22 C
Athens
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑΜΥΝΑΗ Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για πλήγματα κατά εμπορικών πλοίων στη Μαύρη...

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για πλήγματα κατά εμπορικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα

Το ουκρανικό υπουργείο Αμύνης ανακοίνωσε χθες πως δύο πλοία πολιτικού νηολογίου χτυπήθηκαν χθες, Παρασκευή, από ρωσικού πυραύλους ανοιχτά της Οδησσού. Πρόκειται για το μεταφορικό χύδην ξηρού φορτίου NAMURA QUEEN (IMO: 9841299) με σημαία Παναμά και τη φορτηγίδα μεταφοράς πετρελαίου MILLENNIUM SPIRIΤ, σημαίας Μολδαβίας, που αμφότερα χτυπήθηκαν από τουλάχιστον έναν πύραυλο. Σκάφη της ουκρανικής ακτοφυλακής αποσπάστηκαν αμέσως για να εκτελέσουν επιθεώρηση και επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των πληρωμάτων.

Δύο ακόμη περιπολικά σκάφη Mark VI για την Ουκρανία

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείο Αμύνης της Ουκρανίας, το NAMURA QUEEN χτυπήθηκε κοντά στην πρύμνη ενώ έπλεε βόρεια για να φορτώσει σιτάρι. Δεν είναι γνωστό τί έκτασης είναι οι ζημιές αλλά μέρος του εξοπλισμού του είναι εκτός λειτουργίας και κλήθηκε ρυμουλκό κατάσβεσης πυρκαγιάς. Το ρυμουλκό “P&O STAR” έσπευσε στο σημείο και η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Φωτογραφία: Ουκρανικό Υπουργείο Αμύνης

Η φορτηγίδα MILLENNIUM SPIRIT χτυπήθηκε στις 12:10 της Παρασκευής από πύραυλο ενώ βρισκόταν στο αγκυροβόλιο αρ. 355. Το σημαίας Μολδαβίας πλοίο βρισκόταν 12 χλμ. μακρυά από πολεμικό της Ρωσικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με ανακοινωθέν του ουκρανικού επιτελείου. Το πλοίο μετέφερε 600 τόνους καυσίμου ντίζελ και πετρελαίου θέρμανσης. Αναφέρθηκε η ύπαρξη φωτιάς αλλά το πλήρωμα πήδηξε στη θάλασσα και διασώθηκε. Σε περίπτωση έκρηξης, υπήρχε φόβος περιβαλλοντικής καταστροφής. Ευτυχώς, αρκετά διασωστικά σκάφη μεταξύ τους και σκάφη της ακτοφυλακής της Ουκρανίας έφτασαν στο σημείο και διέσωσαν τους ναυτικούς και εξασφάλισαν το πλοίο μέχρι τις 14:15 τοπική ώρα.

Ασκήσεις εν μέσω έντασης: Ο ψυχρός πόλεμος της Ουκρανίας με την Ρωσία στην Αζοφική Θάλασσα  

Η Μολδαβία, υπό τη σημαία της οποίας επιχειρεί το MILLENNIUM SPIRIT, εξέδωσε νωρίτερα ανακοίνωση που αναφέρει μεταξύ άλλων πως το πλοίο βρισκόταν στα διεθνή ύδατα ενώ χτυπήθηκε από βλήμα (στο μολδαβικό κείμενο αναφέρεται “βλήμα” ενώ στο αγγλικό “πύραυλος” ). Από τη φωτιά που ξέσπασε καταστράφηκε η λέμβος και ο εξοπλισμός διάσωσης με αποτέλεσμα το πλήρωμα να πηδήξει στη θάλασσα με τα σωσίβια.

Μεγάλη ρωσική αρμάδα στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο

Η μολδαβική ανακοίνωση τονίζει πως ο πύραυλος ήταν αγνώστου προέλευσης ενώ οι ουκρανικές αρχές έχουν κατηγορήσει τη Μόσχα για την επίθεση. Την προηγούμενη μέρα, το ρωσικό καταδρομικό “Moskva”, κλάσης Slava, ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας αναφέρθηκε πως περνούσε έξω από την νήσο Οφιούσα (Zmiinyi) του Ευξείνου Πόντου, που βρίσκεται περί τα 70 ναυτικά μίλια νότια της Οδησσού.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η Γάλλια πρότεινε την κατασκευή δικών της Gowind στην Ελλάδα!

Είναι γνωστό πως οι Γάλλοι προσφέρουν τις κορβέτες Gowind στο Πολεμικό μας Ναυτικό από το Σεπτέμβριο του 2021. Και μάλλον αν τότε δεν ήταν...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Neil Hunter της Schiebel, τι μπορεί να προσφέρει στο Πολεμικό Ναυτικό το UAV S-100

Η αγορά των φρεγατών FDI ΗΝ, σηματοδοτεί για το Πολεμικό Ναυτικό,την έναρξη της διαδικασίας ανανέωσης των κύριων μονάδων επιφανείας, ενώ παράλληλα εισάγονται νέες τεχνολογίες...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -