36 C
Athens
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΗ «Πτήση» παρούσα στη γιγάντια γαλλική άσκηση Cormoran-2021

Η «Πτήση» παρούσα στη γιγάντια γαλλική άσκηση Cormoran-2021

Για πρώτη φορά στην ιστορία τους οι χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις της Γαλλίας και τρία από τα συντάγματα ελικοπτέρων μάχης της Γαλλικής Αεροπορίας Στρατού (ALAT) συμμετέχουν σε διακλαδική άσκηση τέτοιων διαστάσεων. Η δραστηριότητα, με το όνομα Cormoran-2021, ξεκίνησε από την μεσογειακή ακτή στη Hérault, στις 27 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να διαρκέσει έως και τις 15 Οκτωβρίου, περιλαμβάνοντας διάφορες ενδιάμεσες φάσεις.

Η άσκηση εμπλέκει ελικόπτερα της 4ης Αεροπορικής Ταξιαρχίας Μάχης, που είναι ο κύριος κορμός της ALAT, με 370 άνδρες και γυναίκες, ενώ από την πλευρά του Marine Nationale έχουν διατεθεί για πρώτη φορά ταυτόχρονα σε άσκηση δυο από τα τρία πλοία αποβατικής κρούσης-προβολής ισχύος κλάσης Mistral.

Η Cormoran-2021 έχει ως στόχο την απόκτηση πλήρους διαθεσιμότητας σε επιχειρήσεις του είδους για 300 καινούργια στελέχη του 1ου , 3ου  και  5ου Συντάγματος  της Ταξιαρχίας, με τη συμμετοχή τους σε αποστολές υψηλού ρεαλισμού, ημέρα και νύκτα, εντός της διοίκησης της ναυτικής ομάδας αεροκίνησης GNAM (Groupe Naval Aéromobile), που διατηρεί η Γαλλία.

Η διοίκηση των επιχειρήσεων είναι ευθύνη του μικτού επιτελείου  της γαλλικής αεροναυτικής δύναμης ταχείας αντίδρασης FRMARFOR (Force Aéromaritime Française de Réaction Rapide), η οποία επίσης ασκείται για ανανέωση της διαθεσιμότητάς της. Το επιτελείο έχει αναπτυχθεί πάνω στο Tonnerre, κάνοντας χρήση των υποδομών διοίκησης & ελέγχου που είναι ενσωματωμένες στην κλάσης Mistral. Η διοίκηση της GNAM βρίσκεται την περίοδο αυτή υπό τον υποναύαρχο Christophe Cluzel, ενώ υποδιοικητής της είναι ο ταξίαρχος Frédéric Barbry.

Η άσκηση εμπλέκει οκτώ επιθετικά ελικόπτερα Tiger HAP attack, οκτώ Gazelle, έξι NH90TTH και δυο Puma της ALAT, ενώ η Γαλλική Αεροπορία Ναυτικού έχει διαθέσει αποκλειστικά για την δραστηριότητα τέσσερα μαχητικά της σε ρόλο εχθρικής απεικόνισης. Πέραν των  επιχειρήσεων αεραποβατικής κρούσης, αρκετά από τα σενάρια της Cormoran-2021 αφορούν στην προσβολή από αέρος των δυο μεγάλων αποβατικών (PHA) FS Tonnare (L9014) και FS Mistral (L9013) και την απόκρουσή τους. Σε αυτή τη διάσταση το Γαλλικό Ναυτικό έχει διαθέσει αριθμό πλοίων συνοδείας και προστασίας, ανάμεσά τους τη φρεγάτα (ουσιαστικά αντιτορπιλικό) αεράμυνας Forbin και την φρεγάτα πολλαπλών ρόλων Auvergne.

Η Cormoran-2021 αποτελεί μέρος μιας σειράς ασκήσεων μέσης και μεγάλης κλίμακας των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων αυτή την περίοδο. Η 4η Αεροπορική Ταξιαρχίας Μάχης για παράδειγμα, αμέσως μετά την Cormoran-2021, στις 16 Οκτωβρίου θα υλοποιήσει την άσκηση Baccarat-2021, με επιχειρήσεις αεροκίνησης σε χερσαίο περιβάλλον και βολές με πραγματικά πυρά.

Η «Πτήση» είναι προσκεκλημένη και παρακολουθεί αμφότερες τις δυο γαλλικές ασκήσεις, ενώ ρεπορτάζ μας θα υπάρξει σε επόμενα τεύχη και από τις διαδικτυακές μας σελίδες.

 

Babak Taghvaee

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσο κοστίζει ένα νέο υποβρύχιο – η κρίσιμη ελληνική αγορά που καθυστερεί

Υψηλής επένδυσης είναι κάθε αγορά σύγχρονου συμβατικού υποβρυχίου, μεσαίου μεγέθους, και όσο περνάνε τα χρόνια, μάλλον θα γίνεται και ακριβότερη. Και αυτό αναζητούμε να...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

H έκπληξη του “Κίμωνα”

Πολλά έχουν γραφεί από χθες, μετά την αποτύπωση (από εναέρια άποψη) της πλώρης της  (μελλοντικής και υπό κατασκευή ακόμη) φρεγάτας "Κίμων", που δείχνει το...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -