Το SeaForcesMag σε χτεσινοβραδινό του άρθρο αποκάλυψε κάτι που γνωρίζαμε, ή καλύτερα, υποψιαζόμασταν εδώ και καιρό. Το Αμερικανικό Ναυτικό προέβη σε συμπληρωματική παραγγελία 3 ελικοπτέρων MH-60R σε αντικατάσταση αυτών που θα προσφέρονται στην Ελλάδα. Όπως καλά ξέρουμε, 3 από τα 7 ελικόπτερα που έχει παραγγείλει το Πολεμικό Ναυτικό, θα παραδοθούν εντός του 2021 ή αρχές του 2022, στην πιο ταχεία υλοποίηση προγράμματος FMS στην ιστορία των FMS. Βέβαια, πρέπει να πούμε ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται “μαγικά” αλλά υπάρχει μεγάλο “παρασκήνιο”.
Κ. Μητσοτάκης: Τα πρώτα MH-60R θα παραληφθούν στα μέσα του 2022
Είναι πλέον για εμάς απολύτως προφανές, πως το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΕΘΑ, πίεσαν τους Αμερικανούς, να προσφέρουν ελικόπτερα MH-60R με την ίδια διαδικασία που αγοράζουμε αεροσκάφη Rafale. Το ΠΝ βέβαια δεν επιθυμούσε μεταχειρισμένα ελικόπτερα, αλλά το ΥΠΕΘΑ πίεσε, και τελικά πέτυχε, την δέσμευση ελικοπτέρων που βρίσκονται στην γραμμή παραγωγής, και προορίζονταν για το USN.
Κάπου εδώ θα πρέπει να πούμε πως το ΠΝ αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στο πως θα αντιμετωπίσει τα υποβρύχια 214ΤΝ που κατασκευάζει η Τουρκία με πόρους και τεχνογνωσία από την Γερμανία. Με το πρώτο υποβρύχιο 214ΤΝ στο νερό, η πίεση για σύγχρονα ελικόπτερα ASW έχει αυξηθεί δραματικά. Έτσι, το USN δέχτηκε να παραχωρήσει δικά του ελικόπτερα, που θα παραλάμβανε εντός του 2021, στο ΠΝ, προκειμένου το τελευταίο να αρχίσει άμεσα επιχειρήσεις με τα MH-60R. Έτσι, και οι πιλότοι του ΠΝ θα αρχίσουν να εκπαιδεύονται το 2022, και λίαν συντόμως, το ΠΝ θα έχει IOC με τα MH-60R. Και μετά, τα υπόλοιπα 4 που θα έρχονται, θα μπαίνουν άμεσα στη “μάχη”.
Σκοπός του ΠΝ είναι όταν τα τουρκικά 214ΤΝ θα βγουν στο Αιγαίο, οι χειριστές των MH-60R να είναι ήδη εξοικειωμένοι με τα ελικόπτερα, να έχουν “προπονηθεί” με τα ελληνικά 214ΗΝ, και να μην υπάρξει επιχειρησιακό πλεονέκτημα για την τουρκική πλευρά ούτε για μια στιγμή.
Απόδοση πρώτου ελικοπτέρου Aegean Hawk από εγχώριο επισκευαστικό φορέα
Κάπου εδώ να πούμε πως το USN έκανε κάτι για την Ελλάδα, που μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει για κάποιον άλλο πελάτη του MH-60R. Προσέφερε ουσιαστικά απολύτως έτοιμα αεροσκάφη, για το ΠΝ, σε μια κίνηση ανάλογη με αυτή που αγοράστηκαν τα Rafale. Και η τακτική που ακολουθήθηκε, είναι, πρώτα αγορά 4 ελικοπτέρων σε πολύ καλή τιμή (ουσιαστικά 4 στην τιμή των 3), με παράλληλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και συντήρησης των παλαιότερων S-70B/B6, και στη συνέχεια, option με εξίσου χαμηλή τιμή (λόγω της αρχικής αγοράς).
EKTAKTO: Η κατασκευή των ελληνικών MH-60R του Πολεμικού μας Ναυτικού ξεκινά!
Προκαλεί εντύπωση, γι’αυτό το τονίζουμε, πως γίνονται παράλληλες προσπάθειες για να έχουμε άμεση ενίσχυση (Rafale, Romeo), με όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές, χωρίς όμως απαξίωση του προηγούμενου εξοπλισμού, και χωρίς να πληρώνουμε “καπέλα” για τις άμεσες παραδόσεις. Στην περίπτωση όμως των Romeo το ΥΠΕΘΑ τα κατάφερε καλύτερα από τα Rafale, καθώς οι ΗΠΑ προσέφεραν βιομηχανικές επιστροφές, προσφέροντας τη συντήρηση των Romeo αλλά και των Bravo σε ελληνική εταιρεία (AEROSERVICES SA), αλλά ΚΑΙ τον εκσυγχρονισμό πάλι σε ελληνικό έδαφος, στην ίδια εταιρεία.
Χρειάζονται τα ελικόπτερα MH-60R σύστημα Link 16; Έχουν ή δεν έχουν τελικά;
Κλείνοντας, θα ξεκαθαρίσουμε πως το USN ουδέποτε είχε πλεονασματικά MH-60R. Η συμπληρωματική παραγγελία το αποδεικνύει, καθώς, αν του “περίσσευαν”, τότε θα χαιρόταν να ξεφορτωθεί 3 ελικόπτερα. Τώρα, του “περισσεύουν” τόσο, που σπεύδει να παραγγείλει άλλα 3 για αναπλήρωση. Κοινώς, “περίσσευμα” σε σύγχρονο υλικό, δεν έχει κανείς. Και οι Γάλλοι, και οι Αμερικανοί, απέδειξαν ότι είναι φίλοι και σύμμαχοι προσφέροντας προηγμένα αμυντικά προϊόντα που προορίζονταν για δικές τους Ένοπλες Δυνάμεις.
2ο ελικόπτερο S-70B6 μπήκε για συντήρηση, προς απόλυτη αποκατάσταση διαθεσιμοτήτων
MH-60R, με τα προηγμένα συστήματα εντοπισμού υποβρυχίων, θα έχει μόνο η Ελλάδα στην περιοχή. Υποβρύχια 214 θα έχουν και Ελλάδα και Τουρκία, προηγμένα ελικόπτερα που θα πολεμήσουν τα 214, μόνο η Ελλάδα. Συνεπώς, ας μην ξαναδιαβάσουμε περί “ισορροπίας” κι άλλα γελοία. Ούτε για τους SM-2, δεν θα το αντέξουμε…