26.9 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΧρειάζονται τα ελικόπτερα MH-60R σύστημα Link 16; Έχουν ή δεν έχουν τελικά;

Χρειάζονται τα ελικόπτερα MH-60R σύστημα Link 16; Έχουν ή δεν έχουν τελικά;

 

Η χτεσινή αποκλειστική είδηση του ιστοτόπου μας, για την υπογραφή από τον απερχόμενο Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ, Αντιπτέραρχο (Ι) ε.α Θεόδωρο Λάγιο, του Letter of Acceptance για τα 3 επιπλέον MH-60R για το Πολεμικό Ναυτικό, θα λέγαμε πως δεν είχε τη θετική  ανταπόκριση που περιμέναμε, θα το ομολογήσουμε. Μετά την εξοπλιστική ανομβρία των τελευταίων 15 ετών, η ανακοίνωση υπογραφής μιας εξοπλιστικής σύμβασης, περιμέναμε πως θα είχε περισσότερες θετικές αναγνώσεις, αν όχι, ΜΟΝΟ θετικές αναγνώσεις.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Υπεγράφη η LoA για τα 3 επιπλέον ελικόπτερα MH-60R του ΠΝ, οι πρώτες παραδόσεις ίσως και εντός 2021!

Μιλάμε δε, για το κορυφαίο ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο της Δύσης, που δεν υπάρχει κάποιο απευθείας ανταγωνιστικό. Φυσικά θα μπορούσαμε να αγοράσουμε το NH90 στη ναυτική του έκδοση, αλλά δεν θα επιχειρηματολογήσουμε περισσότερο πάνω σε αυτό (βλέποντας τα καθηλωμένα ΝΗ90 της ΑΣ). Υπάρχει και το AgustaWestland AW159 Wildcat, αλλά κι εδώ δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, καθώς ελάχιστα ελικόπτερα έχουν πωληθεί. Άλλωστε το ΠΝ δεν επιθυμεί πειραματισμούς, έχει σε υπηρεσία 25 χρόνια τα S-70B6, είναι υπερ-ευχαριστημένο, και έχει βγει ασπροπρόσωπο για την επιλογή του αυτή.

Data Links και ελληνικά MH-60R (απαντώντας στην ερώτηση “γιατί δεν έχουν Link16 τα MH-60R”)

Φυσικά, διαπιστώσαμε πως η επιλογή “ξεχείλισε” ένα θυμό. Ο “εθνικός προμηθευτής” είπαν κάποιοι… Ναι, η Sikorsky ανήκει στην Lockheed Martin, τι να κάνουμε τώρα; Να το κρύβουμε, γιατί κάποιοι δεν μπορούν να καταλάβουν πως οι ΗΠΑ πλέον έχουν ελάχιστες αμυντικές εταιρείες; Το έχουμε ξαναγράψει, ακόμη και διαστημόπλοιο να αγοράζαμε από τις ΗΠΑ, το πιθανότερο είναι να το παραγγέλναμε από τη Lockheed Martin. Συνεπώς, ας σταματήσει αυτό το θέμα, στην τελική, τα αεροσκάφη που μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους στη δεκαετία της κρίσης, και δεν αφήσαμε το Αιγαίο στο έλεος των Τούρκων, F-16 είναι. Όλα τα υπόλοιπα ιπτάμενα μέσα, μαζεύουν σκόνη κάπου.

Οπλισμός των νέων ελληνικών MH-60R με Advanced Precision Kill Weapons System (APKWS) , όταν το ΠΝ πρωτοπορεί για μια ακόμη φορά

Γράψαμε πως η τιμή που πέτυχε το ΠΝ για τα πρώτα 4 ελικόπτερα, είναι πολύ χαμηλή. Το εννοούμε, πήραμε 4 ελικόπτερα στην τιμή των 3. Το “πάλευαν” μήνες στο ΓΕΝ και το ΥΠΕΘΑ να το πετύχουν και το πέτυχαν. Φυσικά, επειδή το ΠΝ δεν κάνει τα λάθη της ΠΑ, έβαλαν μέσα και πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και εργοστασιακού επιπέδου συντήρησης για τα παλαιότερα S-70B/B6, αγόρασαν όπλα, τορπίλες, μέχρι και κατευθυνόμενες ρουκέτες. Αυτός είναι ο λόγος που η τιμή διαφέρει από άλλους που τα αγόρασαν χωρίς όπλα. Φυσικά, στο “πακέτο” είναι και FOS για τα νέα ελικόπτερα. Το ξαναλέμε, στο ΠΝ δεν παίζουν με τα ιπτάμενα μέσα τους. Αλλά μερικοί είδαν “φούσκωμα” στην τιμή… δεν μπορούμε να βοηθήσουμε.

EKTAKTO: Η κατασκευή των ελληνικών MH-60R του Πολεμικού μας Ναυτικού ξεκινά!

Τώρα, από την αρχή ξέραμε πως 4 ελικόπτερα δεν αρκούν για την αντικατάσταση όλων των AB212ASW. Το ΠΝ είχε ζητήσει 7 ελικόπτερα, έτσι ώστε να συμπληρωθεί μια δύναμη 18 ελικοπτέρων, απολύτως απαραίτητη για την κάλυψη του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Στην πρόσφατη κρίση του καλοκαιριού, οι ελικοπτεράδες του ΠΝ, έβαλαν αρκετές ώρες σε πραγματικές συνθήκες, εντοπίζοντας τα εχθρικά υποβρύχια. Το μόνο που χρειάζονταν ήταν το πάτημα για την άφεση μιας τορπίλης Mk46 για να τελειώσουν το στόχο τους.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Το ΠΝ απέστειλε αίτημα ενεργοποίησης της προαίρεσης για 3 επιπλέον ελικόπτερα MH-60R, συνολικά 7!

Την ίδια στιγμή, τα ελληνικά 214ΗΝ παίζει να έφτασαν μέχρι και τη Μαύρη Θάλασσα χωρίς να το μάθει κανείς. Το που πήγαν τελικά, το γνωρίζουν τα πληρώματα και κάποιοι στο ΓΕΝ/ΓΕΕΘΑ. Συνεπώς, ναι, τα 214 είναι επικίνδυνα, και ναι, χρειάζονται άμεσα καλύτερα ανθυποβρυχιακά μέσα. Μερικοί νομίζουν πως το κυνήγι θα γίνει με τα Ρ-3Β(#NOT), όχι, θα γίνει με τα ελικόπτερα. Τα ελικόπτερα θα φτάσουν παντού, και θα ξετρυπώσουν τα πάντα.

Τα επιπλέον 3 δεν μπορούσαν να έχουν την τιμή που πέτυχαν τα 4 πρώτα, αλλά και πάλι, οι πιέσεις του ΠΝ και του ΥΠΕΘΑ είχαν αποτέλεσμα. Τα 3 προστέθηκαν σε παραγγελία μεγάλη τρίτης χώρας, με την ίδια ακριβώς τιμή με την τιμή που πέτυχε η τρίτη χώρα, απλά, εδώ έβαλε το χεράκι του και το USN. Έτσι, για να καλύψει τις πιεστικές ανάγκες μας, θα δώσει άμεσα, εντός του 2021, δικά του ελικόπτερα στο ΠΝ, από τη δική του γραμμή παραγωγής, και θα πάρει αργότερα τα ελληνικά από τη σειρά της ελληνικής παραγγελίας. Έτσι, το ΠΝ πέτυχε, ΚΑΙ να πάρει ελικόπτερα άμεσα, έτσι ώστε να είναι έτοιμο (το ΠΝ) όταν το πρώτο τουρκικό 214ΤΝ ανοιχτεί στη θάλασσα σε επιχειρήσεις, αλλά ΚΑΙ να πάρει την καλύτερη δυνατή τιμή. Και τότε, προς τι η γκρίνια και ο σπαραγμός; Εδώ μπαίνει το θέμα, Link 16…

Έκτακτο: Έως 7 (!) ελικόπτερα MH-60R εγκρίνουν οι ΗΠΑ για πώληση στην Ελλάδα

H DSCA στην ελληνική παραγγελία δεν αναφέρει Link 16. Περίεργο, καθώς από όσο ξέρουμε τα ελικόπτερα είναι 100% ίδια με τα αμερικανικά, χωρίς αλλαγές. Εδώ αρχίζουν οι ερωτήσεις. Πρώτη ερώτηση.

Χρειάζονται ή δεν χρειάζονται τα ελληνικά MH-60R σύστημα Link 16;

Μακροσκοπικά κοιτώντας την κατάσταση, θα αντιστρέφαμε την ερώτηση. Με ποιο άλλο μέσο του ΠΝ θα μιλάνε τα MH-60R; Καμία φρεγάτα του ΠΝ δεν έχει, δυστυχώς, Link 16, κανένα μέσο (πχ πυροβολαρχίες MM40) δεν έχει τη σχετική δικτύωση. Έχουν Link 11, αλλά Link 16, όχι, δεν έχουν. Τώρα, προφανώς και όταν αγοραστούν οι νέες φρεγάτες, το ΠΝ θα φροντίσει να τις διασυνδέσει σε ότι αφορά τον πόλεμο ASW/ASuW με τα ελικόπτερα, κι αυτό θα γίνει μάλλον εύκολα σε ότι αφορά το COMBATSS-21, αλλά όπως έχουμε γράψει είναι εφικτό και στα πλοία που έχουν TACTICOS. Αλλά, “η μη διασύνδεση με άλλα πλοία, ή η μη αγορά Link 16 για τα MH-60R, μήπως μας οδηγεί στην αγορά των αλουμινότρατων/ κορβετών/ περιπολικών/ κρουαζιερόπλοιων/ ταχυπλόων MMSC“; ΣΚΑΝΔΑΛΟ (παρεμπιπτόντως, δεν εγκρίνεται σχόλιο στην ιστοσελίδα, όσο καλό κι αν είναι, αν έχει μέσα τις λέξεις Σκάνδαλο, Μίζα κλπ)

ΑΠΟΨΗ: Πως τα πηγαίνουν οι υποψήφιες φρεγάτες του ΠΝ στο “κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη”, ASW επιχειρήσεις εναντίον των 214ΤΝ

Πρέπει να δουλευόμαστε, έτσι; είναι πλέον τόσο “άσχετοι” στο ΠΝ, που ο καθένας από εμάς ξέρει καλύτερα; δεν το έχουν σκεφτεί; δεν έχουν κάνει μελέτες; τι ήθελα να πετύχουν; μα απλά πήραν ότι καλύτερο υπάρχει σε ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο, και αντικατέστησαν, θα αντικαταστήσουν μάλλον, τα AB212ASW. Τι άλλο μπορούσε να γίνει;

Δεν απαντήσαμε αν χρειάζονται όμως Link 16 τα νέα μας ελικόπτερα. Άποψή μας είναι, πως τα ελικόπτερα, πρέπει να διασυνδεθούν με όλα τα άλλα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων, και ειδικά της Πολεμικής Αεροπορίας. Παραθέτουμε μερικά σενάρια.

A civilian mariner directs an MH-60R Sea Hawk helicopter during a landing aboard Afloat Forward Staging Base (Interim) USS Ponce (AFSB(I) 15). Ponce, formerly designated as an amphibious transport dock ship, was converted and reclassified to fulfill a long-standing U.S. Central Command request for an AFSB to be located in the U.S. 5th Fleet area of responsibility. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 1st Class Jon Rasmussen/Released)
  • Ελικόπτερο MH-60R προσεγγίζει επικίνδυνα την τουρκική ακτή. Ελληνικό ΕΜΒ145 AEW εντοπίζει ζεύγος τουρκικών μαχητικών να πλησιάζουν. Το ελληνικό Ρόμεο τα βλέπει (από το Link 16), χωρίς να τα έχει εντοπίσει με δικά του μέσα, πλησιάζει το επίπεδο της θάλασσας, και τα τουρκικά μαχητικά δεν το εντοπίζουν ποτέ.
  • Ελληνικό F-16V, αφού έκανε μια φιλική επίσκεψη σε τουρκική αεροπορική βάση, στα πλαίσια της καλής γειτονίας, επιστρέφοντας, εντοπίζει αγκιστρωμένη σε βραχονησίδα τουρκική πυραυλάκατο. Η πληροφορία μεταβιβάζεται σε ελικόπτερο MH-60R, κι αυτό, φροντίζει για την φιλοξενία της πυραυλακάτου με πυραύλος AGM-114R Hellfire ή Penguin Mk2Mod7.
  • Ελληνικό Rafale, πετώντας ψηλά, έχει στο ραντάρ του τουρκικά πλοία που πλησιάζουν επικίνδυνα τον ελληνικό στόλο. Τα δεδομένα μεταβιβάζονται αυτόματα σε ελληνικά MH-60R, που εκτοξεύουν άμεσα πυραύλους NSM στο μέγιστο της ακτίνας δράσης τους. Οι πύραυλοι προσεγγίζουν από διαφορετικές πλευρές, μαζί με AM39 Exocet, UGM-84A Harpoon, και άλλα κεράσματα. Μετά, ξεκινά η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης…
  • Ελικόπτερο MH-60R έχει προσεγγίσει βράδυ νησίδα που βρίσκεται υπό πολιορκία. Στους αισθητήρες βρίσκονται στόχοι στην παραλία, που απειλούν τη μικρή ελληνική φρουρά. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, και τα ελληνικά F-16V δεν πλησιάζουν λόγω της τοποθέτησης εκτοξευτών S-400 στην τουρκική ακτή. Τελικά, τα ελληνικά μαχητικά πλησιάζουν χαμηλά, και εκτοξεύουν τους JSOW χωρίς ποτέ να έχουν επαφή με τους στόχους. Οι τελευταίοι εξαϋλώνονται από τα JSOW, με τα δεδομένα που παρείχαν αυτοματοποιημένα τα MH-60R…
EAST CHINA SEA (Nov. 10, 2020) Boatswain’s Mate Seaman Noah Canada, from Newnan, Ga., and Scott Rap, from San Diego, attach a cargo pendant on an MH-60R Sea Hawk helicopter assigned to Helicopter Maritime Strike Squadron (HSM) 51 during a vertical replenishment test on the flight deck aboard the Ticonderoga-class guided-missile cruiser USS Shiloh (CG 67). Shiloh is forward-deployed to the U.S. 7th Fleet area of operations in support of security and stability in the Indo-Pacific region. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist Seaman Santiago Navarro)

Σας φτάνουν αυτά τα σενάρια; και δεν έχουμε βάλει μέσα και σενάρια με Link 16 στα πλοία του Στόλου, ή τις πυροβολαρχίες MM40 Exocet. Συνεπώς, είναι προφανές πως ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ελικόπτερα MH-60R χωρίς συστήματα Link-16. Κατανοητό;

Τελικά, έχουν ή δεν έχουν Link 16 τα ελληνικά MH-60R;

Υπάρχει μια μεγάλη παρανόηση σχετικά με το αν έχουν ή δεν έχουν τα ελληνικά MH-60R σύστημα Link 16. H DSCA δεν αναφέρει και κάποιο σύστημα, όπως επίσης δεν αναφέρει όμως και σύστημα αυτοπροστασίας. Αυτό δηλαδή δεν μας ενδιαφέρει; δεν πρέπει τα νέα ελικόπτερα να έχουν σύστημα αυτοπροστασίας; θα κάνουμε πάλι, εν έτει 2021 ότι έκανε η ΠΑ με 3 από τις 4 αγορές F-16;

Australian-MH-60R-helicopters-achieve-a-first-with-Mk-54-torpedoes.jpg
Australian-MH-60R-helicopters-achieve-a-first-with-Mk-54-torpedoes.jpg

Υπάρχει μια γενική περίεργη απαίτηση, μιας και ζούμε στην εποχή των social media, που όλοι έχουμε πρόσβαση στην ιδιωτικότητα του άλλου, να έχουμε και πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα που αφορούν την Εθνική Άμυνα. Μάλλον θα πρέπει να γίνεται εύκολα αντιληπτό, πως η DSCA δεν βγάζει “φόρα-παρτίδα” όλο τον εξοπλισμό που αγοράζει μια συμμαχική χώρα. Η ανακοίνωση περνάει από ΓΔΑΕΕ, ΓΕΝ, ΓΕΕΘΑ, γραφείο υπουργού, και επιστρέφεται στην DSCA για “ανέβασμα”. Εκεί λογικό είναι να παραλείπεται ότι δεν πρέπει να γίνει διαθέσιμο δημόσια. Πάμε παρακάτω!

Τελικά έχουν ή δεν έχουν τα ελληνικά MH-60R σύστημα Link 16; Το έχουμε γράψει, αλλά ευθυνόμαστε μάλλον που δεν το γράψαμε καθαρά. Έχουμε πει πως τα ελληνικά MH-60R είναι 100% ίδια με αυτά του USN. Τα αμερικανικά έχουν ή δεν έχουν; έχουν. Τα αμερικανικά έχουν ή δεν έχουν σύστημα αυτοπροστασίας; έχουν.

ARABIAN GULF (Oct. 13, 2020) An MH-60R Sea Hawk helicopter, from the “Battlecats” of Helicopter Maritime Strike Squadron (HSM) 73, re-fuels on the flight deck of the aircraft carrier USS Nimitz (CVN 68). Nimitz, the flagship of Nimitz Carrier Strike Group, is deployed to the U.S. 5th Fleet area of operations, conducting missions in support of Operation Inherent Resolve, and maritime security operations alongside regional and coalition partners. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Elliot Schaudt)

Τώρα, συγχωρέστε μας, αλλά μερικά πράγματα ας παραμείνουν απόρρητα. Δηλαδή, αν έχει σύστημα που κάνει “αυτό ή εκείνο”, και δεν το ξέρουμε, και να το ξέραμε, δεν θα το γράφαμε. Το ΠΝ πήρε το απόλυτο ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο. Δεν κάνουμε φιλοκυβερνητική πολιτική, ούτε αντικυβερνητική όταν λέμε πως επιτέλους βλέπουμε αμυντικούς εξοπλισμούς. Η απάντηση της LoR είναι καλοκαίρι του 2019, συνεπώς είχε σταλεί με την προηγούμενη κυβέρνηση. Αλλά δεν μας ενδιαφέρει αυτό. Μας ενδιαφέρει να προχωρήσει επιτέλους κάτι σε αυτή τη χώρα στην άμυνα.

A pair of US Navy Sikorsky MH-60R Seahawks, NE 712 166556 and NE 700 166541 of HSM-77 ‘Sabrehawks’, cruise over the Pacific Ocean

Διαβάσαμε αρκετά απίθανα σενάρια, όπως το ότι η έλλειψη Link 16 δεν θα επιτρέπει τη συνεργασία των MH-60R με τις γαλλικές FDI για παράδειγμα. Τι σχέση έχει το Link 16 με την ανθυποβρυχιακή διασύνδεση; θα ρίχνει τορπίλες το MH-60R μέσω Link 16; Σε ποιον πλανήτη έχει γίνει αυτό; Αντιλαμβανόμαστε πως αρκετοί φρέσκοι ανώνυμοι λογαριασμοί του twitter έχουν αρχίσει μια ακατάσχετη υβρεολογία, και παραπληροφόρηση, με πληροφορίες που είναι από εντελώς λανθασμένες, μέχρι και ψευδείς (προφανώς σκοπίμως). Θα παρακαλούσαμε λοιπόν τους φίλους σχολιαστές, να μην “τσιμπάνε” σε λογαριασμούς που εμφανίστηκαν λίγο πριν, και θα εξαφανιστούν λίγο μετά (την υπογραφή του συμβολαίου των πλοίων).

Κλείνοντας, απαντάμε στον τίτλο. Για να μην το κουράζουμε, τα ελληνικά MH-60R έχουν ΚΑΙ Link 16, έχουν ΚΑΙ σύστημα αυτοπροστασίας. End of Story. H σωστή ερώτηση θα ήταν, τα υπάρχοντα S-70B/B6, θα αποκτήσουν Link 16; 

 

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσες φρεγάτες Constellation θέλει το ΠN και κυρίως… που θα βρούμε τα λεφτά;

H υπόθεση των φρεγατών Constellation για το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι σαφώς αυτή που προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο χώρο της άμυνας, λόγω μεγέθους...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

H έκπληξη του “Κίμωνα”

Πολλά έχουν γραφεί από χθες, μετά την αποτύπωση (από εναέρια άποψη) της πλώρης της  (μελλοντικής και υπό κατασκευή ακόμη) φρεγάτας "Κίμων", που δείχνει το...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -