16.4 C
Athens
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΤί είναι αυτό το περίεργο hydrofoil που δοκιμάζει το αμερικανικό Ναυτικό; (βίντεο)

Τί είναι αυτό το περίεργο hydrofoil που δοκιμάζει το αμερικανικό Ναυτικό; (βίντεο)

Πολλοί το είδαν, λίγοι όμως το πρόσεξαν: ένα οπτικό ελάχιστων δευτερολέπτων σε βίντεο του Κέντρου Ναυτικού Πολέμου Επιφανείας αποκαλύπτει για πρώτη φορά το νέο υδροπτέρυγο ειδικών επιχειρήσεων που δοκιμάζει το αμερικανικό Ναυτικό. Μικρό σε διαστάσεις αλλά σχεδιασμένο για υψηλές ταχύτητες, το μυστηριώδες σκάφος εμφανίζεται μόλις 2 δευτερόλεπτα (2:27) στο βίντεο ‘Forged by the Sea’ του Ναυτικού και του Naval Surface Warfare Center, Carderock Division, χωρίς ωστόσο να παρέχονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Κατασκευασμένο από σύνθετα υλικά και ατσάλι, το πρωτότυπο πιθανώς μιας νέας κλάσης επιθετικών υδροπτερύγων φέρεται σύμφωνα με τον ιστότοπο defence-blog.com να δημιουργήθηκε για να υπερβεί τις υψηλές επιχειρησιακές απαιτήσεις των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων. Χάρη στην διάταξη των ειδικών «πεδίλων» τους, τα hydrofoil επιτυγχάνουν πλεύση με μειωμένη υδροδυναμική αντίσταση καθώς όταν αναπτύσσουν ταχύτητα το κύτος βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια.

Τα τελευταία «ιπτάμενα» πλοία του αμερικανικού Ναυτικού ήταν τα περιπολικά κλάσης Pegasus της Boeing Marine Systems. Χαρακτηρισμένα ως PHM (Patrol, Hydrofoil, Missile) τα έξι ταχέα περιπολικά που ναυπηγήθηκαν κατά το διάστημα 1973-1982 προορίζονταν για επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην Βόρειο Θάλασσα και την Βαλτική. Ωστόσο η συμμετοχή άλλων χωρών της Συμμαχίας στο πρόγραμμα δεν προχώρησε και το αμερικανικό Ναυτικό χρησιμοποίησε τα σκάφη που παρέλαβε για παράκτιες περιπολίες και αναχαίτιση λαθρεμπόρων ναρκωτικών στην Καραϊβική.

Όταν έπλεαν συμβατικά, δύο πετρελαιοκινητήρες Mercedes-Benz με υπερσυμπιεστή ισχύος 800 hp έκαστος έδιναν ταχύτητα 12 κόμβων. «Πετώντας» όμως πάνω από τα κύματα, οι 50 κόμβοι που χάριζε ο αεριοστρόβιλος LM2500 της General Electric τα καθιστούσαν τα πιο γρήγορα πλοία του Στόλου. Για το μέγεθός τους μάλιστα ήταν καλά οπλισμένα, φέροντας δύο τετραπλούς εκτοξευτές RGM-84 Harpoon (η δυτικογερμανική έκδοση θα είχε εκτοξευτές βλημάτων ΜM38 Exocet) και ένα πυροβόλο Oto Melara των 76 χιλ.

Τα Pegasus υπηρέτησαν από το 1977 έως το 1993. Τα πληρώματά τους τα θυμούνται ως ευχάριστα στην πλοήγηση αλλά με μεγάλο κόστος γι’ αυτό που προσέφεραν. Επίσης, όταν ανασηκώνονταν (on the step) ήταν ιδιαίτερα ευάλωτα σε επιπλέοντα αντικείμενα/συντρίμμια –λέγεται αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που δεν αναπτύχθηκαν στον Περσικό όπως σκεφτόταν το Πεντάγωνο.

Επιστρέφουν λοιπόν τα υδροπτέρυγα στο αμερικανικό Ναυτικό; Υπενθυμίζεται ότι το NSWC αποτελεί μείζον τμήμα της Naval Sea Systems Command, επιφορτισμένο με την έρευνα, ανάπτυξη, δοκιμές, αξιολόγηση και τεχνική υποστήριξη σκαφών επιφανείας και υποβρυχίων (σκάφη, ηλεκτρο/μηχανολογικός εξοπλισμός, συστήματα πρόωσης) ενώ είναι πηγή καινοτόμων τεχνολογιών που αναπτύσσονται και για άλλες εθνικές προτεραιότητες.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kostas
Kostas
5 years ago

Σε λίγο θα ακολουθήσουν σχόλια να μετατρέψουμε τα ιπτάμενα δελφίνια του Αργοσαρωνικου σε πυραυλακατους

Spider
Spider
5 years ago
Reply to  Kostas

Μπα, αυτά είναι Ρώσικα και θα έχουμε κυρώσεις από τις Η.Π.Α. 😀

chikichiki
chikichiki
5 years ago

Λοιπόν ειλικρινά στις ΗΠΑ η USSOCOM απολαμβάνει τόσο σουρεαλιστικά υψηλά επίπεδα υποστήριξης που με κάνει να απορώ για πολλά. Δε ξέρω μου φαίνεται σα να φτάνουν στο σημείο να μοιάζουν με μικρή συμβατική δύναμη ώρες-ώρες. Και από την άλλη ειλικρινά αναρωτιέμαι προς τι οι φοβερές διαδικασίες επιλογής και η υψηλή εκπαίδευση αν είναι έτσι κι αλλιώς μετά να κάνεις overcompensate αγοράζοντας πανάκριβο εξοπλισμό με ικανότητες αιχμής. Δηλαδή καλός κι εσύ, αλλά χαίρω πολύ ότι είσαι φοβερός αν είναι να έχεις πρόσβαση σε τέτοια πράγματα. Πραγματικά αναρωτιέμαι αν ένας λιγότερο “σκληρός” ή εκπαιδευμένος στρατιώτης θα ήταν τόσο πια λιγότερο αποτελεσματικός αν είχε κι αυτός από πίσω του το χρήμα και τον εξοπλισμό της SOCOM.

Σχετικά με τα PHM, απ’ότι θυμάμαι ήταν ιδέα του CNO Zumwalt στο πλαίσιο high-low, αλλά ενώ είχαν μια κάποια υποστήριξη απ’το Κογκρέσο (χάρη σε αυτό κατασκευάστηκαν τα 6 που κατασκευάστηκαν), η πτέρυγα Rickover και η παθολογική εμμονή της για μεγάλα πυρηνοκίνητα πλοία δεν θα άφηναν με τίποτα το πρόγραμμα να ανθήσει, όπως και έγινε. Τελικά τα 6 υποβιβάστηκαν σε λαθροκυνηγούς, και πράγματι το πείραμα hydrofoil δεν ήταν και το πιο πετυχημένο (όλοι οι άλλοι που πήραν συμβατικές ΤΠΚ προφανώς ήταν ηλίθιοι, ε Americans;). Είχαν σχέδια και για motherships από τα οποία θα επιχειρούσαν, ενδιαφέρουσα ιστορία γενικά. Μη με περνάτε για “Reformer”, απλά τα είχα μια συμπάθεια αυτά απ’την πρώτη στιγμή που τα είδα και ανέκαθεν τα έβλεπα ως ένα ενδιαφέρον βήμα των ΗΠΑ στην προσπάθεια δόμησης ενός ισχυρού στόλου υπό το δυσβάστακτο οικονομικό βάρος των μεγάλων μονάδων.

Em.Ti
Em.Ti
5 years ago
Reply to  chikichiki

Μα, ο υπερσύγχρονος και εξειδικευμένος εξοπλισμός είναι πολλαπλασιαστής δύναμης. Αυτό σημαίνει ότι διαφυλάσσουν ότι το υπερπολίτιμο προσωπικό των SOF θα εκτελέσει την αποστολή τους επιτυχώς και θα γυρίσει πίσω.

Επίσης, αυτά που τους παρέχονται είναι εργαλεία. Είναι σφάλμα να νομίζουμε ότι αν δώσουμε σε απλούς πεζικάριους τα ίδια (ή και καλύτερα) εργαλεία μπορούν να εκτελέσουν τις ίδιες αποστολές. Η εκπαίδευση είναι η ειδοποιός διαφορά και δεν αντικαθίσταται με τίποτα.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Εκσυγχρονισμός MEKO200HN, πάμε σε λύση “αυτεπιστασίας” από ένα Ναυτικό που χάνει στελέχη;

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών κλάσης MEKO200HN του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) έχει υπάρξει αντικείμενο έντονων συζητήσεων και αλλαγών πορείας τα τελευταία χρόνια. Και...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Σχεδιάζεται να μείνει το Πολεμικό Ναυτικό με μόλις 8 φρεγάτες;

Πληροφορίες της σελίδας μας αναφέρουν πως ο νέος σχεδιασμός των Ενόπλων Δυνάμεων προβλέπει τη μείωση των "οροφών" της Δομής Δυνάμεων όχι μόνο στην Πολεμική...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -