23.6 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΜε 32 κελιά κάθετης εκτόξευσης Mk41 οι Βρετανικές φρεγάτες Type 31

Με 32 κελιά κάθετης εκτόξευσης Mk41 οι Βρετανικές φρεγάτες Type 31

Σε σημαντική αύξηση της μαχητικής ισχύος των νέων του φρεγατών Type 31, προχωρά το Βρετανικό Ναυτικό, με την προσθήκη κάθετων εκτοξευτών πυραύλων, Mk41, όπως αναφέρει το Navylookout.com.

181205-N-UM706-0005 PACIFIC OCEAN (Dec. 05, 2018) The guided missile destroyer USS Pinckney (DDG-91) launches a Vertical Launch Anti-Submarine Rocket (ASROC) (VLA) MK 46 exercise torpedo during a live fire exercise. Pinckney is underway conducting routine operations in the U.S. 3rd Fleet area of operations. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist Seaman Apprentice Madysson Anne Ritter)

Όπως αποκάλυψε ο Ναύαρχος Sir Ben Key, κατά την εισήγησή του στο συνέδριο First Sea Lord’s Sea Power Conference, που γίνεται στο Λονδίνο, οι φρεγάτες Type 31 ήδη κατασκευάζονται με τις απαραίτητες προσαρμογές για τοποθέτηση τεσσάρων οκταπλών εκτοξευτών και μάλιστα της έκδοσης Strike-Length. Δεν διευκρινίστηκε αν η τοποθέτηση των Mk41 θα ξεκινήσει από το πρώτο πλοίο της κλάσης που ήδη ναυπηγείται, το HMS Venturer, εντούτοις φαντάζει λογικό και δεν αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικές αναταράξεις στο χρονοδιάγραμμα κατασκευών.

Ξεκίνησε η κατασκευή της δεύτερης βρετανικής φρεγάτας Type 31

Η συγκεκριμένη έκδοση του Mk41, είναι η μεγαλύτερη, με κάθε κελί να έχει ύψος 7,6 μέτρα και μπορεί να εκτοξεύσει κάθε όπλο που έχει πιστοποιηθεί σε αυτόν. Έτσι πέρα από αντιαεροπορικούς πυραύλους όπως οι CAMM που υπηρετούν ήδη στο Βρετανικό Ναυτικό, οι Type 31, πλέον αποκτούν την ικανότητα εκτόξευσης πυραύλων cruise  όπως οι Tomahawk ή και όποιο άλλο αντίστοιχο όπλο αποκτηθεί. Υποψήφιο εδώ είναι το Βρετανογαλλικό πρόγραμμα FCASW/FOSW, που αναμένεται να αποδώσει ένα επιχειρησιακό όπλο πλεύσης κατά στόχων επιφανείας και ξηράς γύρω στο 2028.

Δεξιά η Strike-Length έκδοση του Μk41 που θα εξοπλίσει τις φρεγάτες Type 31 του Βρετανικού Ναυτικού

Η κίνηση αυτή του Βρετανικού Ναυτικού, εκτιμάται ότι προέκυψε έπειτα και από τα διδάγματα του πολέμου στην Ουκρανία και την αυξανόμενη ένταση μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Ένας δεύτερος παράγοντας ίσως είναι οι καταιγιστικοί ρυθμοί ναυπηγήσεων νέων πολεμικών πλοίων μεγάλων δυνατοτήτων από μέρους της Κίνας, οπότε δεν υπάρχει “περιθώριο” για υποεξοπλισμένα πλοία εντός ΝΑΤΟ.

Με αυτή την κίνηση το Βρετανικό Ναυτικό εξασφαλίζει πως το σύνολο των νέων του φρεγατών υπό ναυπήγηση, οι Type 31 και οι μεγαλύτερων δυνατοτήτων Type 26 (επίσης με Mk41) θα διαθέτουν ισχυρά μέσα προβολής ισχύος και θα μοιράζονται κοινά οπλικά συστήματα, επιτυγχάνοντας έτσι ομοιοτυπία και μείωση κόστους συντήρησης.

Παράλληλα αποκαλύπτεται και το πλεονέκτημα της φρεγάτας Type 31, που με το μεγάλο εκτόπισμα της μπορεί να φιλοξενήσει νέα οπλικά συστήματα και να αναβαθμιστεί ενόψει μελλοντικών αναγκών.

ΑΠΟΨΗ: Type 31 HN, πως θα τη θέλαμε εμείς, εντός του budget 2 δις € του ΠΝ (σχέδια @Aylont1)

 

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες επιλογές έχει το Πολεμικό Ναυτικό έως το 2030… αλλά και μετά

Αφορμή για αυτό το άρθρο αποτέλεσε η συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Δένδια στο συνέδριο DEFEA 2024 προ λίγων ημερών, όπου δήλωσε τα...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί αγοράσαμε πυραύλους RAM Block 2A για τις “Ρουσσέν” και τι γίνεται με τις FDI

Στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ, το μόνο πρόγραμμα που αποφασίστηκε να προχωρήσει για υπογραφή ήταν αυτό της αγοράς 52 νέων πυραύλων RAM, έκδοσης Block 2A, για...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -