταν κανονικά στην θέση τους. Τελικά όμως το πλοίο σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες αποξηλώθηκε των περισσοτέρων συστημάτων του, και μάλλον οδεύει για την μετατροπή του σε μαγειρικά σκεύη ή θα γίνει ύφαλος.

Τώρα, οι ανάγκες του ΠΝ σε νέα πλοία, ή έστω μεταχειρισμένα που θα αντικαταστήσουν τις παλαίμαχες 3 μη εκσυγχρονισμένες φρεγάτες Kortenaer είναι δεδομένες. Όλα τα στελέχη του ΠΝ κάνουν ένα διαρκή αγώνα για να κρατήσουν το Στόλο αξιόμαχο, αλλά η κατάσταση με τις μη εκσυγχρονισμένες S είναι στο “μη παρέκει”. Το αστείο είναι, πως οι 13 κύριες μονάδες δεν επαρκούν, και ακόμη κι αν μπουν νέα πλοία σε υπηρεσία, μπορεί να μην φύγουν και οι παλαιότερες S…

ΠΝ: Οι μη εκσυγχρονισμένες Kortenaer ΔΕΝ αποσύρονται μέχρι νεωτέρας

Τώρα, για τις ανάγκες της δημοσιογραφικής έρευνας είχαμε αναλύσει τις πιθανές λύσεις στον Γόρδιο Δεσμό του ΠΝ. Χρειάζεται νέα πλοία, δεν μπορεί να αγοράσει νέα, κοιτά μεταχειρισμένα, αλλά δεν υπάρχουν καλά μεταχειρισμένα στην “πιάτσα”. Τα μόνα, που κατά γενική ομολογία μπορούν να προσφέρουν κάτι παραπάνω στο ΠΝ, είναι οι φρεγάτες κλάσης Adelaide.

Οι τελευταίες, έχουν και μια μέτρια μεν, υπαρκτή δε, ικανότητα αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής, καθώς οι πύραυλοι Standard SM-2IIIA δεν συναντώνται παρά μόνο σε πολύ ακριβότερα πλοία. Φυσικά οι Adelaide απέχουν πολύ από το να είναι ένα πλοίο με ραντάρ APAR ή SPY-1F, και με 32 ή 64 κελιά σε ΜΚ41, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι SM-2 δεν είναι SM-2 και μάλιστα η Αυστραλία έχει διευρύνει το φάκελο εμπλοκής για τις Adelaide στην μέγιστη εμβέλεια των πυραύλων.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες είναι οι πραγματικές A/A δυνατότητες των Adelaide με SM2/ESSM;

Η προσθήκη των πλοίων αυτών στις ομάδες μάχης του ΠΝ, που θα συνδυάζονται με ΜΕΚΟ200ΗΝ και εκσυγχρονισμένες Kortenaer, θα προσέφερε επιτέλους την δυνατότητα αεράμυνας περιοχής, που τόσο έχει ανάγκη όχι μόνο το ΠΝ, αλλά και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Έτσι ελληνικές ναυτικές δυνάμεις, θα μπορούσαν να επιχειρήσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, και να προσφέρουν προστασία στο Σύμπλεγμα της Μεγίστης αλλά και στην Κύπρο. Κι εδώ το σταματάμε, καθώς έχουμε αναλύσει θεωρούμε επαρκώς τα πλεονεκτήματα των Adelaide σε παλαιότερα άρθρα μας.

Τώρα, το θέμα είναι το έχουμε κάνει για το θέμα. Υπενθυμίζουμε πως ο πρώην ΥΕΘΑ, από την θέση του ΑΓΕΕΘΑ, είχε εκφράσει ζωηρό ενδιαφέρον για τα πλοία, ενώ αργότερα είχε γίνει γνωστό πως η Ελλάδα είχε ζητήσει την παραχώρηση, μαζί με τα πλοία, και πυραύλων SM-2 από τα αυστραλιανά αποθέματα. Η αίτηση αυτή είχε βάση, καθώς οι πύραυλοι αυτοί έχουν ήδη συμπληρώσει 10ετία σε αποθήκευση, και προφανώς θα έλυναν άμεσα το πρόβλημα της Ελλάδας με χαμηλό κόστος, ενώ η Αυστραλία θα μπορούσε να αγοράσει νεότερους SM-2IIIB για τα Hobart.

ΑΠΟΨΗ: Adelaide στο Αιγαίο, τι καινούργιο θα φέρουν στο ΠΝ (απαντώντας και στο ερώτημα “τι να τα κάνουμε τα σαπάκια ρε φίλε”)

Από όσο γνωρίζουμε, οι Αυστραλοί απέφυγαν να αποδεσμεύσουν, όχι τα όπλα, αλλά τα “πυρομαχικά” των Adelaide, καθώς θα είχαν χρήση σε νεότερα πλοία τους.

Κάπου εδώ πρέπει να πούμε πως τελικά ο ΑΓΕΝ επισκέφτηκε ένα πλοίο της κλάσης, στο περιθώριο πρόσφατης επίσκεψής του στην Σιγκαπούρη. Για την ακρίβεια, στο περιθώριο του συνεδρίου ISMC 2019 και της έκθεσης IMDEX 2019, τότε βρήκε την ευκαιρία. Η άποψη που σχημάτισε δεν ήταν και η καλύτερη για την κατάσταση που βρίσκονται τα πλοία, που προφανώς έχουν πολλά “μίλια” στην πλάτη τους.

Αυτό, σε συνδυασμό με την άρνηση των Αυστραλών να αποδεσμεύσουν τους δικούς τους SM-2 (γιατί καινούργιους μπορούμε να αγοράσουμε, ας μην κολλήσουμε και πάλι στην παλιά καραμέλα, απλά δεν φτάνουν τα χρήματα για κάτι τέτοιο), μάλλον αποθάρυναν το ΠΝ σε ότι είχε να κάνει με την απόκτησή τους. Το πρόβλημα ήταν η μελλοντική υποστήριξη των πλοίων, τα ανταλλακτικά που απαιτούσαν, και η διατήρησή του σε υπηρεσία. Οι μνήμες από τις Knox και τα Adams παραμένουν ζωντανές στο ΠΝ.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες οι επιλογές για άμεση ενίσχυση του ΠΝ αν δεν αγοραστούν οι Adelaide;

Κάπου στο ενδιάμεσο, ενδιαφέρον για τις Adelaide εξέφρασε και η Χιλή, που έχει την κακή συνήθεια να “μαζεύει” ότι καλύτερο πλοίο κυκλοφορεί στα μεταχειρισμένα παγκοσμίως, αλλά και κυρίως πλοία που θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν την Ελλάδα. Μετά τις φρεγάτες κλάσεις L (AAW Kortenaer), και τις κλάσης Μ, τώρα η νοτιαμερικανική χώρα με τα αποθέματα χαλκού ενδιαφέρθηκε για τις Adelaide.

Αν και ο ισπανόφωνος αμυντικός τύπος θεωρεί την αγορά σαν δεδομένη, δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε μερικές αμφιβολίες. Καταρχάς, η Χιλή έχει αγοράσει, και μάλλον θα συνεχίζει να αγοράζει βρετανικές φρεγάτες κλάσης Type 23.  Επίσης, έχει αγοράσει ολλανδικές κλάσης Μ, και ήδη έχει συμφωνήσει με την Ολλανδία να αποκτήσει και τις δυο τελευταίες της κλάσης σε ολλανδική υπηρεσία. Τέλος, σκέφτεται το ενδεχόμενο ναυπήγησης ενός δικού της σκάφους, μιας και τα χιλιανά ναυπηγεία ολοκλήρωσαν με επιτυχία ένα πρόγραμμα για ΠΑΘ.

 

Συνεπώς, η Χιλή ενδιαφέρθηκε μεν, αλλά θα ήταν παράλογο να εντάξει και τρίτο τύπο σε υπηρεσία, παρά το γεγονός ότι θα αποσύρει τις δυο παλιές κλάσης L. Στην τελική, οι L έχουν τον SM-1, πύραυλο που άνετα μπορεί να αντικαταστήσει ο ESSM, ή κάποιος άλλος.

Οι SM-2 θα ήταν καλοί, αλλά ίσως μια υπερβολική προσθήκη στο οπλοστάσιο της Χιλής, μιας χώρας που έχει τεράστια ΑΟΖ μεν, αλλά ελάχιστες απειλές δε. Συνεπώς, δεν θα ήταν αβάσιμο να πούμε πως το χιλιανό ενδιαφέρον για τις Adelaide ίσως να ήταν προσωρινό ή τουλάχιστον, “ρηχό”.

 

Η Χιλή αποφασίζει μεταξύ μεταχειρισμένων ολλανδικών φρεγατών Μ, αυστραλιανών Adelaide και κατασκευής νέων σε χιλιανά ναυπηγεία. Η Ελλάδα απλά αδιαφορεί…

 

Τώρα, την προπερασμένη Δευτέρα, μια μέρα μετά τις εκλογές, είχαμε μια συνάντηση του Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ, Αντιναύαρχου ε.α. Κυριάκου Κυριακίδη με τον Επιτετραμμένο της Αυστραλιανής Πρεσβείας κ. Jon Philp. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΔΑΕΕ, η συνάντηση είχε σαν θέμα “θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος στους τομείς των εξοπλισμών και συνεργασίας στον τομέα αμυντικής βιομηχανίας“.

Τώρα, αν και δεν μας αρέσει να εικοτολογούμε, εντούτοις ο Επιτετραμένος της Αυστραλιανής Πρεσβείας στην Αθήνα δεν έχει και πολλά να συζητήσει με την ΓΔΑΕΕ, πέραν των Adelaide (ή αλλιώς, τι κάνει “νιαου-νιαου στα κεραμίδια”). Βέβαια, η μέτρια όπως αποδεικνύεται κατάσταση των φρεγατών, η μη εξασφαλισμένη υποστήριξη, αλλά και σε βαθμό εμμονής μη αποδέσμευση μικρού αριθμού πυραύλων SM-2 είχε κάνει την όλη προσπάθεια να ναυαγήσει από ελληνικής πλευράς.

Τελευταία αποστολή για την “Αδελαΐδα” HMAS Melbourne πριν παροπλιστεί

Η όλη ιστορία, θα μπορούσε να ξεκινήσει και πάλι μόνο από την αυστραλιανή πλευρά, με τρεις πιθανούς άξονες. Ο πρώτος θα ήταν φυσικά η μείωση του κόστους ή/και οι ευκολίες πληρωμής, ο δεύτερος η συντήρηση/παράδοση ανταλλακτικών, και ο τρίτος, φυσικά, η παράδοση αριθμού πυραύλων SM-2 από τα αυστραλιανά αποθέματα. Τα πρώτα δυο δεν είναι δύσκολα, καθώς οτιδήποτε πάνω από το μηδέν, έχει αξία για την Αυστραλία, ενώ τα υπάρχοντα αποθέματα ανταλλακτικών θα μπορούσαν να χαριστούν και μόνο. Το πρόβλημα είναι η διάθεση ή όχι των πυραύλων SM-2. Ήρθε ο Επιτετραμένος με αυτή την πρόταση ή όχι;

Αν η Αυστραλία επανήλθε θα πρέπει να το δούμε. Θα μπορούσε να επανέλθει μόνο με την προσφορά πυραύλων SM-2, και κάποιων ακόμη “βελτιώσεων” στην πρότασή της, και κυρίως σε ότι έχει να κάνει με την υποστήριξη. Το ΠΝ είναι πολύ επιφυλακτικό, καθώς προσπαθεί να “περισσώσει” κονδύλια, τα οποία θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε άλλες κατευθύνσεις, όπως για παράδειγμα τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, ή την έναρξη νέου ναυπηγικού προγράμματος.

Αυστραλία, σε υπηρεσία το αντιτορπιλικό “HMAS Brisbane”

Έχουμε ξαναγράψει πως πιθανή αγορά των Adelaide, θα δέσμευε το ΠΝ ισχυρά στο “αμερικανικό στρατόπεδο”, και θα έκανε την πιθανότητα αγοράς γαλλικών φρεγατών ακόμη μια πιο μακρυνή υπόθεση. Το θέμα όμως είναι, πως η απόλυτη “απροθυμία” των Γάλλων να προσφέρουν μια “ενδιάμεση λύση, όπως για παράδειγμα τις LaFayette (ξέρουμε ότι πολλοί αναγνώστες μας μειδιούν περίεργα αυτή την στιγμή, δεν τους αδικούμε, έχουμε ξαναγράψει πως τα πλοία είναι περισσότερο καλά εξοπλισμένα ΠΑΘ παρά φρεγάτες, απλά σε εξαιρετική κατάσταση). Διαβάστε το παρακάτω άρθρο μας για να καταλάβετε τι εννοούμε.

Θα έρθουν οι Γάλλοι με LaFayette/Belh@rra/ΜΕΚΟ200/ASTER να “χτυπήσουν” τους Αμερικάνους και τις Adelaide/LCS/SM2;

Τώρα, καθώς σαν Περιοδικό έχουμε υιοθετήσει την λογική και την έγκυρη πληροφόρηση, αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε στο θέμα των Adelaide λόγω της επίσκεψης του Αυστραλού επιτετραμένου. Αν πράγματι οι Αυστραλοί ενδιαφέρονται για την πώληση των δυο τελευταίων πλοίων της κλάσης, και δεν θέλουν να τα δουν να γίνονται τεχνητοί ύφαλοι, τότε η μόνη τους επιλογή είναι η πώληση σε καλή τιμή αριθμού πυραύλων SM-2, όπως και η παραχώρηση όλου του αποθέματος ανταλλακτικών των πλοίων της κλάσης.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να “κινήσει” το ενδιαφέρον του ΠΝ, που στην τελική, θα δει μια άνευ προηγουμένου ενίσχυση των δυνατοτήτων του, και μάλιστα, θα μπορούσε να γίνει πριν το τέλος του 2019. Ας ελπίσουμε λοιπόν, πως “κάτι τρέχει με τις Adelaide“. Αλλιώς, μην αναμένουμε σύντομα κάτι καλύτερο για το ΠΝ, πέρα από την παράδοση των δυο τελευταίων Super Vita. Οι τελευταίες όμως δεν έχουν ελπίδες στην Ανατολική Μεσόγειο. Η μόνη λύση για την ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου είναι η αγορά ισχυρών πολεμικών πλοίων με αντιαεροπορική ικανότητα. Και οι δυο φρεγάτες Adelaide είναι μια εξαιρετική λύση. 

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Φρεγάτες ANZAC για το ΠΝ. Ίσως η μόνη βιώσιμη και οικονομική λύση;

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
5 years ago

Και αν ο αυστραλός ήρθε για την αναβάθμιση των meko στο πρότυπο των anzac ????

Chris
Chris
5 years ago

Αυτό θα έβαζε στο παιχνίδι τη μελλοντική αγορά των ANZAC κατά την απόσυρση τους. Το σενάριο είχε, αν θυμάμαι καλά, εξεταστεί από την ΠΤΗΣΗ και είναι από τις λίγες υπάρχουσες δυνατότητες για οικονομική αλλά ποιοτική αναβάθμιση /αντικατάσταση του στόλου έστω και με μικρό ορίζοντα χρόνου.

CKfurious
CKfurious
5 years ago

Με 150 mill E διαθέσιμα ούτε το 1 πλοίο δεν μπορούμε να εκσυχρονίσουμε σε αυτό το επίπεδο!
Τώρα ιδίως που έχουμε να πληρώσουμε και τα ROMEO δεν μας περισσεύουν!

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
5 years ago
Reply to  CKfurious

Το κόστος (δεν περιλαμβανει την πρώτη που έγινε το R&D) για τις 7 ήταν 840 εκ $, μια χαρά φτάνουν τα 150 εκ €. Επίσης οι ελληνικές meko μπορούν να πάρουν τουλάχιστον 2 οκταπλούς mk 41, και το ceafar είναι οτι πρέπει για τους sm2

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
5 years ago
CKfurious
CKfurious
5 years ago

840 mill $ το 2009 USD !?

Βάλε και ένα2% inflation το χρόνο ας πούμε

https://tradingeconomics.com/australia/inflation-cpi

θα δεις πως με σημερινές τιμές το πρόγραμμα θα κόστιζε πάνω από 1.1 bill

Και αυτό πολύ συντηρητικά αφού στα αμυντικά προγράμματα οι αυξήσεις είναι μεγαλύτερες από το nominal inflation
Οποτε για τις θα κόστιζε πάνω από 600 mill!

Επιπλέον έχει αναφερθεί για λόγους Eυσταθιας” βάρους δεν μπορούν να πάρουν τον οπλισμό που αναφέρεις

Οι ANZAC πέρασαν από εκτεταμένες δομικές αλλαγές που σημαίνει μακροχρόνια παραμονή σε ναυπηγείο
Εμείς δεν έχουμε ούτε το χρόνο ούτε το χρήμα
Η πρώτη ελληνική παραδόθηκε το 1992
Για πλοίο 30χρonιών δεν αξίζει να ξοδευθούν τόσα χρήματα ούτε μπορεί να το χεις 2-3 χρονια στο ναυπηγείο

Επιπλέον Οι Αυστραλοί μάλλον έχουν επενδύσει πολύ περισσότερα
στις ANZAC

Δες εδώ

https://www.aspistrategist.org.au/in-for-the-long-haul-part-1-good-news-and-bad-news-about-the-frigate-transition/

https://www.aspistrategist.org.au/in-for-the-long-haul-part-2-can-the-anzacs-remain-relevant/

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
5 years ago
Reply to  CKfurious

Αυτό που ξέραμε μέχρι τον Μάιο, ήταν ότι τα κονδύλια για την αναβάθμιση ήταν 150 εκ €/σκάφος ή πιο σωστά 500 για τις 4. Τον Μάιο υπήρξε ένα δημοσίευμα σε μια ιστοσελίδα, που αναδημοσιεύθηκε και σε άλλες ότι το συνολικό κόστος θα είναι 150 εκ. Δεν γνωρίζω αυτό να έχει επίσημα επιβεβαιωθεί ούτε ότι θα το πράξει η νέα κυβέρνηση. Αν όντως ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 150 εκ η μόνη αναβάθμιση που μπορούμε να μιλάμε είναι για εξοικονομώ κατ οίκον για λάμπες led.
Από την μάνα τους οι meko μπορούν να φέρουν 1 vls ανάμεσα στην υπερκατασκευή και το πυροβόλο και έναν ανάμεσα στην υπερκατασκευή και το υποστεγο ε/π. Το βάρος του sm2 είναι μικρότερο από 4 essm, άρα δεν ξέρω από πού προκύπτει ότι δεν μπορούν να τα φέρουν.
Αν θέλουμε μια ουσιαστική αναβάθμιση και όχι ένα πασαλειμμα αναγκαστικά θα μείνουν ένα διάστημα εκτός υπηρεσίας.
Αν το συμβόλαιο της αναβάθμισης των meko πάει στους Αυστραλούς και όχι στους άλλους μνηστήρες, θα πρέπει υποχρεωτικά να περιλαμβάνει και την πώληση των Anzac καθώς θα παραλαμβάνουν τα καινούργια πλοία (γύρω στο 2024) και ίσως την άμεση αποδέσμευση 1 ή 2 για την απόσυρση των 3 S.

CKfurious
CKfurious
5 years ago

Δυστυχώς όλες οι πληροφορίες δίνουν τα 150 MILL συνολικά για το πρόγραμμα και δεν προέρχονται από μια μονο πηγή

Να δούμε τι θα κάνει η νέα κυβέρνηση

Επιπλέον τυχόν εκτεταμένες αλλαγές όπως αυτές που προτείνεις απαιτούν χρόνο σχεδίασης και χρόνο υλοποίησης δηλαδή πλοίο off στο ναυπηγείο για αρκετά χρονια

Η πρώτη MEKO paradothike το 92 οποτε τριανταριζει και δεν αξίζει τέτοια επένδυση και τέτοιο time off

Δεν μας παίρνει για τέτοιου είδους εκσυχρονισμό

Τα προβλήματα βάρους και ευσταθίας των MEKO είχαν συζητηθεί σε άλλο TOPIC
Εάν θυμάμαι καλά δεν μπορεί να πάρει πάνω από 16 ESSM στον υπάρχοντα MK48 για αυτούς τους λόγους

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
5 years ago
Reply to  CKfurious

Ο mk 48 που έχουν οι ελληνικές meko είναι ο “in deck” και δεν είναι στις κλασικές θέσεις που περιέγραψα, γιαυτό παίρνει μόνο 16 όχι λόγω βάρους ή ευσταθιας
http://www.seaforces.org/wpnsys/SURFACE/Mk-48-missile-launcher.htm

CKfurious
CKfurious
5 years ago

Στις ελληνικές MEKO ο MK48 δεν είναι τοποθετημένος πάνω στο deck όπως στις photos του link που δίνεις αλλα πάνω στη υπερκατασκευή πάνω και πίσω από το ελικοδρόμιο
δες PHOTOS στο της πτήσης
https://www.ptisidiastima.com/meko-200hn-new-capabilities/

Έχει αναφερθεί πως στη συγκεκριμένη θέση λόγω αντοχής της κατασκευής

αλλα και ευσταθίας (βάρος τοποθετημένου ψιλά από το “μετακεντρο” πως το λένε του πλοίου) δεν μπορεί να φέρει πιο μεγάλο φορτίο

Επίσης ο συγκεκριμένος εκτοξευτής προτιμήθηκε από το ναυτικό διότι μπορεί να φέρει ESSM και RIM7 ταυτόχρονα

Above link sxolio 78501

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
5 years ago
Reply to  CKfurious

Μα το είπα οτι δεν είναι στο κατάστρωμα και γιαυτό δεν μπορεί να παρεί κατι παραπάνω: “δεν είναι στις κλασικές θέσεις που περιέγραψα, γιαυτό παίρνει μόνο 16”. Ειπα οτι είναι ο mod 2 in deck και όχι ο οn deck ή ο bulkhead. Οι θέσεις που απο την μάνα του παίρνει vls, είναι κενές και εκεί είναι που λεώ να μπούνε οι sm2 και δεν μπορεί να υπάρχει πρόβλημα ευστάθειας γιατι είναι σχεδιασμένο να μπουν εκεί, δηλαδή : “1 vls ανάμεσα στην υπερκατασκευή και το πυροβόλο και έναν ανάμεσα στην υπερκατασκευή και το υποστεγο ε/π. “

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
5 years ago
Reply to  CKfurious

Σχετικά με τον χρόνο που θα δαπανηθεί στα ναυπηγεία, φρέσκο φρέσκο :
https://www.thedrive.com/the-war-zone/29047/an-army-marches-on-its-stomach-and-a-fleet-deploys-on-maintenance-especially-its-carriers

ΙΤΑΛΟΣ
ΙΤΑΛΟΣ
5 years ago

Αρα αναφερεσαι σε 150εκ. για 4 πλοια για CEAFAR και mk41 ?Και να υποθεσω και CEAMOUNT? Περα απο ολα τα υπολοιπα που χρειαζεται η αναβαθμιση των ΜΕΚΟ ? Και πρεπει να πληρωσεις να αγορασεις και το 9LV CMS , αλλιως integration του υπαρχοντος CMS σου με το CEAFAR. Και ολα αυτα για τους ESSM , καθως δεν παιζει ceafar με sm-2 , τουλαχιστον προς το παρον. Και μιλαμε για πλοια που τα εχουν τα χρονακια τους. Και θες και link 16 , ESM , Sonar? , κονσολες , Laser warning συστηματα , αναβαθμιση phalanx κλπ περα απο συντηρησεις μηχανων

CKfurious
CKfurious
5 years ago
Reply to  ΙΤΑΛΟΣ

150 mill συνολικά αναφέρεται να είναι το ποσο που διαθέτει το ελληνικό ναυτικό για τον εκσυχρονισμό και των 4 MEKO

Μην ονειροβατούμε πως μπορεί να γίνει τίποτα από αυτά που γράφετε περί CEAFAR/CEAMOUNT/MK41/SM2 με αυτό το ποσο!

Έχει γράψει η ΠΤΉΣΗ τι μπορεί να γίνει

https://www.ptisidiastima.com/greek-meko-200hn-modernization-costs/
https://www.ptisidiastima.com/meko-200hn-new-capabilities/

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
5 years ago
Reply to  ΙΤΑΛΟΣ

1. Για το οικονομικό δες την απάντησή μου στον CKfurious, αν όντως είναι 150 εκ τότε φυσικά αυτά που λέω δεν έχουν νόημα
2. Εννοείται οτι το ceafar απαιτεί και το ceamount και ότι ξεχναμε το tacticos και πάμε σε saab (με δεδομένη την πάγια πολιτική της saab για συνεργασίες πιθανόν να λάβουμε και source code και να συμμετάσχουμε στη περαιτέρω ανάπτυξη του 9lv),
3. Το ceafar με aegis με interface 9lv και sm2 αναπτύσσεται για τα Hobart και θα περάσει στις Anzac, δες τα 2 Link του CKfurious

ΙΤΑΛΟΣ
ΙΤΑΛΟΣ
5 years ago

1.Ναι το δεδομενο μας ειναι τα 150 για 4 πλοια απο οτι ειχα διαβασει , το οτι δεν φτανουν για σοβαρη αναβαθμιση δυστυχως ειναι αληθεια
2.Το cms που χρησιμοποιουμε στα περισσοτερα πλοια ειναι TACTICOS / stacos mod2(hydra), ειναι τοσο ανωτερο το saab ? Αξιζει η αλλαγη? Κοστος?
3.Εβαλες πολλες αγνωστες και ακριβες παραμετρους που μικρη σχεση εχουν με εμας τουλαχιστον στην παρουσα φαση. Aegis? με interface 9lv και sm2 για τα hobart που “καποτε” θα περασει στις anzac. Εξωτικα παντρεματα που πληρωνουν οι αυστραλοι χρυσαφι για δικους τους λογους και περιλαμβανουν χαρουμενους συμμαχους,χαρουμενη εγχωρια βιομηχανια,μπολικο χρονο,χρημα,0 εχθρους,αγαπη για ανοιχτη αρχιτεκτονικη της saab κλπ
Οντως ακουγονται ουαου τα παραπανω αλλα κανουμε comment σε αρθρο που παρακαλαμε για παραχωρηση 24 μτχ sm-2 για 2 πλοια και πιθανοτερο ρανταρ για τις meko εαν αναβαθμιστουν να ειναι το smart s mk2.
Επισης ολες οι ΜΕΚΟ δεν ειναι ιδιες , Εληνικες,Τουρκικες,Αυστραλεζικες,Πορτογαλικες.
“Στις Υδρα ο mk41 ανεβαζε το κεντρο βαρους και απεκλειε το πρυμναιο Phalanx το οποιο επρεπε να ανυψωθει δημιουργωντας θεμα ευσταθειας που οι ΜΕΚΟ αντιμετωπισαν ουτως η αλλως λογω του βαρους της δομης στηριξης των συστηματων eductor/diffuser στις καπνοδοχους των αεριοστροβιλων.
Το ceafar επισης αποκλειεται λογω κεντρου βαρους + ευσταθειας αλλα κ επειδη η συγκεκριμενη διαμορφωση του ρανταρ περεχει περιορισμενο φασμα σαρωσης σε ανυψωση, της ταξης των 8 μοιρων.Αυτο συμβαινει επειδη με τη δεδομενη ισχυ το ceafar δεν μπορει να αναλαβει την ερευνα ογκου με την απαιτουμενη ταχυτητα επομενως περιοριζεται στην ερευνα οριζοντα με προσθετες δεσμες σε οποιαδηποτε ανυψωση για την ιχνηλατηση πολλαπλων στοχων. Στις anzac διατηρηθηκε το sps-49(v)8 για ερευνα ογκου στην κορυφη του κυριου ιστου πανω απο το ceafar , αν και καπου διαβασα οτι θα αντικατασταθει και αυτο απο το ceafar2 ?
H ολη διαμορφωση συνεπαγεται σοβαρη ανοδο του κεντρου βαρους και οι anzac στερουνται ciws ενω οι Harpoon δεν βρισκονται στο καταστρωμα 2 της υπερκατασκευης μεταξυ των 2 ιστων οπου υπηρχαν οι σχεδιαστικες προβλεψεις, αλλα ενα επιπεδο χαμηλοτερα στο καταστρωμα 1 μπροστα απο την γεφυρα , το οποιο συνεπαγεται σειρα νεων προκλησεων και προβληματων ασφαλειας σε περιπτωση ταυτοχρονης εκτοξευσης αεροφυλλων/θερμοβολιδων απο τη μοναδα mk137 του συστηματος mk36 που βρισκεται επισης εκει.
Η εγκατασταση του ceafar με διατηρηση του da 08fft η αλλου 3d ρανταρ ογκου και των καταυγαστηρων ceamount στις Υδρα θα συνεπαγοταν την αφαιρεση των 2 phalanx , εναλλακτικα θα μπορουσε να τοποθετηθει το ceafar χαμηλοτερα με συνεπεια την συρρικνωση του οριζοντα ρανταρ. ” –> ΕλληνικηΑμυνα&Τεχνολογια τευχος58

Εφοσον εισαι λατρης της saab& 9lv mk4 και ξεπερνας την πληροφορια για 150μυρια/4 πλοια , δεν θα μας χαλαγε μια full saab διαμορφωση + source codes + συμπαραγωγη με sea giraffe 4a/ceros 200/9lv mk4 νομιζω

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
5 years ago
Reply to  ΙΤΑΛΟΣ

1. Δεν ξεπερνάω το οικονομικό, απλά το άρθρο του doureios.com τον Μάϊο που αναδημοσίευσαν και άλλα sites, για μείωση του προύπολογισμού απο τα 500 εκ σε 150 εκ, δεν έχει επιβεβαιωθεί από κανέναν επίσημα, αλλά παραμένει μια δημοσιογραφική πληροφορία.
2. Δεν είμαι λάτρης της saab και δεν ξέρω αν το tacticos είναι καλύτερο, αλλά το ceafar είναι καλύτερο από το ρανταρ που έχουν οι meko και το smart s που κατασκευάζεται στην Τουρκία και άρα αναγκαστικά παμε έκει. Οι anzac αρχικά είχαν το giraffe και το αντικατέστησαν με το ceafar/ceamount. Εξωτικές λύσεις αλλά όπως λες τις έχουν πλήρωσει και ταλαπωρηθεί οι Αυστραλοί, και είναι μια οικονομική λύση για να αποκτήσουμε φρεγάτες αεράμυνας περιοχής. Αλλιώς πας στο 1,5 δις για 2 fti. Επίσης ακριβώς λόγω της πολύτυπίας αναβαθμίζοντας τις meko στο προτυπο των anzac, μπορείς να αγοράσεις τις 8 anzac καθώς θα αποσύρονται στην επόμενη 10ετια και να αποκτήσεις έναν ομοιογενή στόλο 12 φρεγατών.
3. Για τα δομικά δες τα σχολια μου στον ck ιδίως: #151146

ΙΤΑΛΟΣ
ΙΤΑΛΟΣ
5 years ago

1.Μακαρι να εχεις δικιο και να ισχυει το 500εκ
2. το smart s mk2 και ceafar ειναι δυο μονο επιλογες απο τις παμπολες που υπαρχουν , και μαλιστα χαμηλα και τα 2 στην δικη μου λιστα για διαφορετικους λογους.
Το giraffe που αναφερεις δεν εχει σχεση με το aesa sea giraffe 4a που αναφερω εγω και το οποιο προσφερεται και περιστρεφομενο αλλα και σε σταθερα πανελ(σταθερης οψης)
3. Για το 151146 , εγω δεν νομιζω να χωραει Mk41 αναμεσα στο 127αρι και την υπερκατασκευη καθως παιζει και το phalanx εκει , ουτε εχω δει κατι τετοι σε αλλες meko
Πισω απο τα φουγαρα ειναι το υποστεγο και πανω του το δευτερο Phalanx . Οι anzac δεν φερουν ουτε ενα cwis , μη τα θελουμε ολα δικα μας , 117μ πλοιο ειναι. Απο την πηγη που παρεθεσα ξεκαθαριζεται πως εαν επιλεγοταν mk41 ξεχναγαμε πρυμναιο Phalanx αλλα και ανεβαινε το κεντρο βαρους του πλοιου

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
5 years ago
Reply to  ΙΤΑΛΟΣ

Όντως ο θεωρητικά ο πρώραιος vls είναι έκει που έχουμε το phalanx.
Πιθανόν να ήταν καποιο παλιότερο μοντέλο του giraffe δεν το ξέρω

Chris
Chris
5 years ago
Reply to  CKfurious

Προφανώς και έχετε δίκιο. Νομίζω ότι το ενδεχόμενο αυτό είναι περισσότερο θεωρητικό.

Alexandros
Alexandros
5 years ago

Οι Anzac θα ήταν η καλύτερη λύση για εμάς αλλά θα πρέπει να περιμένουμε 3-4 χρόνια

CKfurious
CKfurious
5 years ago
Reply to  Alexandros

Η απόκτηση τωνANZAC έχει συζηθεί εκτεταμένα στο forum:

Δυστυχώς οι Αυστραλοί σχεδιάζουν να αρχίσουν να τις αποσύρουν από το 2030 μέχρι το 2043:

https://www.janes.com/article/87366/australia-to-extend-service-life-of-anzac-class-frigates-amid-concerns-about-sustainment

Πολύ αργά για μας

Δεδομένου της επένδυσης που έχει γίνει είναι φυσιολογικό να εξαντλήσουν τα όρια ζωής των πλοίων
https://en.wikipedia.org/wiki/Anzac-class_frigate
1996 entry into service

Chris
Chris
5 years ago
Reply to  Alexandros

Η απόκτηση όμως των Adelaide θα κάλυπτε άμεσα ένα κενό. Δηλαδή ο συνδυασμός των τριών ζητημάτων θα ήταν μια λογική ακολουθία. 1 αγορά Adelaide 2 αναβάθμιση ΜΕΚΟ σε πρότυπο ANZAC 3 σταδιακή αγορά ANZAC κατα την απόσυρση τους. Το σενάριο αυτό το είχα διαβάσει σε άρθρα της πτήσης ή/και σε σχόλια αναγνωστών. Μάλλον να χαμε να λέγαμε πλέον.

CKfurious
CKfurious
5 years ago
Reply to  Chris

Δεν νομίζω!!

Στα ξαναγράφω:
Οι Adelaide πάνε στη Χιλή
Για να εκσυχρονίσουμε τις MEKO στο επιπεδων των ANZAC δεν έχουμε ούτε το χρήμα ούτε το χρόνο
Οι ANAZAC θα αρχίσουν να αποσύρονται από …2030
Εμείς πως θα πάμε στο 2030?
Με τις S?
Θα είναι τότε 50+xρονes !!!
Επιπλέον τότε οι ANZAC θα είναι 35+χρονων γριούλες

Τις χάσαμε και αυτές τις ευκαιρίες

Chris
Chris
5 years ago
Reply to  CKfurious

Δε διαφωνώ άλλωστε η τελευταία μου φράση είναι, “πλέον να χαμε να λέγαμε”. Νομίζω το σενάριο αυτό το διαβάσαμε μερικά χρόνια πίσω όταν η απόσυσρη των ANZAC ήταν προγραμματισμένη για πιο νωρίς. Η απόκτηση των αδελαϊδων έστω και μόνων τους θα ήταν καλή, τώρα το πόσο είναι ακόμα στο τραπέζι ή μας ενδιαφέρουν ή μας ενδιέφεραν πραγματικά κάποτε ποιος να το ξέρει.

George
George
5 years ago

Τότε θα σου έλεγε ότι έχω και προσφέρω χρηματοδότηση αλλά και ενδιάμεση λύση με 3 Adelaide, ανταλλακτικά και μεταχειρισμένους SM-2!
Οι Αυστραλοί τώρα ξεκινάνε, δεν έχουν marketing για διεθνείς πωλήσεις όπλων. Θα μάθουν όμως αλλά θέλουν το χρόνο τους…..

Punker
Punker
5 years ago

Όπως έχει γράψει η Πτήση τόσες πολλές φορές πρόκειται για μια πολύ σημαντική ενίσχυση του στόλου σε περίπτωση που προχωρήσει η αγορά, από την άλλη όμως είναι κάπως ανησυχητικό το γεγονός ότι δεν μείναμε ευχαριστημένοι από την κατάσταση που βρίσκονταν (εκτός αν ήταν απλώς μια δικαιολογία ώστε να επιτύχουμε καλύτερη τιμή).Πιστεύω ότι πρέπει να κάνουν αρκετά καλύτερη προσφορά (τιμή,ανταλλακτικά/υποστήριξη και SM2) ώστε να είναι μια value for money επιλογή για το ΠΝ αν όντως δεν είναι σε τόσο καλή κατάσταση όσο περιμέναμε.

antidrastis
antidrastis
5 years ago

24 SM-2 και μερικοι ΕSSM τοσο πολυ θα τους λειψουν τρομαρα τους ;
Tα Hobart εχουν γινει καταβοθρα δολλαριων απ οτι διαβαζω και στο συμβολικο ουσιαστικα τιμημα μερικων πυραυλων κολλανε ;

Γατα
Γατα
5 years ago

Χαχα καλό…. Συγχαρητήρια για άρθρο και ευχαριστούμε για το update…. Βέβαια αναγνωρίζετε πως από τη μια λέμε ότι οι Adelaide απέχουν πολύ από το να είναι ένα πλοίο με ραντάρ APAR ή SPY-1F, και με 32 ή 64 κελιά σε ΜΚ41, από την άλλη παρακαλάμε για 20-24 μτχ sm-2, αδυνατώντας να τους πληρώσουμε σε νορμάλ τιμή ή τιμή καινούριου…με τα 64 κελιά θα σπαγαμε πλακα!
Σε ότι αφορά τα ανταλλακτικά δεν καταλαβαίνω γιατί να υπαρχει πρόβλημα όλα χιλιοφορεμενα είναι τα συστήματα, και πολυπληθής η κλάση

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  antidrastis

κλασικοί αγγλοσάξονες……

ETS
ETS
5 years ago
Reply to  antidrastis

Το ιδιο μπορει ομως να ειπωθει και για εμας.. Σε μερικα εκατομμυρια κολλαμε;

werty21
werty21
5 years ago

για τι τιμη μιλαμε?

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  werty21

νομίζω 180 εκ., αλλά και για τις 3 αδελαΐδες ήταν η πρόταση του Αποστολάκη με κάποιο αριθμό ΣΜ-2 συμπεριλαμβανομένου

werty21
werty21
5 years ago

για ποια τιμη μιλάμε
?

Hermis
Hermis
5 years ago

για ποια τιμη μιλάμε?

CKfurious
CKfurious
5 years ago

Παίζεται με τον πόνο μας! 😥

Οι φρεγάτες μάλλον καταλήγουν στην Χιλή : μια χαρά θα τους έρθει να ξεφορτωθούν τις L με τους αρχαίους OLMPUS και TYNE
Η συμφωνία παρουσιάζεται ως done όπως γράφετε:

https://www.asiapacificdefensejournal.com/2019/05/australia-preparing-possible-transfer.html

Μερικές παρατηρήσεις:

I)Τα αγαπημένα σας P-3 δεν έχουν ανθυποβρυχιακές ικανότητες
Εκτος εάν ξέρετε κάτι περί εκσυχρονισμού των ακουστικών και δεν μας το γράφετε!!!

II) Οι Adeladie δεν έχουν καμια σχέση με KNOX και ADAMS:

Οι δυο αυτές κλάσεις υπέφεραν κυρίως στις μηχανές τους”:
είχαν Steamturbinesγια μηχανές με πολλαπλά προβλhματα υποστήριξης και παλαιότητας
Αντίθετα οι A έχουν τους LM2500 κοινούς με MEKO και εκατοντάδες αλλα πλοία σε πολλά ναυτικά .
Δεν έχουν πρόβλημα υποστήριξης
Υποθέτω πως αφού οι αυστραλοί τις αποσύρουν θα τις έχουν αφήσει στο όριο για refurbsihment

Nestoras
Nestoras
5 years ago

Είμαι υπέρ. Εντυπωσιάστηκα στην πορεία για τη δομική αντοχή του τύπου σε πραγματικές συνθήκες μάχης αλλά και ως στόχος. Αυτό όταν κοιτάζεις ένα παλιό, μεταχειρισμένο μηχάνημα οποιουδήποτε τύπου, λέει πολλά.
Το κομμάτι του οπλισμού είναι αστείο. Αν έχεις λεφτά, αγοράζεις τους πυραύλους, αν δεν έχεις, δεν περιμένεις να πάρεις με 180εκ πλοία και πυραύλους αξίας άνω των 60εκ μεταχειρισμένων!
Αυτό που μου είχε διαφύγει, άσχετο με το θέμα των Adelaide, είναι ότι για τορπίλες, σχεδόν έχει αποφασιστεί να αγοράσουμε τις τορπίλες MK 54 (και όχι τις ακριβότερες αλλά και ανώτερων προδιαγραφών MU 90). Εντυπωσιακό νέο και απορώ πως μου διέφυγε.

antonios
antonios
5 years ago

Μίλησα με ομογεννεις που είχαν ΔΙΑΘΕΣΗ να κινητοποιηθούν για το θέμα και μου είπαν οτι ΚΑΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ δεν έχει υπάρξει!!!

MPAMPIS
MPAMPIS
5 years ago

Ειμαι υπέρ των Adelaide …..
Μπορει καποιος να μου πει γιατι το ΠΝ χρειάζεται 13 φρεγάτες (ή και παραπάνω);
Ποτε είχε τόσα πλοία το ΠΝ;

antonios
antonios
5 years ago
Reply to  MPAMPIS

Σύμφωνα με το δόγμα Ενιαίου Αμυντικού χώρου, που είναι παρόμοιο με τις ανάγκες φύλαξης της ΑΟΖ μας σήμερα, το ΠΝ είχε εκπονήσει μελέτη σύμφωνα με την οποία χρειαζόταν 16 κύριες μονάδες επιφανείας και 12 υποβρύχια. Ως κυρίες μονάδες επιφανείας ενοουμε Φρεγάτες και αντιτορπιλικά ικανά να αμυνθούν ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ σε περίπτωση ανάγκης. Αλώστε γι αυτο το λόγο ΔΕΝ ΑΚΟΥΕΙ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΚΟΡΒΕΤΕΣ και να το θυμηθείτε οτι αν κάποια κυβέρνηση προσπαθήσει να του φορτώσει τέτοιες θα υπάρξουν δικαστήρια για σκάνδαλα ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ.

Dash5
Dash5
5 years ago
Reply to  antonios

Μα οταν γιναν αυτες οι μελετες ηταν αλλα τα δεδομενα.
Πλοια διαφορετικων δυνατοτητων κ φυσικα περισοτερα κονδυλια διαθεσιμα.
Οι κορβετες πλεον ειναι δυνατοτερες απο της ΜΕΚΟ μας οποτε γιατι να μην θελει κορβετες το ΠΝ?
προτιμαει να πηγαινει με τις S σκαρι μονο γιατι τα αλλα ολα δεν λειτουργουν..επειδη εχουν ωραια πλευση… λεω εγω τωρα?

antonios
antonios
5 years ago
Reply to  Dash5

Το ΠΝ δεν θελει κορβετες λογω του ιδιαιτερου κυματισμου του Αιγαιου. Ειναι τοσο ιδιαιτερος που πλοια που εχουν σχεδιαστει αποκλυστικα για ωκεανους κυνδινευουν να σπασουν στη μεση! Το ΠΝ ξερει το Αιγαιο σαν την παλαμη του. Απο αρθρο την ΠΤΗΣΗΣ το 1990. Ακομα ειχαμε τα αντιτορπιλικα του 2ου ΠΠ και εμεις και οι τουρκοι! Σε επιθεωρηση των πλοιων των 2 Ναυτικων τα τουρκικα εμοιαζαν σαν καινουργια ενω τα ελληνικα ετοιμα να διαλυθουν. Αυτο γιατι το ΠΝ εβγαζε τα πλοια του για περιπολιες ακομα και οταν οι συνθηκες ηταν απαγορευτηκες! Ειχα φιλο σε αντιτορπιλικο χειριστη ρανταρ που εκανε περιπολια με 9-10 μποφορ οταν τα τουρκικα κρυβονταν στα λιμανια τους. Το παραδειγμα αυτο το δεινω για να τονισω οτι για να μην συζητα ΚΑΝ το ΠΝ για πλοια μεγεθους κορβετας κατι παραπανω απο εμας θα ξερει… Μιλωντας με τον κο Τσαγκαρακη σχεδιαστη των πλοιων ΑLS μου τονισε οτι το ΠΝ αφου εξετασε το σχεδιο της Als-100 ζητησε μεγενθυση του κατα σχεδον 20 μ! Ετσι σχεδιαστηκε κατω απο την επιβλεψη του ΠΝ η Als-120! Για να επιμενει το ΠΝ κατι θα ξερει που εμας μας διαφευγει.

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  antonios

απολύτως ορθό. Γι’ αυτό και από μτχ (αν πάρουμε) κανονικά μόνο τα Α/Β ή ΤΙΚΟ θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στα 9-10 μποφόρ, επειδή έχουν ενισχύσεις από ατσάλι. Και τις LCS να πάρουμε στο τέλος (νέα πλοία) με κατασκευή στην Ελευσίνα (όνειρα….) πάλι θα είναι ενισχυμένη έκδοση…

MPAMPIS
MPAMPIS
5 years ago
Reply to  sotbak

Λογω χρημάτων μαλλον μονόδρομος η LCS….

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  MPAMPIS

ενισχυμένη έκδοση LCS για το ΠΝ δεν θα είναι τόσο άσχημα

MPAMPIS
MPAMPIS
5 years ago
Reply to  antonios

Ενα ανθυποβρυχιακο περιπολικό 4000tn χωρίς δυνατότητα αεράμυνας περιοχής ειναι φτηνό και στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, ενα αεράμυνας περιοχής ομως οχι(δεν μιλάω για τικο-ΑΒ τζαμπα…..μακαρι) και δεν ειναι.
Κορβέτες υπάρχουν και 4000tn……

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  MPAMPIS

το ξανάπαμε το Αιγαίο θέλει μεγάλο μήκος σε σκαρί

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  antonios

Δεν μου λες ο κυματισμός στο Αιγαίο επιτρέπει να ταξιδεύουν οι ΤΠΚ Ρούσεν ή οι ΜΕΚΟ και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει μια Gowind 3100 ή κάτι αντίστοιχο; Μην τρελαθούμε και τελείως…

Οι S για το Αιγαίο σχεδιάστηκαν; Perry επιχειρούν δίπλα χρόνια τώρα, δεν άκουσα να κοπεί καμία στην μέση. όπως και κορβέτες των Τούρκων, Συνεπώς ας προσέχουμε λίγο πριν γράψουμε κάτι.

G...
G...
5 years ago
Reply to  Spirit

Πες τα χρυσόστομε γιατι θα μας τρελανουν με αυτα που γραφονται

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  Spirit

κι όμως, το Αιγαίο θέλει ειδικά πλοία. Οι Ρουσέν δεν πρέπει να μπορούν να ανταπεξέλθουν επαρκώς σε κυματισμό 9-10 μποφόρ. Οι Σ έχουν πολύ καλή σχεδίαση αλλά έχουν ταλαιπωρηθεί από τα χρόνια χρήσης. Κατά τη γνώμη μου οι Ολλανδοί σχεδιάζουν καλύτερα πλοία από τους φίλους μας τους Γερμανούς. Οι Τούρκοι δεν βγαίνουν όταν έχει τόσο πολλά μποφόρ…..

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  sotbak

Ποια είναι τα ειδικά πλοία που θέλει το Αιγαίο και του θα έχετε δει αυτά τα πράγματα που αναφέρεται, τι ειδικό πλοίο υπηρετεί στο ΠΝ όλα αυτά τα χρόνια και δεν το ξέρουμε;
Σχεδόν όλα τα πλοία μπορούν να επιχειρήσουν μια χαρά στο ΠΝ, το θέμα πως θα προσαρμόσει τις ανάγκες του το ΠΝ με τα νέα δεδομένα.
Δεν λογικό να πάει για πανάκριβα πλοια με τόσες ανάγκες για νέες μονάδες. Δεν ειναι λογικό στο ΠΝ να υπάρχουν πλοία πάνω από 40 χρόνια υπηρεσίας και χωρίς σοβαρό EMZ.
Δεν ξέρω τι σχεδιασμός υπάρχει, αλλά δεν διαφαίνεται κανενός είδους σοβαρός σχεδιασμός από αξιοποίηση μεταχειρισμένου υλικού μέχρι που πρέπει να κινηθούμε για αγορά νέων πλοίων. Δύο Belhara δεν μπορεί να είναι λύση….

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  Spirit

Το ΠΝ προσπαθεί με πενιχρά μέσα να ανταποκριθεί. Όταν όμως του λένε για νέα πλοία ή νέες σχεδιάσεις (Μπελχάρες, LCS κλπ) είναι λογικό να βάζει τις προδιαγραφές που πρέπει για να έχει ποιοτική υπεροχή τουλάχιστον στο Αιγαίο, αφού θα έχει λιγότερες μονάδες από τους Τούρκους εν τέλει. Τόσο λάθος είναι αυτό;

Αν από το ΥΠΟΙΚ πουν στο ΠΝ θα τη βγάλουμε με μτχ, πάλι θα κάνει ανάλογη έρευνα για ποιοτικά σκάφη/δυνατότητες ώστε να υπάρχει ποιοτική υπεροχή, την αριθμητική την έχουμε χάσει…..προ πολλού….με τα μυαλά που κουβαλάμε…

JohnnyB
JohnnyB
5 years ago
Reply to  Dash5

Πιστεύω πως το λιγότερο που θα ζητούσε το ΠΝ για κύρια μονάδα στόλου θα ήταν ένας τύπος Ελαφριάς Φρεγάτας (Κορβετοφρεγάτας δηλαδή).

MPAMPIS
MPAMPIS
5 years ago
Reply to  antonios

Τελικα το ενιαίο αμυντικό δόγμα ειναι κατι εφικτό τελικα; (έχοντας πάντα σαν αντίπαλο την Τουρκία).Ο μεγάλος αριθμός πλοιων θα το εκανε εφικτό;Προσωπικά δεν το πιστευω…….
Να αμυνθεί μονο του ενα πλοίο σε περιβάλλον με αεροπορική υπέροχη του αντιπάλου δύσκολο……ισως ενα πλοίο με AEGIS……
Μηπως να δούμε το θέμα της αεράμυνας περιοχής του στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο με διαφορετικό μάτι τώρα που μπορούμε να πάρουμε f35Β……γιατι οχι αεροπλανοφόρο;;;
Δεν κριτικάρω την ανάγκη μεγάλων πλοιων αλλα τον μεγάλο τους αριθμο…….το εχω ξαναγράψει αν σου βυθίσουν μια S με 160 ψυχές επάνω….τελείωσες…….

CKfurious
CKfurious
5 years ago
Reply to  MPAMPIS

Ρε Μπάμπη όταν ήσουν μικρός δεν ήθελες ποιο πολλά στρατιωτάκια playmobile να διατάζεις αεροπλανάκια lego να πετάς και πλοιαρακια να κανεις ναυμαχίες ?
Για πες μου

Στα σοβαρά :

Οι τύποι κατάπιαν τα p-3 και ίδρυσαν μέχρι και Διοίκηση Ναυτικής Αεροπορίας να παίζουν!
Δεν τους έκαναν οι εκπαιδευμένοι ιπτάμενοι της αεροπορίας αλλα θέλαν να εκπαιδεύσουν να τα πετάνε οι δίκηι τους nautaioi
Αφού γλιτώσαμε τα ναυτικά f15 τυχεροί είμαστε

Νομίζω πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα νοοτροπίας στο Ναυτικό

Εάν χρησιμοποιήσω πιο κατάλληλη έκφραση θα κοπεί το σχόλιο

Όχι πως οι άλλοι κλάδοι πάνε καλύτερα δηλαδή

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  CKfurious

λόγω της γεωγραφικής μας διαμόρφωσης ως χώρα + τα γεωπολιτικά (Αν. Μεσόγειος – Αιγαίο) είναι απαραίτητο να έχουμε ισχυρό ΠΝ (εννοείται και ΠΑ). Γι΄αυτό χρειάζονται και τα ελικόπτερα και τα P3 και οι ισχυρές κύριες μονάδες επιφανείας και τα 214. Αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε και να πράξουμε ανάλογα ως κράτος.

MPAMPIS
MPAMPIS
5 years ago
Reply to  sotbak

Φυσικα και εχεις δίκιο (οπως συνήθως) αλλα δεν είμαστε Αυστραλία και Καναδάς πως να εχουμε και ισχυρό ΠΝ και ισχυρή ΠΑ;
Παντως απο αυτά που γράφηκαν απο σχολιαστές παραπάνω το μονο εφικτό οικονομικά αλλα και με μεγάλο επιχειρησιακό αποτέλεσμα θα ήταν ένας στόλος 12 υποβρυχίων(ικανών οχι 40ετιας) …….δεν θα κουνιόταν κανεις….

CKfurious
CKfurious
5 years ago
Reply to  sotbak

Δυστυχώς με τα υπάρχουσα οικονομικά δεδομένα δεν μπορούμε να έχουμε και ισχυρή αεροπορία και ισxίρο ναυτικό ταυτόχρονα.

Και βεβαια η έμφαση πρέπει να δοθεί στην αεροπορία αφού όπως έχει δείξει η ιστορία όλα τα αλλα είναι στόχοι

Ισχυρές μονάδες επιφανειας δεν μπορούμε να αποκτήσουμε

Des gia paradeigma

https://www.liberal.gr/apopsi/xanachtizontas-ta-isonxulina-teichisin/251422

Εδώ έχουμε μείνει με τις SUT Mod 0!

Μην μου γραφεις περί των p-3:

Όπως έχω ξαναγράψει με τα 500MIL που μας κόστισαν τα άχρηστα εν καιρό πολεμου P-3
θα μπορούσαμε να είχαμε apo to 2015:
αγοράσει σύχρονες τορπίλες ,
εκσυχρονίσει αξιοπρεπώς τις MEKO και
να είχαμε τις Adelaide με Μερικά SM2!!

Θα είχαμε μια αποτρεπτική δύναμη για ανατολική μεσόγειο σε αντίθεση με το χαλι που είμαστε τώρα

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  CKfurious

το καταλαβαίνω, αλλά αν θέλουμε λόγο στην Αν. Μεσόγειο δεν υπάρχει άλλη λύση. Ή βάζουμε το χέρι στην τσέπη και παίρνουμε νέα πλοία (σύγχρονες φρεγάτες) ή μαζεύουμε αμερικάνικα μτχ Α/Β ή ΤΙΚΟ όταν τα αποσύρουν σταδιακά. Αλλιώς με τις ναυπηγήσεις των Τούρκων+ τα 214ΤΝ υπάρχει σοβαρός κίνδυνος. Όταν η Τουρκία αισθανθεί ότι έχει την υπεροπλία θα τολμήσει αυτό που δεν τόλμησε μέχρι τώρα: Στα ίσια αντιπαράθεση. Δεν θα υπάρχει κανείς να την εμποδίσει. Το μη επαρκές διαχρονικά πολιτικό προσωπικό δεν το έχει συνειδητοποιήσει ακόμη……. Πρέπει να ξυπνήσουμε…….

MPAMPIS
MPAMPIS
5 years ago
Reply to  CKfurious

Νομιζω έχεις δίκιο και εγω διακρίνω μια μεγαλομανία στο ΠΝ αλλα αν τοςο πολυ θέλουν ναυτική αεροπορία ας την έχουν…..
Φυσικα με μείωση των μεγάλων μονάδων επιφάνειας…..(προσωπικό σε σκάφη με μικρή επιχειρησιακή αξία και κίνδυνος ζωής)

antonios
antonios
5 years ago
Reply to  CKfurious

Ειναι αδικη αυτη η προσομοιωση. Ας μην ξεχναμε οτι το Ελληνικο ΠΝ ηταν απο τα πρωτα που ειχαν ΝΑΥΤΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ και το ΠΡΩΤΟ που την χρησιμοποιησε σε πραγματικες πολεμικες συνθηκες. Δεν ειναι θεμα ποσοτητας. Ειναι θεμα προτεραιότητας. Στην πραγματικοτητα τα 5 Ρ-3 ειναι πολυ λιγα αν αναλογιστει κανεις το ευρος των θαλλασιων ζωνων ευθυνης που εχει το ΠΝ? Κανονικα 12 Ρ-3 ειναι το ελαχιστο που θα ΕΠΡΕΠΕ να υπαρχουν. Λες με μπολικο σαρκασμο για ναυτικα F-15 . Στην ουσια αυτο που ειχε προταθει ηταν η μεταβιβαση των Α-7 στην Ναυτικη Αεροπορια αλλα επρεπε να γινει δομικη αναβαθμιση και η κριση αυτο το απεκλειε. Δεν σου κανει εντυπωση οτι η ΠΑ εχει σχεδον ΠΑΝΤΑ προτιμηση σε ναυτικα αεροπλανα (F-4, A-7, F-18L )εκτος απο οταν της επιβαλουν αλλες προτημησεις ? Το ρανταρ των F-4 ΡΙ-2000 μπορει με ελαχιστο κοστος να πιστοποιηθει για harpoon. Περα απο την κοντρα μεταξυ ΠΑ και ΠΝ , το ΠΝ θελει αεροπλανα που θα τα εχει οποτε τα ζητησει σε συνεργασια με αυτο και οχι σε ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ με αυτο. Τα 2 ειδη εχουν ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορα. Με το καταληλο IFF το ΠΝ θα μπορουσε να εχει Ναυτικο κλαδο αποδεσμευοντας την ΠΑ απο αποστολες τετοιου ειδους.

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  antonios

σωστός και πάλι, άσε που με τη ναυτική αεροπορία θα έφευγε και ένα βάρος επιχειρησιακό από την ΠΑ…

dash5
dash5
5 years ago
Reply to  antonios

Αν τα 3 σώματα δεν πολεμήσουν μαζί δεν υπάρχει σωτηρία.
Δεν είμαστε Αμερική να έχουμε αεροπορία ναυτικού!!
Το κακό είναι οτι δεν προσγειωνομαστε στις νέες συνθήκες τις πραγματικές.
12 p3?
και η ΠΑ θα ήθελε 300 μαχητικά με 80% διαθεσιμοτητα αλλά δες πόσα έχει…
δεν είναι δυνατόν να συζητάμε για ναυτική αεροπορία και να επικροτουμε την δημιουργια νεων μοναδων..
Εδω λεμε ποιος θα παρει το πολιτικο κοστος να κλείσει κανένα στρατόπεδο να μειωθούν τα κόστη κ άλλοι ονειρεύονται αεροπορία ναυτικού?

sultan ahmet
sultan ahmet
5 years ago

Στη Wikipedia στο λημμα Adelaide-class Frigate, καποιοι έγραψαν ήδη οτι τις πήρε η Χιλη…

LAMBROS
LAMBROS
5 years ago
Reply to  sultan ahmet

Για δες σε παρακαλώ ,στο λήμμα F-35 ,τι γράφει ?

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  LAMBROS

χαχαχαχαχ!!! πολύ καλό!!!

JohnnyB
JohnnyB
5 years ago
Reply to  sultan ahmet

Στην Wikipedia ακόμα λέει ότι συζητάμε για προμήθεια Eurofighter. Ένα edit μακριά είναι όλα.

peet14
peet14
5 years ago
Reply to  sultan ahmet

Στο Wiki μπορείς να δείς και σαν αγοραστή τους το Π.Ν της Ελβετίας ….

Em.Ti
Em.Ti
5 years ago

Δυστυχώς κι εγώ σε όποια πηγή έχω ανατρέξει δείχνει τη συμφωνία με την Χιλή τελειωμένη. Επιφυλάσσομαι στο ότι μπορεί όλοι ουσιαστικά να αναπαράγουν την πληροφορία από συγκεκριμένη πηγή.

Αλλά και από μεριάς μας, ακόμα κι αν λυθεί το θέμα της υποστήριξης και των όπλων, το ΠΝ μετρά πολύ σοβαρά την κατάσταση των σκαφών αφού ο προγραμματισμός γίνεται για βάθος (πολλών) χρόνων.

Απ’όσο φαίνεται, πάμε σε λύση πολύ ελαφρού εκσυγχρονισμού των MEKO 200HN και προκρίνεται πολύ και η λύση των Belh@rra.

Αυτές οι έρμες οι S όταν με το καλό αποσυρθούν θα πρέπει να γίνουν εθνικά μνημεία δίπλα στο Αβέρωφ…

G...
G...
5 years ago

Εχετε Απολυτα δικιο σχετικα με τις αδελαιδες αλλα για ποιες ακριβώς ανθ/κες δυνατότητες των p3 λετε? Το αρθρο αφηνει να εννοηθεί οτι εχουν ενω ολοι ξερουμε οτι δεν εχουν ουσιαστικά τίποτα απολύτως. Μονο απλη επιτήρηση μπορουν να κανουν
Ασε που τα εκατοντάδες εκατ που πηγαν χαμενα για τα αχρηστα μουσεία στραγγισαν τα χρηματα και τωρα κλαιμε για αδελαιδες sm2 και εκσυχρ/μο μεκο με στραγαλια.
Δυστυχώς αυτη ειναι η αληθεια και μην απορουμε

Spirit
Spirit
5 years ago

Καμιά προτεραιότητα δεν είναι τα ROMEO.
Προέχει η αγορά νέων τορπιλών, αντιμέτρων κατά τορπιλών και καλύτερος εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ. Αν τα είχαμε κάνει αυτά αντί να να κάναμε την ιστορία με τα P-3 θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση το ΠΝ.
Επίσης ακατανόητη η αγορά νέων Mk.54 όταν υπάρχουν kit αναβάθμισης από τις Mk.46 σαν αυτό που επέλεξαν οι Καναδοί. Αντίστηχη αναβάθμιση πρεπει να γίνει και για τους Harpoon!

Το άλλο πάλι ότι δεν τους άρεσαν οι Adelaide για είναι καταπονημένες, λες και οι μη εκσυγχρονισμένες S ειναι σε καλύτερη κατάσταση και οι Λαφαγιετ δεν κάνουν μεγάλα ταξίδια και δεν έχουν μίλια!!!

G.164g ag-cat
G.164g ag-cat
5 years ago

Πολύ καλό άρθρο που θέλει κότσια για να γραφεί! Τελικά τα πλοία είναι 2 ή 3; Στο αποξηλωμένο από εξοπλισμό πλοίο μπορεί να γίνει εργασία επανασύνδεσης εξολισμού;

George
George
5 years ago

To ΠΝ ενδιαφέρετε τώρα που από 3 σκάφη πήγαμε στα 2?
Προφανώς θα δώσουν ότι ανταλλακτικά έχουν οι Αυστραλοί που όμως δεν θα κάνουν για άλλα σκάφη τους. Αυτά τα τελευταία αν χρειαστεί θα τα πουλήσουν!
Γι αυτούς πάντως αναφορικά με τις Adelaide πρέπει να είναι: “πάρε ότι θέλεις παλιατζή από μια αγάπη που δεν ζει”
Και τι κόλλημα είναι αυτό με τους SM-2 από την Αυστραλία?
Οι ΗΠΑ δηλαδή δεν έχουν μεταχειρισμένους να δώσουν σε καλή τιμή αλλά και με χρηματοδότηση?
Το άρθρο λέει ότι στρατηγικά τους συμφέρει. Δεν τους έχουμε ικανούς να το αξιολογήσουν και να πράξουν ανάλογα?

Περισσότερο όλα αυτά ακούγονται ως προφάσεις από τη μεριά του ΠΝ μας που για μια ακόμη φορά απέτυχε….
Μήπως μετά τα P-3 να εκσυγχρονίζαμε και τις υπόλοιπες 3 S?
Μάλλον πάμε για 11 (κι όχι 13) σκάφη επιφανείας (το κύρια κάπου χάθηκε στο δρόμο)
4 ΜΕΚΟ και 7 FAC μαζί και 5 υ/β
Δεν το λες και ακτοφυλακή αλλά δεν έχει και πολύ σχέση με το ΠΝ που ξέραμε
Κάτι πήγε πολύ στραβά (ιδίως στη διοίκηση) τις περασμένες δεκαετίες και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε τώρα

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  George

Στο ΠΝ προφανώς ενδιαφέρθηκαν για τις Αδελαΐδες λόγω συνδυασμού σκάφους-ΣΜ-2, γιατί οι Τούρκοι δεν έχουν νομίζω ΣΜ-2. Μόνα τα σκάφη και εγώ ακόμη έχω ενδοιασμούς αν αξίζει να τα παίρναμε, έχουν κάνει τα μίλια τους……Για ΣΜ-2 από ΟΥΣΑ δεν ακούστηκε κάτι (ότι δλδ μας δίνουν). Όμως για να πάρουμε τους Αυστραλιανούς ΣΜ-2 μήπως πάλι οι Αμερικανοί δεν πρέπει να δώσουν έγκριση; Άρα μπορεί αυτοί να υπέδειξαν στο ΠΝ τη λύση αυτή.

GK_
GK_
5 years ago

Το «πηγαινε – ελα» με τους Αυστραλους δειχνει οτι διατηρειται το ενδιαφερον για τα συγκεκρημενα πλοια. Εγω απο παλαιοτερα εξακολουθω να διατηρω τις αμφιβολιες μου. Εκεινο ομως που εχω παρατηρησει ειναι οτι η ριζικη μετασκευη των 3 μη εκσυγχρονισμενων «Ελλη» εχει ηδη αποκλειστει. Πρεπει παλι να παρατηρησω οτι ναι μεν οι Αυστραλιανες φρεγατες ειναι ετοιμοπαραδοτες ή περιπου, αλλα απο την αλλη τα πλοια αυτα το ιδιο χρειαζονται καποια χρηματα συμπληρωματικα για να εξαληφτει ο περιορισμος του συνδιασμου ΣΕΠ/SM2 απο την ελλειψη ενος ρανταρ 3D. Απο την αλλη, εδω και πολλα χρονια, το US NAVY διατηρει στις αποθηκες του, «ξηλωμενα» απο τις «δικες» του Perry τα συστηματα Mk.13. Εκεινο που δεν εχει ακομη μελετηθει ειναι ενα «σηκωμα» απο τις αμερικανικες αποθηκες των υλικων που ειναι απαραιτητα, ακομη και με ξηλωμα, απο τις Perry, για να μετατραπτουν οι 3 μη εκσυγχρονισμενες «Ελλη» σε πλοια με αυξημενες ΑΑ δυνατοτητες. Το προβλημα δε της αποκτησης ενος αποθεματος απο SM2, μπορει να βρει μια λυση παλι απο τα μεταχειρισμενα βληματα του US NAVY καθως τα λεγομενα «παλιοτερα», δηλαδη εκεινα που εκτοξευονται απο «ραγα» σαν το Mk.13 (https://en.wikipedia.org/wiki/Mark_13_missile_launcher) μπορουν να γινουν διαθεσημα πολυ ποιο ευκολα εαν προκειται για αποθεμα σε πλοιο που εχει ή προκειται σε συντομο χρονικο διαστημα να αποσυρθεί. Το US NAVY δειχνει μια προτιμηση προς τα νεοτερα SM6 με αντιβαλλιστικες δυνατοτητες, οποτε οι αρχικες εκδοσεις του SM2, μαλλον ειναι ποιο ευκολο να αποδεσμευτουν.
Σε μια τετοια περιπτωση τα 3 αυτα πλοια οπως επισης και οι υπολοιπες 6 εκσυγχρονισμενες «Ελλη» θα αντιμετωπισουν ενα αλλο προβλημα. Εκεινο της χρηματοδοτησης της συντηρησης και επισκευων του προωστικου συστηματος, καθως το ΠΝ στα επομενα χρονια μαλλον θα αποτελει τον μοναδικο χρηστη διεθνως των αεροστροβιλων Tyne & Olympus της RR. Κατα εξακολουθηση η επιβαρυνση θα ειναι αναλογη. Συμφερει να διατηρηθει το ιδιο και αυτο συστημα; Ή ειναι ποιο οικονομικο η αλλαγη του με νεοτερο;

NikolakiEfentis
NikolakiEfentis
5 years ago
Reply to  GK_

O SM-2 είναι πλήρως ολοκληρωμένος με το CMS και τα ραντάρ των Adelaide, δεν χρειάζονται επεπμβάσεις και χρήματα γι’ αυτό. Αν θα ήταν καλύτερο ένα ραντάρ 3D είναι άλλο θέμα.

Όπως είναι όμως και τώρα, οι Adelaide από άποψη οπλισμού και εξοπλισμού είναι πληρέστατες και σαφώς ανώτερες από το σύνολο των υφιστάμενων φρεγατών του ΠΝ. Αν τις αγοράσουμε θα είναι 2 από τα πολύ λίγα μέσα, δυστυχώς, των ΕΔ με LINK-16…

Ως προς τις 3 μη εκσυγχρονισμένες «Ελλη», δεν υφίσταται καμία προοπτική εκσυγχρονισμού πόσο μάλλον με Mk-13 κλπ. Αν θέλαμε θα μπορούσαμε να είχαμε βολιδοσκοπήσει γι’ αυτό την Χιλή για τις 2 L που σκοπεύει να αποσύρει στο προσεχές μέλλον. Οι 3 μη εκσυγχρονισμένες «Ελλη» όταν (…) αποσυρθούν. θα πάνε για ανταλλακτικά των 6 εκσυγχρονισμένων – εκτός αν επικρατούσε κάποια “αιρετική” άποψη και κάποια/κάποιες γίνονταν πλοία ταχείας επέμβασης όπως το Τ-42 Hercules της Αργεντινής, πράγμα απίθανο δηλαδή. Αν ήταν δε στο χέρι μου 🙂 , θα ζητούσα να αγοράσουμε και τις 2 L από την Χιλή κι αυτές για ανταλλακτικά.

GK_
GK_
5 years ago

Το ζητημα της ενσωματωσης των συγκεκρημενων οπλων και συστηματων πρεπει να θεωρηθει σαν μια εναλλακτικη επιλογη σε περιπτωση που οι Adelaide δεν «ερθουν« και το ΠΝ δεν εχει τα χρηματα για να αγορασει τις γαλλικες FTI. Σε κεινη την περιπτωση δεν ειναι οτι οι επιλογες που υπαρχουν στον οριζοντα ειναι παρα πολλες. Λαμβανοντας υποψη και τους λεγομενους «νεκρους χρονους» απο την στιγμη που αρχισε η συζητηση ατυπα για νεα πλοια μεχρι την ενταξη στον στολο του 1ου, το χρονικο διαστημα, μεχρι σημερα, ειναι εξαιρετικα επιμεικειμενο για το ΠΝ να εξακολουθει να μην εχει πλοια με καποιες ΑΑ δυνατοτητες. Η λυση λοιπον αυτη, μπορουσε να μπει σε ενα «τραπεζι» απο το 2003 και τουλαιχστον 2 απο τα 6 πλοια που εκσυγχρονηστηκαν να αναβθμηστουν με παραπλησιες δυνατοτητες. Σημερα, μετα απο 16 χρονια απο την υπογραφη της τοτε συμβασης, ειμαστε ακομη εδω περα και συζηταμε για το «εαν θα…» χωρις να βλεπουμε καμια θετικη καταληξη. τοτε ειχαν επενδυσει 60 εκ € ανα πλοιο, και με δεδομενο οτι υπηρχαν τοσο οι εκτοξευτες Mk.13, τα βληματα SM-1, ενω μεσω EDA μπορουσαν ανα αποκτηθουν 5 ρανταρ AN/SPS-48 κατηγοριας 3D με μολις 2 εκ $ ΗΠΑ. Ειναι λογικο οτι τοτε, ετσι οπως δειχνουν τα πραγματα, η λεγομενη κορβετοφρεγατα με το SEAPAR τους ειχε «μαγεψει» χωρις ομως να εχουν τα χρηματα να την ναυπηγισουν. Μη αποδεχομενοι αυτη την αδυναμια, αυτοματα καθε σκεψη για «πατεντα» και «φτηνη» λυση πηγε εκει που πηγε, με αποτελεσμα να φτασουμε στο «σημερα» μετα απο 16 χρονια χωρις καθολου πλοια με ΑΑ δυνατοτητες.

ΙΤΑΛΟΣ
ΙΤΑΛΟΣ
5 years ago
Reply to  GK_

Εδω δεν εχουμε καταφερει να πιστοποιησουμε τους ESSM στους υπαρχοντες MK-29 ….Οι οποιοι 8πλοι MK-29 συντομα θα φερουν και ESSM Block II στο USN , με αυτονομη τερματικη καθοδηγηση μονοι τους χωρις τους περιορισμους των illuminators..Τι να λεμε για mk 13 και sm-2 για τις Ελλη….

GK_
GK_
5 years ago
Reply to  ΙΤΑΛΟΣ

Η πιστοποιηση εχει ηδη γινει απο το US NAVY στους Mk.29 που χρησιμοποιουν τα αεροπλανοφορα. Δεν τιθεται τετοιο ζητημα.

Thras
Thras
5 years ago
Reply to  GK_

Νομίζω το προωστήριο σύστημα που αναφέρεις είναι το σημαντικότερο πρόβλημα των S…

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  Thras

σωστός. Τα πλοία έχουν πολλά χρόνια στην πλάτη. Δεν ξέρω πόσο θα κρατήσουν ακόμη.

GK_
GK_
5 years ago
Reply to  sotbak

Το προβλημα ειναι εκει. Οπως τα βλεπω εγω, αυτα τα πλοια θα παραμεινουν για αλλα 20 χρονια μεχρι να αποσυρθει και το τελευταιο. Οποτε η αντικατασταση των αεροστροβιλων αναγκαστικά καποια στιγμη θα τεθει επι ταπητος.

MisCo
MisCo
5 years ago

αντε παλι με τις Αδελαιδες….
Αν ειναι να τις φορτωθουμε:
1) Αλλαγη ρανταρ και STIR. Πρεπει να ειναι σε θεση να θέση να καταυγασουν πολλους στοχους ταυτοχρονα.
2) 18x SM-2 στο σύνολο ας μας δώσουν… απλα για φόβητρο στους απέναντι οτι το χερι τους φτάνει μακρυα. Τα υπολοιπα κελια ESSM.
3) Να αλλαχτει οτι αλλο χρειάζεται για να γράψουν 18-23 χρονια ακομα προτου πεταχτουν.

Γατα
Γατα
5 years ago
Reply to  MisCo

1.το ραντάρ είναι αναβαθμισμένο.Τις ικανότητες του θα τις καταλάβεις εάν τις παραλάβεις. Τα stir μια χαρά είναι αρκεί να πάρεις essm b2 ,όπως επιβάλλεται να κάνεις έτσι κ αλλιώς
2.οι sm2 δεν μπαινουν στα vls κελιά μαζί με τους essm ,μήπως εννοείς τα υπόλοιπα κελιά harpoon?

ETS
ETS
5 years ago

H τρίτη Adelaide δεν ειναι αποξηλωμσνη απο συστήματα που δεν μπορουν να επανατοποθετηθουν σε ελαχιστο χρονικο διαστημα και αυτα αφορουν μεγαλα απαρτια και οχι αλλα δυσκολο να τοποθετηθουν η αφαιρεθουν.
Η φρεγατα παραμενει αγκυροβολημενη σε γνωστο λιμενα σε καλη κατασταση περιμένοντας αποφασεις για το μελλον της και τα του υφαλου ειναι προωρα.
Τιποτα δεν εχει κοπει η πεταχτει ουτε μηχανολογικα εχει πειραχτει.. Σε ποιον βαθμο εχει προχωρησει η αποξηλωση ειναι ευκολο αλλωστε να μαθουμε και η οποια συμφωνια μπορει να περιλαβει και επανενεργοποιηση της.
Αυτα περι πολλων μιλιων στην πλατη ολων των ADL ειναι απλα αστεια.. Και φυσικα εχουν πολλα μιλια τι περιμενε καποιος δηλαδη απο μεταχειρισμενα πλοια να ειναι με εγγυηση και λιγα χιλιομετρα;
Ποια εμπειρία των Adams και Knox και τριχες;
Παρα τα ζητηματα τους τα πλοία ηταν αξιοπλοα και μας εξασφαλιααν την ναυτικη υπεροχη στο Αιγαιο οσο παρέμειναν στις ταξεις του ΠΝ τωρα ξαφνικα γιναμε λαρτζ και μας βρωμουν τα αλλα;
Ενω δεν υπαρχει σεντ.;
Και σημερα ειμαστε σε πολυ χειροτερη θεση στρατιωτικα και οικονομικά απο τοτε;
Και ποια θα ειναι η εναλλακτική δηλαδη; . Τα δυσθεώρητα κοστη νεων ναυπηγησεων τυπου Μπελχαρων του αγιου καποτε ενω τωρα εχουμε αναγκη απο ετοιμοπαραδοτα σκαφη;
Η το τιποτα όπως παντα;
Σοβαρολογουμε;
Την ωρα που στις Κορτεναερ βαζουν τσιμεντο σε ρηγματα μην ανοιξουν;
Και εχουν οριακη αξια σαν σκαφη πλεον; Ποια εμμονη εχουν οι Αυστραλοί με τους Sm2?
Δηλαδη θα μας χαρισουν και τους πυραυλους με την αγορα;
Δεν μιλαμε για σουπερμάρκετ που με ενα μπουκαλι απορρυπαντικου παιρνεις και δυο σαπουνια δωρο αλλα κρατος που πληρωσε κας υλικο και τωρα το χρειαζεται και θα το αποδεσμευσει μονο οταν του το πληρωσεις αναλογα με την ηλικια του.
Για να αγορασει αλλο στην θεση του.
Ο τζαμπας πεθανε παρτε το χαμπαρι ολοι.
Αλλιως ας μείνουμε ως έχουμε και να δινουμε αλλού δις για αχρηστα επιδοματα αερα κοπανιστο και να κοιταμε να παζαρεψουμε υλικο μεγιστης αξιας και μερικα εκατομμύρια ευρω προκαλωντας γελιο στους συνομιλητές μας..
Τελικα ποσο κοστολογουμε το Αιγαιο η ενα νησι του;
Οσο κανουν μερικοι SM-2?
Και τι μας εμποδιζει να ερθουν τωρα τα πλοια εδω και να προμηθευτουμε ισως και απο ΗΠΑ τα αναγκαια συντομα με FMS η να δουμε καποια παραχώρηση απο εκει δωρεαν;
Μηπως μια συνολικη προταση εκσυγχρονισμου απο Αυστραλία μερια για τις ΜΕΚΟ να μας εδινε δωρο τους πολυποθητους πυραυλους;
Η ουτε αυτο δεν ειμαστε ικανοι να σκεφθουμε και υλοποιησουμε;

evaggelos
evaggelos
5 years ago

λοιπον μια αποροια εχω κ ειναι η εξης γιατι δεν σπρωχνουμε τα λεφτα για αδελαιδες στις μεκο? αφου ουτως η αλλος δεν προκειται να παρουμε τιποτα μεχρι το 21 που πιστευεται οτι θα υπαρχει δημοσιονομικος χωρος απο εκει και περα πιστευω οτι περιμενουμε την νεα φρεγατα των ηπα οταν αυτη αποφασιστει κι αυτο γιατι κανα σκοντο η χρηματοδοτικα εργαλεια εχουν μονον οι ηπα κανενας αλλος οποτε αναμονη.

Νικος
Νικος
5 years ago

Εάν η μη εκσυχρονισμένες S έχουν πρόβλημα στο σκαρί τους τότε είναι πλοίο BER (beyond Economical Repair) Εάν όχι θα προτείνω το εξής ” σατανικό” Θα περιμένουμε την ευκαιρία αφού ψαχτούμε σε όλη την υφήλιο, να βρούμε πλοία που έχουν αποσυρθεί από ναυτικά που έχουν ανάγκη από λεφτά και θα αγοράσουμε μεταχειρισμένη φρεγάτα, όχι ολόκληρη αλλά κομμάτια της που μας ενδιαφέρουν. Το ποσό δαπάνης είναι κατά πολύ μικρότερο, από οτι εάν τις αγοράζαμε ολόκληρες!

Αλλιώς το ταχύτερο δυνάτον αγορά για την απόσυρση των 3 μη εκσυχρονισμένων S

Παρακαλώ μην ξαναδώ άρθρο για M113 και εκσυχρονισμό εάν δεν είναι φορέας ΔΒ και ΑΤ

Νικος
Νικος
4 years ago

Ερώτηση προς τους Ναυάρχους και Αντιναυάρχους του Π.Ν

‘Εχουν βγει ποτέ τα πολεμικά πλοία και ιδιαίτερα οι φρεγάτες Standard ολόκληρα στην στεριά, για επιθεώρηση των υφάλων τους? Εάν ναι πότε? Εγινε καθάρισμος του κάτω μέρους του πλοίου και επίστρωσης αντιδιαβρωτικών υλικών ?

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Μπορούμε να πάμε τώρα σε Ευρωκορβέτες αντί για Gowind/FCX-30!

Όταν έγινε η αγορά των 3 φρεγατών FDI HN στο Πολεμικό Ναυτικό (αντί 4 συν "ενδιάμεση λύση" μεταχειρισμένων σκαφών συν τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -