Μέσα στις επόμενες εβδομάδες το Αμερικανικό Ναυτικό πρόκειται να αποκαλύψει τα σχέδιά του για τη μελλοντική μορφή του στόλου, πόσα πλοία θα καθελκυστούν μέσα στις επόμενες δεκαετίες και τί μορφή θα έχουν αυτά.
Η ραγδαία άνοδος νέων απειλών από ανταγωνιστικές δυνάμεις με τη μορφή των μικρών drones, των υπερηχητικών βαλλιστικών βλημάτων, των αεροσκαφών stealth και μη επανδρωμένων σκαφών, στοιχεία που το Ιράν, η Β. Κορέα και η Κίνα παράγουν πλέον κατά εκατοντάδες αναγκάζουν τις ΗΠΑ να θέσουν προτεραιότητα στις μεθόδους έγκαιρου εντοπισμού τους.

Τον Νομέμβριο που πέρασε τέθηκε η τρόπιδα του πρώτου αντιτορπιλικού κλάσης “Arleigh Burke” Flight III που αναμένεται να εξοπλιστεί με νέας τεχνολογίας όπλα και κυρίως το νέο ραντάρ AN/SPY-6 της Raytheon. Η ένταξη του τελευταίου σε υπηρεσία αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα καθώς -σύμφωνα με ανακοινώσεις του Ναυτικού και του κατασκευαστή- είναι σε θέση να ανιχνεύει μικρά drone, βαλλιστικά βλήματα, πλοία σε μεγάλη απόσταση και το κυριότερο σε μεγάλους αριθμούς και ταυτόχρονα.
Εκτός των νέων αντιτορπιλικών A. Burke, το ραντάρ AN/SPY-6 θα τοποθετηθεί και στο νέο πλοίο αμφιβίας εφόδου USS Bougainville, κλάσης America και στο δεύτερο αεροπλανοφόρο κλάσης Ford, το USS John F. Kennedy.

Ο Scott Spence, ανώτερο στέλεχος του τμήματος Ναυτικών Ραντάρ της Raytheon, δηλώνει πως το AN/SPY-6 “είναι ένα πραγματικό ραντάρ αμύνης έναντι απειλών από τον αέρα και από πυραύλους”. Η αναβαθμισμένη αρχιτεκτονική του και το λογισμικό του το καθιστούν ικανό να ανιχνεύει ταυτόχρονα απειλές διαφορετικού προφίλ, όπως τροχιές βαλλιστικών βλημάτων, αεροσκαφών, πλοίων και μικρών στόχων μεγέθους drone στον αέρα ή στη θάλασσα, χωρίς να χρειαστεί ο χειριστής να κλείσει μια λειτουργία για να τη στρέψουν στην ανίχνευση μιας άλλης.
Το ραντάρ θα είναι σε θέση να ανιχνεύει πολλά ίχνη ταυτόχρονα, να τα ιεραρχεί ανάλογα με το μέγεθος της απειλής και να στέλνει πληροφορίες στα οπλικά συστήματά του πλοίου αλλά και στοιχεία σε παρακείμενα πλοία του στόλου, λειτουργία πολύ χρήσιμη στο περιβάλλον του Ειρηνικού.
Η σπονδυλωτή του αρχιτεκτονική επιτρέπει την μελλοντική αναβάθμιση εύκολα και απλά με σκοπό τη μείωση του κόστους και του χρόνου που το πλοίο θα μείνει εκτός λειτουργίας στο ναυπηγείο.
Το SPY-6 θα ολοκληρωθεί σε όλα τα αντιτορπιλικά νέας ναυπήγησης Flight III του Αμερκανικού Στόλου αλλά πολλοί διοικητές ζητούν την επέκταση της εφαρμογής του και σε παλιότερα πλοία του στόλου ώστε να αποκτήσουν ένα πλεονέκτημα έναντι των απειλών άμεσα.
Η Raytheon απαντά πως το SPY-6 μπορεί να τοποθετηθεί στα αντιτορπιλικά A. Burke Flight IIA αλλά με προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με τους περιορισμούς σε ηλεκτρική ισχύ και χώρο αποθήκευσης στα παλιότερα πλοία.

Το SPY-6 απαιτεί στην πλήρη του μορφή 37 σπονδυλωτά μέρη, καθένα από τα οποία αποτελείται από μια κυβική κεραία μεγέθους 2x2x2. Τα Flight IIA μπορούν να δεχθούν 24 από αυτά. Μια πιο “ισχνή” έκδοση του SPY-6 θα πρέπει συνεπώς να κατασκευαστεί για τα παλιότερα πλοία του στόλου που θα έχει μοιραία χαμηλότερες ικανότητες.
Ακόμα κι έτσι, όμως, τα παλιότερα πλοία θα αποκτήσουν μια αύξηση της ευαισθησία των ραντάρ του που θα τους επιτρέπει να κατοπτεύουν σκάφη μεγέθους drone έως βαλλιστικά βλήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Αμερικανικό Ναυτικό σκέφτεται σοβαρά να εξοπλίσει 24 αντιτορπιλικά έκδοσης Flight IIA με το αναβαθμένο ραντάρ με το πρώτο να παραδίδεται το 2024.
Παραλλαγή του, με σταθερές διατάξεις, θα φέρει και η φρεγάτα που θα επιλεγεί από το πρόγραμμα FFG(X).
Το ενδιαφέρον για εμάς είναι αν το ραντάρ της ffgx θα είναι σαν και αυτό των flight IIA, ή σαν αυτό των αεροπλανοφόρων και των LHA. Το δεύτερο δεν θα έχει λειτουργίες fire control. Το seafire με ποια από τις 2 εκδόσεις θα μοιάζει ??? Το “ισχνό” που θα μπει στα ΙΙΑ χωράει στις ΜΕΚΟ ??????
@Ilias_Skaltsiotis όχι δε χωράει στις ΜΕΚΟ και στις FFG θα μπει η έκδοση των Flight III σε σμίκρυνση. Θα έχει γίνει από πριν η μελέτη και θα υπάρχει επάρκεια ισχύος για την πλήρη λειτουργία του ραντάρ τους.
Με 16 κελιά mark 48,και 3μισο τόνους νομίζω δεν αξίζει να σκεφτείς για τις meko βάλεις το ισχνό για να κουμπώσεις sm2,προς άλλη κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί ο εκσυχρονισμός στις μεκο..
@guest_187096 προς APAR μεριά.
@Georgios
και με το sea giraffe 4a ευχαριστημένος θα μουν…
@georgios
Δεν ξέρω, δεν είμαι τόσο σίγουρος.
Η ffgx ,θα πάρει την έκδοση του an/spy 6 : Enterprise Air Surveillance Radar (EASR), που θα αποτελείται από επιφάνειες με 9 modules. Τα LHA θα έχουν μια περιστρεφόμενη χωρίς ικανότητες fire control, τα αεροπλανοφόρα 3 σταθερές, χωρίς f.c. :
https://missiledefenseadvocacy.org/defense-systems/enterprise-air-surveillance-radar-easr/
Και οι ffg 3 σταθερές με ή χωρίς f.c. :
https://news.usni.org/2019/06/20/navy-issues-final-rfp-for-ffgx-next-generation-frigate
Οι της fremm ισχυρίζονται ότι η fremm/usa μπορεί να πάρει την πλήρη έκδοση του spy6 των burke :
“For example, FREMM has the additional capacity to support an air warfare commander role, Hunt said, and could, with extra electrical power, support a larger 37-radar module assembly phased array instead of the nine-RMA array that’s in the FFG(X) requirements.”
https://www.defensenews.com/naval/2019/07/05/fincantieris-fremm-frigate-design-bulks-up-for-the-us-ffgx-competition/
Στον διαγωνισμό για το an/spy6 που κέρδισε η raethon, συμμετείχαν και η Northrop που πούλησε το ραντάρ της στους Αυστραλούς και έγινε το ceafar στις anzac :
https://news.northropgrumman.com/news/releases/northrop-grumman-and-cea-demonstrate-scalable-ceafar-next-generation-phased-array-sensor-system
Kαι η lm που το πούλησε στους Ισπανούς για την f110 :
https://www.indracompany.com/en/noticia/indra-signs-contract-150-million-euros-lockheed-martin-manufacture-digital-aesa-s-band-radar
Άρα αφού διαφορετικές εκδόσεις χωράνε σε fremm, meko anzac και f110 δεν βλέπω τον λόγο να μην χωράει κάποια και στις Ύδρα.
Ένα τέτοιο ραντάρ φυσικά δεν έχει νόημα με τον mk48. Έχω γράψει και στο παρελθόν, ότι σύμφωνα με ανοιχτές πηγές οι ΜΕΚΟ μπορούν να πάρουν έναν 32αρη mk 41 στην θέση του mk 48 και έναν 8αρη εκεί που βρίσκεται το πρωραίο phalanx. Σύμφωνα με το Naval Analyses, οι τουρκικές ΜΕΚΟ στον 16αρη mk 41 δεν έχουν 64 essm, αλλά 32 και 8 sea sparrow, για λόγους βάρους και ευστάθειας του πλοίου.
Η αλήθεια είναι ότι μπορεί αυτό να μην οφείλεται σε λόγους ευστάθειας, αλλά σε οικονομικούς ή καθαρά πρακτικούς, αφού μπορούν να κατευθύνουν μόνο 1-2 essm την φορά και άρα δεν έχει νόημα μεγαλύτερος αριθμός.
Όπως και να έχει η προσθήκη ενός καλού ραντάρ aesa όπως φάνηκε στις anzac θα προκαλέσει αλλαγές στην ευστάθεια και θα απαιτήσει μελέτη και τροποποιήσεις ούτως ή άλλως.
Ετσι γράφεται. Το FLIGHT III προβλέπεται να αποτελέσει εξαιρετικό σκάφος και μάλλον το FFGX θα συμπληρώσει τα όποια αριθμητικά κενά. Μετά από καιρό το USN κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ομοίως και με τα νέα 9 υπ/χια.
@ckfurious @Digenis
Αντίθετα με ότι γράφεται οι sylver a70 δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν aster αλλά μόνο scalp :
“They are retaining their two SYLVER A70 “Strike length” VLS to deploy naval cruise missiles (but a Naval Group source confirmed that these can not fire SAM and are limited to cruise missiles exclusively).”
https://www.navyrecognition.com/index.php/news/naval-exhibitions/2018/euronaval-2018/6536-french-navy-fitting-aster-30-long-range-sam-on-its-last-two-asw-fremm-frigates.html
Αυτό έχει αναφερθεί και με references / links σε άλλες συζητήσεις στο forum
https://www.thinkdefence.co.uk/uk-complex-weapons/sea-viper-aster/
SLYVER (SYstème de Lancement VERtical) is a comparable vertical launch system to the US Mk41, designed by DCNS. There are four variants, each of a different depth and configuration.
•Sylver A35, for antimissiles and air-defence
•Sylver A43, for self-defence missiles
•Sylver A50, for tactical missiles
•Sylver A70, for deep-strike missiles
Aʼλλες πηγες αναφέρουν πως μπορεί να φέρει
http://www.seaforces.org/wpnsys/SURFACE/DCNS-Sylver-vertical-launching-system.htm
Δεν αμφιβάλλω πως μπορεί να τροποποιηθεί να φέρει αλλα το θέμα είναι ποιος θα πληρώσει για αυτό
Οι Γάλλοι βεβαια δεν ενδιαφέρονται και ιδιαιτερα για τους ASTER 30 αφού den προορίζουν τις Belades για πλοία αεράμυνας αλλα για αντικαταστάτες των fregato krouazieroploivn Lafayette