Οι «επισκευαζόμενες» ζημιές που υπέστη το μοναδικό αεροπλανοφόρο του ρωσικού Ναυτικού κατά την βύθιση της πλωτής δεξαμενής PD-50 όπου βρισκόταν τον περασμένο Οκτώβριο ίσως κρατήσουν το «Ναύαρχος Κουζνιτσόφ» εκτός υπηρεσίας για περισσότερο χρόνο απ’ ότι αρχικά εκτιμάτο.
Σύμφωνα με πηγές στην Ναυπηγοεπισκευαστική Βάση 35 στο Μούρμανσκ που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΤΑSS, το σκάφος αναμένεται να δεξαμενιστεί και πάλι το 2020 για περαιτέρω επισκευές «εφόσον οι απαιτούμενες εγκαταστάσεις είναι έτοιμες και η χωρητικότητα της δεξαμενής έχει αυξηθεί». Η κρατική εταιρία OCK (Объединенная судостроительная корпорация) βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αναβάθμισης των υπαρχόντων εγκαταστάσεων προκειμένου να εξυπηρετήσουν το «Ναύαρχος Κουζνιτσόφ» καθώς το ατύχημα με την πλωτή δεξαμενή το 2018 απέβη καθοριστικής σημασίας για την επιστροφή του στην δύναμη του Στόλου.
Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο είχε υποστεί ζημιές από την βύθιση της δεξαμενής –της μόνης που διέθετε το ρωσικό Ναυτικό για σκάφη τέτοιου μεγέθους– και αναπόφευκτα το χρονοδιάγραμμα των επισκευών και τού μερικού εκσυγχρονισμού του ενδεχομένως να επηρεασθεί. Η εταιρία παραδέχεται ότι λόγω της «πολυπλοκότητας» των μέτρων που θα ληφθούν «προβλέπουμε σίγουρη αναβολή του δεύτερου δεξαμενισμού του πλοίου αλλά η προθεσμία για την ολοκλήρωση των επισκευών/αναβάθμισης το 2021 θα παραμείνει ως έχει».
Γιατί βυθίστηκε η πλωτή δεξαμενή του αεροπλανοφόρου «Ναύαρχος Κουζνιτσόφ» (https://www.ptisidiastima.com/kuz-dock-accident/)
«Ναύαρχος Κουζνιτσόφ»: Ενός κακού… μύρια άλλα έπονται (https://www.ptisidiastima.com/kuz-dry-dock-follow-up/)
Σημειωτέον ότι το αεροπλανοφόρο θα έμπαινε στην δεξαμενή φέτος το καλοκαίρι όμως η απώλεια της PD-50 κατέστησε αναγκαία την εξεύρεση μιας δεύτερης. Οι προσφερόμενες εναλλακτικές λύσεις όμως δεν καρποφόρησαν και τελικά επελέγη η δημιουργία των απαιτούμενων εγκαταστάσεων εντός της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βάσης 35 (35-й судоремонтный завод).
Όσο οι Ρώσοι προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις συνολικά 52 ζημιές ύψους 70 –επιπλέον– εκατ. ρουβλίων που υπέστη το «Ναύαρχος Κουζνιτσόφ» εκείνη την νύχτα της 30ης Οκτωβρίου 2018, το TASS μεταδίδει ότι το 2023 θα ξεκινήσει το στάδιο της έρευνας και ανάπτυξης (Research and Development) του πρώτου πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου του ρωσικού Ναυτικού. Η φάση R&D έχει ήδη ενταχθεί στο κρατικό εξοπλιστικό πρόγραμμα της περιόδου 2018-2027, αναφέρουν πηγές του ρωσικού πρακτορείου.
Το νέο αεροπλανοφόρο φέρεται ότι θα έχει εκτόπισμα περίπου 70.000 τόννων, έναντι των 43.000 (55.000 tons standard) του συμβατικού «Κουζνιτσόφ», ωστόσο δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες σχετικά με το κόστος ή την διάρκεια ναυπήγησής του. Το ρωσικό Ναυτικό έχει δηλώσει πως ο Στόλος περιμένει ένα προηγμένο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο μέχρι τα τέλη του 2030 ενώ το υπουργείο Άμυνας επισημαίνει ότι το σχετικό συμβόλαιο ενδεχομένως να έχει υπογραφεί εντός του 2025.
Το ρωσικό πυρηνικό αεροπλανοφόρο δεν είναι καινούργια ιδέα. Η ναυπήγηση ενός πυρηνοκίνητου σκάφους που θα ονομαζόταν «Ουλιάναφσκ» είχε ξεκινήσει επί Σοβιετικής Ένωσης στα ναυπηγεία Νικαλάεφ. Όμως η κατάρρευση της ΕΣΣΔ οδήγησε την ματαίωσή του και το μερικώς κατασκευασθέν κύτος διαλύθηκε.
Αλέξανδρος Θεολόγου
Παιδιά δείτε λίγο τι παίζει με την σελίδα γιατί στην αρχική πάνω πάνω μου βγάζει τα εργαλεία του wordpress και με έχει συνδεδεμένο σαν Νικόδημο Παυλίδη! Κοινώς είμαι συνδεμένος σαν διαχειριστής! Έχω και screenshot για τους άπιστους…
Απ’ ότι φαίνεται το αεροπλανοφόρο ήταν μια πολύ προβληματική κατασκευή απο την αρχή.
Αντι να το επισκευάσουν νομίζω καλύτερα ν’αρχίσουν νωρίτερα την ναυπήγηση του πρώτου ρωσικού πυρηνικού αεροπλανοφόρου.
Τα λεφτά που θα ξόδευαν να πάνε ν’ αρχίσει η μελέτη, αλλιώς πεταμένα λεφτά είναι, κατα πάσα πιθανότητα!
Πολύ αισιόδοξοι είναι οι Ρώσοι, το 2025 θα υπογράψουν συμβόλαιο και σε 5 χρόνια θα έχουν το σκάφος ;
Γιατί δεν ζητούν know-how από τους Κινέζους…?