35.9 C
Athens
Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήThink Out Of The BoxΑΠΟΨΗ: Type 31 HN, πως θα τη θέλαμε εμείς, εντός του budget...

ΑΠΟΨΗ: Type 31 HN, πως θα τη θέλαμε εμείς, εντός του budget 2 δις € του ΠΝ (σχέδια @Aylont1)

 

24 CAMM/CAMM-ER αλλά και μέχρι 16 μεταχειρισμένοι RGM-84A Harpoon από τις S
Στο πίσω μέρος, ένα Phalanx, εκσυγχρονισμένο σε επίπεδο Block1b, πάλι από κάποια φρεγάτα S

Η επιλογή των 3 γαλλικής κατασκευής φρεγατών κλάσης FDI HN, δεν ήταν τελικά το τέλος της περίφημης “φρεγατιάδας”. Η κόστους 3,27 δις ευρώ σύμβαση, που θα υπογραφεί μάλλον σε 2 μέρες από σήμερα, είναι απλά το πρώτο μέρους του “δράματος” που λέγεται “Νέα Φρεγάτα” για το Πολεμικό μας Ναυτικό. Θεωρούμε πως η επιλογή των γαλλικών πλοίων ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένη, ένα σαφές μήνυμα προς όλους πως η Ελλάδα “ψωνίζει” από τους “ξεκάθαρους” συμμάχους.

Royal Danish Navy guided-missile frigate-FFG HDMS Iver Huitfeldt participates in exercise At-Sea-Demonstration Formidable Shield 2021 led by STRIKFORNATO, on behalf of U.S. 6th Fleet. (Photo Courtesy of Royal Danish Navy)

EKTAKTO: ‘Eχουμε Νικητή για τα πλοία του ΠΝ; Ήρθε η Babcock με “δυνατή” πρόταση, 4 ΑΗ-140ΗΝ/Type 31 και εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ

Βέβαια, παρά τα όποια σημαντικά πλεονεκτήματα των γαλλικών πλοίων, υπάρχει, ανάμεσα σε άλλα, κι ένα μεγάλο, ένα τεράστιο, μειονέκτημα. Με 3 πλοία δεν φτιάχνεις νέο ΠΝ, φτιάχνεις ένα ΠΝ επιπέδου Βελγίου. Αλλά άλλες οι αποστολές του Βελγικού Ναυτικού, άλλες του ΠΝ. Είναι ξεκάθαρο, πως χρειαζόμαστε πλοία, και μάλιστα πολλά.

Royal Danish Navy guided-missile frigate-FFG HDMS Iver Huitfeldt participates in exercise At-Sea-Demonstration Formidable Shield 2021 led by STRIKFORNATO, on behalf of U.S. 6th Fleet. (Photo Courtesy of Royal Danish Navy)

Απαντάμε στους μύθους για την Type 31HN, τη βρετανική πρόταση για το Πολεμικό Ναυτικό

Καταρχάς, πρέπει να εκσυγχρονίσουμε και τις 4 φρεγάτες ΜΕΚΟ200ΗΝ. Αν αποσύρουμε/κανιβαλίσουμε/υποβαθμίσουμε ΜΕΚΟ200ΗΝ, θα είμαστε το πρώτο ΠΝ που θα κάνει τέτοια κίνηση. Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ναυτικό που να έχει αποσύρει φρεγάτες κλάσης ΜΕΚΟ200, το ΠΝ θα είναι το πρώτο. Και το πως θα αποσύρουμε ΜΕΚΟ τη στιγμή που πλέουν ακόμη 45 χρονες Kortenaer, μόνο το ΠΝ μπορεί να το ξέρει.

KIEL, Germany (June 21, 2019) The Royal Danish Navy Iver Huitfeldt-class frigate warship HDMS Iver Huitfeldt (F361) returns at Naval Base Kiel-Tirpitzhafen, Germany in conclusion of exercise BALTOPS 2019. BALTOPS is an annual joint, multinational, maritime-focused military exercise designed to improve training value for participants, enhance flexibility and interoperability, and demonstrate resolve among allied and partner forces in defending the Baltic Sea region. (U.S. Marine Corps photo by Cpl. Abrey Liggins)

EKTAKTO: H Babcock έκανε συνάντηση στη ΓΔΑΕΕ για τις Type 31

Μια από τις πλέον ισχυρές προτάσεις για την ανανέωση του ΠΝ έχει έρθει από τη Babcock, και αφορά έναν συνδυασμό εκσυγχρονισμού ΜΕΚΟ200ΗΝ και κατασκευής νέων φρεγατών Arrowhead 140HN βασισμένες στις Type 31. H Type 31 είναι ελαφρά οπλισμένη, με τη λογική της εκ των υστέρων ενίσχυσής της. Αλλά οι Βρετανοί, που ξέρουν το τεράστιο growth margin του πλοίου, έχουν προτείνει αρκετές ευέλικτες λύσεις.

EKTAKTO: H Type 31 προτείνεται στο ΠΝ από τη Babcock, νέος διεκδικητής που κερδίζει!

Η πρόσφατη πρόταση των Βρετανών, μάλλον λανθασμένα κατά την άποψή μας, έβγαζε από την εξίσωση τις δυο από τις 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ. Αυτό έγινε όχι κατόπιν βρετανικής πρωτοβουλίας, αλλά κατόπιν οδηγίας του ίδιου του ΠΝ. Στο ΠΝ θεωρούν πως οι δυο πρώτες ΜΕΚΟ200ΗΝ δεν αξίζουν περαιτέρω επένδυσης, και θα μπορούσαν να αποσυρθούν. Έτσι οι Βρετανοί προτείνουν έναν τίμιο συνολικό εκσυγχρονισμό για δυο πλοία. Τονίζουμε όμως πως αυτός πρέπει να γίνει και στις 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ.

Α/Α πύραυλοι CAMM θα προστατεύουν τις βρετανικές φρεγάτες Type 31

Ας πάμε όμως στις νέες Type 31. Δεν θα ασχοληθούμε με την έκδοση Type 31/AH140HN Full, αλλά με την Type 31/AH140HN “Light”. Η τελευταία περιλαμβάνει όλους τους απαραίτητους αισθητήρες (NS110, TACTICOS), έχει εκτοξευτές για 24 αντιαεροπορικούς CAMM/CAMM-ER, διαθέτει ένα πυροβόλο των 76 χιλιοστών, και δυο πυροβόλα των 30 χιλιοστών (ένα μπροστά από τη γέφυρα, κι ένα πάνω από το ελικοδρόμιο). Δεν υπάρχουν αντιπλοϊκοί πύραυλοι, δεν υπάρχουν ASW όπλα, sonar, και το κόστος των CAMM. Με αυτά,και με κατασκευή στην Ελλάδα, το πλοίο φτάνει τα 400 εκ. ευρώ, με πακέτο Initial Logistics Support (ILS), ανάλογο με αυτό που έχουν και οι FDI HN.

H Type 31 (photo: Babcock International)

Ξεκινά φέτος η ναυπήγηση της πρώτης βρετανικής φρεγάτας Type 31

4 πλοία με αυτή τη διαμόρφωση, κοστίζουν 1,6 δις σύνολο (πάντα με κατασκευή στην Ελλάδα, στο Σκαραμαγκά). Συν 2 Χ 200 εκ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των δυο φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ (από τις 4), φτάνουμε σε κόστος τα 2 δις ευρώ (“στρογγυλά”). Βέβαια το ΠΝ επιθυμεί μέσα στο  κόστος να συμπεριληφθούν τα όπλα αλλά και άλλοι αισθητήρες, όπως το sonar, αλλά και το EW Suite (δεν περιλαμβάνεται). Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, έτσι ώστε να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό για το ΠΝ μας…

Νέα πολωνική φρεγάτα η Arrowhead 140, σημαντική επιτυχία για τους Βρετανούς

Καταρχάς, θα μειώσουμε τις νέες κατασκευές από 4 φρεγάτες, σε μόλις 3. Έτσι θα εξοικονομήσουμε 400 εκ. ευρώ, απαραίτητα για τον πλήρη εκσυγχρονισμό και των 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ. Αυτό σημαίνει 3 Χ 400 εκ. ευρώ για 3 φρεγάτες Type 31 HN, και 4 Χ 200 εκ. ευρώ για 4 εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ200ΗΝ. Σύνολο για όλα αυτά, 2 δις, αλλά με πλήρη κατασκευή όλων στην Ελλάδα. Πάμε λίγο παρακάτω…

H Iver Huifeld, φέρει μπροστά 2 πυροβόλα OtoMelara των 76 χιλιοστών. Γιατί να μην γίνει το ίδιο και στις ελληνικές Type 31HN;

Εξέλιξη: Δύο φρεγάτες Arrowhead 140 θα κατασκευάσει η Ινδονησία, πρώτη εξαγωγή του τύπου

Οι 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ UPG γνωρίζουμε πως θα είναι, αφού ούτως ή άλλως ήδη έχουν πλήρη οπλισμό. Λογικά η Babcock θα εκσυγχρονίσει το πυροβόλο Mk45 σε Mod4 (ή σχεδόν Mod4), και τα δυο Phalanx. Το “πρόβλημα” είναι ο μη οπλισμός των ελληνικών Type 31HN. Εκεί σήμερα ήρθαμε να κάνουμε τις προτάσεις μας.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Και η Arrowhead 140 με CAMM/CAMM-ER στην πρόταση του Royal Navy/Babcock για το ΠΝ

Οι 3 FDI HN, αλλά και οι 3 πιθανές Type 31, θα αντικαταστήσουν ισάριθμες φρεγάτες κλάσης Kortenaer, σωστά; Άρα, 3 μη εκσυγχρονισμένες, και 3 εκσυγχρονισμένες φρεγάτες, θα αποσυρθούν μέχρι το τέλος του 2030 για να δώσουν τη θέση τους σε 6 νέες. Οι 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ απλά εκσυγχρονίζονται, δεν αντικαθίστανται.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Arrowhead 140, o βρετανός ιππότης για το ΠΝ, απόγονος των Absalon/Iver Huitfeld

Αυτές οι 6 Kortenaer, έχουν έναν εντυπωσιακό θα λέγαμε οπλισμό. Αθροιστικά, διαθέτουν 6 πυροβόλα Oto Melara 76 mm, 6 X 8 = 48 αντιπλοϊκούς πυραύλους RGM-84A Harpoon, 6 Phalanx και 6 Χ 4 τορπιλοσωλήνες για τορπίλες Mk46. Δεν υπολογίζουμε καν το Mk29, αυτά θα μείνουν ως ανταλλακτικά για τις υπόλοιπες S, μέχρι την τελική τους απόσυρση…

ΑΠΟΨΗ: Τι σημαίνει η Arrowhead 140 για το ΠΝ, και τι σημαίνει η πρόθεση “μίσθωσης” Type 23; Μια πρώτη απόπειρα “μετάφρασης” του βρετανικού “χτυπήματος

Νομίζουμε πως από εδώ και πέρα, είναι πολύ εύκολο να καταλάβουν οι φίλοι μας τι σκεπτόμαστε. Πρέπει να οπλίσουμε 3 φρεγάτες Type 31 HN, που έχουν αυτή τη στιγμή μόλις 24 CAMM, 1 πυροβόλο Super Rapido και 2 Χ 30 χιλιοστά. Έτσι, θα τοποθετήσουμε δυο πυροβόλα Oto Melara στην πλώρη, όπως ακριβώς έκανε και το Δανέζικο Ναυτικό στις Iver Huitfeld. Επίσης, στην πρύμνη, θα τοποθετηθεί ένα Mk15 Phalanx. Και εκεί που τοποθετούνται οι πύραυλοι επιφανείας-επιφανείας, το ΠΝ θα τοποθετήσει 12 με 16 πυραύλους RGM-84A Harpoon. Τέλος, θα τοποθετηθούν 4 τορπιλοσωλήνες Mk32 για τορπίλες Mk46/54 για αυτοάμυνα.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Συνέντευξη του J.Walton (Babcock) για τις ArrowHead 140

Η τοποθέτηση όλων αυτών των συστημάτων θα έχει μηδενικό κόστος, καθώς αποτελούν ήδη περιουσία του ΠΝ. Οι Βρετανοί θα αναλάβουν την υποχρέωση για την ολοκλήρωσή τους στο CMS TACTICOS, αν και δεν αναμένονται δυσκολίες (αφού όλα τα όπλα είναι ήδη ολοκληρωμένα). Επίσης, από τη στιγμή που αφαιρούμε 4 πυροβόλα Super Rapido, και 8 πυροβόλα των 30 χιλιοστών (από την αρχική προτεινόμενη διαμόρφωση), θεωρούμε πως έχουμε εξοικονόμηση της τάξης των 50 με 100 εκ. ευρώ.

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ: TRS-4D, το ραντάρ των υποψήφιων ελληνικών MMSC και των MEKO200HN, vs Artisan 997 vs NS-100

Την ίδια στιγμή, με μια μικρή αύξηση του προϋπολογισμού, μπορούμε να ολοκληρώσουμε το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου της IAI/ELTA Scorpius-N στο πλοίο. Ταυτόχρονα, μπορούμε να τοποθετήσουμε και 4 CAPTAS-2 VDS Sonars, που θα επιτρέψουν στο πλοίο να γίνει μια δυνατή πλατφόρμα ASW. To συνολικό κόστος για όλα αυτά δεν θα ξεπεράσει τα 2,1 δις ευρώ.

Δηλαδή, με 2,1 δις ευρώ, το ΠΝ θα αγοράσει 3 καλά εξοπλισμένες φρεγάτες πολλαπλών ρόλων, και θα εκσυγχρονίσει άλλες 4 φρεγάτες ΜΕΚΟ200ΗΝ. Όλα αυτά θα γίνουν στην Ελλάδα, με την ελληνική προστιθέμενη αξία στο 50% του συνολικού προγράμματος. Ειλικρινά τώρα, υπάρχει καλύτερη προσφορά από αυτό που μόλις προτείναμε;

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσο κοστίζει ένα νέο υποβρύχιο – η κρίσιμη ελληνική αγορά που καθυστερεί

Υψηλής επένδυσης είναι κάθε αγορά σύγχρονου συμβατικού υποβρυχίου, μεσαίου μεγέθους, και όσο περνάνε τα χρόνια, μάλλον θα γίνεται και ακριβότερη. Και αυτό αναζητούμε να...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

H έκπληξη του “Κίμωνα”

Πολλά έχουν γραφεί από χθες, μετά την αποτύπωση (από εναέρια άποψη) της πλώρης της  (μελλοντικής και υπό κατασκευή ακόμη) φρεγάτας "Κίμων", που δείχνει το...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -