30 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑΝαυτικό πυροβόλο 57 χιλιοστών: Πως τα εξελιγμένα πυρομαχικά αλλάζουν την απόδοση του

Ναυτικό πυροβόλο 57 χιλιοστών: Πως τα εξελιγμένα πυρομαχικά αλλάζουν την απόδοση του

Το ναυτικό πεδίο επιχειρήσεων χωρίζεται σε τρεις διακριτούς τομείς δράσης, τον υποθαλάσσιο, τον επιφανείας και τον εναέριο. Και κάθε σύγχρονη κύρια μονάδα επιφανείας πρέπει να μπορεί να ανταπεξέρχεται με αξιώσεις και στα τρία πεδία, διεξάγοντας αμυντικές και επιθετικές αποστολές.

Η Τουρκία δοκιμάζει μη επανδρωμένα επιφανείας σε επιχειρήσεις «αγέλης»

Συνέπεια των ανωτέρω, κρίσιμη είναι η επιλογή του σωστού μείγματος στην σύνθεση οπλισμού που θα φέρει το σκάφος, πάντα μαζί με την παράμετρο του κόστους. Φυσικά δεν θα πρέπει να παραβλέπεται και το ναυτικό έθος, η συνήθεια δηλαδή χρήσης συγκεκριμένων όπλων. Στην κατηγορία λοιπόν της ”συνήθειας” θα μπορούσαμε να εντάξουμε την πλέον βασική κατηγορία ναυτικών όπλων, τα ναυτικά πυροβόλα που διακρίνονται από τα εξής πλεονεκτήματα:

  • Χαμηλό κόστος απόκτησης σε σχέση με τα πυραυλικά συστήματα
  • Μεγάλη ποικιλία και αναχορηγία πυρομαχικών
  • Απόδοση σε πόλεμο επιφανείας και αέρος

Εξαιρώντας τις παραφωνίες του παρελθόντος από το Γαλλικό και Βρετανικό Ναυτικό, με τα πυροβόλα των 100χιλ. και 113χιλ. αντίστοιχα, και την αποτυχία των Αμερικανών να αναπτύξουν ένα ικανοποιητικό πυροβόλο στα 155 χιλ., σε επίπεδο δυτικών ναυτικών τη μερίδα του λέοντος διεκδικούν το μέσο πυροβόλο των 76 χιλ. και το βαρύ των 127 χιλιοστών, με κύριους πρεσβευτές τα προϊόντα των εταιρειών Leonardo και BAE Systems.

Βλήματα VULCANO: Η αναγέννηση των ναυτικών πυροβόλων, τι μπορούν να προσφέρουν στο Ναυτικό μας;

Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια αποκτά δυναμική το διαμέτρημα των 57 χιλ. με βασικό του εκπρόσωπο το πυροβόλο Bofors 57 Mod3, και την αμερικανική του παραλλαγή Mk110 Mod0 με πυργίσκο χαμηλής παρατηρησιμότητας. Το όπλο που έλκει την καταγωγή του από το αντιαεροπορικό Bofors 40/L70, εξελίσσει τη φιλοσοφία ενός ελαφρού πυροβόλου, με κύρια χαρακτηριστικά το χαμηλό βάρος, τις χαμηλές απαιτήσεις εξυπηρέτησης και συντήρησης και την υψηλή ταχυβολία. To πυροβόλο στη σύγχρονη αυτή εκδοχή, φέρει πάνω από την κάννη μικρό ραντάρ μέτρησης ταχύτητας εξόδου βλήματος, για βελτιωμένο έλεγχο πυρός.


PACIFIC OCEAN (July 17, 2016) Coast Guard crew members fire an MK110 57 mm naval gun system during a live-fire exercise aboard Coast Guard Cutter Stratton (WMSL 752) in support of Rim of the Pacific 2016. Twenty-six nations, more than 40 ships and submarines, more than 200 aircraft and 25,000 personnel are participating in RIMPAC from June 30 to Aug. 4, in and around the Hawaiian Islands and Southern California. The world’s largest international maritime exercise, RIMPAC provides a unique training opportunity that helps participants foster and sustain the cooperative relationships that are critical to ensuring the safety of sea lanes and security on the world’s oceans. RIMPAC 2016 is the 25th exercise in the series that began in 1971. (U.S. Coast Guard photo by Petty Officer 2nd Class Andrew Blackstock/Released)

Έτσι λοιπόν ο πύργος ζυγίζει κενός μόλις 6,8 τόνους στην αμερικανική έκδοση και 14 τόνους με το σύνολο των 1.000 βλημάτων, με τα 120 από αυτά σε ετοιμότητα για βολή, ενώ η ταχυβολία φτάνει τις 220 βολές το λεπτό. Ακόμη η εξυπηρέτηση του για φόρτωση μπορεί να γίνει με μόλις 3 άτομα σε σχέση με τα διπλάσια για ένα 76αρι, ενώ έχει χαμηλότερες απαιτήσεις συντήρησης.

170331-N-WV703-059 STRAIT OF MALACCA (March 31, 2017) Sailors aboard littoral combat ship USS Coronado (LCS 4) conduct an ammunition download of a Mk 110 57mm weapons system. Currently on a rotational deployment in U.S. 7th Fleet area of responsibility, Coronado is a fast and agile warship tailor-made to patrol the region’s littorals and work hull-to-hull with partner navies, providing 7th Fleet with the flexible capabilities it needs now and in the future. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Amy M. Ressler/Released)

Το πυροβόλο παράγεται σε δύο εκδόσεις, την βασική που απαιτεί διάτρηση καταστρώματος και έχει μεγαλύτερη αναχορηγία και την compact, χωρίς διάτρηση, με τα πυρομαχικά να είναι τοποθετημένα σε ειδικούς γεμιστήρες και την αναχορηγία να γίνεται χειροκίνητα μέσω μιας οπίσθιας θύρας πρόσβασης.

Αν και ως διαμέτρημα δεν είναι γνωστό στο δικό μας Ναυτικό, σε παγκόσμια κλίμακα είναι αρκετά διαδεδομένο, με 17 χώρες να το έχουν επιλέξει κατά καιρούς (σε διάφορες εκδόσεις του), τόσο για ΤΠΚ και κορβέτες, όσο και για φρεγάτες. Π.χ. αποτελεί το κύριο πυροβόλο για τις Σουηδικές κορβέτες Visby, τις Μαλαισιανές Gowind, τις Βρετανικές φρεγάτες Type 31, για τα αμερικανικά LCS, για τις επίσης αμερικανικές φρεγάτες Constellation κ.α.

Οι πολωνικές φρεγάτες T31 “φορτώνουν” τα πάντα

57 χιλιοστά ή 76;

Μια εύλογη απορία είναι εάν αυτά τα χαρακτηριστικά είναι αρκετά για να επιλέξει κάποιος ένα πυροβόλο 57 χιλ. σε σχέση με το κλασικό, αξιόπιστο και ευρέως διαδεδομένο των 76. Προφανώς και έχει να κάνει με τις ανάγκες του κάθε χρήστη.

Leonardo STRALES 76 mm

Όμως έχει ενδιαφέρον ο κύριος λόγος επιλογής του πυροβόλου από το Αμερικανικό Ναυτικό. Σύμφωνα λοιπόν με τις δοκιμές που πραγματοποίησαν, διαπιστώθηκε πως η σημαντικά μεγαλύτερη ταχυβολία του MK110, επιτρέπει τη μεγαλύτερη μεταφορά εκρηκτικής ύλης ή αριθμό θραυσμάτων επί του στόχου, σε σχέση με το πρότυπο των 76χιλ. αυτή τη στιγμή, δηλαδή το 76/62 SR, άρα η καταστροφική ισχύς είναι υψηλότερη. Σε αυτό βέβαια παίζουν μεγάλο ρόλο και τα χρησιμοποιούμενα πυρομαχικά και εδώ φαίνονται οι αρετές του συστήματος.

Πυρομαχικά 57 χιλιοστών

Ήδη από το 2006, τη στάνταρ επιλογή των χρηστών, αποτελούν τα πυρομαχικά Mk295 Mod0 3P-HE, πιο απλά 3P, της BAE Systems, με εμβέλεια 17 χιλιόμετρα. Ο πυροσωλήνας του βλήματος έχει έξι επιλογές προγραμματισμού, που επιλέγονται χιλιοστά του δευτερολέπτου πριν πυροδοτηθει το βλήμα, καθώς δέχεται διαρκώς δεδομένα από το σύστημα ελέγχου πυρός του πλοίου, ανάλογα την απειλή. Το 3P έχει λειτουργία AirBurst, κατά την οποία απελευθερώνει πάνω από 8.000 θραύσματα Βολφραμίου, καλύπτοντας επιφάνεια τετρακοσίων τετραγωνικών μέτρων.

Εξέλιξη του 3P, αποτελεί το κατευθυνόμενο πυρομαχικό Mk295 Mod1 ή αλλιώς ORKA, επίσης της BAΕ. To ORKA έχει σχεδιαστεί στη λογική του ”one shot, one kill” και γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιεί ερευνητή διπλής λειτουργίας απεικόνισης ημιενεργού Laser (SAL). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το βλήμα μπορεί να κατευθυνθεί προς το στόχο είτε μέσω κατάδειξης από κάποια πηγή Laser, είτε αυτόνομα μέσω του συσχετισμού της εικόνας του στόχου με την βάση δεδομένων που φορτώνεται στο βλήμα πριν την πυροδότηση. Η διεύθυνση του ORKA, εξασφαλίζεται από τέσσερα αναδιπλούμενα πτερύγια, διαθέτει τις ίδιες λειτουργίες πυροσωλήνα με το απλό 3P, έχει όμως μικρότερη εμβέλεια στα 10χλμ.

Mk295 Mod1 ORKA

Στον χορό ανάπτυξης προηγμένων πυρομαχικών για τα πυροβόλα των 57χιλ. μπήκε και η αμερικανική εταιρεία L3Harris, με το επίσης κατευθυνόμενο Mk332 Mod0 ALaMO (Advanced Low-Cost Munitions Ordnance). Αν και δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για το βλήμα, το ALaMO είναι σχεδιασμένο να εκρήγνυται εντός του στόχου και όχι σε απόσταση από αυτόν. Για να επιτύχει αυτό, χρησιμοποιεί ερευνητή ραδιοσυχνοτήτων (RF) και έπειτα από την επίτευξη του εντοπισμού, ακολουθούν οι απαιτούμενοι ελιγμοί προπορείας για την εμπλοκή της απειλής. Το βλήμα είναι ήδη σε χρήση από την Αμερικανική Ακτοφυλακή και το Ναυτικό.

Mk332 ALaMO

MAD-FIRES, όταν η DARPA καινοτομεί

Γιατί όμως να ασχοληθεί με το ”ταπεινό” πυρομαχικό των 57 χιλ. και ο Οργανισμός Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας των ΗΠΑ (DARPA); Από τις λίγες πληροφορίες που υπάρχουν διαθέσιμες (έπειτα από την ανάθεση των δοκιμών και της βιομηχανοποίησης του προγράμματος MAD-FIRES στη Raytheon), το νέο βλήμα που σχεδίασε, κάνει σοβαρό εξελικτικό βήμα.

Έτσι το MAD-FIRES (Multi-Azimuth Defence Fast Intercept Round Engagement System), σχεδιάστηκε να μπορεί να εμπλέκει το σύνολο των πυραυλικών απειλών κατά σκάφους, ειδικά τις νέες πολυηχητικές σχεδιάσεις.

Το βλήμα φέρει πυραυλοκινητήρα για μεγαλύτερη εμβέλεια και ταχύτητα, ενώ ο ερευνητής, πιθανότατα τεχνολογίας fire and forget, θα μπορεί να ανιχνεύει τους στόχους. Η πιο εντυπωσιακή λειτουργία του MAD-FIRES είναι ότι θα μπορεί να επανεμπλέκει στόχους που επιβίωσαν της πρώτης εμπλοκής. Προφανώς το κόστος ενός τέτοιου βλήματος θα είναι σημαντικά αυξημένο, αλλά πιθανότατα θα παραμένει κλάσμα σε σχέση με τα κλασικά αντιπυραυλικά συστήματα, όπως ο πύραυλος RAM που αγγίζει πλέον το ένα εκατομμύριο δολάρια. Ακόμη, σε ένα υποθετικό σενάριο αντιμετώπισης πολυηχητικών πυραύλων, στα μικρό χρονικό περιθώριο που δίδεται για άμυνα, με 10-15 διαθέσιμα δευτερόλεπτα αντίδρασης, η ταχυβολία 220 βλημάτων το λεπτό επιτρέπει δεκάδες βλήματα να βληθούν, ακόμη και κατά πολλών στόχων.

Επομένως μπορεί να γίνει κατανοητή η κάπως παράδοξη επιλογή ενός πυροβόλου μεσαίου προς μικρού διαμετρήματος για κύριο οπλικό σύστημα, ακόμη και σε μεγάλες σύγχρονες ναυτικές μονάδες όπως οι βρετανικές T31 και οι Constellation του Αμερικανικού Ναυτικού. Ενώ το χαμηλό βάρος του πυργίσκου επιτρέπει την εφαρμογή του και σε σκάφος π.χ. των 150 τόνων, για να αποκτήσει και αυτό αντιπυραυλική ικανότητα.

Έτσι μπορεί και αυτό το διαμέτρημα να σταθεί δίπλα στα πιο παραδοσιακά, που  διατηρούν και αυτά τα δικά τους πλεονεκτήματα: όπως την εξαιρετική εμβέλεια π.χ. ενός 127αριου και με “βαρύ” γέμισμα για προσβολή ξηράς, ή ακόμη καλύτερα ως Vulcano για υψηλή ακρίβεια, ή την πολυμορφικότητα επιλογής ενός αποδοτικού σε κάθε χρήση 76αριου, που προσφέρεται σε απλή εκδοχή, αλλά και ως multi feed με χρήση διαφόρων τύπων πυρομαχικών, ή ακόμη και ως STRALES με δικό του ραντάρ εντοπισμού και στοχοποίησης.

To Γαλλικό Ναυτικό “έχασε” πολλά πλοία και εκατοντάδες ναύτες σε άσκηση, ξεπερασμένος ο Exocet MM40, χρειάζονται CIWS!

 

 

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ: Γιατί 2 ελληνικά υποβρύχια δεν έδρασαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο;

Θλιβερή μέρα και σήμερα, ανάμνησης του 1ου «Αττίλα», δηλαδή της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974. Φάση που ολοκληρώθηκε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -