33.8 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΑΠΟΨΗ: Το Moskva δεν θα είναι το τελευταίο ρωσικό πλοίο που θα...

ΑΠΟΨΗ: Το Moskva δεν θα είναι το τελευταίο ρωσικό πλοίο που θα χαθεί στη Μαύρη Θάλασσα

Η απώλεια του καταδρομικού Moskva, κλάσης Slava, της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ήταν μάλλον έκπληξη για όλους μας. Όσο κι αν προσπαθούν οι Ρώσοι να πείσουν πως βυθίστηκε από λάθος χειρισμούς του πληρώματος και από ατύχημα, εντούτοις, κάτι τέτοιο δεν πρέπει να ισχύει. Αντίθετα, το σενάριο της προσβολής με ουκρανικής κατασκευής αντιπλοϊκούς πυραύλους Neptune παραμένει το επικρατέστερο.

SAN FRANCISCO – Russian Federation Navy Missile Cruiser Varyag transits through San Francisco Bay while Coast Guard boat crews provide a security zone around the vessel, Sunday, June 20, 2010. U.S. Coast Guard photo by Petty Officer 3rd Class Pamela J. Manns

Moskva: Ένα ακόμη “αβύθιστο” πλοίο στο βυθό, του Αντιναυάρχου ε.α Σπ. Κονιδάρη

Οι Ουκρανοί μάλλον έκρυβαν επιμελώς τους αντιπλοϊκούς τους, και μάλιστα ζητούσαν με κάθε τρόπο κι άλλους παρεμφερείς από το ΝΑΤΟ. Οι Harpoon θα ήταν μια καλή λύση, αν και η ανυπαρξία πρότερης γνώσης του συστήματος από τους Ουκρανούς, θα μείωνε την όποια αποτελεσματικότητά τους. Άλλωστε, οι μόνοι που δήλωσαν πως θα δώσουν RGM-84 Harpoon, είναι οι Βρετανοί. Βέβαια, θα πρέπει να μπουν πάνω σε φορτηγά, να γίνει μετατροπή στο σύστημα βολής, και άλλες αλλαγές, που δεν ξέρουμε πόσο εύκολο και γρήγορο είναι.

SAN FRANCISCO – Russian Federation Navy Missile Cruiser Varyag transits toward the Golden Gate Bridge while Coast Guard boat crews provide a security zone around the vessel, Friday, June 25, 2010. U.S. Coast Guard photo by Petty Officer 3rd Class Pamela J. Manns

Ο Neptune με τη σειρά του, αν και προέρχεται από ρωσικής σχεδίαση πύραυλο, προφανώς κι έχει δεχτεί τις παρεμβάσεις των ουκρανικών εταιρειών. Η Ουκρανία έχει ένα καλό track record για την αναδημιουργία οπλικών συστημάτων του Ψυχρού Πολέμου, και μεταφορά τους στη σύγχρονη εποχή, με υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά. O ρωσικός Kh-35 λοιπόν ήταν μια καλή βάση, πάνω στην οποία δούλεψαν οι Ουκρανοί. Το αποτέλεσμα τους δικαιώνει.

Τι είναι ο ουκρανικός αντιπλοϊκός Neptune που ίσως κατέστρεψε το ρωσικό καταδρομικό Moskva;

 

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για πλήγματα κατά εμπορικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα

Δεν μπορούμε βέβαια να πιστέψουμε πως η Ρωσία δεν μπορούσε να αναχαιτίσει δυο υποηχητικούς πυραύλους. Αλλά ο Neptune προφανώς μπορεί να πετά τόσο χαμηλά, που τα παρωχημένα μέσα του ρωσικού ναυτικού δεν μπόρεσαν να τους εντοπίσουν εγκαίρως. Επίσης, οι Ουκρανοί επέλεξαν να χτυπήσουν νύχτα, έτσι δεν υπήρξε οπτική αναγνώριση της απειλής. Με λίγα λόγια, ακόμη κι αν κινητοποιήθηκαν τα ΑΚΜ-630 δεν κατάφεραν να αναχαιτίσουν τα βλήματα. Το αποτέλεσμα είναι πλέον γνωστό σε όλους μας.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ: Θωρηκτά – Αεροπλανοφόρα, η μετασκευή των ‘Iowa class’ που δεν έγινε

Για το πως βυθίστηκε το Moskva θα γραφτούν εκατοντάδες άρθρα και δεκάδες βιβλία. Είναι κάτι που θα το δούμε μετά, με τη λήξη αυτού του ανόητου πολέμου. Το θέμα είναι να δούμε τι θα γίνει τώρα, που το πλοίο βρίσκεται στο βυθό της θάλασσας. Θα υπάρξει κάποια αλλαγή, ή τελικά η βύθιση του Moskva δεν ήταν μόνο συμβολική, αλλά έχει και επιχειρησιακό αντίκτυπο;

Το καταδρομικό Μόσκβα στην Κριμαία για συντήρηση αλλά όχι αναβάθμιση

Το ρωσικό ναυτικό είχε το Moskva στην περιοχή σαν το μοναδικό πλοίο αεράμυνας περιοχής. Οι S-300F ήταν η μόνη ναυτική απάντηση που είχαν οι Ρώσοι απέναντι στην ουκρανική αεροπορία. Τα άλλα πλοία τους είναι πανίσχυρα σε αγώνα επιφανείας αλλά οι αντιαεροπορικές τους δυνατότητες είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Ενώ δηλαδή το ρωσικό ναυτικό μπορούσε να επιχειρεί άνετα κάτω από την κάλυψη του Moskva, τώρα πια τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν εύκολα.

Πρώτες εικόνες από το καταδρομικό Moskva στις φλόγες και με κλίση!

Αν και η ουκρανική αεροπορία έχει πλέον αποδεκατιστεί μετά από 2 μήνες σκληρών μαχών, εντούτοις αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν λίγα Su-24 ή Su-25 που θα αποφασίσουν να τα “παίξουν όλα για όλα”, και να επιτεθούν και πάλι σε ρωσικά σκάφη τα οποία εξαπολύουν πυραύλους cruise Kalibr χτυπώντας την Ουκρανία σε βάθος. Βέβαια, οι Ρώσοι πλέον θα είναι και υποψιασμένοι και προετοιμασμένοι, και οι Ουκρανοί πολύ δύσκολα θα ξαναδιασπάσουν την αεράμυνα του ρωσικού στόλου. Επίσης, θεωρούμε δεδομένο πως τα πλοία πλέον θα έχουν αεροπλάνα της αεροπορίας ναυτικού για συνεχή προστασία, όσο αυτό βέβαια είναι εφικτό και δεν οδηγήσει σε καθήλωση λόγω υπερβολικής κόπωσης (ο πόλεμος ήδη έχει κρατήσει πολύ).

ΗΠΑ: Το καταδρομικό Moskva χτυπήθηκε από δύο ουκρανικούς πυραύλους Neptune

Επίσης, τα τουρκικά Bayraktar, θα μπορούν να πλησιάζουν πολύ περισσότερο στον εχθρικό στόλο. Ίσως τόσο, ώστε να εξαπολύουν πλήγματα με τους MAM-L, από τη στιγμή που πλέον οι παλιοί μεν, επίφοβοι δε, S-300F έχουν βγει από την εξίσωση. Την ίδια στιγμή, τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ που εκτελούν αποστολές στα όρια του FIR Ρωσίας και Ουκρανίας, είτε αυτά είναι ιπτάμενα ραντάρ, είτε σε αποστολές SIGINT, έχουν να αντιμετωπίσουν έναν λιγότερο κίνδυνο. Έτσι, μένουν μόνο τα κουρασμένα Su-27 της αεροπορίας του ρωσικού ναυτικού από την Κριμαία να αναχαιτίζουν τα ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη.

Τι σημαίνει όλα αυτό; Καταρχάς, τα πλοία του ρωσικού ναυτικού δεν πρόκειται να πλησιάσουν τις ακτές της Ουκρανίας, δυτικά της Κριμαίας, ούτε για “πλάκα”. Οι ναυτικοί βομβαρδισμοί, ούτως ή άλλως αναποτελεσματικοί με τα πυροβόλα των 100 χιλιοστών με τα λίγα βλήματα, δεν θα λάβουν χώρα. Επίσης, τυχόν απόβαση με τον πολυπληθή στόλο αποβατικών της Μαύρης Θάλασσας, κοντά στην Οδησσό, θα κατέληγε μάλλον σε νέα ανθρωποσφαγή. Όχι ότι ενδιαφέρει τόσο το Κρεμλίνο, απλά το ήδη καταρρακωμένο ρωσικό γόητρο θα κατρακυλούσε σε νέα χαμηλά.

Βυθίστηκε το καταδρομικό «Moskva», ενώ ρυμουλκούνταν κατά τη διάρκεια καταιγίδας

Δεν γνωρίζουμε πόσους Neptune διαθέτουν οι Ουκρανοί. Επίσης, δεν γνωρίζουμε πόσους έχουν προλάβει να καταστρέψουν οι Ρώσοι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στο νότο οι Ρώσοι είναι πολλαπλά πιο επιτυχείς από το βορρά ή την ανατολή. Θεωρούμε πως οι πολύτιμοι Neptune θα είναι στόχος της αεροπορίας, των βαλλιστικών πυραύλων, αλλά κι όσων μονάδων Spetnaz έχουν απομείνει ικανές για μάχη. Μην ξεχνάμε πως οι Ρώσοι στο μόνο που δεν απέτυχαν είναι στις ειδικές επιχειρήσεις. Απέτυχαν βέβαια στο να εκμεταλλευτούν τις επιτυχίες των Ειδικών τους Δυνάμεων, θυσιάζοντάς τες μαζικά άνευ αποτελέσματος.

Καταδρομικό Moskva: Το παρελθόν της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα

Αν οι Βρετανοί αποφασίσουν να στείλουν τους παλιούς τους RGM-84 από τις υπό απόσυρση Type 23, τότε η κατάσταση θα γίνει ακόμη περισσότερο επικίνδυνη για τους Ρώσους. Το μόνο που μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή το ρωσικό ναυτικό είναι μια επιχείρηση ναυτικού αποκλεισμού, και φυσικά, να εκτοξεύει το περιορισμένο απόθεμα των Kalibr που ίσως έχουν μείνει στις κορβέτες τους.

Τουρκία: Ο αντιπλοϊκός ATMACA θα μπει σε όλα τα πλοία του Ναυτικού, αντικαθιστά τους Harpoon

Βέβαια, τίποτα δεν τους απαγορεύει να πάνε στη Σεβαστόπολη και να ανεφοδιαστούν με Kalibr, αλλά πλέον οι Ουκρανοί, ελέω ΝΑΤΟ, ξέρουν τι συμβαίνει ανά πάσα στιγμή. Και ποτέ δεν ξέρεις τι νέα έκπληξη θα επιφυλάσσουν στους Ρώσους.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσες φρεγάτες Constellation θέλει το ΠN και κυρίως… που θα βρούμε τα λεφτά;

H υπόθεση των φρεγατών Constellation για το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι σαφώς αυτή που προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο χώρο της άμυνας, λόγω μεγέθους...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Το Πολεμικό Ναυτικό αναζήτα το πιθανό κόστος των LCS, πριν πάει σε κορβέτες

Όπως έχουμε πει, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό θέλει ως μια "ενδιάμεση λύση", πολύ ειδικά τις LCS Freedom 13, 15, 17 & 19 (όπως πρώτη...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -