33.8 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΣυνέδριο "Ξυπνώντας τον Κοιμώμενο Γίγαντα", οι ευκαιρίες ανάπτυξης των ελληνικών ναυπηγείων

Συνέδριο “Ξυπνώντας τον Κοιμώμενο Γίγαντα”, οι ευκαιρίες ανάπτυξης των ελληνικών ναυπηγείων

Το πρώτο συνέδριο της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων (ΕΕΝ), πραγματοποιήθηκε χθες με επιτυχία σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου και παρευρέθηκαν πολλές προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο της χώρας. Οι τοποθετήσεις και live συζητήσεις ήταν αρκετές και η ”ΠΤΗΣΗ” ήταν εκεί.

1ο Συνέδριο Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων: Ξανά στην πρωτοπορία ο ναυπηγικός κλάδος – Απαραίτητες οι συνεργασίες για την επόμενη ημέρα

Ξεκινώντας στον χαιρετισμό του ο κ. Πάνος Ξενοκώστας, πρόεδρος της Ένωσης και της εταιρείας ONEX, μίλησε για το τρίπτυχο ναυπηγήσεις – ενέργεια – άμυνα, που θα πρέπει να επικεντρωθεί ο ναυπηγικό τομέας της χώρας, τονίζοντας πως αυτές οι δραστηριότητες να πραγματοποιηθούν μέσα από το πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, ενώ επέμενε “πως πρέπει να ενωθούμε” για να επιτύχουμε”.

Ο CEO και πρόεδρος της ONEX αλλά και της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων, Πάνος Ξενοκώστας

Ειδικότερα στον τομέα των ναυπηγήσεων και επισκευών, ανακοίνωσε πως πάνω από 500 πλοία έχουν περάσει από τις δεξαμενές του ομίλου για συντήρηση. Παράλληλα είναι γεγονός και η συμφωνία με τον όμιλο ATTICA, ύψους 1 δις ευρώ για την κατασκευή πλοίων ακτοπλοΐας και τη συντήρηση παλαιότερων.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η τοποθέτησή του για το χώρο της άμυνας, δηλώνοντας πως η ONEX είναι έτοιμη να ναυπηγήσει στις εγκαταστάσεις της, που τώρα περιλαμβάνουν και το Ναυπηγείο της Ελευσίνας, πολεμικά πλοία κάθε μεγέθους για το ΠΝ, με στόχο στο μέλλον αυτά να είναι και ελληνικής σχεδίασης.

Ειδικό ενδιαφέρον έχει η διάθεση αλλά και ικανότητα για συμμετοχή στο σύνολο του κύκλου εργασιών που απαιτούνται για τη δημιουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Όπως είπε, τόσο η κατασκευή της πλωτής πλατφόρμας όσο και μια σειρά άλλων υποστηρικτικών εργασιών μπορούν να τροφοδοτούν με επιπλέον έργο τα ναυπηγεία για πολλά χρόνια.

Κ. Σκρέκας: Όραμά μας η αναβίωση των ναυπηγείων – Πώς θα έρθουν περισσότερες συμφωνίες “Attica Group – ONEX”

Στη συνέχεια, στη ζωντανή συνέντευξη που έδωσε ο Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα κ. Τζορτζ Τσούνης, δήλωσε πως οι Η.Π.Α. ενδιαφέρονται έντονα για την ύπαρξη ισχυρής και βιώσιμης ελληνικής ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, ενώ έδωσε ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία:

Ο Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης
  • Το 90% της παγκόσμιας οικονομίας διακινείται μέσω πλοίων
  • Το 23% εξ’ αυτών διακινείται από πλοία ελληνικών συμφερόντων και αυτό μεταφράζεται σε 8% συνεισφορά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ελλάδας, ενώ 86.000 εργαζόμενοι απασχολούνται στις αντίστοιχες ναυτιλιακές εταιρείες, όπου 27 από αυτές είναι καταχωρημένες στις αμερικανικές κεφαλαιαγορές.
  • Η Ελλάδα ανήκει μέσα στις δέκα κορυφαίες χώρες παγκοσμίως που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με στόχο στα τέλη του 2024, το 50% της εγχώριας παραγόμενης ενέργειας να προκύπτει από Α.Π.Ε.
  • Αποτελεί στρατηγικό συμφέρον των Η.Π.Α. η στήριξη της ONEX και του ναυπηγείου της Ελευσίνας, ειδικά στο αμυντικό σκέλος, ενώ εξήρε το έργο του πρώην υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για την εξυγίανση του. Έθεσε δε ως στόχο την απασχόληση στο μέλλον 3.000 εργαζομένων και την συνεισφορά της Ελευσίνας στο εγχώριο ΑΕΠ, στα 2 δις ευρώ.

Σημαντικά ήταν και τα όσα είπε ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, αναφορικά με την δημιουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ειδικά τα χρονικά ορόσημα αυτών. Έτσι, το 2024 αναμένεται το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας και εκμετάλλευσης, το 2025 οι έρευνες για την επιλογή τοποθεσιών, το 2027 η διενέργεια διαγωνισμών και το 2030 η λειτουργία του πρώτου πάρκου. Τόνισε δε πως τα οφέλη από μια τέτοια επένδυση, δεν είναι μόνο τα προφανή, όπως π.χ. η κατασκευή σε ναυπηγεία 1.000 ή και πλέον πυλώνων των 15MW, αλλά και η κατασκευή των απαιτούμενων εγκαταστάσεων συντήρησης και ειδικά ελλιμενισμού, μιας και σήμερα σχεδόν κανένα λιμάνι δεν είναι κατάλληλο να υποδεχτεί αντίστοιχες εργασίες!

Δεύτερος από αριστερά, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης

Υπήρξαν ορισμένα σημεία σε κάποιες από τις τοποθετήσεις των ομιλητών, που αξίζουν αναφοράς.

  • Γρηγόρης Δημητριάδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου: ”το 1ο εξάμηνο του 2024 θα δημιουργηθεί ένα επενδυτικό ταμείο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.”
  • Στέφανος Λιάλιος, Country Director της Cero Generation: ”Ενέργεια και ναυπηγεία, ίσως στο μέλλον αποτελέσουν το πιο δυνατό εξαγωγικό asset μας.”
  • Μιχάλης Κατρίνης, Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ: ”Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας διαθέτει για την περίοδο 2021 – 2027, οχτώ δις ευρώ, θα πρέπει να απορροφήσουμε πόρους.”
  • Σπύρος Πρωτοψάλτης, διοικητής Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης: ”Σε σύμπραξη με την ONEX δημιουργήσαμε μια σχολή για τεχνίτες Ναυπηγικής Βιομηχανίας. Σήμερα 33 παιδιά έχουν βρει δουλειά, χάρη σε αυτή την ενέργεια.”
  • Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόριος Δημητριάδης,

Συνολικά όλοι οι ομιλητές στάθηκαν στον τίτλο του συνεδρίου ”Ξυπνώντας τον Κοιμώμενο Γίγαντα” που δεν είναι άλλος από την ελληνική ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανία, φυσικά απαλλαγμένο, όπως αναφέρθηκε, από τα προβλήματα και τις παθογένειες του παρελθόντος. Εμείς με τη σειρά μας να ευχηθούμε να έχουμε γρήγορα θετικές εξελίξεις, κάτι που ειδικά στο κομμάτι της Άμυνας, μεταφράζεται σε ισχυροποίηση του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας μας.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσες φρεγάτες Constellation θέλει το ΠN και κυρίως… που θα βρούμε τα λεφτά;

H υπόθεση των φρεγατών Constellation για το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι σαφώς αυτή που προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο χώρο της άμυνας, λόγω μεγέθους...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Το Πολεμικό Ναυτικό αναζήτα το πιθανό κόστος των LCS, πριν πάει σε κορβέτες

Όπως έχουμε πει, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό θέλει ως μια "ενδιάμεση λύση", πολύ ειδικά τις LCS Freedom 13, 15, 17 & 19 (όπως πρώτη...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -