38.6 C
Athens
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΑΠΟΨΗ: To ΠΝ γράφει εκ νέου Ιστορία με τους SPIKE NLOS στις...

ΑΠΟΨΗ: To ΠΝ γράφει εκ νέου Ιστορία με τους SPIKE NLOS στις κανονιοφόρους του

 

Μπορεί τα πλοία του Πολεμικού μας Ναυτικού να είναι παλιά, μπορεί οι άνθρωποι που τα στελεχώνουν να δουλεύουν 25 ώρες κάθε μέρα για να τα έχουν ετοιμοπόλεμα, αλλά καμία σχέση δεν έχει αυτή η εικόνα με τη νοοτροπία του Πολεμικού μας Ναυτικού. Ένα Ναυτικό που ποτέ δεν έχει ηττηθεί, και όποτε κλήθηκε να πολεμήσει, πολέμησε και νίκησε με ότι είχε στη διάθεσή του. Και που φυσικά, νίκησε και πέρσι το καλοκαίρι, κινητοποιώντας το 100% των μονάδων του.

Το Πολεμικό Ναυτικό δείχνει ενδιαφέρον για τον πύραυλο Spike ER/NLOS;

Η νοοτροπία των Αξιωματικών του ΠΝ αποτυπώνεται στις αποφάσεις που έχουν πάρει τον τελευταίο αιώνα. Από την αγορά του “Αβέρωφ”, στον επανεξοπλισμό με τα πενιχρά μέσα του Μεσοπολέμου, με τα πλοία που σήκωσαν το βάρος μετά την Απελευθέρωση. Αλλά η λοσμογονία ήρθε με τις γαλλικές Combattante II με τους εκπληκτικούς κι ανίκητους για την εποχή τους MM38 Exocet, με τα υποβρύχια κλάσης 209/1100 και τις τορπίλες SST-4. Σκεφτείτε ότι τη δεκαετία του ’70, το ΠΝ είχε πλοία του Β’ Παγκοσμίου, αλλά οι άνθρωποι του επέλεξαν ότι πιο καινοτόμο υπήρχε.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Εμπροσθοβαρές το πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, Rafale, MH-60R, SPIKE NLOS, Rampage κα εντός του 2021

Δεν σταμάτησαν εκεί. Έφτιαξαν τις Combattante IIΙb με τους Penguin Mk2 (άλλη καινοτομία της εποχής, ενώ ήδη οι Combattante IIIa είχαν οπλισμό… φρεγάτας, με 2 (!) OtoMelara, 2 πυροβόλα Εmerlec, 4 MM48 Exocet, και προηγμένο για την εποχή ΣΕΠ. Δεν συζητάμε τι σήμαινε για το Αιγαίο η αγορά των 2 Kortenaer. Όπως θα αποκαλύψουμε το ΠΝ θα προχωρούσε τότε και στην αγορά περισσότερων πλοίων, αλλά η κίνηση σταμάτησε με την αλλαγή της κυβέρνησης το 1981.

ΑΠΟΨΗ: Ποια Οπλικά Συστήματα θα θέλαμε από το Ισραήλ (ΜΕΡΟΣ B’, Πολεμικό Ναυτικό)

Λίγο όμως αργότερα, το 1988, το ΠΝ “δημιούργησε” τότε την καλύτερα οπλισμένη φρεγάτα πολλαπλών ρόλων στον κόσμο, τη ΜΕΚΟ200ΗΝ. Σκεφτείτε τα πλοία του 1988, και δείτε τι έβαλαν “πάνω” από το ΠΝ. Επίσης, το ΠΝ δεν έπεσε στην “παγίδα” του SH-2 Seasprite,αλλά αγοράσε το κορυφαίο τότεελικόπτερο, S-70B6 ASW. Και σα να μην έφτανε αυτό, τα εξόπλισε και με πυραύλους Penguin!

Nαυτική έκδοση του Spike

Τέλη της δεκαετίας του ’90, το ΠΝ επέλεξε τα υποβρύχια 214ΗΝ, τη στιγμή που η έννοια ΑΙΡ ήταν τελείως άγνωστη σε όλους. Σήμερα, 20 χρόνια μετά, οι αντίπαλοι δεν ξέρουν που θα εμφανιστεί η τορπίλη που θα τους βυθίσει. Τα υποβρύχιά μας πέρσι, έγραψαν ιστορία, είτε είχαν 50 χρόνια στην πλάτη τους, είτε 5.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Σημαντική προμήθεια Spike NLOS έρχεται στη Βουλή αύριο

Αν θυμάστε καλά, το 2005 και μετά, το ΠΝ σχεδίασε την απόλυτη φρεγάτα. Όχι την απόλυτα ανθυποβρυχιακή, ούτε την απόλυτη αντιαεροπορική, αλλά την απόλυτη γενικά. Η FREMM HN θα ήταν ένα πλοίο με κορυφαίες δυνατότητες σε όλα τα επίπεδα αν είχε αγοραστεί. Είναι δε τόσο πετυχημένο σχέδιο που θα είναι η νέα φρεγάτα του USN για τα επόμενα 40 χρόνια. Αυτό τα λέει όλα.

SON DAKIKA HABERI στην Τουρκία η είδηση της απόκτησης SPIKE NLOS από την Ελλάδα

Φτάνουμε στο σήμερα, αλλά όχι για να εξετάσουμε την αγορά των νέων φρεγατών (θα μιλήσουμε σε 2η φάση). Θα ασχοληθούμε με την αγορά των NAVAL SPIKE NLOS που αγόρασε το ΠΝ. Μπορεί να φαίνεται μια ήσσονος σημασίας απόφαση, μπροστά στις αγορές των Romeo,  FDI HN Και Gowind. Αλλά είναι χαρακτηριστικό της νοοτροπίας του ΠΝ. Η αγορά των SPIKE NLOS, και η τοποθέτησή τους στα ελληνικά Littoral Combat Ships, κατά κόσμον, κανονιοφόρους, δίνει μια εικόνα της σκέψης που έχει περάσει από τον Κουντουριώτη μέχρι σήμερα.

SPIKE NLOS: Η Ελλάδα προχωρά σε άμεση αγορά συστημάτων για τον ΕΣ (τροχοφόρα, AH-64A) αλλά και το ΠΝ!

Τι σημαίνει λοιπόν ο SPIKE NLOS; Καταρχάς, ας δούμε τι σημαίνει κανονιοφόρος. Η τελευταία, χαμηλής ταχύτητας, λόγω των diesel που έχει, είναι το πολυεργαλείο του ΠΝ στο Ανατολικό Αιγαίο. Αντί για τα υποεξοπλισμένα περιπολικά του Λιμενικού, το ΠΝ έχει σε προκεχωρημένες θέσεις ισχυρά οπλισμένα πλοία, που αν χρειαστεί, θα “βάλουν στη θέση τους τις τουρκικές προκλήσεις”. Εντάξει, δεν έχουν πυραύλους εναντίον πλοίων, αλλά μια χαρά κάνουν τη δουλειά τους.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Εκσυγχρονισμός των ελληνικών Apache ΑΗ-64Α+ από την ισραηλινή Elbit, SPIKE NLOS από τη Rafael και ανταλλακτικά από ΗΑΕ!

Τα 4 τελευταία πλοία που φτιάχτηκαν στην Ελλάδα, έχουν ΚΠΜ TACTICOS, εξελιγμένους αισθητήρες, και είναι πολύτιμα πλοία για το ΠΝ. Το θέμα είναι πως πλέον ο οπλισμός τους τους στερεί έναν πιο ενεργό ρόλο στην άμυνα του Αιγαίου. Φυσικά, δεν μπορούν να είναι ΤΠΚ (Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνομένων Βλημάτων) καθώς δεν είναι ταχέα, αλλά μπορούν να παίξουν το δικό τους ενεργό ρόλο σε μια σύγκρουση.

Βίντεο: Βολές Spike από σκάφη του Αζερμπαϊτζάν

Τα πλοία αυτά, με το χαμηλό βύθισμα, τη μεγάλη εμβέλεια, τις δυνατότητες απόκρυψης σε κάθε σημείο του Αρχιπελάγους, έχουν πληρώματα που ξέρουν τις θάλασσες στην περιοχή καλύτερα κι από τους ντόπιους ψαράδες. Ξέρουν που θα “κρυφτούν” οι εχθρικές μονάδες στόλου, θα πλησιάσουν τόσο πολύ, και τα υπόλοιπα θα τα κάνει το OtoMelara. Καταλαίνει κάποιος τι “επίδραση” μπορεί να έχουν 30 με 40 βλήματα των 76 χιλιοστών ακόμη και σε ένα πλοίο με μέγεθος ΜΕΚΟ200; Σκεφτείτε το ίδιο σε μια πυραυλάκατο (που έχει και αλουμινένια υπερκατασκευή).

ThinkOutOfTheBox: Αντικατάσταση των M110A2 της ΑΣΔΕΝ με πυραύλους SPIKE NLOS και των RM70 με … MiniHarpy/HAROP

Το ΠΝ όμως ήθελε όμως κάτι περισσότερο από τα προηγμένα του LCS, τις 4 τελευταίες κανονιοφόρους του (καμία σχέση με τα “ακατανόμαστα”). Οι αποστολές με τη χρήση OtoMelara σε περίοδο επιχειρήσεων θα έπρεπε ή να γίνουν αναβιώνοντας τις αποστολές πυρπολικών (με κίνδυνο να εντοπιστούν) ή αφού τα εχθρικά πλοία είχαν πληγεί από τις ΤΠΚ ή άλλα πλοία. Και οι κανονιοφόροι θα πλησίαζαν για να τα “τελειώσουν”. Τώρα πια αυτό αλλάζει. Οι κανονιοφόροι μπορούν να δώσουν το πρώτο πλήγμα.

Βίντεο: Δείτε ισραηλινό Apache να χτυπάει χαρτί Α4 με Spike LR

Έτσι, σε απόκρυψη όπως και οι ΤΠΚ, σε όρμους, βραχονησίδες, εμπορικά πλοία, μπορούν να εκτοξεύουν τους SPIKE NLOS. Μπορεί να θεωρούνται “λίγα” τα 30 χιλιόμετρα, αλλά στο Ανατολικό Αιγαίο μάλλον είναι “πολλά”. Αν και ο SPIKE NLOS μπορεί να εκτοξευτεί σε διαμόρφωση Fire And Forget, έχει ιδιαίτερη αξία η δυνατότητα καθοδήγησής του μέσω ζεύξης δεδομένων.

Ισραηλινός πύραυλος SPIKE NLOS, Game Changer για το Αιγαίο και τον Έβρο

Ο πύραυλος εκτοξεύεται, μεταφέρει εικόνα στο πλοίο, που ταυτόχρονα μπορεί να την μεταδίδει σε άλλα πλοία, ή στο Αρχηγείο. Εντοπίζει το στόχο του, διαλέγει σημείο πρόσκρουσης, και τον καταστρέφει. Μπορεί η γόμωση να φαίνεται “λίγη”, αλλά πόσο εκρηκτικό χρειάζεται για να καταστραφεί ένα ραντάρ, ο εκτοξευτής Mk41, το πυροβόλο, ή το ελικόπτερο σε μια φρεγάτα; Ή για να μετατραπεί η γέφυρα σε ανοιχτή από κλειστή;

Η RAFAEL προτείνει τον πύραυλο Spike NLOS για το πολωνικό καταστροφέα αρμάτων

Έναν ή δύο πυραύλους, έναν στο Mk41 κι ένα στο πυροβόλο, μια ΜΕΚΟ200 είναι πλέον ώριμος στόχος για βύθιση με το Oto Melara. Ή κάπου εκεί θα βρεθεί μια τορπίλη SST-4 να το βουλιάζει (ίσως από κάποια ΤΠΚ). Δεν συζητάμε τι μπορεί να κάνει ένα τέτοιο βλήμα σε μια πυραυλάκατο, ή ένα αποβατικό έμφορτο με πεζοναύτες. Η δε πορεία της πτήσης ενός SPIKE NLOS μπορεί να είναι τέτοια, που το πλοίο δεν θα αποκαλυφθεί.

Κ/B Spike στο νέο ιταλικό περιπολικό σκάφος UNPAV

Πλέον, το ΠΝ αποκτά και δυνατότητες κρούσης, από απόσταση, σε στόχους εδάφους. Αν σκεφτούμε τα Ίμια, ας έχουμε στο μυαλό μας τι θα μπορούσε να είχε γίνει, αν το ΠΝ είχε δυνατότητα να πλήξει τις δυνάμεις του εχθρού με πυραύλους SPIKE NLOS, από απόσταση 30+ χιλιομέτρων.

Αντίστοιχα, έτσι μπορεί να κάνει και σε μια ακτή απόβασης. Ευρισκόμενο το πλοίο σε απόσταση, μπορεί να πλήξει αποβατικά, και δυνάμεις απόβασης, με πλήρη κάλυψη. Οι SPIKE NLOS πετούν τόσο χαμηλά, με τόσο μικρό ακουστικό και οπτικό ίχνος, που είναι πρακτικά ανεντόπιστοι. Τα πλήγματα θα είναι καίρια, χωρίς περιθώρια αντίδρασης.

Δημόσια επίδειξη των νέων πυραύλων Spike NLOS του Αζερμπαϊτζάν

Το πάμε όμως κι ακόμη “παραπέρα”. Το ΠΝ μπορεί να πλήξει στόχος στην τουρκική ενδοχώρα, όπως για παράδειγμα σταθμούς διοίκησης αλλά και ραντάρ. Εκεί που χρειάζονταν μια αεροπορική προσβολή, το ΠΝ μπορεί να αναλάβει από μόνο του την “εκκαθάριση” σταθμών ραντάρ, παρατηρητηρίων, προκεχωρημένων ελικοδρομίων, κέντρα εφοδιαστικής μέριμνας, ακόμη και αντιαεροπορικές συστοιχίες. Ναι, είναι καλή ιδέα να έρθουν οι S-400 κοντά στις ακτές του Αιγαίου, και να βάζουν στοίχημα τα Επιτελεία, ποιος θα τους πρωτοκαταστρέψει, ο ΕΣ (με τους δικούς του SPIKE), η ΠΑ ή το ΠΝ. Μπορούμε να γράφουμε σενάρια με τις ώρες. Αλλά μάλλον έχουμε γίνει κατανοητοί πλέον. Το ΠΝ γράφει και πάλι ιστορία.

 

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσο κοστίζει ένα νέο υποβρύχιο – η κρίσιμη ελληνική αγορά που καθυστερεί

Υψηλής επένδυσης είναι κάθε αγορά σύγχρονου συμβατικού υποβρυχίου, μεσαίου μεγέθους, και όσο περνάνε τα χρόνια, μάλλον θα γίνεται και ακριβότερη. Και αυτό αναζητούμε να...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

H έκπληξη του “Κίμωνα”

Πολλά έχουν γραφεί από χθες, μετά την αποτύπωση (από εναέρια άποψη) της πλώρης της  (μελλοντικής και υπό κατασκευή ακόμη) φρεγάτας "Κίμων", που δείχνει το...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -