9.7 C
Athens
Σάββατο, 22 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΑΜΥΝΑΚινεζικό Ναυτικό προς Ρ-8Α στην Νότια Σινική Θάλασσα: «Αποχωρείστε αμέσως»!

Κινεζικό Ναυτικό προς Ρ-8Α στην Νότια Σινική Θάλασσα: «Αποχωρείστε αμέσως»!

Έξι προειδοποιήσεις να αποχωρήσει και να μείνει μακριά «για να αποφευχθεί τυχόν παρεξήγηση» δέχθηκε αμερικανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος Ρ-8Α Poseidon το οποίο πετούσε πάνω από τα τεχνητά νησιά που έχει κατασκευάσει η Κίνα σε διαφιλονικούμενες περιοχές της Νότιας Σινικής Θάλασσας. Αυτή την φορά, μάρτυρες των αυστηρών κινεζικών προειδοποιήσεων ήταν και δημοσιογράφοι που είχαν λάβει ειδική άδεια για να πετάξουν με το P-8A από την Οκινάουα πάνω από περιοχή που η Κίνα θεωρεί δική της και δεν διστάζει να το δείξει.

«Εδώ κινεζικό Ναυτικό. Αποχωρείστε αμέσως και μείνετε μακριά» ήταν το μήνυμα από τον ασύρματο που δεν σήκωνε παρερμηνεία. Ωστόσο το αμερικανικό αεροσκάφος αρνήθηκε να αλλάξει πορεία δηλώνοντας ότι η παρουσία του εκεί συνιστά νόμιμο δικαίωμά του. «Είμαστε αμερικανικό ναυτικό αεροσκάφος που εκτελεί νόμιμες στρατιωτικές δραστηριότητες εκτός εναερίου χώρου οποιασδήποτε παράκτιας χώρας. Ασκώντας τα δικαιώματα που διασφαλίζει το διεθνές δίκαιο, επιχειρούμε σεβόμενοι τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις όλων των χωρών».

Οι Κινέζοι πάντως δεν εντυπωσιάσθηκαν. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που απαιτούν από αμερικανικό αεροσκάφος να απομακρυνθεί (δείτε το βίντεο μιας πρόσφατης υπέρπτησης στον σύνδεσμο https://youtu.be/JZRx_lUvGx8) και προφανώς ούτε η τελευταία. Το ίδιο είχε συμβεί και με άλλα αεροσκάφη και πολεμικά πλοία του αμερικανικού Ναυτικού που εκτελούσαν διέλευση πολύ κοντά, κατά την Κίνα, από τα «νησιά της».

Το περιστατικό της 10ης Αυγούστου σημειώνεται στον απόηχο της αποκάλυψης από την κυβέρνηση των Φιλιππίνων ότι οι Κινέζοι αυξάνουν τις απειλές προς τα ξένα πλοία και αεροσκάφη στην περιοχή. Την εντολή να απομακρυνθεί αμέσως είχε λάβει νωρίτερα φέτος κι ένα φιλιππινέζικο στρατιωτικό αεροσκάφος και η φωνή από τον ασύρματο, λιγότερο ευγενική απ’ ότι στην περίπτωση του Papa Eight, επίσης δεν άφησε περιθώριο για παρανοήσεις. «Φιλιππινέζικο αεροσκάφος, προειδοποιούμε και πάλι! Αποχωρείστε αμέσως ή θα υποστείτε με δική σας ευθύνη τις ανάλογες συνέπειες!» Δυσοίωνα παραπάνω από σαφές.

Αεροδρόμια στην μέση του ωκεανού

Από ύψος 16.500 ποδών το πλήρωμα του Patrol Squadron Four έδωσε στους εκπροσώπους του Τύπου μια εικόνα από πρώτο χέρι για το πώς η Κίνα έχει μετατρέψει την Νότια Σινική Θάλασσα σε «αυλή» της, πετώντας πάνω από τα νησιά-φρούρια στο Αρχιπέλαγος των Spratlys. Πολυώροφες εγκαταστάσεις, θόλοι ραντάρ, σταθμοί παραγωγής ενέργειας, τεχνητά λιμάνια και αεροδρόμια με υπόστεγα και μήκος διαδρόμου για την υποστήριξη μεγάλων στρατιωτικών αεροσκαφών, δείχνουν σαφώς ότι το Πεκίνο έχει επενδύσει πολλά στο Mischief Reef, το Johnson Reef, το Fiery Cross Reef και το Subi Reef και δεν μιλάμε μόνο για χρήματα.

Η Υποπλοίαρχος Λωρήν Κάλλεν, επικεφαλής του πληρώματος του Papa Eight «850» δεν έκρυψε την έκπληξή της βλέποντας «αεροδρόμια στην μέση του ωκεανού». Στο Subi Reef οι αισθητήρες του αεροσκάφους κατέγραψαν 86 σκάφη αγκυροβολημένα στην λιμνοθάλασσα, συμπεριλαμβανομένων πλοίων της κινεζικής Ακτοφυλακής –το «μακρύ χέρι» της Κίνας για τον παραγκωνισμό άλλων χωρών (Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Ταϊβάν, Ινδονησία, Μπρουνέι) που επίσης διεκδικούν τμήματα από τα 3,6 εκατ. τετρ. χιλιόμετρα της πλούσιας σε ενεργειακές και πλουτοπαραγωγικές πηγές Νότια Σινική Θάλασσα.

Οι προειδοποιήσεις ότι η περιοχή είναι κινεζική –επιχείρημα το οποίο διεθνές δικαστήριο διαιτησίας απέρριψε με απόφασή του πριν δύο χρόνια– αποτελούν πάγια τακτική του Πεκίνου, παρά την εις βάρος του απόφαση. Το ανησυχητικό είναι ότι οι Κινέζοι δεν μένουν απλώς στα λόγια. Ισχυρά ραντάρ, παρεμβολείς, πύραυλοι cruise κατά σκαφών επιφανείας και πυροβολαρχίες αντιαεροπορικών πυραύλων έχουν αναπτυχθεί μεθοδικά στα νησιά, αφήνοντας όσους διαμαρτύρονται ότι η Κίνα στρατιωτικοποιεί την περιοχή εκφοβίζοντας τις γειτονικές χώρες να… διαμαρτύρονται.

Το Πεκίνο μάλιστα περνά στην αντεπίθεση υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι που προκαλούν προβλήματα, πυροδοτώντας εντάσεις με την στρατιωτικοποίηση της περιοχής. Οι τακτικές περιπολίες αμερικανικών πολεμικών και οι υπερπτήσεις χαρακτηρίζονται ως παράδειγμα της στρατιωτικοποίησης και των προκλήσεων από πλευράς Ουάσιγκτον, αποτελώντας για την Κίνα ιδανική δικαιολογία για την αύξηση της στρατιωτικής της παρουσίας.

Όμως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Ασκώντας το δικαίωμα της ελεύθερης ναυσιπλοΐας με την αποστολή πολεμικών σε διεθνή ύδατα, το αμερικανικό Ναυτικό διατηρεί την προβολή ισχύος των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτήν την ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντά της περιοχή του κόσμου. Το ίδιο βέβαια που θέλουν οι Κινέζοι.

«Η Κίνα είναι πλέον ικανή να ελέγχει την Νότια Σινική Θάλασσα σε όλα τα σενάρια εκτός από πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες» δήλωνε χαρακτηριστικά τον Απρίλιο ο νέος Διοικητής της US Pacific Command, Ναύαρχος Φίλιπ Ντέιβιντσον, ενώπιον της Γερουσίας. Και δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι τα χρονικά περιθώρια για να αντιμετωπισθούν οι κινεζικές διεκδικήσεις στην Νότια Σινική Θάλασσα ίσως τελειώνουν.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 

 

 

 

10 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
tagg
tagg
6 years ago

Οσο και αν σιχαινομαι το απολυταρχικο καθεστως τους, τρεφω μεγαλο θαυμασμο για τον κινεζους πολιτισμικα, που εβγαλαν ενα κομφουκιο και εναν λαο τσε ταυτοχρονα ισως και πιο πριν απο πλατωνα και αριστοτελη.
Μεσα σε 3 χρονια καταναλωσαν περισσοτερο τσιμεντο απο οτι η αμερικη ολο τον προηγουμενο αιωνα
Σε σιδηρο, γαιανθρακα, βωξιτη και γενικα πρωτες υλες εχουν το 60-70% της παγκοσμιας καταναλωσης
Σε μερικες δεκαετιες τα τεχνητα αυτα νησια ισως θα εχουν μεγαλωσει τοσο πολυ που θα φιλοξενουν μικρες πολεις, και τοτε τετελεσμενα θα ειναι κινεζικο εδαφος
Ο οικονομικος πολεμος του τραμπ ειναι η τελευταια ελπιδα της αμερικης (μαλλον απατηλη)
μηπως και καθυστερησουν να τους ξεπερασουν οι κινεζοι και στρατιωτικα

ΑΘανας
ΑΘανας
6 years ago
Reply to  tagg

Καλημέρα, απο γεωστρατηγική άποψη ναι είναι μείζονος σημασίας η κατασκευή αυτών των υφάλων. Απο την άλλη η διατήρηση και η συντήρηση αυτών απο καθίζηση, διάβρωση και γενικά απο τα στοιχεία της φύσης είναι ένα μεγάλο στοίχημα με υψηλό κόστος. Οπότε το να δούμε πόλεις και υποδομές σε αυτά πέρα απο τα απαραίτητα για την επίδειξη ισχύος της Κίνας θα το θεωρούσα άτοπο-ασύμφορο.

Nicolas
Nicolas
6 years ago
Reply to  tagg

Ολα οσα αναφερονται γνωριζουν δραματικη καταναλωση λογω του κατασκευαστικου τομεα.μεγαλο μερος της κινεζικης αναπτυξης βασιζεται σε αυτον.φτιάχνουν ακόμα και πόλεις φαντασματα για να τον διατηρησουν η αχρηστα φαραωνικα εργα. Παρολαυτα δεν παυει να ειναι μια αχανης χωρα με ανεκμεταλλευτουςπορους

Άρης
Άρης
6 years ago

Μην ανησυχείται!!! Ο θείος είναι εδώ με την καινούργια του δύναμη στην υπηρεσία του «ελεύθερου κόσμου»((υπό την κηδεμονία των ΗΠΑ!
Οι κακοί κινέζοι θα δούβε τι θα πάθουνε!

https://m.youtube.com/watch?v=_AUXpnB065o

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
6 years ago

Eπί ευκαιρίας, έτσι για την ιστορία.
Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι…
1η Απριλίου 2001. Σύγκρουση στον αέρα μεταξύ ενός αμερικανικού ΕΡ-3 του αμερικανικού ναυτικού με ένα μαχητικό J-8 της κινέζικης αεροπορίας. Ο κινέζος πιλότος που προσπαθούσε να κάνει ελιγμούς όσο πιο κοντά στο ΕΡ-3 έχασε την ζωή του ενώ το ΕΡ-3 έπαθε ζημιές και έκανε αναγκαστική προσγείωση σε κινέζικο νησί όπου το 24μελές πλήρωμα του τέθηκε υπό κράτηση για 11 ημέρες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να διαβάσει το άρθρο Hainan Island incident στην Wikipedia.

Eπίσης, ένα πιο ,,χοντρό,, συμβάν.
Σαν εχτές το 1999. Κατάρριψη αεροπλάνου ναυτικής περιπολίας ATL-1 του Πακιστάν από ινδικό μαχητικό Mig-21.
O πιλότος του P.K Bundela ανακηρύχτηκε την ίδια μέρα σε εθνικό ήρωα της Ινδίας.

Άρθρο Pakistan Air Arm Atlantigue shootdown στην Wikipedia.

kakaouskia
kakaouskia
6 years ago

Ένα βίντεο από παρόμοια αποστολή το 2015 με αφετηρία τις Φιλιππίνες.

https://www.youtube.com/watch?v=NH9ZrvKOiWo

Στο 1:59 το μύνημα από τους κινέζους, αρκετά παρόμοιο με το σημερινό.

Γιώργος
Γιώργος
6 years ago

Το Γκουαντάναμο στην Κούβα οι ΗΠΑ το κατέχουν νόμιμα ;
Μήπως αντιμετωπίζουν πρακτικές που οι ίδιες οι ΗΠΑ έχουν εφαρμόσει έναντι αθενέστερων χωρών ;

jimeta
jimeta
6 years ago
Reply to  Γιώργος

Το Γκουαντανάμο το κατεκτησανε οι ΗΠΑ από τους Ισπανους μετά από μάχη που είχαν μεταξύ τους το 1898 και ύστερα το μισθώσανε από τον πρώτο πρόεδρο της Κούβας ως τώρα,να αναλογιστώ ότι αν το είχαν οι μποσελβίκοι δεν θα σε πείραζε τόσο έτσι;αλλά όπως πήγαν να βάλουν τους πυραύλους το 1962 άλλο τόσο τους πήρανε και δρόμο.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΞΕΛΙΞΗ: Ιταλική προσφορά για 2+2 φρεγάτες FREMM σε κόστος μιας FDI!

Το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό "αντιμέτωπο" με μια πρόταση που δύσκολα μπορεί να αγνοήσει. Όπως αποκάλυψε ο Σάββας Βλάσσης και επιβεβαίωσε...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

BINTEO: Η Belharra από μέσα! Ξενάγηση εν πλω στην πρώτη γαλλική φρεγάτα

Βίντεο μεγάλης διαρκείας δημοσίευσε το Naval News από τις δοκιμές της πρώτης γαλλικής φρεγάτας FDI, της Amiral Ronarc'h. Όπου γίνεται ξενάγηση στα διάφορα διαμερίσματα...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -