38.6 C
Athens
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήUAVΗ μεγαλύτερη επίθεση σε βρετανικό πολεμικό από τον πόλεμο των Falklands, 7...

Η μεγαλύτερη επίθεση σε βρετανικό πολεμικό από τον πόλεμο των Falklands, 7 στόχους κατέρριψε το HMS Diamond

Ο Υπουργός Άμυνας Grant Shapps της Βρετανίας ευχαρίστησε σήμερα το πλήρωμα του HMS Diamond για την “ηρωική” του προσπάθεια χτες στην Ερυθρά Θάλασσα. Η δήλωση του Shapps είχε ως εξής: “Χθες είδαμε τη μεγαλύτερη επίθεση σε πολεμικό πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού εδώ και δεκαετίες. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το πλήρωμα του HMS Diamond για την ηρωική τους υπηρεσία στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς συνεχίζουν να υπερασπίζονται αθώες ζωές και το παγκόσμιο εμπόριο από αυτές τις ανυπόφορες επιθέσεις των Χούθι. Η επιτυχημένη καταστροφή επτά εισερχόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών επίθεσης ήταν μια ισχυρή επίδειξη της εξειδίκευσης, της γενναιότητας και της ηγεσίας όλων των ναυτικών επιβαινόντων και μια αδιαμφισβήτητη επίδειξη της σημασίας ολόκληρου του Βασιλικού Ναυτικού στη διατήρηση της ασφάλειας της Βρετανίας από τις αυξανόμενες απειλές”.

Η επίθεση στο HMS Diamond (και σε άλλα πλοία)

Το HMS Diamond, μαζί με πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, αντιμετώπισαν από κοινού, τη μεγαλύτερη επίθεση των Χούθι (υποστηριζόμενων από το Ιράν) στην Ερυθρά Θάλασσα μέχρι σήμερα. Το βρετανικό πλοίο κατέστρεψε πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επίθεσης με τα πυροβόλα του και τους πυραύλους ASTER 15/30. Η φατρία των Χούθι εξαπέλυσε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) και αντιπλοϊκούς πυραύλους στοχεύοντας τις θαλάσσιες οδούς που περνούν δεκάδες εμπορικά σκάφη κάθε στιγμή, αλλά και τα αμερικανικά και βρετανικά πλοία.

Η δύναμη που πήρε μέρος στην αντιμετώπιση της επίθεσης περιελάμβανε εκτός από το HMS Diamond, το αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69), το USS Gravely (DDG 107), το USS Laboon (DDG 58) και το USS Mason (DDG 87). Το αποτέλεσμα ήταν η κατάρριψη 18 UAV, δύο πυραύλων κρουζ (ουσιαστικά πρόκεται για αντιπλοϊκούς πυραύλους) και έναν αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο, με ταυτόχρονη αεροπορική υποστήριξη από F/A-18 από το USS Dwight D. Eisenhower.

Στο Χ, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανέρτησε την εξής δήλωση:

Στις 9 Ιανουαρίου, περίπου στις 9:15 μ.μ. (ώρα Σαναά), οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι εξαπέλυσαν μια σύνθετη επίθεση μη επανδρωμένων οχημάτων εναέριας επίθεσης μίας κατεύθυνσης (OWA UAV) σχεδιασμένων από το Ιράν, αντιπλοϊκών πυραύλων κρουζ και ενός αντιπλοϊκού βαλλιστικού πυραύλου από περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, προς διεθνείς θαλάσσιες οδούς όπου δεκάδες εμπορικά σκάφη διέσχιζαν. Δεκαοκτώ OWA UAV, δύο αντιπλοϊκοί πύραυλοι κρουζ και ένας αντιπλοϊκός βαλλιστικός πύραυλος καταρρίφθηκαν με συνδυασμένη προσπάθεια των F/A-18 από το USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69), και πυραύλους που εκτόξευσαν το USS Gravely (DDG 107), το USS Laboon (DDG 58), το USS Mason (DDG 87) και το βρετανικό HMS Diamond (D34). Αυτή είναι η 26η επίθεση των Χούθι σε εμπορικές θαλάσσιες οδούς στην Ερυθρά Θάλασσα από τις 19 Νοεμβρίου. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές.

Αυτό δεν ήταν το “βάπτισμα του πυρός” για το HMS Diamond, καθώς το πολεμικό πλοίο είχε ήδη καταρρίψει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος επίθεσης που εκτοξεύτηκε και είχε στόχο  εμπορικά πλοία στην περιοχή. Οικονομικές επιπτώσεις

Οι επιθέσεις των Χούθι έχουν ήδη προκαλέσει σημαντικές διαταραχές στο θαλάσσιο εμπόριο κατά μήκος της διαδρομής Μπαμπ ελ Μαντέμπ. Οι ναυτιλιακές εταιρείες Maersk και Hapag-Lloyd έχουν αναστείλει προσωρινά τις δραστηριότητές τους στην περιοχή. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές καθυστερήσεις στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και αυξήσεις των ναύλων. Με το 10% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου να διέρχεται από τη διαδρομή αυτή, ο αντίκτυπος θα ήταν σημαντικός. Επιπλέον, οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις για ζημιές πλοίων και φορτίων θα μπορούσαν να αυξηθούν δραματικά εάν οι επιθέσεις συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό. Αυτό θα μεταφραστεί σε υψηλότερα ασφάλιστρα για τους πλοιοκτήτες.

Ανθρωπιστικές συνέπειες

Εκτός από τις οικονομικές επιπτώσεις, οι επιθέσεις απειλούν επίσης τη ροή βοήθειας στην περιοχή. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε ότι η αναστολή των θαλάσσιων μεταφορών θα μπορούσε να διακόψει τις παραδόσεις τροφίμων σε περιοχές της Υεμένης που βασίζονται σε εισαγόμενη βοήθεια. Αυτό θα επιδείνωνε περαιτέρω την ήδη τρομερή ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα, όπου εκτιμάται ότι περίπου 16 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται ήδη σε σοβαρή ανάγκη και χρήζουν άμεσης βοήθειας.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσο κοστίζει ένα νέο υποβρύχιο – η κρίσιμη ελληνική αγορά που καθυστερεί

Υψηλής επένδυσης είναι κάθε αγορά σύγχρονου συμβατικού υποβρυχίου, μεσαίου μεγέθους, και όσο περνάνε τα χρόνια, μάλλον θα γίνεται και ακριβότερη. Και αυτό αναζητούμε να...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

H έκπληξη του “Κίμωνα”

Πολλά έχουν γραφεί από χθες, μετά την αποτύπωση (από εναέρια άποψη) της πλώρης της  (μελλοντικής και υπό κατασκευή ακόμη) φρεγάτας "Κίμων", που δείχνει το...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -