28.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΝέα προσκόμματα στην εξαγωγή των ισπανικών κορβετών στη Σαουδική Αραβία

Νέα προσκόμματα στην εξαγωγή των ισπανικών κορβετών στη Σαουδική Αραβία

Η νέα κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε την Παρασκευή πως δεν έχει εγκρίνει ακόμα την οριστική άδεια εξαγωγής των πέντε κορβετών της Σαουδικής Αραβίας που ναυπηγούνται από την Navantia. Η δήλωση έρχεται ως απάντηση σε επίσημο ερώτημα του Βάσκου βουλευτή Jon Iñarritu στις 8 Απριλίου με την κυβέρνηση των Σοσιαλιστών να απαντά πως θα αντιπαραβάλει το ερώτημά του στη Συμφωνία Εμπορίου Όπλων του 2014, που έχει την στήριξη του ΟΗΕ, και την ισπανική και ευρωπαϊκή νομοθεσίες.

Η Σ. Αραβία αγοράζει πέντε ισπανικές κορβέτες AVANTE 2200

Η Σαουδική Αραβία παρήγγειλε 5 κορβέτες για το ναυτικό της στη Navantia, οι οποίες βασίζονται στο σχέδιο Avante 2200. H συνολική αξία του συμβολαίου ήταν 2 δισεκατομμύρια Ευρώ και η ναυπήγηση των πλοίων έχει ήδη ξεκινήσει, συνεπώς η κυβερνητική απόφαση θέτει τον σχεδιασμό και το ίδιο το πρόγραμμα σε κίνδυνο.

Ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής της πρώτης κορβέτας Avante 2200 για τη Σαουδική Αραβία

Το επεισόδιο έρχεται σε συνέχεια σκληρής αντίστασης πολλών ομάδων ενδιαφέροντος κατά της συμφωνίας, τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικότερα, το κίνημα της άκρας αριστεράς Unidos Podemos, που πλέον συμμετέχει στην παρούσα κυβέρνηση των σοσιαλιστών Partido Socialista Obrero Español (PSOE), είχε θέσει σοβαρές αντιρρήσεις στην πώληση ισπανικών όπλων προς τη Σαουδική Αραβία, δεδομένης της εμπλοκής της στη σύρραξη στην Υεμένη και τον γενικότερο φάκελο καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της.

Πίνακας χαρακτηριστικών της κορβέτας Avante 2200 της NAVANTIA (πηγή: NAVANTIA)

Πηγή

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
My_name_is_Nobody
My_name_is_Nobody
4 years ago

Ωραίοι!!!
Μάλλον δεν έχουν ακούσει τίποτα για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την επιθετικότητα της Τουρκίας.
Πρέπει να πάσχουν από “Επιλεκτική ευαισθησία”.

Yannis
Yannis
4 years ago

“Δεν υπαρχουν εθνικα δικαια. Μονο εθνικα συμφεροντα” – Ελευθεριος Βενιζελος.

My_name_is_Nobody
My_name_is_Nobody
4 years ago
Reply to  Yannis

Δεν λέω όχι, αλλά δεν είναι κακό που και που να τους φέρνουμε σε δύσκολη θέση, μιας και ζυγίζουν τα πράγματα με δύο μέτρα μια δύο σταθμά.

x-m
x-m
4 years ago

Τα έχουν ακούσει όλα. Αλλά έχουν σοβαρές παρτίδες με την τουρκία. Και δεν είναι τόσο οι δουλειές τύπου Anadolu με την Navantia, αλλά το πόσο εκτεθειμένες είναι οι ισπανικές τράπεζες εκεί. Τρώνε τα νύχια τους αυτόν τον καιρό……. (Και μην ξεχνάμε τους ισπανικούς Patriot που παραμένουν ακόμα στην απειλούμενη 😆 τουρκία).

Spyros_Kapa
Spyros_Kapa
4 years ago

Είναι φιλαράκια οι Τούρκοι και μελλοντικοί εταίροι στην ΕΕ

x-m
x-m
4 years ago
Reply to  Spyros_Kapa

Ποιά Ε.Ε. ; Να περιμένουμε μέχρι τις επόμενες ιταλικές εκλογές καλού-κακού;

JohnnyB
JohnnyB
4 years ago

Αν έχουν τέτοιους ενδοιασμούς τις παίρνουμε όπως είναι, ΧΤΕΣ κιόλας…
Ρεαλιστικά δεν υπάρχει άλλο σενάριο άμεσης ενίσχυσης του ΠΝ με 5 καινούργια πλοία.
Ας δώσουμε μια σοβαρή αντιπροσφορά προς άμεση αγορά όλου του προγράμματος.

Οπλισμός:
x8 RGM-84 Harpoon Block II
x16 Κ/Β ESSM, πυροβόλο
Super Rapid των 76mm
x2 Millenium των 35mm
x2 τριπλούς τορπιλοσωλήνες των 324mm

Η κλάση Avante 2000 έχει ήδη σε υπηρεσία 4 σκάφη με άλλα 5 που κατασκευάζονται ήδη.
To πρόγραμμα περιλαμβάνει FOS για 5 χρόνια με προαίρεση για επιπλέον 5, λογιστική υποστήριξη και εκπαίδευση απ’ότι διαβάζω.

ΠΑΜΕ ΠΑΜΕ ΠΑΜΕ

My_name_is_Nobody
My_name_is_Nobody
4 years ago
Reply to  JohnnyB

Τις δεχόμαστε ως δώρο για την ενίσχυση της ΑΑ τους άμυνας.

SAAB
SAAB
4 years ago
Reply to  JohnnyB

Όντως, είναι μια καλή ευκαιρία.
Αλλά πρέπει να ακυρωθούν οι Μπελαρά.
Πάντως, μια τέτοια αγορά, σε συνδυασμό με τα υποβρύχια μας, θα μας ισχυροποιούσε κατά πολύ στο Αιγαίο. Μετά απλά θα περιμένουμε τον Μπαρμπα Σαμ πότε θα παροπλίσει κανά μεγάλο…

Όμως, δεν το βλέπω να γίνεται.
Αλλά και να γίνει, θα αρχίσουν οι ΠΝίτες τα κομπλεξικά τους (τροποποιήσεις) για να δείξουν ότι αυτοί ξέρουν καλύτερα. Όπως και με τις Μπελάρες. Λες και ένα πλοίο θα πάει μόνο του να πολεμήσει, χωρίς αεροπορία και στρατό. Ο ατομισμός μας σε όλο του το μεγαλείο.
Το ένα θα το ζητάνε έτσι, το άλλο αλλιώς και στο τέλος θα μας σιχαθούν οι Ισπανοί και θα τις δώσουν σε καμιά Χιλή.

Spyros_Kapa
Spyros_Kapa
4 years ago
Reply to  JohnnyB

Αλήθεια πόσο κόστιζε τό ελικόπτεροφόρο των Ρώσων το οποίο πόσο πήρε η Αίγυπτος τελικά ; Ρωτάω μήπως συμφέρει να το δούμε; Εξάλλου η Σαουδική Αραβία φίλη χώρα είναι μας τα δίνει με χρήση δάνειο.

chikichiki
chikichiki
4 years ago
Reply to  JohnnyB

24 κόμβοι, άγνωστο σόναρ (ίσως ένα γάστρας), άγνωστη σουίτα αεράμυνας (από φτωχή έως ανύπαρκτη), σχεδίαση ΠΑΘ…τι θα τα κάνουμε;

JohnnyB
JohnnyB
4 years ago
Reply to  chikichiki

25kts όχι 24.
Για αρχή αντικαθιστάς 3 μη αναβαθμισμένες Kortenaer και προαιρετικά βγάζεις εκτός ενεργής διαθεσιμότητας κι άλλες δύο.

Κερδίζεις σε λειτουργικό κόστος, σε αεράμυνα με 3D Radar + ESSM και σε δυνατότητες ASW σε σχέση με τους απαρχαιωμένους αισθητήρες τεχνολογικής γενιάς του ’80.

Win-Win παντού.

chikichiki
chikichiki
4 years ago
Reply to  JohnnyB

Σωστά, 25. Πάλι μιλάμε για ταχύτητα ΠΑΘ πλήρως ακατάλληλη για οποιαδήποτε δράση στόλου. Το δε 3D ραντάρ απλώς σημαίνει πως δίνει αζιμούθιο, απόσταση & υψόμετρο με 1 μόνο κεραία αντί για 2. Δεν λέει κάτι ουσιαστικό για τις ικανότητες αεράμυνας, οι οποίες με τα λίγα στοιχεία που προσφέρει το ίντερνετ μοιάζουν εξίσου αξιολύπητες με τις υπαρκτές. Όσο για το ενεργό σόναρ γάστρας είναι από τους λιγότερο ωφέλιμους αισθητήρες που θα μπορούσαν να αλλαχτούν, αφού βασίζεται σε ενεργές εκπομπές ήχου που αφενός χρησιμοποιούνται σπάνια και αφετέρου η διαφορά στα σόναρ φαίνεται κυρίως στα παθητικά. Για 2δισ., και με 1δισ. έκπτωση είναι παραπάνω από ακατάλληλα.

JohnnyB
JohnnyB
4 years ago
Reply to  chikichiki

Αυτό με τα 25kts που τα θεωρούμε “ακατάλληλα” προέρχεται από την απαρχαιωμένη αντίληψη του ΠΝ ότι με μεγαλύτερη ταχύτητα όπως 30-32kts θα μπορεί να κάνει ελιγμούς αποφυγής τορπιλών…
Πράγμα διόλου εφικτό με τις καινούργιες τορπίλες όπου τον κύριο λόγο έχουν τα ενεργητικά & παθητικά αντίμετρα.

Σε σχέση με τα υπάρχοντα που έχουν οι 40+ ετών φρεγάτες S ένα καινούργιας γενιάς 3D Radar εκτός από πληρέστερη/ταχύτερη 360° κάλυψη, έχει μεγαλύτερη αντοχή στις παρεμβολές, χαμηλότερες ενεργειακές απαιτήσεις, ταχύτερη απόκριση και υπολογισμούς.

Μικρές μεν λεπτομέρειες αλλά καθοριστικές δε, οι οποίες κρίνουν μια μάχη που ξεκινάει πάντα με το ποιος θα δει πρώτος τον άλλον ώστε να έχει την πρωτοβουλία.

chikichiki
chikichiki
4 years ago
Reply to  JohnnyB

Η ταχύτητα των 30+ κόμβων δεν έχει σχέση με ιδεοληψίες του ΠΝ, είναι από την εποχή του Β’ΠΠ απαράβατος σχεδιαστικός όρος όλων των μονάδων πρώτης γραμμής (πλην θωρηκτών, με εξαίρεση κι εκεί όμως των “fast battleships”). Είναι χαρακτηριστικό ότι στο αμερικανικό ΠΝ στα χρόνια μετά τον Β’ΠΠ το μέσο πλοίο μάχης έκανε για πλάκα 30 κόμβους με τις τελικές να κυμαίνονται από 35 έως και 38 κόμβους. Μιλάμε για α/τ με γκάζια όσο ένα ελληνικό ΤΠΚ. Ακόμη και τα υπέρβαρα Ticonderoga/Arleigh Burke χτυπάνε τελικές κάπου στους 32-33 κόμβους. Έτσι για να έχουμε μέτρο σύγκρισης, τα μόνα πλοία κάτω των 30kt στο USN ήταν τα μεταπολεμικά συνοδά νηοπομπών (DE/FF), στους 26 κόμβους κατ’ελάχιστο (27+ το συνηθέστερο). Μέχρι σήμερα κανένα ΠΝ της προκοπής δεν έχει δεχτεί μονάδα επιφανείας μάχης κάτω από 28kt, κι αυτό κυρίως σε λύσεις απόγνωσης-συμπληρώματα (Knox), ποτέ στις κύριες μονάδες. Όταν εδώ το δίλημμα είναι όχι οι τ/λ αλλά το αν θα μπορεί να ακολουθεί τον σχηματισμό (μην μιλήσουμε για ελιγμούς κλπ), έχουμε πρόβλημα.

Ένα απλό 3D ραντάρ επιτήρησης δεν παρέχει ουσιώδη βελτίωση στην αεράμυνα του στόλου. Οι επιμέρους βελτιώσεις, όσες δεν είναι ακαδημαϊκού χαρακτήρα, μένουν ανεκμετάλλευτες και χωρίς πρακτικό αντίκτυπο, αφού δεν υπάρχουν μέσα να τις υποστηρίξουν. Η πληρέστερη κάλυψη (και το τωρινό απολίθωμα τα βλέπει τα εισερχόμενα κ/β) και η χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση δεν δικαιολογούν το φόρτωμα του ΠΑΘ και τα μπίλιον του λογαριασμού.

nigozs
nigozs
4 years ago

Money talks !
Θα τα δώσουν και θα πουν και ένα τραγούδι.
Εμείς θα στείλουμε Πατριοτ μπας και μας ευλογήσουν οι Σαουδάραβες ???

Spyros_Kapa
Spyros_Kapa
4 years ago
Reply to  nigozs

Ας τα πάρουμε εμείς για την Σαουδική Αραβία (ευνοείται με δικά τους λεφτά ) καί μετά τα βρίσκουμε .

Ted
Ted
4 years ago

Να η ευκαιρία
Τις αγοράζουμε εμείς σε τιμή discount πχ -20% λόγω καταστάσεων
Βάζοντας ορισμένα όπλα από τα πλοία που αποσύρονται ρίχνουμε λίγο ακόμα το κόστος
Πουλάμε την μία συστοιχία πάτριοτ στην Σ.Αραβία για την προκαταβολή.
Μας δανείζουν τα υπόλοιπα
Και σε δεύτερο χρόνο πουλάμε τις 2 ή 3 πίσω στην Σ.Αραβία ως ενδιαμεσοι

Spyros_Kapa
Spyros_Kapa
4 years ago
Reply to  Ted

Πολύ καλό για να γίνει αληθινό.

kK19641970
kK19641970
4 years ago

Ο τσαρλατάνος των Podemos αγόρασε βίλα 5 μύρια, αν του κάνουμε δώρο και κανένα σπορ αυτοκίνητο των 300.000 ξεχνάει την επανάσταση και συμφωνεί να κάνουμε το deal. Εκτός και αν πρόλαβε ο γιαλαντζί και του έταξε κάτι πιο ακριβό, γιατί αν θέλει ο κοτσιδάτος τυχοδιώκτης να πιστέψουμε πως τον πήρε ο πόνος για τα δικαιώματα της Υεμένης ( δεν σας κρύβω ότι ανατριχιάζω και δακρύζω) μάλλον μας περνάει για κουτούς.Παλιό το κόλπο , η Σ.Αραβία έχει μπεί στην μύτη του Έρντι, και βρήκε το λαμόγιο ( χαρακτηριστικό των επαναστατών οι μεγάλες τσέπες) να χαλάσει την δουλειά. Αυτές είναι οι συνέπειες των κυβερνήσεων συνεργασίας ,κοινώς κουκουρούκου. Ας ανοίξουμε τα στραβά μας , την πάθαμε μια φορά και θα τρομάξουμε να συνέλθουμε.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ: Γιατί 2 ελληνικά υποβρύχια δεν έδρασαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο;

Θλιβερή μέρα και σήμερα, ανάμνησης του 1ου «Αττίλα», δηλαδή της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974. Φάση που ολοκληρώθηκε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -