Τρία σκάφη του ουκρανικού Ναυτικού που είχαν κατασχεθεί από τους Ρώσους έναν χρόνο νωρίτερα κατά την «ναυμαχία της Αζοφικής» επεστράφησαν τελικά στην Ουκρανία. Τώρα αν πούμε ότι επεστράφησαν μόνο τα… σκάφη ίσως να μην είναι ακριβώς υπερβολή.
Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι οι κανονιοφόροι «Νίκοπολ» και «Μπερντιάνσκ» και το ρυμουλκό «Γιάνι Κάπου» είχαν απογυμνωθεί από ο,τιδήποτε χρήσιμο: όπλα, ηλεκτρονικός εξοπλισμός ναυτιλίας, λάμπες, πρίζες, ακόμη και οι τουαλέτες έλειπαν! Ήταν δε σε τέτοια κατάσταση που χρειάσθηκε να ρυμουλκηθούν στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, Οτσάκιβ.
Τα σκάφη υποδέχθηκε ο ίδιος ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το υπουργείο Άμυνας πάντως διέταξε έρευνα για την κατάσταση στην οποία φέρεται να παραδόθηκαν προκειμένου τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν να χρησιμοποιηθούν για τον «δικαστικό έλεγχο των ενεργειών της Ρωσίας στα ουκρανικά και διεθνή δικαστήρια» όπως ανακοίνωσε ο Ναύαρχος Ίχορ Βόροτσενκο.
Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (ФСБ) στην οποία υπάγεται η Συνοριοφυλακή απαντά… χαλαρά ότι τα πλοία επεστράφησαν «σε φυσιολογική κατάσταση» και αρνείται τους βανδαλισμούς. Ρωσικό χιούμορ –εάν ισχύουν οι ουκρανικοί ισχυρισμοί– και ένα μήνυμα προς την ουκρανική πλευρά;
Υπενθυμίζεται ότι τα τρία σκάφη αιχμαλωτίσθηκαν στις 25 Νοεμβρίου 2018 πλησίον των Στενών Κερτς στο σοβαρότερο μέχρι στιγμής επεισόδιο της αντιπαράθεσης Μόσχας-Κιέβου μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Ο Πορθμός του Κερτς, ο οποίος χωρίζει την ρωσική ενδοχώρα από την Κριμαία, αποτελεί την μόνη διέξοδο από την Αζοφική Θάλασσα όπου η Ουκρανία διαθέτει πόλεις και λιμάνια και ως εκ τούτου δεν δύναται να μην έχει πρόσβαση.
Σύμφωνα με την ρωσική εκδοχή, τα ουκρανικά σκάφη εισήλθαν παράνομα στα χωρικά της ύδατα –κάτι που η ουκρανική πλευρά αρνείται. Μάλιστα οι Ρώσοι τότε είχαν ανοίξει πυρ τραυματίζοντας αρκετούς Ουκρανούς ναύτες.
Τελικά τα πληρώματα απελευθερώθηκαν τον Σεπτέμβριο σε ανταλλαγή κρατουμένων αμφοτέρων πλευρών, μια πολυαναμενόμενη κίνηση εν όψει της συνάντησης Πούτιν-Ζελένσκιι στις 9 Δεκεμβρίου στο Παρίσι με σκοπό το τέλος των εχθροπραξιών στην ανατολική Ουκρανία.
Αλέξανδρος Θεολόγου
Διαβάστε επίσης