28.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΤι τρέχει με τα Arleigh Burke και το ΠΝ; Τι συμβαίνει με...

Τι τρέχει με τα Arleigh Burke και το ΠΝ; Τι συμβαίνει με τις φρεγάτες LCS και πως επηρεάζεται η πιθανή αγορά των Belh@rra από τη χώρα μας;

 

191028-N-VA840-0013
YOKOSUKA, Japan (Oct. 28, 2019) The Arleigh Burke class guided-missile destroyer USS John S. McCain (DDG 56) departs Fleet Activities Yokosuka, Oct. 28, 2019, to conduct comprehensive at-sea testing. This is the first underway for John S. McCain since its collision in 2017. John S. McCain is assigned to Destroyer Squadron (DESRON) 15 and forward-deployed to Yokosuka, Japan. (U. S. Navy photo by Mass Communication Specialist 1st Class Leonard Adams Jr./Released)

Είναι κοινό μυστικό, πως το ΠΝ αυτή τη στιγμή επιχειρεί με πλοία τα οποία ή θα έπρεπε να έχουν γίνει κατσαρόλες, ή να έχουν μετατραπεί σε υπερπολυτελείς θαλαμηγούς. Όπως είναι φυσικό, το ενδιαφέρον του κοινού μας, έχει στραφεί προς το Πολεμικό Ναυτικό. Από την πλευρά μας έχουμε αναλύσει όσο μπορούμε περισσότερο τα θέματα ενδιαφέροντος για το ΠΝ. Θέλουμε να πιστεύουμε πως έχουμε δώσει στους φίλους και αναγνώστες μας μια αρκετά πλήρη προσέγγιση των επιλογών και των εναλλακτικών που έχει το ΠΝ.

Τον τελευταίο καιρό έχουν δημοσιευθεί αρκετά άρθρα που έχουν να κάνουν με τις δυνατότητες ενίσχυσης του ΠΝ με νέα ή μεταχειρισμένα πλοία. Καθώς λοιπόν διακινήθηκαν αρκετά “σενάρια”, θεωρούμε υποχρέωσή μας να θέσουμε υπόψιν των αναγνωστών μας, τις δικές μας πληροφορίες (που τις έχουμε επιβεβαιώσει εντωμεταξύ…).

H Lockheed Martin προτείνει στο ΠΝ φρεγάτες LCS, με κατασκευή όλων των πλοίων στην Ελλάδα!

Καταρχάς, σε ότι αφορά τις φρεγάτες κλάσης LCS MMSC, όμοιου τύπου με αυτές που αγοράζει η Σαουδική Αραβία, πραγματικά υπάρχει αμερικανικό αλλά και ελληνικό ενδιαφέρον. Το ενδιαφέρον αυτό, όπως και τη δυνατότητα που προσφέρουν οι Αμερικανοί, είναι η δυνατότητα κατασκευής του πλοίου σε ελληνικά ναυπηγεία, με αρχική σκέψη η κατασκευή να γίνει σε αυτό της Σύρου. Όπως θα δείτε στο άρθρο που γράψαμε παραπάνω, ήταν 11 μήνες πριν όταν η Π&Δ έγραφε για το θέμα.

Τώρα, από τότε μέχρι σήμερα, πολύ νερό έχει κυλίσει στο αυλάκι. Καταρχάς, όπως φαίνεται, η ONEX θα αποκτήσει και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Κατά δεύτερον, έχει πλέον αποκρυσταλλωθεί το σαουδαραβικό σχέδιο, που κατά τα φαινόμενα εκεί πάνω βασίζεται η πρόταση της LM προς το ΠΝ. Τέλος, το σχέδιο αποσύρθηκε από τον διαγωνισμό FFG (X), για λόγους που σίγουρα πρέπει να μας απασχολήσουν.

Ξεκίνησε η κατασκευή του πρώτου πλοίου MMSC για τη Σαουδική Αραβία, που είχε προσφερθεί και στην Ελλάδα

Εκεί γύρω από το πλοίο, υπάρχουν μερικές αλήθειες αλλά και κάποιοι μύθοι, που πρέπει να τους ξεδιαλύνουμε.

Ναι, το πλοίο της Σαουδικής Αραβίας θα φέρει έναν 8-cell Mk41 με 32 ESSM Block II. Η δυνατότητα τοποθέτησης 2ου Mk41 δεν έχει επιβεβαιωθεί, συνεπώς δεν ισχύει ο συνδυασμός SM-2/ESSM.

Ναι, το πλοίο μπορεί να κατασκευαστεί στην Ελλάδα.

Ναι, μπορεί να τύχει χρηματοδότησης από FMS, στο κομμάτι για τον αμερικανικό του εξοπλισμό.

Ναι, η ταχύτητά του υπερκαλύπτει τις ανάγκες του ΠΝ για ένα πλοίο ταχύ, και μάλιστα, λόγω της ιδιάζουσας πρόωσης, μπορεί να μετακινείται μεταξύ θερμών “σημείων” με μεγάλη ταχύτητα.

H πρόταση για 4 αμερικανικές φρεγάτες LCS ήταν στο τραπέζι από το καλοκαίρι και είναι αυτή!

Καλά όλα αυτά, αλλά πρέπει να διαλύσουμε και μερικούς μύθους…

Όχι, δεν θα φέρει πυροβόλο 76 χιλιοστών. Αν πρέπει να μπει για το ΠΝ, τότε πρέπει να πληρωθεί η όποια μετατροπή/επανασχεδίαση. Προφανώς το ΠΝ θα πρέπει να αρκεστεί στο πυροβόλο των 57 χιλιοστών.

Όχι, δεν είναι το ίδιο κόστος κατασκευής στο εξωτερικό ή εδώ. Η κατασκευή στην Ελλάδα θα αυξήσει το κόστος κατά 20% περίπου.

Όχι, δεν μπορεί ένα πλοίο να στοιχίσει 500 εκ. ευρώ καθώς η έκδοση του USN, υποδεέστερη της ελληνικής, κοστίζει περισσότερο! Δεν υπάρχει τελικό κοστολόγιο, ούτε πληροφορίες κόστους. Μια σχετικά ασφαλής πρόβλεψη θα έλεγε πως το κόστος θα ήταν περίπου 600 εκ. ευρώ, χωρίς όπλα. Το κόστος αυτό επιβαρύνεται με +20% για κατασκευή στην Ελλάδα. Το +20% θα πέφτει αργά για κάθε νέο σκάφος που κατασκευάζεται (για να φτάσει στα ίδια επίπεδα με το κόστος κατασκευής στο εξωτερικό, μετά το 4 ή 5ο πλοίο, τουλάχιστον)…

Όχι, δεν φέρει σόναρ τροπίδας, και ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να φέρει, καθώς το σχέδιο δεν προβλέπει μετατροπή αυτού του είδους.

Οι LCS με “μακρύ χέρι” NSM προσβολής στόχων σε αποστάσεις άνω των 200 χλμ!

Τώρα, καθώς η γαλλική πρόταση έχει αρχίσει να συγκεντρώνει “πυρά”, παρατηρούμε πως αυτό γίνεται πολλές φορές, όχι μόνο στην Ελλάδα, πριν καταλήξει να υπογραφεί ένα αμυντικό συμβόλαιο. Θα θυμόμαστε πόσες φορές είχε δεχτεί “πυρά” ο εκσυγχρονισμός των F-16C/D και πόσες φορές είχε κατηγορηθεί ο τότε Α/ΓΕΑ νυν Α/ΓΕΕΘΑ για την επιμονή του στον εκσυγχρονισμό. Τώρα όλοι δέχονται συγχαρητήρια για την εξαίρετη επιλογή, αλλά η λάσπη έχει πέσει.

Από όσο γνωρίζουμε, η υπογραφή του συμβολαίου για τις 2 Belh@rra θα γίνει μάλλον στις αρχές του επόμενου έτους, κι αφού το ΥΠΟΙΚ έχει φροντίσει να αλλάξει τον αμυντικό μας προϋπολογισμό. Δεν γίνεται να υπάρξει υπογραφή συμβολαίου χωρίς να προβλέπονται χρήματα, κι αυτό είναι ένα από τα καλά των Μνημονίων. Πλέον δεν γίνεται να εκκινεί πρόγραμμα, χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Οι ελληνικές Belh@rra θα έχουν 24 Aster και 8 MdCN, στην ατζέντα είναι παρεμβολείς και εκτοξευτές αντιμέτρων

Η απόφαση για τις Belh@rra είναι και πολιτική, αλλά και των επιτελείων. Το πλοίο θεωρείται πως είναι το καλύτερο παγκοσμίως για το μέγεθός του, θα φέρει ένα τελείως διαφορετικό αέρα στο ΠΝ, και έχουν απομείνει να συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για το εξοπλισμό του. Από όσο γνωρίζουμε, θα είναι το καλύτερα εξοπλισμένο πλοίο του μεγέθους του παγκοσμίως, και θα συνδυάζει φρεγάτα αεράμυνας με δυνατότητες ανθυποβρυχιακές έξοχα.

Υπάρχει θέμα Arleigh Burke;

Ναι. Γιατί όμως το συζητάμε; Το ΠΝ δεν έχει κρύψει τον θαυμασμό του για τα πλοία του USN, και ειδικά για τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke. Πράγματι, το ΠΝ έχει ζητήσει, περισσότερες της μια φοράς, αντιτορπιλικά του τύπου από το USN. Οι Αμερικανοί το έχουν αρνηθεί, όλες τις φορές, αλλά συνεχώς με μειούμενη “σφοδρότητα”. Αν μάλιστα δεν είχε εξαγγείλει ο πρόεδρος Τραμπ το “όραμά” του για ένα USN των 355 πλοίων, κι αν οι Κινέζοι δεν έριχναν στη θάλασσα, δυο αντιτορπιλικά τη βδομάδα, και 5 φρεγάτες το ΣΚ, τότε ίσως να είχαμε ήδη συμφωνία…

Το Αμερικανικό Ναυτικό παρέλαβε το 67ο αντιτορπιλικό Arleigh Burke

Τώρα, σε ότι έχει να κάνει σε σχέση με τη συμφωνία για τις Βάσεις, τον προγραμματισμό του ΠΝ και την ανάγκη για την αντικατάσταση των φρεγατών S. Το ΠΝ έχει ζητήσει όχι 1 ή 2, αλλά 4 (ναι, ΤΕΣΣΕΡΑ) αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke, με σταδιακές παραδόσεις από το απόθεμα του USN μέσα στην επόμενη δεκαετία. Ίσως χαλάμε το αφήγημα με τη “βυθυκόρο” κάποιων, αλλά οι ΗΠΑ έχουν εξετάσει για πρώτη φορά θετικά το ενδεχόμενο αυτό.

Δυστυχώς, δεν μπορεί να γίνει αντικατάσταση των φρεγατών κλάσης S σε κλίμακα μία προς μία. Μάλιστα, οι Belh@rra  θα έρθουν για αντικατάσταση κάποιων από τις μη εκσυγχρονισμένες S, αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν ανάγκες για άλλα 7 πλοία.

Διαθέσιμο ηλεκτρονικά το Τεύχος 372, Μάιος 2017. Τα πάντα για το Su-30, Arleigh Burke για το ΠΝ, η αλήθεια για την προμήθεια των Leo2HEL

 

Είχε δημιουργήσει μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι η Ελλάδα προσπέρασε τις φρεγάτες Adelaide. Το πρόβλημα ίσως δεν ήταν τελικά η τιμή, ούτε φυσικά οι SM-2 (που θα πούμε για πολλοστή φορά πως οι ΗΠΑ τους πωλούν και τώρα που γράφουμε αυτές τις γραμμές, αρκεί να τους πληρώσουμε). Αλλά το ΠΝ δεν ήθελε να αποκτήσει μια πανσπερμία πλοίων, από διάφορες πηγές, δημιουργώντας έναν ετερογενή στόλο, με όσο το δυνατόν λιγότερους τύπους σκαφών. Αν έκανε καλά ή όχι, θα το δείξει η ιστορία.

Τα Arleigh Burke έχουν προφανή πλεονεκτήματα, αλλά και σημαντικά μειονεκτήματα. Τα σημαντικότερα είναι τα πολύ υψηλά κόστη συντήρησης και διατήρησης σε υπηρεσία, όπως και οι αυξημένες ανάγκες στελέχωσης των πλοίων. Το σίγουρο είναι πως τα πλοία αυτά, ακόμη και μερικώς οπλισμένα, μπορούν να επιτρέψουν στο ΠΝ να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, βάζοντας στη θέση τους τις τουρκικές μονάδες που δρουν με λογική πειρατή. Το τι μπορεί να κάνει ένα ΑΒ δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση.

10 νέα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke Flight III για το αμερικανικό Ναυτικό προς 9 δις $

Αυτό όμως που χρειάζεται ανάλυση, είναι η “εμμονή” του ΠΝ στα ΑΒ. Οι λόγοι είναι προφανείς, αλλά είναι κι ένας λόγος που οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν σκεφτεί. Τα ΑΒ είναι μια πραγματικά τεράστια κλάση πλοίων, που θα μείνει σε υπηρεσία στο USN τουλάχιστον άλλα 30 με 40 χρόνια, ή και περισσότερα, αν σκεφτεί κανείς πως ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή όλων των πλοίων. Αυτό σημαίνει πως το USN και οι εταιρείες στις ΗΠΑ θα συνεχίζουν να υποστηρίζουν τα πλοία για δεκαετίες, ενώ το κόστος διατήρησης σε υπηρεσία ίσως είναι τελικά μικρότερο από ότι άλλα πλοία του ΠΝ σήμερα!

Η λογική λοιπόν λέει, πως το ΠΝ επιθυμεί να βάλει σε πρώτη φάση 1 με 2 πλοία σε υπηρεσία τα επόμενα χρόνια, και άλλα 2 λίγο αργότερα, για ένα σταδιακό phasing in των ΑΒ και ένα σταδιακό phasing out των Kortenaer. To ΠΝ, κοιτώντας πάντα στο μέλλον, ελπίζει πως κάποια στιγμή, θα μπορέσει να γίνει αποδέκτης περισσότερων πλοίων, αν τελικά οι Αμερικανοί αποφασίσουν να φτιάξουν νέα κλάση αντιτορπιλικών. Αλλά έτσι όπως πάει, τα ΑΒ θα συναγωνιστούν τα Β-52 σε επιχειρησιακή ζωή.

H λύση στα F-35 είναι μήπως η απόκτηση Arleigh Burke για το ΠΝ;

Πάντως, η ηγεσία του ΥΕΘΑ μαζί με τα Επιτελεία, έχουν ζητήσει, ξαναλέμε, 4 Arleigh Burke, και οι ΗΠΑ δεν είναι αρνητικές. Άλλωστε, τα πλοία θα πάνε σε έναν πιστό σύμμαχο των ΗΠΑ, που έχει συμμετάσχει σχεδόν στο σύνολο των ναυτικών αποστολών του ΝΑΤΟ. Το παραπάνω όμως δεν σημαίνει πως μέσα στο καλοκαίρι θα δέσουν δυο ΑΒ στη Σούδα με ελληνική σημαία.

Τώρα, σε τι κατάσταση βρίσκεται το ελληνικό αίτημα, ή μάλλον οι συζητήσεις με την ελληνική πλευρά…  Οι ΗΠΑ μπορούν να αποδεσμεύσουν τα πλοία καινούργια για αρχή, συνεπώς δεν υπάρχει θέμα μεταφοράς τεχνολογίας. Αν μπορούσαμε να τα πληρώσουμε, θα τα παίρναμε. Φυσικά χρήματα δεν έχουμε, συνεπώς η παραπάνω διαπίστωση είναι απλά μια… διαπίστωση.

DDG Arleigh Burke, Επιλογή για το ΠΝ και την Εθνική Αεράμυνα;

Μεταχειρισμένα Arleigh Burke υπάρχουν, αλλά φυσικά οι ΗΠΑ τα χρειάζονται αφού είναι το βασικό τους πλοίο. Καθώς όμως δεν μπορούν με τίποτα να πιάσουν την οροφή των 355 πλοίων, μάλλον το έχουν πάρει απόφαση, συνεπώς η ανάγκη για “πολλά” πλοία έχει κάπως μετριαστεί. Συνεπώς, είναι ευκολότερο πλέον να πειστεί η Γερουσία να παραχωρήσει το USN, 2+2 Arleigh Burke στην Ελλάδα. Ενώ και το USN δεν έχει τόσες πολλές αντιρρήσεις, τη στιγμή μάλιστα που λίαν συντόμως θα υπογράψει και για τα “Super” Burke (Που θα αντικαταστήσουν τα Ticonderoga). Το ξαναγράφουμε, αυτό δε σημαίνει πως τα πλοία έρχονται Ελλάδα αύριο, είμαστε ξεκάθαροι.

Τώρα, αντιλαμβανόμαστε πως σας κρατάμε σε αγωνία. Τι ακριβώς μας χωρίζει από την πολυπόθητη παραχώρηση; Ως συνήθως, οι λεπτομέρειες, και οι δεύτερες σκέψεις. Οι τελευταίες, οι περίφημες δεύτερες σκέψεις, έχουν να κάνουν κυρίως με το κόστος εισαγωγής σε υπηρεσία, γιατί δεν μιλάμε για ένα πλοίο που το ξέρουν όλοι… αλλά για ένα πανίσχυρο προηγμένο αντιτορπιλικό, που μπορεί όπως έχουμε πει να προστατεύσει μόνο του το Καστελόριζο. Κι όχι μόνο…

Arleigh Burke, επανέρχονται δριμύτερα για το ΠΝ;

Επίσης, οι Αμερικανοί ζητούν χρήματα για μια τέτοιου μεγέθους παραχώρηση. Σε μια λογική, αντίστοιχη με αυτή των OH-58D Kiowa Warrior αλλά και των CH-47D Chinook. Δηλαδή, πήραμε 70 ελικόπτερα στην τιμή των 7, αλλά κάτι δώσαμε, έστω κι αυτά τα λίγα (που ήταν πολλά για εμάς), δεν ήταν τελείως δωρεάν. Η λογική των EDA (Excess Defence Articles) που θα παραχωρηθούν τα αντιτορπιλικά, έχει σαν βάση το γεγονός ότι κάτι “λίγο” το παίρνουν οι αμερικανικές Ε.Δ, πάντα σε χρήμα μιλάμε.

Αν τώρα υποθέσουμε, πως 2 πλοία (για αρχή), μαζί με το αρχικό φορτίο πυραύλω, έχουν κόστος μεταχειρισμένων κοντά στο 1 με 1,5 δις ευρώ, τότε θα χρειαστούν περίπου αρκετά εκ. ευρώ μόνο για την “αγορά” (δεν κάνουμε πρόβλεψη ή γράφουμε ποσό για να μην αποπροσανατολίσουμε τη συζήτηση). Εκεί θα προστεθούν εκπαίδευση, υποστήριξη, ανταλλακτικά κοκ. Αν και θα είναι “τσάμπα” (χαμηλό κόστος ως αστείο) για αυτό που παίρνουμε, δεν τα έχουμε, ή σωστότερα, πρέπει να τα βρούμε.

«Σούπερ Burke» θέλει το αμερικανικό Ναυτικό στην θέση των Ticonderoga

Επίλογος

Για να είμαστε σαφείς, πιστεύουμε πως λίαν συντόμως θα προχωρήσει η προμήθεια των δυο φρεγατών Belh@rra, με εξασφαλισμένη γαλλική χρηματοδότηση. Η γαλλική “λύση”, είναι χρηματοδότηση της Γαλλικής κυβέρνησης να αγοράσει τα πλοία από γαλλικές τράπεζες (θυμίζουμε πως η Γαλλία δανείζεται με αρνητικά επιτόκια), και μετά πώλησή τους στην Ελλάδα, από κυβέρνηση σε κυβέρνηση (G2G Agreement). Αυτό που απαιτείται είναι μια προκαταβολή, που θα προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Η αγορά των Belh@rra είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗTΗ της πιθανής παραχώρησης Arleigh Burke στο ΠΝ. Οι ανάγκες είναι τόσο μεγάλες, τόσο πιεστικές, που χωρούν παραχωρήσεις και μάλιστα μεγάλες στο θέμα. Απλά χρήματα, την παρούσα χρονική στιγμή δεν υπάρχουν.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι υπογραφές στη LOA των Γάλλων θα πέσουν αρχές του έτους, όταν θα μπορεί το ΥΠΟΙΚ να δώσει χρήματα για την προκαταβολή των πλοίων. Τα υπόλοιπα χρήματα θα προβλεφθούν από την γαλλική χρηματοδότηση (FMS της Γαλλίας).

Το Αμερικανικό Ναυτικό και το παράδοξο με το “Πλοίο του Θησέα”

Οι δυο Belh@rra είναι αυτή τη στιγμή, τα ικανότερα πλοία του μεγέθους τους, και θα φέρουν το ΠΝ απευθείας στον 21ο αιώνα. Το κόστος του με όπλα δεν θα ξεπεράσει με τίποτα το 1,5 δις ευρώ (παρά τα όσα έχουν γραφτεί), με πιθανότερη τιμή το 1,4 δις, κι αυτό  με μακροχρόνια, χαμηλότοκη χρηματοδότηση που μπορεί να χωρέσει στον αμυντικό μας προϋπολογισμό.

Επόμενη στάση για το ΠΝ, πιθανότερο είναι να αποκτηθούν κάποια Arleigh Burke, αν λυθούν όλες οι σημαντικές λεπτομέρειες παρά να πάμε σε δεύτερη κλάση νέων φρεγατών (πχ LCS). Θυμίζουμε πως στο Υπουργείο βρίσκεται σαν Υφυπουργός ο άνθρωπος που διαπραγματεύτηκε την αγορά 70 ελικοπτέρων αντί πινακίου φακής, και μαζί, εκτός από εκπαίδευση, ανταλλακτικά, εξαρτήματα κοκ “σκούπισε” ότι είχαν οι Μονάδες των ΟΗ-58 στις ΗΠΑ. Ελπίζουμε πως θα επαναλαφθεί ότι είχε γίνει με τα OH-58D και με άλλα οπλικά συστήματα από τις ΗΠΑ. Συνεπώς, είμαστε αισιόδοξοι για τις διαπραγματεύσεις.

Το 2020 παροπλίζονται τα πρώτα Ticonderoga (Mk41 VLS), παράθυρο ελληνικού ενδιαφέροντος;

Τώρα, σε ότι αφορά τις φρεγάτες LCS. Το πλοίο είναι πολύ μακρυά από αυτό που θέλει το ΠΝ, και σίγουρα κάποια πράγματα δεν τα θέλει σίγουρα. Για παράδειγμα, το σύστημα πρόωσης είναι τελείως μακρυά από την ελληνική φιλοσοφία, δεν μπορούν να φέρουν sonar τροπίδας, έχουν πολύ μικρό φορτίο πυραύλων, και έχουν κατασκευαστεί για διαφορετικές αποστολές από αυτές που θα έχουν με το ΠΝ. Επίσης, το κόστος των LCS είναι συγκρίσιμο των Belh@rra, με τη μόνη διαφορά πως τα πλοία μπορούν να κατασκευαστούν στην Ελλάδα (με επιπλέον κόστος).

Εντούτοις, έχει αρκετά πλεονεκτήματα, με σημαντικότερο πως το πλοίο θα μείνει σε υπηρεσία για πολλές δεκαετίες με το USN (αν και η αμερικανική έκδοση είναι αρκετά διαφορετική, αλλά στα βασικά ίδια με σαουδαραβική και πιθανή “ελληνική”, συνεπώς στο μέλλον μπορούμε να ελπίζουμε σε “φτηνή” υποστήριξη αλλά και απορρόφηση πλοίων από αποσύρσεις στο μέλλον).

Προμήθεια OH-58D Kiowa Warrior, ένα εξαιρετικό case study που ΠΡΕΠΕΙ να ακολουθήσουν ο ΕΣ και γενικά οι ΕΔ

Πάντως μέχρι σήμερα, το ΠΝ δεν έχει “πειστεί” για την αξία των πλοίων, και θεωρείται μάλλον δύσκολο να πάμε σε LCS. Εντούτοις, οι επιτελείς κοιτούν τα πάντα, χωρίς να αποκλείουν τίποτα. Οι καιροί είναι δύσκολοι, και το έργο της ανασυγκρότησης του ΠΝ τεράστιο. Οι αποφάσεις του σήμερα θα δεσμεύσουν το ΠΝ για δεκαετίες, και δεν θέλει κανείς να γίνουν λάθη.

Τέλος είναι ανώφελο μάλλον να πούμε πως η πιθανή παραχώρηση Arleigh Burke θα συνδεθεί με την πρόσφατη αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, και τη διευρυμένη αμυντική συνεργασία. Τονίζουμε, για μια ακόμη φορά, πως το ΠΝ και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, θα πάρουν πολύ περισσότερα από την ανέλκυση μιας βυθυκόρου. Λίγη υπομονή, και μάλλον στο τέλος όλοι θα είναι ευχαριστημένοι (εκτός από τους γείτονες, προφανώς).

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
ShadowMan
ShadowMan
4 years ago

Αυτό με τα καλά άρθρα Κυριακή βράδυ πρέπει να σταματήσει!!!!

GeorgeX
GeorgeX
4 years ago

Το προγραμμα ειναι μια χαρα.Ο καλυτερος τροπος για να αρχισει η εβδομαδα.

Mageiras
Mageiras
4 years ago

Σάββατο βράδυ να είμαστε όλη την Κυριακή ονλάιν.. 🙂

ShadowMan
ShadowMan
4 years ago

αυτο που ειπαν, οτι παρασκευή ή Σαββάτο μας μένει περισσότερος χρόνος για να ασχοληθούμε με το αρθρο και να συζητήσουμε μεταξυ μας στα σχόλια πράγμα που απαιτει αρκετό ελευθερο χρόνο.
Μην ανησυχείτε, αν θέλαμε να μένουμε σε ησυχία θα μπαίναμε σε τσοντοσελίδες οχι στη δική σας!

evaggelos
evaggelos
4 years ago
Reply to  ShadowMan

εγω παντως τα βλεπω μεσημερακι με το φαγητο 🙂

Παρτακιας
Παρτακιας
4 years ago

Σάββατο πρωί ίσως?

AESA
AESA
4 years ago

Να βάζετε ένα teaser την παρασκευή το βράδυ, αύριο το μεσημέρι … στο καφενείο του Μετακαυστήρα θα μιλήσουμε για το ενδεχόμενο να πάρουμε 8 ΑΒ μέσω της Airbnb … Όλοι στις 2 στου Μετακαυστήρα !!!

AESA
AESA
4 years ago
Reply to  AESA

Πλάκα πλάκα καιρό έχω να πάρω προαγωγή… Πότε είναι οι κρίσεις; Θέλω να γίνω Famed !!! Famed I m gonna live for ever ….

agnostosependytis
agnostosependytis
4 years ago

1) Παρασκευή βράδυ ή Σάββατο πρωί. Περνάμε το ΣΚ με σύνδρομο στέρησης που δεν έχει κάτι να κάνουμε πάρτυ, και βγαίνει την Κυριακή μεσάνυχτα, καταστρέφοντας τον παραγωγικό ιστό τη χωρας καθώς δεν μπορούμε να δουλέψουμε Δευτέρα Τρίτη, πάνω από το πληκτρολόγιο. Από την άλλη θα δουλεύει πολύ το ΣΚ όποιος εγκρίνει τα σχόλια.

2) Κάτι να κάνετε και με το θέμα των σχολίων. Όταν περνά τα 200, τουλάχιστον στον δικό μου browser γίνεται πολλές ασταθές, κρασάρει, κάνει refresh κτλ και δεν μπορούμε ούτε να διαβάσουμε ούτε να γράψουμε.

Mageiras
Mageiras
4 years ago

Α… Το παθαινω κι εγώ και νόμιζα ότι έφταιγε το μηχανάκι μου…

Μιχάλης
Μιχάλης
4 years ago

Πολύ αισιόδοξο το άρθρο και εύχομαι να έχετε δίκιο τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει με την παραχώρηση 4 Arleigh Burke.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα μιλούσαμε για ένα πανίσχυρο Πολεμικό Ναυτικό.

Η Belharra ή η FFG(x) σε καμία περίπτωση δεν είναι ανταγωνιστικά των AB και τα δύο χρειάζονται.

Αν ήταν στο χέρι μου θα δημιουργούσα ένα Ταμείο Άμυνας θα έκοβα μαχαίρι τη σπατάλη στο Δημόσιο μερικούς έξτρα φόρους σε τσιγάρα κτλ. (αν και καπνιστής) μέχρι να μαζευτεί το ποσό για 2-3 Arleigh Burke καινούργια!

Παρόλα αυτά θα ήμουν πολύ ευχαριστημένος με 3-4 Arleigh Burke έστω και μεταχειρισμένα.

Πιστεύεται πως θα έχουμε σχετικά σύντομα νέα επί του θέματος ή θα γεράσουμε στο περίμενε;

MisCo
MisCo
4 years ago
Reply to  Μιχάλης

Απο φορους εμμεσους και αμεσους εχουμε χορτασει και φρακάραμε. Μπορεις να αφαιρεσεις φορους, να βαλεις κι αλλους… θα χασεις την χωρα χωρις να πεσει σφαιρα.

Αν θες να σε δωσω μια λαμπρη ιδέα: Διεκδικησε το κατοχικο δάνειο που δεν επιδεχεται καμιας αμφισβητησης απο κανενα. Ειναι γυρω στα 15-20δις αξια. Πολιτικα κανένας δεν εχει τολμησει να ανακινησει το θέμα… και αυτο θα επρεπε να μας απασχολει.

Gerasimos Kontos
Gerasimos Kontos
4 years ago
Reply to  MisCo

Η φορολόγησε αυτούς που έστειλαν έξω 120δις σε οφ σορ στην αρχή της κρίσης. Εύκολο να τους βρεις μέσο τράπεζα της Ελλάδος. Αλλά ποιος θα το κάνει αυτό?

Sousourada
Sousourada
4 years ago

Καλημέρα,
(α) Το “μέσο” γράφεται “μέσω”.
(β) Η ελευθερία διακίνησης κεφαλαίων και προσώπων είναι θεμελιώδης στην ευρωπαϊκή ένωση, επομένως όχι μόνο δεν είναι αξιόμεμπτη αλλά είναι και πολιτικώς επικίνδυνο να μπαίνεις σε αυτή τη λογική. Άλλωστε εκείνοι που την διατυμπάνιζαν στην προηγούμενη κυβέρνηση ήταν μεταξύ των πρωτοστατισάντων στην εκροή κεφαλαίων, πολύ βολικά μόλις ημέρες προτού προκηρυχθεί το δημοψήφισμα του 2015. Ο λαϊκισμός αυτός πτώχευσε.
Αυτό το οποίο στηρίζω, είναι να γίνει ενδελεχής έρευνα για τη νομιμότητα της προέλευσης των κεφαλαίων. Άπαξ όμως και αποδειχτεί αυτή, ουδείς δικαιούται να υποδείξει στον ιδιοκτήτη τι θα κάνει με την περιουσία του. Υποψιάζομαι ότι έτσι θα δούμε πολλές-πολλές εκπλήξεις.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ
4 years ago
Reply to  Sousourada

Η ελευθερία διακίνησης κεφαλαίων πρέπει να είναι ελεύθερη πλην τα κεφάλαια αυτά πρέπει να είναι από τίμιο τρόπο κερδισμένα και να μην είναι προϊόν μαύρης εργασίας τουτέστιν ναδικαιολογουν το πόθεν έσχες…

Γιώργος98765
Γιώργος98765
4 years ago
Reply to  Μιχάλης

Όπως κάνουν και άλλα κράτη, βάλε φόρο σε τσόγο, τσιγάρα, αλκοόλ, καφέ, τουρισμό κτλ. και σιγά-σιγά μαζεύοντε τα λεφτά που πρέπει να πάνε στην άμυνα.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ
4 years ago
Reply to  Μιχάλης

Ποια μπελχαρα τα αμερικανικά ΑΒ δεν έχουν 90 κελιά;;; κανένα μέτρο σύγκρισης οι γάλλοι είναι πολύ πίσω….

LYK
LYK
4 years ago

ΔΕΝ είναι πίσω. Απλώς έχουν λιγότερα κελιά που μάλλον φτιαχνεται. Ο ΑΣΤΕΡ 30 βεβαίως και είναι καλύτερος και μάλλον θα χρησιμοποιείται 1 ανά στόχο. Και όχι 2 όπως ο SM-2. Επίσης μάλλον μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα επιθέσεις κορεσμού.

Thras
Thras
4 years ago
Reply to  Μιχάλης

Δεν υπάρχει κανένας λόγος για επιπλέον φορολογία. Αρκούν και περισσεύουν όσοι έχουμε ήδη. Το θέμα είναι να δούμε σοβαρά την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και να κατευθύνουμε κονδύλια που σπαταλώνται ποικιλοτρόπως σε αυτή.

Παρτακιας
Παρτακιας
4 years ago
Reply to  Μιχάλης

Βινιέτα για να γίνουμε μάγκες με τα λεφτά του αντιπάλου. Όχι μόνο στα τροχοφόρα, ίσως πρέπει να το δούμε και για την ΤΗΥ και άλλες αεροπορικές εταιρείες τους.
Οι ανταγωνιστές στην αλλη μεριά του Αιγαίου περιμένουν να φορολογήσουμε τον τουρισμό για να πάρουν και το δικό μας μερίδιο. Αντίθετα ας βάλουμε φόρο σε όσους περνούν απέναντι για να αγορές ή γλεντοκόπι.

(Λ)
(Λ)
4 years ago
Reply to  Μιχάλης

Δε χρειαζεται να αυξησεις φορους κλπες εισφορες φιλε μου.Αρκει μονο να κοψεις μαχαιρι τα 600εκ(!!) το χρονο που παιρνουν ΕΞΤΡΑ(επαναλαμβανω ΕΞΤΡΑ !!)συνταξη ως συνδικαλΗστ(ρ)ικο νταβατζηλικι οι υπεραριθμοι κ νεοκοποι Φωτοπουλοι της ΔΕΗ κ αμεσως εχεις μια αυξηση της ταξης του 110%+ στα συνολικα διαθεσιμα σου κονδυλια για αμυντικες δαπανες (σημερα το διαθεσιμο κονδυλι απ τον προυπολογισμο του Κρατους -και για τους 3 Κλαδους !!!- ειναι περιπου 530εκ……).

Mageiras
Mageiras
4 years ago

Και ΑΒ… Και Belharra… Όνειρο ζω μην με ξυπνάτε!!!

ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ
4 years ago
Reply to  Mageiras

Μπελάδες βρίσκουμε όσες θέλουμε Αrliegh bork όχι…

sotbak
sotbak
4 years ago

απολύτως σωστός

Thras
Thras
4 years ago
Reply to  Mageiras

Πραγματικά! Διάβαζα το άρθρο και έλεγα “πλάκα μας κάνουν!”

Ας ελπίσουμε να ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις με αμφότερες τις πλευρές και να έχουμε σύντομα συμβόλαιο για τις FDI στην ελληνική εκδοχή με 5 VLS (σε αριθμό 2+2 όμως) και στη συνέχεια 2+2 ΑΒ. Με συμπλήρωμα τις 4 ΜΕΚΟ, το ΠΝ θα είναι με διαφορά το ισχυρότερο της Ανατολικής Μεσογείου.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Thras

πάντως πρωταπριλιά δεν έχουμε…… 😉

Seagull
Seagull
4 years ago

Εαν γράφατε κάτι και για +2 U214 θα βγαίναμε Ομόνοια…!!!

Spirit
Spirit
4 years ago
Reply to  Seagull

Πρώτα αεροδρόμιο σύντροφε, μετά ομόνοια.
Ειναι τρελός ο πρόεδρος και τα ρέστα…

GMT-I
GMT-I
4 years ago

Ερώτηση: Αν το δεν τίθεται θέμα μεταφοράς τεχνολογίας από μέρους των ΗΠΑ σε επίπεδο ΑΒ γιατί τότε δεν γίνεται μια παραγγελία 2 νέων ΑΒ Flight III στα αμερικανικά ναυπηγεία με την υποχρέωση να μας παραχωρηθούν ακόμα 2 έστω και Flight I; Με τις τιμές που αγοράζει το αμερικανικό ναυτικό μιλάμε για 1,8 δισ δολάρια όχι ευρώ δλδ φθηνότερα από τις 2 Belhara (και περισσεύουν και πολλά χρήματα για SM-2/ESSM/ASROC-δεν μιλάμε για tomahawk) και παραδώσεις πολύ πιο σύντομα. Μιλάμε για ένα ΠΝ με 4 ΑΒ συν τις ΜΕΚΟ συν ας μείνουν και 2-4 S με τεράστιο απόθεμα ανταλλακτικών από τις υπόλοιπες και χρόνους ολοκλήρωσης μέχρι το 2025 όλα τα σκάφη και στα λεφτά που θα πληρώσουμε τις 2 γαλλικές φρεγάτες. Δεν θα υπήρχε μεγαλύτερη ενίσχυση του στόλου μας από εποχής Αβέρωφ.

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  GMT-I

Με 96 κελιά και τους ESSM να πιάνουν το 1/4 του κελιού, θες άλλα τόσα για όπλα….

Αλλά μετά αρχίζεις ονομασίες «Αβερωφ ΙΙ», «Έλλη ΙΙΙ», «Αδριάς ΙΙ» κτλ

GMT-I
GMT-I
4 years ago
Reply to  chriss8

Προφανώς και μπορεί να φτάσει τόσο αν έχεις να πληρώσεις. Όμως αν μιλάμε για αρχικό φόρτο δλδ σε κάθε σκάφος 24 sm-2, 32 essm-2, 8/16 ASROC(δεν ξέρω αν υπάρχουν ακόμα σε αποθήκευση από τις Knox/Adams) και καμιά 24δα NSSM(για χαμηλής δυναμικότητα στόχους, συν ότι τους διαθέτουμε) τότε μιλάμε για ένα επιπλέον κόστος στα περίπου 100 εκατ.δολάρια(3 εκατ οι sm-2 και 1 εκατ οι essm) ανά πλοίο(ακόμα και αν πούμε ότι πάμε στα 150 εκατ.) επί 4 σκάφη μιλάμε για επιπλέον 600 εκατ. για ένα σύνολο 1,8 δισ για την αγορά 2 ΑΒ Flight III, 2 AB Flight I(δωρεάν) + 600 εκατ για τα όπλα και μετά αν θέλει η Τουρκία ας βγει στο Αιγαίο, την Μεσόγειο, τον ειρηνικό ωκεανό και στο διάστημα. Και μιλάμε για τιμές σε δολάρια που είναι στα 0,91 σήμερα που μιλάμε. Αν χρειαστεί ανάγκη κελιά θα έχουμε για έκτακτες αγορές επιπλέον πυραύλων (οι γαλλικές και να θες δεν θα μπορούν να λάβουν περισσότερα)Αν μπορούμε να έχουμε αυτά τα σκάφη στο ΠΝ καθώς το άρθρο λέει ότι αποδεσμεύονται αν τα πληρώσουμε εντάξει δεν μπορώ να καταλάβω τι μπορεί άλλο να θέλουμε για να οχυρώσουμε την Ελλάδα.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ
4 years ago
Reply to  GMT-I

Εμ και εγώ αυτό δεν μπορώ να καταλάβω… αλλά όλα αυτά σκοντάφτουν σε πολιτική βούληση…

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  GMT-I

ΛΟΛ. υπολόγισε τα ξανά. Άφησες 24 κελιά κενά!!!! (οι essm μπαίνουν σε τετράδες σε ένα κελί). Άρα ακόμα πιο ακριβά από αυτά 😉

Mageiras
Mageiras
4 years ago
Reply to  GMT-I

1,4-1,5 δις € θα έχουν οι δύο Belharra, οχι η μία… Οπότε είναι καθαρά θέμα αριθμών. Όσο κοστίζουν 2 νεότευκτα ΑΒ κοστίζουν σχεδόν 4+ Belharra. Σωστά πάμε για 4 μεταχειρισμενα που κι αυτά δεν θα είναι τσάμπα,μόνο τα όπλα τους να πληρωσουμε βγαίνει ένα διόλου ευκαταφρόνητο κονδυλι.

agnostosependytis
agnostosependytis
4 years ago
Reply to  Mageiras

Και ο αναγνώστης πάνω το ίδιο λέει, 2 Μπελάρα 1,8 δις, δύο ΑΒ 1,8 δις και λιγότερο. Δες τα links του κυρίως άρθρου στο οποίο παραπέμπει ότι οι ΗΠΑ παραγγέλνουν 10 ΑΒ σε συνολική τιμή κάτω από 9 δις δολλάρια, άρα περίπου 820 εκατ το κομμάτι (υποθέτω για το σκαρί)

Mageiras
Mageiras
4 years ago

Ναι οκ, όταν οι FFG(x) αναμένονται στα 900εκ $ επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω στο τι περιλαμβανεται σε αυτή την τιμή για τα ΑΒ…

sotbak
sotbak
4 years ago

συμφωνώ. Ο μεγαλύτερος μύθος είναι ότι τα αμερικάνικα στοιχίζουν σε χρήση περισσότερο από τα γαλλικά και γερμανικά κλπ. πλοία. Άσε που με 2 Α/Β ή ΤΙΚΟ δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείς πολλά μέσα για το ίδιο αποτέλεσμα……

GMT-I
GMT-I
4 years ago
Reply to  Mageiras

Δεν ανέφερα την μια αλλά και τις δυο. Τώρα αυτό το ποσό είναι σε δολάρια σχεδόν 1,66 και μιλάω για λίγο περισσότερο (αν μιλάμε για αυτή την τιμή για τα γαλλικά γιατί γράφονται και ότι μπορεί να φτάσουν ή και να περάσουν τα 1 δισ ευρώ η μια με τα όπλα) για την προμήθεια δύο αντιτορπιλικών που το καθένα είναι όσο ισχυρό όσο δυο belhara και με την προϋπόθεση της παραχώρησης ακόμα 2 οπότε θα μιλάμε για 4 ΑΒ με σχετικώς γεμάτα κελιά(περισσότερα βέβαια από τις γαλλικές) με κόστος στα 2,2/2,5 δισ δολάρια και ευκολίες με FMS. Η γαλλική πλευρά σημαίνει ένα ίδιο κόστος για 2 σκάφη το πολύ τρία με λιγότερους πυραύλους και μια κατηγορία κάτω σε επίπεδο συνολικών δυνατοτήτων.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ
4 years ago
Reply to  GMT-I

Flight iii αυτό μάλιστα με 96 κελιά μπλόκα της όλοι την THK! ΣΤΟ Αιγαίο και Α.μεσογειο !!! Χαχαχα

ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ
4 years ago
Reply to  GMT-I

Έλα μου ντε μετά φταίνε οι καλή αμερικανοι

Μιχάλης
Μιχάλης
4 years ago

Αν οι λεπτομέρειες και οι δεύτερες σκέψεις για την παραχώρηση των Arleigh Burke έχουν να κάνουν από τη δική μας πλευρά τότε το μόνο που έχω να πω είναι πως είναι όλοι τους τραγικοί.

Ο στόλος του ΠΝ είναι γερασμένος ακόμα και αν παραγγείλουμε αύριο το πρωί δύο Belharra και με παραλαβή το 2024-25 μέχρι τότε τι θα γίνει;

Από την άλλη μεριά μόνο δύο Belharra δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας.

Χρειαζόμαστε πάση θυσία ενδιάμεση λύση αξιόπιστη.

Πιο αξιόπιστη λύση από τα Arleigh Burke δεν υπάρχει και αν η δική μας πλευρά αρχίσει το ξεψείρισμα της μαιμούς και κάνοντας δεύτερες σκέψεις νομίζω πως θα πάει πάλι στις Ελληνικές καλένδες το όλο θέμα.

flashg
flashg
4 years ago

Το καράβι από την Περσία πρέπει να έφερε καλό πράγμα. Δεν εξηγείται αλλιώς αυτά τα όνειρα που βλέπουν κάποιοι.

MisCo
MisCo
4 years ago

Oι LCS απο και ως που εχουν μικρο φορτιο πυραυλων? Λιγο παραπανω λετε πως ενα 8αρι κελι φιλοξενει 32 ESSM. Μηπως κανατε καποια λαθος διατυπωση?

Για να μην πολυλογω, ταπεινη μου γνωμη ειναι οτι εφοσον αποφασιστηκε ο δρομος των Belh@ra θα πρεπει το ΥΠΑΜ να κανει τα αδυνατα δυνατα και να παμε σε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 4 πλοια. 2 = ΤΙΠΟΤΑ

Επισης αν οι LCS κοστιζουν 600+, τοτε θα πρεπει να συνεχισουμε το προγραμμα των Belh@ra περαν των 4 μονάδων.

Τελος, αυτα τα AB, αν και στα χαρτια φαινονται φανταστικα… θα ειναι πλοια με τεχνολογια που υπερβαινει την 20ετια (με οτι σημαινει αυτο για την αναγκη εκσυγχρονισμου), ειναι πολυδάπανα, χρειαζονται νεες λιμενικες υποδομές, χρειαζονται τριπλασιο σχεδον πληρωμα απο τα υπαρχοντα πλοια. Μονο ως προσωρινο μετρο απελπισιας μπορω να δω ενδεχομενη αποκτηση τους. Αλλα ακομα και αν αποκτησουμε AB, παλι μας λειπουν αρκετες φρεγατες προς αντικατασταση.

Και οχι, 4 AB δεν μπορουν αντικαταστησουν 6 ή 9 S class. Η οποια αντικατασταση θα πρεπει να γινει σε τουλάχιστον 1:1. Λεω τουλάχιστον, γιατι αμα θέλουμε παρουσια στην Ανατολικη Μεσογειο (που θα πεχτουν πολλα) θα πρεπει να αυξησουμε τον αριθμο φρεγατων κατα 2-3.

NIK-PAO-13
NIK-PAO-13
4 years ago
Reply to  MisCo

φιλε MisCo ….τωρα με τα πλοια που εχεις …απλα δεν βγαινεις με τιποτα στην αν.μεσογειο….Αν παρεις 2 Α.Β ..βγαινεις με ανεση κ ασφαλεια…
Οποτε οι αριθμοι δεν λενε κ πολλα…
Αν π.χ εχεις 2 μπελχαρα….2 Α.Β κ 4 εκσυγχρονισμενες ΜΕΚΟ….= 8 πλοια…εισαι πολυ πιο δυνατος απ τις 9 S κ 4 μεκο=13 πλοια που εχεις τωρα…

Costas
Costas
4 years ago
Reply to  MisCo

Οι LCS είναι σαφώς κατώτερες ποιοτικά από τις Belhara στην αντιαεροπορική άμυνα. Τόσο σε επίπεδο αισθητήρων όσο και σε επίπεδο ακτίνας δράσης των πυραύλων.
Επίσης δεν θα φέρουν σόναρ τρόπιδας.
Επί της ουσίας το μόνο πλεονέκτημα των LCS είναι η σαφώς μεγαλύτερη ταχύτητα. Κατά τα λοιπά η γαλλική φρεγάτα είναι κατά πολύ ανώτερη.
Οικονομικά η LCS είναι φθηνότερη (δεν ξέρω πόσο, αλλά θεωρώ περίπου 100 εκατομμύρια περίπου).
Δεν υπάρχει όμως αμφισβήτηση ότι οι LCS θα ήταν ισχυρή αναβάθμιση του στόλου, έστω και σε μικρότερο βαθμό από ότι θα είναι οι belhara.
Θα συμφωνήσω ότι 2 πλοία δεν είναι αρκετά. Ότι επιλέξουμε θα πρέπει να είναι σε μεγάλους αριθμούς και σε βάθος χρόνου να αντικαταστήσει όλο το στόλο. Συμφέρει τακτικά και οικονομικά.
Για τις AB δεν έχεις δίκιο. Αν αποκτηθούν 4 την επόμενη 10ετία – 15ετία σε χαμηλή τιμή εύκολα θα έχουμε πλεονέκτημα σε οποιαδήποτε αποστολή σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο.
Οι ΑΒ είναι τρομακτικά ισχυρά πλοία. Άνετα η απόκτηση τους μπορεί να μειώσει τις ανάγκες αριθμητικά σε άλλα πλοία. Κατά τη γνώμη μου 4 AB και 6 belhara είναι ισχυρότερος στόλος από 14 belhara.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Costas

συμφωνούμε

MisCo
MisCo
4 years ago
Reply to  Costas

Ναι… ωραια ολα αυτα, αλλα απο ποτε το φορτιο πυραυλων τους ειναι μικρο?

CKfurious
CKfurious
4 years ago

Πολύ αισιόδοξους σας βλέπω!!

Δύσκολο να προχωρήσουν και τα 2 προγράμματα ταυτόχρονα εκτος και εάν αυξηθούν σημαντικά οι αμυντικές δαπάνες!

Υποθέτοντας πολύ αισιόδοξα πως οι 2 belhares θα μας κοστίσουν 1.5 billion (μχωρίς τα όπλα???) και 10 χρονια αποπληρωμής πρέπει να πληρώνουμε το χρόνο όσο είναι περίπου το μερίδιο του ναυτικού στα 500mil που πάει για εξοπλισμούς

Τα AB θέλουν Ακόμα Μερικά δισεκατομμύρια!!

Εξαιρετικά δύσκολο να χρηματοδοτηθούν και αυτά!

Επιπλέον το ναυτικό έχει ανάγκες και σε υποβρύχια και σε πυραυλακάτους μέχρι το 2030

Πως θα χρηματοδοτηθούν όλα αυτά ?

Ο προϋπολογισμός του θα ξεκαθαρίσει σύντομα οποτε θα δούμε τι προβλέπεται

Η κομισιόν πάντως δίνει ρυθμούς ανάπτυξης περί το 2% για τα επόμενα 3χρονια έτσι για να προλάβω τους πιο αισιόδοξους

Figure8
Figure8
4 years ago
Reply to  CKfurious

Κοίτα να δεις που θα συμφωνήσω μαζί σου.. Ουτοπικά είναι όλα αυτά… Btw παραπάνω θα είναι ο ρυθμος ανάπτυξης αλλα δεν έχει σημασία.. Γιατί για να γίνουν όλα αυτά μόνο με 15% θα τα καταφέρναμε.

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  CKfurious

Ck οταν σου ελεγα οτι θα αυξηθει ο προυπολογισμος δεν μ’ακουγες …Παραδεξου μια φορα οτι κανει λάθος στους υπολογισμούς σου .

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Digenis

Θα δείξει όταν βγει ο προϋπολογισμός του 20! 🙄

Και εάν αυξηθεί πρέπει τα επιπλέον να πάνε για εξοπλιστικά και όχι για άλλες δαπάνες :envy:

Για χωρέσουν και AB και BEL πάντως τα νούμερα ΔΕΝ βγαίνουν 😡
Υπάρχουν και άλλες ανάγκες και στους άλλους κλάδους 😎
Να μην γράψω για τα 50χρονά υποβρύχια!! :shutmouth:

Spirit
Spirit
4 years ago
Reply to  Digenis

Όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι λένε στο χωριό μου…

x-m
x-m
4 years ago
Reply to  Digenis

Ας μην ξεχνάμε και ας μην είμαστε πολύ αισιόδοξοι , η ανάγκη εξυπηρέτησης του χρέους είναι εδώ:
http://www.pdma.gr/attachments/article/8/ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ%20ΛΗΞΕΩΣ%20ΧΡΕΟΥΣ%20Κ.Δ.%20ΣΤΙΣ%2030-06-2019.pdf

George
George
4 years ago
Reply to  x-m

Μα τι σχέση έχει αυτό? Μήπως πιστεύεις ότι η Ελλάδα πληρώνει για να ξεχρεώσει? Τρελό να το πιστεύεις αλλά κάπως έτσι μοιάζει
Ούτε ένα ευρώ δεν έχει δώσει για το χρέος όλα αυτά τα χρόνια, ούτε ένα ευρώ δεν πρόκειται να δώσει. Αυτά είναι συμφωνημένα και υπογεγραμμένα.
Τα χρέη των κρατών γυρνάνε δεν εξοφλούνται. Γι’αυτό και πρέπει να έχεις πρόσωπο που δεν είχαμε το 2009-2010 και είδες τι έγινε.
Οπότε το πινακάκι που ανέβασες δεν έχει σχέση αντίθετα θα είχε σχέση ένα πινακάκι με τους τόκους που αυτούς τους πληρώνει η χώρα!
Για να μην κουράζεσαι αυτοί είναι 3,5% του ΑΕΠ δηλαδή ~7 δις το χρόνο. (Το ΑΕΠ μας είναι 190 δις, τόσα βγάζουμε κάθε χρόνο)
Από το 2018 και μέχρι και το 2022 τους πληρώνουμε όλους τους τόκους.
Γι’αυτό και το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Μετά και μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία (2060 φεύγα) αυτό κατεβαίνει σε 2,2% του ΑΕΠ κάπου ~4,5 δις το χρόνο.
Τα άλλα 2,5 δις που θα λείπουν θα μπορούμε να τα δανειζόμαστε και να τα βάζουμε στο χρέος
Υπάρχει και η υπόσχεση ότι θα το ξαναδούν το θέμα μας το 2029 αν δεν ξαναρχίσουμε τις ταρζανιές

x-m
x-m
4 years ago
Reply to  George

Αν είστε βέβαιος ότι στο μέλλον θα μας δανείζουν (και με τι επιτόκιο;) και θα ανακυκλώνεται το χρέος, σεβαστό. Εγώ δεν είμαι . Αν και θα ήθελα να μου πείτε που έχετε δει ότι αυτά είναι συμφωνημένα και υπογεγραμμένα.

George
George
4 years ago
Reply to  x-m

Η δέσμευση της Ελλάδας είναι για 2,2% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα από το 2023 μέχρι το 2060. Αν το γκουκλάρετε θα το δείτε.
3,5% μέχρι και το 2022. Αν θυμάστε αυτό ήθελε να αλλάξει η νέα κυβέρνηση. Να το κάνει 2,2% από τώρα.
Και μια και οι τόκοι είναι στο 3,5% του ΑΕΠ η διαφορά του (3,5-2,2=1,3% του ΑΕΠ ή 2,5 δις) θα προστίθεται στο χρέος κάθε χρόνο
Που όμως είναι μικρότερη από την αύξηση του ΑΕΠ + τον πληθωρισμό και έτσι ως ποσοστό αυτό θα αποκλιμακώνεται γοργά.
Με μια τέτοια πολιτική οι Αγορές θα μας κάνανε τεμενάδες για να μας δανείσουν
Είναι όμως εξαιρετικά αμφίβολο αν μια χώρα (και ειδικά η Ελλάδα) μπορεί να είναι τόσο πειθαρχημένη για τόσο πολύ μεγάλο διάστημα
Οπότε δεν ξέρω για να σας απαντήσω αν θα μας δανείζουν στο μέλλον.
Ένα όμως πρέπει να είναι καθαρό. Αν δεν μας δανείζουν για να ανακυκλώνουμε το χρέος χρεοκοπούμε, μια και δεν υπάρχει καμία περίπτωση ή ρεαλιστική δυνατότητα να πληρώσουμε έστω και ένα Ευρώ από αυτό.
Max τους τόκους (με πολύ χαμηλά επιτόκια) και για λίγα χρόνια και αυτό ήδη θεωρείται διεθνώς….άθλος!

kostask22
kostask22
4 years ago
Reply to  x-m

Το 3.5% του ΑΕΠ για εξυπηρέτηση χρέους ανα έτος (πχ 2020-2030) δεν είναι τίποτα. Η Κύπρος είναι στο +7% αυξηση του ΑΕΠ / Έτος με τα μεθάνια της. Το θέμα ειναι να μπορουμε να δανειζόμαστε με χαμηλό επιτόκιο τα επόμενα 10-15 χρόνια. Αν κάνουμε συμβόλαια εκμετάλευσης μεθανίων, συνήθως για 30 έτη, θα είμαστε ok ή και καλήτερα. Άλλο σενάριο για ανάκαμψη δεν φαίνεται να είμαστε ικανοί, plan B yok, πέρα από το να συγκρίνουμε πυράυλους με τον γείτονα.

TED
TED
4 years ago

Μόλις πριν 2-3 ημέρες ανακοινώθηκε από τους “θεσμούς” ότι η Ελλάδα θα πιάσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος τόσο φέτος, όσο και το 2020 & 2021. Από το 2023, έτσι και αλλιώς το συμφωνημένο ποσοστό πρωτογενούς πλεονάσματος μειώνεται σε 2,2% από 3,5%
Όλο το παιχνίδι είναι σε αυτά τα ποσοστά.
Μείωση κατά 0,5% του στόχου σημαίνει 900 εκατομμύρια διαθέσιμα ετησίως
Το ζήτημα είναι να μην περιμένουμε το 2023 (όταν θα έχει μειωθεί το ποσοστό) για να προχωρήσουμε σε αγορές στρατιωτικού υλικού, αλλά να κινηθούμε νωρίτερα
Γιαυτό και η υπογραφή για τις Belharra πάει για τις αρχές του 2020, ώστε λογιστικά η προκαταβολή να επιβαρύνει το 2020 (και όχι το 2019) για το οποίο έτος ελπίζουμε σε μικρή μείωση κατά 0,5% του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος
Όταν λοιπόν τα ΑΒ αρχίσουν να γίνονται διαθέσιμα, ας πούμε πχ το 2021 και μετά, θα υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης τους.

Όλα αυτά βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι θα προλάβουμε το 2021…

George
George
4 years ago
Reply to  TED

Το να περιμένεις να σου εγκρίνουν 900εκ ελάφρυνση για να προστατεύσεις τη χώρα όταν διαχειρίζεσαι κάθε χρόνο 90+ δις (δημόσιες δαπάνες) το λες και απίστευτη κατάντια…..

Dinos72
Dinos72
4 years ago

Υποστήριξη SM-2 και Aster-30 ταυτόχρονα επίσης ενα θεμα…

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Dinos72

σωστός…

Mageiras
Mageiras
4 years ago
Reply to  Dinos72

Μην τρελαίνεστε, σφραγισμένοι στα κοντέινερ τους είναι οι πυραυλοι και κάνεις μια επαναπιστοποίηση στα δέκα χρόνια… Κοιτάξτε πόσους διαφορετικούς πυραύλους έχουμε στην Αεροπορία και μάλιστα τρώνε και του κόσμου τις καταπονήσεις.

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Mageiras

Δεν είναι έτσι!!

Κανένα ναυτικό δεν υποστηρίζει ταυτόχρονα ESSM/SM2 και ASTER!!

Δες τους Aγγλους και τους Ιταλούς

Παράδειγμα:

Μπορείς να φορτώσεις με τις εγκαταστάσεις που έχεις για SYLVER VLS τους αμερικανικους MK41/MK48 και αντίστροφα ???

Oxi!!!

Τα ίδια και χειρότερα σε επιχειρησιακό επίπεδο:

Δεν μπορείς να έχεις κόσμο εκπαιδευμένο σε γαλλικά και κόσμο εκπαιδευμένο σε αμερικανικα όπλα και τακτικές

Εάν αλλάξει κάποιος ship για να καλύψει ένα κενό δε θα ξέρει και θα πρέπει να ξανά εκπαιδευθεί

Τα χαλια της αεροπορίας με τα αμερικανικα και γαλλικά αεροπλάνα δηλαδή!!

Δεν γίνοναι αυτά για τα δικά μας επιχειρησιακά και οικονομικά δεδομένα!

Mageiras
Mageiras
4 years ago
Reply to  CKfurious

Προφανώς δεν χρειάστηκε να το κάνουν. Εμείς μια χαρά είχαμε κάποια στιγμή χαρπουν, εξοσετ και πενγκουιν ταυτόχρονα σε υπηρεσία…

Οι περιφημες πανακριβες υποδομές για την φόρτωση των πυραυλων στα κελιά είναι ένας γερανός τύπου “πετρες-μαρμαρα ο Μήτσος” απλά αντί να κάνεις πχ 20 λεπτά το κελί μπορεί να σου παρει μια ώρα…

Τα πληρωματα είναι μόνιμα και εκπαιδευμενα στον τυπο όπως και στα αεροσκάφη, δεν παει ένας χειριστής Μιράζ να παρει F-16 επειδή “χρειάστηκε” να καλυψει ένα κενό.

Μια χαρά είναι απόλυτα μέσα στις επιχειρησιακές και οικονομικές μας δυνατότητες.

crazycock
crazycock
4 years ago

Η δημιουργία ενός Εθνικού Ταμείου για την Άμυνα, ίσως, μπορεί να διασώσει την κατάσταση. Η χρηματοδότηση του Ταμείου, θα αποτελεί σαφής συνεισφορά κάθε πολίτη ή ατόμου που διαμένει εντός της Ελληνικής Επικράτειας. Το ποσό μπορεί να ορισθεί στα 50 ευρώ ανά έτος και μπορεί να επιφέρει (ανά έτος) περίπου από 300 έως 450 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα θα απευθύνονται αποκλειστικά και ΜΟΝΟΝ σε στρατηγικές επενδύσεις, είτε με την μορφή καινοτόμων εξοπλισμών είτε για την ανάπτυξη ειδικών ή και απόρρητων Αμυντικών προγραμμάτων, που θα κρίνει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, μαζί με την φυσική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το Ταμείο θα «επιχορηγείται» απευθείας από όλους τους πολίτες (και μη) και η χρηματοδότηση δεν θα περνά μέσα από οιοδήποτε Υπουργείο ή από τα δημόσια ταμεία αλλά θα κατατίθενται απευθείας στο Ειδικό Ταμείο. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν θα αποτελεί εξουσιοδοτημένο πρόσωπο για την διαχείριση του Ταμείου αλλά μόνον το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας και η Επιτροπή της Βουλής. Τυχόν δωρεές στο Ταμείο θα επιφέρουν μείωση φόρων από 1% έως 3% στο φορολογικό έτος του εκάστοτε δωρητή-προσώπου (βάζοντας όριο για τις καταχρηστικές περιπτώσεις).

https://www.militaire.gr/neo-amyntiko-dogma-kai-tameio-ethnikis-amynas-mia-anatreptiki-protasi/

Μιχάλης
Μιχάλης
4 years ago
Reply to  crazycock

Λύσεις χρηματοδότησης υπάρχουν ακόμα και για 4 νέα Arleigh Burke.

Πολιτική βούληση δεν υπάρχει.

Είναι αστείο να λέμε πως δεν υπάρχουν χρήματα για τόσο αναγκαία προγράμματα που αφορούν την ασφάλεια της χώρας όταν όλοι μας γνωρίζουμε τη σπατάλη που υπάρχει στο κράτος αλλά και με την τεράστια φοροδιαφυγή.

Η Ελλάδα έχει και εφοπλιστές και μεγάλη επιχειρηματική τάξη θα μπορούσαν και αυτοί να συνεισφέρουν ακόμα και Έλληνες του εξωτερικού.

Πολιτική βούληση χρειάζεται και τίποτα άλλο μπορούμε και για αγορά 4 νέων Arleigh Burke.

Nestoras
Nestoras
4 years ago

Να πω για αρχή, ότι για αυτό το πλοίο αδιαφορώ για το κόστος.
Συγκεκριμένα όμως να πούμε, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία από την (αν)αξιόπιστη Wikipedia, το πλήρωμα του Burke ανέρχεται σε 303 άτομα, λιγότερα από τα Kidd, ενώ των “S” σε 196 με την ομάδα του οργανικού ελικοπτέρου.
Χονδρικά δηλαδή, χρειάζεται για 2 Burke, πλήρωμα 3 “S”. Και δεν νομίζω να θεωρεί κανείς ότι χρειάζεται να αντικατασταθούν μία προς μία οι “S” με Burke! 4 από αυτά, προσθέτουν πολύ περισσότερα από 9 “S” την εποχή μάλιστα που ήταν νέα κλάση!
Πάμε και για 2 Belharra, οπότε δυνητικά για 10 κύριες μονάδες (4 ΜΕΚΟ, 2 Belharra, 4 Burke), οι οποίες σαν μίγμα είναι νομίζω ανώτερες από υποθετικό 20+ μίγμα σημερινών μονάδων.
Όλα αυτά βέβαια είναι σενάρια φαντασίας, αλλά η προοπτική 4 Burke στο ΠΝ, χωρίς αντίστοιχη παραχώρηση στον κακομαθημένο (αλλά παραχαϊδεμένο) γείτονα, αλλάζει τελείως τα δεδομένα για την Ανατολική Μεσόγειο!

Antonis Loukas
Antonis Loukas
4 years ago
Reply to  Nestoras

Αν ισχύσει το σενάριο Burke και μάλιστα σε 4 μονάδες, το ΠΝ, έχει τη δυνατότητα να επανδρώσει αυτά τα πλοία, μαζί με 4 belharra(γιατί δεν θα αγοραστούν 2 μόνο) και 4 ΜΕΚΟ. Μιλάμε για ίδιο προσωπικό με τις τωρινές 13 μονάδες. Το κύριο πρόβλημα έγκειται στο αν θα αφεθεί η Ελλάδα, να κάνει κουμάντο στην ΝΑ Μεσόγειο(δεν θα τσινίσει μόνο η Τουρκία, αλλά και οι πάντοτε ανταγωνιστές μας Ιταλοί κλπ…) Η προϊστορία του ζητήματος, προδιαθέτει σαφώς αρνητικά…

Kimon
Kimon
4 years ago
Reply to  Antonis Loukas

Η Ιταλία δεν έχει τέτοιο πρόβλημα θα έχει 2 αεροπλανοφόρα (το ένα ήδη υπάρχει ) με f35 και πολλά πλοία πολύ σύγχρονα, αλλά δεν είναι ανταγωνιστική με την Ελλάδα, ούτε η Ελλάδα θα κάνει κουμάντο στην Αν. Μεσόγειο, οι ΗΠΑ θα κάνουν και εμείς θα είμαστε πάντα στην γραμμή τους.. μην έχουμε αυταπάτες, αλλά εμένα με καλύπτει 😉

Antonis Loukas
Antonis Loukas
4 years ago
Reply to  Kimon

Αναρωτηθηκες πόσο ισχυροποιείται η χώρα μας σε τέτοια εξέλιξη και πόσο εξασθενούν κάτι πουθενάδες σαν τους Ιταλούς, που τους γλύφουν πχ οι Κύπριοι για να προστατεύσουν τις ίδιες τις εταιρίες τους ή σιγοντάρουν τα αλβανά στο Ιόνιο; Αν πχ η ENI πάρει @ από Κύπρο, θα αρέσει στην Ιταλία; Προφανώς, και να έρθουν τα πλοία αυτά, θα συνεχίσουμε να είμαστε πίστα σκυλάκια των Αμερικανών. Ο αρχινταβατζής μας, δεν κινδυνεύει…

Kimon
Kimon
4 years ago
Reply to  Antonis Loukas

https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_active_Italian_Navy_ships

Πουθενάδες δεν τους λες.. ούτε η Τουρκία ούτε πολλές δυνάμεις στην περιοχή έχουν τέτοιο στόλο!!

Antonis Loukas
Antonis Loukas
4 years ago
Reply to  Kimon

Έχουμε διαφορετική οπτική στο θέμα ‘πουθενάδες’. Μια χώρα δεν αρκεί να έχει όπλα. Πρέπει να έχει μια σταθερή εξωτερική πολιτική και ταυτόχρονα, στο εσωτερικό της να επικρατεί μια σχετική πολιτική ηρεμία. Η Ιταλία έχει αλλάξει 500 κυβερνήσεις και έχει υπαναχωρήσει σε πολλά πράγματα (πχ αγωγούς). Άρα, με τα δικά μου κριτήρια, είναι όχι απλά πουθενάδες αλλά τσίρκο.

Kimon
Kimon
4 years ago
Reply to  Antonis Loukas

Κι εμείς έχουμε σταθερή πολιτική;,δεν έχουμε υπαναχωρήσει; Μας θεωρείτε σταθερούς;δεν είμαστε τσίρκο; Έχουμε σοβαρά όπλα; Έχουμε βιομηχανία σε όλους τους τομείς; Έχουμε αντίστοιχη οικονομία; Θυμάστε φαντάζομαι τι έγινε στην Ευρώπη όταν πλησίαζε τα δικά μας χάλια;
Αυτοί οι πουθενάδες έχουν σταθερή συνεργασία με όλη την Ευρώπη, συμμετέχουν σε προγράμματα ανάπτυξης αεροσκαφών σύγχρονων για την εποχή τους, κατασκευάζουν διακ τους υποβρύχια ,συμμετέχουν σε διαγωνισμό φρεγατών στις ΗΠΑ , έχουν δικά τους άρματα μάχης, όλοι τους ακουνε, όλοι τους θέλουν,έχουν μια από τις 3 γραμμές συναρμολόγησης f35 παγκοσμίως και μην ξεχνάμε είναι ιδρυτικό μέλος της G7 με 2,5 τρις ΑΕΠ.. Εμείς;

Antonis Loukas
Antonis Loukas
4 years ago
Reply to  Kimon

Δικαίωμα σου να μη θέλεις να καταλάβεις… Το ότι είμαστε χειρότερα από την Ιταλία, είναι προφανές και αποδεκτό από όλους. Το αν είναι μια χώρα κολοχανειο, δεν ορίζεται με βάση το πόσο κολοχανειο είναι σε σχέση με εμάς… Θα μπορούσα να γράψω σεντόνια αλλά δεν έχει νόημα αν έχεις ήδη αποφασίσει. Μια χρεοκοπημένη χώρα είναι και αυτή, σε βαθιά βιομηχανική και οικονομική σήψη, που λόγο μεγέθους δεν έχει αφεθεί να καταρευσει(γιατί αν κατέρρεε αντίο ΕΕ/ευρώ). Θα έπεφτε πολύ γέλιο βέβαια, αν συνόρευε με τη Τουρκία αντί με την Ελβετία…

Υ.γ Νταξ, με τα ariete με έκανες και γέλασα…

Μιχάλης
Μιχάλης
4 years ago
Reply to  Nestoras

Συμφωνώ απόλυτα.

MisCo
MisCo
4 years ago
Reply to  Nestoras

Εγω θεωρω πως πρεπει να αντικαταστηθουν κατ ελαχιστον σε 1:1… οχι ομως φυσικα με AB. Δεν χρειαζομαστε απλα ικανα πλοια αλλα και αυξηση του αριθμου των φρεγατων για την αναγκη παρουσιας στην Ανατολικη Μεσογειο.

Μια συγχρονη φρεγατα, δεν σημαινει οτι επειδη ειναι συγχρονη μπορει να υποκαταστησει την παρουσια 2 φρεγατων εστω και παλαιοτερων. Ειδικα δε κιολας οταν οι απεναντι ανεβαζουν την οροφη τους… χωρις να εχουν θαλασσα.

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  Nestoras

Οι αριθμοί από μόνοι τους είναι ποιότητα … 4 Μεκο +2 bel + 4burke είναι λίγα σε αριθμούς …Επίσης όταν και εφόσον έρθουν τα 4 burke και οι 2 Bel θα πρέπει να αρχίσουμε να κοιτάμε για αντικατασταση των Meko εχοντας κανει την αναβάθμιση μικρής κλίμακας … Νομίζω η Λυση περιλαμβάνει οπωσδήποτε 2+2 bel και όχι μόνο 2 και σκούπισμα τις fdi ή νέο ναυπηγικό πρόγραμμα ελαφριών φρεγατών . Ελπίζουμε πρωτα στο θεο και μετα στον σταϊκούρα να κανει αυτο που πρέπει …. Ο παναγιωτοπουλος ειμαι σιγουρος οτι γνωριζει την κατασταση και ειναι λιγο πριν την απελπισία … Ολοι περιμένουν τον σταϊκουρα να προγραμματισει τα λεφτά ….

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  Nestoras

Οι “S” έχουν τόσο μικρό οπλικό φορτίο που τις αντικαθιστάς και τις 9 με 4 AB έχοντας 4πλασιάσει την ισχύ σου.

Όσο για τον διαθέσιμο κόσμο, μην ανησυχείτε. Το ΠΝ δεν είναι ΕΣ.

sssskkkk
sssskkkk
4 years ago

Επειδή είμαι και κάποιας ηλικίας… ΕΛΛΗ & ΛΗΜΝΟΣ ..κατσαρόλες??? Δηλαδή τα F-16C block30 τηγάνια. τα Μ2000cg μπρίκια, τα exoset καντήλια, MLRS τσιγαροθήκες, και Huey κάγκελα αλουμινίου ????…………..Άλλες εποχές!

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  sssskkkk

Τα MLRS είναι 15 χρόνια ποιο καινούργια ,το 1990 τα αγοράσαμε … οι S είναι τεχνολογίας 1970 … Μια απο τα ιδια χαλια με τις S ειναι και τα Phantom , τα bl30 και τα απλα mirage 2000 …Δεν ξέρω την ηλικία σου αλλά τα χρόνια περνάν … Και η τεχνολογία όπλων δεν ζει όσο ένας άνθρωπος .

NIK-PAO-13
NIK-PAO-13
4 years ago
Reply to  sssskkkk

φιλε …sssskkkk….ΕΛΛΗ & ΛΗΜΝΟΣ αλλα κ οι υπολοιπες S πλεον ειναι για πεταμα…διοτι υστερουνε σε οπλα κ ρανταρ.
Δεν μπορει ενα πλοιο το 2020 να εχει 8 αα πυραυλους με ακτινα 17 χιλιομετρων κ ρανταρ-σοναρ κλπ τεχνολογιας 30 χρονων….
Ενα τετοιο πλοιο δεν κανει για τιποτα.Μπορουσε να μηνει για ακομα 10 χρονια …ΑΝ …οταν επρεπε του τα ειχαν αλλαξει ολα αυτα.
Μην συγκρινουμε τωρα τα αεροπλανα…..τα φ-16 μπλοκ 30 πχ μια χαρα ακομα μπορουν να κανουν την δουλεια τους…διοτι απεναντι δεν εχεις κατι με τεραστια διαφορα…

ShadowMan
ShadowMan
4 years ago
Reply to  NIK-PAO-13

Έχω φτάσει στο σημείο να λέω να κρατήσουμε μόνο καμία s για αντιπυραυλικη άμυνα στον ναυσταθμο ίσα να επιπλέει!

DimitrisXr
DimitrisXr
4 years ago
Reply to  ShadowMan

Εγω απο την αλλη σκεφτομαι τα λειτουργικα εξοδα που θα εξοικονομουνταν εαν αντικαθιστουσαμε τις S με συγχρονα πλοια, και αναρωτιεμαι γιατι δεν εχει γινει εδω και καμια 10ετια

Kimon
Kimon
4 years ago
Reply to  DimitrisXr

Γιατί πολλοί λίγες χώρες σκέφτονται τις λειτουργικές δαπάνες στα αμυντικά τους συστήματα στο σύνολο του κύκλου της ζωής τους και όχι απλά στην αγορά τους, και εμείς δεν υπήρξαμε ποτέ μια από αυτές..

Antonis Loukas
Antonis Loukas
4 years ago

Τη στιγμή που επιβεβαιώνετε το παζάρεμα, γιατί δεν αναφέρετε ότι τα 2 πρώτα πλοία προς παραχώρηση(εάν αυτή προχωρήσει, γιατί η ηλιθιότητα δεν δέρνει μόνο εμάς, αλλά και τα αμερικανά, ίσως και σε μεγαλύτερο βαθμό…), είναι ήδη γνωστά; Carney και Ross από Rota(DDG-64 και -71). Για να μας κρατάτε σε εγρήγορση; Το ΠΝ, γιατί είναι τόσο αρνητικό απέναντι στα Tico(που μπορούν να αποδεσμευτούν ευκολότερα/γρηγορότερα) και να βοηθήσουν και στη ταχύτερη εξοικείωση του ΠΝ με πλοία AEGIS, έστω και μέχρι να αρχίσουν να αποδεσμεύονται Burke(τα flight II τους μαράνανε τους δικούς μας…). Το κατεπείγον του θέματος, το αντιλαμβάνονται ή συνεχίζουν στη λογική ΦΕΕΕΕΤΑ; Χαίρομαι που επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις μου για τις LCS, όπως και η μη σύνδεση Burke με Belh@rra. Καλά, για τη τιμή των 2 Belh@rra, συμφωνούμε σχεδόν απόλυτα για το κόστος από την αρχή. Επιπρόσθετα, με τις πληροφορίες που λαμβάνω, αναφορικά με τοποθέτηση rapidfire στις τελευταίες, θα ήθελα ένα σχόλιο, σχετικά με τις επιδόσεις του συστήματος.

Υ.Γ Τώρα πραγματικά, πιστεύετε ότι υπάρχει πρόβλημα στην αντικατάσταση του 57αριου με 76 στις LCS και μάλιστα απαιτούνται τροποποιήσεις και σοβαρά έξοδα; Μη κάνουμε τη τρίχα, τριχιά… Το πλοίο είναι για τα πανηγύρια, αλλά για τελείως διαφορετικούς λόγους, όπου τους περισσότερους τους αναφέρετε.

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  Antonis Loukas

rapidfire ? Απο οσα διαβαζω καλο ειναι … ελπιζω να μπει σε 4 σημεια και να αντικατασταθουν και τα 20αρια που εχουν οι Γαλλικες FDI .

https://www.navyrecognition.com/index.php/news/naval-exhibitions/euronaval-2016/4450-euronaval-2016-thales-unveils-the-rapidseaguardian-40mm-ciws-anti-surface-gun-system.html

Mageiras
Mageiras
4 years ago
Reply to  Digenis

Τα σπάει το συστημα… Ξέρουμε κόστος?

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Antonis Loukas

ειδικά για τα ΤΙΚΟ είναι και δική μου απορία

Mavi70
Mavi70
4 years ago
Reply to  Antonis Loukas

Antonis Loukas
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!Έχεις κάνει το πιο δυνατό σχόλιο μέχρι τώρα!Είσαι μέσα και στα ονόματα των πλοίων.Και άλλα πράγματα ακούγονται αλλά τώρα δεν είναι της στιγμής.Αναμένω λοιπόν πότε θα γίνει ,με πιθανό χρόνο από 2021-2023. Επίσης θέλω να πω ότι θα τρέξουν και άλλα πολλά προγράμματα των ΕΔ στα οποία υπάρχει μεγάλη ανάγκη.
2. Πτήση η LCS στην έκδοση MMSC δεν μπορούν να φέρουν σόναρ τροπίδας. Ή μάλλον μπορούν να φέρουν αλλά αρκεί να πληρωθεί που σαφέστατα θα ανεβάσει το κόστος. Διευκρίνιση και μόνο.
3.Μπορούν να δεχτούν πολλά Mk41 πάνω από το ελικοδρόμιο(άλλα 16 κελιά).Θεωρώ ότι οι Αμερικάνοι θα επανέλθουν με διάφορες αναβαθμίσεις του πλοίου ώστε να ταιριάξουν τις απαιτήσεις με την τιμή.
https://www.navalnews.com/naval-news/2019/03/how-lockheed-martin-plans-to-make-the-freedom-class-lcs-more-lethal-and-survivable/

Antonis Loukas
Antonis Loukas
4 years ago
Reply to  Mavi70

Καλή εβδομάδα! Μακάρι να επιβεβαιωθώ, όχι για να τονωθεί το εγώ μου, αλλά για το καλό της χώρας. Επειδή δεν μου αρέσει να παραπληροφορώ, θα διευκρινίσω ότι το ζήτημα ΔΕΝ είναι σε καμία περίπτωση ‘τελειωμένο’ που λέμε. Επίσης, επειδή το ’21 κλπ είναι εξαιρετικά μακριά σε σχέση με το πόσο γρήγορα μεταβάλλονται τα πράγματα, θεωρώ πως αν οι Αμερικανοί δεν σοβαρευτούν στην εξωτερική τους πολιτική όσον αφορά το ξεσαλωμα της Τουρκίας, ενδεχομένως τα πλοία να καταστούν άχρηστα πριν καν να παραληφθούν… Αν έχουν λάβει χώρα τετελεσμένα και έχει εδραιωθεί συγκεκριμένο status quo, ας πάρουμε και το Ford… Δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι… Γενικά, η προϊστορία όσον αφορά τη συμπεριφορά των Αμερικανών απέναντι στην (αν) ισορροπία δυνάμεων στη περιοχή, δεν προϊδεάζει θετικά… Δεν είναι φυσιολογικό πχ, να μην αποδεσμεύουν sm-2 για τα Kidd γιατί και καλά θα ανέτρεπαν την ισορροπία δυνάμεων, αλλά να μας την έχουν ‘φορέσει’ μερικά χρόνια νωρίτερα με τους aim-120 στα Ίμια… Μιλάμε για σχιζοφρενείς, κοντόφθαλμους, καιροσκόπους και τέρμα αναξιόπιστους…

galaxhar
galaxhar
4 years ago
Reply to  Antonis Loukas

μπορειτε να μου πειτε τι εγινε με τους aim στα ιμια γιατι ειλικρινα εγω δε ξερω τοσα πολλα οσο εσεις και θα θελα μια ενημερωση για το θεμα,ευχαριστω πολυ εκ των προτερων

Antonis Loukas
Antonis Loukas
4 years ago
Reply to  galaxhar

Μια κοινή δικαιολογία από στρατιωτικής άποψης, στο γεγονός ότι ως χώρα δεν διακινδυνεψαμε πόλεμο με τη Τουρκία, ήταν η ύπαρξη (μικρού αριθμού και αν το δεις ψύχραιμα, πιθανότατα όχι πλήρως επιχειρησιακών) aim-120 στο οπλοστάσιο των block-40 τότε της τελευταίας (δεν είχαν πιστοποιηθεί ακόμη στα block-30). Αυτά τα όπλα, άλλαζαν τους κανόνες εμπλοκών σε bvr σε σχέση με τους πυραύλους που ήθελαν φωτισμό του στόχου από το ραντάρ του αεροσκάφους (aim-7/super 530). Φυσικά, οι ΗΠΑ, ουδόλως σκοτιστηκαν τότε αν θα διαταρασσόταν η ‘ισορροπία’ δυνάμεων στη περιοχή… Αυτή η λεπτομέρεια, αποτελεί μια από τις δικαιολογίες ‘ειδικών’ σχετικά με το κακαρισμα της πολιτικής μας ηγεσίας και την αποφυγή πολέμου πάσει θυσία (βλέπε και το ‘ευχαριστούμε τους Αμερικανούς’).

Antonis Loukas
Antonis Loukas
4 years ago
Reply to  galaxhar

Ξέχασα βέβαια να αναφέρω, ότι στα Ίμια, ίσως ακόμη μεγαλύτερη ζημιά, θα μπορούσαν να κάνουν οι Harm(agm-88), που ήταν το αντίστοιχο των aim-120 στο κομμάτι του αντί-ρανταρ. Όλως τυχαίως, η Τουρκία είχε, ενώ βολικά; εμείς όχι… Επιπρόσθετα, ρόλο θα έπαιζαν και τα lantirn που οι Τούρκοι είχαν παραλάβει, ενώ εμείς ακόμη όχι, έχοντας παραγγείλει από το ’92… Κατά τα άλλα, οι ΗΠΑ ‘καίγονται’ για τη μη διατάραξη της ισορροπίας δυνάμεων…

Kimon
Kimon
4 years ago
Reply to  Antonis Loukas

Αν θεωρούμε τα Tico μια φορά πολυέξοδα σκεφτείτε πόσο πιο πολυέξοδα θα είναι τα Tico, είναι και παλαιότερα από τα Alreigh Burke..

Figure8
Figure8
4 years ago

Η πρώτη αντίδραση διαβάζοντας το άρθρο είναι να με πιάσει CKFuriusείτιδα.. Δλδ το ΠΝ συζητάει να πάρει- ταυτόχρονα- Αρλυ Μπερκ, Μπελχαρά, MMCS, να διατηρεί ΜΕΚΟ, και S (όσο παραλαμβάνει τις νέες σταδιακά), και το ενοχλησε η πανσπερμία (sic), που θα δημιουργούσαν οι ΑΔΕΛΑΙΔΕΣ???????!!!!!!
Περαν τούτου μιλάμε για ενα ΠΝ, που αυτή τη στιγμη δεν έχει 50 μύρια να πάρει κανα ESSM παραπάνω, αλλα ως δια μαγείας “σκέφτεται” να ξοδέψει 5- 6-7 δις ΜΟΝΟ για μεγάλα πλοία επιφανείας μεσα στην επόμενη 10ετία!!!!!! Και μάλιστα αντικαθιστώντας τις 9 S, μια προς μία , με 4 Αρλυ, 2 μπελχάρα και τιποτις MMCS ,έτσι για να πέσει κανα μερόκαμμα στη Χώρα..
Ή ανακαλύψαμε οτι η χώρα επιπλέει πάνω σε κάνα τεράστιο κοίτασμα και μας το κρατάνε έκπληξη ή στο ΠΝ απο την απελπισία τους, παλάβωσαν …
Μακάρι να είνα έτσι οπως τα γράφετε.. τι να πω?
ΥΓ. αμα είναι έτσι ας γίνουμε απο αγοράστες μεταχειρισμένων πλοίων, πωλητές και να δώσουμε τις ΜΕΚΟ μας στους Αυστραλους, τους Πολωνους , του Χιλιανούς όποιους τελος πάντων.. Τι να τραβίομαστε με αναβαθμίσεις και να μας χαλαν , οι παλιατζούρες το φενγκ σουι στο ναύσταθμο δίπλα στις καινουργιες ?

Spirit
Spirit
4 years ago
Reply to  Figure8

Τώρα που γυρίζει σύντροφε, γεννάνε και τα κοκόρια.

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Figure8

Περίμενε να δεις πόσοι θα την αρπάξουν την CKfurioisitida έτσι και ανακοινωθεί η συμφωνία με τις φρεγατο- θαλαμηγούς και είναι έτσι όπως φοβάμαι!

Για τις Adelaidei:

εάν περίμεναν AB τότε δεν είχε νόημα η απόκτηση τους

Αλλα όπως γραφεις εάν δεν μπορούσαμε να εξοπλίσουμε έστω και μερικώς τις Adelaide θα μπορέσουμε να το κάνουμε για τα AB?

Με τι φορτίο οπλων?? τους Sparrow από τις S??

Thras
Thras
4 years ago
Reply to  CKfurious

CK είδα παραπάνω ότι άρχισες να συμορφώνεσαι και μιλάς για κόστος 1,4 δις για δύο εξοπλισμένες FDI. Άν ευοδωθεί το σενάριο FDI και μάλιστα στην ελληνική διαμόρφωση με 5 VLS, θα είναι καιρός να αλλάξεις το nick σου από θυμωμένος (furious) σε αποδοχή (acceptance) που αποτελεί το επόμενο στάδιο στην ενσωμάτωση του σοκ!

Εφόσον πάρουμε και ΑΒ θα πρέπει να γίνει CKacting (ενεργών) για την αποκαταστάση της βλάβης, του ΠΝ εννοείται.

ΥΓ: Το σχόλιο είναι φιλικό και χιουμοριστικό.
Το διευκρινίζω γιατί το απρόσωπο του πληκτρολογίου μπορεί εύκολα να παρερμηνευθεί…

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Thras

Δεν με διαβάζεις!!!

Με αφορμή το τελευταίο άρθρο στο metA defence:

https://www.meta-defense.fr/en/2019/10/30/the-fdi-of-the-navy-better-armed-thanks-to-Greece/

είχα κάνει αναλυτικό σχόλιο

Παίρνουμε πλοίο ΊΔΙΟ με το γαλλικό
Δηλαδή με 2 A50 VLS και ..156 ASTER

Οι Γάλλοι το πληρώνουν 750mil ΧΩΡΊΣ τα όπλα

Βγάλε(?) το 20% ΦΠΑ πέφτει στα 600milκαι κάτι ψιλά
Με τα όπλα πάμε στα 750

Αλλα τα όπλα της Γαλλικής έκδοσης!!!

Χωρίς A70/SCALP/ECM/decoys και χωρίς CIWS!!

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  CKfurious

Typing error: 16 ASTER OXI 156!! 😆

Thras
Thras
4 years ago
Reply to  CKfurious

Δεν καταλαβαίνω γιατί συνεχίζεις να μιλάς για γαλλική διαμόρφωση, όταν από τα χείλη του υπουργού τονίστηκε ότι διαπραγματευόμαστε για τις απαιτήσεις του ΠΝ… σίγουρα αυτές δεν περιλαμβάνουν 16 Aster15, χωρίς CIWS… Για τα ποσά δεν τα ξαναλέω, έχουν χιλιοειπωθεί.

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Thras

Aλλο τι λέει και άλλο τι υπέγραψε στο Letter of Intent!!

Ίδιο πλοίο με το γαλλικού ναυτικού υπογράψαμε να αγοράσουμε στο LoI

Έχει γραφτεί και σε ελληνικές πηγες e-amyna,PROTOTHEMA

Links available

Επαναλαμβάνω το σχόλιο #170494# που είχα γράψει:

https://www.meta-defense.fr/en/2019/10/30/the-fdi-of-the-navy-better-armed-thanks-to-Greece/

Το άρθρο πρέπει να διαβαστεί με προσοχή !

Αυτό που διέφυγε είναι ότι στο LoI εμείς πάμε για το ΓΑΛΛΙΚΌ πλοίο για λόγους κόστους και χρόνους παράδοσης:

The Greek emergency, repeatedly recalled in Paris, is reflected in the industrial stakes by a government-to-government agreement in which Greece adopts the national marine version
(FDI) and not the commercial version (frigate Belh @ rra). This choice saves time and money because the studies necessary to meet the military needs of the Greek Navy are limited to
adaptations of an existing version.

Αυτό έχει αναφερθεί και σε άλλες πηγες

Οποτε ότι έχει απάνω το γαλλικό πλοίο ΘΑ ΈΧΕΙ και το ελληνικό

Αυτά έγραφε και το NAVAL NEWS από το June/jULY!!

Δεν έχουν χρηματοδοτηθεί οι A70:

The possibility of installing two SYLVER A70 (ie 2 SYLVER A50 + 2 SYLVER A70) ispart of the desires of the French Navy but is not financed and would remain in the state a conservatory measure.

Επίσης και η τοποθέτηση CIWS πάνω στο υπόστεγο είναι αδύνατη:

To transpose it to the FDI program would answer a probable Greek demand, but would swear with the already fixed
configuration for the Navy, where the roof of the hangar is already well occupied by communication systems, without real reserve for a CIWS. In addition, the integration of such
equipment would increase the budget

Απλά επιβεβαιώνει το ΤΡΑΓΈΛΑΦΟ του προγράμματος

Κατά πασα πιθανότητα πάμε για πλοίο χωρίς CIWS και με 16 μονο ASTERόπως το γαλλικό ναυτικό

Για να γλυκάνουν το χάπι θα πουν πως οι απαιτήσεις του ελληνικού ναυτικού θα ενσωματωθούν στις επόμενες 2που ΘΑ παραγγελθούν και ΘΑ κατασκευαστούν ΚAʼΠΟΤΕ στην Ελλάδα

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  CKfurious

Ckfuriαδα … οπως λεμε Ηλιαδα … Σου εχω βαλει link της πτησης ,εχω χασει τον αριθμο ποσες φορες στο εβαλα που λεει ξεκαθαρα οτι η τιμη της Γαλλικης εκδοσης FDi αν την αγορασουμε εμεις με τα οπλα πυρομαχικα πυραυλους ειναι 600-650εκ €… Τι δεν καταλαβες ?

https://www.ptisidiastima.com/what-is-the-real-cost-of-belharra/

“Καταρχάς, ας δούμε το συμβόλαιο της Γαλλικής Κυβέρνησης με την Naval Group. Για 5 πλοία, η τιμή είναι 3,5 δις ευρώ, ή 700 εκ. ευρώ για κάθε πλοίο. Η τιμή αυτή είναι με τα όπλα, χωρίς πυρομαχικά και πυραύλους. Συνεπώς, μπορεί κάποιος να ισχυριστεί πως το πλοίο θα φτάσει το 1 δις ετοιμοπόλεμο. Κάτι τέτοιο είναι αρκετά υψηλό. Μήπως χάνουμε κάτι;

Προφανώς συμβαίνει κάτι. Τα 3,5 δις έχουμε μέσα δυο κόστη που τα ξεχνάμε. Το πρώτο είναι το κόστος του R&D. Το δεύτερο είναι το… ΦΠΑ! Σύμφωνα με τον Γάλλο αναλυτή Fabrice Wolf που μιλήσαμε, (Defence Economist και διευθυντή σύνταξης του γαλλικού ιστότοπου analysedefense.fr), τα γαλλικά συμβόλαια περιλαμβάνουν και το ΦΠΑ, συνεπώς το κόστος για κάθε πλοίο είναι αισθητά μικρότερο!

Ρωτήσαμε λοιπόν τον Fabrice Wolf για το κόστος των γαλλικών πλοίων, έτσι όπως αναμένεται να είναι η γαλλική διαμόρφωση, χωρίς το γαλλικό ΦΠΑ, αλλά με ένα τυπικό φορτίο 16 Aster30, 8 MdCN, 8 Εxocet MM40 block III, πυροβόλο των 76 mm, 2 Νarwhal , και 6 MU90. Ο Wolf υπολογίζει το κόστος ανάλογα με την παραγγελία ως εξής:

2 μονάδες σε παραγγελία, κόστος μονάδας 600/650 εκ. €
4 μονάδες σε παραγγελία, κόστος μονάδας 550/600 εκ. € (είναι το σενάριο κατασκευής 2 πλοίων στην Γαλλία και 2 σε ελληνικά ναυπηγεία)
Στις 10 μονάδες το κόστος μπορεί να πέσει στα 450-470 εκ ανά μονάδα!”

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Digenis

Εσύ δεν καταλαβαίνεις!

Εάν αγοράσουμε 2 Bels θα αγοράσουμε από αυτά τα 5 πλοία

Το ΦΠΑ μπορεί να το γλυτώσουμε!

Αλλα το κόστος R&D είναι επιμερισμένο σε αυτά τα 5 πλοία

Εάν εμείς δεν το πληρώσουμε τότε προφανώς θα το αναλάβουν οι Γάλλοι φορολογούμενοι και θα πληρώσουν παραπάνω για τα αλλα 3 πλοία που θα κρατήσουν!

Το καταλαβαίνουμε αυτό????

Τα νούμερα του WOLF δεν στέκουν αφοu οι Γάλλοι πληρώνουν 750mil/ship για 5 πλοία

Ποσο τη βγάζει αυτός τη τιμή για 5 πλοία?600??

Μπορεί να αναφέρεται σε παραγγελιες πέρα από τα 5 πλοία

Αλλα αυτό δεν στέκει στη περίπτωση μας διότι εμείς θα πάρουμε από αυτά τα 5 πλοία

Κατανοητό??

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  CKfurious

Το οτι θα πάρουμε εμεις απο την γραμμή παραγωγής το 2ο και 4ο δεν σημαίνει οτι οι Γαλλοι θα σταματήσουν στις συνολικά 5 Bel !!!! Μπορει να παραγγείλουν ακομα 2 οι ιδιοι τους ,να παρουμε ακομα +2 εμεις και τα φτιαχτεί και δεύτερη γραμμή παραγωγής αποκλειστικά ελληνική ,ακόμα και οι πολωνοι παίζει να πάρουν τα πλοια … Δεν ειναι μονο το Ελληνικο ΠΝ που εχει αναγκες ,ειναι και το Γαλλικο …Όταν αρχίζει να κινείται το χρήμα και το προϊόν αποδειχθεί καλό ολα αλλάζουν προς τα πάνω .

Η απαντηση του στην ερωτηση ηταν 600 με 650 … Ειναι το ποιο επίσημο που εχουμε απο τον ποιο κοντινο ανθρωπο στην Εταιρία παραγωγής.Και η πτηση το αιτιολόγησε κανονικότητα .Δεν εχουμε κοστος R&D πχ ρανταρ . και δεν εχουμε ΦΠΑ .Απο τα 750 με το ”κλειδί στο χέρι” έβγαλε 150 …Έβαλε και 50εκ διάφορα κοστοι το μέγιστο …
Κανε την πράξη 750-150=600+50 ισως διαφορα μικρα κοστοι εκπαιδευσης και αναλωσίμων .

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Digenis

Αυτός ο WOLF τι είναι ? Δημοσιογράφος δεν είναι??
Τι μου γραφεις πως είναι ο πλέον κατάλληλος?

Το σίγουρο είναι πως μιλάμε για 5 πλοία TOTAL!
Τι θα κάνουν οι Γάλλοι δεν ξέρουμε!

Σου επαναλαμβάνω οι Γάλλοι τα 5 τα πληρώνουν 3.8 billionδηλαδή το 750+ to ένα ΧΩΡΊΣ όπλα

Εμείς θα γλιτώσουμε το φπα20%?

Εάν το πάρουμε που θα το πάρουμε με την ίδια διαμόρφωση και όπλα με το γαλλικό πάμε τότε γύρω στα ΜΕ 750 1 φόρτο όπλα
(16 aster 15/30, 8 exoset, 8 mu90?)
NO A70 VLS
NO SCALP
NO CIWS
NO ECM

Και σε αυτά βάλε υποδομές ,ανταλκτικα,ils epkaideush κόστος χρηματοδότησης klpa

Αλλα με μια διαμόρφωση οπλισμού ΑΠΑΡAΔΕΚΤΗ

Επιπλέον και στο 1,5 BILL να κάτσει το COSTκαι αν μας δώσουν 10 χρονια αποπληρωμή που δεν θα μας δώσουν το πρόγραμμα θα τραβήξει ΌΛΑ τα διαθέσιμα του ναυτικού για μια δεκαετία

ΤΑΦΌΠΛΑΚΑ

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  CKfurious

O ποιο κοντινός είπα, οχι ο ”πλέον κατάλληλος” ,αν κρίνουμε μεταξύ εσένα και του ”wolf” θα πω οτι ο wolf ειναι ποιο αξιόπιστος να λέει τιμές που προφανώς πριν μιλήσει έχει πάρει το Οκ από την Naval .Tόtal δεν υπάρχει !!!! Σχεδιασμοί υπάρχουν και ανάγκες … Οι Γαλλικές ανάγκες προς το παρόν λενε 5 Fdi .Αν παρουμε εμεις τα 2 πρεπει να προσθέσουν στο τέλος 2 ακόμα fdi για τον εαυτό τους .. Αυτο λεει η λογική ..

Άρχισες να πέφτεις σε τιμές βλέπω … από το 1 δις το καθένα πέσαμε καμιά 100αρια εκ ..προσπάθησε λίγο παραπάνω …θα διαβάσεις στο αρθο οτι λεει 600/650 με 8 Scalp .Το ECM εννοείτε ,δεν χρειαζετε να το ξανά λέμε .

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  CKfurious

Όμως και τα ΛΕΟ πότε τα εξοπλίσαμε με βλήματα των 120;;;

Alexandros
Alexandros
4 years ago

AB Flight III & FDI τα καλλίτερα σκάφη ever. No match equal που λέμε.

Kimon
Kimon
4 years ago
Reply to  Alexandros

AB flight III .. μόνο στα όνειρα μας, αν πάρουμε ΙΙ να μην το πούμε ούτε στου παπά!

sifo
sifo
4 years ago

Ναι, σε ενα υποθετικό σενάριο δράσης μεταξύ Καρπάθου, Ρόδου και συμπλέγματος Καστελόριζου ένα ΑΒ μπορεί να ανταπεξέλθει (και μόνο του) και να καει το πελεκουδι, να προσφέρει αεράμυνα και να βρέχει φωτιά ταυτόχρονα στα παράλια στους γείτονες.
Σε ένα τέτοιο σενάριο θα θέλαμε να έχουμε στην περιοχή 2 S ή 1 ΑΒ; Άρα το κόστος λειτουργίας δεν υπάρχει.
Με τι όπλα όμως; Θα το δώσουν με τα όπλα του; Όλα;
Αυτό θα ήθελα λοιπόν από τη νέα συμφωνία μαζί τους, να με αντιμετωπίσουν σαν σύμμαχο και όχι σα μπαγασα.

Spirit
Spirit
4 years ago

Αναμφίβολα η αποδέσμευση Arleigh Burke θα ειναι τεράστια επιτυχία και Game Changer…
Το κόστος το αφήνουμε εκτός γιατί μάλλον θα είναι λύσσα. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα τα αποδεσμεύσουν σύντομα αυτά τα πλοία, εκτός και υπάρχει ισχυρή πολιτική στις ΗΠΑ για να στηριχθεί η χώρα μας.
Γενικότερα πάντως η επιλογή μαζί με την Belharra δεν έχει ιδιαίτερη λογική, το μόνο που θα είχε λογική να αγοραστεί από Γαλλία για να τρέξει και άμεσα ειναι μια Gowind 3100 με διαμόρφωση ΗΑΕ & ESSM, ώστε να αποφευχθεί η είσοδος ενός ακόμα ακριβού πυραύλου όπως ο ASTER και στην συνέχεια να ενταχθεί σε υπηρεσία και ο SM-2III. Κάπου εκεί θα χαθεί η μπάλα, μιλάμε για εκατομμύρια, όταν το ΠΝ δεν μπορεί να εκσυγχρονίσει σήμερα ΜΕΚΟ και να πάρει τορπίλες.
Αυριο 11.11 άρχισαν και οι προσφορές…

stepa
stepa
4 years ago

Φοβαμαι οτι η παραχωρηση των ΑΒ συνδεεται με την επιλογη των LCS, χωρις να απαγορευουν οι Αμερικανοι και την επιλογη των BEL.Mε λιγα λογια …..δεν μας ενδιαφερει τι θα κανετε με τους Γαλλους, αλλα αν θελετε ΑΒ περαστε να συζητησουμε και την περιπτωση προμηθειας των LCS…..κατι που προφανως δεν μπορει να υποστηριχθει απο Ελληνικης πλευρας. Σε καθε περιπτωση μια τετοιου ειδους παραχωρηση και μαλιστα σχετικα συντομα θα ηταν ευχης εργον εστω και αν αυτη αφορα σκαφη Flight I ,το ζητημα ομως ειναι αν μπορουμε να την υποστηριξουμε κατω απο ορους.Ελπιζω παντως οι φοβοι μου να ειναι αβασιμοι, αν και εδω μιλαμε για ενα κυριο συστημα που θα λειψει απο το USN ,και καθε συγκριση με παραχωρησεις τυπου Kiowa, Chinookη Μ2 ειναι ακυρη

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  stepa

τους κάνεις το γύρισμα ότι αντί για lcs θα πάρεις 2 Α/Β νέα με προσφορά 2 μτχ και όχι δεν θα πούνε…

Alex
Alex
4 years ago

Θέλω να χαρώ.. Αλλά θυμάμαι τα 400 M1 …

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Alex

η ελπίδα πεθαίνει τελευταία….

Digenis
Digenis
4 years ago

1. Οι αρχικές υποψίες ότι θα αυξηθεί ο αμυντικός προυπλογισμος αρχίζουν να προγραμματίζονται … Άλλωστε δεν γινόταν και αλλιώς … Έχουν σειρά πολλά ακόμα προγράμματα του ΣΞ εκτος απο το μιζον πρόβλημα του στόλου , πρέπει να ξανά αυξηθεί ο προυπολογισμός .

2. Η MMSC τελικά ακόμα δεν καταλάβαμε για κοστίζουν όσο μια μπελχαρα χωρίς να έχουν το επίπεδο οπλισμού μιας μπελχαρα ?

3. Εννοείτε μπελχαρες και AB θα κάνουν το ΠΝ ίσως το ισχυρότερο της Μεσογείου αλλά οι αριθμοί είναι από μόνοι τους ποιότητα … Όταν και αν έρθουν 4 ΑΒ και όταν ετοιμαστούν 2 belhara και όταν αναβαθμιστουν οι ΜΕΚΟ ,μιλάμε για ορίζοντα ολοκλήρωσις 10 χρόνια θα έχουμε μείνει με 10 πλοια με τις 4 (Μεκο) από τις 10 να χρίζουν αντικατάσταση .

Οι λύση είναι οι bel να είναι 2+2 και οχι μόνο 2 ώστε στο μεσοδιάστημα να είμαστε αριθμητικά εντάξει , να σκουπίσουμε και τις Γαλλικες fdi την επόμενη 10ετια .. Σύνολο 9(5+4) Γαλλικές και 4 burke …Βεβαίως μπορεί να ακολουθηθεί και η λύση ναυπήγησης ελαφριών φρεγατών και να μην σκουπίσουμε τις Fdi …
Για αρχή πρέπει να υπάρξει προβλέψει για 2+2 bel οπωσδήποτε ,όχι μόνο 2 , και να αρχίσει το θέμα με τα burke να προχωράει …

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Digenis

1. Περί πρϋπολογισμού σου γράψα και παραπάνω θα δείξει σύντομα
Και AB και BEL ΔΕΝ γίνετε πάντως

2. Ξέρεις το επιπεδων οπλισμού των “φρεγατο”-θαλαμηγών??

Κατά πασα πιθανότητα πάμε για το ίδιο με το γαλλικό δηλαδή μονο 2 A50 VLS και χωρίς CIWS

3. Πως θα… σκουπίσεις τις γαλλικές FTI την επομενη δεκαετία??
Θα τις αγοράσουμε όλες??
Με τι λεφτά? 5= 3.8 billion + weapons
Θέλουν οι Γάλλοι να μας τις πουλήσουν όλες

Εάν έρθουν AB πρέπει να ξεχάσουμε τις BEL και να πάμε προς Gowind εάν πρέπει να πάρουμε πλοίο γαλλικό!

Το AAW καλύπτεται από τα ABκαι οι GOWIND έχουν το ίδιο συρόμενο sonar με τις φρεγατο- θαλαμηγούς!!!

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  CKfurious

3. Μιλάμε για τέλος τις επόμενης δεκαετίας σκούπισμα τις Fdi με 300-400εκ η κάθε μια με τα όπλα ,Σύνολο 1,5-2 δις ,αλλιώς νεο ναυπηγικό πρόγραμμα με ανάλογο κόστος και απόδοσης. Προϋπόθεση για τα παραπανω ειναι 2+2 bel Και 4 burger ..Αλλιώς αλλαζει ο προγραμματισμος και επαναυπολογιζονται όλα .

2. Το ίδιο το άρθρο σου απαντάει σε όλα τα ερωτήματα που εχεις για τις Ελληνικές belhara .

” Το πλοίο θεωρείται πως είναι το καλύτερο παγκοσμίως για το μέγεθός του, ” Από όσο γνωρίζουμε, θα είναι το καλύτερα εξοπλισμένο πλοίο του μεγέθους του παγκοσμίως, και θα συνδυάζει φρεγάτα αεράμυνας με δυνατότητες ανθυποβρυχιακές έξοχα.”

”Το κόστος του με όπλα δεν θα ξεπεράσει με τίποτα το 1,5 δις ευρώ (παρά τα όσα έχουν γραφτεί), με πιθανότερη τιμή το 1,4 δις ”

Οταν στα ελεγα εγω εβγαζες τιμες 1,2 δις το καθε πλοιο …

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Digenis

Ρε Μην μας τρελάνεις!!!!

2019 δεν έχουμε??

Οι γάλλοι θα πάρουν το πρώτο πλοίο επιχειρηασιακό το 2025

Στο τέλος της επομενης δεκαετίας που γραφεις δεν θα τα έχουν παραλάβει καν όλα !!

Βάλε και καμια 20χρονια in-service και κοιτάς το 2050 για να πάρεις τις γαλλικές FTI στις τιμές που γραφεις!!

Εάν πάρουμε πλοίο ΊΔΙΟ με το γαλλικό(2 A50 VLS, NO CIWS, NO A70, NO SCALP, NO ECM) η τιμή με τα όπλα είναι στα 750χωρίς έργα υποδομής , ils ,

Οι άλλες τιμές που έβγαζα ήταν με επιπλέον vls +DESIGN CHANGES και επιπλέον όπλα

Οποτε να συμπεράνω πως και εσύ θα είσαι ευτυχισμένους με 16 ολάκερους ASTERανά πλοίο?

Μήπως για αυτό θέλεις τις AB για να προστατεύοναι τις “φρεγατο” θαλαμηγούς???

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  CKfurious

Συνεχίζεις να κουφαίνεις κόσμο …

1.
https://sldinfo.com/2019/10/french-naval-group-and-the-greek-navy-building-out-the-fdi-frigate/

“The first FDI is due to be delivered to the French navy in 2023, with the last by 2030. If Athens and Paris were to reach agreement, Greece would receive the second ship, while the French navy would receive the third, and the second Greek ship would be the fourth built. Two FDI ships are due to be delivered by 2025.”

Διάβασε καλά τι λέει . Το 2030 θα είναι ολες έτοιμες με τους υπάρχων ρυθμούς ….Αν έρθουν νεες παραγγελίες ακόμα και από πολωνους οι ρυθμοί θα αυξηθούν και μπορούν να μπουν και ελληνικά ναυπηγεία στο σχέδιο .

Οι τιμές που αναφέρω είναι για ελάχιστα μεταχειρισμενες (Πχ οι πρωτη να ειναι 5 ετων) χωρίς το φπα που δεν λες να καταλάβεις το δεν το πληρώνουμε .Μονο το ΦΠΑ είναι 150εκ € λιγότερα στις αρχικές .Ξέχνα τον αριθμό 750 που κολησες και δεν ξεκολλάς μήνες τώρα ..

Εργα υποδομής στους ναυσταθμους εκτεταμένα δεν χρειάζονται οι Bel .

Οι τιμές που έβγαζες είναι πέρα από κάθε πραγματικότητα .

Και οχι δεν θα ειμαι καθολου ευχαριστημενος με 16 αστερ . Δικα σου λογια ειναι αυτα ,οχι δικα μου .

Μήπως θέλεις εντατικά μαθήματα συνδυαστικής σκέψης ?

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Digenis

Οποτε εσύ αναφέρεσαι στη δεκαετία 2030-2040 ??!!!

που ΔΕΝ είναι η επομενη που γραφεις

αλλα Η ΜΕΘΕΠΟΜΕΝΗ

2019 δεν έχουμε??

Έργα Υποδομής:

Για πέσμου πως θα φορτώνεις τους SYLVER VLS?

Θα τα στέλνουμε στη Γαλλία η στην Ιταλία ?

Ξέρεις τι εγκαταστάσεις απαιτούνται?

Που θα τις φτιάξεις?

Σαλαμίνα μονο η και Σούδα?

Η πραγματικότητα θα βγει Ακόμα πιο ακριβή από τις τιμές που αναφέρω

Mageiras
Mageiras
4 years ago
Reply to  CKfurious

Εδώ βλέπουμε τις πανάκριβες εγκαταστάσεις κόστους 3,5δις ευρώ για την φόρτωση των κελιών ενός VLS
comment image

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Mageiras

A ρε Μάγειρα!!

Αυτοί οι χαζοί οι Aγγλοι δεν σε ακούσανε να βάλουν

#γερανός τύπου “πετρες-μαρμαρα ο Μήτσος” #

όπως γραφεις παραπάνω για να φορτώνουν τους πανάκριβους πυραυλους στα Ακόμα πιο πανάκριβα πλοία τους!!

Κοίτα ρε τους βλάκες τι εγκατάσταση πήγαν και φτιάξαν:
comment image

Διάβασε και τι συζήτηση στο σχετικό blogspot για να καταλάβεις πως η φόρτωση πυραυλων σε VLS δεν είναι και τόσο απλή διαδικασία όσο νομίζεις

Μάλλον δεν θα κοστίζει 3.5bill αλλα σίγουρα αρκετά εκατομμυριάκια !!

Μην ξεχνάς πως πρέπει να έχεις και σύστημα αποθήκευσης και μεταφοράς των πυραυλων !

Και θα έχεις μονο μια τέτοια εγκατάσταση ??!!!

Mageiras
Mageiras
4 years ago
Reply to  CKfurious

Εχω πεσει κατω και κλαίω… 🙂 🙂 🙂

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  CKfurious

Αν θες να κανεις ολοκληρη επιστημη ενα φόρτωμα Sylver ανετα μπορεις !!! Αλλά η δουλειά γίνετε και με κανονικά απλά μέσα γερανών ..

Mageiras
Mageiras
4 years ago
Reply to  Digenis

Και γιατί να μην φτιάξουμε κι ένα νησί σαν τους σαουδάραβες? Σκέτο θα τον έχουμε μεσοπέλαγα τον ντόκο? 🙂

Mavi70
Mavi70
4 years ago
Reply to  Mageiras

Βρήκα το manual για το γέμισμα των vls!!
https://www.youtube.com/watch?v=rHYWcBILxgk

Mavi70
Mavi70
4 years ago
Reply to  Mageiras

Έγραψες αγαπητέ!!!Χαχαχαχαχ

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  CKfurious

Δηλαδή αν αρχίσεις και αγοράζεις τις Fdi ελαφρά μεταχειρισμένες στο τέλος τις επόμενης 2028 και τελειώσεις το 2032 ? μέχρι το 2040 έχουμε κενό 8 χρόνια … Αν δεν σου αρέσει ο χρόνος μπορείς να αγορασεις και καινούργια σκαφοι ξες ή και τα 2 ταυτόχρονα να γίνουν ,δηλαδή να αγοράσεις ακόμα 2 μεταχειρισμενες FDI την 1 και 3 και ταυτόχρονα να παράγεις 4 νεα σκαφοι Gowind σε ελληνικά ναυπηγεία .

Με την ίδιο τρόπο που φορτώνει τους ESSM στην ΜΕΚΟ με τον ίδιο θα φορτώνεις και τους Aster … Την τρίχα την κάνεις τριχιά 100εκ … Ο Γερανός δεν αποτελεί κοστοι των Bel αλλά κοστοι συντήρησης ναυτικής βάσης !!! Εκτός και αν νομίζεις ότι η Σαλαμίνα δεν έχει γερανούς και περιμένει τις μπελχαρα για να αγοράσει …

Η Σαλαμίνα έχει όλα τα τεχνικά στοιχεία ,καλωδιώσεις ,ηλεκτρολογικες εγκαταστασεις ,προβλήτες να υποστηρίξουν όλο τον Ελληνικο στόλο Ταυτόχρονα …Η Σούδα εχει τον χώρο ακόμα και για όλο τον Νατοϊκό στόλο της Μεσογείου . Μην ακουω χαζαμαρες για το βύθισμα (Γενικα μιλαω ) … Χωραει το Προμηθέας αλλά δεν χωράει η belhara με το 1/3 σε μέγεθος !!!!

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Digenis

Καλά γράφω πως οι Belharites έχετε κάνει τη κοινή λογική!!

Δηλαδή οι γάλλοι θα πάρουν το πρώτο πλοίο το 023 θα πάρουν επιχειρησιακά το 025 και θα το πουλήσουν ως ελαφρά μεταχειρισμένο το 028μόλις το μάθουν ?

Μιλάμε για παντελώς εκτος πργματικότητας

Ποσο χρονων είσαι ? 15?

Οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις φορτώσεις στοMK48 των MEKO είναι ασύμβατες με τα SYLVER/ASTER

Δες τις διαστάσεις των ASTER30 για να καταλάβεις γιατί μιλάμε

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  CKfurious

Παλι με ανεβάζεις το αιμα στο κεφαλι …Γιατι σε χαλαει αν παρεις 300-400 εκ 5 χρονων σκαφος ? Και ναι οι Γαλλοι πουλαν τα παντα και κανουν νεες σχεδιασεις !!!! Και καλα κανουν !!!! Σε καθε περίπτωση δεν είσαι καρφωμένος σε ενα σκάφος … Αν δεν πάρουμε τις μεταχειρισμενες Fdi για οποιοδιποτε λογο μπορουμε να κατασκευασουμε νεο πλοιο ..δεν σε απαγορευει κανεις … Το μονος λογος να σκουπίσουμε τις Γαλλικες Fdi είναι να μην έχουμε πολυτυπία αφου ετσι και αλλιως την 400αρα θα την δώσουμε …

Οσο για τον Sylver και Μκ48 ενας γερανος σηκώνει τους πυραύλους οχι αεροπλανο !!!! Σε καθε περιπτωση αν υπαρχουν συνοδευτικα υλικα θα ερθουν με την belhara …

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Digenis

Ποιος θα σου πούλησε ρε πλοίο 5eτίας στη μιση τιμή από ότι το πλήρωσε?

Από τον πύργο του eifel θα τους κρεμούσαν!!!

Μεταχειρισμένα FDI από το 2040 και βλέπουμε

Εδώ κρατάνε τις Lafa και μετά το 2030!

Για να σοβαρευτούμε λίγο!

Κοίτα ποσο ζυγίζει ένας ESSM και ποσο ζυγίζει ένας ASTER 30!!!
(EAN TOUS PAROUME!!)

Δεν είναι απλή υπόθεση η φόρτωση πυραυλων σε VLS!!

Δεν είναι γερανός ο μπάρμπα μήτσος

Σοβαρευτείτε reeeeeeeeee

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  CKfurious

Ποια μιση τιμή ωρε .Παλι ξεχασες το ΦΠΑ !!!!!

Larisaios
Larisaios
4 years ago
Reply to  CKfurious

CK, εδώ το τερμάτισες! Με τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις που χρειάζονται για τη φόρτωση ενός Sylver! Δηλαδή οi Harpoon kai oi Exocet πως φορτώνονται σε φρεγάτες; Οι τορπίλες στα υποβρύχια; Με τα χέρια; Θα μας τρελάνεις;

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Larisaios

Εκτοξεύονται οι Harpoon οι Exoset και οι τορπίλες από VLS?

Εγώ έφτιαξα την ειδική πλατφόρμα που έχουν οι… χαζοί οι Aγγλοι για τους SYLVER VLS???

Διάβασε τη συζήτηση στο περί φόρτωσης των VLS!

https://ukarmedforcescommentary.blogspot.com/2013/10/vertical-launching-systems-and-type-26.html?m=1

The logistics of VLS reloading are complex, and require extensive material handling mechanical equipment, time and adequate portside or shipborne facilities

Να διαβάζουμε και λίγο πριν εκφράζουμε και γνώμες του τύπου πως γερανοί# ο μπάρμπα Μήτσος πέτρες μαρμαρα# επαρκούν για φόρτωση πυραυλων
Έλεος πια με τη ΜΠΟΎΡΔΑ

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  Digenis

Οι Βρετανοί δεν έχουν καν 10 πλοία. Με αυτά τα δεδομένα θα είμαστε το 2ο ισχυρότερο ναυτικό στο ΝΑΤΟ!

Μόνη ένσταση που θα βρούμε τόσα δις. Που για 50 μύρια κινδύνευαν οι κυβερνήσεις μας, πριν πολύ λίγα χρόνια.

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  chriss8

Οι Βρετανοί έχουν 2 αεροπλανοφορα ,extra ελικοπτεροφορα ,πυρηνικά υποβρύχια και κάνουν προγραμματισμο για 20 επόμενα πλοία ,μη συγκρίνεις σε παρακαλώ για θα με πιάσει κατάθλιψη για τον στόλο μας ….

https://en.wikipedia.org/wiki/Future_of_the_Royal_Navy

Για ελαφριές φρεγάτες μιλάμε ανάλογα 2 με 3 δις συνολικά κάπου στα μέσα τις επόμενης δεκαετίας να αρχίσει το πρόγραμμα ή για σκούπισμα στις Γαλλικής διαμόρφωσης 5 FDI .Εαν και εφόσον πάρουμε 4 burger Και 2+2 bel .. Αλλιως ο προγραμματισμο θα ειναι διαφορετικός .

Σύνολο 12 ή 13 ή 14 πλοία με έμφαση στην ”ποιότητα” όπως λένε διάφορα άρθρα .

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  Digenis

Ωραία. Πες μου και μένα το κόλπο και δεν έχεις ήδη κατάθλιψη :Ρ

* Εννοείται ότι δεν συγκρινόμαστε στα ίσα με τέτοιες δυνάμεις, ούτε και στα χειρότερα τους. Καδράρουμε ένα κομματάκι και συγκρίνουμε 😉

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  chriss8

ας γίνουμε και μεις σε κάτι ισχυροί…..

Figure8
Figure8
4 years ago
Reply to  Digenis

Ο αμυντικός προυπολογισμός θα αυξηθεί σε βάθος τριετίας- τετραετίας.. Είναι βέβαιο.. Μάλιστα ακόμα και με τις φειδωλές προβλέψεις του ΔΝΤ δυνητικά απο το 2025 θα μπορούσε να φτάσει στι 1 δις εφοσον το επιθυμούσε βέβαια η εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Η γνώμη μου μάλιστα είναι οτι αν οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία διαψευστουν το πιθανότερο είναι να αλλαξουν κατα το θετικότερο και όχι επι τα χειρώ.. ΑΛΛΑ αν υπάρχει επιθυμία και 4 ΑΒ και παραγγελία 2+2 FTI έχουμε τα εξης:
– Κόστος για τα Γαλλικά στην καλύτερη 3 δις για τα 4.. fos για αυτές?
– Κόσοτς κτήσης Αρλυ , αν κατάλαβα καλα 500-600 εκατομμύρια έκαστο? λιγο λιγότερο? οπλα? ανταλλακτικά? συντηρήσεις? εκπαιδεύσεις? Στην καλύτερη μιλάμε για άλλα 3 δις..
Αρα 6- 7 δις το λιγότερο για αυτά τα πλοία.. Υποβρύχια? Μεκο? ΤΠΚ? πλοία υποστήριξης? Υποστήριξη για τα παραπάνω..
Μιλάμε για ένα κόστος που θα προσεγγίζει τα 10 δις μόνο για το ναυτικο την επόμενη 10 ετία..
Για τις ανάγκες ΠΑ και ΕΣ? Για να διατηρηθεί η ικανότητα τους θα χρειαστούν ένα σωρό ευρώ.. Η ΠΑ πχ χρειάζεται αναβάθμιση ΣΑΕ, ναβάθμιση Β50 σε adv, όπλα για τα viper, uav.. Δεν συζητώ καν το νδεχόμενο να χρειαστεί παραγγέλία πχ φ35 πριν το 2030 (έστω μία μοίρα) γιατι τότε συνολικά θα χρειαστει το όπλο για όλα τα παραπάνω 5 + δις..
Τα ίδια και στο ΕΣ..
Αλλα ακόμα και αν ο αμυντικός προυπολογισμός αυξηθεί αυτο θα συμβεί σταδιακά και με βάση τις προβλέψεις θα φτάσει το 1 δις απο το 2025.. Οπότε το πιθανότερο η επόμενη 10 ετία να αφορά ένα ποσό 7- 7,5 δις (με ήδη υποχρέωση πληρωμης 0,5 για αναβάθμιση Φ16)..
Στην καλύτερη των περιπτώσεων να μιλάμε για ένα κονδύλι 10 δις ..
Συμπέρασμα? το ΠΝ πρέπει να τη βγάλει την επόμενη 10ετίας με ένα ποσό 3-4 δίς στην καλύτερη.. Φτάνουν για 2 FTI (ή οτι άλλο), φτάνουν για ΜΕΚΟ, φτάνουν για 2 υποβρύχια.. Οσο για τα ΑΒ.. Δεν πιστέυω οτι οι ΗΠΑ θα δώσουν ΑΒ σε κάποιον, τουλάχιστον μέχρι το 2025. Στην καλύτερη λοιπόν των περιπτώσεων είναι να παραλάβουμε κάνα μεταχειρισμένο μετα απο 7-8 χρόνια.. Το πιθανότερο μαζί με την Τουρκία βέβαια.. Γιατί η πιθανότητα ακόμα και σήμερα να μας δώσει η ΗΠΑ ΑΒ , οταν ακόμα η αμερικάνικη διπλωματία πιστέυει οτι με την Τουρκία απαιτούνται λεπτοι χειρισμοί, είναι αδύνατο. Αλλωστε αφηστε να δούμε και την κατάληξη με τα φ35.. Αποθήκευση s400 σε κανα ιντσιρλικ (αν οχι πώληση σε καταρ) και παραλάβή φ35 οσμίζομαι.. ειμαι και λίγο δύσπιστος με τους Ισραηλινούς.. Δύσκολο ΑΒ.. πολύ..

MPAMPIS
MPAMPIS
4 years ago

Αν πάρουμε 4!!! ΑΒ τι να τις κάνουμε τις μπελαρα;;;
…..κατάλαβα καλα δεν συνδέεται η παραχώρηση ΑΒ με την αγορά lcs;;;
….δηλαδή εμείς περνούμε μπελαρα και οι αμερικανοί μας χαρίζουν (σχεδόν) ΑΒ;;

Αντρεας Δημητρίου
Αντρεας Δημητρίου
4 years ago

Τέτοια να ακούω… Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να βρουν μια φόρμουλα ώστε και η Κύπρος να συμβάλει οικονομικά στην όλη υπόθεση !
Πρέπει και εμείς ως Κύπριοι να επωμιστουμε μέρος τους κόστους για την αναβάθμιση του Π.Ν.

dimitris x
dimitris x
4 years ago

Τα ΑΒ τα οποία είναι προς παραχώρηση θα είναι από flight i,ii ή iii; Γιατί αν είναι από το flight i δεν έχουν υπόστεγο για ελικόπτερα. Επίσης θα πρέπει η Ελλάδα να εκσυγχρονίσει τα ηλεκτρονικά συστήματα αλλά και άλλα υποσυστήματα που θα έχουν εκσυγχρονίσει οι Αμερικανοί στα δικά τους, για να έχει πρόσβαση η Ελλάδα σε “φθηνά” και άφθονα ανταλλακτικά. Να μην έχουμε επανάληψη της κατάστασης υποστήριξη ελικοπτέρων AH-64A .

aris32
aris32
4 years ago
Reply to  dimitris x

νομιζω σε οτι αφορα τα AB το αμερικανικο ναυτικο εχει εκσυχρονισει το aegis σε ολα τα πλοια. οποτε σε οτι αφορα το ενα κομματι της διαχειρισης των συστηματων flightI πλοια ειναι οκ. ακομα και τωρα το ρανταρ του το σοναρ του και ολα τα αλλα συστηματα ειναι ανωτερα απο οτιδηποτε υπαρχει στην περιοχη.Παντως αν ισχυει αυτο το σεναριο τοτε με ισως να μην δουμε εκσυχρονισμο των μεκο ή αν δουμε θα ειναι ενας επιδερμικος εκσυχρονισμος καποιων υποσυστηματων.
στολος με 4ΑΒ 2(+2) belhara και 4 μεκο σαφως ανωτερος των υπαρχοντων πλοιων.
μονο μου ερωτημα θα αγορασουμε και aster30 και sm2 και esmm και aster15 ; γιατι μετα με την διαμορφωση αυτη δεν υπαρχει η απαιτηση για τις belhara για αστερ30 . αρκουν και το αστερ15 ή ακομα και μικα. μιας και η ΑΒ με τα 90+ κελια μπορει να εχει μεγαλυτερο ογκο πυρος
παντως γνωμη ακομα και σε αυτο το σεναριο παραλαβης 4ΑΒ και 2bel τις S μην της ξεγραφεται . πιστευω τα 2 πρωτα πλοια που παραλαβαμε που εχουν και μεγαλυτερο ογκο πυρος θα παραμεινουν σε υπηρεσια

Kimon
Kimon
4 years ago
Reply to  aris32

+1
Όλα τα aegis αναβαθμίστηκαν στην τελευταία έκδοση λογισμικού ώστε να είναι συμβατά με τα πιο καινούργια σκάφη τους (baseline 9) και περιλαμβάνουν αυξημένες ικανότητες αντιβαλιστικής άμυνας, απλά μην περιμένουμε sm3/6/tomahawk (εκτός κι αν ζητήσουμε να γίνουμε μέρος της αντιβαλιστικής άμυνας της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ.. αλλά οι αντιβαλιστικοί είναι λίγο τσουχτεροί!

Athan
Athan
4 years ago
Reply to  Kimon

Well said

chikichiki
chikichiki
4 years ago
Reply to  dimitris x

Με το συμπάθειο, αλλά μιλάμε για 96x SM-2/Aegis…για τα υπόστεγα, να κι αν έχουν, να κι αν δεν έχουν! Ολόκληρη αρμάδα που θα καλύπτουν δε μπορεί, κάποιος θα’χει ελικόπτερα…

zap
zap
4 years ago

Φοβαμαι οτι το φαντασμα της πρωην γκομενας (Τουρκιας) ειναι ακομα βαρυ στις ΗΠΑ και δεν προκειται ποτε να υπαρξει πολιτικη εγκριση να γινει η παραχωρηση, ειδικα με πληρη οπλισμο (πλην τομαχωκ), ειδικα τωρα που ξερουν οτι αγοραζουμε πυραυλους κρουζ απο Γαλλια οποτε ισως να τους κοτσαρουμε με καμια ΕλληνοΓαλλικη πατεντα πανω σε ΑΒ.

Οπως σωστα ειπατε, και ειχα αναφερει και σε προηγουμενο σχολιο μου, με 4 ΑΒ, 4 FDI, 4 MEKO και οτι σωζεται απο S σιγουρα μας βαζει παλι με ισχυρους ορους στο τραπεζι.

Αλλα οπως ειπε ενας φιλος, αν κρινουμε απο τα 400 Μ1 και την αγαπη που εχουν στην γειτονα…

μπααααα

ETS
ETS
4 years ago
Reply to  zap

Mην γραφουμε οτι ναναι ..Τα 400 ABRAMS συν 50 για ανταλλακτικα τα χασαμε επειδη δεν τα ηθελαν κατι γελοιοι μανδαρινοι του τοτε ΥΠΕΘΑ και του ΕΣ και οχι επειδη δεν τα εδιναν οι ΗΠΑ οι οποιες μαλιστα δυσαρεστηθηκαν απο την μη επιλογη τους αφου τους ζαλιζαμε χρονια για αυτα και εκαναν υπερβαση παραχωροντας εναν κυριολεκτικα ανηκουστο αριθμο ακομη και για συμμαχικη χωρα ..
Οταν αρχισαν οι ιδιοι βλακες να διαδιδουν εξωφρενικα κοστη με σκοπο να σαμποταρουν την προμηθεια και να αναφερουν καταναλωσεις και αλλα φαιδρα καταλαβαν ολοι οτι απλα δεν υπηρχε διαθεση και επαψαν να μας υπολογιζουν ως σοβαρο συνομιλητη κατι που ισχυει εν μερει ακομη και σημερα .

zap
zap
4 years ago
Reply to  ETS

Για να εξηγουμαστε αγαπητε, για τα 400 Μ1 το εγραψα για αυτους τους λογους ακριβως που αναφερεις. Δεν εχω πιστη στην οξυδερκεια ημων οχι υμων.

Athan
Athan
4 years ago
Reply to  zap

Και γιατί τότε δόθηκε πολιτική έγκριση το 1991 για τα Charles F. Adams με φόρτο SM-1 όταν η Τουρκία ήταν ακόμη τσομπανόσκυλο στο “μαντρί”;
Όσο για τα Μ1, ουδέποτε το πρόβλημα ήταν οι Αμερικανοί παρά τα τεράστια προβλήματα Δ/Μ και η Επιχειρησιακή τους εκμετάλλευση, καθώς υποτίθεται πως θα αντικαθιστούσαν τα M48 A5 MOLF στα Νησιά, όταν τα Αμερικάνικα ήταν Κλάσης 60 και τα γεφυράκια άντεχαν Τoyota Hillux το πολύ, άσε που δεν το είχαμε με τους στροβιλοκινητήρες. Καλά κάναμε και δεν τα πήραμε κι αυτό στο λέει Αρματιστής.
Εξάλλου η Ελλάδα δεν είχε ποτέ πρόβλημα με το Αρματικό της Δυναμικό καθώς οι αριθμοί και η ποιότητα είναι πέραν των δυνατοτήτων επάνδρωσής μας, νά’ναι καλά η CFE, οι Γερμανοί και ο Άκης…

Antonis Loukas
Antonis Loukas
4 years ago
Reply to  Athan

Το ’91 ήδη είχε αρχίσει να αλλάζει η ισορροπία στον αέρα με το κολοσσιαίο πρόγραμμα των τουρκικών f-16 σε εξέλιξη. Οι ΗΠΑ, μάλλον διατηρούσαν με αυτή τη κίνηση την ισορροπία και παράλληλα έδιναν και κάτι ως αντάλλαγμα για τη συμφωνία των βάσεων. Επιπρόσθετα, συνέχιζαν να είναι εντός ΠΝ… Η Τουρκία δεν ενδιαφέρθηκε για Adams. Αυτό λέει πολλά για το τι ‘υπερόπλο’ ήταν τα τελευταία…

NKB
NKB
4 years ago

Οι αμερικανοι τα παραχωρουν χωρις τα ΑSSET που συνοδευουν? Δεν βγαζει νοημα…. Τουλαχιστον δυο ASSET μεσω φιλης χωρας που μπορει να τα επανδρωσει… Οσον αφορα τις Adellaide με ολη την εκτιμηση επειδη το εχετε αναφερει ξανα οι SM2 που φερουν ειναι οι RIM-66K που ειναι συμβατοι με το συστημα TARTAR. Δεν μπορουν να τοποθετηθουν στον MK41 που θα φερουν οι μελλοντικες TYPE26 του Αυστραλιανου ναυτικου. Ο MK41 παιρνει τον RIM-66M. Συνεπως οι SM2 των Adellaide πανε προικα με τα πλοια…..

GK_
GK_
4 years ago

Μετα την πρωτη θετικη εντυπωση, συνηθως καποιος, ο οποιοσδηποτε που ενημερωνεται για θεματα Εθνικης Αμυνας, αρχιζει και προβληματιζεται και θετει καποια ερωτηματα στον εαυτο του.
Ενα πρωτο που αμεσως ερχεται στο νου εχει να κανει με τις πληροφοριες που εχουν να κανουν με την ενσωματωση νεοτερων τεχνολογιων στα πλοια «Α.Β.». Εαν το ΠΝ αποκτησει πλοια του λεγομενου “Flight 1” ειναι σιγουρο οτι μαλλον θα βρεθει αντιμετωπο με προβληματα εξευρεσης ανταλλακτικων, καθως το US NAVY σε οσα θα διατηρησει σε υπηρεσια εχει προγραμματισει να ενσωματωσει νεοτερας τεχνολογιας υποσυστηματα με κυριο και σημαντικοτερο το νεο ρανταρ AN/SPY-6 στην θεση του AN/SPY-1D, οχι βεβαια αμεσως, μεσα σε ενα βραχυπροθεσμο διαστημα, αλλα σιγουρα αυτο θα πρεπει να περιμενουμε οτι θα συμβει για τα πλοια που θα συνεχισουν να επιχειρουν και τα επομενα 10 με 20 χρονια. Οποτε ενα ερωτηματικο για το «μεχρι ποτε το AN/SPY-1D θα υποστηριζεται» χρειαζεται μια απαντηση.
Ενα δευτερο εχει να κανει με το προβλημα του να γεμισουν τα σιλος Μκ.41 των πλοιων αυτων με βληματα, ή εναλλακτικα, να ξυλωθουν ολα τα σιλος εκεινα που δεν θα χρησιμοποιηθουν ποτε απο το ΠΝ, αποδεσμευοντας πολυτιμο χωρο, που μπορει να χρησιμοποιηθει λογου χαριν για να κατασκευαστει ενα ελικοδρομιο με υποστεγο για ενα Aegean Hawk.
Σε περιπτωση βεβαια που αποκτηθουν τα «Α.Β.» 2 ή 4 τον αριθμο, δεν τιθεται πλεον θεμα αγορας των (ακριβων) γαλλικων Bel@hara, αλλα αντιθετα μεσο/μακροπροθεσμα το εξοπλιστικο προγραμμα του ΠΝ θα οδηγηθει στην αποκτηση ενος διαφορετικου πλοιου, ειται προκειται για την LCS ειτε για καποια αλλη σχεδιαση. Σε γενικες γραμμες η στροφη στα μεταχειρισμενα «Α.Β.», κοβει τα «φτερα» για πολλα χρονια λιγο πολυ δεξια και αριστερα, σε Γαλλια και Συρο. Η επομενη «ευκαιρια» δεν θα ειναι παρα αφου ενταχτουν σε υπηρεσια και αποπληρωθουν τα πλοια αυτα. Τοτε θα πρεπει να περιμενουμε νεοτερες αναθεωρημενες αλλα και διαφοροποιημενες τις τεχνικες προδιαγραφες για ενα νεο πλοιο το οποιο θα παρει την θεση των «Ελλη».
Βεβαια δεν μπορω να μην παρατηρησω οτι η αναφορα για +20% αυξηση του κοστους εξαιτιας της ναυπηγισης των πλοιων στην Ελλαδα, προκαλει εκπληξη. Εαν ειναι δυνατο, μηπως ειναι εφικτο να εμφανιστει η πηγη που προερχεται αυτη η πληροφορηση; Αυτο γιατι αποτελει μια σημαντικη διαφοροποιηση σε σχεση με τις πληροφοριες που εχουν γινει διαθεσημες στο παρελθον σχετικα με τις οικονομιες κλιμακος που μπορουν να προερθουν απο μια πολιτικη ναυπηγησεων σε ελληνικο εδαφος με αντικειμενικο σκοπο απο την μια την μειωση των τιμων (-25% στο ελληνικο «κομματι») και απο την αλλη την δημιουργια θεσεων εργασιας. Βεβαια δεν μπορω να μην παρατηρησω οτι το σημερινο ιδιοκτησιακο καθεστως των ναυπηγιων ειναι αρκετα διαφοροποιημενο σε σχεση με την περιοδο του ακρατου κρατισμου και των πολλων πολιτικων παρεμβασεων (συνηθως) με κομματικα κριτηρια των δεκαετιων του ’80 και ’90 με αποτελεσμα να δημιουργησουν πολλες αρνητικες παρενεργειες και να επηρεασουν αρνητικα ολον τον τομεα για πολλα χρονια.

aris32
aris32
4 years ago
Reply to  GK_

λογικο δεν ειναι να αυξηθει ; μονο και μονο ολη τεχνογνωσια που πρεπει να ερθει η εκπαιδευση προσωπικου κτλ κτλ αυξανει το κοστος.

GK_
GK_
4 years ago
Reply to  aris32

Το σημαντικοτερο προβλημα ομως που μπορω να εντοπισω, περα απο το χρηματικο ειναι εκεινο που σχετιζεται με τα ανταλλακτικα των συστηματων που φερουν. Εκει περα, σε 10 χρονια απο σημερα δεν γνωριζουμε τι ακριβως θα συμβει. Εαν οι Αμερικανοι αρχισουν να ενσωματωνουν μαζικα νεοτερης τεχνολογιας συστηματα με την μορφη του εκσυγχρονισμου μεσης ζωης, πραγμα οχι απιθανο, τα «ελληνικα» πλοια, εαν δεν ακολουθησουν την αμερκανικη πρακτικη θα βρεθουν να διαθετουν συστηματα που δεν υποστηριζονται πλεον απο τις ΕΔ των ΗΠΑ. Με τα σημερινα δεδομενα ομως, δεν μπορουμε να υποστηριξουμε με σιγουρια οτι αυτο θα συμβει ή οχι, και αυτο γιατι οι αμερικανοι εχουν υπολογισει οτι τα πλοια εχουν κυκλο ζωης μολις 24 χρονια!

Chris
Chris
4 years ago

Οι LCS είναι προφανώς όχι απλώς ακατάλληλες αλλά επικίνδυνες για την εθνική άμυνα. Αν η επιλογή είναι μεταξύ LCS-FTI τότε σίγουρα το γαλλικό είναι καλύτερο. Ήταν ήδη καλύτερο πριν μάθουμε ότι η LCS προσφέρεται με περίστροφο ως κύριο όπλο και όλες τις άλλες αναπηρίες που περιγράψατε και στην τιμή που περιγράψατε.

Κατά τα άλλα δεν πείθομαι ότι οι ΗΠΑ θέλουνε πραγματικά να βοηθήσουν την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας. Ήδη η Ελλάδα παρέδωσε τη Μακεδονία, ενώ θα είχαν ολοκληρωθεί ήδη αντίστοιχες παραχωρήσεις σε Αλβανία και Τουρκία (Αιγαίο, Κύπρος) αν δεν έπεφτε η προηγούμενη κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι τις παραχωρήσεις αυτές κάναμε κατ’ απαίτηση των ΗΠΑ (ίσως και Γερμανίας;) Από διάφορες δηλώσεις μελών της τρέχουσας κυβέρνησης, συμπεραίνω ότι επιθυμία τους είναι να συνεχίσουν στα χνάρια της προηγούμενης στην εξωτερική πολιτική. Επιχειρώντας ίσως να σώσουν τα προσχήματα, αλλά πρόθυμοι για συνδιαχείριση των ελληνικών και κυπριακών περιοχών με τους γενοκτόνους.

Και επειδή αυτό θα γίνει κατ’ εντολή ΗΠΑ δε βλέπω το λόγο οι ΗΠΑ να μας δώσουν τα εργαλεία που θα εμποδίσουν την εφαρμογή της πολιτικής τους. Αν πάρουμε κάποια πράγματα δεν περιμένω να είναι στρατηγικής αξίας. Είμαστε ο χρήσιμος ηλίθιος της συμμαχίας, που δέχεται να αυτοχειριαστεί “για το καλό της περιοχής”. Λες και ολόκληρη η περιοχή έχει ένα καλό μόνο και ο κάθε παίκτης δεν θεωρεί καλό αυτό που για άλλους είναι κακό. Και επίσης ο δεδομένος ότι θα λέμε ναι σε όλα, και μάλιστα πριν να εξασφαλίσουμε ανταλλάγματα.

Πάντως σε περίπτωση που όντως είναι διαθέσιμα 2 ή 4 ΑΒ (ή/και Τικο) πρέπει απλά να εξασφαλιστούν τα χρήματα. Λύσεις αναφέρθηκαν διάφορες και μπορούν να εφαρμοστούν και όλες μαζί. Άκουσα και μια άλλη που δεν ξέρω πόσο είναι εφικτή. Να μπει χέρι στο μαξιλαράκι.

Υ.Γ. Οι δευτεροσκεψίτες και τριτοσκεψίτες να χαλαρώσουν και να μην το σκέφτονται πολύ. Η πολύ σκέψη κάνει κακό. Είναι ώρα για αποφάσεις.

Reader
Reader
4 years ago

Μακάρι ,άλλα δύσκολο για τις ΑΒ , τα ΑΒ είναι σε άλλη κατηγορία ( Βαρύ ωκεάνιο πολεμικό σκάφος ) θα δώσουν πρωτόγνωρες ικανότητες στο ΠΝ . Επίσης δεν ξέρω πως θα κινουνουνται στο Αιγαίο ( λόγω όγκου ) . Σίγουρα όμως γεωστρατηγικα θα αλλάξουν οι ισορροπίες υπέρ ημών .
Τώρα τα LCS-MMSC είναι παράκτια σκάφη, στο Αμερικάνικο ναυτικό έχουν αποστολή παρόμοια με την αποστολή που έχουν ασ πούμε οι Super Vita στο ΠΝ . Δεν νομίζω οτι συγκρίνονται μ ε τις γαλλικές φρεγάτες . Όπως και να έχει πρέπει να αποφασίσουν και να θέσουν σε λειτουργία την όποια απόφαση διότι οι καταστάσεις δυσκολεύουν .

Γιάννης Κ
Γιάννης Κ
4 years ago

“Οι δυο Belh@rra είναι αυτή τη στιγμή, τα ικανότερα πλοία του μεγέθους τους”
δεν είναι , ΘΑ είναι όταν ναυπηγηθεί η πρώτη , μπούνε τα συστήματα επάνω , πάνε καλά οι δοκιμές ότι συνεργάζονται μεταξύ τους , αποδειχτεί το σκάφος αξιόπλοο και διορθωθούν οι όποιες σίγουρες “παιδικές ασθένειες” … εκτός και αν μπορείτε να προβλέψετε το μέλλον ότι όλα θα είναι όπως στις μακέτες και τα φυλλάδια της εταιρίας
και εκεί είναι ο αντίλογος για το ότι η βιασύνη με ένα καθόλα νέο σχέδιο που δεν υπάρχει καν σε υπηρεσία μπορεί να έχει δυσάρεστα αποτελέσματα που έχουμε βιώσει ανάλογα και στο παρελθόν , αν παρουσιαστούν προβλήματα τι θα γίνει με αυτό που θα παραλάβει το ΠΝ και αν είναι το 2ο ουσιαστικά χρονικά δεν θα έχουν τελειώσει οι απαραίτητες δοκιμές και βολές που λογικά θέλουν τουλάχιστον κανά χρόνο σε χρήση στο θαλάσσιο περιβάλλον και όχι σε ικρίωμα στην ξηρά , θα ζητήσουμε τα λεφτά μας πίσω ; μάντης εγώ δεν είμαι αλλά μικρό καλάθι κρατάω

MPAMPIS
MPAMPIS
4 years ago

Η καλύτερη επιλογή για μπελαρα θα ειναι σύμβαση για 1+1…

ShadowMan
ShadowMan
4 years ago

Οι Γάλλοι έχουν βγάλει πλοία με λειψό εξοπλισμό. Πλοία που δεν δούλεψαν πότε έβγαλαν?

Andreas
Andreas
4 years ago

Κάκιστο το άρθρο σας σε πολλαπλά επίπεδα.

1)Χρεώνοντας τον εκσυγχρονισμό των f16 στο τότε αρχηγό ΑΓΕΑ σκοπίμως αποκρύπτετε την μεγάλη εικόνα. Την εικόνα δηλαδή παράλληλα ή σχεδόν παράλληλα με των εκσυγχρονισμο των f16, τα μοναδικά προγράμματα που δρομολογήθηκαν τα τελευταία έτη είναι ο εκσυγχρονισμός των p3 και η προμήθεια νέων ελικοπτέρων για το πν. Και ενώ το πρώτο ήταν στην κορυφή των εξοπλιστικών προτεραιοτήτων, και ασχέτως από την οποία κακώς τότε εκφραζόμενη μικροπολιτική κριτική είναι ένα πρόγραμμα για όλους όσους ασχολούνται με το χώρο της άμυνας απολύτως απαραίτητο, τόσο το δεύτερο όσο και το τρίτο είναι προγράμματα τα οποία για να δρομολογηθούν έπρεπε να υπερπηδήσουν δεκάδες άλλες περισσότερο πιεστικές εξοπλιστικές προτεραιότητες. Αμφίβολου αποτελεσματικότητας το δεύτερο και αμφίβολου λογού κόστους/απόδοσης-επιχειρησιακής χρησιμότητας αμφότερα.
Με κόστος άνω του 1 δις ευρώ και για τα δύο, εναλλακτικά θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν πλήρως ένας πλήρης εκσυγχρονισμός των μεκο (οι κατσαρόλες που αναφέρετε) και όχι ο υποτυπώδης σχεδιαζόμενος, η προμήθεια νέων τορπιλών για τα 214, ο εκσυγχρονισμος των ήδη υπαρχόντων seahawk, και η αποπεράτωση της ναυπήγησης και ένταξη σε υπηρεσία των 2 ρουσέν ταυτόχρονα.

2) Σκοπίμως παρουσιάζετε τον εκσυγχρονισμο των f16 σαν αμφιλεγόμενο. Ενώ για όλους τους γνωρίζοντες είναι απολύτως κατανοήτος και απαραίτητος. Ταυτόχρονα προσπαθείτε ανεπιτυχώς να εξισώσετε την οποία κριτική κατά του εκσυγχρονισμού των f16 με την κριτική για τον τρόπο προμήθειας των νέων φρεγατών. Αγνοώντας τα προφανή. Οτί η λοκχιντ είναι μοναδικός προμηθευτής για τον εκσυγχρονισμο των f16 ενώ η naval group δεν είναι μοναδικός προμηθευτής φρεγατών. Ότι στην πρώτη περίπτωση έχουμε έναν τεχνολογικό μονόδρομο ενώ στην δεύτερη μια πολίτικη επιλογή που παρουσιάζεται σαν μονόδρομος.
Η αναφορά σε “λάσπη” κατά του εκσυγχρονισμού των f16 στην ουσία αποτελεί υφέρπων χαρακτηρισμό για την όποια κριτική κατά του τρόπου προμήθειας των belharra. Εντελώς απαράδεκτη η προσεγγισή σας. Η κριτική κατά του τρόπου προμήθειας των belharra είναι απολύτως βάσιμη και κυρίως συνίσταται στα παρακάτω.
– Την δυσκολία διαπραγματευσης τιμής και διαμόρφωσης όταν ο αγοραστής έχει ήδη δεσμευτεί στον πωλήτη. Είναι στοιχειώδες.
-Η απουσία ciws στην γαλλική διαμόρφωση όταν οι “κατσαρολες” που αναφέρετε είχαν και έχουν δύο με το 60% του εκτοπίσματος.
-Η απουσία συστήματος αντιμέτρων τόσο ενεργητικών όσο και παθητικών στην γαλλική διαμόρφωση.
-Το τελικό κόστος το οποίο η εμπειρία του παρελθόντος με τις fremm μας έχει καταδείξει ότι είναι δυσανάλογα μεγαλύτερο από τις αρχικές προβλέψεις.

Για την βασιμότητα αυτών των σημείων κριτικής σας παραπέμπω στην αρθρογραφία της ίδιας της πτήσης κατά την διαδικασία προμήθειας των fremm όταν και εστερνιζόσασταν και αποτελούσατε κύρια πηγή αυτής της κριτικής.

Belharra της γαλλικής διαμόρφωσης συν ciws, συν συστήματα ενεργητικών και παθητικών αντιμέτρων με ένα υποτιθέμενο κόστος μονάδος 800 εκ ευρώ συμπεριλαμβανομένου του οπλισμού αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή. Και μια επιλογή που μπορούμε να επενδύσουμε το εκσυγχρονισμο του πν με ναυπήγηση επιπλέον μονάδων.

Belharra της γαλλικής διαμόρφωσης χωρίς ciws, χωρίς συστήματα ενεργητικών και παθητικών αντιμέτρων (συν scalp για να χαίρετε η σχολή γκουριώτη και να βαράμε γιοφύρια και φράγματα) με ένα υποτιθέμενο κόστος μονάδος 1 δις ευρώ συμπεριλαμβανομένου του οπλισμού αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για τον πάτο του Αιγαίου σε περίπτωση πολέμου. Και μια ακόμα πιο εξαιρετική επιλογή για να μοιραστούν λεφτά σε διάφορους επιτήδειους μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφων του εγχώριου λομπινγκ.

3) Η σύγκριση μεταξύ belharra και lcs είναι απολύτως παραπλανητική. Τι ακριβώς είναι αυτή η σύγκριση? Σύγκριση μεταξύ αντιμαχόμενων λόμπυ. Όπως ακριβώς οι fremm και κατόπιν οι belharra δεν προέκυψαν από καμία επίσημη διαδικασία προμηθειών εντός του υπουργείου έτσι και οι lcs προέκυψαν από το πουθενά εκ του τοπικού αντιπροσώπου ή του εγχώριου λόμπυ. Είναι η πολιτική προμηθειών μέσω φυλλαδίων. Εκτός υπουργείου αποφασίστηκε η προμήθεια των γαλλικών φρεγατών και κατόπιν τα επιτελεία έτρεχαν και τρέχουν να σώσουν ότι μπορούν, όταν δεν άλλαζαν (ή θα ξαναλλάξουν) τις προδιαγραφές. Εκτός υπουργείου προέκυψαν και οι lcs και τα επιτελεία θα πρέπει εκ των υστέρων να τις εξετάσουν.

Η σύγκριση οπλικών συστημάτων μέσω φυλλαδίων ή μέσω των ισχυρισμών των αντιμαχόμενων λόμπυ είναι εξόχως προβληματική. Γιατί αγνοούνται εκ των πραγμάτων κρίσιμα στοιχεία όπως το κόστος ή η διαμόρφωση.

Σε κάθε περίπτωση. Σε κανονικές συνθήκες ανταγωνισμού και προμηθειών , σε έναν υποτιθέμενο ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό για προμήθεια φρεγατών με σαφή κριτήρια, φρεγάτες χωρίς σοναρ σκάφους όπως οι lcs θα είχαν τεθεί εκτός. Φρεγάτες χωρίς ciws και συστήματα ενεργητικών και παθητικών αντιμέτρων όπως οι belharra θα είχαν τεθεί επίσης εκτός.

Φρεγάτες στην ουσία γενικών καθηκόντων με επαυξημένες α/α δυνατότητες με μονό aesa, 32 κελιά, μόνο ciws, 8 επ/επ, 1 πυρ/λο 76 mm, sonar σκάφους συν vds, συν τα στοιχειώδη όπως ecm, αντίμετρα κλπ και κόστους άνω του 1 δις ευρώ ανά μονάδα(η καλύτερη διαμόρφωση που μάλλον πρέπει να προσδοκούμε για τις belharra) θα είχαν καταταγεί στο πάτο της λίστας.

‘Ολα εξαρτώνται από την διαπραγμάτευση. Πλοία χωρίς ciws και αντίμετρα είναι ακατάλληλα για το αιγαίο. Σε κανονικές περιπτώσεις προμηθειών θα είχαν κοπεί εξαρχής.
Πλοία με τα ανωτέρω αλλά με κόστος ανώ του 1 δις είναι απολύτως κατάλληλα για το αιγαίου. Το καπέλο όμως εκτός του σκέλους των χρημάτων που θα μοιραστούν στους διάφορους επιτήδειους που είναι και το δευτερεύον, είναι χρήματα τα οποία στερείται στην ουσία το ίδιο το πν.

chikichiki
chikichiki
4 years ago
Reply to  Andreas

Μπορώ να ρωτήσω ποιο είναι το σύνολο των στοιχείων που σας πείθει πως η προμήθεια των Μπελαρά είναι πολιτική απόφαση;

Athan
Athan
4 years ago
Reply to  chikichiki

Οι Μπελαρά αγοράζονται με πολιτική απόφαση, γιατί κάθε Αμυντική Προμήθεια γίνεται μετά από πολιτική απόφαση. 🙂
Στην περίπτωσή μας ποιούμε την ανάγκη φιλοτιμία για Γεωπολιτικούς λόγους, αγοράζοντας βέβαια μία κλάση με μεγάλες δυνατότητες μελλοντικά, κι αυτό είναι καλό.
Άλλωστε, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό δεν φοβήθηκε ποτέ τις προκλήσεις
νεότευκτων κλάσεων, γι’αυτό κατέστη Ναυτικό Αναφοράς για τις Εταιρείες Κατασκευής ανά τον Πλανήτη.

Κωνσταντίνος
Κωνσταντίνος
4 years ago

Oi Αμερικάνοι συνειδητοποιούν οτι δεν πρόκειται να φτάσουν τον στόχο των 355 πλοίων οπότε αντί να θέσουν έναν πιο εφικτό στόχο χαλαρώνουν κι αρχίζουν και μοιράζουν και αυτά που έχουν !!! το καταλαβαίνουμε γιατι δεν μας αρνούνται επίμονα (ΟΟΟΟΧΙΙΙΙΙΙ) αλλά λιγο πιο ξέπνοα (οχιιιιιι). Τα δινουνε σε λογικο κοστος μεταχειρισμένων που φτάνει το κοστος των μπελλάρα. ενω εμεις που δεν χρειαζόμαστε δυο κλάσεις πλοιων για την ιδια αποστολή δεν πέρνουμε τελικά μπελλαρα και με τα χρηματα αυτά παίρνουμε τα ΑΒ.
και τωρα σοβαρά. Αν αποδεσμεύσουν οι αμερικάνοι τα ΑΒ θα μας κάνουνε μεγάλη χάρη αλλά θα είναι τελείως τρελλοι. Εσυ ρε μεγάλε αν ήσουνα στην θέση τους θα τα δινές;

Gramkostas
Gramkostas
4 years ago

Σίγουρα το άρθρο μου έφτιαξε το βράδυ όμως δεν μπορώ να μην θυμάμαι ότι το πν χρειάζεται και συμπλήρωμα 340 εκατομμύρια για άμεσα προγράμματα
Τορπίλες (100)
Αναβάθμιση ΜΕΚΟ (160)
Fos Seahawk (80)

Σίγουρα το επόμενο πλοίο του ΠΝ θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος όμως χρειάζεται και το ίδιο το δόρι

NIK-PAO-13
NIK-PAO-13
4 years ago

1===ειναι προφανες οτι το ΠΝ και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, θα πάρουν πολύ περισσότερα από την ανέλκυση μιας βυθυκόρου….εξαλου ειναι τοσα πολλα τα οπλικα συστηματα που μπορουμε να παρουμε σχεδον δωρεαν,που πραγματικα δεν αξιζει να αγοραζουμε καινουργια…MLRS-αυτοκινουμενα πυροβολα-ελικοπτερα-οχηματα μεταφορας προσωπικου κλπ..

2===Πρεπει το Π.Ν να παρει μια καλη εκδοση των μπελχαρα,διαφορετικα θα εχουμε θεμα…Επισης πρεπει να γινει επιτελους μια καλη αναβαθμιση των ΜΕΚΟ….2 μπελχαρα κ 4 μεκο θα ειναι μια καλη βαση.
Τελος για να αξιζει η αγορα των μπελχαρα ο αριθμος πρεπει να φτασει τις 4 μοναδες σε βαθος χρονου.

3===Νομιζω οτι κατι πρεπει να γινει κ με την αγορα των 2 ακομα 214….εχουμε δωσει χρηματα κ με ακομα λιγα βαζουμε 2 ακομα στον στολο…..ο οποιος με 6 θα γινει πολυ δυνατος.

4===Φοβερα τα Α.Β αλλα μονο αν μας τα δωσουν χωρις χρηματα.[η με ενα σχετικα μικρο κοστος]…το κοστος αυτων των πλοιων ειναι τεραστιο κ νομιζω οτι 2 τετοια ειναι υπερ αρκετα αν σκευτουμε οτι θα εχουμε κ 2 μπελχαρα κ 4 μεκο…

—Γενικα ειναι δυσκολο να εχεις διαφορετικα πλοια κ οπλικα συστηματα σε ενα ναυτικο με τοσο μικρο προυπολογισμο…

chriss8
chriss8
4 years ago

Απορία προς όλους τους αναγνώστες.

Εάν μας δοθούν τα 4 μεγαθήρια ΑΒ και 4 Μπελ και εξυγχρονιστούν (σωστά) και οι 4 ΜΕΚΟ. Θα έχουμε ένα πανίσχυρο ναυτικό.
Λεφτά για αυτά δεν έχουμε. Άρα οι σύμμαχοι θα πρέπει να μας κάνουν ένα σκόντο εξωπραγματικό. Αλλά σαν σύμμαχοι το δίνουν και σε κάνουν μάγκα. Σου δίνουν με ίδιο τρόπο και 40 Φ35, Μ2, Μ1 Pzh2000 κτλ…
Επομένως η Τουρκία συμμαζεύεται και επιστρέφει στο μαντρί σιγά σιγά, ενώ παράλληλα κόβει και τους τσαμπουκάδες (κεράτωσε τις ΗΠΑ άρα δεν μπορεί να κάνει γκρίνιες μετά).

Ωραία μέχρι τώρα;
Έρχονται μετά οι σύμμαχοι και σου λένε. Σε βοηθήσαμε εμείς με τον τρελό σου γείτονα. Τώρα θέλουμε να μας στείλεις τον μισό σου στόλο να μας βοηθήσεις και εσύ στην Σινική θάλασσα, όπου η Κίνα κάνει τα ίδια νούμερα με την Τουρκία.

Θα μπορούσαμε ο ελληνικός λαός να είμαστε σωστός σύμμαχος τότε; Ή μέχρι μια Σούδα αντέχουμε; Το έχω φιλοσοφική απορία.

Kimon
Kimon
4 years ago
Reply to  chriss8

Πολύ σωστή παρατήρηση, γιατί θα γίνει αυτο αφού θα σου δώσουν τέτοια οπλικά συστήματα θα σου ζητήσουν συνδρομή, εκεί θα πούμε όπως το καλοκαίρι ότι αδυνατούμε; δεν μας βγαίνουν οι αριθμοί;

Leonidas Oikonomou
Leonidas Oikonomou
4 years ago
Reply to  Kimon

Αν εχει εξουδετερωθει η απειλη της Τουρκιας που ειναι το προβλημα να γινει αυτο το σεναριο;

Kimon
Kimon
4 years ago

Θεωρείτε ότι εύκολα η Ελληνίδα μάνα θα στείλει τα παιδιά της σε επικίνδυνες επιχειρήσεις;, Αντέχει η κοινωνία μας να δει αποστολή σε hot ζώνες ελληνικά πληρώματα;

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Kimon

έτσι είναι αλλά οι αποστολές πάνε ανάλογα με τη συγκυρία και τις ανάγκες (γεωπολιτικές κλπ.)…..

ο ασχετος
ο ασχετος
4 years ago
Reply to  chriss8

ο σωστος συμμαχος δεν παει 3000 μιλια μακρια να πολεμησει για τα συμφεροντα των αμερικανων κ με πληρωμη εκπτωση σε μεταχειρισμενα

chriss8
chriss8
4 years ago

Μιλάμε στο υποθετικό σενάριο πάντα:

Μα δεν σε έχει ανάγκη στο να πολεμήσεις. Αν ήθελε ναυπηγούσε άλλα 10 AB και πετύχαινε καθαρότερα αποτελέσματα. Θέλει απλά να δημιουργήσει παγκόσμιο μέτωπο με τον εχθρό του. Σε αυτό ρωτάμε.
Πάντως αυτό που λες, δλδ να πάρεις όπλα και υποστήριξη για τα δικά σου συμφέροντα, αλλά εσύ να μην χρωστάς να πας 3.000 μίλια μακρυά για να συμπράξεις στα δικά τους συμφέροντα, δεν το ζητάς από σύμμαχο σου. Το ζητάς από τον μ***α σου…. 😎

ο ασχετος
ο ασχετος
4 years ago
Reply to  chriss8

εχετε μπερδεψει τ αυγα κ τα πασχαλια παρολο που πλησιαζουν τα χριστουγεννα
ο κινεζος προεδρος αλωνιζει στα κοκκινα χαλια της αθηνας κ τα μιντια γραφουν θριαμβους για τα ντιλ που παρακαλαμε μπας κ μπει κανα φραγκο στην οικονομια αλλα διαφοροι θελουν γαμους κ δεσμευσεις να παει το ΠΝ να πολεμησει στην ακρη του κοσμου κ ολα αυτα για τι>?για τα μεταχειρισμενα που ΘΑ μας δωσουν Αν….κλπ?
συμμαχια δεν θα κανουμε για να ακολουθαμε το στανταρτ των αμερικανων σ ολη την γη,συμμαχια θα κανουμε για την απο κοινου υπερασπιση των κοινων μας συμφεροντων σ αυτην την γωνια του πλανητη
κ οχι δεν μλκας ο αλλος που θα δεχτει το ντιλ,απλα λογικος με ορια κ μετρο
λες κ οι υπολοιποι που δεχονται βοηθεια τρεχουνα απο δω κ απο κει να πολεμανε

chriss8
chriss8
4 years ago

Καλό είναι να παραμείνεις στο nickname σου…. αλλιώς να διαβάζεις κάθε λέξη που γράφεται επάνω…..πχ.. γραφω ……. “στο υποθετικό σενάριο πάντα”. Για να μην σου θυμίσω ότι χρειάστηκε να ξαναπολεμήσαμε στην άλλη μεριά της γης για κοινά συμφέροντα….

Όσο για το όριο και μέτρο, που δεν το έχουμε στην Ελλάδα νομίζεις μικρή μια βοήθεια:
– ίση με το 1/4 του ΑΕΠ σου,
– σε στρατιωτική τεχνολογία που μόνος σου θα αναπτύξεις σε 50 χρόνια
– για όπλα που μόνος σου θα θέλεις άλλα 100 χρόνια για να τα κατασκευάσεις.
– για όπλα που μπορούν να νικήσουν έναν αντίπαλο που αλλιώς σε έχει…

Το σενάριο είχε συγκεκριμένο ερώτημα για συγκεκριμένες συνθήκες….

Άντε και για να μην μπερδεύεσαι ας μην κλειστούμε στους Δυτικούς, ας πούμε και για την Κίνα. Για όποιον και αν έρθει να σου δώσει τα παραπάνω, τα 5-6 νησιά στο Αιγαίο που σώζεις είναι ασήμαντα. Για τα δικά σου συμφέροντα όμως είναι ζωτικής σημασίες…Πιστεύω πιο σημαντικά και από 1-2 επενδυσούλες που θα βάλουν κάποια λεφτά στα ταμεία….

Ο ασχετος
Ο ασχετος
4 years ago
Reply to  chriss8

Ποιος μας εδωσε 50 δις βοηθεια κ δεν το ξερω?

Chris
Chris
4 years ago
Reply to  chriss8

Θα ζητήσουν ποτέ οι ΗΠΑ από Ιάπωνες ή Κορεάτες να έρθουν στην Αν. Μεσόγειο να πολεμήσουν έναντι της Ρωσίας; Νομίζω η (δύσκολη) συμμαχία έναντι των Κινέζων στη ΝΑ ΑΣία έχει αυτό το ρόλο και εξοπλίζονται σαν τρελοί όλοι τους. Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Ταιβάν μέχρι και η Σιγκαπούρη.

Αν μας τα δώσουν όλα αυτά και αποκτήσουμε δυνατότητα προβολής ισχύος σε Αν. Μεσόγειο δεν αρκεί αυτή η αποστολή της Ελλάδας για χάρη του ΝΑΤΟ; Να επιτηρεί την περιοχή για ρωσικά υποβρύχια. Να (συν)εξασφαλίζει με Ισραήλ και Αίγυπτο την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν οι επενδύσεις των δυτικών εταιριών με το φυσικό αέριο της περιοχής. Άλλωστε άρθρο που διαβάσαμε στην Πτήση υπονοήθηκε από αμερικανικές πηγές ότι τα P3 τα εκσυγχρονίζουμε γιατί οι ΗΠΑ δεν έχουν επαρκή μέσα επιτήρησης στην περιοχή. Να παρέχουμε συνοδεία σε βομβαρδιστικά σε πιθανές αποστολές στην Μ. Ανατολή ( ή και αλλού; ),όπως υπονόησε η άσκηση. Να παρέχουμε υποστήριξη σε στρατηγικά βομβαρδιστικά στη Σούδα.
Σχετικά με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, να έχουμε ένα στρατό ξηράς -με συνεκπαιδεύσεις με δυνάμεις των ΗΠΑ, με άρματα, και ελικόπτερα που θα είναι έτοιμος να στείλει δυνάμεις στην ευαίσθητη περιοχή της Αν. Ευρώπης αν χρειαστεί. Μια χαρά ρόλοι είναι αυτοί στα πλαίσια της συμμαχίας. Άντε να πάμε με 1 πλοίο μέχρι Περσικό όπως μας ζητήθηκε.
Αλλά πιστέυεις ότι παίζει πραγματικά το σενάριο να πάρουμε τόσα πράγματα σε προνομιακή τιμή; Νομίζω ότι αν γίνει προνομιακή αγορά τύπου Κίοβα – δε θα αφορά στρατηγικού χαρακτήρα όπλα. Ήδη ακούγονται για εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα. Τέτοια μπορεί να έρθουν αλλά ΑΒ το κόβω χλωμό. Τίκο ίσως ευκολότερα, αλλά δεν το νομίζω. Θα χαρώ ιδιαίτερα να διαψευστώ.

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  Chris

Όχι. Δεν πιστεύω να πάρουμε ποτέ όλα αυτά που ανέφερα. Και όχι, δεν νομίζω ότι ακόμα και στο σενάριο μου, ότι θα χρειαζόταν ποτέ να πάμε στην Σινική θάλασσα. Το ερώτημα μου ήταν, εάν οι σύμμαχοι μας, μας αναβάθμιζαν σε Α κατηγορίας στρατιωτικό σύμμαχο, εμείς θα τον θέλαμε (Αντέχαμε) αυτό τον ρόλο;

Γιατί οι Τούρκοι πάντα αυτό τον ρόλο παλεύανε να αποκτήσουν.

Chris
Chris
4 years ago
Reply to  chriss8

Η απάντηση μου είναι ότι δεν μπορεί να έχεις δύο χωροφύλακες στην ίδια περιοχή. Η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε μεν τη στρατηγική της θέση για ανταλλάγματα. Από την άλλη προώθησε και τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή εξασφαλίζοντας την ανοχή τους στην επιθετικότητα και τις διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας. Καλώς ή κακώς είναι πιό σημαντική χώρα για τις ΗΠΑ στην περιοχή και το εκμεταλλεύεται κατάλληλα. Όσο είναι στο ΝΑΤΟ και κολαούζος των ΗΠΑ νομίζω ότι μπορούμε να ελπίζουμε μόνο σον εαυτό μας.

Αν όντως φύγει από το μαντρί -κάτι που θεωρώ δύσκολο ακόμα και με τις σημερινές εξελίξεις- ίσως να μας προσφερθεί ένας τέτοιος αναβαθμισμένος ρόλος ως αντιστάθμισμα. Σε αυτή την περίπτωση πιστεύω ότι θα έπρεπε να τον δεχτούμε και να τον αναλάβουμε, αφού εξασφαλίσουμε εκτός από τα υλικά ανταλλάγματα και πολιτικά. Δηλαδή την προώθηση των δικών μας συμφερόντων με την στήριξη των ΗΠΑ. Το συνακόλουθο ρίσκο αξίζει επειδή οι κίνδυνοι που θα αντιμετωπίσουμε στην περιοχή υπάρχουν έτσι κι αλλιώς. Για να τους αντιμετωπίσουμε πρέπει να περάσουμε σε αλλαγή φάσης, που σημαίνει διαφορετική αντιμετώπιση όλων των εσωτερικών και εξωτερικών ζητημάτων. Με γνώμονα το θάρρος αρκεί να μην καταντήσει τυχοδιωκτισμός και να μη γίνουμε πιόνια ή μαριονέτες για συμφέροντα άλλων. Κάτι που έχει συμβεί πολλές φορές τον 20 αιώνα.

Athan
Athan
4 years ago

Ας πω κι εγώ αυτά που γνωρίζω.
Το άρθρο είναι ακριβές όσον αφορά την μη σύνδεση της προμήθειας Belh@rra με αυτήν των Α.Β.
Γιατί απαντούν σε διαφορετικές ανάγκες, και έχουν διαφορετική ΠΟΛΙΤΙΚΗ στόχευση.
Για την Belh@rra γνωρίζω πως θα είναι στο πρώτο πιάτο στην επόμενη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο που έπεται.
Συναντήθηκαν εξ’άλλου στην Σαγκάη, όπου “πέταξαν” το πρώτο Κινεζικό Ηλεκτρικό Αεροπλάνο σε εξομειωτή πτήσεως με “πιλότο” τον Μακρόν, co-pilot τον Μητσοτάκη, και τον Σι Ζι Πίνγκ να παίρνει θέση πίσω τους, φοβούμενος να πιάσει τα χειρηστήρια αν και οι δύο ηγέτες τον προέτρεπαν συνεχώς. Η “πτήση” έγινε πάνω απ’την Σαγκάη.
Απορώ πώς διέφυγε το “αεροπορικό” αυτό θέμα από την “Π” αλλά δεν πειράζει.
Για τα Αμερικάνικα, γνωρίζω για απαίτηση 2+1 Α.Β.
Σέβομαι τις πληροφορίες της ΠΤΗΣΗΣ κι εύχομαι να ζητήσαμε 2+2.
Η πιθανολογούμενη αρνητική “ανάλυση” του Π.Ν. για τις ανάγκες συντηρήσεως και επανδρώσεως είναι σχετική:
Όταν οι S “τρώνε” 190 άτομα πλήρωμα, 40 παραπάνω προσωπικό για τα Α.Β. είναι αστείο επιχείρημα ( το οποίο βεβαίως υφίσταται ως “προβληματισμός” από κάποια Στελέχη).
Για τα running costs των Α.Β. ίσως θά’πρεπε η “Π” να ανεβάσει ξεχωριστό άρθρο για τις Βαριές Συντηρήσεις που έχουν περάσει, ΓΙΑ ΟΣΑ ΚΟΙΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ/ΠΡΟΩΣΤΗΡΙΑ ΣΚΕΥΗ με αυτά του Ναυτικού, όπως και τα όποια Προγράμματα Εκσυγχρονισμού, μικρά ή μεγάλα, και μάλιστα κατά Flight ώστε να αρθούν οι όποιες παρεξηγήσεις.
Έχω σχολιογραφήσει επιφανειακά γι’αυτό, όπως και για την σωστή διαπίστωση του άρθρου πως πρόκειται περί μίας επιτυχημένης Κλάσεως που θα μείνει στο USN για δεκαετίες, κάτι που την κάνει πιο “φθηνή” και “εύκολη” μακροπρόθεσμα (εάν υπάρξει σωστός σχεδιασμός).
Συνεισφέρω στην συζήτηση με ένα στοιχείο που δεν έχει ίσως για λόγους πολιτικής ορθότητος θιγεί από κανέναν:
Τα Α.Β. έχουν Έμφορτο Βύθισμα μόλις 0,8 μέτρα μικρότερο των Τico ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΚΑΘΙΣΤΑ ΤΟΝ ΕΛΛΙΜΕΝΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ για τους περισσότερους Λιμένες/
Ναυστάθμους του Π.Ν.
Θα πει κανείς δικαιολογημένα πως αυτό είναι γνωστό. Ναι. Αυτό που δεν είναι γνωστό, είναι η ξεκάθαρα πρακτική-υπηρεσιακή ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ προκατάληψη κάποιων Στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς ΘΑ ΑΡΘΟΥΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ ΠΕΡΙ ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ (π.χ. Τόπος Μόνιμης Κατοικίας Αθήνα-Πειραιάς) δημιουργώντας μέγα πρόβλημα οικογενειακού προγραμματισμού.
Η λύση να επενδυθούν τεράστια ποσά για την διαμόρφωση συνθηκών ελλιμενισμού τους στους υφιστάμενους Ναυστάθμους είναι προσώρας απαγορευτική, αφήνοντας ως μόνες επιλογές τον “ξενιτεμό” των Στελεχών για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή την μετακόμιση των οικογενειών τους π.χ. στην Κρήτη.
Υπάρχουν βέβαια σκέψεις στην Κυβέρνηση για θεραπεία του προβλήματος των Ναυστάθμων με πιθανή ανακατανομή κάποιων Προγραμμάτων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, αλλά αυτό θα χρειαστεί Νομοθέτηση, τεχνική προετοιμασία και πολλή καλές προθέσεις, ΔΗΛΑΔΗ ΧΡΟΝΟ.
ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ “ΑΝΤΙΡΡHΣΕΙΣ” ΚΑΠΟΙΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ, ΑΡΚΕΤΩΝ ΕΝ ΠΡΟΚEΙΜΕΝΩ, ΓΙΑ ΤΑ ΑRLEIGH BURKE, και όχι λόγοι γνήσια Επιχειρησιακοί.
Ας γίνει ένα ρεπορτάζ και μια συζήτηση επ’αυτού. Νομίζω πως όλοι θα βγούμε κερδισμένοι.
Για τα “LCS” τώρα, και βάζω εισαγωγικά γιατί λίγο ομοιάζουν με τα “γνήσια”, έγινε αντιληπτό προσφάτως, πως η Αμερικανική “προσφορά” άρχισε να τα συνδέει πλέον με την παραχώρηση των Αrleigh Βurke.
Αυτό είναι πρόβλημα, παρά την ελκυστική (σωστό κι εδώ το άρθρο) πιθανότητα να χτιστούν τα καράβια από την ONEX στην Χώρα μας.
Και είναι πρόβλημα, γιατί οι Επιχειρησιακές Ικανότητες του “LCS” ωχριούν μπροστα στις ΝΕΕΣ απαιτήσεις του Π.Ν., το οποίο έχει δύο επιλογές:
Είτε να αρνηθεί διακινδυνεύοντας έτσι τα Arleigh Burke, είτε να “ξεκινήσει” μία Νέα Κλάση Σκαφών με 4 ας πούμε LCSHN, για να “κερδίσει” τα ΑΒ και το χτίσιμο των νέων Πλοίων στην Ελλάδα, βέβαια ΕΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΑΝ μπει η Ελλάδα στο FMF με Early Disbursal and Interest-Bearing Account (κάτι που θα ήταν ένας Διπλωματικός άθλος), παρά το τεράστιο θέμα του Π.Ν. ακόμh και με τα εξελληνισμένα LCS, το μέταλλο των οποίων (βλέπε Αλουμίνιο) διόλου είναι υπολήψιμο στους κύκλους των έμπειρων Ναυτικών ανά τον Κόσμο, παρά του ότι γλυτώνει τους μούτσους απ’το ματσακόνι.
ΥΓ
Σωστοί ακόμη και στην τελευταία σας παράγραφο περί “όχι μόνον” βυθοκόρου, την οποία βρωμερή αξιολόγησα ταξιδεύων εις Αλεξ/πολη το Πάσχα, έμφορτη οστράκων, απαγορευτικών βεβαίως προς βρώσιν, καταφθάνων όμως ανοήτως δια απαγορευμένου δρομολογίου (μέτρα ασφαλίσεως χώρου εκφορτωμένων ανεμογεννητριών), υβριζόμενος επιπλέον υπό τινός χυδαιοτάτου χειριστού ανυψωτικού μηχανήματος. Μετά τοιαύτην αρνητικοτάτην εμπειρία, και εάν δεν επλέρωναν τα Δολλάρια οι Αμερικανοί, θα ξεκινούσα μέχρις και crowd funding προς εκκαθάρισιν του ρυπαρού αυτού κατασκευάσματος, με πρόλαβαν όμως αυτοί οι προνοητικοί.

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Athan

Τα AB μας καλύπτουν ΠΛΉΡΩΣ στο AAW εφόσον προμηθευτούμε τα ανάλογα όπλα
Οποτε ΔΕΝ χρειαζόμαστε τις Bel!!
Εάν μείνουμε σε αυτές μετά τα ABπρόκειται για καθαρά ΠΟΛΙΤΙΚΉ απόφαση
Εάν έρθουν τα AB θέλουμε ένα πλοίο τύπου Gowind με UAE διαμόρφωση για γενικού ρόλου φρεγάτα για να αντικατασταθούν οι υπόλοιπες S μέχρι το 2030
2-3 AB
4 MEKO
4 GOWIND 3100

Εξάλλου το CAPTAS4 έχουν και αυτά

Δεν μπορεί να βρει χρηματοδότηση και για και φρεγατο”-θαλαμηγούς
Εάν έρθουν τα AB οι BELHARESθα πάνε πίσω
Δεν βγαίνουν τα νούμερα και υπάρχουν επείγουσες ανάγκες και στους άλλους κλάδους

aris32
aris32
4 years ago
Reply to  CKfurious

αν η belhara με τους 27 κομβους δεν καλυπτει το ΠΝ θα το καλυψει η gowind των 25κομβων . Πρεπει καποια στιγμη να σταματησουμε τις ανοησιες με κορβετες για κυρια μοναδα του ΠΝ. Η κορβετα εχει θεση στο ΠΝ μονο για αντικαστασταση των κανονιοφορων με καποιο σκαφος μεγαλυτερο με καλυτερες δυνατοτητες αλλα χωρις δυνατοτητα εξυπηρετησεις ελικοπτερου αλλα με δυνατοτητα υποστηριξης |uav επιπεδου scan eagle .

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  aris32

Μια χαρά μας κάνει!
Και με 3000tn + δεν είναι κορβέτα
φρεγάτα είναι κοντά στις MEKO
Δεν είναι η ταχύτητα ο κρίσιμος παράγοντας
Από άποψη κόστους προς απόδοση είναι η καλύτερη λύση προς αντικατάσταση των S
Θέλουμε αριθμούς!

aris32
aris32
4 years ago
Reply to  CKfurious

και ομως ειναι κορβετα . εγω δεν θα ηθελα ενα στολο απο κορβετες σαν κυριες μοναδες του ΠΝ. απαραδεκτο.δεν θελουμε αριθμους θελουμε πλοια να μπορουν να κανουν την δουλεια τους και μαλιστα καλυτερα απο τους απεναντι. αν ειναι να παρω gowind σαν κυριο πλοιο επιφανειας γιατι δεν ξανααναβαθμισζω της s ;

Athan
Athan
4 years ago
Reply to  aris32

Η Ελλάδα, πιθανώς την επόμενη χρονιά, θα αποδεσμεύσει τον σχεδιασμό στην Άμυνα, τις προμήθειες και τις απαιτήσεις του ΓΕΕΘΑ για τα επόμενα χρόνια.
Πρέπει πρώτα να περάσει Νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ προς κατάργηση του προηγούμενου Νόμου (υπέρβαση Ιεραρχίας, Συνδικαλισμός στον Στρατό, εξέλιξη στελεχών), προς την θεσμοθέτηση Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας, την αποδέσμευση Βαθμολογικής από την Μισθολογική Εξέλιξη, την Ανακατανομή και Κατάργηση Μονάδων και Υπομονάδων, την πιθανή Στράτευση από τα 18, κ.ο.κ
Σε δεύτερο στάδιο θα εκδοθούν Υπουργικές Αποφάσεις αλλά και οι σχεδιασμοί των Επιτελείων με τις ανάγκες τους, ίσως με την μορφή Νόμου του Κράτους για να δεσμευθούν και οι όποιες μελλοντικές Κυβερνήσεις.
Πάντως σε πρώτο χρόνο, απαίτηση για Κορβέτες ή έστω Φρεγατοκορβέτες δεν υπάρχει.

Kimon
Kimon
4 years ago
Reply to  CKfurious

Υποθέσεις, η πολιτική απόφαση είναι δεδομένη και όσο και αν δεν μας αρέσουν ή μας αρέσουν οι γαλλιδούλες θα έρθουν.. Τα νούμερα θα βγουν μην ξεχνάμε ότι όλα (και γαλλικές και αμερικανικές) θα είναι μέσω fms ή τύπου fms και σε αυτή την περίπτωση η ζημία στον προϋπολογισμό γράφεται όταν πληρώνεται το σύνολο του ποσού..

Athan
Athan
4 years ago
Reply to  Kimon

Συμφωνώ αν και αυτήν την στιγμή που μιλάμε, η Κυβέρνηση ψάχνει τρόπους να υπερκεράσει τον σκόπελο των πληρωμών προς την Γαλλία, καθώς εκεί δεν υφίσταται πλαίσιο FMS αλλά Χρηματοδοτήσεως από Τράπεζες με Εγγύηση του Γαλλικού Δημοσίου. Σε αυτήν την περίπτωση, το πρόβλημα δεν είναι η Εγγραφή Δαπάνης στον Προϋπολογισμό αλλά η Εγγραφή όλου του ποσού στο Κρατικό Χρέος με την εκταμίευση της πρώτης δόσεως.
Παρ’όλα αυτά πιστεύω πως το θέμα θα λυθεί “διακοινοτικά” δεδομένης και της ισχυρής θέσεως πλέον της Γαλλίας στην Ε.Ε.
Οι πολιτικές αποφάσεις έχουν παρθεί, τα χρήματα “σκουπίζονται” όσο μιλάμε, το πλαίσιο συνδιαλλαγής είναι περίπου έτοιμο. Νηστεία και προσευχή λοιπόν μέχρι να βγει ο ήλιος ξανά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Τότε και μόνον τότε, ας κάνουμε και καμμιά αμαρτία.

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Athan

Ox
Νηστεία και προσευχή μέχρι το 2026/2027+
Almost Μια δεκαετία δηλαδή 😥

Θα έχει τελειώσει η ιστορία της AOZ και της ανατολής μεσογείου

Διόρθωση:

Η εγγραφη στο χρέος για όλο το κόστος του πλοίου πρέπει να γίνει κατά τη παραλαβή του πλοίου άσχετα ένα το δάνειο έχει αρχίσει να αποπληρώνεται χρονια πριν

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  CKfurious

Θα βαλουμε μαγειρες να το μαγειρεψουν … Το ΑΕΠ αυξανετε .Οπότε τραβαει αξιακα προς τα πανω τους προυπολογισμους των υπουργείων .Καπου εκει χωραν και οι Bel .Ταυτόχρονα όμως θα αυξηθεί κιαλο ο προυπολογισμος του αμυνας επισπροσθετα απο την αύξηση του ΑΕΠ .

Athan
Athan
4 years ago
Reply to  CKfurious

Xαχα, εδώ που τα λέμε, μιά δεκαετία νηστεία πράγματι θα μας καταντούσε καλόγερους.
Το τί κατάφερε και το τί θα κάνει η Κυβέρνηση θα είναι γνωστό περί τον Μάιο του 2020. Τότε θα βγούν τα στοιχεία του FY 2019, θα έχει περαιωθεί και ο 2ος κύκλος της MDCA, ενώ ίσως θα έχουμε καταλήξει για τα Δημοσιονομικά της Ε.Ε. Σίγουρα όμως θα ξέρουμε τί θα γίνει με τους Γάλλους και με τα “σίδερα” που περιμένουμε από τις ΗΠΑ ίσως και το εάν θα συμμετέχουμε σε FMF.
Όσον αφορά τα Οικονομικά της Άμυνας, χωρίς να θέλω να επεκταθώ στο περίπλοκο αυτό πεδίο για λόγους χώρου, θα σου εκθέσω μερικά δεδομένα:
Η Eurostat για να υπερκεράσει το πρόβλημα των πολύπλοκων Αμυντικών Συμβολαίων και την πραγματική επίδρασή τους στο Χρέος, απαίτησε όπως είπες, η δαπάνη να αναγράφεται στον χρόνο φυσικής παράδοσης και όχι στον χρόνο ολοκλήρωσης της Σύμβασης (π.χ. για μακροχρόνια προγράμματα όπως το χτίσιμο Μονάδων του Ναυτικού).
Όμως το Γαλλικό Πρόγραμμα δεν μπορεί να καλυφθεί με τις Τρέχουσες Ετήσιες Πιστώσεις του ΥΠΕΘΑ και γι’αυτό αναζητούμε Χρηματοδοτικές λύσεις.
Από τα μέχρι τώρα γνωστά στοιχεία, η Γαλλία αναζήτησε και προσέφερε ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, με κίνδυνο το ποσόν του Δανείου να εγγραφεί με την ΠΡΩΤΗ ΠΛΗΡΩΜΗ, ως Δαπάνη Εξυπηρέτησης Χρέους, με το ένα μέρος να εγγράφεται ως Τόκος και το άλλο ως Χρηματοικονομική Συναλλαγή.
Το πιο πιθανό είναι να βρεθεί λειτουργική λύση, πέραν του ότι ο Μακρόν ζήτησε για όλη την Ευρώπη, οι Αμυντικές Δαπάνες όχι μόνον να μην εγγράφονται ως Δαπάνες (άρα Έλλειμμα και Χρέος) αλλά ως Επενδύσεις!
Εάν γίνει αυτό, φαντάζεσαι τί θα σημάνει, όχι μόνο για την Χώρα μας αλλά και για όλη την Ευρώπη.

Γιώργος70
Γιώργος70
4 years ago
Reply to  Athan

@Athan
Το θέμα με τις φρεγάτες ξεκίνησε με το παραμύθι με τα κέρδη των Γαλλικών ομολόγων.
Το νέο παραμύθι είναι η χρηματοδότηση με ρύθμιση 240 δόσεων (σε 20 χρόνια).
Η πραγματικότητα είναι ότι μέχρι το 2026 (με την μεταβίβαση από τη Naval Group στην ιδιοκτησία του Ελληνικού κράτους και της δεύτερης fdi ) πρέπει να αποπληρωθούν τα 2δις.
Εάν εγκριθεί κονδύλι 300 εκ/έτος 2020-2026 δεν τίθεται θέμα εγγραφής στο χρέος.

Με 300 εκ/έτος+30% βοήθεια των ΗΠΑ, η Ελλάδα μπορεί να αντικαταστήσει άμεσα την Τουρκία στο πρόγραμμα των f-35.
Αμφιβάλλω για τα 300εκ/έτος πρόσθετη χρηματοδότηση στο ΠΝ όταν δεν υπάρχει αντίδοτο στους s400.

Athan
Athan
4 years ago

Γιώργο, έχεις δίκιο για τα Ομόλογα αλλά μην ξεχνάς πως τότε είχαμε άλλη Κυβέρνηση με άλλη άποψη περί Δημοσιονομικών. Αυτή η επιλογή κρίθηκε ανέφικτη όπως και άλλες ακροβασίες των προηγούμενων. Διάβασε το σχόλιό μου για το σήμερα.
Όσο για τα F-35, μήπως θα έπρεπε να περιμένουμε την εξέλιξη της Αμερικανοτουρκικής saga (ο Ερντογάν σε λίγο θα πετάει για ΗΠΑ) και μετά να κάνουμε τους “λογαριασμούς” μας;
Γιατί ποιός σου λέει πως οι ΗΠΑ θέλουν τα καμάρια τους να πετούν δίπλα στους “κατασκόπους” (S-400) του Πούτιν; Το σκέφθηκε κανείς αυτό;

Athan
Athan
4 years ago
Reply to  CKfurious

Συμφωνούμε στο ότι οι δύο προμήθειες, εάν γίνουν παράλληλα, αποτελούν ΠΟΛΙΤΙΚΗ απόφαση. ΚΑι έχω μία έστω περιορισμένη γνώση πως οι αποφάσεις θα είναι πολιτικές.
Από την μία μεριά λοιπόν η δραστική επαναπροσέγγιση με την Γαλλία, σε ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ, ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΌ και ΑΜΥΝΤΙΚΌ επίπεδο, ως ένα παράδειγμα quid pro quo, και από την άλλη η προοπτική, μετά από δεκαετίες (1990), να Αμερικανοποιηθεί μεγάλο μέρος του Στόλου (και όχι μόνο) δια της επικαιροποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ ΗΠΑ και της Χώρας μας.
Η Ελλάδα είχε, καλώς ή κακώς, Γερμανοποιήσει τις προμήθειές της ΠΑΛΙ ΛΟΓΩ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΥΡΙΩΝ. Αυτό αλλάζει. Η “αδύναμη” πολιτική θέση της Γερμανίας σε αντιστοιχία με την “απώλεια” της Βρετανίας, της Μεταμνημονιακής “ενηλικιώσεως” της Ελλάδας και της αναβαθμίσεως της Γαλλίας, άλλαξε τα δεδομένα.
Ας μην ξεχνούμε πως η Γαλλία είναι πλέον η μοναδική Ευρωπαϊκή Χώρα, ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ και Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ η Μέρκελ είναι στην Δύση της πολιτικής της καριέρας μπλεγμένη με την άνοδο του AFD και των Die Grünen.
Εκτός λοιπόν απροόπτου, ΟΙ BELH@RRA ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΕΣ και μάλιστα ΜΕ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ OPTION για επιπλέον σκάφη.
Για τα κονδύλια χρηματοδότησης, καλό θα ήταν να μην θεωρούμε δεδομένα τα παλιά οικονομικά στοιχεία, τα οποία βλέπω πως χρησιμοποιείς στην ανάλυσή σου.
Τα πράγματα θα αλλάξουν δραστικά. Τα είπαμε εξάλλου και σε άλλο άρθρο.
Όσον αφορά την σύνθεση του Στόλου, οι αναλύσεις μας γίνονται χωρίς να γνωρίζουμε τις ΝΕΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ αλλά και την Οροφή Κύριων Μονάδων του Στόλου μας. Η Ελλάδα έχει πλέον άλλες προκλήσεις και άλλους συμμάχους, λογικό λοιπόν είναι να κάνουμε λίγη υπομονή μέχρι την νέα Λευκή Βίβλο των Επιτελείων μας.
Στην ανάλυσή σου βάζεις Μονάδες όπως οι Gowind, οι οποίες έχουν περίπου περιπολικά καθήκοντα και αποστολές “προβολής Σημαίας”, μία κλάση με CODAD και 25knots ταχύτητα να μην μιλήσω για τις 11 ημέρες διαθεσιμότητας εν πλω. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τέτοιες δεξιότητες, καθώς μπορεί πλέον να “βάλει” κονδύλια στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (δηλαδή ΕΚΤΟΣ Προϋπολογισμού ΥΠΕΘΑ) για την απόκτηση περίπου ΔΩΡΕΑΝ σκαφών μέχρι 1500 t.
Έχει άλλωστε εναλλακτικές στις Ρουσσέν και στα “παλιά” της πλοία.
Η ανάλυσή σου αφορά σε ένα Ναυτικό Φυλακής και μάλιστα Χαμηλής Διαθεσιμότητας (σκέψου τους Μέγιστους Χρόνους εν Πλω, το υποχρεωτικό “δέσιμο” σε Ν/Σ και τον φόρτο σε Όπλα, να μην μιλήσω για την περίπτωση Ενεργούς Διασποράς).
Απαιτείται λοιπόν ένας κορμός από ΜΙΑ ΚΛΑΣΗ ΦΡΕΓΑΤΩΝ ΠΟΛΛΑΠΛΟΥ ΡΟΛΟΥ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ (π.χ.Belh@rra) αλλά και από ΜΙΑ ΚΛΑΣΗ Α/Τ ή Κ/Δ με τα χαρακτηριστικά των Αμερικανικών για ένα πραγματικό Blue Water Navy στο ΚΟΝΤΙΝΟ μέλλον.
Ένα Ναυτικό Απαγόρευσης και Υπεροχής, στην θάλασσα, τον αέρα και την ξηρά.
Για τα Α.Β. και την χρησιμότητά τους, ουδεμία σύγκριση με τα κατά τα άλλα εξαιρετικά Γαλλικά πλοία, ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ BELH@RRA.
Αυτές οι κλάσεις όπως τα Bourke, είναι προνόμιο πολύ λίγων Χωρών στο Παγκόσμιο Παίγνιο, με τεράστιες δυνατότητες σε όλα τα πεδία Ναυτικού Αγώνα και όχι μόνον στον Α/Α. Για μία Χώρα σαν την δική μας δε, ΕΧΟΥΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚO ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. Το κύρος, η ισχύς και το γόητρο, πέραν της διαλειτουργικότητος με το USN και των αντικειμενικών δυνατοτήτων τους, είναι ασύλληπτης σπουδαιότητας.
Γνωρίζω προσωπικά πως αυτές είναι οι απαιτήσεις του Ναυτικού μας. Το εάν θα ικανοποιηθούν, θα το δείξει ο χρόνος. Όμως η συγκυρία, η ικανότητα των Πολιτικών μας και, γιατί όχι, η τύχη, είναι οι υποχρεωτικές συνθήκες για την ικανοποίησή τους.

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  CKfurious

Για λύσε μου CK μια απορία.
Κάπου εδώ στην πτήση διαβάσαμε ότι η Bel μπορεί να εμπλέξει ταυτόχρονα 16 στόχους (μαχητικά ή πυραύλους) και να κατευθύνει πυραύλους ακόμα και από άλλα πλοία σε αυτούς τους στόχους. Επομένως 16 ή 32 Aster είναι λίγοι.

Οι AB, οι Tico οι FFDX που θα κουβαλάνε εκατοντάδες πυραύλους, πόσους στόχους μπορούς να χτυπήσουν ταυτόχρονα? Δεν μπόρεσα να το βρω πουθενά.

ΠΧ. δεν έχει νόημα να έχεις 128 ESSM και 64 SM-2 και να μπορείς να χτυπήσεις ταυτόχρονα μόνο 2-4-6 F-16. Αν δλδ στην Αν. Μεσόγειο, που θα έχεις 4 ΑΒ, σου την πέσουν ξαφνικά 110 F-16, θα ρίξεις καμπόσα, αλλά θα έχεις εκατοντάδες πυραύλους στον πάτο της θάλασσας.

Εν ολίγοις δεν ξέρω πόσους στόχους μπορούν εμπλέξουν ταυτόχρονα. Αλλά αν είναι λίγοι τι κάνουμε? Μήπως, λέω μήπως, ένας συνδυασμός AB και bel θα μας δώσουν μεγάλο αριθμό στόχων + μεγάλο αριθμό πυραύλων?

ΥΓ: Μην μου πεις για το κόστος. Αληθινή απορία έχω…. Θεωρούμε ότι κερδίσαμε το διαγαλαξιακό τζόκερ, και απλά το αεροπλανοφόρο μας με τα F-35 έτυχε να μην είναι κοντά

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  chriss8

Αστο !
Είναι εκτος σύγκριση!
Και δεν σου λέω για τους ESSM BII με Active radar!!

https://www.navy.mil/navydata/fact_display.asp?cid=2100&tid=200&ct=2

AEGIS Weapon System

Description
The AEGIS Weapon System (AWS) is a centralized, automated, command-and-control (C2) and weapons control system that was designed as a total weapon system, from detection to kill. The heart of the system is the AN/SPY, an advanced, automatic detect and track, multi-function phased-array radar. This high-powered radar is able to perform search, track and missile guidance functions simultaneously, with a track capacity of more than 100 targets

https://www.ptisidiastima.com/f-35-solution-arleigh-burke/

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  CKfurious

Track capacity. Πόσους στόχους όμως μπορεί να εμπλέξει;

Kimon
Kimon
4 years ago
Reply to  chriss8

Το έψαξα πάρα πολύ αλλά κι εγώ δεν βρήκα νούμερο, το track το βρήκα παντού αλλά το guidance capability πουθενά, μάλλον δεν αναφέρεται , αν και κάποτε το είχα βρει αν θυμάμαι καλά. Αλλά για να του έδωσαν στο Usnavy προστασία αεροπλανοφόρου και να έχουμε δει ένα τέτοιο να προστατεύει αεροπλανοφόρο μάλλον δεν έχει κάποιο πρόβλημα στον τομέα αυτόν.

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  Kimon

Τελικά οι Essm με active radar, πάνε και μόνοι τους. Μάλλον τα υπόλοιπα που ρωτάμε είναι απόρρητα. Σιγά μην μας πούνε στους πόσους πυραύλους ταυτόχρονα θα έρθει ο κορεσμός….

ShadowMan
ShadowMan
4 years ago
Reply to  chriss8

Παιδιά ο πόλεμος δεν είναι σαν το starcraft, δεν υπάρχει σενάριο που ένα σμήνος 50 ή 110 μαχητικών θα την πέσει ταυτόχρονα σε ένα δύο πλοία….

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  ShadowMan

Ούτε στον αρχικό αιφνιδιασμό, που θα θες να βγάλεις από την μέση τα μεγαλύτερα asset του εχθρού? Και μάλιστα με πολλαπλάσιο ψυχολογικό αποτέλεσμα που θα μπορούσε να τελειώσει και τον πόλεμο πριν καλά καλά αρχίσει? Το πρόβλημα που όλα αυτά τα πλοία καλούνται είναι να μπορούν να αντέξουν μακρυά από την υποστήριξη της ΠΑ.

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  CKfurious

Το ραντάρ AN/SPY-1D(χωρις V) των ΑΒ flight I δεν το λες και το ποιο σύγχρονο ραντάρ …Δεν είναι AESA και από οτι διάβασα είναι APAR. Μάλλον θα προτειμουσα στο Seafire αλλά προφανώς δεν γινετε … Αυτο που σωζει το ρανταρ ειναι οι ένταση του σήματος που παραγετε και τηγανιζει θαλασσοπουλια αν βρεθούν στο δρόμο του !!!

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Digenis

συμφωνούμε ότι το sea fire 500 είναι state of the art, αλλά οι δυνατότητες του ραντάρ των Α/Β που περιγράφει ο CKfurious πιο πάνω είναι επίσης εξωπραγματικές σε σχέση με μας και το τί έχουμε τώρα. Θα πρόκειται – αν επαληθευθεί το άρθρο – για πρωτόγνωρα δεδομένα για το ΠΝ.

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Digenis

Το SPY-1D είναι PESA:
Power: 6 MW

The AN/SPY-1[a] is a United States Navy 3D radar system manufactured by Lockheed Martin. The array is a passive electronically scanned system and is a key component of the Aegis Combat System.

https://en.wikipedia.org/wiki/AN%2FSPY-1

Το APAR είναι AESA όπως το SEA FIRE!!
https://en.wikipedia.org/wiki/Active_phased_array_radar

Fingolfin
Fingolfin
4 years ago
Reply to  CKfurious

Το Active Phased Array Radar (APAR) δε νομίζω να είναι active electronically scanned array (AESA).
Πάντως το SPY-1D θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο και ως PESA. Ένας συνδιασμός SPY-1D/Seafire θα ήταν μοναδικός. Μακάρι, αλλά..

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  CKfurious

Ωχ ωχ ωχ ακομα χειροτερα . Pesa σχεδιασης 1980 … Αν βρεις καπου τεχνικα στοιχεια για εμβέλειες ,ταυτοχρονες καθοδηγήσεις ανα κατεύθυνση βάλε link .

Kimon
Kimon
4 years ago
Reply to  Digenis

Το an/spy1d μπορεί να μην είναι το ποιο ισχυρό και σύγχρονο στην κατηγορία του αλλά το Aegis αποτελείται από ένα σύνολο αισθητήρων που το καθιστά από τα πιο σύγχρονα ακόμη και σήμερα ακόμη και χωρίς το an/spy6 τόσο που να μην περιμένουμε αν πάρουμε αυτά τα πλοία να έρθει σε εμάς όπως ακριβώς υπηρετεί στο Usnavy (κάτι ανάλογο δηλαδή με το σύστημα που υπηρετεί τους Ιάπωνες) καθώς έχει πολύ αυξημένες ικανότητες να κατευθύνει οπλα ακόμη και από υποτιθέμενα πλοία χωρίς αισθητήρες καν(ένα project που το σκέφτονται να το κάνουν στο μέλλον αν ευοδωσει η σκέψη) χωριά με τις ικανότητες command and control και διασύνδεσης με όλους τους αισθητήρες που υπάρχουν στην περιοχή, από ιπτάμενα ραντάρ, f35, μέχρι uav και δορυφόρους.. και μην ξεχνάμε ότι στην τελευταία αναβάθμιση τους έχουν και το αντίδοτο στα f35!!

Mavi70
Mavi70
4 years ago
Reply to  Athan

Athan,
Καλημέρα το σχόλιο σας πολύ σωστό σε όλα.Τα ΑΒ όταν αποκτηθούν έχουν φύγει γραμμή για Κρήτη ασχέτως τι ενστάσεις έχει ο καθένας.Πέρα από το λογικό λόγω βυθίσματος είναι και επιβεβλημένο από τον πωλητή.
2. Οι Αμερικάνοι θα επανέλθουν με την LCS με ποιο βελτιωμένη πρόταση όσο αφορά τα οπλικά φορτία για να καλύψουν τις ανάγκες του ναυτικού. Λίγοι γνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο σκαρί μπορεί να φτάσει μέχρι τα 140 μέτρα και μπορεί να καλύψει τις όποιες ανάγκες προσαρμογής παρουσιαστούν.
3.FMF είπατε την μαγική λέξη η οποία είναι η λύση στα προβλήματα και μερικοί ας το πιστέψουν έχει γίνει πολύ δουλειά πάνω σε αυτό.
Υ.Γ Αυτό με την βυθοκόρο που γράφουν κάποιοι για κοροϊδία πρέπει να σταματήσει.

Γιαννης
Γιαννης
4 years ago

Εχω να κανω μονο μια ερωτηση προς το site/περιοδικο.
Θα μπορουσαν να μας απασχολεισουν οι Sejong the Great εναντι των ΑΒ; Ρωταω επειδη δε γνωριζω τι παιζει με τις κορεατικες. Το μονο που εχω ακουσει ειναι οτι εχουν κατασκευαστει στα προτυπα των ΑΒ και για πολλους θεωρουνται ακομα καλυτερα πλοια.

tagg
tagg
4 years ago

“Τα στελέχη του ΠΝ ζήτησαν 4 ΑΒ και οι αμερικανοί δεν ήταν αρνητικοί.”
Φυσικά και δεν ήταν και δεν θα είναι απο δω και πέρα αρνητικοί, αφου
θέλουν να μας πουλήσουν τα “αλουμινόχαρτα” LCS, ότι τους λένε οι δικοί μας
ναί θα λένε το συζητάμε.
Όλο αυτό είναι πολύ καλό για να είναι πραγματικό, να μου λέγατε 1-2, άντε να πώ
αλλά 4!!!
Και οι δικοί μας “μπλοφάρουν” αφού σου λέει δεν πρόκειτε να τα πάρουμε με την καμία
ζήτα 4 ΑΒ μπας και πάρουμε 2 ΤΙΚΟ (αυτό μπορεί υπο προυποθέσεις να ισχύει)
να τα κρατησουμε 10-15 χρόνια (και αυτά σαν σκαρί για κατσαρόλες είναι) μέχρι να ορθοποδήσει η οικονομία, και χτίζουμε αργότερα το ναυτικό.
ΑΒ για μένα δεν “παίζει” με την καμία, δεν είναι μόνο ότι τα χρειάζονται, τι θα πούνε σε καμιά 10 αριά τουλάχιστον άλλους συμμάχους τους, που δεν τους τα δίνουμε ούτε με κανονική αγορά
όταν τους ρωτήσουν γιατί τα δώσατε στους έλληνες κοψοχρονιά, ενώ εμείς που ζητάγαμε να τα πληρώσουμε φάγαμε πόρτα?

ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ
4 years ago

Έστω και αν τα arlien boork δεν ήταν συνδεδεμένα με τα mmsc και μπορούσαμε να πάρουμε μπελχαρα αυτό θα ήταν δυσβάστακτο για το ΠΝ μας η εισαγωγή aegis με sm2 απο τη μια και αστέρα με sea fire από την άλλη θα ήταν πολύ δύσκολο για την πολυτυποια και υποστήριξη όλων αυτών στο στόλο μας ! Γνώμη μου είναι να πάμε σε ενισχυμένες mmsc με 16 κελιά! Έτσι ώστε σε αντισταθμιστικά οφέλη να προυγουμαστε για tico και arliegn boork που είναι πραγματικά game change στην περιοχή … και εχουν πραγματικες δυνατοτητες προστασιας πλατφορμων πετρέλαιο στην Α. Μεσόγειο. Τώρα οι 2 μπελχαρα εκτός ότι θα έρθουν πολύ αργά 2024 -25 Δεν θα προχωρήσουν στην ανανέωση στόλο 7 s δεν αντικαθίστανται από 2 μπελχαρα που είναι 2 δις !!!

Γιώργος70
Γιώργος70
4 years ago

Αρθρογράφε είναι απίθανο να ισχύουν όσα γράφεις περί αγοράς των πλοίων από τη Γαλλία.
http://www.assemblee-nationale.fr/15/rapports/r1972.asp

“Belgium receives the equipment directly, without it passing through the French State at any time: the receipt is a direct transfer of ownership between the industrial supplier and Belgium “.

“the implementation of this agreement will have no impact on public finances . With the principal / agent device, the French State is at no time included in the financial circuits intended to remunerate the industrial supplier. It provides no financial guarantee.”

“the State is not liable to Belgium for the performance of the contract .

nigozs
nigozs
4 years ago

Πολύ καλό άρθρο και αν μου επιτρέπετε θα ήθελα να προσθέσω τα εξής:
1ον: την πολυτυπια στο ΠΝ την έχουμε ζήσει ήδη με επιτυχία αφού την δεκαετία του ’90 είχαμε S, MEKO, C.F.ADAMS και Knox ενώ ταυτόχρονα έμπαιναν και άλλοι τύποι μικρότερων μονάδων σε εκμετάλλευση. Οι άνθρωποι του ΠΝ έχουν αποδείξει θαυμάσια προσαρμοστικοτητα.
2ον: Το μεγαλύτερο θέμα αυτή τη στιγμή είναι η υποστελέχωση των πλοίων η οποία είναι απόρροια της μειωμένης εισαγωγής στελεχών στην ΣΜΥΝ.
3ον: Οι ΑΒ είναι δύσκολο να δωθουν στην παρούσα φάση, ακόμα και οι παλαιότερες λόγω οροφής. Βέβαια, το USN μπορεί να “παρακάμψει” την δυσκολία σκεπτόμενο ότι θα έχει μια σύμμαχο χώρα στην Α. Μεσόγειο η οποία θα κατέχει απόλυτα συμβατά πλοία με το USN χωρίς να χρειάζεται να διατηρεί επιπλέον μονάδες στην περιοχή, αν χρειαστεί (σε πλαίσιο υποστήριξης και συνεργασίας).
4ον: Τα LCS ξεκάθαρα ΔΕΝ μας κάνουν. Όμως στην κατάσταση μας εάν το αποφασίσουμε το ΠΝ θα τους βρει κατάλληλο ρόλο.
5ον: Οι Belhara αποφασίστηκαν όπως φαίνεται. Μήπως χρησιμότερη θα ήταν η επιλογή Gowind αντί LCS ή οτιδήποτε άλλο ? (Πετυχαίνουμε και ομοιοτυπια)
6ον: Μην ξεχνάμε ότι το Τουρκικό ΠΝ τώρα εισέρχεται σε ομοιοτυπια με τις νέες κατασκευές του ενώ κάποιες από τις Perry χρησιμοποιούνται ως πλατφόρμες δοκιμών. Συνεπώς ίσως οι Perry να μας έκαναν αλλά οι επιτελείς μας να φοβήθηκαν μήπως εγκαταλειφθούν τα σχέδια για νέες μονάδες. Εκεί αποδίδω την άρνηση/αδιαφορία του ΠΝ.
7ον: Επανέρχομαι στα ΑΒ για να σας πω ότι τα πλοία αυτά δεν παραδίδονται άμεσα. Χρειάζονται εκπαιδεύσεις τεχνικών στο εξωτερικό και διαδικασίες παραλαβής διάρκειας τουλάχιστον ενός χρόνου, βασιζόμενος στην εμπειρία παραλαβής των C.F.Adams.
8ον: Προσωπικά θα επιθυμούσα να δω το ΠΝ με 3 Belhara και 3 Gowind. Κατασκευή επιπλέον Super Vita και προσπαθεια τοποθέτησης αντιπλοικων πυραύλων στις ήδη υπάρχουσες Κανονιοφορους για ευνόητους λόγους και παρά τις οροφές που μας έχουν καθοριστεί.

Flanker
Flanker
4 years ago

Δεν υπαρχει κανενα ενδεχομενο βραχυ-μεσο προθεσμα για “παραχωρηση” τετοιων σκαφων απο τους Αμερικανους.
Εαν υπηρχε θα τα ειχαμε παρει ηδη.
Το αρθρο αναφερει κατα λεξη¨:

1.”Πράγματι, το ΠΝ έχει ζητήσει, περισσότερες της μια φοράς, αντιτορπιλικά του τύπου από το USN. Οι Αμερικανοί το έχουν αρνηθεί, όλες τις φορές, ”
Οποτε διαχρονικα λενε οχι.

2.” Αν μάλιστα δεν είχε εξαγγείλει ο πρόεδρος Τραμπ το “όραμά” του για ένα USN των 355 πλοίων, κι αν οι Κινέζοι δεν έριχναν στη θάλασσα, δυο αντιτορπιλικά τη βδομάδα, και 5 φρεγάτες το ΣΚ, τότε ίσως να είχαμε ήδη συμφωνία…”
Με αν και αν και αν δεν γινονται συμφωνιες.Και το να το παρουσιαζετε σαν κατι εκτακτο οτι δεν εγινε συμφωνια.Ουτε ο τραμπ ζητησε μονος του ενα πρωι 350+ σκαφη ,ουτε οι Κινεζοι ετυχε για μια φορα μια χρονια να ναυπηγησουν πολλα σκαφη.
Καθως ο ρυθμος ναυπηγησεων της Κινας βαινει ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟΣ,οι πιεσεις για διατηρηση σκαφων θα αυξηθουν.Οποτε οι παραγοντες για εσας,που εμποδιζουν μια συμφωνια,θα διατηρηθουν και στο μελλον.

3.”αλλά οι ΗΠΑ έχουν εξετάσει για πρώτη φορά θετικά το ενδεχόμενο αυτό.”
Ποτε?το 2030 οταν τα σκαφη θα ειναι 40 ετων και σε αθλια κατασταση.Ξερουμε ποτε?

4.”To ΠΝ, κοιτώντας πάντα στο μέλλον, ελπίζει πως κάποια στιγμή, θα μπορέσει να γίνει αποδέκτης περισσότερων πλοίων, αν τελικά οι Αμερικανοί αποφασίσουν να φτιάξουν νέα κλάση αντιτορπιλικών”
ελπιζει,σε καποια στιγμη,θα,εαν…..Μαλιστα.4 Υποθεσεις σε δυόμιση σειρες.

5.”Μεταχειρισμένα Arleigh Burke υπάρχουν, αλλά φυσικά οι ΗΠΑ τα χρειάζονται”

6.”Ενώ και το USN δεν έχει τόσες πολλές αντιρρήσεις”
Δηλαδη ειχε παρα πολλες ,αλλα τωρα δεν εχει παρα πολλες απλα πολλες.Το εγραψα λαθος;

7.”αλλά για ένα πανίσχυρο προηγμένο αντιτορπιλικό, ”
Το οποιο δεν εχει υποστεγο,χαρπουν,καποια δεν εχουν Φαλανξ ,και καποια σοναρ,ειναι κακοσυντηρημενα και ξεφλουδισμενα επισης ειναι 40 ετων το ενα.
Τα πρωτα Μπερκ ειναι κομμενα και ραμμενα για το USN ,ΑΑ προστασια για το αεροπλανοφορο δεν ειναι ολοκληρωμενα πλοια οπως νομιζουμε εμεις.
Το δε Αετζις πρωτης γενιας απετυχε στο συμβαν του περσικου να παρακολουθησει το ιρανικο πολιτικο αεροπλανο ,γιατι οπως δημοσιευτηκε τοτε δινει μονο διευθυνση και οχι ταχυτητα.
Εν συντομια προκειται για ενα παρψχημενο αντιτορπιλικο ειδικου ρολου καταλληλο μονο για Α/Α και τιποτα αλλο.

8″.Επίσης, οι Αμερικανοί ζητούν χρήματα για μια τέτοιου μεγέθους παραχώρηση.”
Μα δεν ειμαστε συμμαχοι,δεν τους δωσαμε γη και υδωρ?
30 δις δωρεαν βοηθεια δινουν στο Ισραηλ οχι δανεια για 10 χρονια απο ενα -εναμιση δις ΔΩΡΕΑΝ παιρνει πακισταν και Αιγυπτος.Αλλα εμεις να πληρωσουμε?Μαλιστα.

9.”Εκεί θα προστεθούν εκπαίδευση, υποστήριξη, ανταλλακτικά κοκ”

Συν αγορα φορτιου πυραυλων και πυρομαχικων.
Μια ενδειξη:Για τα “τσαμπα” Ανταμς το 91 πληρωσαμε 162 εκ ευρω ,συν καποια χρηματα αργοτερα για προσθετους ΣΜ1 ,συν εξτρα χρηματα λιγο πιο μετα γιατο το NTDS του σκαφους ηταν κανιβαλλισμενο.Αυτα το 91.Καντε το σε σημερινα χρηματα για να εχετε μια ιδεα.
Μια υποθεση και εγω να κανω.κατω απο 1 δις δεν θα παει.

10.”οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ΘΑ πάρουν πολύ περισσότερα από την ανέλκυση μιας βυθυκόρου. Λίγη ΥΠΟΜΟΝΗ, και ΜΑΛΛΟΝ στο τέλος όλοι ΘΑ είναι ευχαριστημένοι (εκτός από τους γείτονες, προφανώς).

Μα και βεβαια να κανουμε λιγη υπομονη.Απο το 2003 που υπακουμε ΠΛΗΡΩΣ τις ΗΠΑ κανουμε υπομονη να μας φερθουν σαν συμμαχο και οχι σαν εχθρο.Απο το 2003 δεν εχουμε πει ενα οχι και παιρνουμε σαν αποτελεσμα εμπαργκο,αρνησεις και διπλωματικο πολεμο.Ας κανουμε λιγη υπομονη αλλα 20αρια χρονια μπορει το 2040 να μας δωσουν κανιβαλλισμενα μπερκ 60 ετων.
Αν υπαρχουν οι ΗΠΑ μεχρι τοτε βεβαια με την σημερινη μορφη.

οσο για τος LCS περιοδικο δημοσιευσε την προσφορα. 4 δις για 4 σκαφη,καμια ναυπηγηση στην ελλαδα και οπλισμος κατωτερος τωνμ Μεκο 200.

Costas
Costas
4 years ago
Reply to  Flanker

Έχεις δίκιο στα πλείστα. Σαφώς πρέπει να ξεκαθαριστεί σύντομα τον αν και υπό ποινές συνθήκες θα μας δωθούν ΑΒ ώστε να προχωρήσουμε στο σχεδιασμό του στόλου μας.
Ωστόσο θα διαφωνήσω από το 7 και κάτω.
7) Οι ΑΒ είναι πλοία που έστω και με σχετικά περιορισμένες δυνατότητες από αυτές που έχουν τώρα, προσφέρουν εκτόξευση των δυνατοτήτων του ΠΝ. Και ο ρόλος τους δεν περιορίζεται στην προστασία αεροπλανοφόρων αλλά από μόνα τους εκτελούν μεγάλο αριθμό αποστολών με δεδομένη επιτυχία.
8) Τα λεφτά που δίνονται στο Ισραήλ προορίζονται για αγορά Αμερικανικών συστημάτων αιχμής σε εξωφρενικά υψηλές τιμές. Άρα επιστρέφουν σε σημαντικό βαθμό στην οικονομία των ΗΠΑ. Επίσης με αυτό τον τρόπο έχουν ένα ισχυρό πειθήνιο βραχίονα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους στην πιο ασταθή και πολύτιμη περιοχή του πλανήτη. Λίγα τα λεφτά που δίνουν για αυτά που κερδίζουν.
9) 1 δις (αν και θεωρώ θα είναι λιγότερα) για 4 επαρκώς εξοπλισμένες ΑΒ είναι επί της ουσίας τζάμπα.
10) Η υπομονή και ο στρατηγικός σε βάθος χρόνου σχεδιασμός είναι ΠΑΝΤΑ η σωστή επιλογή.

Kimon
Kimon
4 years ago
Reply to  Flanker

Σε όλα ταAlreigh Burke είναι εκσυγχονισμεναο το aegis στην τελευταία έκδοση, και καλοσυντηρημένα καθώς είναι η ραχοκοκαλιά του Usnavy, σε σχέση με το κόστος μην κόβετε το κείμενο της πτήσης όπως σας βολεύει αλλά όπως είναι όλο , τέλος αν είστε αντίθετος σε ότι έχει να κάνει με US μεριά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι λάθος για το ΠΝ..

flashg
flashg
4 years ago

Πάντως σοβαρά τώρα αν αυτό δεν είναι ένα clickbait από την πτήση και είναι σοβαρές σκέψεις επιτελών τότε τα πράγματα είναι πάρα πολύ χειρότερα από ότι φαντάζομαι.

Dash5
Dash5
4 years ago

Ναι μεν αλλα δεν συμφωνειτε με την αποψη του?
Οχι για το clickbait φυσικα αλλα για την συγχηση που επικρατει στα επιτελεια αν αληθευει αυτη η ειδηση?
Ειναι σα να λεμε στην ΠΑ οτι ξαφνικα θα παρουμε 3 μοιρες μτχ F15 κ 2 μοιρες νεα rafale. Ποσο λογικο φανταζει?
Δεν εχουμε μετα απο τοσα χρονια μαθει κατι οσων αφορα τους εξοπλισμους?

KostasM
KostasM
4 years ago

Το πρόβλημα είναι η πίεση χρόνου.
Χωρίς την ανάγκη για άμεση απόσυρση των S θα έπρεπε να πάρουμε 2+ Bel, να πάρουμε 2+2 A/B, να εκσυγχρονιζαμε τούμπανο τις MEKO.
Με τα χρήματα για τις LCS να πάρουμε αλλά 2 214 και να κάνουμε τούμπανο τις MEKO.
4 Bel,4 A/B,4 MEKO + 7 SV + 6 214 το ΠΝ δεν έχει αντίπαλο στην περιοχή για τα επόμενα 20 χρονια.
Υγ.Γεμίστε τα νησιά με επιπλέον Exocet

Alternative
Alternative
4 years ago

Αν μας δώσει ο Ντόναλντ 4 ΑΒ, κατεβάζω χωρίς δεύτερη σκέψη την αφίσα του Jordan από το δωμάτιο μου και βάζω τη δική του!

MPAMPIS
MPAMPIS
4 years ago
Reply to  Alternative

…..να καρφώνει; 🙂

Alternative
Alternative
4 years ago
Reply to  MPAMPIS

Κλασικά με ανοιχτά τα πόδια!

AESA
AESA
4 years ago
Reply to  MPAMPIS

Ποια ;

Costas
Costas
4 years ago
Reply to  Alternative

Μπα θα έχει γίνει ένα με την πόρτα τόσα χρόνια!

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
4 years ago

Το πλάνο για απόσυρση Arleigh Burke υπήρχε όσο ήταν ζωντανό το πρόγραμμα των Zumwalt. Τώρα πλέον δεν θα αποσυρθεί κανένα, μέχρι το future surface combatant που καρκινοβατεί, στις καλύτερη περίπτωση μιλάμε για το 2030 :
“The Navy will keep every one of its Arleigh Burke-class destroyers in service for 45 years, extending the life of the entire class”
https://news.usni.org/2018/04/12/navy-will-extend-ddgs-45-year-service-life-no-destroyer-left-behind-officials-say
https://www.thedrive.com/the-war-zone/29344/navy-eyes-yet-another-arleigh-burke-destroyer-variant-after-warship-plans-hit-snags
Τα μόνα πλοία που θα αποσυρθούν είναι τα 6 ticonderoga, 2 κάθε χρόνο από το 2020. Αν δεν το ακυρώσει το κογκρέσο όπως έχει ήδη κάνει μια φορά.
https://www.defensenews.com/naval/2017/10/09/the-us-navy-will-start-losing-its-largest-surface-combatants-in-2020/
Γατάκια Αμερικάνοι ακόμα ασχολείστε με ciws όπως phalanx, ram και τώρα laser ???? Μάθετε μπαλίτσα από τα γαλλικά “υπερόπλα” που κάνουν αόρατα τα πλοία τους στις απειλές χωρίς να σπαταλάμε λεφτά σε χαζομάρες lmao
https://www.thedrive.com/the-war-zone/30941/mysterious-laser-turret-appears-on-us-navy-destroyer-uss-dewey

Digenis
Digenis
4 years ago

Σταματα ρεϊ . κατι ακουστηκε για Rapidfire ciws .Και ειναι καλό,μεγαλύτερου διαμετρηματος και διπλου ρολου.Θα ξηλωθουν και τα 20αρια στο υποστεγο των bel και θα μπουν αυτά .

ΙΤΑΛΟΣ
ΙΤΑΛΟΣ
4 years ago
Reply to  Digenis

Καλο φαινεται να ειναι το Rapidfire ciws , απλα ειναι μακετα και πουθενα επιχειρησιακο. Εαν μπουν 2 στην θεση των 20αριων οπως αναφερεις ειναι σουπερ , η thales διαφημιζει οτι πιανει οσο χωρο πιανουν τα 20αρια οποτε θεωρητικα δεν θα υπαρχει θεμα.

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  ΙΤΑΛΟΣ

Νομίζω για τον στρατό τους το έφτιαξαν ,για το ναυτικό θέλει τροποποίηση στο λογισμικό και στους αισθητήρες λογο συνθήκες θαλάσσης …Σε κάθε περίπτωση μπορούν να χρεισιμοποιησουν έτοιμη εμπειρία που έχουν .Δεν χρεαιζετε να ξανα ανακαλύψουν τον τροχό ….. Στην χειροτερη περιπτωση για τους Γαλλους τα millenium,τα phalanx,και το ram ειναι εκει και περιπεμενουν αν δεν τους συμφέρει να βγαλουν εκδοση Rapidfire για το Ναυτικό . Νομίζω θεμα ειχε γινει και με τις Fremm ΗΝ .οι Γαλλοι πρότειναν 20αρια ενω το ΠΝ ήθελε 30αρια … Ίσως για αυτό να έβγαλαν και το rapidfire .

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
4 years ago
Reply to  Digenis

Αυτό που με ενοχλεί είναι η νοοτροπία τους, λες και απευθύνονται σε ιθαγενείς με χάντρες και καθρεφτάκια. “Δεν χρειάζεστε ciws γιατί θα σας δώσουμε το απίστευτο, απόρρητο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου που εξουδετερώνει όλες τις απειλές”

Digenis
Digenis
4 years ago

Πιστεύεις εσυ οτι τόλμησαν να πουν κάτι τέτοιο και αξιωματικό του ΠΝ ?

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
4 years ago
Reply to  Digenis

Δεν ξέρω αν θα εξαναγκαστούν να δεχθούν μια πολιτική απόφαση όπως έγινε με την ταχύτητα στις fremm και στις fti (αν και δεν είναι το ίδιο σοβαρό). Το σίγουρο είναι ότι οι Γάλλοι προσπαθούν να μας το πουλήσουν. Επίσης σίγουρο είναι ότι οι Αμερικάνοι δεν είναι κορόιδα που βάζουν ότι καλύτερο και στον ηλεκτρονικό πόλεμο
https://www.thedrive.com/the-war-zone/29505/the-navys-secretive-nemesis-electronic-warfare-capability-will-change-naval-combat-forever
και στα ciws και 500 τόνους ατσάλι στις fremm. Φαίνεται πως οι Γάλλοι θέλουν να καπελώσουν ένα ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ και ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία αλλά με τα λεφτά των άλλων
https://www.defenseone.com/ideas/2019/11/macrons-nato-brain-death-quote-shows-why-us-has-always-outplayed-france/161209/?oref=d-river
Επίσης στην τελική, εκεί που μετράει, στο οικόπεδο 7 δεν αποδείχθηκαν μόνο οι Ιταλοί ότι είναι κότες, αλλά ούτε η total θα τρυπήσει. Τα παχιά τα λόγια για ναυστάθμους στην Κύπρο και επιστροφή τους στην Α. Μεσόγειο ήταν κοκοκοκο!!!

CKfurious
CKfurious
4 years ago

Ναι αλλα στείλαν και μια ολάκερη Lafayette να κάνει περιπολίες στο οικόπεδο 7 πως το λένε!

Σε παρακαλώ τώρα!

Δεν είδες πως μαζεύτηκαν οι τούρκοι μόλις άκουσαν πως θα έρθει η Lafa?

Επί των Belharra:

Ξανά σημείων πως στο LoI που υπόγραψε η υπουργάρα μας πάμε για πλοίο ΊΔΙΟ με αυτό του γαλλικού ναυτικού για λόγους κόστους και χρόνου παράδοσης

Οι Belharites βεβαια σφυρίζουν αδιάφορα και ονειρεύονται από A70+32 ASTER μέχρι CIWS!!

ShadowMan
ShadowMan
4 years ago
Reply to  CKfurious

Καταλαβαίνεις ότι θα; πιστέψουμε περισσότερο την πτήση σε αυτό το θέμα αντί για εσένα ε? Δεν είναι προσωπικό αλλά άλλο κύρος έχουν οι συντάκτες….

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
4 years ago
Reply to  ShadowMan

Μπορείς να πιστέψεις όποιον θέλεις, εγώ σου έβαλα τι λέει (“The Navy will keep every one of its Arleigh Burke-class destroyers in service for 45 years, extending the life of the entire class”) το us naval institute.
Για να καταλάβεις το κύρος του, επειδή μάλλον δεν το ξέρεις :
“The U.S. Naval Institute has been a fixture at the U.S. Naval Academy since its founding in 1873 by a group of 15 naval officers who began meeting to discuss the serious implications of a smaller, post-Civil War Navy and other matters of professional interest. The Naval Institute’s headquarters on the grounds of the Naval Academy have a commanding view of the Severn River and the cemetery, where lie some of the most prominent heroes in Navy and Marine Corps lore.
The founding vision was to create a forum for the exchange of ideas, to disseminate and advance the knowledge of sea power, and to preserve our naval and maritime heritage. The “proceedings” of those earliest discussions were eventually published and read throughout the fleet. It was in the fleet, at the tip of the sword, where the value of the Naval Institute’s forum was truly felt. The impact of the new organization spread quickly and soon embraced all of the nation’s Sea Services — Navy, Marine Corps and Coast Guard. Today, the Naval Institute boasts more than 100,000 constituents worldwide.”
https://www.usni.org/about-us/history

evaggelos
evaggelos
4 years ago

ολοι ετσι συμπεριφερονται στον εκαστοτε μπατιρι λογικο ειναι δες κ γενικοτερη αντιμετωπιση απο ηπα ρωσια κλπ

Α.Κ.
Α.Κ.
4 years ago

Πολιτικος μηχανικος ειμαι και δεν σκαμπαζω πολλα απο καραβια, αλλα πολλαπλασιασμο ξερω. 4 Α.Β. με 96 θεσεις πυραυλων η καθε μια μας κανουν 384. Με 2 εκ μεσο ορο η καθε στρακαστρουκα βγαινει ενα συνολακι 768εκ και οτι αδειαζει δεν ξαναγεμιζει. Μετα υπολογιζω πως οι 4 Α.Β. χρειαζονται πληρωμα οσο και οι 10 S. Τελος, κανα ελικοπτερακι, ανταλακτικα, καυσιμα, εκπαιδευση, πιθανες επισκευες και αναβαθμισεις (π.χ. υποστεγο ελικοπτερου που καποιες απο τις πρωτες δεν εχουν) κατα την παραλαβη, συν αναβαθμιση των εγκαταστασεων του ναυσταθμου πρεπει να μαζευεται γυρω στο 1,5 δις και βαλε ο λογαριασμος. Αν υποθεσουμε πως πρεπει να εχουμε και κανα αλλο πλοιο για να μην ειμαστε αναγκασμενοι να πεταμε πετρες αν καποια απο τα πλοια των αλλων εμφανισθουν σε αλλα νησια απο αυτα που θα προστατευουν τα Α.Β. η να μην ειμαστε αναγκασμενοι να κυνηγαμε τις κορβεττες τους με 8000 τονους πλοια, τοτε πρεπει να προσθεσουμε στον λογαριασμο και τον εκσυγχρονισμο των ΜΕΚΟ και 3-4 μικροτερα σκαφη τουλαχιστον. Με τορπιλες, 2 Τ-214 και 2 SUPER VITA πρεπει να μαζευεται ενα συνολακι της ταξης των 7-8 δις συντηρητικα. ΜΑΚΑΡΙ, αλλα μου φαινεται απιθανο… Επιπλεον, δεν νομιζω οι Αμερικανοι να αποδεσμευσουν και τους TOMAHAWK. Aρα, αν ειναι επιλογη του Ναυτικου να εχουν την δυνατοτητα κρουσης τα νεα πλοια η επιλογη της Bellh@ra ειναι μονοδρομος. Αυτο σημαινει πως τα 3-4 σκαφη που πρεπει να συμπληρωσουν τους αριθμους ειναι επισης πανακριβα και ξεπερναμε σημαντικα τα 8 δις. Θα ηθελα να ελπιζω πως μπορει να μας παραχωρησουν 1-2 Α.Β. οι Αμερικανοι ομως θεωρω βεβαιο οτι αν συνεβαινε αυτο θα περικοπτονταν αλλα προγραμματα οπως τα Τ-214.

nigozs
nigozs
4 years ago
Reply to  Α.Κ.

No money no honey….δεν θα είναι όλα τα κελιά γεμάτα…όλα θα εξαρτηθούν από τί και πόσα φράγκα θα διαθέσουμε….

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Α.Κ.

υπολόγισε το 1/3 των κελιών να έχουμε γεμάτα

Mageiras
Mageiras
4 years ago
Reply to  sotbak

Δεν έχει όμως λογική να αναλάβουμε τα αυξημένα κόστη αν δεν εκμεταλλευτούμε τις παραπανω δυνατότητες…

Γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να τα γεμίσουμε παση θυσία.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Mageiras

συμφωνώ, αλλά σε πρώτη φάση το κόστος να γεμίσουμε τόσα κελιά είναι μεγάλο. Ας βάλουμε μερικούς ΣΜ-2 και ΕΣΣΜ πάνω ώστε να πάρουμε κεφάλι από τους γείτονες και σιγά σιγά όλα θα γίνουν.

Α.Κ.
Α.Κ.
4 years ago
Reply to  sotbak

Καταλαβαινω την λογικη σας, ωστοσο το παραδειγμα των τορπιλων των Τ-214 δεν προοιωνιζει τιποτα καλο… Επισης, εφ’οσον η συζητηση μας μαλλον στηριζεται σε ευσεβεις ποθους, θα ειχα να προσθεσω πως θα ηταν τεραστιο πλεονεκτημα εαν μας αποδεσμευαν και καποιους SM3. Οι γειτονες μας θα ειχαν σημαντικο προβλημα σε οποιον σχεδιασμο εχουν και βασιζεται στα AWACS και τα τανκερ τους. Με σκαρτα 20εκ$ το κομματι για το bl1 σπρωχνεις τα μεν να τσεκαρουν ανεμοτρατες και γλαρους στην Μαυρη θαλασσα, τα δε να παριστανουν τα βενζιναδικα σε καποια εθνικη οδο τους. Φυσικα γνωριζω πως αποκλειεται κατι τετοιο.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Α.Κ.

ΣΜ-3 τον ξεχνάμε δυστυχώς…..δεν υπάρχει περίπτωση να μας δώσουν γιατί συνιστά σοβαρή ανατροπή της ισορροπίας. Ας μείνουμε σε μερικούς ΣΜ-2 εξελιγμένου μπλοκ. Θα συνιστά μεγάλη αναβάθμιση των ικανοτήτων του στόλου και θα επιβάλλουμε αποκλεισμό περιοχής όπου δει.

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  sotbak

Νομίζω ότι οι SM-3 μπορούν να καταρρίψουν μέχρι και διηειρωτικούς πυραύλους ή και δορυφόρους….
Από Α τοπικό που παίζουμε τώρα, θα μπορούσαμε να βάζουμε κανένα γκολάκι και στο Τσου-Λου. Επομένως δεν νομίζω να πάρουμε τέτοιους πυραύλους ποτέ στα χέρια μας….

Antonis Loukas
Antonis Loukas
4 years ago
Reply to  sotbak

Να με συμπαθάς, αλλά ανατροπή της ισορροπίας, δεν έχει υπάρξει όλα αυτά τα χρόνια; Οι βαλλιστικοί της Τουρκίας, δεν συντελούν στην ανατροπή της; Εκτός και αν παίζουμε τη κολοκυθιά, οπότε εφόσον οι βαλλιστικοί της Τουρκίας, δεν είναι made in USA, τότε δεν πιάνονται στους υπολογισμούς…

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Antonis Loukas

όσο οι ΗΠΑ και το παγκόσμιο ιδεολογικοπολιτικό σύστημα γεωπολιτικής θεώρησης που πρεσβεύουν δεν παίρνουν την απόφαση να αποβάλουν την Τουρκία από το δυτικό σύστημα, παραμένοντας πιστοί στην αγγλοσαξωνική θεώρηση για τον κόσμο που απαιτεί την περιβόητη περικύκλωση της Ρωσίας, μην περιμένεις ΣΜ-3 κλπ καλούδια. Μας δίνουν όμως στα πλαίσια της κρίσης στις σχέσεις τους με την Τουρκία ΣΜ-2, με πληρωμή φυσικά…… Εγώ λέω ας αδράξουμε την ευκαιρία και βλέπουμε στη συνέχεια.

Α.Κ.
Α.Κ.
4 years ago
Reply to  sotbak

Επειδη βλεπω πως το σχολιο μου για τους SM3 εγινε αντικειμενο συζητησης, να επαναλαβω πως ασφαλως και γνωριζω πως ειναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΔΥΝΑΤΟΝ να αποκτησουμε αυτους τους πυραυλους. Λυπαμαι εαν σας εδωσα λαθος εντυπωση. Προθεση μου ηταν να δωσω λιγο “χρωμα” στην απαντηση μου μεσω μιας προφανους υπερβολης. Στο μελλον θα αποφευγω κατι τετοιο. 🙂

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Α.Κ.

Για όνομα του Θεού!!!! Συζήτηση κάνουμε. Καλοδεχούμενες και οι “υπερβολές”

Costas
Costas
4 years ago
Reply to  Α.Κ.

Εύστοχοι οι προβληματισμοί σου. Για να δούμε…

Dash5
Dash5
4 years ago

Πτηση το κανατε λυσα το θεμα λιγακι.
4 ΑΒ κ 2+2 FDI?
Δεν το βλεπω ποτε και ειναι κ ανουσιο.
4 ΑΒ κ 8 gowind ισως.
Πια η χρησιμοτητα κ των 2 πλοιων ταυτοχρονα?
Αν ‘παιζουν’ 4! ΑΒ τοτε παμε για πιο φτηνη ανθυποβρυχιακη φρεγατα χωρις ΑΣΤΕΡ φυσικα.
IVer Huidfeld πχ.
Αλλα κ ΑΒ κ FDI εγω το θεωρω απιθανο εντελως.

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  Dash5

Τα 4 AB και μεκο τις στελνεις Ανατολικη μεσογειο για μεγαλους τσαμπουκαδες ,και τις 4 μπελχαρα μαζι με τον υπολοιπο στολο και κάποιες νεες ναυπηγήσεις τις κρατας στο Αιγαιο … Αντε να δουμε ποιος θα κουνηθεί !!!! Θα πρεπει να μας κραταν με λουρια οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοι να μην αμολήσουμε τον στολο και δαγκωση κάνα μογγολο ..

aris32
aris32
4 years ago
Reply to  Digenis

βρε Διγενη να στειλεις τις μεκο στην αν.μεσογειο; δηλαδη σε ενα στολο με 4+4+4 πλοια των τυπων ΑΒ , bel και μεκο θα στειλεις 2+2 Αβ και bel τις μεκο τις κρατας για αιγαιο μονο ή στελνεις.
επι της ουσιας το ΠΝ για να εχει παρουσια σε αιγαιο και αν.μεσογειο οπως ειχε ερωτηθει πριν καποια χρονια θελει να εχει 16 κυριες μοναδες 12 υποβρυχια και 2 LPD αν σε αυτο βαλουμε και την υποστηριξη της κυπρου. επισης απαιτειται και μια ακομα ταξιαρχια πεζοναυτων στην κρητη . οποτε πρεπει και ο στρατος να κανει αναδιοργανωση και μαλιστα σοβαρη και σωστη .
επισης χωρις ΠΑ μην περιμενουμε σοβαρη παρουσια στην Αν.μεσογειο και τα 40 φ16 της κρητης δεν φτανουν. απαιτουνται ακομα 20 αεροπλανα να εχουν παρουσια στην κρητη και επισης απαιτουνται επιπλεον 2 ασεπε και 2-3 εναεριου ανεφοδιασμου αν πρεπει να εχουμε 24 παρουσια μαχητικων στην περιοχη . δυστυχως η προσφατη ιστορια συγκρουσεων παγκοσμιος εχει δειξει οτι χωρις αεροπορικη υπεροχη δεν μπορεις να εχεις και ναυτικη υπεροχη . σιγουρα ενα ΑΒ ή μια καλα εξοπλισμενη bel θαδωσει μια αλλη πνοη στην αν.μεσογειο αλλα οπως και οι συστοιχιες πατριοτ δεν μπορουν μονες τους να αποτρεψουν της εχθρικη αεροπορια ετσι και τα πλοια απαιτουν παρουσια αεροποριας και μαλιστα ικανης. οποτε για εμενα πρεπει να χαραχθει σχεδιο και στρατηγικη σε ολα τα επιπεδα. το υπ.αμ πρεπει να δημιουργησει μια υπηρεσια που να τρεχει σε ολα τα συμμαχικα εθνη και να ψαχνει μεταχειρισμενα συστηματα που μπορουν να δωσουν πραγματα στις ΕΔ. δεν εχουμε την πολυτελεια να αγοραζουμε τα παντα καινουρια. αλλα μπορουμε να εκμεταλλευτουμε αλλες πηγες και να κατευθυνουμε τα οποια χρηματα εχουμε σε αγορες στοχευμενων οπλικων συστηματων με εμφαση στην αεροπορια. δυστυχως το μπατζετ δεν πρεπει να γινεται δια του τρια πλεον. το 50 πρεπει να πηγαινει αεροπορια το 35 ναυτικο και το 15 στρατο με εμφαση στις ειδικες δυναμεις πυροβολικο ΑΣ και εφεδρεια/εθνοφυλακη. τα υπολοιπα οπλα καλο θα ειναι να σκεφτονται οτι θα αργησουν να δουν νεο υλικο και θα πρπεει να βολευτουν με μεταχειρισμενα υλικα,

Dash5
Dash5
4 years ago
Reply to  Digenis

ε ναι φιλε μου κ εγω πιστευω αυτη θα ειναι η κατασταση.
Αλλα γιαυτο δεν το θεωρω πιθανο.
Ασε που μου φαινεται δυσκολο να σηκωσουμε 4 ΑΒ σαν οικονομια κ μεγεθος ΠΝ ετσι οπως το παμε.
Ποσους ΣΜ2 μπορει να καθογηγει ταυτοχρονα το ΑΒ γνωριζει καποιος?

ο ασχετος
ο ασχετος
4 years ago
Reply to  Dash5

4?

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  Dash5

Μιλαμε για το AN/SPG-62 fire-control radar .Ψαχνω αλλά δεν βρίσκω … Σε καθε περιπτωση στην τερματικη φαση ο πυραυλος εχει δικο του ρανταρ .

ο ασχετος
ο ασχετος
4 years ago
Reply to  Digenis

ο C

George
George
4 years ago
Reply to  Dash5

Οντως είναι παράλογο! Το αναμενόμενο αν πηγαίναμε σε ΑΒ ή Tico θα ήταν 4 Gowind (αντί για 2 bel) με ESSM (όπως των ΗΑΕ) και ίσως και TACTICOS
Και ναυπήγηση της πρώτης Γαλλιά και τις άλλες 3 εδώ όπως είναι το πακετάκι που πουλάνε διεθνώς και με μεγάλη επιτυχία οι Γάλλοι

Thras
Thras
4 years ago

Μπράβο στην ΠΤΗΣΗ για τις πληροφορίες της και την μετριοπάθεια που τις μεταδίδει!

Ας ελπίσουμε όλοι για το καλό της Ελλάδας, τα σενάρια να γίνουν πράξη σύντομα…

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Μπορούμε να πάμε τώρα σε Ευρωκορβέτες αντί για Gowind/FCX-30!

Όταν έγινε η αγορά των 3 φρεγατών FDI HN στο Πολεμικό Ναυτικό (αντί 4 συν "ενδιάμεση λύση" μεταχειρισμένων σκαφών συν τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -