32.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΙΣΤΟΡΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 22 Μαρτίου/4 Απριλίου 1919: Ιδρύεται το Λιμενικό Σώμα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 22 Μαρτίου/4 Απριλίου 1919: Ιδρύεται το Λιμενικό Σώμα

Ιδρύεται με απόφαση του υπουργού Ναυτικών, Εμμανουήλ Ρέπουλη και του υπουργού Δικαιοσύνης, Ιωάννη Τσιριμώκου το Λιμενικό Σώμα. Για τη στελέχωσή του 66 αξιωματικοί του πολεμικού Ναυτικού μετατάσσονται στη νέα υπηρεσία.

(Φωτ. Ναύαρχος Κ. Μπούκας, πρώτος διατελέσας διοικητής ΛΣ)

Ο ιδρυτικός Νόμος 1753 του 1919 αποτελούσε ουσιαστικά τροποποιητική πράξη επί του παλιότερου 816/1917 (που με τη σειρά του βασίστηκε σε βασιλικού διατάγματος του 1834 “περί λιμενίων αρχών”) με σκοπό να απαλλάξει το Πολεμικό Ναυτικό από δεσμεύσεις σε καθήκοντα στην ξηρά. Η ενσωμάτωση των 66 αξιωματικών και υπαξιωματικών του στόλου βοήθησε στην εμπέδωση πνεύματος πειθαρχίας και οργάνωσης και σε πέντε μήνες όλες οι υπηρεσίες και θέσεις είχαν καλυφθεί.

Η ίδρυση του Λιμενικού Σώματος, όπως περιγράφεται στο νομικό έγγραφο ήταν για να παράσχει υπηρεσίες φρούρησης και διεύθυνσης των λιμενιών της χώρας, προστασία και διεύθυνση των λιμενικών έργων και εγκαταστάσεων πάσης φύσεως, εκτός των ναυστάθμων και οχυρών του Ναυτικού, προστασία της αλιείας και η αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών θαλάσσιας συγκοινωνίας, ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, διάσωση ναυαγών και πλοίων σε κίνδυνο και ο έλεγχος γενικά των χωρικών υδάτων της Ελλάδας.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Μπορούμε να πάμε τώρα σε Ευρωκορβέτες αντί για Gowind/FCX-30!

Όταν έγινε η αγορά των 3 φρεγατών FDI HN στο Πολεμικό Ναυτικό (αντί 4 συν "ενδιάμεση λύση" μεταχειρισμένων σκαφών συν τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -