15.9 C
Athens
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΕλαφρές φρεγάτες για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, υψηλές δυνατότητες με χαμηλό κόστος

Ελαφρές φρεγάτες για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, υψηλές δυνατότητες με χαμηλό κόστος

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 6 Μαρτίου, αλλά το αναδημοσιεύουμε τώρα μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης των πιθανών πλοίων που θα ενδιέφεραν το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό…

Το επιχειρησιακό περιβάλλον όπου αναμένεται να επιχειρεί το Πολεμικό Ναυτικό τις επόμενες δεκαετίες θα έχει μεταβληθεί άρδην σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση. Οι μαζικές παραγγελίες κύριων μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (TDK) θα έχουν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της απειλής που αυτό αντιπροσωπεύει για το ΠΝ, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μια από τις εναλλακτικές λύσεις χαμηλού κόστους, για να αντιμετωπιστεί αυτή η προοπτική, μπορεί να είναι και η σταδιακή προμήθεια πλοίων της κατηγορίας ελαφρών φρεγατών.

Του Κώστα Γ. Καρναβά

H ναυπήγηση νέων φρεγατών κλάσης «I» (Istanbul), η ανάπτυξη των πλοίων αεράμυνας περιοχής TF2000 και η σταδιακή εισαγωγή σε υπηρεσία των έξι (τουλάχιστον) υποβρυχίων Type 214 δίνουν αναμφίβολα ένα τεράστιο ποιοτικό προβάδισμα στην τουρκική πλευρά, το οποίο δεν μπορεί να αγνοηθεί από το ΠΝ. Με την εξέλιξη της απειλής που προβάλλει το TDK θα ασχοληθούμε σε προσεχές τεύχος μας, αν και το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική πλευρά δεν αφορά μόνο τις τουρκικές εξοπλιστικές κινήσεις, αλλά κυρίως τις οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η χώρα και τον συνακόλουθο δραστικό περιορισμό των αμυντικών δαπανών που έχει επιβληθεί από τους δανειστές της.

Σε αυτό το πλαίσιο, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον, θα πρέπει να αποκλειστεί η δυνατότητα ναυπήγησης νέων κύριων μονάδων επιφανείας για την αντικατάσταση -αρχικά- των μη εκσυγχρονισμένων φρεγατών τύπου «S» (κλάση «Έλλη»), τρεις εκ των οποίων συμπληρώνουν τη δύναμη των έξι εκσυγχρονισμένων πλοίων του ιδίου τύπου και των τεσσάρων φρεγατών τύπου MEKO-200HN (κλάση «Ύδρα»).

Ως μοναδική διέξοδος διαφαίνεται προς το παρόν η εφαρμογή προγράμματος αναβάθμισης των φρεγατών MEKO-200HN (πρόγραμμα που είναι ήδη τραγικά καθυστερημένο), είτε καθ’ ολοκληρίαν είτε τμηματικά, μέσω δηλαδή της σταδιακής υιοθέτησης κάποιων κρίσιμων στοιχείων, όπως νέου ραντάρ επιτήρησης αέρος-επιφανείας, νέου ESM, ηλεκτροοπτικών/θερμικών αισθητήρων έρευνας-ιχνηλάτησης κ.λπ.

Παράλληλα εξετάζεται η περίπτωση απόκτησης μεταχειρισμένων πλεονασματικών πλοίων από ναυτικά άλλων χωρών, με βασικό στόχο την προμήθεια δύο αντιτορπιλικών αεράμυνας κλάσης Arleigh Burke από τα αμερικανικά αποθέματα. Παρ’ όλα αυτά, βάσει και του χρονοδιαγράμματος παραγγελιών νέων πλοίων του US Navy, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλτ Τραμπ, δεν διαφαίνονται πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για ευνοϊκή κατάληξη του εν λόγω σεναρίου, τουλάχιστον για τον ορατό χρονικό ορίζοντα.

Οι αναγκαίες επόμενες κινήσεις

Σε κάθε περίπτωση το Πολεμικό Ναυτικό θα πρέπει να σχεδιάζει την επόμενη μέρα υπολογίζοντας τόσο την απειλή που θα αντιμετωπίσει μελλοντικά όσο και τις οικονομικές δυνατότητες που θα υπάρχουν για τη σταδιακή αναβάθμιση και ενίσχυση του στόλου του κατά τις επόμενες δύο τουλάχιστον δεκαετίες, ώστε να αποφευχθεί η δραματική και μη αναστρέψιμη μεταβολή του ισοζυγίου ναυτικών δυνάμεων υπέρ της Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο, εκ των πραγμάτων, θεωρείται απαραίτητη η προσεκτική μελέτη και ο προγραμματισμός προμήθειας νέων κύριων μονάδων επιφανείας, ώστε όχι μόνο να αποσυρθούν τα μη εκσυγχρονισμένα πλοία που διαθέτει σήμερα, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα να ξεκινήσει η αντικατάσταση και των εκσυγχρονισμένων φρεγατών τύπου «S» σε βάθος δεκαετίας-δεκαπενταετίας, όταν τα πλοία θα πλησιάζουν (ή θα έχουν φτάσει) στο τέλος της επιχειρησιακής τους ζωής (καθώς αποτελούν ναυπηγήσεις του τέλους της δεκαετίας του 70 ή των αρχών της δεκαετίας του 80).

Προφανώς, η πιθανότητα ναυπήγησης φρεγατών αεράμυνας περιοχής, που αποτελούσαν (και αποτελούν) τον «ευσεβή πόθο» του ΠΝ εδώ και αρκετά χρόνια, δεν μπορεί να θεωρηθεί πιθανή λόγω του δυσθεώρητου κόστους που συνεπάγεται η απόκτησή τους (και η χρήση τους). Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπ’ όψιν αυτούς τους παράγοντες, η μόνη πιθανότητα που έχει το ΠΝ να ανανεώσει τον στόλο του με νέα πλοία είναι να στραφεί προς τη ναυπήγηση πλοίων πολλαπλών ρόλων και χαμηλού κόστους, ώστε να καλύψει ικανοποιητικά (ποιοτικά και ποσοτικά) το σύνολο των αναγκών του.

Η επιλογή αυτή έχει και την παράμετρο ότι δεν βασίζεται σε ενδιάμεσες λύσεις-ημίμετρα, δηλαδή μεταχειρισμένα πλοία που έχουν αναπτυχθεί βάσει των επιχειρησιακών απαιτήσεων των αρχικών χρηστών και για αξιοποίηση σε εντελώς διαφορετικό περιβάλλον (π.χ. ωκεανούς), σε σχέση πάντα με τις ιδιαιτερότητες του αρχιπελάγους του Αιγαίου.

Υπό αυτή την έννοια, θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο της απόκτησης πλοίων με διαστάσεις και εκτόπισμα τέτοιο που αφενός θα επιτρέπει την απρόσκοπτη τοποθέτηση και λειτουργία των ηλεκτρονικών και οπλικών συστημάτων που κρίνονται αναγκαία για το φάσμα των αποστολών που εκπληρώνουν σήμερα τα υπάρχοντα πλοία, αφετέρου θα επιτρέπει τη συμπίεση του κόστους απόκτησης και λειτουργίας τους. Μάλιστα, ο παράγοντας κόστος είναι καθοριστικός τόσο για τη ναυπήγηση του αριθμού των πλοίων που θεωρείται απαραίτητος από την προβλεπόμενη δομή της δύναμης του ΠΝ σε σχέση πάντα με την αναμενόμενη (τουρκική) απειλή όσο και για την επίτευξη υψηλού βαθμού διαθεσιμότητάς τους, εφόσον αυτός εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την ομαλή διεξαγωγή των εργασιών συντήρησης κατά τη διάρκεια της επιχειρησιακής ζωής των πλοίων.

Το ΠΝ θα πρέπει να εξασφαλίσει τη δυνατότητα επιτέλεσης του συνόλου των βασικών αποστολών, δηλαδή την αντιμετώπιση εναέριων, θαλάσσιων και υποθαλάσσιων απειλών (AAW, ASuW, ASW) από μια βασική σχεδίαση, αφού δεν θα έχει την «πολυτέλεια» της ανάληψης των ρόλων αυτών από εξειδικευμένα πλοία, όπως επιθυμούσε -τουλάχιστον πριν από την περίοδο των μνημονίων-, όταν το ενδιαφέρον του στρεφόταν κυρίως στην προμήθεια φρεγατών αεράμυνας περιοχής (AAW).

Ποιο όμως είναι το φάσμα διαστάσεων και εκτοπίσματος εντός του οποίου μπορεί να θεωρηθεί ότι εκπληρώνονται οι όροι που τέθηκαν παραπάνω, ώστε να αποτελέσει τη βάση για τη ναυπήγηση των μελλοντικών πλοίων του ΠΝ;

Πριν απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, ας εξετάσουμε εν συντομία την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, όσον αφορά στα κύρια πλοία επιφανείας του ελληνικού στόλου.

Οι φρεγάτες του ΠΝ: πλοία γενικής χρήσης και πολλαπλών ρόλων

Τα τελευταία είκοσι-είκοσι πέντε χρόνια και μετά την απομάκρυνση από την ενεργό υπηρεσία (1992-1997) των παρωχημένων αντιτορπιλικών της εποχής του Β΄ ΠΠ αλλά και της απόσυρσης των τεσσάρων αντιτορπιλικών αεράμυνας κλάσης C. F. Adams (ΚΙΜΩΝ, ΝΕΑΡΧΟΣ, ΦΟΡΙΩΝ και ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ) κατά την περίοδο 2002-2004, τη ραχοκοκαλιά του ΠΝ συγκροτούν πλέον πλοία της κατηγορίας των φρεγατών (τύπου «S» και MEKO-200HN), δεκατρείς από τις οποίες αποτελούν τις κύριες μονάδες επιφανείας του Στόλου. Το μήκος και το εκτόπισμα των πλοίων αυτών είναι για τις MEKO-200HN 117 m και 3.350 τόνοι, ενώ οι φρεγάτες τύπου «S» φθάνουν τα 130,5 m και τους 3.500 τόνους αντίστοιχα.

Τα καθήκοντα που αναλαμβάνουν αυτά τα πλοία περιλαμβάνουν τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο (μέσω δύο τριπλών τορπιλοσωλήνων Μk32 Mod5 των 324 mm, όσο και του οργανικού ελικοπτέρου που φέρουν), την τοπική αντιαεροπορική άμυνα (με τη χρήση Sea Sparrow RIM-7M/P NSSM ή/και RIM-162 ESSM), την αντιμετώπιση των βλημάτων ναυτικής κρούσης (με την αξιοποίηση των οπλικών συστημάτων εγγύς προστασίας CIWS/Close-In Weapon System Mk15 Phalanx) και τη ναυτική κρούση ή αγώνα επιφανείας ASuW (μέσω των κατευθυνόμενων βλημάτων RGM-84C/D Harpoon αλλά και των ναυτικών πυροβόλων Mk45 Mod2A των 127 mm/54 cal και OTO Melara των 76 mm/62 cal, τα οποία όμως θεωρούνται όπλα γενικής χρήσης, αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης τόσο εναντίον χερσαίων-παράκτιων στόχων όσο και σε ρόλο αντιαεροπορικής άμυνας).

Οι φρεγάτες δηλαδή του ΠΝ έχουν αναλάβει την εκπλήρωση του συνόλου των απαιτούμενων αποστολών, αυτών τουλάχιστον που αναμένεται να φέρει σε πέρας ένα πολεμικό πλοίο της κατηγορίας τους, τόσο όσον αφορά στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό όσο και σε σχέση με τα καθήκοντα που ανατίθενται λόγω της συμμετοχής της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, εξαιρουμένης φυσικά της αεράμυνας περιοχής και της αντιβαλλιστικής άμυνας, όπου απαιτούνται διαφορετικού τύπου και μεγέθους πλοία. Σε κάθε περίπτωση οι συγκεκριμένες αποστολές και οι ιδιομορφίες που παρουσιάζουν έχουν αναλυθεί επαρκώς σε προηγούμενα τεύχη μας (βλ. Π&Δ Νο 372, Μάιος 2017). Προφανώς οι προαναφερθέντες θα είναι οι βασικοί ρόλοι που θα πρέπει να επιτελέσουν και τα πλοία επόμενης γενιάς του ΠΝ, με τις απαραίτητες βέβαια προσαρμογές και βελτιώσεις σε επίπεδο αναμενόμενης απειλής και τεχνολογικής εξέλιξης.

Τις επόμενες μέρες θα δημοσιευτεί η συνέχεια του άρθρου, με παρουσίαση των πιθανών υποψηφίων κορβετών/ελαφρών φρεγατών που θα μπορούσαν να είναι υποψήφιες για το ΠΝ.

(φωτογραφίες: Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό)

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Panagiotis Karatasios
Panagiotis Karatasios
5 years ago

Gowind 2500 αλλα με συστημα crotale η / και damen sigma αλλα με exocet bl 3

DEAD KENNEDYS
DEAD KENNEDYS
5 years ago

Φιλε μου…θελουμε σκαφη με αεραμυνα περιοχης.
Τα crotale με 15 χλμ εμβελεια…δεν ειναι α/α περιοχης.
Αν ποτε …λεω “αν” …αποφασιστει να παρουμε γαλικα πλοια…η λυση ειναι κορβετες ή φρεγατες με aster-30.
Τωρα…οι exocet block 3 που αναφερεις…δεν ξερω που κολλανε…
Τα TΠΚ Ριτσος και Γρηγοροπουλος αυτους τους πυραυλους φερουν…!

Panagiotis Karatasios
Panagiotis Karatasios
5 years ago
Reply to  DEAD KENNEDYS

Το αρθρο μιλαει για ελαφρες φρεγατες αυτες δεε χουνα/ α περιοχης οσο για τους εχοσετ αναφερεται στις damen sigma οι οποιες εχουν μπλοκ 2

DEAD KENNEDYS
DEAD KENNEDYS
5 years ago

Το ιδιο το ΠΝ θελει 2-4 πλοια με α/α περιοχης.
Αυτο σημαινει οτι οι πυραυλοι επιφανειας-αερος που θα φερουν…θα εχουν βεληνεκες 100 χλμ το λιγοτερο.

Panagiotis Karatasios
Panagiotis Karatasios
5 years ago
Reply to  DEAD KENNEDYS

Μια ζωη θελουμε το καλυτερο και τελικα δεν παιρνουμε τιποτα. Ναι η α/ α περιοχης ειναι απαραιτητη αλλα εδω μιλαμε για το τι μπορουμε να κανουμε συντομα οχι σε 3-5 χρονια

Pk
Pk
5 years ago

Τόσο σύντομα , δηλαδή φέτος και του χρόνου ας πούμε, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε απο στρατιωτικό hardware είναι αύξηση διακλαδικότητας, διαθεσιμοτητας, αποθεμάτων, ανταλλακτικών, πυρομαχικων και ν ανάψουμε κάνα κερι

CK
CK
5 years ago

Εξαιρετικό άρθρο από πρόσφατο τεύχος της ΠΤΉΣΗΣ νομίζω?

Λαμβάνοντας υπόψη ότι:

– Χρηματοδότηση ελαχιστη έως ανύπαρκτη για τα επόμενα …10 ? χρονια

– Συντριπτική υπεροχη της τουρκικης αεροπορίας ιδιαιτερα με την είσοδο F35

– Πανίσχυρο σε λίγα χρονια Τουρκικο ναυτικό

Tο βασικό ερώτημα είναι εάν μπορούμε πλέον να υποστηρίξουμε
στόλο με μεγάλες μονάδες επιφανειας.

Κατά τη γνώμη μου η απάντηση είναι όχι

Η έμφαση πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση της αεροποριας και του συστηματος αεράμυνας.

Για το κακόμοιρο PN:

Για το Αιγαίο : Πυραυλακάτους / επάκτιες συστοιχίες / και υποβρύχια

Ανατολική μεσόγειος : υποβρύχια

Χρειαζόμαστε επιπλέον 2-3 υποβρύχια μέχρι το 2030
(με σύχρονες τορπίλες επιτέλους reeeeeeeeeeeeeeeeeee)

Οποιαδήποτε επένδυση σε νέες μεγάλες μονάδες επιφανειας θα είναι ανταγωνιστική
ως προς τα κονδύλια με τα υποβρύχια.

Οποτε εκσυχρονισμός ΜΕΚΌ και ότι μεταχειρισμένο μπορούμε να βρούμε

Και βεβαια δραστική μείωση μονάδων και συνακόλουθων γαλονάδων

Gunner
Gunner
5 years ago

Αρχίζει η εμπορική προώθηση. Πείτε μας ποιο είναι το πιο κατάλληλο πλοιο; μήπως κάτι που πουλά ο λιβανέζος επενδυτής;

CK
CK
5 years ago
Reply to  Gunner

Δε κάνω καμια εμπορική προώθηση:

Προσπαθώ να προσγειώσω τον κόσμο στη σημερινή οικονομική πολιτκή και επιχειρησιακή πραγματικότητα
με συγκεκριμένα επιχειρήματα.

Αρκετοί δεν έχουν καταλάβει πως το τι θα κάνουν οι κεντρικές τράπεζες με τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα Δεν εξαρτάται από εμάς..

Για τους λόγους που ανάφερα παραπάνω θεωρώ πως είναι mega λάθος η απόκτηση μεγάλων πανάκριβων μονάδων επιφανειας.

Fingolfin
Fingolfin
5 years ago

La fayette από μεταχειρισμένες και Belharra για τα Ναυπηγεία μας.. Συν 2 extra Type 214..
Δε ξέρω βέβαια αν κάποια -λίγο μεγαλύτερη- εκδοχή των Gowind θα μπορούσε να πάρει Aster 30..

CK
CK
5 years ago
Reply to  Fingolfin

Τα πλοία αυτά στερούνται CIWS και συρόμενου SONAR
Η αντιαεροπορική προστασία τους είναι το CROTAL.
Πεπαλαιωμένο ανεπαρκέστατο

Ουδεμία αξια έχουν για το PN στο επιχειρηασιακό περιβάλλον που υπάρχει στο Αιγαίο
Επιπλέον όλα τα συστήματα τους είναι τελείως ξένα για το PN. Δημιουργία υποδομών και εκπaίδευση εκπ από την αρχή δεν γίνετε στη κατάσταση που είμαστε

Για Belhara θέλουμε 600-700 μύρια και αυτά άνευ οπλισμού .
Τις ξεχνάμε

Ποια ναυπηγεία αναφερόσαστε?
Ελευσίνα και Σκαραμαγκάς είναι διαλυμένα

Κάποιοι εργαζόμενοι πληρώνονται με κονδύλια του PN

Από μεταχειρισμένα τα μονα πλοία που είναι κοντά στο PN από άποψη συστημάτων και υποστήριξης
είναι οι ολλανδικές M και οι γερμανικές F123.

Δυστυχώς και αυτά όταν και εάν αποδεσμεuθουν θα είναι ηλικωμένα ανάλογα των ΜΕΚΟ

Fingolfin
Fingolfin
5 years ago
Reply to  CK

Το θέμα είναι να πάμε σιγά σιγά σε ενα ναυτικό με stealth χαρακτηριστικά.. Και αν δε ξέρουν τα συστήματα των γαλλικών, θα τα μάθουν.. Τωρα το ciws ειναι το λιγότερο.. Κοιτας το δέντρο και όχι το δάσος.. Το κοστος των belharra πιστευω θα ειναι 400-450 εκατ. Εκτος κ αν ειναι stretched με επιπλεον κελια vls..

CK
CK
5 years ago
Reply to  Fingolfin

Διόρθωση :

Οι La Fayetter δεν έχουν καν SONAR!!!!

Χωρίς sonar χωρίς CIWS χωρίς αντιαεροπορικό με ασύμβατα συστήματα μηχανές πυροβόλα και πάει λέγοντας θα κάνει ένα τέλειο stealth ύφαλο στο Αιγαίο έτσι και αρχίσει το πιστολίδι

Maaaappa Γαλλική

Σου ypenthimso πως το budget για αγορές είναι 500 μύρια το χρόνο

Εδώ δε βγαίνουν για εκσυχρονισμό f16 τις βέλη@ra θα πάρουμε?

400-450 μύρια είναι το κόστος των των 2500tn GOWIND

Περίμενε το 2ο μέρος του άρθρου να το δεις εάν δεν έχεις το τεύχος της ΠΤΗΣΗΣ με το πλήρες άρθρο

Panagiotis Karatasios
Panagiotis Karatasios
5 years ago
Reply to  CK

Ποσες φορες χρειαζεται να το πουμε οτι οι belh@ra η οτι αλλι γαλλικο επιλεξουμε πληρωνοντε απο τα 2δις που μας χρωστανε οι γαλλοι ;

Fingolfin
Fingolfin
5 years ago
Reply to  CK

Thales added that the Kingklip Mk2, like the Mk1, is usually positioned on the hull. However as far as the FTI Frigate is concerned, the sonar will be fitted inside the bow, just like the 4110 aboard the FREMM.

Thales already conducted tests of the Kingklip Mk2 but added that its development is ongoing as part of the FTI programme.

The sonar is expected to be fitted on the La Fayette class frigates as well, as part of their upgrade programme. The Mk2 will eventually be available to export customers while the Kingklip Mk1 remains available is still being procured for several navies shipbuilding programmes.

Πηγή: https://www.navyrecognition.com/index.php/focus-analysis/naval-technology/5504-thales-kingklip-mk2-the-next-gen-hull-mounted-sonar-of-the-french-navy-fti-frigates.html

tallyhogr
5 years ago
Reply to  CK

@CK
Ναι, γιατι τις ξεχνάμε τις Belh@ra? Ξερεις κάτι να δίδεται τζαμπα? Δεν πιάνω το συλλογισμό σου. Τα λεφτά υπάρχουν πάνω κάτω για μια τετράδα.

CK
CK
5 years ago
Reply to  tallyhogr

Λεφτά υπάρχουν δηλαδή που έλεγε και ο GAP
Εάν αναφέρεσαι στα κέρδη τον ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα : αυτά θα πάνε προς εξόφληση τον δανειων του ΔΝΤ
Έχω ποστάρει links σε άλλο σχόλιο μου
Διάβασε το πρώτο σχόλιο μου peri μεγάλων μονάδων epifaeneias να καταλάβεις τι λέω
Λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν

DEAD KENNEDYS
DEAD KENNEDYS
5 years ago
Reply to  CK

Δεν ειναι σιγουρο…
Ο Μακρον συμφωνει να πανε στις φρεγατες…

Panagiotis Karatasios
Panagiotis Karatasios
5 years ago
Reply to  DEAD KENNEDYS

ακριβως δεν ειμαστε υποχρεωμενοι να τα δωσουμε στο ΔΝΤ η ΕΚΤ εχει δωσει εντολη επιστροφης στην ελλαδα αυτων των κερδων

tallyhogr
5 years ago
Reply to  CK

@CK:
ακομα και στην αποπληρωμη δανείων να πάνε, αυτο σημαίνει και λιγοτερα δανειακά βάρη για την χώρα με οτι σημαίνει αυτό στην δυνατοτητα “επενδυσης” σε νέα οπλα.

Περαν τουτου, θεωρώ πως πλέον εχει εμπεδωθει απο ολους τους πολιτικους αρχοντες και τον λαό, οτι χωρις όπλα έχουμε πρόβλημα με τους απέναντι. Οποτε νομιζω πως πλεον θα υπάρξει καποια προτεραιοτητα στο ζήτημα αυτο… οσο ειναι δυνατόν τελος παντων.

CK
CK
5 years ago
Reply to  CK

Διόρθωση :
Οι La fayette δεν έχουν ΚΑΝ sonar
Μάπα τελείως

Χωρίς sonar χωρίς CIWS χωρίς αντιαεροπορικό με ασύμβατα συστήματα μηχανές πυροβόλα και πάει λέγοντας

θα κάνει ένα τέλειο stealth ύφαλο στο Αιγαίο έτσι και αρχίσει το πιστολίδι

Σου ypenthimiso πως το budget για αγορές είναι 500 μύρια το χρόνο

Εδώ δε βγαίνουν για εκσυχρονισμό f16 τις βέλη@ra θα πάρουμε?

Fingolfin
Fingolfin
5 years ago
Reply to  CK

Μα δεν είναι για ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Αν θες να τα έχει όλα, όπως αναφέρεται στο άρθρο, πας σε Gowind – Belharra (λόγω του πρόσφατου γαλλικού φλέρτ)..
Βέβαια αν είναι τόσο ακριβές (άνευ όπλων) τότε πας σε μία μεταχειρισμένη multi-role.
Ωστόσο η Αίγυπτος 4 Gowind τις πήρε 1 δις (άνευ όπλων), 250 εκατομ. έκαστη. Υποθέτω πως ξέρουν να κάνουν καλό παζάρι οι Αιγύπτιοι.

ΚΝ
ΚΝ
5 years ago

Δυστυχώς ή ευτυχώς είναι μονόδρομος πλέον η σωστή χρήση της θέσης μας γεωγραφικής και πολιτικής.
Δηλαδή ως μέλη της ΕΕ να ζητήσουμε χρηματοδότηση για αγορά/παροχή ευρωπαϊκών όπλων ή για αναβάθμιση των δικών μας … στα πλαίσια της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας και της φύλαξης ευρωπαϊκων συνόρων.
Επιπλέον, μπορούμε να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα για παροχή καλής βοήθειας αμερικανικής με σωστά αντάλλαγματα πχ μια πολύχρονη σύμβαση για τη βάση την Σούδας με καλό τίμημα (όχι το σημερινό)κτλ!
Φυσικά από μεριά μας μια καλύτερη διαχείριση κονδύλιων με κλείσιμο ή και πώληση περιττων χώρων &στρατόπεδων. Δημιουργία στρατού πιο επαγγελματικού & ικανού σε μικρότερους αριθμούς αλλά με πληρότητα 100% μονάδων. Σχεδιασμό στον τρόπο εκσυχρονισμού & αναζήτηση ενδιαφέρων λύσεων με φτηνό αντίτιμο για την διατήρηση υψηλής μαχητικοτητας.
Είμαστε σε μια πολλή δύσκολη εποχή με πολλες προκλήσεις… Οπότε καιρός για δραση & εφευρετικότητα γιατί ο χρόνος είναι εχθρός μας!

Προβοκάτωρ
Προβοκάτωρ
5 years ago

Έχουμε τα P-3 που θα έχουν Kill όλα τα πλοία και τα υ/β όπως λένε και διάφοροι κακοήθεις παρακρατικοί που γράφουν και εδώ μέσα…
υ.γ. η καραμέλα με το οικονομικό κόστος μας λίγωσε ή μήπως άμα δεν υπήρχε η κρίση θα δίνανε χρήματα απλόχερα..?

DEAD KENNEDYS
DEAD KENNEDYS
5 years ago

Η οικονομικη κριση ισως να λιγοστεψε ή να “κατηργησε” τις μιζες…
Ενταξει…η αληθεια ειναι καπου στη μεση…
Δεν ξερω αν θα εδιναν χρηματα απλοχερα…αλλα δεν θα ειμασταν σ’αυτο το χαλι…!

tsir266
5 years ago

Όπως είχα σχολιάσει και σε προηγούμενη ανάρτηση αναβάθμιση των MEKO και 6 S με Mk41, στις MEKO ίσως και 2 εκτοξευτές και ριζική ανανέωση αισθητήρων και ότι μπορούμε άλλο να αναβαθμίσουμε με στόχο τα πλοία να χρειάζονται λιγότερο προσωπικό και στις υπόλοιπες 4 S κατάργηση του υπόστεγου του ελικοπτέρου και εγκατάσταση εκεί 4Mk41 με βλήματα αεράμυνας περιοχής, αντικατάσταση με Mk41 του παλιού εκτοξευτή στη πλώρη και φυσικά την εγκατάσταση καινούργιων αισθητήρων.

DEAD KENNEDYS
DEAD KENNEDYS
5 years ago

Το ΠΝ (κατα τη γνωμη μου) εχει κανει τραγικα λαθη στο παρελθον.
Δεν συνεχισε το προγραμμα ναυπηγησης των ΜΕΚΟ ωστε να αποτελεσουν τη ραχοκοκαλια του στολου, αντικαθιστωντας σιγα σιγα τις παλαιου τυπου S.
Εγινε ενας μικρος επιφανιακος εκσυγχρονισμος στις τελευταιες…πιστευοντας οτι στο μελλον θα παρουμε τις Fremm.
Οι φρεγατες τυπου S ειναι πλοια με αριστη πλευση αλλα ηλικιας…40 ετων.
Εγινε εκσυγχρονισμος στο συστημα διαχειρησης μαχης (Tacticos) οχι ομως στα οπλα του σκαφους και στους αισθητηρες – ρανταρ.
Σε αντιθεση…οι Τουρκοι εκαναν εναν εξολοκληρου εκσυγχρονισμο στις φρεγατες τους Barbaros (τυπου MEKO) και Gabya (τυπου Perry).
Δυστυχως φιλοι μου…τα λαθη πληρωνονται!

Πάρις
Πάρις
5 years ago
Reply to  DEAD KENNEDYS

Φίλε μου οι αισθητήρες ανακαινίστηκαν υπό την επίβλεψη της Thales Nederlands στις εγκαταστάσεις της SSMart. Ξηλώθηκαν όλα εσωτερικά και αντικαταστάθηκαν με νέα. Τοποθετήθηκε νέο ραντάρ ναυτιλίας BridgeMaster E Sperry και LPI Scout όπως στους Λάσκους. Αν δεν κάνω λάθος τοποθετήθηκε επίσης και το Mirados, όπως και σε όλες τις ΤΠΚ. Το Tacticos από μόνο του είναι μεγάλη αλλαγή. το πρόβλημα είναι ότι την ίδια στιγμή οι Τούρκοι πήραν τοTacticos, το ονόμασαv Genesys και το ανέπτυξαν στα μέτρα τους βάζοντάς στο σε όλα τα νέα πλοία τους.

DEAD KENNEDYS
DEAD KENNEDYS
5 years ago
Reply to  Πάρις

Ο εκσυγχρονισμος ενος σκαφους επιφανειας περιλαμβανει 3 σταδια.
1ον) συστημα διαχειρησης μαχης, επικοινωνιες, διοικηση και ελεγχο του σκαφους.
2ον) οπλικα συστηματα.
3ον) ρανταρ και αλλους αισθητηρες οπως τα ηλεκτροοπτικα ή οι καταυγαστηρες του σκαφους.
Οι φρεγατες τυπου S …εκσυγχρονιστηκαν μονο στο 1ο σταδιο….(εκτος τις ΕΛΛΗ και ΛΗΜΝΟΣ που φερουν 2 Oto melara και 2 phalanx με τα οποια υπαρχει καποια καλυψη 360°).
Το τελικο συμπερσσμα ομως ειναι πως και οι ΜΕΚΟ αλλα και οι S εχουν μικρη δυνατοτητα στην εμπλοκη εναεριων στοχων. Αν δεν κανω λαθος μεχρι δυο.

Παρις
Παρις
5 years ago

Όσο σκέφτομαι ότι έχουμε την ικανότητα και δυνατότητα να κατασκευάσουμε πλοία, επιφανείας, που χρειαζόμαστε, μόνοι μας και λίγο το ξερό μας το κεφάλι, λίγο το χρήμα που διακινείται, τρελαίνομαι. Υπάρχει εμπειρία στελεχών, τμήματα ναυπηγών στο πολυτεχνείο με αξιόλογες προσπάθειες, εταιρείες με τεχνογνωσία. Υπάρχει όμως ζήλια, φθόνος και ένα συνδικαλιστικό κίνημα, ο Θεός να το κάνει, που δρα βάση εντολών. Λυπάμαι πολύ και ντρέπομαι όταν αποκαλούμε τους απέναντι “Μογγόλους” περιπαικτικά. Οι άνθρωποι έχουν κατακτήσει το διάστημα και εμείς περιμένουμε του απέξω να μας σώσουν, σαν χάνοι.

darede
darede
5 years ago

Πλοία που αισίως θα φτάσουν τα 40 χρόνια δεν τα αναβαθμίζεις, τα αντικαθιστάς. Με δεδομένο οτι οι τούρκοι ναυπηγούν κορβέτες η ελαφριές φργάτες, φανερώνει οτι δεν έχουν ακόμη την τεχνολογία για aesa ραντάρ. Σαν απάντηση θα πρέπει να αντιπαραθέσουμε και εμείς κορβέτες ή ελαφριές φρεγάτες αλλα με aesa ραντάρ, που θα δίνουν την υπεροχή στο αιγαίο. Η γαλλική gowind είναι μια τέτοια ελαφρια φρεγάτα που μπορεί να προσδώσει αυτήν την υπεροχή αλλά πάνω απο όλα θα υπάρχει η δυνατότητα εάν φερθούμε έξυπνα,για συμπαραγωγή όλων των απαρτίων της κατασκευής εν ελλάδι.(ραντάρ-sonar κτλ)Τα χρήματα μπορούν να βρεθούν και πρέπει να βρεθούν. Αυτό εξάλου πάντα το κάνουν οι τούρκοι.
comment image

Αντί για τον παραπάνω εξοπλισμό, μπορούμε να τοποθετήσουμε ns-200,captas 4,exocet,76άρι και 32 κελιά για πυράλους esmm και aster 30 με γύρω στα 300 εκατομμύρια ανα ακάφος. Ένα σύνολο 4-6 σκαφών που μπορούν να αντιπαρατεθούν εκτός απο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά. Για αργότερα βλέπουμε και για aaw σκάφη.

DEAD KENNEDYS
DEAD KENNEDYS
5 years ago
Reply to  darede

Αν αντικαταστασησεις τις παλαιες φρεγατες σου…πρεπει να παρεις 4-6 καινουργια σκαφη…
Αυτα δεν γινονται ουτε στη Σιγκαπουρη…!
Αυτο θα γινει σταδιακα…
Οσον αφορα τις Gowind οι οποιες ειναι κορβετες…προσωπικα πιστευω…δεν κανουν.
Δεν το θεωρω τυχαιο μαλιστα που τις εχουν αγορασει Αιγυπτος και Μαλαισια…!
Οι Belharra αν και δεν τις εχουμε δει φαινονται καλη περιπτωση ( παντα με aster-30).
Και εν κατακλειδι…για να επιχειρησεις σε Αιγαιο και κυριως σε Αν. Μεσσογειο δεν σου φτανουν 2 νεα σκαφη…
Το ΠΝ θελει 4 πλοια με α/α περιοχης και αντιπλοϊοκους με μεγαλο βεληνεκες.
Οποτε ο εκσυγχρονισμος των ΜEKO ειναι μονοδρομος…και ξεκινας την αποσυρση των S αφου παρεις πρωτα καινουργια πλοια.
Υ.Γ. Υποψιν πως οι φρεγατες Λημνος και Ελλη διαφερουν απο τις αλλες S.

tsir266
5 years ago
Reply to  darede

Τα πλοία μπορείς να τα κάνεις ότι θέλεις. Μπορείς σε ένα πλοίο να αλλάξεις τα πάντα, στην κυριολεξία. Από ηλεκτρονικά, μηχανές, όπλα μέχρι ακόμα και την υπερκατασκευή και να τα κάνεις όπως θέλεις και σε βολεύει. Εδώ οι αμερικανοί κράτησαν τα θωρηκτά κλάσης IOWA 50+ χρόνια, τα B52 η USAF θα τα κρατήσει μέχρι το 2050 και εμείς δε μπορούμε να κρατήσουμε, με ριζική αναβάθμιση, τα πλοία που ήδη έχουμε και ιδίως από τη στιγμή που δεν έχουμε χρήματα για νέες ναυπηγήσεις;

Γιάννης
Γιάννης
5 years ago
Reply to  tsir266

Αν είναι να αλλάξεις τα πάντα στο πλοίο στην τελική αλλάζεις το πλοίο με άλλο καινούργιο.
Ότι οι Αμερικάνοι κράτησαν μέχρι και τα θωρηκτά Αίόβα αυτό έγινε γιατί ο Ρήγκαν είχε θέσει στόχο να έχει 600 πλοία το αμερικανικό ναυτικό.
Από ένα σημείο και μετά δεν συμφέρει οικονομικά να επενδύεις σε ένα πλοίο, αεροπλάνο κ.ο.κ όπλο. Αν ήταν έτσι αντί οι Αμερικάνοι κ.α ακόμη θα είχαν F-104, F-86E, F-5E, B-58, υποβρύχια Guppy, άρματα Μ-48 και θα άλλαζαν όποτε χρειαζόταν τους κινητήρες, τα ραντάρ, κτλ ηλεκτρονικά, τον οπλισμό κ.α.

tsir266
5 years ago
Reply to  Γιάννης

Εάν μπορείς να αλλάξεις ένα πλοίο με καινούργιο, αυτό είναι το καλύτερο, όμως εάν δεν έχεις τα απαραίτητα χρήματα και τα διαθέσιμα κεφάλαια, όπως στη παρούσα συγκυρία, είναι λίγα τότε ο ριζικός εκσυγχρονισμός είναι μονόδρομος. Εξάλλου ότι σύγχρονο οπλικό σύστημα τοποθετήσεις σε εκσυγχρονισμένο πλοίο, αυτό μπορείς να το μεταφέρεις μετά σε καινούργιο όταν μπορέσεις να ναυπηγήσεις καινούργια σκάφη. Αλλά ένα ωραίο παράδειγμα ότι τα παλαιά πλοία μπορούν να εκσυγχρονισθούν ριζικά είναι η μετατροπή της φρεγάτας κλάσης S σε γιοτ. Οι εμίρηδες εκεί δεν είχαν χρήματα για καινούργιο πλοίο; Το έκαναν όμως κουκλί! http://www.charterworld.com/news/swift-141-abu-dhabi-mars-frigate-transformation Εάν θέλαμε θα μπορούσαν οι S να γίνουν φοβερά πλοία, παρά το χρόνια τους, αν και με έναν τέτοιο εκσυγχρονισμό θα μιλούσαμε για άλλη κλάση πλέον και θα ήταν σαν καινούργια.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
5 years ago
Reply to  tsir266

Οι δε εμίρηδες αγοράζουν καινούργια πολεμικά πλοία και δεν εκσυγχρονίζουν αυτά που είναι 40 χρονών.
Αυτές τις ημέρες μία S μας γίνεται 40 χρονών. Τέτοιο πλοίο δεν το εκσυγχρονίζεις. Το αποσύρεις και το αντικαθιστάς με κάτι πιο σύγχρονο. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες S που έχουν και αυτές τα χρόνια τους. Το να βάλεις ότι πιο σύγχρονο σε πλοίο 40 χρονών είναι λάθος αντίληψη. Είναι αντι-οικονομικό να επενδύσεις λεφτά σε πλοία μεγάλης ηλικίας.

G3
G3
5 years ago

Gowind 2500 με essm , tacticos, ram, Exocet blk3, phalanx. Όπως τα ΗΑΕ…φθηνα, γρήγορα, stealth… 2 μειονεκτήματα…..δεν έχουν αντιαεροπορική αντιναζιστικής κάλυψη περιοχής χωρίς aster 30, δεν έχουν scalp.

Εάν μπορούν να βάλουν.. τυλίξτε μου.. 4-6 μοναδες
Φρεγάτες τέλος

G3
G3
5 years ago
Reply to  G3

αντιβαλλιστικη* εννοούσα προφανώς ( διορθώστε το αντιναζιστικής χαχα).

Στο μέλλον οι ικανές μας φρεγάτες μας θα είναι 2-4 max

neverwill
neverwill
5 years ago

Πολύ αργά γιά δάκρυα ….

sotbak
sotbak
5 years ago

2+2 τικο ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΟΥΝΗΘΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

ivychris
ivychris
5 years ago
Reply to  sotbak

και ήδη έχουμε αργήσει, γιατί το US Navy έχει προγραμματίσει απόσυρση 11 TICO αρχής γενομένης από το 2019. Όφειλε ήδη να έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και να έχουν δρομολογηθεί τα πληρώματα έτσι ώστε μέσα στο 2018 να συνυπηρετήσουν στις αποστολές των Αμερικανών για να παραληφθούν άμεσα με την απόσυρση από τους Αμερικανούς και να ενταχθούν επιχειρησιακά το 2ο εξάμηνο του 2019.

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  ivychris

αν πάρουμε ΤΙΚΟ με γεμάτα τα κελιά και τις δυνατότητες του ραντάρ, το Αιγαίο ελληνική θάλασσα forever

Spirit
Spirit
5 years ago

Στα μέτρα μας σχέδιο που ήδη επιπλέει ειναι μονο οι gowind, μάλιστα στην περίπτωση της Μαλαισίας φτάνει τα 3100 εκτόπισμα. Στην δική μας περίπτωση μπορεί να τσιμπήσει λίγο ακόμα αν χρειαστεί,
Με ανώτερο εξοπλισμό CAMM-ER, CAPTAS, RAM και ένα περιστρεφόμενο ΑΕΣΑ ραντάρ τεχνολογίας seafire 500 υπερκαλυπτόμαστε και ρίχνουμε και χαστούκια.

ΔΙΚΑΙΟΣ Γ
5 years ago

To τι χρειαζόμαστε είναι γνωστό από χρόνια μεγάλα πλοία με μεγάλο εκτόπισμα και με μεγάλο μήκος, το έκαναν με χαμηλό κόστος οι Δανοί αλλά δεν τους αντιγράψαμε.

Το δεν έχω χρήματα ή δεν μου φτάνουν τα χρήματα ή ένα σορό δικαιολογίες πους μας αραδιάζουν καθημερινά οι δήθεν αρμόδιοι, άσχετοι όμως από την σχεδίαση ενός πλοίου!

Λύσεις υπάρχουν εμπορικές μετατροπές με χαμηλό κόστος για πολεμική χρήση όπως έκαναν οι Δανοί και με ικανότητα σε αμφίβια απόβαση όπως η νέα κλάση σχεδίων των Ολλανδικών ναυπηγείων.

Τέτοια πλοία χρειαζόμαστε MULTI ROLE SHIP και όχι κορβετοφρεγάτες.

Χρειαζόμαστε επίσης και πλοία των 1000 τόνων όπως οι κορβέτες των ρώσων που έχουν ΘΑ, ΘΘ και ΘΕ πυραύλους κρουζ.

Pk
Pk
5 years ago

Φίλε εάν στις Ρουσεν Μπέι ένα σόναρ και 2 τορπιλοσωληνες, μακάρι να πατουμε 20….αλλά δε βλέπω εάν μπορεί να γίνει, είτε τεχνικά είτε πολιτικα

Γιάννης
Γιάννης
5 years ago

Κανείς δεν τους αντέγραψε και καλά έκανε. Εξάλλου η Δανία δεν έχει να αντιμετωπίσει εχθρικές απειλές ενώ για εμάς είναι τεράστιο το ρίσκο να βγάλουμε εκεί έξω φρεγάτες ναυπηγημένες με προδιαγραφές εμπορικών πλοίων. Αν ξεκινήσουν εχθροπραξίες και δεχτούν πλήγματα θα καούν και θα βυθιστούν για πλάκα.

DEAD KENNEDYS
DEAD KENNEDYS
5 years ago

Υπενθυμιζω στους φιλους που αναφερουν για χρηματα και κοστος φρεγατων πως…η Γαλλια ειχε κερδη περι τα 2 δις απο τα ελληνικα ομολογα.
Μας οφειλει χρηματα και…εγινε προφορικη συμφωνια μεταξυ Τσιπρα-Μακρον κατα την επισκεψη του τελευταιου στη χωρα μας για να παρουμε πλοια με τα οφειλομενα…!

Pk
Pk
5 years ago
Reply to  DEAD KENNEDYS

@DeadKennedys

Τα 2 δις οροφή δεν φτάνουν ούτε για ζητώ εάν τα κάψουμε σε 1,5 πλήρη φρεγάτα τούμπανο.

Πάμε αλλιώς πια…

DEAD KENNEDYS
DEAD KENNEDYS
5 years ago
Reply to  Pk

Δεν ειναι ετσι φιλος…
Η Naval Group μας προτεινε την FTI (Belharra) με 650-700 εκατομυρια εκαστη.
Η οποια περιλαμβανει:
VLS 32× aster-30 με επιχειρησιακο βεληνεκες 120 χλμ συμωνα με την mbda…
Και ρανταρ aesa σταθερων πλαισιων sea fire 500 της Thales το οποιο προσφερει 500+ χλμ καλυψη επιτηρησης…

Pk
Pk
5 years ago
Reply to  DEAD KENNEDYS

Αδερφέ δεν αντιλέγω. Η λέξη κλειδί εις ι ότι μας πρόσφεραν με Χ πόσο κάτι που δεν πλέει ακόμα και θα πλεύσει κατά από πολλά χρόνια. Εάν δεις την προσφερόμενη αρχική τιμή των Φρένων και που κατέληξε στην πραγματικότητα, υπάρχει μεγάλη διαφορά.

Νικολάκη Εφέντης
Νικολάκη Εφέντης
5 years ago

Πριν αρχίσουμε να μιλάμε για νέα σκάφη, έστω και περιορισμένων δυνατοτήτων, αν θέλαμε (προφανώς δεν θέλουμε), θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε ταχύτερα στις παρακάτω κινήσεις:
– Αναβάθμιση των Phalanx σε block1B
– Τοποθέτηση ESSM στις 6 εκσυγχρονισμένες Kortenaer, στους υφιστάμενους εκτοξευτές (όπως στα αεροπλανοφόρα του USN)
– Στην διάρκεια των ΠΕΑΚ τους, αντικατάσταση του LW08 με 3D radar της σειράς NS, σε κάποιες από τις Κortenaer (καθώς αυτές διαθέτουν ήδη το TACTICOS).
– Αγορά πυραύλων LRASM σε αντικατάσταση των Harpoon στις MEKO200HN.
Όλα τα παραπάνω, μπορούν να αφαιρεθούν όταν τα σκάφη αποσυρθούν και να τοποθετηθούν σε νέα, οπότε δεν υφίσταται θέμα σπατάλης για παλιά σκάφη.

Όσο για νέα σκάφη μικρότερου εκτοπίσματος, αναμένω το νέο άρθρο με ενδιαφέρον. Κατά την γνώμη μου το όποιο νέο σκάφος επιλεγεί, θα πρέπει να πληρεί τουλάχιστον τις παρακάτω απαιτήσεις:
– Ικανότητα πλεύσης τουλάχιστον ίση με τις Kortenaer.
– Χαρακτηριστικά επιβιωσιμότητας (δομική αντοχή σε πλήγματα, εφεδρικές Η/Μ εγκαταστάσεις, συστήματα πυροπροστασίας) ανώτερα των υφιστάμενων σκαφών του ΠΝ, και τουλάχιστον ισάξια των πλέον πρόσφατων σχετικών specs του USN.
– Κατασκευή εξολοκλήρου της γάστρας και της υπερκατασκευής από χάλυβα για αντοχή σε πλήγματα και δυνατότητα αξιόπιστης επισκευής στην Ελλάδα.
– 2 άξονες ελίκων, 2 πηδάλια και azithruster για υψηλή δυνατότητα κλειστών ελιγμών.
– 30 κόμβους «ακατέβατους» για τάχιστη μετάβαση στον χώρο ενδιαφέορντος.

Ως προς δυνατότητες πολλαπλών εμπλοκών με πυραύλους μέσης εμβέλειας, υπάρχει ένα σκαλοπάτι κόστους και όγκου/βάρους, με την σημερινή τεχνολογία. Το θέμα είναι τι θέλουν οι ΕΔ και το ΠΝ.

Spirit
Spirit
5 years ago

40χρόνα σκάφη δεν εκσυγχρονίζεται περαιτέρω… πάμε παρακάτω.

Γιάννης
Γιάννης
5 years ago

Εγώ θα πρόσθετα σε όλα αυτά και την τοποθέτηση 8 κινητήρων J-79 από αποσυρμένα Φάντομ. Με 4 κινητήρες σε κάθε πλευρά στην πρύμνη της κάθε S άνετα μπορεί να πιάσει τους 140 κόμβους. Βάζοντας τες και δύο φτερά στην μέση τους, από αεροπλάνο Β-737, άνετα γίνονται εκρανοπλάνα. Θα πετάνε κανονικά.

Άσε φίλε. Εδώ δεν μπορούν να βρουν 7 εκατ. ευρώ για να τελειώσουν οι επισκευές σε μία φρεγάτα.
Να ποια είναι η πραγματικότητα. Για πυραύλους LSRAM, κινητήρες, ραντάρ, SM-2, SM-6, Aster-30, Sea Fire 500, 5000 κτλ μπορεί να γράφει ο καθένας ότι θέλει. Εξάλλου δεν πληρώνει από την τσέπη του για όλα αυτά….

Γιάννης Παυλίδης
Γιάννης Παυλίδης
5 years ago

Δεν έχει νόημα να μιλάμε για απόκτηση 4-6 νέων πλοίων όταν δεν υπάρχουν αυτα τα χρληματα και με το κόστος ναυπήγησης 2-3 αναβαθμίζουμε όλες τις MEKO και τις Standart.Στην συνέχεια μπορούμε να σκεφτούμε για ναυπήγηση νέων σκαφών χαμηλού κόστους που θα μπορέσουν να “φορέσουν” τα όπλα των Standart που θα αποσύρονται.

Panagiotis Karatasios
Panagiotis Karatasios
5 years ago

Το αρθρο μιλαει για ελαφρες φρεγατες οι οποιες εξορισμου δεν εχουν α/ α περιοχης. Οσο για τους εχοσετ αναγερομαι στις damen sigma οι οποιες εχουν μπλοκ 2

darede
darede
5 years ago

Ας τα πάρουμε απο την αρχή γιατί πολλοί είστε μπερδεμένοι αλλά και γιατί δεν γνωρίζουμε το υπόλοιπο του άρθρου. Θα πρέπει να έχουμε σαν δεδομένο 2 παράγοντες.

1)Πρέπει να γνωρίζουμε όλοι οτι το ποσό για εξοπλισμούς είναι μόνο 500 εκατομμύρια, αλλά δυστυχώς οι ανάγκες μας είναι μεγαλύτερες. Μπορεί αυτό το ποσό να αυξηθεί στο διπλό; Για μένα ναί. Το πώς,να το βρεί ο κύριος κουντετάκης και οι άλλοι συριζαίοι.

2)Η γαλλία δέχεται να μας δώσει τους τόκους σε αγορά οπλικών συστημάτων. Δίκαιο – Ηθικό όχι, αλλά τουλάχιστον αυτοί τα δίνουν σε σχέση με άλλους.

Με βάση τα παραπάνω, μπορούμε να αγοράσουμε πλοία και οτιδήποτε άλλο απο την γαλλία. Για πλοία αυτήν την στιγμή θέλουμε ποσότητα που θα προσφέρει ποίοτητα σε σχέση με το τουρκικό ναυτικό. Άρα gowind σαν της μαλαισίας με εξοπλισμό που έχει αναφερθεί παραπάνω. Πόσο όμως να κοστίζει ένα τέτοιο πρόγραμμα; Κατά εκτίμηση γύρω στα 300 με 350 εκ. Αυτό μας κάνει 2,1 δις και μας απομένουν γύρω στα 200 εκ.απο τα ομόλογα. Με αυτά αναβαθμίζουμε ραντάρ και σύστημα μάχης απο την γαλλική Thales. Το υπόλοιπο του εξοπλισμού θα πρέπει να διατεθεί απο τον προυπολογισμό.

Εντέλει,αναβάθμιση των Μεκο αυτήν την χρονιή στιγμή δεν γίνεται λόγω συνθηκών στο αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ. Θα πρέπει πρώτα να ενταχθούν νέα πλοία για τα παλαιά να μπορούν να αναβαθμιστούν. Για essm στις standard, θα έπρπε να είχε δρομολογηθεί ήδη το πρόγραμα αυτό.

DEAD KENNEDYS
DEAD KENNEDYS
5 years ago
Reply to  darede

Συμφωνω σε καποια…διαφωνω σχετικα με τις Gowind.
Πρεπει να γινει σαφες οτι το 1o πραγμα που λειπει απο το ναυτικο μας και συγκεκριμενα απο τα πλοια επιφανειας…ειναι α/α περιοχης. Δηλαδη πυραυλος που να εχει βεληνεκες το λιγοτερο 100χλμ.
Τετοιοι πυραυλοι ειναι οι aster-30.
Οι Gowind εχουν τους Mica με εμβελεια 20 χλμ.
Δεν κανουν για επιχειρησεις στην Αν. Μεσογειο.

Pk
Pk
5 years ago
Reply to  DEAD KENNEDYS

Τα ΗΑΕ βάζουν essm σίγουρα και υπάρχει πιθανότητα για aster 30. Επισης πιστοποίησαν tacticos και exocet, ram…Mica vl και aster 15 δε μας καλύπτουν όντως.

Νικολάκη Εφέντης
Νικολάκη Εφέντης
5 years ago
Reply to  Pk

Γνωρίζεις τί είδος κατεύθυνσης έχουν επιλέξει για τους ESSM; Radar κλπ;

Pk
Pk
5 years ago

Rim 162c για essm και Mk2 3D Thales radar.

Αυτό κυκλοφορεί στην πιάτσα. Τώρα τι να πω

Pk
Pk
5 years ago
Reply to  DEAD KENNEDYS

Tα UAE πιστοποίησαν essm, exocet 3, tacticos κα…Συμφώνησαν και οι Γάλλοι…όντως τα micavl και αster 15 δε μας καλυπτουν

ΔΝΤ
ΔΝΤ
5 years ago

Προωθηση για πωληση των: S type εκσυγχρονισμενων&μη (6+3), S-209/110&1200 (3+3), S-148 (3),
Combantant 3 (9), Osprey MCMV (2), Hunt MCMV (2), Type-701 (2), LST Jason (5).
Προσκτηση των Αυστραλιανων ΜΕΚΟ (8) και MCMV Huron (6). Ναυπηγηση των υπολοιπων 2 S-214 ή προσκτηση των νορβηγικων S-210 (5) με παραλληλη αναβαθμιση των τορπιλων SST-4 σε mod4 (γινονται εφαμιλλες με τις DM-4A2). Ναυπηγηση 3 ακομα (τουλαχιστον) Super Vita. Προσκτηση επιπλεον Zubr (2).
Προσκτηση των San Giorgio/Giusto, αν γινεται και των 3!, και του Ετνα οταν καταστει δυνατο. Επισης πολυ ικανο σκαφος ειναι η κλαση Minerva (οικονομικοτατο με προωση CΟDAD) για εκτελεση περιπολιων μεταξυ Κρητης-Καστελοριζου-Κυπρου με προσθηκη Harpoon στο μεσοστεγο και αντικατασταση του μκ-29 στην πρυμη απο κανιστρα μκ-48 πλωρα πισω απο το πυροβολο και επεκταση της υπερκατασκευης για προσνηωση ε/π.

Pk
Pk
5 years ago
Reply to  ΔΝΤ

Δυστυχώς δεν μπορούμε, δε θέλουμε η δε μας αφήνουν να πουλησουμε συστήματα, το έχετε παρατηρήσει?

Γιάννης
Γιάννης
5 years ago
Reply to  ΔΝΤ

Κανείς δεν θα αγοράσει 209/1100 του 1972 (46 χρονών) και S-148 του 1973. (45 χρονών)
Τα Osprey και Iάσων είναι απαραίτητα.
Για πρόσθετα Zubr ούτε λόγος. Αν γίνεται πρέπει να πουλήσουμε και αυτά που έχουμε.
Οι Αυστραλοί θα αργήσουν να πουλήσουν τις ΜΕΚΟ τους. Στα ναρκοθηρευτικά έχουμε μεν 4 αλλά δεν επείγει να αποκτήσουμε πρόσθετα.
Για 3 Σούπερ Βίτα απαιτούνται 450 εκατ. ευρώ και εδώ δεν μπορούν να βρουν 7 εκατ. για επισκευές σε ένα πλοίο και περίπου 30 εκατ. για μία πολύ περιορισμένη αναβάθμιση ηλεκτρονικών στις 4 ΜΕΚΟ.
κτλ κτλ κτλ..

G3
G3
5 years ago

Φίλοι μου , το θέμα είναι τι βέλτιστον εφικτό μπορούμε να κάνουμε που να μας δίνει ικανή άμυνα και ικανή επίθεση και ικανή απαγόρευση στον αντίπαλο.

Επιχειρησιακά και οικονομετεχνικα και γεωγραφικά τι είναι εφικτό?

PHALANX, ESSM, RAM, EXOCET III, TACTICOS —– τα έχουμε ήδη σε πολλές μονάδες επιφανειας είναι αποτελεσματικά, είναι ανταγωνιστικά, μεγάλες οικονομίες κλίμακας σε ποσότητες αγορών αποθεμάτων και εκπαίδευση.

Μπορούμε να έχουμε ενα ενιαίο configuration aesa radar 360 μοιρών?
Mπορούμε να έχουμε ένα ενιαίο antisubmarine sonar και decoy και antisubmarine όπλα?
Μπορούμε να έχουμε aster 30 σε κάποια από τα κελιά με essm?
Είναι εφικτοί οι 28-30 κόμβοι?

Υπάρχει πραγματικά ανάγκη για διπλά hangar? Δε νομιζω
Υπάρχει πια πραγματικά ανάγκη για πλοία 180+ ατόμων? Δε νομιζω
Υπάρχει δυνατότητα για scalp? Μακαρι

Εάν τα παραπάνω είναι εφικτά συνεχίζουμε…..

Gowind Hellas θα με λένε και όλα τα σαπάκια θα κλαίνε….6 μονάδες…. τμηματικά…αλλα γρήγορα….

Έτσι όπως είναι τώρα τα πράγματα… καμία αλλαγή δε θα γίνει στις υπάρχουσες φρεγάτες….δυστυχως

Στο μέλλον πιστεύω θα έχουμε 2-4 fremm/ freda
6-8 gowindhellas
12-16 Roussen

+ ότι έχει απομείνει από Μekko, S και τα άλλα πλεούμενα κάτω των 900 τονων μέχρι να μας χαιρετησουν

Pk
Pk
5 years ago
Reply to  G3

Ρουσεν παίρνει κανέναν τορπιλοσωληνες η όχι?

Nick Koliopoulos
Nick Koliopoulos
5 years ago

Έχοντας ως δεδομένο ότι η χρηματοδότηση του ΠΝ θα είναι περιορισμένη για την επόμενη 5ετια (τουλάχιστον) η αναβάθμιση των ικανοτήτων του στόλου θα βασίζεται κυρίως σε παραχωρήσεις σκαφών και σε εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων, παρόλο που κάποια σκάφη είναι ήδη ηλικίας 30-40 ετών

Στο περιβάλλον δράσης τους Αιγαίου για να μην εξουδετερωθούν άμεσα οι μεγάλες και δευτερεύοντες μονάδες επιφανείας θα πρέπει να ακολουθούν κάποιες βασικές αρχές

1) Θα πρέπει να διαθέτουν χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας ώστε να μην μπορούν να ανιχνευθούν. Με τον όρο χαμηλή παρατηρησιμότητα αναφερόμαστε σε όλο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα (ραντάρ, θερμικό ίχνος, ακουστικό ίχνος, ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές από ίδια ραντάρ, συστήματα ανταλλαγής πληροφοριών κτλ)

2) Σε περίπτωση που καταστούν ανιχνεύσιμες να μην μπορούν εύκολα να ταυτοποιηθούν και εγκλωβιστούν. Στα κατάλληλα αντίμετρα περιλαμβάνονται ηλεκτρονικά αντίμετρα για να μην επιτευχθεί εγκλωβισμός ή/και ικανότητα μεταβολής του ηλεκτρομαγνητικού ίχνους)

3) Σε περίπτωση που τελικά εγκλωβιστούν να διαθέτουν τα κατάλληλα συστήματα αυτοπροστασίας ώστε να αντιπαρατεθούν επιτυχώς στις αντίστοιχες προσπάθειες καταβύθισής τους. Στην ικανότητα αυτοάμυνας περιλαμβάνονται εκτός από τα κατάλληλα soft-kill και hard-kill αντίμετρα και συστήματα έγκαιρης ανίχνευσης και εγκλωβισμού των απειλών ώστε να μπορέσουν να στοχοποιηθούν και να βληθούν έγκαιρα.

Με βάση τα παραπάνω και με εξαίρεση τα υποβρύχια Τype 214 με αναφερόμενο εξαιρετικά χαμηλό ακουστικό ίχνος καμία από τις υπάρχουσες μονάδες επιφανείας δεν πληρεί την πρώτη και δεύτερη αρχή. Αν και μπορούν να εφαρμοστούν τακτικές που να μειώσουν την τρωτότητα των μονάδων επιφανείας (π.χ απόκρυψη πυραυλακάτων, επιλεκτική χρήση ραντάρ), οι υπάρχουσες μονάδες επιφανείας δεν διαθέτουν χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας στον ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από ενεργητικούς-ανιχνεύσιμους αισθητήρες και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει σε σημαντικό βαθμό. Το να χρησιμοποιήσεις πχ βαφές απορρόφησης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε μια πυραυλάκατο μπορεί να μειώσει το ίχνος ραντάρ και το θερμικό ίχνος. Από την στιγμή όμως που το σκάφος αυτό στηρίζεται κατά κύριο λόγο σε ραντάρ ανίχνευσης και εγκλωβισμού στόχων και αναγκάζεται να τα χρησιμοποιεί δύναται να ταυτοποιηθεί και να εγκλωβιστεί από τα συστήματα ELINT SIGINT του αντιπάλου σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Το αντίστοιχο βέβαια ισχύει σε μεγαλύτερο βαθμό με μεγαλύτερες μονάδες επιφανείας με ισχυρότερα ενεργητικά συστήματα αποκάλυψης στόχων (ραντάρ).

Επομένως αφού δεν μπορούμε να ‘κρύψουμε’ τις μονάδες επιφανείας από τα αντίπαλα συστήματα ανίχνευσης θα πρέπει να στραφούμε στην 3η αρχή που είναι η ενίσχυση των ικανοτήτων αυτοπροστασίας
Στα υπάρχοντα σκάφη επιφανείας θα πρέπει να τοποθετηθούν ενεργητικοί (ραντάρ διάταξης φάσης) και παθητικοί αισθητήρες μακράς ακτίνας δράσης, σε συνδυασμό με αναβάθμιση-αντικατάσταση των συστημάτων ESM/ECM των μονάδων επιφανείας. Ενδεικτικά συστήματα ραντάρ όπως το SeaFire 500 των περίφημων Belhara μπορεί με τις κατάλληλες μεταβολές μεγέθους να τοποθετηθεί σε πλοία μικρού ή μεγάλου εκτοπίσματος. Ο Στόχος είναι να μπορούν να ανιχνευθούν απειλές χαμηλής παρατηρησιμότητας (π.χ αντιπλοικοί πύραυλοι stealth) και ασύμμετρες απειλές από ικανή απόσταση ασφαλείας. Εφόσον καταστούν ανιχνεύσιμες οι απειλές και δύνανται να εγκλωβιστούν θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από μια πολυστρωματική άμυνα η οποία θα περιελάμβανε τόσο πυραύλους (ESSM, RAM) όσο και πυροβόλα όπλα (phalanx). Για τις ασύμμετρες απειλές (π.χ μικρά ταχύπλοα με πυροβόλα όπλα, πυραύλους μικρής ακτίνας δράσης) θα χρειαζόντουσαν αντίστοιχα πυροβόλα όπλα στην μονάδα επιφανείας ή/και πυραυλικά συστήματα μικρής ακτίνας δράσης. Σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν συστήματα από μονάδες επιφανείας που αποσύρονται με τις απαραίτητες τροποποιήσεις (π.χ πυροβόλα M61A1 vulcan που υπήρχαν σε αεροσκάφη που έχουν αποσυρθεί θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε πυργίσκους με στοιχειώδη συστήματα σκόπευσης, έχοντας δράση έναντι ασύμμετρων απειλών). Φυσικά θα μπορούσαν να τοποθετηθούν και πολύ ικανότερα συστήματα με το ανάλογο κόστος. Εξίσου σημαντική στην πολυστρωματική άμυνα των σκαφών επιφανείας είναι η χρήση εξελιγμένων soft-kill αντιμέτρων (decoys) και ισχυρών συστημάτων ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών. Τέλος οι ίδιες οι μονάδες επιφανείας θα πρέπει να έχουν αξιόλογες ικανότητες προσβολής στόχων (εκσυγχρονισμός πυραύλων επιφανείας, αγορά σύγχρονων τορπιλών, εκσυγχρονισμός? υπαρχόντων) και ικανότητα γνώσης τακτικής κατάστασης μέσα από προηγμένα συστήματα ζεύξης δεδομένων με χαμηλή πιθανότητα παρεμβολής, ώστε να μπορούν να ανταποδώσουν αποδοτικά τυχόν εχθρικά πυρά.

Panagiotis Karatasios
Panagiotis Karatasios
5 years ago

Κανονικα θα επτεπε ηδη νσ. Εχουμε νοικιαδει 2 lafayeteκαι μια horizon ως ενδιαμεση λυση. Και μη μου πει κανεναε οτι εοναι παλιες δηλ οι μη εκσυγχρονισμενες s τι ειναι καινουργιες ;

CK
CK
5 years ago

Aντε πάλι με τις Γαλλικές πατάτες.

Επαναλαμβάνομαι αλλα δεν κρατιέμαι:

τα πλοία αυτά:

δεν έχουν SONAR οποτε άχρηστα για ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις

— Δεν έχουν CIWS

έχουν για αντιαεροπορική amyna σημείου CROTAL : IR guidance max 10 km range κατώτερο από
RIM 7 εκτοξευτής με 8 μονο βλήματα
Πυροβόλο 100 mm άγνωστο διαμέτρημα στο PN

και πάει λέγοντας

Σαφώς μπορεί να εksυχρονιστουν αλλα το κόστος είναι υψηλό ακόμα kai για τους Γάλλους

https://en.wikipedia.org/wiki/La_Fayette-class_frigate

Επιπλέον οι Γάλλοι έχουν μονο 2 Horizon

Forbin (D620)
Chevalier Paul (D621)

Απίθανο να μας δανείσουν το 1

Για να σοβαρευτούμε λίγο

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
5 years ago

Οι γάλλοι δεν θα δεχτούν να νοικιάσουν τα πλοία που γράφεις. Ούτε έχουμε λεφτά για ενοικίαση πολεμκών πλοίων.

Jason pappas
5 years ago

μια ερώτηση προς το περιοδικό ή όποιος γνωρίζει η belara υποστηρίζουν στρατηγικά όπλα όπως π.χ. scalp που έχουμε στο οπλοστάσιο μας. Ευχαριστώ

GK
GK
5 years ago

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στον νου κάποιον που διαβάζει το ενδιαφέρον αυτό κείμενο είναι: «Ποια μορφή πρέπει να αποκτήσει ο μελλοντικός Στόλος του ΠΝ; Και .. πόσο θα κοστίσει;»
Έτσι λοιπόν η οποιαδήποτε πρόθεση από οποιονδήποτε και εάν προέρχεται υποχρεωτικά θα κινείται μέσα σε ρεαλιστικά πλαίσια και αυτό γιατί τα «όνειρα» όσο και εάν διατηρούν την γοητεία τους παραμένουν όνειρα.
Μέχρι σήμερα σε διαχρονική βάση ο Στόλος βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό σχεδόν σε καθολική βάση (90%) σε πλοία με 20 έως 30 χρόνια προϋπηρεσίας στην «πλάτη» τους που αγοράζονταν από «δεύτερο χέρι» είτε με χρηματική/FMS είτε με την επικουρία των γνωστών DICA σαν υλικό EDA έναντι συμβολικής τιμής. Διπλά στα πλοία αυτά αγοράζονταν ανταλλακτικά, πυρομαχικά και όπλα, καθώς και υπηρεσίες εκπαίδευσης για την ομαλή είσοδο σε ελληνική υπηρεσία.
Με τα σημερινά δεδομένα, η λεγομένη αγορά των «μεταχειρισμένων» έχει περιοριστεί σημαντικά. Οι λόγοι είναι λίγο πολύ γνωστοί. Με την εξαίρεση του US Navy ΗΠΑ ίσως μονό το Βρετανικό Royal Navy είναι σε θέση να διαθέσει πλοία συγκρίσιμα σε τεχνικά χαρακτηριστικά με τα ήδη σε χρήση από το ΠΝ.
Υποχρεωτικά, λοιπόν, η πιθανή επιλογή για ριζική μεταβολή στις πρακτικές του παρελθόντος με σκοπό την αντικατάσταση των παλαιών μονάδων με νέες ναυπηγήσεις οδηγεί σε μια διαφορετική αρχική χρηματοοικονομική δέσμευση σε σχέση με τις «συνήθειες» του παρελθόντος.
Τι μπορεί κάποιος να θεωρήσει υπό λογικά πλαίσια σαν μια ικανοποιητική σχεδίαση; Δυστυχώς δεν μπούμε να υποστηρίξουμε με ακρίβεια την «άλφα» ή την «βήτα» σχεδίαση με απόλυτο τρόπο. Το ΠΝ σαν τελικός χρηστής παρά την προσπάθεια για περιορισμό των προβλημάτων λογιστικής υποστήριξης που υπάρχουν όταν συνυπάρχουν σχεδιάσεις που προέρχονται από διαφορετικούς προμηθευτές και που χρειάζονται και οικονομική κάλυψη τύπου τοις μετρητοίς για να συνεχίσουν να επιχειρούν κανονικά, δεν έχει μπορέσει μέχρι σήμερα την διάθεση αυξημένων κονδυλίων αναλογικά σε σχέση με άλλα κράτη. Όταν συνυπάρχουν πλοία πρώην αμερικανικά και πλοία πρώην Ευρωπαϊκά με μονό κοινό στοιχείο τα κατευθυνόμενα βλήματα Ε-Α, Ε-Ε, ανθ/κες τορπίλες εκτοξευτές ξερόφυλλων και ελαφρύ οπλισμό από τις αποθήκες άντε και κάποιο αισθητήρα που ενσωματώθηκε σε δεύτερο χρόνο, είναι λογικό ότι το πρόβλημα κινδυνεύει να συνεχίσει να διαιωνίζεται εφόσον η πολιτική της διαφοροποίησης σε ότι αφόρα τις πηγές αγορών διατηρείται και επαυξάνεται. Βεβαία σε άλλες εποχές, θεωρούνταν ένα πλεονέκτημα που σε περίπτωση εμπάργκο, θα επέτρεπε στο ναυτικό να μπορεί να επιχειρεί με τουλάχιστον ένα μέρος των ναυτικών μονάδων. Σήμερα, υπό το πρίσμα των εξαιρετικά στενών οικονομικών και δημοσιονομικών πλαισίων, για τα οποία έχω την εντύπωση ότι θα διατηρηθούν και την επόμενη δεκαετία, η διατήρηση μιας ανάλογης εξοπλιστικής πολίτικης μπορεί να θεωρηθεί σαν αδιανόητη.
Οι ΕΕΔ γενικά αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο πρόβλημα και για αυτό τον λόγο σε οτιδήποτε αφόρα το μέλλον είναι περίπου υποχρεωμένες να «βγάλουν από την μύγα ξύγκι» ισορροπώντας σε ένα τεντωμένο σχοινί. Αυτό γιατί η αντιμετώπιση της λεγόμενης «απειλής» θέτει συγκεκριμένα αριθμητικά και ποιοτικά όρια αλλά από την άλλη το περίπου «άδειο πορτοφόλι» βάζει και αυτό με την σειρά του συγκεκριμένους περιορισμούς.
Σε ότι αφόρα συγκεκριμένα τις λεγόμενες «ελαφρές» φρεγάτες πρέπει να παρατηρηθεί ότι μάλλον αποτελούν ένα παρά πολύ ισορροπημένο μείγμα από πολλές πλευρές, φτάνει κάποιος και εκεί να μην υπερβάλει και ξεπερνά κάποια όρια.
Πρέπει να παρατηρήσω ότι η έννοια «ελαφριά φρεγάτα» μπορεί να ξεγελά σε ότι αφόρα τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Η κατηγορία αυτή των σκάφων είναι εξαιρετικά εκτεταμένη τόσο σε ότι αφόρα τις διαστάσεις όσο και τις δυνατότητες. Με τα σημερινά δεδομένα αποτελούν την «συνέχεια» των Φρεγατών «γενικών καθηκόντων» του σχετικά πρόσφατος παρελθόντος από πολλές πτυχές. Νέες σχεδιάσεις στην κατηγορία των φρεγατών σαν τις πολύ γνωστές FREEM σαν μέγεθος έχουν μεγεθυνθεί παρά πολύ. Βασική αίτια για αυτό η παρουσία ογκωδών ραντάρ τα οποία λόγο της θέσης τους στην κορυφή του ιστού δημιουργούν προβλήματα ευστάθειας και κέντρου βάρους για την αντιμετώπιση των όποιων η αύξηση των διάστασιν των σκαφών αποτέλεσε την μοναδική λύση. Αυτή με την σειρά της έχει οδηγήσει σε αύξηση του εκτοπίσματος και κατά συνέπεια στην απαίτηση ενός ανώτερου σε ισχύ προωστικού συστήματος για την διατήρηση ή αλλιώς για την περιορισμένη μείωση των ναυτικών κινηματικών επιδόσεων (πχ μεγίστη 27 κόμβων αντί για μεγίστη τουλάχιστον 30 κόμβων όπως στο παρελθόν). Βεβαία όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα την εκτίναξη σε σημαντικά ανωτέρα ύψη της συνολικής χρηματοοικονομικής δέσμευσης για οποιοδήποτε ναυτικό διεθνώς. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ναυτικά επέλεξαν την απόκτηση των πλοίων αυτών σε βάρος του αριθμού τους σε υπηρεσία με αποτέλεσμα την αριθμητική συρρίκνωση των στόλων διεθνώς. Royal Navy, Marina Nationale, Marina Militare Italiana, είδαν τους στόλους τους να συρρικνώνονται καθώς θεώρησαν ότι η ποιότητα σε αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες από την είσοδο σε υπηρεσία των νέων πλοίων εξισορροπούσε εάν όχι υπερκάλυπτε την μείωση των ναυτικών μονάδων.
Μπορεί όμως το Ελληνικό ΠΝ να επιλέξει μια παραπλήσια λύση για το μέλλον; Είναι σε τελική ανάλυση το ποιο σημαντικό ερώτημα. Εάν για τα περισσότερα ναυτικά του ΝΑΤΟ προβλήματα από την εποχή του ψυχρού πολέμου είναι απλά παρελθόν ή περίπου, δεν συμβαίνει το ίδιο και για την ελληνική περίπτωση. Σήμερα το αντίπαλο δέος που ακούει στο όνομα «ΤΝ» δεν επιτρέπει εφησυχασμούς ούτε την δυνατότητα μιας αριθμητικής σημαντικής συρρίκνωσης σε ναυτικές μονάδες και ιδιαίτερα σε ότι αφόρα τον σημαντικότερο βραχίονα που δεν είναι άλλος από τον Στόλο. Όποτε η εξίσωση «ποιότητα vs. ποσότητα» δεν βρίσκει την ιδία λύση που επέλεξαν τα άλλα ναυτικά όπως εκείνα που ανέφερα προηγουμένως.
Σε γενικές γραμμές λοιπόν ένα τέτοιο πλοίο για τις πιθανές απαιτήσεις του ΠΝ δεν πιστεύω ότι θα απέχει παρά πολύ σε μέγεθος από τις γνωστές ΜΕΚΟ200ΗΝ ίσως μάλιστα να είναι και σχεδόν ταυτόσημο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το συνολικό κόστος αγορά τους. Εάν υπερβάλουμε με τι προδιαγραφές ξεπερνάμε κάποια χρηματοοικονομικά όρια και το πλοίο σαν σχεδίαση παύει να είναι φτηνό και γίνεται προβληματική η απόκτηση του στους επιθυμητούς αριθμούς. Από την άλλη η συρρίκνωση των προδιαγραφών σε κάτι συγκρίσιμο με OPV ανοιχτής θαλάσσης δεν καλύπτει πολλές από τις αποστολές που διακρίνουν τις σημερινές φρεγάτες γενικών καθηκόντων. Το πρόβλημα λοιπόν είναι ακριβώς αυτό. Η νέα σχεδίαση οποία και να είναι αυτή να μπορέσει να αντικαταστήσει στην βάση του 1:1 τις σημερινές φρεγάτες γενικών καθηκόντων χωρίς να μας κάνει να τις αναπολούμε.
Αυτό δεν αποκλείει ότι θα υπάρξει κάποια στιγμή στο μέλλον η απόφαση για ένα ποιοτικά ανώτερο σκάφος, με σημαντικές αναβαθμισμένες δυνατότητες ενσωματώνοντας την ΑΑ άμυνα περιοχής που ο Στόλος απώλεσε με την απόσυρση των DDG CF Adams.

Kos
Kos
5 years ago

Fremm kai παλι Fremm…πρεπει να ζητησουν τις 2 τελευταιες πουν κατασκευαστηκαν για το Γαλλικο ναυτικο …οι Belhara θα αργησουν και θα ειναι μεγαλη και επικινδυνη βλακια να τις παραγγειλουν τωρα …οι Αγγλοι εχουν καποιο οικονομικο προβλημα με την διαθεσιμοτητα πλοιων …τουλαχιστον για 2 ΤΥΡΕ 45 θα επρεπε να γινει κρουση ειναι καλυτερα πλοια για αμυνα περιοχης με καλυτερο ρανταρ και καλυτερα εξοπλισμενα πλοια… …κορβετες καποτε θα επρεπε να αρχισουμε να κατασκευαζουμε και εμεις…

CK
CK
5 years ago
Reply to  Kos

Δεν καταλαβαίνω τι βρίσκετε στις FREMM

6000 tn εκτόπισμα 140m τεράστιος στόχος με 1 μονο RADAR

Ποσα βλήματα A-A φέρει?

Πόσους στόχους αέρους μπορεί να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα?

χωρίς CIWS με 1 μονο OTO76 πυροβόλο όπως τα περιπολικά των 500 tn

Στους Αιγυπτιους το 1 κόστισε 1 billion

Βλέπω τη μιση αεροπορία να προστατευεί τις FREMM και η άλλη μιση τα ..Ρ3

Για να σοβαρευτούμε λίγο

kefalas77
5 years ago
Reply to  CK

Και δεν φτάνουν ούτε τους 30 κόμβους, πατάτες όπως τα λες

G3
G3
5 years ago
Reply to  CK

CK, εξαρτάται ο χρόνος που βλέπουμε.

Μικροπροθεσμα, μέσα στο έτος… ταμπούρι, αποθέματα, διαθεσιμότητες και ο Θεός βοηθός.

Μεσοπρόθεσμα 2019… μια Fremm των Γάλλων είναι καλύτερη από το τιποτα ή τελοςπαντων από αυτό που έχουμε τώρα.

Ταυτόχρονα κατασκευή FremmHellas με περισσότερα κελιά και νέα ραντάρ και ciws… Χώρος υπάρχει….

Η belharra θα έχει διαθεσιμότητα για να πλευσεινμε τα ελληνικά χρώματα και όπως θα την θέλαμε το 2025 -2026 και μετά… Φοβάμαι ότι τότε δε θα χρειαζόμαστε belhara, παρά μόνο τπκ…

Ε τώρα εάν πάρουμε 2-3 Fremm μέχρι τις belhara τι να πω… με σχεδιασμούς που είναι ανώριμοι και δεν πλέουν σε τα πάω καλά, ούτε ο Ελληνικός Στρατός βέβαια ( NH90… Κόστος αγοράς και χρήσης και διαθεσιμότητες…. Τρέλλα πόσα χωρίς νόημα)

kaftipiperia.com
5 years ago

Ένα εξαιρετικό άρθρο από την Πτήση.. περιμένουμε ανυπόμονα και την συνέχεια..

darede
darede
5 years ago

Αν μιλάμε για αγορά των 2 τελευταίων γαλλικών fremm, τότε είμαι κάθετα αρνητικός γιατί δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις του Π.Ν. Αν όμως μιλάμε για 2 fremm με leasing που το κόστος θα είναι αμελητέο, μέχρι την έλευση των 2 πρώτων νέων σκαφών, τότε σίγουρα αποτελεί μια ελκυστική πρόταση. Αν όντως αληθεύει και το θέμα της επιστροφής των τόκων, δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μην την αποδεχθούμε. Το να τοποθετήσουμε 1 ή 2 CIWS μαζί με 2 επιπλέον A-50 εκτοξευτές, δεν νομίζω οτι αποτελεί μείζον οικονομικό πρόβλημα.

Για να μην επαναλαμβάνομαι η επιλογή gowind με ταυτόχρονη αναβάθμιση μεκο, είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή ενίσχυσης του Π.Ν χωρίς επιβάρυνση του προυπολογισμού.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
5 years ago
Reply to  darede

Δηλαδή πόσα λεφτά θα πληρώνουμε κάθε χρόνο για την ενοικίαση αυτών των 2 ΦΡΕΜΜ που και καλά το κόστος του λίζινγκ θα είναι αμελητέο ?? Θα μου πεις σιγά που έχεις την παραμικρή ιδέα του ,,αμελητέου,, αυτού κόστους , για να μου απαντήσεις.
Μία περιουσία θα είναι για εμάς αυτό το αμελητέο κόστος. Σύγχρονες φρεγάτες 6.000 τόνων δεν νοικιάζονται έναντι αμελητέου κόστους.
Το θέμα της επιστροφής των ,,τόκων,, από τα ομόλογα, άλλο παραμύθι και αυτό…..

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
5 years ago

Ότι έχει γραφτεί σε εφημερίδες ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για γαλλικά πλοία, Τσίπρας και Μακρόν είναι σε σχετικές συζητήσεις, κτλ κτλ, είναι όλα παραμύθια.
Επίσης, το ναυτικό μας δεν θέλει τα γαλλικά πλοία. Οι προτιμήσεις του έχουν να κάνουν για ολλανδικά και γερμανικά.
Φυσικά και τα περί Τίκο και Άρλεη Μπουρκ είναι όλα εξωπραγματικά. Ούτε σε 50 χρόνια δεν θα μας δώσουν τέτοια πλοία οι Αμερικάνοι αλλά και ούτε τα αντέχει η τσέπη μας. Ενώ σε ότι αφορά τα λεφτά που περιμένουμε από τα πετρέλαια του Αιγαίου καθίστε πρώτα να τα βρούμε και θα δείτε τι θα μας αφήσουν από αυτά οι Αμερικάνοι.

fox2
fox2
5 years ago

Ναι αν σου έδιναν Gowind να μην τις πάρουμε γιατί στο ΠΝ όπως μας λες θέλουν sigma ή MEKO!!!

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
5 years ago
Reply to  fox2

Ποιος να μας τις δώσει ??
Κανείς δεν θα μας δώσει κάτι. Θα το αγοράσουμε πληρώνοντας το χρυσάφι. Οι επιλογές του Π.Ν έχουν να κάνουν με ολλανδικές και γερμανικές φρεγάτες.

sotbak
sotbak
5 years ago

Δεν γλιτώνουμε από την Αγγέλα δηλαδή……..

agnostosependytis
agnostosependytis
5 years ago

Με βάση τα όσα συμβαίνουν με τους Τούρκους:

1) Επείγουσες ανάγκες (εχτές όχι σε 7 χρόνια) τορπίλες, αντιπλοικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, αναβάθμιση ραντάρ Erieye, ενοποίηση των δεδομένων και συστημάτων και διασύνδεση. Έχεις το Erieye να εντοπίζει και να στοχοποιείς από απόσταση και πατάς τα κουμπιά στους αντιπλοικούς που έχεις επάκτιους.

2) Βραχυπρόθεσμα, τοποθέτηση 1-2 ραντάρ νέων κινούμενων και δυνατών σε κρίσιμα σημεία (πχ το αντίστοιχο του sea fire φερόμενο από φορτηγό), αναβάθμιση ΜΕΚΟ κυριως ηλεκτρονικά και αισθητήρες, ραντάρ κτλ

3) Μεσοπρόθεσμα: Ψάχνεις για ενδιάμεση λύση μέχρι να έρθει το 4, όποια ενδιάμεση και αν είναι αυτή. Και αν μισθώναμε ΜΕΚΟ?

4) Μακροπρόθεσμα, παραγγελία FTI, με μεγαλύτερο μέρος πληρωμών για όταν τις παραλάβουμε, άρα σε 5-10 χρόνια.

Πάντα ωραία και ελκυστικά τα Arleigh, αλλά 1) Οι FTI από άποψη αισθητήρων κτλ θα είναι καλυτερες (πχ ραντάρ) και 2) Αυτά είναι πλοία για δυνάμεις που έχουν μεγαλύτερο μέγεθος από εμάς. Μόνο μία μπορεί να τρέξει έναν πόλεμο μόνο της, αλλά μόνο όταν έχεις 4-5, αν έχεις μία και στην αχρηστεύσουν, έχεις βάλει όλα τα αυγα σε ένα καλάθι και στα έσπασαν. Η δύναμη πυρός τους είναι εντυπωσιακή 2-3 φορές πάνω από οτιδήποτε άλλο συζητάμε εδώ, είναι σε άλλο πρωτάθλημα, με μειονέκτημα το ραντάρ που παρότι είναι πολύ καλό, AESA δεν είναι.

tagg
tagg
5 years ago

10 υπερελαφριες κορβετες, baynunah σαν των εμιρατων (γαλλικες) κατασκευασμενες στα ελληνικα ναυπηγεια, ειναι μόνο 1 δις ευρω. Ειναι ευθεια ανταγωνιστικες των τουρκικων ada, (αν και μικροτερες) ειναι μολις 950 τονων, μολις 70+ μετρα, εχουν ελικοπτερο, εξοσετ 3, 4 vls, ευκολα φτιαχνονται στο σκαραμαγκα καθως ειναι λιγο μεγαλυτερες των σουπερ βητα. Οι 3 μη αναβαθμισμενες αμεσα και οι 6 εκσυχρονισμενες S αργοτερα μπορουν αν αντικατασταθουν απο τετοιου μεγεθους πλοια. Οι τουρκοι πολυ εξυπνα στρεφονται στις κορβετες, για τον κυριο ογκο του στολου τους.
Φυσικα και θα χρειαστουμε και αναβαθμιση των μεκο, και φρεγατες αεραμυνας περιοχης 2-4 γαλλικες προφανως στο μελλον, αλλα οι S δεν χρειαζονται αντικατασταση απο αντιστοιχου μεγεθους κοστοβορα πλοια. Αριστη λυση η ΑΜΕΣΗ ενοικιαση 2 φρεμμ αν ισχυει.

CK
CK
5 years ago
Reply to  tagg

Τις είδα και τις λιγουρεύομαι.

Για το περιβάλλον του αιγαίου μια χαρά είναι
Με τέτοιο πακέτο οπλικών και ηλεκτρονικών το κόστος είναι σίγουρα μεγαλύτερο από αυτό που γραφεις

http://www.navyrecognition.com/index.php/middle-eastern-navies-vessels-ships-equipment/uae-navy-vessels-ships-equipment/corvettespatrol-vessels/62-baynunah-class-corvette-al-hesen-al-dhafra-mezyad-uae-navy-united-arab-emirates-adsb-abu-dhabi-ship-building-cmn-constructions-mecaniques-de-normandie-datasheet-pictures-photos-video-specifications.html

Το πρόβλημα είναι πως αρκετοί ονειροβατούν στους 6000tn και στα 150 άτομα πλήρωμα

Για τις FREMM έχω εκφράσει τη γνώμη μου

Επιπλέον τα ναυπηγεία μας είναι eίναι υπό διάλυση

Pk
Pk
5 years ago
Reply to  CK

Upgtaded Super Vita Roussen με μόνη προσθήκη sonar και ελαφριές τορπίλες και κλείσαμε για οτιδήποτε κάτω των 1000tn. Γνωστό σκάφος, οικονομίες κλίμακας. Έχουμε 7 κομμάτια, με άλλα 10 είμαστε κομπλέ.

RoussenAdvanced, GowindHellas και FremmHellas. Και ας έρθουμε κούτσα κουτσα

CK
CK
5 years ago
Reply to  Pk

Το χα σκεφτεί και εγώ αυτό αλλα δεν γίνετε : Τα πλοία για ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις πρέπει να είναι όσο το δυνατό αθόρυβα για να ακούει το sonar τους
Οι ΡΟΥΣΈΝ δεν έχουν σχεδιαστεί για αυτό τον σκοπό
Και με 4 προπέλες που χουν δεν θα ακούν τίποτα.

Επιπλέον δεν φέρουν ελικοδρόμιο

Μην ακούω για FREMM του 1 billion

Οι παραπάνω κορβέτες είναι τέλειες για costal warfare

Αχ και να χαμέ χρήμα

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
5 years ago
Reply to  tagg

Είναι ,,λίγες,, αυτές για εμάς. Θέλουμε μεγαλύτερο πλοίο.

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  tagg

100 εκ. πλοίο και μάλιστα ελαφριά κορβέτα ούτε στα “Τζάμπο”

tagg
tagg
5 years ago
Reply to  Spirit

Notes: Cost, as of February 2009, is US$820 million for the entire 6 ship programme. The Baynunah class are corvettes for the United Arab Emirates Navy.
Με σημερινη ισοτιμια 110 εκατομμυρια ευρω η μια, με ισοτιμια του 2009 κατω απο 100

CK
CK
5 years ago
Reply to  tagg

Περίπου αυτή τη τιμή δίνουν ότι έχω βρει

Δες για παράδειγμα

https://newwars.wordpress.com/warship-costs/

https://www.naval-technology.com/projects/baynunah

το τελευταίο δίνει 1 US billion για 6

Όσο 1 FREMM δηλαδή

too good to be true if all included

άντε να πείσουμε τους “φρεμματζιδες”

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  tagg

Οι άραβες πριν 13-14 χρόνια έδωσαν ένα δισάκι $ για 4+2 πλοία, τώρα με τα ίδια θα πάρουμε 8; Ασε που σε αυτή την τιμή δεν γνωρίζουμε αν ήταν και η προαίρεση των δύο. Το σίγουρο όμως είναι ότι σε αυτή την τιμή δεν συμπεριλαμβάνεται οι ESSM και το RAM. Οπότε πιο λογικό ειναι να κοστίζουν περί τα 200 κάτι εκ. ευρώ ανά σκάφος και χωρίς τους πυραύλους.
https://www.naval-technology.com/projects/baynunah/
Το πλοίο δεν διαθέτει συρόμενο σόναρ, το ελικοδρόμιο είναι μόνο για AB-214 ASW

Διογένης
Διογένης
5 years ago

Ερώτηση , πόσο εφικτό είναι για τα πλοία να αποτελούν άμυνα περιοχής και μάλιστα αεράμυνας στο περιβάλλον του Αιγαίου , αλλά ακόμα στο περιβάλλον ανοικτά της Κύπρου; Η απόσταση απο τις Τουρκικές ακτές στο Αιγαίο άλλα και στην Κύπρο δίνει μεγάλο πλεονέκτημα και στην εκατέρωθεν αεροπορίες ,αλλά και σε όλα τα παράκτια όπλα και μέσα . Χωρίς εναέρια υπεροχή δεν πιστεύω ότι μπορούν να σταθούν μόνα τους τα πλοία ,εκτός και αν είναι αρμάδα αεροπλανοφόρου. Εντάξει στους ανοικτούς ωκεανούς είναι δύσκολο οι επιθέσεις κορεσμοί λόγω απόστασης αλλά εδώ οι αποστάσεις είναι μικρές. Φέρνω στο νου μου το παράδειγμα των Αργεντινών στα Φωκλαντ που είχαν περιθώριο μια άντε δυο προσπαθειών έναντι πλοίων , εδώ δεν θα προλαβαίνουν τα πλοία να μετράνε απειλές . εντάξει δεν είμαι ειδικός συγχωρέστε μου τα όποια λάθη αλλά είναι καιρός τώρα που με προβληματιζει σε οτι αφορά τα πλοία και την περιβόητη άμυνα περιοχής .Ευχαριστώ

tommasso
tommasso
5 years ago

περιμενοντας με ενδιαφέρον την προταση της DCNS για την νεα φρεγατα/κορβετα Gowind για τα UAE το Καταρ μαζι με την Fincantieri αποκαλυψε και μια νεα προταση

http://www.navyrecognition.com/index.php/news/naval-exhibitions/2018/dimdex-2018/6044-dimdex-2018-fincantieri-unveils-qatari-navy-air-defense-corvette-design.html
Η μονη ενσταση που σε ολα τα σχολια που εχω διαβασει ειναι οτι για την Ελλαδα ειναι μονοδρομος η επιλογη του MK 41 για τα πλοια αυτα..
Εαν η επιθυμια του ΠΝ η για απόκτηση του Arleigh Burke (οποτε και αν φυσικα γινει ποτε ) ειναι αληθινή θα ηταν πραγματικα καταστροφικο οικονομικα η επιλογη καποιου αλλου συστηματος

και μια αλλη παρατηρηση ….. Τα σχεδια που εχουμε δει εδω δεν θα πρεπει να γινονται μονο μεγαλύτερα αλλα μερικες φορες θα πρεπει να γινονται και μικροτερα και ποιο εξυπνα …….

darede
darede
5 years ago

Η επιλογή του Mk 41 δεν είναι μονόδρομος και γιατί να είναι; Αφού δεν υπηρητεί στις τάξεις του πολεμικού ναυτικού, και στον essm block 2 δεν συμμετέχουμε. Θα πρέπει να γίνει μια επιλογή ανάμεσα στα sylver και στο Mk 41 σε συνάρτηση πάντα με την διαθεσιμότητα απο τους αμερικανούς των SM-3 και των Tomahawk. Και επειδή δεν νομίζω να μας δωθούν ποτέ, μάλλον πάμε στην επιλογή των sylver.

Arleigh Burke ίσως το 2030, ίσως και αργότερα. Άλλο θέμα είναι το εάν μπορούμε να το συντηρήσουμε.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Πύραυλοι Aster 30 σε εκτοξευτές Mk41 για το Πολεμικό Ναυτικό του Αύριο

Η ελληνική πρόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα φρεγατών Constellation, με βάση το σχέδιο του Αμερικανικού Ναυτικού, κάτι που αποκάλυψε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας,...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

MH-60R «Romeo»: Θα γίνουν κυνηγοί των τουρκικών υποβρυχίων 214TN

Ο Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος-ASW (Anti Submarine Warfare) είναι μια κρίσιμης σημασίας ικανότητα που εκπληρώνεται από πολλαπλά μέσα της Ναυτικής Αεροπορίας. Στις ΗΠΑ αλλά και σε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -