17.4 C
Athens
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΘΕΜΑ: Ευρωπαϊκό μαχητικό 6ης γενιάς, Γαλλο-γερμανοί εναντίον Αγγλο-σουηδών, η Ελλάδα;

ΘΕΜΑ: Ευρωπαϊκό μαχητικό 6ης γενιάς, Γαλλο-γερμανοί εναντίον Αγγλο-σουηδών, η Ελλάδα;

Το αύριο της Πολεμικής Αεροπορίας παγκοσμίως δυστυχώς συνοψίζεται σε δυο, τρία μαχητικά, το εξής ένα: F-35. To μαχητικό των ΗΠΑ βρήκε τους Ευρωπαίους απροετοίμαστους να το αντιμετωπίσουν/ανταγωνιστούν. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό σε όλους, όπου το F-35 αντιμετώπισε τα γνωστά και μη εξαιρετέα μαχητικά της Γηραιάς Αλβιώνας, τα κέρδισε κατά κράτος.

Για τους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ, το γεγονός αυτό δεν προξένησε ουδεμία έκπληξη. Πως θα μπορούσαν οι απόγονοι των δεινοσαύρων του Ψυχρού Πολέμου να αντιμετωπίσουν ένα εξαιρετικά φρέσκο μαχητικό, που σχεδιάστηκε από τα «γεννοφάσκια» του να αντιμετωπίζει τους προηγμένους αντιαεροπορικούς πυραύλους, να διεισδύει στην εχθρική αεράμυνα, να αντιμετωπίζει τα εχθρικά μαχητικά με την ευκολία που το κάνει το F-16 κι όλα αυτά ενώ έχει αμελητέο RCS κοκ.

ΘΕΜΑ: «Σκότωσε» το F-35 τα ευρωπαϊκά μαχητικά;

Έχουμε ξαναγράψει για το τι έκανε η Ευρώπη και άφησε τις ΗΠΑ να «πάρουν κεφάλι» στον χώρο. Αξίζει τον κόπο να διαβάσετε παλιότερο άρθρο μας, αν δεν το έχετε ήδη κάνει. Πάμε παρακάτω.

Πολύ πρόσφατα κάναμε ειδικό άρθρο προκειμένου να τραβήξουμε την προσοχή στην νέα γαλλογερμανική προσπάθεια που πλέον ονομάζεται FCAS. To FCAS είναι η φυσική συνέχεια του nEURON, ένα πρόγραμμα με ειδικό ελληνικό ενδιαφέρον, αφού η ΕΑΒ είχε το δικό της, καθόλου αμελητέο ποσοστό στην σχεδίαση και την κατασκευή του πρωτότυπου.

nEUROn εναντίον F-35. Υπάρχει ελληνική επιλογή;

Η Ευρώπη πρέπει σήμερα να αντικαταστήσει τα γηραιά Tornado κι αλλά μαχητικά 3ης γενιάς. H Ιταλία και η Ισπανία το κάνουν με το F-35Β, το ίδιο και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Γερμανοί όμως έχουν σημαντικό πρόβλημα, και σύντομα με την σειρά τους θα πρέπει να πάρουν σημαντικές αποφάσεις, δηλαδή επιλογή μεταξύ F-35A και Typhoon νέας γενιάς. Με το χέρι στην καρδιά είναι προφανές πως επιθυμούν το πρώτο, αλλά μάλλον θα αναγκαστούν να πάρουν το δεύτερο… πολιτική απόφαση!

Το πρόβλημα όμως είναι το Μέλλον και οι προκλήσεις του. Τα πρώτα Typhoon και Rafale κάποια στιγμή θα απαιτήσουν Αντικατάσταση, και σίγουρα συμπλήρωση των δυνατοτήτων των Αεροποριών που εξοπλίζουν. Δεν είναι δυνατόν να μπαίνουν σε υπηρεσία μαχητικά όπως το Su-57/J-20/FC-31 και η Ευρώπη να αντιπαρατάσσει μαχητικά που σχεδιάστηκαν την δεκαετία του ´80, όσο κι αυτά έχουν εξελιχθεί! Τα Rafale/Typhoon/Gripen θα γίνει 4,5 γενιάς, 4,75, 4,9, ακόμη και 4,99ης γενιάς αλλά 5ης δεν μπορούν να γίνουν!

Η προφανής λύση θα ήταν η περαιτέρω πρόσδεση της Ευρώπης στο αμερικανικό άρμα. Δηλαδή αγορά του F-35 σε όλα του παράγωγα, σημερινά ή αυτά που θα παραχθούν στο μέλλον. Επίσης θα μπορέσουν να αγοράσουν και τον αντικαταστάτη του F-15 (και συμπλήρωμα του F-22), το FXX, αν φυσικά οι ΗΠΑ αποφασίσουν να το πουλήσουν σε κάποιους συμμάχους. Υπενθυμίζουμε πως το F-22 δεν πωλήθηκε σε κανένα εκτός ΗΠΑ. Συνεπώς, αν η Ευρώπη επιθυμεί ένα μαχητικό επιπέδου F-22 χωρίς δεσμεύσεις τότε θα πρέπει να το αναπτύξει μόνη της!

FCAS, θα μπορούσε να είναι το ελληνικό GF-X* ή θα τρέχουμε πάλι στο +5 να παρακαλάμε για … δανεικά αεροσκάφη;

Αυτός είναι και ο λόγος που η Γαλλία και η Γερμανία αποφάσισαν να αναπτύξουν ένα μαχητικό 6ης γενιάς. Το 6ης γενιάς ακούγεται όμορφα, αλλά κανείς δεν το έχει διευκρινίσει τι εννοούμε όταν λέμε 6η γενιά επακριβώς.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Συμφωνία Airbus και Dassault για την ανάπτυξη του νέου ευρωπαϊκού μαχητικού 6ης γενιάς Future Combat Air System (FCAS)

Την προηγούμενη γενιά η Ευρώπη την τίμησε όχι με ένα, ούτε με δυο, αλλά με τρία αεροσκάφη! Eurofighter, Rafale, Gripen E,  οδήγησαν σε πολυδιάσπαση τις ευρωπαϊκές εταιρείες, και το χειρότερο, τα κεφάλαια που υπήρχαν διαθέσιμα τότε, και τελικά το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλά, αλλά όχι κορυφαία μαχητικά. Τώρα, που οι απαιτήσεις -σε χρηματική επένδυση- ενός νέου μαχητικού είναι πολύ υψηλές, λογικά η Ευρώπη θα έπρεπε να συνασπιστεί και να παρουσιάσει έναν ανταγωνιστή του F-35, αλλά έναν αντικαταστάτη του F-22.

Η Βρετανία κάλεσε στην Σουηδία να αναπτύξουν Μαχητικό Νέας Γενιάς σε αντικατάσταση Typhoon και Gripen

Φευ. Η αψυχολόγητη αποχώρηση της μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, με το τελείως ανούσιο Brexit, δυστυχώς τίναξε στον αέρα τις ελπίδες για ένα πανευρωπαϊκό μαχητικό. Έτσι η Γαλλία μαζί με την Γερμανία άρχισαν την εξέλιξη του FCAS, και η Μεγάλη Βρετανία έμεινε να τους κοιτάει από μακρυά. Όχι όμως για πολύ, από την στιγμή κιόλας που είχε το δικό της κομμάτι του nEURON, Taranis.

Μόνη της όμως η BAe Systems δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος τόσο εύκολα.  Όπως και να το κάνουμε, η Airbus έχει συγκεντρώσει τα καλύτερα ευρωπαϊκά μυαλό στον χώρο. Αυτός είναι και ο λόγος που οι Βρετανοί έκαναν επίσημη πρόσκληση στους Σουηδούς! Οι τελευταίοι έχουν αναπτύξει κορυφαία μαχητικά 2ης, 3ης και 4ης γενιάς μόνοι τους. Συνεπώς είναι οι μόνοι διαθέσιμοι εταίροι για την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού μαχητικού, αφού η Σουηδία λογικά θα πρέπει να πάει στο επόμενο μαχητικό κάποια στιγμή στο μέλλον. Το Gripen είναι καλό, αλλά δεν θα πετά αιώνια!

Οι Βρετανοί έχουν φυσικά και συνεργασία με τους Τούρκους, καθώς συμμετέχουν ενεργά στην σχεδίαση του TF-X. Αλλά μια αγγλοτουρκικη συνεργασία καταρχάς δεν θα είχε σαν αποτέλεσμα ένα μαχητικό 6ης γενιάς, ενώ οι Τούρκοι δεν έχουν καμία εμπειρία στον χώρο, και περιμένουν την αγγλική τεχνογνωσία για να προχωρήσει!

Ισχύει για Ελλάδα; Αγοράστε Rafale κι έτσι θα έχετε συμμετοχή στο FCAS, γαλλική πρόταση στο Βέλγιο!

Συνεπώς, μετά το τουρκικό TF-X, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί ετοιμάζουν το δικό τους μαχητικο. Οι Άγγλοι με τους Σουηδούς (;) θα κάνουν κι αυτοί την δική τους προσπάθεια. Λογικά η θέση της Ελλάδας είναι με την προσπάθεια της Dassault-Airbus, αλλά είναι κάτι που πρέπει να το κάνει άμεσα. Ήδη οι Ισπανοί ετοιμάζονται να μπουν κι αυτοί στο “παιχνίδι”, με τους Ιταλούς να καθυστερούν κάπως λόγω της -ας πούμε- λαϊκιστικής κυβέρνησής τους. Το θέμα είναι, εμείς τι κάνουμε; θα μείνουμε αιωνίως με τα όποια F-16, και ίσως με τα ελάχιστα F-35 που ίσως καταφέρουμε να αγοράσουμε κάποια στιγμή; μήπως είναι ευκαιρία να αποκτήσουμε κι εμείς το μερίδιό μας στο μέλλον;

 

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Εκσυγχρονισμός MEKO200HN και μεταχειρισμένες LCS δεν αρκούν!

H είδηση που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες για το ενδεχόμενο απόκτησης από το Πολεμικό Ναυτικό μεταχειρισμένων LCS από το Αμερικανικό Ναυτικό, δεν ήταν κεραυνός...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Γιατί ξαναήρθαν στη Βουλή τα αντίμετρα τορπιλών την περασμένη εβδομάδα;

Την περασμένη εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής εισήχθη ένα γνωστό θέμα, περί αντιμέτρων τορπιλών, δημιουργώντας όμως απορίες καθώς είχε ήδη περάσει παλιότερα...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -