14.9 C
Athens
Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήMEDIAΤο νέο πολεμικό του Ιράν ξεκινά θαλάσσιες δοκιμές

Το νέο πολεμικό του Ιράν ξεκινά θαλάσσιες δοκιμές

Σύμφωνα με πληροφορίες που αποκαλύφθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύνηθες μέσο διαρροής πληροφοριών για τα προγράμματα του Ιράν, η νέας τεχνολογίας ιρανικής σχεδίασης φρεγάτα κλάσης “Shahid Soleimani” ξεκίνησε τις πρώτες δοκιμές εν πλω κοντά στο νησί Κεσμ στον νότιο Περσικό Κόλπο.

Η πληροφορία συνοδεύτηκε από κάποιες φωτογραφίες που παρουσιάζουν το φουτουριστικό πλοίο μέσω του λογαριασμού του χρήστη Mhmiranusa στο Twitter. Η “φρεγάτα” “Shahid Soleimani” είναι ένα πλοίο σχεδίασης καταμαράν μήκους 65 μέτρων, με το σχέδιό του να εμφανίζει σημαντικές ομοιότητες με την κινεζική πυραυλοφόρο κορβέτα Type 22 αλλά και την κλάση “Tuo Chiang” της Ταϊβάν. Το πλοίο αποκαλύφθηκε πως αναπτύσσεται εδώ και ένα τουλάχιστον έτος αλλά ήταν άγνωστη η τελική του διαμόρφωση και ο τρόπος που το ναυτικό της χώρας σκόπευε να το χρησιμοποιήσει.

Φωτογραφίες που σημοσιεύτηκαν σε ειδικούς ιστοτόπους και πληροφορίες από δορυφόρο αποκαλύπτουν πως τουλάχιστον τρία πλοία του τύπου έχει επιβεβαιωθεί πως βρίσκονται υπό ναυπήγηση, ένα στα ναυπηγεία “Shahid Mahallati” στο λιμάνι Μπουσέχρ, ένα στο νησί Κεσμ και το τρίτο επισημάνθηκε σε ένα μικρό λεμβοστάσιο στο Μπαντάρ Αμπας, όλα στην περιοχή του Ορμούζ.

Νέο πολεμικό πλοίο τεχνολογίας SES από το Ιράν

Το πλοίο ανήκει σε μια ειδική κατηγορία που χαρακτηρίζει τα σκάφη τύπου καταμαράν και αποκαλείται Σκάφος Διπλού Κύτους Υψηλού Βαθμού Διαστάσεων (high-aspect-ratio twin-hull vessel ή HARTH) και αναφέρεται σε πλοία του είδους με εξαιρετικά μικρό βύθισμα. Πλοία και σκάφη αυτού του τύπου έχουν ήδη αναπτυχθεί για λογαριασμό του ναυτικού σκέλους των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) άλλοτε με επιτυχία κι άλλοτε όχι. Σε διεθνές επίπεδο τα πλοία αυτά δεν θεωρούνται ιδιαίτερα κατάλληλα για στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις.

Παλιότερη φωτογραφία από το πλοίο του Ιράν που προκαλούσε ερωτηματικά για το ρόλο του. Το σχέδιο τότε παρέπεμπε σε πλοία παρακτίων μεταφορών εμπορικού τύπου

Το μεγαλύτερο μέρος του κύτους του πλοίου βρίσκεται υπερυψωμένο πάνω από το νερό ενώ το μεγάλο μήκος του κύτους στην ίσαλο (τμήμα των δύο κυτών, γνωστών και ως πιρόγας) αλλά και του μεγάλου ύψους του καταστρώματος πάνω από την επιφάνεια του νερού, με αποτέλεσμα ο λόγος μήκους-προς-πλάτος να είναι εξαιρετικά μεγάλος και για αυτό αποκαλείται (πλοίο) Υψηλού Βαθμού Διαστάσεων. Το σ΄χεδιο επιτρέπει σε μικρά ταχυσκάφη να μετακινούνται κάτω από το πλοίο, επιτρέποντας την ανάπτυξη τακτικών σεναρίων ενέδρας. Η υπερκατασκευή του πλοίου λέγεται πως είναι από αλουμίνιο.

Απεικόνιση του ISutton που παρουσιάζει το τελικό -κατά προσέγγιση- ταχύπλοο του Ιράν ως πυραυλοφόρο κορβέτα με στόχο εμπορικά πλοία στο Ορμούζ (πηγή: ISutton)
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες θα είναι οι κύριες αποστολές που θα αναλάβουν οι φρεγάτες FDI HN

Τα άρθρα που έχουμε γράψει, μόνο εμείς, για τις FDI HN, κλάση "Κίμων", μάλλον προσεγγίζουν τις πολλές δεκάδες. Για να κάνουμε την απαραίτητη, μικρή,...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Γιατί ξαναήρθαν στη Βουλή τα αντίμετρα τορπιλών την περασμένη εβδομάδα;

Την περασμένη εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής εισήχθη ένα γνωστό θέμα, περί αντιμέτρων τορπιλών, δημιουργώντας όμως απορίες καθώς είχε ήδη περάσει παλιότερα...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -