19.2 C
Athens
Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣ"Απαίτηση για κατ’ ελάχιστο 30% εγχώριας βιομηχανικής συμμετοχής επί της αξίας του...

“Απαίτηση για κατ’ ελάχιστο 30% εγχώριας βιομηχανικής συμμετοχής επί της αξίας του προγράμματος των φρεγατών” (Εισηγήσεις NavalDefence Forum, Τρουλινός, CEO Intracom DefenceSA)

Ακολουθεί η τοποθέτηση του κ. Τρουλινού, στο Naval Defence Forum, στο session της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας

Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι,

Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές του συνεδρίου για την τιμητική πρόσκληση που μου έκαναν να μιλήσω στην σημερινή εκδήλωση.

Η δεκαετία 2009-2019 καταγράφεται ως μία από τις χειρότερες στην οικονομική ιστορία του τόπου. Η Ελλάδα αναγκάστηκε να λάβει μέτρα αναγκαία για την αντιμετώπιση της κατάστασης υπερβολικού ελλείμματος που είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Τα μέτρα στον τομέα των δαπανών περιελάμβαναν μεταξύ άλλων, σημαντικές περικοπές στις αμυντικές δαπάνες και στις επενδύσεις.

Όπως «κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις», έτσι και τα Μεσοπρόθεσμα Πλαίσια Δημοσιονομικής Στρατηγικής που εφαρμόστηκαν για την βελτίωση των δεικτών της οικονομίας, είχαν και τις «παρενέργειές» τους. Η σημαντικότερη αφορά στην Ασφάλεια της χώρας και εντοπίζεται στην μερική απαξίωση κρίσιμων για την Άμυνα οπλικών συστημάτων και στην μείωση των αμυντικών επενδύσεων κατά 75% στο διάστημα 2010-2019.

ΑΙΡΕΤΙΚΟ: Οι ελληνικές Belh@rra πρέπει να αγοραστούν με ESSM Block2, προμήθεια των ASTER 15/30, CAMM-ER ίσως φέρει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει

Είναι γεγονός ότι μέχρι το 2019, ελάχιστες προσπάθειες αναλήφθηκαν με στόχο την αποκατάσταση στοιχειώδους ισορροπίας στο ισοζύγιο δυνάμεων στο ΑΙΓΑΙΟ. Από τον Σεπτέμβριο του 2020 ξεκίνησε μία εργώδης προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά, με αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας το 2021 κατά 63% σε σχέση με το 2020, στα 5,44 δις ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό έγινε η άμεση προμήθεια των αεροσκαφών RAFALE από την Γαλλία και εντατικοποιήθηκε η αναζήτηση λύσης στον Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής των φρεγατών ΜΕΚΟ200, ο οποίος συνδέθηκε με την προμήθεια των Νέων Φρεγατών και των πλοίων της λεγόμενης Ενδιάμεσης Λύσης, αλλά και με την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά.

Σημαντικός δείκτης επιτυχίας του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής αποτελεί αυτός των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων καθώς έτσι προωθείται η υγιής οικονομική δραστηριότητα. Έχει μετρηθεί ότι οι καθαρές εισροές οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα στα έτη 2016-2019 επικεντρώνονται κατά κύριο λόγο στον τριτογενή τομέα, δηλαδή κυρίως στις υπηρεσίες. Μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) του 2017, με τίτλο «Ο τομέας μεταποίησης στην Ελλάδα, Τάσεις και προοπτικές», καταγράφει μικρό ποσοστό καθαρών εισροών στον δευτερογενή τομέα, δηλαδή στον τομέα της μεταποίησης, χαμηλό σε σύγκριση με τις δυνατότητες της χώρας. Τα επιπρόσθετα οφέλη για την ελληνική οικονομία που θα πρόεκυπταν κυρίως από την ενίσχυση της εγχώριας μεταποίησης, στην οποία κατατάσσονται και οι αμυντικές βιομηχανίες, είναι εξαιρετικά σημαντικά.

H παραγωγή απαρτίων του ESSM Block 2 έχει ήδη ξεκινήσει στην Ελλάδα από την ΕΑΒ και την Intracom Defence!

Συγκεκριμένα:

  • Για κάθε 1 Ευρώ προστιθέμενης αξίας της εγχώριας βιομηχανίας, προστίθενται συνολικά 3,1 Ευρώ στο ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας.
  • Για κάθε 1 εκ. Ευρώ κύκλου εργασιών της βιομηχανίας προστίθενται 22 νέες θέσεις εργασίας στη χώρα.
  • Για κάθε 1 Ευρώ κύκλου εργασιών της βιομηχανίας προστίθενται συνολικά 0,6 Ευρώ στο κοινωνικό προϊόν της ελληνικής οικονομίας (φόροι, εισφορές, μισθοί, σχηματισμός παγίου κεφαλαίου, κλπ).

Είναι γνωστές σε όλους οι δηλώσεις του κυρίου Πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2020, στις οποίες αναφέρει ότι, «ήρθε η ώρα να ενισχύσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις ως παρακαταθήκη για την ασφάλεια της Χώρας», επειδή «η Άγκυρα προσθέτει πλέον στις προκλήσεις του Αιγαίου και τη ναρκοθέτηση της ειρήνης σε όλη τη Μεσόγειο». Προσθέτει επίσης ότι οι δράσεις για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων «θα συναποτελέσουν κινήσεις με αναπτυξιακό πρόσημο καθώς κινητοποιούν την εθνική μας βιομηχανία», αφήνοντας παράλληλα «την κοινωνική τους σφραγίδα, αφού εξασφαλίζουν χιλιάδες θέσεις εργασίας».

LOTUS: Το πρώτο Ευρωπαϊκό drone επόμενης γενιάς από την INTRACOM DEFENSE (ναι, είναι Made in Greece!)

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα προμήθειας νέων Φρεγατών και εκσυγχρονισμού των MEKO του Πολεμικού Ναυτικού με 8-ετή ορίζοντα υλοποίησης, αποτελεί ζωτικής σημασίας μέσο για τη εξυγίανση αλλά και επανεκκίνηση όχι μόνο των ναυπηγείων, αλλά συνολικά της εναπομείνασας εγχώριας αμυντικής τεχνολογικής και βιομηχανικής βάσης.

Κοινός άξονας της στρατηγικής των χωρών που υλοποιούν ανάλογα ναυτικά προγράμματα όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Φινλανδία, αλλά και η Τουρκία, είναι η διευρυμένη συμμετοχή της βιομηχανίας τους με την ανάληψη αφενός ναυπηγο-κατασκευαστικού έργου και αφετέρου με την εξασφάλιση σημαντικής εγχώριας προστιθέμενης αξίας σε τεχνολογικά αντικείμενα, όπως η κατασκευή κρίσιμων συστημάτων των πλοίων, καθώς η επιχειρησιακή διαθεσιμότητά τους εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την λειτουργία τους. Τέτοια είναι τα οπλικά συστήματα, οι αισθητήρες (ηλεκτρο-οπτικά, ραντάρ, σόναρ, ηλεκτρονικά αντίμετρα), το σύστημα διαχείρισης μάχης, κλπ. Η απόκτηση τεχνογνωσίας μέσω της κατασκευής τους εγγυάται την ικανότητα για την εν συνεχεία υποστήριξη των πλοίων.

INTRACOM DEFENSE delivers additional surveillance capability to the Hellenic Navy

Ειδικότερα, για την διασφάλιση της εγχώριας βιομηχανικής συμμετοχής στο εξοπλιστικό πρόγραμμα των φρεγατών, θα πρέπει, και το τονίζω, να τεθούν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας συγκεκριμένες απαιτήσεις από το αρχικό στάδιο της διαδικασίας προμήθειας, είτε αυτή είναι διαγωνιστική είτε διακρατική συμφωνία.

Οι απαιτήσεις αυτές πρέπει να ενσωματωθούν στους Γενικούς Όρους και να εξειδικευτούν στους Ειδικούς Όρους, με την απαίτηση για την υποβολή από τον Κύριο Προμηθευτή «Ολοκληρωμένης Πρότασης Ασφάλειας Εφοδιασμού».

Σε αυτήν θα πρέπει να απαιτείται από τους υποψήφιους Προμηθευτές ο ορισμός των Κρίσιμων τεχνολογικά Υποσυστημάτων των πλοίων που είναι απαραίτητα για την απρόσκοπτη λειτουργία τους και να ζητείται η διαρκής υποστήριξή τους από Εγχώρια εργοστάσια εξειδικευμένα στους αντίστοιχους τεχνολογικούς τομείς, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανικής Στρατηγικής.

Ολοκληρώθηκε η παράδοση σταθμών επιτήρησης με ραντάρ στο Πολεμικό Ναυτικό από την Intracom Defense

Επίσης, θα πρέπει να απαιτείται αναλυτική περιγραφή (ποιοτική και ποσοτική) της βιομηχανικής συνεργασίας μεταξύ του Κύριου Προμηθευτή και του εγχώριου εργοστασίου, όπως και τα αντίστοιχα συμφωνητικά συνεργασίας και η δέσμευση για παροχή των σχετικών αδειών για την εγχώρια παραγωγή και συντήρηση των Κρίσιμων Υποσυστημάτων.

Η επίτευξη κατ’ ελάχιστο 30% εγχώριας βιομηχανικής συμμετοχής και υποστήριξης επί της αξίας του εξοπλιστικού προγράμματος των φρεγατών είναι αναγκαία, ώστε να εξασφαλίζεται στον ελάχιστο δυνατό βαθμό η διαθεσιμότητα των πλοίων, η οποία θα είναι εφικτή μόνον εφόσον υλοποιηθούν αυτά που παρατέθηκαν παραπάνω.

Τα ανωτέρω έχουν παρουσιαστεί αναλυτικά στην πρόταση της ΕΕΛΕΑΑ προς το Συμβούλιο Αμυντικής Έρευνας, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας, είναι απολύτως σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία (την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/81 και τους νόμους 3978/2011 και 4782/2021) και εξασφαλίζουν την ασφάλεια εφοδιασμού, πληροφοριών και την επιχειρησιακή αυτονομία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων καθ’ όλη την διάρκεια χρήσης του προμηθευόμενου αμυντικού υλικού.

Την Intracom Defence επισκέφθηκε ο πρέσβης του Ισραήλ, συζητήσεις για επέκταση της συνεργασίας

Η συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα, λόγω των ανταγωνιστικών τιμών που μπορεί να προσφέρει (συγκριτικά σημαντικά χαμηλότερο εργατικό κόστος σε σχέση με ΗΠΑ και Ευρώπη), μόνο θετικές συνέπειες θα έχει στη πραγματική μείωση του Κόστους Κύκλου Ζωής του προγράμματος.

Ο προϋπολογισμός των προγραμμάτων του Πολεμικού Ναυτικού, ανέρχεται σύμφωνα με δημοσιεύματα σε περισσότερο από 5 δις ευρώ. Κάνοντας μία αναγωγή στον προϋπολογισμό αυτών των προγραμμάτων και λαμβάνοντας υπόψη τους ανωτέρω πολλαπλασιαστές άμεσου οικονομικού οφέλους, είναι σαφής η ουσιαστική θετική επίδραση που μπορεί να επιφέρει στα μεγέθη της Ελληνικής οικονομίας η διευρυμένη συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας, πέραν των ναυπηγικών εργασιών και σε βιομηχανικές εργασίες εξελιγμένων τεχνολογικών συστημάτων των φρεγατών και η οποία μεταφράζεται σε πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας για την επόμενη δεκαετία.

Πέρα των ανωτέρω άμεσων επιδράσεων, η συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας σε προηγμένους τεχνολογικά τομείς, σύμφωνα με σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ, παίζει σημαντικό ρόλο στο ύψος των επενδύσεων για Έρευνα & Ανάπτυξη και δημιουργεί θέσεις υψηλής εξειδίκευσης, αποτρέποντας την διαφυγή στο εξωτερικό του υπάρχοντος επιστημονικού δυναμικού (brain drain).

Επίσκεψη του Εθνικού Κολλεγίου Άμυνας του Ισραήλ στην INTRACOM DEFENSE

Τέλος, η ένταξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα των φρεγατών αυτών και των οπλικών τους συστημάτων, θα δώσει τον αναγκαίο εξαγωγικό προσανατολισμό στην εγχώρια βιομηχανία, απαραίτητο εφόδιο για την βιωσιμότητά της και την δυνατότητά της να συμβάλει στην Εθνική Οικονομία.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι η INTRACOM DEFENSE υλοποιεί περισσότερο από το 30% του έργου που αναλαμβάνει σε συνεργασία με άλλες ελληνικές βιομηχανίες, εξασφαλίζοντας σε αυτές ασφαλές πλαίσιο συνεργασίας κυρίως μέσω των σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης έργου και πιστοποίησης ποιότητας. Τα κρίσιμα συστήματα των φρεγατών, στα οποία η INTRACOM DEFENSE σε συνεργασία με άλλες ελληνικές εταιρείες, δύναται να συμβάλει ουσιαστικά τόσο στην εγχώρια παραγωγή, όσο και στην εν συνεχεία υποστήριξή τους, είναι:

  • Το ολοκληρωμένο σύστημα επικοινωνιών
  • Το πολύ-λειτουργικό ραντάρ
  • Τα συστήματα σόναρ
  • Τα Πυραυλικά συστήματα και
  • Τα Συστήματα Διαχείρισης Μάχης και Διοίκησης του πλοίου

Θα πρέπει να τονισθεί ιδιαίτερα και θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, η ήδη υπάρχουσα ευρεία εγχώρια τεχνογνωσία καθώς και οι υφιστάμενες βιομηχανικές υποδομές στην χώρα, μέσω της συμμετοχής πολλών ελληνικών εταιρειών τόσο σε εθνικά, όσο και σε διεθνή εξοπλιστικά προγράμματα. Ειδικότερα, θα αναφερθώ στη συμμετοχή της INTRACOM DEFENSE και άλλων ελληνικών βιομηχανιών, στη σχεδίαση, βιομηχανοποίηση και παραγωγή σε σημαντικά οπλικά συστήματα, όπως ο πύραυλος αεράμυνας Evolved Sea-Sparrow Missile (ESSM) και ο πύραυλος Rolling Airframe Missile (RAM) του Πολεμικού Ναυτικού, το σύστημα εγγύς υποστήριξης πυρών Phalanx, σταθεροποιημένα ηλεκτρο-οπτικά συστήματα, υπομονάδες συστημάτων ραντάρ, συστήματα ευρυζωνικών επικοινωνιών και ενοποιημένων ενδοεπικοινωνιακών συστημάτων πολεμικών πλοίων, και άλλα.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Η Ελλάδα εξάγει αμυντικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας στο… Ισραήλ! Εξαγωγική συμφωνία της Intracom Defence με την ΙΑΙ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα «καλής πρακτικής» που αφορά στην προμήθεια, στην υψηλή διαθεσιμότητα και στο ελεγχόμενο Κόστος Κύκλου Ζωής οπλικού συστήματος, αποτελεί το σύστημα αεράμυνας Patriot της Πολεμικής Αεροπορίας, στο οποίο επετεύχθη ευρεία εγχώρια συμπαραγωγή μέσω της συμμετοχής περισσότερων από 10 εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας. Η συντήρησή του εξασφαλίστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από την INTRACOM DEFENSE μέσω της NSPA, για λογαριασμό όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Επιπλέον, το σύνολο των εξαγωγικών συμβάσεων Patriot της εταιρείας και των συνεργατών της από το 2009 μέχρι σήμερα ξεπερνά το μισό δισεκατομμύριο Δολάρια.

Με άλλα λόγια, ενώ η χώρα δαπάνησε λίγο περισσότερο από 1δις δολάρια για την απόκτηση των PATRIOT, το μεγάλο μερίδιο συμπαραγωγής που επιτεύχθηκε, απέδωσε οικονομικές και βιομηχανικές «επιστροφές» μεγάλου ύψους σε τρία επίπεδα: Σε αυτό της αρχικής προμήθειας, στο επίπεδο της βιομηχανικής συμμετοχής από προμήθειες συστημάτων από άλλες χώρες, και τέλος στο επίπεδο της εν συνεχεία υποστήριξης και αναβαθμίσεων, τόσο των ελληνικών όσο και των συστημάτων άλλων χωρών.

H Intracom Defence, leader στα Ευρωπαϊκά Αμυντικά Projects. Τα LOTUS και SMOTANET θα χρηματοδοτηθούν από Ευρωπαϊκούς Πόρους (EDIDP)

Το πρόγραμμα των φρεγατών αποτελεί την «αγορά του 21ου αιώνα» και για την ακρίβεια, αποτελεί-μακράν-το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα, από ιδρύσεως του σύγχρονου Ελληνικού κράτους. Η μεγιστοποίηση της αξιοποίησής του θα επιφέρει αναζωογόνηση στο σύνολο της Ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας (ιδιωτικής και κρατικής), θα επηρεάσει καταλυτικά τις εξελίξεις στο Πολεμικό Ναυτικό για τον επόμενο μισό αιώνα και υπό προϋποθέσεις, μπορεί να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος όχι μόνο για το στόλο των φρεγατών, αλλά και για τα υπόλοιπα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Intracom Defence και Raytheon, επέκταση συνεργασίας

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι η αξιοποίηση εταιρειών όπως η Intracom Defense η οποία έχει μακρόχρονη συνεργασία με αμυντικές βιομηχανίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης και αποτελεί αξιόπιστο πιστοποιημένο υποκατασκευαστή και συνεργάτη εταιρειών κολοσσών, μπορεί να συνεισφέρει αποφασιστικά στην Εθνική Προσπάθεια. Εύχομαι και ελπίζω ότι θα μπορούμε να αναφερόμαστε στο μέλλον στα παρόντα προς υλοποίηση προγράμματα του ΠΝ, ως παραδείγματα «καλής πρακτικής» όσον αφορά στην Ανάπτυξη της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας. Πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί όπως αναφέρει ο Μακιαβέλι στο έργο του Ο Ηγεμόνας: «Μία δημοκρατία οπλισμένη με τα δικά της όπλα, πιο δύσκολα υποτάσσεται, απ’ ότι μια δημοκρατία με ξένα όπλα».

 

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Η ανάστροφη πλώρη της FDI, οι Aster 30 και το “σύννεφο νερού”

Πριν λίγο καιρό, η Naval Group αλλά και το Marine Nationale (γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό) έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο από τις πρώτες δοκιμές...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Ναυτικό ισοζύγιο στο Αιγαίο: πως οι Τούρκοι εκσυγχρονίζουν τις δικές τους MEKO 200TN – Μέρος B΄

Του Βασίλη Παπακώστα. Πρώτη δημοσίευση «Πτήση» 47, Απρίλιος 2024 Στο πρώτο μέρος του άρθρου εξετάσαμε  το πρόγραμμα ΕΜΖ (Εκσυγχρονισμού Μέσου Ζωής) των τουρκικών φρεγατών MEKO...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -