31.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήUncategorizedΤι είπε ο Δρ. Γρηγόριος Κουτσογιάννης, στη συνέντευξη του για τη φρεγάτα...

Τι είπε ο Δρ. Γρηγόριος Κουτσογιάννης, στη συνέντευξη του για τη φρεγάτα HF2: σημαντικές λεπτομέρειες…

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπεύθυνος Ύλης του ptisidiastima.com Χρήστος Κτενάς πήρε μια live συνέντευξη από τον Δρ. Γρηγόρη Κουτσογιάννη, διευθυντή της Lockheed Martin Rotary and Mission Systems, με ερωτήσεις για την φρεγάτα HF2, τις οποίες όμως είχαν κάνει οι ίδιοι οι αναγνώστες μας. Η διαδικασία ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, και είναι προς τιμήν του Δρ. Κουτσογιάννη και της Lockheed Martin, πως παρά την αρνητική δημοσιότητα που έχει το πλοίο που προσφέρεται στο ΠΝ, δέχθηκαν να υποβληθούν στη “βάσανο” μιας ζωντανής συνέντευξης (χωρίς κανένα μοντάζ ή προετοιμασία). Ο Χρήστος Κτενάς είχε ξεκαθαρίσει πως δεν θα “χαριστεί”, και νομίζουμε πως πλέον έχουμε όλες τις απαντήσεις που θέλουμε για το πλοίο, προκειμένου να υπάρχει μια πλήρης εικόνα των δυνατοτήτων ή των ελλείψεών του.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ συνέντευξη για τη HF2, με τον Δρ. Γρηγόριο Κουτσογιάννη, διευθυντή Ανάπτυξης Lockheed Martin RMS για την Ελλάδα

Για όσους θέλουν να ξαναδούν τη συνέντευξη, υπάρχει φυσικά στο Facebook, αναρτημένη εδώ και καιρό. Χαιρόμαστε επίσης πως την πρωτοπορία της ΠΤΗΣΗΣ, ακολουθούν, έστω και καθυστερημένα, κι άλλα μέσα.

Μπορούμε να πούμε, πως η Lockheed Martin, μαζί με την Damen, (και την απορριφθείσα Navantia) έχουν δώσει πλήρεις πληροφορίες για τις προτάσεις τους, και συνεπώς μπορούμε να κρίνουμε. Πρέπει να σημειώσουμε πως στη συνέντευξη, κάποια σημεία που ανέφερε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, μάλλον πέρασαν χωρίς να σημειωθούν, καθώς όσοι σχολίασαν, έμειναν μάλλον στα αρνητικά. Εμείς λοιπόν, ακούγοντας εκ νέου τη συνέντευξη, αλλά κάνοντας και μερικές περαιτέρω διευκρινιστικές ερωτήσεις, σημειώσαμε τα εξής:

Φρεγάτα HF2: Έχει ελπίδες, κι αν ναι, πως θα μπορούσαμε να τις δούμε στο ΠΝ;

  1. Το πλοίο μπορεί να πάρει περισσότερα κελιά αν το ζητήσει το ΠΝ. Αλλά από τα συμφραζόμενα, δεν μπορεί να πάρει 2 x Mk41, όπως για παράδειγμα η SIGMA 11515HN. Συνεπώς, μάλλον μπορεί να πάρει +3 SCL, κάτι που μας επιβεβαιώθηκε σε νεότερη επικοινωνία. Δηλαδή, να φτάσει συνολικά τα 14 κελιά, αντί των 16 που προσφέρουν οι 2 x Mk41.
  2. Το πλοίο φέρει πλήρες σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, με δυνατότητες, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, και αντιμετώπισης UAV. O Δρ. Κουτσογιάννης μίλησε για counter-UAV δυνατότητες, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει κανένα πλοίο του ΠΝ (ή άλλο μέσο των Ενόπλων Δυνάμεων) σε επίπεδο ηλεκτρονικού πολέμου.
  3. Το EW Suite εκτός από πλήρες, είναι και ολοκληρωμένο στο COMBATSS-21 (integrated).
  4. To πλοίο ακόμη και σε στάση μπορεί να εντοπίσει εισερχόμενες τορπίλες, μέσω του Nixie. Το Nixie στα νεότερα μοντέλα του, δεν έχει μόνο δυνατότητες θορύβου, αλλά και εντοπισμού εισερχόμενων τορπιλών (torpedo detection).
  5. Το πλοίο θα έχει σύστημα soft kill αλλά και hard kill εισερχόμενων τορπιλών.
  6. To πλοίο φέρει decoys, εκτός για αντιμετώπιση των τορπιλών, για βλήματα και απειλές RF και IIR.
  7. Το MH-60R είναι απόλυτα ενσωματωμένο, με software και hardware τρόπο στο COMBATSS-21, και λειτουργεί σαν αναπόσπαστο κομμάτι του πλοίου. Αυτό του δίνει πλεονέκτημα στις ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις.

Φρεγάτα MMSC/HF2: Εσείς ρωτάτε, η Lockheed Martin απαντά!

Αυτά, προς συμπλήρωση των όποιων ερωτημάτων και απαντήσεων. Και μάλλον με αυτό, έχουμε “κλείσει” ως προς τις γνώσεις για την HF2, μάλλον είναι το πιο “γνωστό” πλοίο μαζί με τη SIGMA 11515HN ως προς τις δυνατότητες τους.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: “Γαλλικός” εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ και αγορά κορβετών Gowind!

Κινδυνεύουμε να καταντήσουμε κουραστικοί, αλλά από το 2016 η σελίδα μας κάνει μια έντονη προσπάθεια να εξηγήσει την ανάγκη για ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού....
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Καθυστερημένη επισήμως ένα χρόνο η πρώτη γαλλική Belh@arra, πως επηρεάζονται οι ελληνικές;

Για το εάν ήταν καθυστερημένη στο πρόγραμμα παράδοσης της στο Γαλλικό Ναυτικό, η  φρεγάτα Amiral Ronarc‘h, η πρώτη Belh@rra ή FDI (Frégate de Défense et...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -