11.8 C
Athens
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗBIG SHIPS AT BAY: Sejong ο Μέγας, "ο Κορεάτης Γίγας"

BIG SHIPS AT BAY: Sejong ο Μέγας, “ο Κορεάτης Γίγας”

Συνεχίζοντας μεθοδικά ένα πρόγραμμα ναυπηγήσεων για κυριαρχία στις ανοιχτές θάλασσες, ως μέσον αποτροπής και προβολής ναυτικής ισχύος που θα αυξήσει την ακτίνα ασφαλείας από τις κορεατικές ακτές, το Κορεατικό Ναυτικό εξελίσσει το πρόγραμμα KDX-III (Korean Destroyer e-X-perimental).

Η κλάση “Sejong ο Μέγας” περιλαμβάνει τρία αντιτορπιλικά με το πρώτο να καθελκύεται το 2007 και το τελευταίο το 2011 από τα ναυπηγεία της Huyndai και της Daewoo. Το πολεμικό των 8.000 τόνων (εκτόπισμα πλήρες: 11.000 τόνοι) έχει μήκος 166 μέτρα, πλάτος 21,4 και βύθισμα 2,4 και στοίχισε μόλις $923 εκ. δολάρια χάρη κυρίως στη χρήση υπαρχουσών τεχνολογιών και συστημάτων (είναι το φθηνότερο AEGIS που ναυπηγήθηκε ως τώρα).

Παρόλα αυτά, το πλοίο φέρει το ραντάρ AEGIS AN/SPY-1(V) κι 128 κελιά κάθετης εκτόξευσης από τα οποία τα 80 είναι για πυραύλους SM-2 Blk.IIIA & Blk.IIIB. Ο υπόλοιπος φόρτος αναφέρεται σε 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους SSM-700K Hae Sung (αντίστοιχους των Harpoon), ανθυποβρυχιακούς Hong Sahng-uh (K-ASPROC) και cruise Hyunmoo-3 (αντίγραφα των Tomahawk). Πέραν αυτών, φέρουν ένα πυροβόλο 5″ Mk45 mod.4, ένα CIWS Goalkeeper 30mm, ένα CIWS RAM Blk1 (το πρώτο πλοίο AEGIS με σύστημα RAM) καθώς και δύο τριπλούς Α/Υ τορπιλοσωλήνες K745 LW Cheong Sahng-uh, ενώ το ελικοδρόμιο μπορεί να φιλοξενήσει στο υπόστεγό του 2 ελικόπτερα SH-60 Seahawk ή Super Lynx.

Τα αντιτορπιλικά κλάσης “Sejong o Μέγας” είναι από τα μεγαλύτερα της κλάσης τους, και τα πιο βαριά οπλισμένα, αφού με 128 κελιά ξεπερνούν τον φόρτο τόσο των Arleigh Burke (96), των Ticonderoga (12), των κινεζικών Type 055 (112) και των ιαπωνικών Atago (96). Τυπικά τα ξεπερνά η ρωσική κλάση Kirov (έως 352 πύραυλοι κάθε είδους) αλλά σίγουρα τα κορεατικά πλοία πρωτοστατούν σε επίπεδο τεχνολογίας.

Πέραν αυτών, έχουν πλήρωμα: 300 ατόμων, κίνηση COGAG με 4 στρόβιλους General Electric LM-2500 που κινούν 2 προπέλες, μέγιστη ταχύτητα 30 κόμβους και αυτονομία 5.500 ν.μ.

Το 2013 υπήρχε η πρόταση να επανεξοπλιστούν με πυραύλους SM-3 ώστε μαζί με τα χερσαία συστήματα THAAD, που οι ΗΠΑ μεταφέρουν στη Ν. Κορέα, να αποτελέσουν το ναυτικό σκέλος της κορεατικής αντιπυραυλικής ασπίδας.

2 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Iomar
Iomar
3 years ago

Καλησπέρα,

1 δισεκατομμύριο το ένα;

Σαν να λέμε δηλαδή θα μπορούσαμε να αγοράσουμε τέσσερα (ακόμη και σε βάση 3+1) και να εκσυγχρονίσουμε και τις Meko;

Ακολουθεί η πρότασή μου για να αποκτήσουμε το ισχυρότερο αντιτορπιλικό στον κόσμο, μεγέθους που ικανοποιεί ακόμη και το “κριτήριο Αβέρωφ”:

  1. Εφόσον είναι οικονομικά εφικτό, αλλαγή του ραντάρ με τοποθέτηση του AN/SPY-7(V).
  2. Αντικατάσταση του K-VLS στην πρύμνη από συνδυασμό Sylver A70 και ExLs,
  3. Αντικατάσταση των Goalkeeper και RAM από τρία RapidFire naval (Ένα στην πλώρη, από ένα στις δύο πλευρές του υπόστεγου ελικοπτέρων).
  4. Προσθήκη σόναρ τρόπιδας και CAPTAS-4.
  5. Αντικατάσταση του πυροβόλου της BAE από το ελαφρύτερο αντίστοιχο Vulcano.
  6. Αντικατάσταση των τορπιλοσωλήνων από δύο διπλούς 553mm, ο καθένας από τους οποίους θα φέρει δύο τορπίλες 324mm. (Για όσους θα το βρουν παράξενο, υπάρχει ήδη το προηγούμενο των σουηδικών υποβρυχίων που υιοθέτησαν παρόμοια τεχνική για τορπίλες 400mm).

Σε σχέση με τις υπόλοιπες παραμέτρους του προγράμματος:

  1. Θα πρέπει να επιδιωχθεί ο εκσυγχρονισμός των MEKO σε όποιο ναυπηγείο είναι αυτό εφικτό, σε συνεργασία με την ONEX.
  2. Να αναλάβει ο κατασκευαστής μέρος των εργασιών εκσυγχρονισμού και βελτίωσης του ναυστάθμου Σαλαμίνας ώστε να υποδέχεται τουλάχιστον δύο εκ των πλοίων.
  3. Να αναλάβει ο κατασκευαστής και πάλι σε συνεργασία με την ONEX και τους σχεδιαστές της ALS 90, την βιομηχανοποίηση του σχεδίου για μελλοντική – σε μεσοπρόθεσμη βάση – αντικατάσταση των ΤΠΚ, με υποχρέωση προσφοράς σταθερής τιμής που δεν θα ξεφεύγει αυτής των κορβετών τύπου Baynunah (https://en.wikipedia.org/wiki/Baynunah-class_corvette).
Last edited 3 years ago by Iomar
Iomar
Iomar
3 years ago
Reply to  Iomar

Καλησπέρα,

Με ‘τύφλωσε’ η τιμή του γίγαντα και δεν πρόσεξα τα λάθη του άρθρου:

  1. Το βύθισμα του πλοίου είναι 6,25 μέτρα, όχι 2,4.
  2. Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με 128 κελιά κάθετης εκτόξευσης – 48 κελιά Mk41 στην πλώρη, 32 Mk41 στην πρύμνη και 48 K-VLS επίσης στην πρύμνη – και όχι 128 πυραύλους. Το τι μπορεί να φορτωθεί σε καθένα από αυτούς είναι επιλογή του ναυτικού.
  3. Ο συγγραφέας του άρθρου ξεχνά να συνυπολογίσει στο οπλικό φορτίο τους 16 SSM-700K Hae Sung και τους 21 RAM που φορτώνονται στον αντίστοιχο εκτοξευτή.
Last edited 3 years ago by Iomar
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Προστασία του Αιγαίου με πυραύλους PrSM από MLRS A2

Στις 19 Νοεμβρίου 2024, η Lockheed Martin, σε συνεργασία με τον Στρατό των ΗΠΑ, ολοκλήρωσε με επιτυχία μια ακόμη δοκιμή για την πιστοποίηση έναρξης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Ναυτικό ισοζύγιο στο Αιγαίο: πως οι Τούρκοι εκσυγχρονίζουν τις δικές τους MEKO 200TN – Μέρος B΄

Του Βασίλη Παπακώστα. Πρώτη δημοσίευση «Πτήση» 47, Απρίλιος 2024 Στο πρώτο μέρος του άρθρου εξετάσαμε  το πρόγραμμα ΕΜΖ (Εκσυγχρονισμού Μέσου Ζωής) των τουρκικών φρεγατών MEKO...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -