15 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙΣΤΟΡΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - 19 Νοεμβρίου 1941: Ναυμαχία “Sydney” και “Kormoran”

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 19 Νοεμβρίου 1941: Ναυμαχία “Sydney” και “Kormoran”

Το Αυστραλιανό καταδρομικό μάχης HMAS “Sydney” συναντά το γερμανικό επιδρομικό “Kormoran” περί τα 200 χλμ. δυτικά των ακτών της Αυστραλίας και εμπλέκεται σε πολύωρη μάχη μαζί του.

Το επιδρομικό “Kormoran” ήταν το πρώην εμπορικό “Steiermark”, ένα από τα εμπορικά πλοία που με την έναρξη του πολέμου κατασχέθηκαν από το γερμανικό ναυτικό και εξοπλίστηκαν με βαρύ πυροβολικό και τορπίλες για να πλέουν υπό κάλυψη και να επιτίθενται αιφνιδιαστικά σε εμπορικά πλοία των συμμάχων σπέρνοντας την ανασφάλεια και στερώντας φορτία εφοδίων από τον εχθρό. Οι Γερμανοί τα αποκαλούσαν Hilfskreuzer (βοηθητικά καταδρομικά) ή Handelsstörkreuzer (καταδρομικά διακοπής εμπορίου), αλλά η πράξη -αντίθετη με τους κανόνες του πολέμου και της θάλασσας- τα έθετε σε πρώτη προτεραιότητα για την καταστροφή τους, αν εντοπίζονταν.

Από τη ναυμαχία το “Sydney” χτυπήθηκε καίρια από τορπίλη εμπρός από τον πύργο “Α” και λίγη ώρα αργότερα, αδυνατώντας να σταματήσει την εισρροή υδάτων, βυθίστηκε αύτανδρο (645 άνδρες, η μεγαλύτερη απώλεια του αυστραλιανού ναυτικού) ενώ το “Kormoran”, έχοντας υπομείνει 82 νεκρούς και με μη επισκευάσιμες ζημιές, αυτοβυθίστηκε. Οι ναυαγοί του γερμανικού πλοίου περισυνελέγησαν τρεις μέρες μετά από σκάφη της ακτοφυλακής της Αυστραλίας που έψαχναν για την τύχη του “Sydney”. Η καταστροφή του επιδρομικού επισκιάστηκε από την βαρειά απώλεια του αυστραλιανού καταδρομικού με θεωρίες για την βύθισή του να μαίνονται μέχρι σήμερα.

 

(Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στις 19 Νοεμβρίου 2020 στην Πτήση)

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ανάγκη για νέα υποβρύχια για το Πολεμικό Ναυτικό, γαλλικά, γερμανικά, σουηδικά, οτιδήποτε!

Η ιδέα για το σημερινό μας άρθρο προέκυψε μετά την είδηση πως η Ολλανδία θα αγοράσει νέα υποβρύχια από τη Γαλλία, από τη Naval...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

MH-60R «Romeo»: Θα γίνουν κυνηγοί των τουρκικών υποβρυχίων 214TN

Ο Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος-ASW (Anti Submarine Warfare) είναι μια κρίσιμης σημασίας ικανότητα που εκπληρώνεται από πολλαπλά μέσα της Ναυτικής Αεροπορίας. Στις ΗΠΑ αλλά και σε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -