28.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΠεριφερόμενα πυρομαχικά, το παράδειγμα του Ιράν και η ελληνική αδράνεια

Περιφερόμενα πυρομαχικά, το παράδειγμα του Ιράν και η ελληνική αδράνεια

Τα περιφερόμενα πυρομαχικά ή loitering munitions, είναι πλέον η “τελευταία λέξη” στο σύγχρονο πόλεμο. Πρόκειται για όπλα σε φόρμα μη επανδρωμένων οχημάτων διαφόρων μεγεθών, που, όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, παραμένουν στον αέρα μετά την εκτόξευσή τους, αναζητώντας στόχο. Τον οποίο χτυπούν είτε μέσω αυτόνομης αναγνώρισης, είτε μέσω τηλεκατεύθυνσης, είτε μέσω προγραμματισμένης στοχοποίησης. Και γίνονται ολοένα και πιο σημαντικό μέρος του οπλοστασίου πολλών ενόπλων δυνάμεων (εκτός φυσικά από τις Ελληνικές).

ThinkOutOfTheBox: Κάνοντας τις FDI HN τα ισχυρότερα πλοία στη Μεσόγειο, Μέρος Α’ – Loitering Munitions

Το Ιράν είναι ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα στην παραγωγή και χρήση τους, αλλά και στην εξαγωγή τους. Όπως έχει κάνει με τους Χούθι στην Υεμένη, που επιτίθονται με αυτά σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, αλλά βέβαια και στη Ρωσία, η οποία τα χρησιμοποιεί για να πλήξει υποδομές κοινής ωφελείας στην Ουκρανία. Και πλέον, το Ιράν προσπαθεί να αυξήσει τη ναυτική του ισχύ χρησιμοποιώντας τα εναντίον πλοίων και στόχων στην ξηρά.

ΑΠΟΨΗ: Tουρκικό loitering KARGI, το “έρεβος” των FDI HN και του Στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο;

Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε πλάνα από την ιρανική άσκηση “Zolfaghar-1401”, η οποία αποσκοπούσε στη δοκιμή περιφερόμενων πυρομαχικών με εξαπόλυση από πλοίο. Όπως μπορείτε να δείτε, το lotering πλήττει με επιτυχία τον στόχο του – μια προσομοιωμένη ναυτική βάση.

Τα πυρομαχικό που χρησιμοποιείται είναι μάλλον το ιρανικό “Ababil-2”, που εκτοξεύθηκε από το αποβατικό πλοίο κλάσης Hengam, IRIS Lavan. Το Ababil-2 είναι ουσιαστικά ένα UAV, που έχει μετατραπεί  σε loitering munition με εξαπόλυση από μικρή ράγα με υποβοήθηση ρουκέτας.  Μόλις απογειωθεί (ή απονηωθεί), μπορεί να παραμείνει πάνω από μια περιοχή για έως και δύο ώρες, πριν χτυπήσει το στόχο του. Το συγκεκριμένο σχεδιάστηκε για χρήση και κατά ναυτικών στόχων και παράκτιων εγκαταστάσεων. Είναι ικανό να πλήττει με ακρίβεια, χρησιμοποιώντας συνδυασμό καθοδήγησης με λέιζερ και πλοήγηση GPS.

ThinkOutOfTheBox: Ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο με loitering munitions;

Το Ιράν ήδη έχει σχεδιάσει και μη επανδρωμένα επιφανείας τα οποία προορίζει για ναυτική κρούση, είτε γεμάτα εκρηκτικά είτε ως φορείς πυραύλων. Προσθέτοντας σε αυτά τα μη περιφερόμενα πυρομαχικά του, με εξαπόλυση από αεροδρόμια και τώρα και από ναυτικές μονάδες, με ικανότητα πτήσης μέρα και νύχτα, πιθανά με δυνατότητα συνεργατικής δράσης (αν όχι άμεσα στο κοντινό μέλλον) και με πλήρη επισκόπηση του Περσικού Κόλπου, μπορεί στην πράξη να τον “κλείσει” τελείως. Τόσο σε εμπορική ναυσιπλοϊα, ώστε να δημιουργήσει ακόμη μια φορά μια πετρελαϊκή κρίση εφοδιασμού, αλλά και να δημιουργήσει μια τεράστια πίεση σε στρατιωτικό επίπεδο, για κάθε ναυτική μονάδα που δρα εκεί.

Το ιρανικό παράδειγμα λοιπόν, σχετικά χαμηλού κόστους, μαζικής εφαρμογής και ήδη και ναυτικής, είναι κάτι που και εμείς ως τακτική έχουμε προτείνει και επισημάνει, αλλά και εν μέρει ήδη υλοποιεί η Τουρκία. Το θέμα είναι πότε η χώρα μας θα αποφασίσει να μελετήσει μια τέτοια λογική επίθεσης…

Πολυμήχανοι Τούρκοι: Το TCG Anadolu επίσημα από αεροπλανοφόρο σε… UAVοφόρο!

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Μπορούμε να πάμε τώρα σε Ευρωκορβέτες αντί για Gowind/FCX-30!

Όταν έγινε η αγορά των 3 φρεγατών FDI HN στο Πολεμικό Ναυτικό (αντί 4 συν "ενδιάμεση λύση" μεταχειρισμένων σκαφών συν τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -