28.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Η τελική διαμόρφωση της SIGMA 11515HN και της SIGMA 10514 που...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Η τελική διαμόρφωση της SIGMA 11515HN και της SIGMA 10514 που προτείνει η Damen στο ΠΝ

Στην πρόσφατη συνέντευξη του @D-Mitch για το περιοδικό ΠΤΗΣΗ, μάθαμε και την τελική διαμόρφωση της φρεγάτας 11515ΗΝ που προτείνεται στο Πολεμικό μας Ναυτικό. Μοιραζόμαστε την πολύ σημαντική πληροφορία μαζί μας.

Πόσο κοστίζει η κάθε Belh@rra, MMSC, Sigma 11515 για το Πολεμικό Ναυτικό; Οι πραγματικές τιμές

«Η Damen Naval έχει εκτεταμένο ιστορικό υλοποίησης σύνθετων έργων, τα οποία έχουν ολοκληρωθεί στην χώρα του πελάτη, εντός προϋπολογισμού και χρονοδιαγράμματος και που ικανοποίησαν πλήρως την ζητούμενη ποιότητα κατασκευής. Στη βελτιωμένη πρόταση προς το ΠΝ το ραντάρ APAR Block 2 των SIGMA 11515ΗΝ Extended AAW θα υποστηρίζει τον αντιαεροπορικό πύραυλο (SAM) μέσης/μεγάλης εμβέλειας SM-2! παρέχοντας ικανότητα αεράμυνας περιοχής».

«Στο πλαίσιο της οικογένειας SIGMA, η “11515 ΗΝ” είναι κατά 12 μέτρα περίπου μακρύτερη από τις SIGMA 10514, φρεγάτα που έχει ήδη κατασκευαστεί και χρησιμοποιείται με επιτυχία από δύο Ναυτικά. H SIGMA 10514, προσφέρεται ως εναλλακτική «ενδιάμεση» λύση και το κόστος για δύο τέτοιες, εξαιρετικά καλά εξοπλισμένες φρεγάτες, που θα φέρουν κοινά συστήματα με τις SIGMA 11515ΗΝ, εξακολουθεί να είναι εντός του γνωστού προϋπολογισμού».

ΑΠΟΨΗ: Η SIGMA 11515HN είναι ένα ώριμο σχέδιο, τα περί paper project είναι fake news

SIGMA 11515HN Extended AAW

Σχετικά με τον εξοπλισμό, δηλαδή τον οπλισμό και τους αισθητήρες της SIGMA 11515HN Extended AAW, η βελτιωμένη διαμόρφωσή της έπειτα από νεότερες απαιτήσεις του ΠΝ, όπως αναφέρεται στην πρόταση που κατατέθηκε στις 21 Μαΐου (την οποία αποκαλύψαμε στις 3 Ιουνίου στην ιστοσελίδα μας), συνίσταται αναλυτικά από:

  • Πρωραίο πυροβόλο Leonardo SUPER RAPID των 76 mm/62 cal με ενσωματωμένο το σύστημα STRALES για χρήση πυρομαχικών διόρθωσης πορείας DART και πυρομαχικών ακριβείας/μακράς εμβέλειας VULCANO.
  • Τρεις τηλεχειριζόμενους σταθμούς οπλισμού (RWS) SEASNAKE των 30mm της Rheinmetall.
  • CIWS Mk49 Mod3 GMLS με 21 πυραύλους RAM (RIM-116C Block 2).
  • Δυο VLS Mk41 των 8 κελιών, πίσω από το κύριο πυροβόλο, της έκδοσης «Strike Length», δηλαδή με ύψος που μπορούν να φιλοξενήσουν εκτός των ESSM [(RIM-162) μέσου βεληνεκούς ημι-ενεργού καθοδήγησης Block 1 ή ενεργού καθοδήγησης Block 2 (σε τετραπλό κάνιστρο σε κάθε κελί) για σύνολο 64 Evolved Sea Sparrow Missile, εναλλακτικά και SAM μεγάλης εμβέλειας SM-2 ή ανθυποβρυχιακές ρουκέτες κατακόρυφης εκτόξευσης RUM-139 VL-ASROC (εάν τελικά αμφότεροι αποτελέσουν επιλογή του ΠΝ τώρα ή στο μέλλον). Δυνητικά, σε πλήρη διαμόρφωση τεσσάρων VLS Mk41 θα μπορούσαν να τοποθετηθούν 64 ESSM και 16 SM-2 (ή οποιοσδήποτε συνδυασμός των δυο τύπων πυραύλων -συν ASROC- είναι επιθυμητός).
  • 8 πυραύλους επιφανείας-επιφανείας (SSM) Exocet MM40 Block IIIC (που φαίνεται να είναι η προτίμηση του ΠΝ ή οποιοσδήποτε άλλος τύπος).
  • Δύο τριπλούς τορπιλοσωλήνες Mk32 SVVT για ελαφρές ανθυποβρυχιακές τορπίλες Μk46 ή Mk54 ή MU90.
  • Δύο δωδεκαπλούς και δύο εξαπλούς εκτοξευτές ηλεκτρονικών αντιμέτρων (decoy launcher), ως μέρος του συστήματος ηλεκτρονικών αντιμέτρων C-GUARD, σε σύνολο 36 εκτοξευτών για αντιμετώπιση κάθε είδους απειλής, συμπεριλαμβανομένων Α/Υ με το αντίμετρο CANTO.
  • Ελικοδρόμιο και υπόστεγο για οργανικό Seahawk (S-70B ή MH-60R) και συγχρόνως UAV. Τονίζεται ότι έχει ενσωματωθεί στο σύστημα διαχείρισης μάχης (CMS) Τactical UAV Class II και συγκεκριμένα ένα μεσαίου μεγέθους σύστημα UAS (κατηγορίας C2) με δύο αεροχήματα που θα φέρουν το καθένα δυο αισθητήρες (EO/IR & Radar) και θα φιλοξενούνται σε ξεχωριστό υπόστεγο χώρο δίπλα στο κύριο υπόστεγο του ελικοπτέρου.
  • Δύο λέμβους RIB με πρόταση για μοντέλο των 9 μέτρων, ταχύτητας 45 κόμβων για διεξαγωγή επιχειρήσεων υποστήριξης ειδικών δυνάμεων, Έρευνας-Διάσωσης κ.ά. σε πλευρικούς χώρους, κάτω από θύρες κάλυψης.
  • O ηλεκτρονικός εξοπλισμός βασίζεται σχεδόν εξολοκλήρου σε πρόταση της Thales Nederland με πυρήνα την πιο πρόσφατη έκδοση του CMS TACTICOS σε συνεργασία με ραντάρ έρευνας αέρος (4D)-επιφανείας (3D) πολλαπλού ρόλου NS200, επίσης της Thales (εμβέλειας 400 km) περιστρεφόμενης κεραίας AESA (S-band), σε περίκλειστο ιστό. Στη βάση του επεκτεταμένου αυτού ιστού υπάρχει ραντάρ πολλαπλού ρόλου AESA και σύστημα ελέγχου πυρός πολλαπλών εμπλοκών με τέσσερις σταθερές στοιχειοκεραίες τύπου APAR (Active Phased Array Radar) Χ-band, στην νεότερη έκδοση Block 2. Η υιοθέτησή του εξασφαλίζει εξαιρετικές επιδόσεις αποκάλυψης-ιχνηλάτησης στόχων και εξαιρετικά υψηλό ρυθμό ανανέωσης των δεδομένων τους. Στο σύστημα έχει ενσωματωθεί η δυνατότητα βολής SAM SM-2. Προτείνεται επίσης, σε περίπτωση που το Πολεμικό Ναυτικό επιθυμεί, η επιλογή μιας ακριβότερης αλλά ικανότερη λύσης: την αντικατάσταση του NS200 από το ραντάρ σταθερής διάταξης τεσσάρων στοιχειοκεραιών SEA MASTER (SM)-400 AESA (S-band), εμβέλειας επίσης 400 km.
  • Δύο ηλεκτροοπτικά συστήματα MIRADOR και ένα σύστημα υπέρυθρης έρευνας και ιχνηλάτησης (IRST) σταθερής περιμετρικής κάλυψης GATEKEEPER ενσωματωμένο στον ιστό.
  • Σόναρ Μεταβλητού Βάθους (VDS) CAPTAS 4 με ενσωματωμένο το BLUESCAN και σόναρ κύτους (HMS) KINGKLIP Mk2 με ενσωμάτωση MOAS (Mine and Obstacle Avoidance Sonar).
  • Tactical Data Link (TDL) 16/22 καθώς και το Common Data Link για τη διασύνδεση του CMS TACTICOS με τα νέα ελικόπτερα MH-60R.
  • Πλήρες συγκρότημα ηλεκτρονικών με σύστημα μέτρων ηλεκτρονικής υποστήριξης ραντάρ (R-ESM) VIGILE, σύστημα μέτρων ηλεκτρονικής υποστήριξης επικοινωνιών (C-ESM) και συλλογής πληροφοριών πληροφορίες (COMINT) ALTESSE-H, αισθητήρες προειδοποίησης προσπίπτουσας ακτινοβολίας λέιζερ (L-ESM) και σύστημα ηλεκτρονικών παρεμβολών ραντάρ/jammer (R-ECM) SCORPION 2.

ΑΠΟΨΗ: Ολλανδική SIGMA 11515HN vs γαλλικής FDI-HN, ποια υπερέχει;

SIGMA 10514HN

H ολλανδική πρόταση πλην της δυνητικής ενδιάμεσης λύσης με τις δυο αναβαθμισμένες ολλανδικές Karel Doorman και τα ναρκοθηρευτικά τύπου Alkmaar, προσφέρει εναλλακτικά στο ΠΝ δυο καινούργιες Φ/Γ SIGMA 10514 των 107,5 m, εκτοπίσματος 3.000 τόνων, με σύγχρονους αισθητήρες και προηγμένο οπλισμό, υποστηρίζοντας πλήρως την ικανότητα διεξαγωγής επιχειρήσεων ASW, ASuW και AAW.

Οι δυο φρεγάτες μπορούν να παραδοθούν σε διάστημα 30 μηνών η πρώτη και 38 μηνών η δεύτερη από την υπογραφή της σύμβασης (κατασκευασμένες εκτός Ελλάδας), λειτουργώντας παράλληλα και ως πλοία εκπαίδευσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας για τις SIGMA 11515HN. Οι «10514» προτείνονται με πυροβόλο SR των 76 mm, CIWS τύπου RAM, δύο τριπλούς τορπιλοβλητικούς σωλήνες, δύο τετραπλούς εκτοξευτές Exocet Block IIIC, έναν VLS τύπου Mk56 για 16 ESSM Block 2, ένα RWS SEASNAKE των 30mm και πολλαπλούς έστορες με πολυβόλα.

Πικρή αλήθεια #2: Οι ΜΕΚΟ200ΗΝ δεν αξίζει πλέον να εκσυγχρονιστούν, ας αντικατασταθούν με 4 ελαφριές φρεγάτες

To συγκρότημα ηλεκτρονικών της «10514HN» θα αποτελείται από  R-ESM VIGILE, C-ESM & COMINT ALTESSE-H, L-ESM και R-ECM SCORPION 2, ενώ η φρεγάτα ενσωματώνει VDS CAPTAS 2 και HMS KINGKLIP Mk2. Φέρει δύο FCR τύπου STIR 1.2 EO Mk2, ενώ σε περίκλειστο ιστό έχει ραντάρ AESA NS110 με ενσωματωμένο IFF. Το σύστημα ηλεκτρονικών αντιμέτρων είναι το C-Guard της Τerma, που περιλαμβάνει επίσης ASW αντίμετρα τύπου CANTO. Το πλοίο δύναται να φιλοξενήσει ελικόπτερο MH-60R μαζί με ένα UAS και έχει δύο RHIB των 6 μέτρων.

Η υιοθέτηση μιας τέτοιας λύσης προσφέρει σημαντικότατο όφελος ομοιοτυπίας για την αξιοποίηση, την εκπαίδευση, τη συντήρηση και την υποστήριξη, αποδίδοντας στον στόλο του ΠΝ μια οικογένεια πλοίων με δύο SIGMA 10514 και τέσσερις SIGMA 11515ΗΝ, μαζί με τις εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ 200HN, που θα φέρουν κοινά συστήματα και όπλα με τα έξι καινούρια πλοία (αν αναλάβει τον ΕΜΖ η Damen με την Thales Nederland).

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Μπορούμε να πάμε τώρα σε Ευρωκορβέτες αντί για Gowind/FCX-30!

Όταν έγινε η αγορά των 3 φρεγατών FDI HN στο Πολεμικό Ναυτικό (αντί 4 συν "ενδιάμεση λύση" μεταχειρισμένων σκαφών συν τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -