12.8 C
Athens
Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΑΜΥΝΑΣε εξέλιξη οι συζητήσεις για τη βελτίωση των FDI του Γαλλικού Ναυτικού

Σε εξέλιξη οι συζητήσεις για τη βελτίωση των FDI του Γαλλικού Ναυτικού

Η πώληση των 3+1 βαρύτερα εξοπλισμένων φρεγατών FDI HN στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με το νέο περιβάλλον ασφαλείας στην Ευρώπη και τις αναδυόμενες απειλές κατά των πολεμικών πλοίων (πολυηχητικοί πύραυλοι, drones), έχουν κάνει το Παρίσι να συζητά τρόπους βελτίωσης των ικανοτήτων των πέντε δικών του φρεγατών FDI.

Σύμφωνα με το «Mer et Marine», ακόμα και με το ραντάρ Sea Fire και τη φιλοξενία 16 Aster 15/30, τα πέντε γαλλικά πλοία έχουν ελλείψεις για μονάδες που θεωρούνται πλοία πρώτης γραμμής. Οι ελλείψεις βρίσκονται κυρίως στον ηλεκτρονικό πόλεμο, αφού όπως έχουν παραγγελθεί, οι γαλλικές FDI θα είναι οι πρώτες φρεγάτες πρώτης γραμμής του Γαλλικού Ναυτικού χωρίς παρεμβολείς και εκτοξευτές αντιμέτρων παραπλάνησης κατευθυνόμενων βλημάτων. Εξοπλισμός που κρίνεται σημαντικός για πολυστρωματική άμυνα κατά των εχθρικών αντιπλοϊκών πυραύλων, ειδικά αν οι φρεγάτες είναι αντιμέτωπες με επιθέσεις κορεσμού που απαιτούν την άμεση εξουδετέρωση πολλαπλών απειλών. Με τα τωρινά δεδομένα αυτόν τον ρόλο προστασίας θα αναλάβουν οι πύραυλοι Aster και το πυροβόλο 76 χιλιοστών, αλλά οι 16 Aster φαίνονται λίγοι στη FDI.

Αιγαίο, We Have a Problem… Επάκτιες πυροβολαρχίες ATMACA, μήπως τελικά δεν αρκεί η “ανάστροφη” πλώρη των FDI ΗΝ;

Οι ελλείψεις έχουν εντοπιστεί από την αρχή του προγράμματος και έχουν συνδεθεί με προβλήματα στον προϋπολογισμό, καθώς οι μέχρι στιγμής πιστώσεις δεν έχουν επιτρέψει την παραγγελία των παρεμβολέων, των εκτοξευτών αντιμέτρων και επιπλέον αντιαεροπορικών πυραύλων. Αυτό όμως συζητείται να αλλάξει και οι παρεμβολείς, οι εκτοξευτές αντιμέτρων και οι περισσότεροι πύραυλοι είναι στόχος να υπάρχουν στα πλοία ξεκινώντας από τη δεύτερη FDI του Γαλλικού Ναυτικού (σ.σ.: Μιλάμε πάντα για τα πλοία του Γαλλικού Ναυτικού). Στην πρώτη γαλλική FDI οι εργασίες θα γίνουν αργότερα.

Στο δημοσίευμα δεν αναφέρεται πόσους περισσότερους αντιαεροπορικούς πυραύλους ανά πλοίο θέλουν οι Γάλλοι, αλλά τονίζεται ότι το Γαλλικό Ναυτικό πρέπει να φέρει κοντά την απαίτηση των παρεμβολέων των FDI με την αντίστοιχη απαίτηση νέων παρεμβολέων για τις φρεγάτες Horizon (στο πλαίσιο του προσεχούς ΕΜΖ) καθώς επίσης την απόκτηση ενός όγδοου ζεύγους παρεμβολέα για τη φρεγάτα FREMM Normandie. Οι παρεμβολείς εντάσσονται στο ευρύτερο ζήτημα ενίσχυσης της αυτοπροστασίας των πλοίων του Γαλλικού Ναυτικού, το οποίο επίσης επιθυμεί να αναπτύξει όπλα κινητικής ενέργειας για την καταπολέμηση των drones.

Μπελάδες για τις [email protected]: Χωρίς σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου οι φρεγάτες FDI μέχρι το 2026

Σημαντικό μέρος της πρόσθετης δαπάνης θα καλυφθεί στην επόμενη εξοπλιστική περίοδο. Η πρώτη γαλλική φρεγάτα θα παραδοθεί στις αρχές του 2024. Θα ακολουθήσουν δύο φρεγάτες για την Ελλάδα, δίνοντας χρόνο για τις αλλαγές εν όψει της παραλαβής του δεύτερου γαλλικού πλοίου τον Ιούνιο του 2026. Η τρίτη, η τέταρτη και η πέμπτη γαλλική FDI θα εισέλθουν σε υπηρεσία το 2027, το 2028 και το 2029.

Η επιχειρησιακή ανάγκη για τα συγκεκριμένα συστήματα έχει γίνει περισσότερο επιτακτική με τον πόλεμο στην Ουκρανία και αφορμή για την ταχεία σκέψη σχετικά με την αύξηση των ικανοτήτων των πλοίων είναι το συμβόλαιο που η Naval Group κέρδισε στην Ελλάδα. Το ελληνικό συμβόλαιο ήρθε επομένως στη σωστή στιγμή για να δώσει ώθηση στις ικανότητες των γαλλικών FDI.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πως… ξεφούσκωσαν τα ναρκοθηρευτικά Alkmaar και οι φρεγάτες Μ από την Ολλανδία

H καταστροφή του ναρκοθηρευτικού "Καλλιστώ" ήταν μάλλον μια άσχημη έκπληξη για το Πολεμικό Ναυτικό. Το ΠΝ, που φημίζεται για ένα από τα καλύτερα στον...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Κορβέτες: Αλλαγές της τελευταίας στιγμής, αποφάσεις λίγο μετά το Πάσχα

Ίσως έχει κουράσει τους αναγνώστες το ζήτημα της προμήθειας των κορβετών, αλλά υπάρχουν συνεχώς εξελίξεις, με αλλαγές, προσαρμογές και διευκρινήσεις. Έτσι το Ναυτικό και...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -