22.8 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΑγορές FDI και Rafale, τι παίρνει ως έργο η ελληνική αμυντική βιομηχανία

Αγορές FDI και Rafale, τι παίρνει ως έργο η ελληνική αμυντική βιομηχανία

Στοιχεία για τη συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ) στη ναυπήγηση των φρεγατών FDI HN και την προμήθεια των μαχητικών Rafale, έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση με θέμα «Συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ) στη ναυπήγηση των νέων φρεγατών».

Ξεκινώντας από το πρόγραμμα των φρεγατών, ο κ. Παναγιωτόπουλος γνωστοποίησε πως η Naval Group έχει συνάψει 23 συμβόλαια με ελληνικές εταιρείες και έχει προγραμματιστεί η υπογραφή επιπλέον 10 συμβολαίων το 1ο τρίμηνο του 2023. Η MBDA έχει υπογράψει ένα συμβόλαιο με ελληνική εταιρεία και προγραμματίζει την υπογραφή άλλων τριών στις αρχές του 2023, ενώ η Thales έχει συνάψει ακόμη τρία.

Παναγιωτόπουλος: Η σύμβαση για τις φρεγάτες είναι ίδια με αυτή της Γαλλίας, υπάρχει και ελληνικό κατασκευαστικό έργο

Ο υπουργός είπε ότι οι τρεις ξένες εταιρείες διάκεινται θετικά «για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων αυτών με τους εγχώριους φορείς, προκειμένου να επιτευχθούν νέες συνεργασίες και μεγαλύτερη συμμετοχή της ΕΑΒΙ. Ως εκ τούτου, αναμένονται ακόμα θετικότερα αποτελέσματα από τις αρχές του έτους, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης των σχετιζόμενων εξοπλιστικών προγραμμάτων». Επεσήμανε όμως πως δεν παρέχονται οικονομικά δεδομένα για το ύψος των υπογεγραμμένων εμπορικών συμβάσεων/συμφωνιών από τις εμπλεκόμενες εταιρείες.

Κάπου εδώ θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε το εξής: Αν και είναι όπως φαίνεται ενεργή η μεταφορά έργου στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος της νέας φρεγάτας, αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να εκτιμηθεί αν αφορά σοβαρή μεταφορά τεχνογνωσίας και αν είναι σημαντικής αξίας αλλά και ποσοστό επί της συνολικής σύμβασης των άνω των 3 δις ευρώ. Καθώς κύριος στόχος της ελληνικής πλευράς φέρεται να είναι όσο το δυνατόν περισσότερες ελληνικές εταιρείες να ενταχθούν στην εφοδιαστική αλυσίδα των τριών μεγάλων γαλλικών εταιρειών.

Αναφορικά με το πρόγραμμα των Rafale, ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως η ΓΔΑΕΕ ζήτησε ενημέρωση από τις κατασκευάστριες εταιρείες για τους τομείς συνεργασίας με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒΙ) κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων για τα πρόσθετα έξι αεροσκάφη του τύπου, στο πλαίσιο της στο πλαίσιο της διασφάλισης της ασφάλειας εφοδιασμού του προγράμματος, καθώς και για την εξέταση ενός προσδόκιμου σχεδίου συμμετοχής της ΕΑΒΙ στο πρόγραμμα.

Και ειδικότερα της δυνατότητας ένταξης της ΕΑΒΙ στον ευρύτερο κύκλο των υποκατασκευαστών των συστημάτων τους, γνωστοποιώντας συγκεκριμένα στοιχεία. Σε απάντηση, οι εταιρείες γνωστοποίησαν εγγράφως συγκεκριμένες προτάσεις και δεσμεύτηκαν για την παροχή προγραμμάτων ύψους 30.000.000€, επ’ωφελεία της ΠΑ και χωρίς κόστος για αυτήν. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με τις εταιρείες για την οριστικοποίηση των εν λόγω προγραμμάτων.

Παναγιωτόπουλος: Εξετάζεται η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα των Rafale

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Διπλός εκτοξευτής RAM στις εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ200ΗΝ

Όπως φαίνεται ο εκσυγχρονισμός των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ βρίσκεται στα τελευταία στάδια για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας. Από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου, έχει γίνει...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί αγοράσαμε πυραύλους RAM Block 2A για τις “Ρουσσέν” και τι γίνεται με τις FDI

Στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ, το μόνο πρόγραμμα που αποφασίστηκε να προχωρήσει για υπογραφή ήταν αυτό της αγοράς 52 νέων πυραύλων RAM, έκδοσης Block 2A, για...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -