31.8 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΑΠΟΨΗ: Η SIGMA 11515HN είναι ένα ώριμο σχέδιο, τα περί paper project...

ΑΠΟΨΗ: Η SIGMA 11515HN είναι ένα ώριμο σχέδιο, τα περί paper project είναι fake news

H ΠΤΗΣΗ είχε την τύχη να είναι το πρώτο μέσο που παρουσίασε την ολλανδική πρόταση για το Πολεμικό μας Ναυτικό. Η φρεγάτα SIGMA 11515HN, ένα εξαιρετικό πλοίο, με «ηλεκτρική πρόωση», δυνατότητες διαμόρφωσης πάνω στις ανάγκες του χρήστη, κι όχι πάνω στις ανάγκες του Ναυπηγείου ή του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας του Ναυπηγείου. Εκεί που οι Ολλανδοί «κέρδισαν» το ΠΝ και τους αξιωματικούς, είναι πως δεν ήρθαν προσπαθώντας να μας πείσουν να αγοράσουμε ένα υπο-εξοπλισμένο πλοίο, αλλά έφεραν ένα πλοίο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μας.

Αποκάλυψη τώρα: Φρεγάτα SIGMA 11515 Hellenic Navy, η ολλανδική πρόταση στο ΠΝ!

Όταν μάλιστα το ΠΝ έδειξε το ενδιαφέρον για το πλοίο και συγκεκριμένες δυνατότητες, οι Ολλανδοί «απαντώντας» στις παρατηρήσεις των αξιωματικών του ΠΝ, έφεραν ένα ακόμη καλύτερο πολεμικό, με Exocet, ARAR2/SM400 σε ραντάρ, SeaSnake τηλεχειριζόμενα πυροβόλα, αλλά και πλήρη σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου με συστήματα ECM/ESM, δολώματα, συστήματα παραπλάνησης τορπιλών κοκ.

ΑΠΟΨΗ: Ολλανδική SIGMA 11515HN vs γαλλικής FDI-HN, ποια υπερέχει;

Την ίδια στιγμή, όταν οι Αμερικανοί έφερναν O.H.Perry, οι Γάλλοι τις Cassard, οι Ιταλοί τις Maestrale, οι Γερμανοί Αέρα Βόρειας Θάλασσας σε διαφανή βάζα, αυτοί έφεραν τις δυο ολλανδικές Μ, πήγαν στους Βέλγους κι έκαναν συμφωνία να μας δώσουν τις δικές τους δυο Μ, μας έδειξαν τα ναρκοθηρικά Alkmaar, μας είπαν «ξέρετε, έχουμε και ένα υπέροχο HMLNS Rotterdam, έχουμε και κάτι PzH2000 με λίγα χιλιόμετρα μέσα στην εγγύηση ακόμη», και γενικά, έδειξαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να πάρουν την παραγγελία, χωρίς να κάνουν την παραμικρή διαφήμιση, και χωρίς να δυσφημούν τον αντίπαλο.

Φρεγάτες για το ΠΝ: SIGMA 11515HN/Karel Doorman, Arrowhead140/Type23, F110/Santa Maria διαμορφώνουν το “παιχνίδι” για τους υπολοίπους

Το αποτέλεσμα της ολλανδικής επίθεσης ήταν οι Γάλλοι να βάλουν τελικά 2 επιπλέον Α50 για 16 επιπλέον πυραύλους στις FDI καθώς κι έναν εκτοξευτή RAM, οι Βρετανοί να αποδεσμεύσουν 5 (!) Type 23, οι Αμερικανοί να προσφέρουν τους CAMM-ER στις HF2, να σπεύσουν να μιλήσουν για παραχώρηση Ticonderoga, or Ισπανοί να εξασφαλίσουν εκσυγχρονισμένες Santa Maria, και παραλίγο να πείσουν το Ισπανικό Ναυτικό να αποδεσμεύσει μια F100! Αν δουλεύει ο ανταγωνισμός, οι Ολλανδοί απλά δεν χάνουν…

Πόσο κοστίζει η κάθε Belh@rra, MMSC, Sigma 11515 για το Πολεμικό Ναυτικό; Οι πραγματικές τιμές

Πέρσι τον Σεπτέμβρη οι δυο βασικοί διεκδικητές ήταν οι γαλλικές FDI, και οι αμερικανικές MMSC. Μετά το συστηματικό θάψιμο της μιας εκ των δυο (MMSC), οι Ολλανδοί φρόντισαν να φέρουν πλοίο-λύση στα προβλήματα του ΠΝ. Και ούτε λίγο ούτε πολύ, είναι κοινό μυστικό πως οι Ολλανδοί προηγούνται! Γιατί να το κρύψουμε άλλωστε; Στα χρήματα που ζητούν οι Ολλανδοί, δεν υπάρχει αντίστοιχα ισχυρή λύση, ενώ η 11515ΗΝ έχει πλεονεκτήματα πολύ ακριβότερων πλοίων. Φυσικά μέχρι νεοτέρας!

Ολοκλήρωση εγκατάστασης και δοκιμών συστημάτων στην δεύτερη φρεγάτα SIGMA της Ινδονησίας

Το κακό είναι, πως με λύπη μας διαπιστώνουμε πως μια μια, οι προτάσεις που φαίνεται να προηγούνται, αρχίζουν να δέχονται «πυρά» από γνωστούς και αγνώστους, είτε επώνυμα είτε από λογαριασμούς των 5, 3 ή και ενός μηνών, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θέλουμε να πιστεύουμε πως είναι «τυχαίο» πως η ολλανδική λύση, που προηγείται, να δέχεται λάσπη, αλλά και άλλες λύσεις που δείχνουν να ξεχωρίζουν (βρετανική, ιταλική) να αρχίσουν να δέχονται «προειδοποιητικά» πυρά. Σήμερα όμως, αναγκαζόμαστε να μιλήσουμε για την ολλανδική πρόταση, που δέχεται την μεγαλύτερη «πίεση».

Επιπλέον φρεγάτες SIGMA και αντιτορπιλικό stealth προσφέρει η Damen στην Ινδονησία

Θα θυμούνται οι φίλοι μας, την «ανακάλυψη» των ολλανδικών επενδύσεων στην Τουρκία. Για να μην το «χοντρύνουμε», θα κάνουμε μερικές παρατηρήσεις. Όταν η Τουρκία μετά το 2000, έκανε τεράστιες προσπάθειες να προσελκύσει επενδύσεις, εμείς φροντίζαμε για την περαιτέρω σοβιετικοποίηση της οικονομίας μας. Οι επενδυτές στην Ελλάδα φάνταζαν ληστές και εγκληματίες, θέλοντας κάποιοι τα πάντα να τα κάνουν είτε κρατικές εταιρείες, είτε … κανείς! Λογικό ήταν να κατευθυνθούν στην Τουρκία όλες οι ξένες επενδύσεις. Δείτε το Ελληνικό, με τα «αρχαία» και τα «δάση» και θα καταλάβετε. Ή την περιπέτεια των Καναδών στις Σκουριές. Ή το παλιό νομοσχέδιο που επέτρεπε μόνο στο … Δημόσιο να κάνει υδατοδρόμια!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η βελτιωμένη πρόταση της Damen για το πρόγραμμα των νέων φρεγατών του ΠΝ!

Έτσι, πολλά από τα αυτοκίνητα που οδηγούμε, τις ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούμε, τα στρώματα που κοιμόμαστε, τα σήριαλ που παρακολουθούμε, είναι Made In Turkey. Αλλά ξαφνικά, πρόβλημα είναι μόνο οι ολλανδικές επενδύσεις στην Τουρκία, όχι το ότι κάθε σχεδόν κανάλι της ελληνικής τηλεόρασης προβάλει τουρκική ενημέρωση φιλίας και αλληλεγγύης, μεταξύ των λαών … συγγνώμη, σήριαλ εννοούσαμε. Λογικό ήταν οι λογικοί άνθρωποι που τα διαβάζουν αυτά να γελάσουν με αυτό το «αφήγημα» για τις ολλανδικές επενδύσεις… Έπρεπε επιγόντως να βρεθεί άλλο, οι Ολλανδοί έχουν μπει πρώτοι στο διαγωνισμό!

Έτοιμο το πρώτο παράκτιο περιπολικό MMIPV της Damen για τη Νότια Αφρική

Έτσι, ανακαλύψαμε πως το πλοίο, η 11515ΗΝ, είναι ένα paper project, ένα πλοίο που δεν υπηρετεί πουθενά, και θα το έχουμε μόνο εμείς, και έχει… τεχνολογικούς κινδύνους. Λοιπόν, για να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, τα πλοία χωρίς τεχνολογικούς κινδύνους είναι τα εξής: HF2/MMSC/LCS, FREMM-IT, MEKO A200, και μάλλον, η Arrowhead 140. Αντιληπτό; Οτιδήποτε άλλο είναι ψευδές.

Αντιδράσεις των γερμανικών ναυπηγείων για τη κατακύρωση του χρυσοφόρου προγράμματος φρεγατών στην ολλανδική Damen

Πάμε τώρα στα υπόλοιπα πλοία. Το πλοίο «ιδέα» ΜΕΚΟ Α300, και η πρόταση Gibbs&Cox είναι τόσο θεωρητικές ιδέες που κόπηκαν λόγω αυτού. Για την ακρίβεια, ήρθαν ολιγοσέλιδες παρουσιάσεις στο ΠΝ, που οι αξιωματικοί αδυνατούσαν να αξιολογήσουν. Αντίθετα, από τις FDI, SIGMA 11515HN, F110, ήρθαν πλήρη σχέδια, κατασκευαστικά, εγκεκριμένα από νηογνώμονα. Άρα, τα πλοία ήταν ώριμα για κατασκευή, αν το αποφασίσει το ΠΝ μπορεί να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή. Βέβαια η FDI είναι υπό κατασκευή, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ξέρουμε αν θα βγάλει προβλήματα που θα διορθωθούν σε επόμενα πλοία.

H Damen παραδίδει στο Μεξικό το νέο υπεράκτιο περιπολικό POLA

Πολλοι βέβαια θα συνεχίσουν να επιμένουν πως η 11515ΗΝ είναι ανύπαρκτο πλοίο, πως η πρόωση CODLOG της σχεδίασης, δεν υπάρχει, και άλλες τέτοιες, ευγενικά πάντα μιλώντας, αστειότητες (θα λέγαμε γελοιότητες αλλά δεν θα είμασταν ευγενικοί). Επίσης, το ραντάρ SM400 είναι ανύπαρκτο, ενώ το «κακοί» Αμερικανοί δεν μας δίνουν τους SM-2 μην τυχόν και τύχει όλως τυχαίως και κερδίσουμε τους Τούρκους σε ναυμαχία, γιατί δεν το έχουμε ξανακάνει… ας τα δούμε ένα ένα…

Η ιταλική FREMM έρχεται με αμερικανικό εξοπλισμό; Θα κάνει η Fincantieri το colpo grosso, προσφέροντας μια ιταλική FFG(X);

Πόσο ανώριμο είναι το σχέδιο της SIGMA; οι Ολλανδοι πρόσθεσαν ένα module σε ήδη υπάρχον μοντέλο, το 10514 και προέκυψε η 11515 στα πλαίσια της φιλοσοφίας SIGMA. Σύμφωνοι, το πλοίο σε μικρότερο εκτόπισμα έχει πουληθεί σε Μεξικό και Ινδονησία. Είναι η περίφημη 10514, η οποία δεν μας κάνει διότι ως γνωστό είμεθα λαρτζ και μια 10514 μας πέφτει μικρή. Φυσικά οι Ολλανδοί ήρθαν με την 11515 των 4.400 τόνων, που όμως παραμένει … μικρή. Που να συγκριθεί με την τεράστια FDI των 4.450 τόνων… τους χωρίζουν 50 ολόκληροι τόνοι!

Φρεγάτες για το Πολεμικό μας Ναυτικό. Ποιοι προηγούνται, ποιοι είναι εκτός;

Λοιπόν, σήμερα θα μιλήσουμε, για μια ακόμη φορά, για ένα «εξωτικό» πλοίο, από το οποίο η 11515ΗΝ “αντλεί” πολλές από τις “εξωτικές” και “επικίνδυνες” τεχνολογίες της. Το πλοίο αυτό είναι η κλάση Holland, ένα περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης με εκτόπισμα και εξοπλισμό φρεγάτας. Ας μην αρχίσουμε τις “εξυπνάδες” επιπέδου LCS, οι Ολλανδοί ήθελαν, όπως και οι Αμερικανοί, ένα ελαφρά οπλισμένο πλοίο, για επίδειξη σημαίας. Το “μικρό” αυτό πλοίο έχει εκτόπισμα 3750 τόνους (!!!) και μήκος 108 μέτρα. Συνεπώς, όποιος τολμήσει να το πει “σκαφάκι” είναι απλά κακοπροαίρετος.

Η γαλλική FDI, η αμερικανική HF2, οι υπόλοιπες προτάσεις, και η ΠΤΗΣΗ

Οι Ολλανδοί το ήθελαν ελαφρά οπλισμένο, καλώς ή κακώς, δεν βγάζουμε εμείς τις προδιαγραφές των πολεμικών πλοίων ανά τον κόσμο, ούτε το ελληνικό ίντερνετ. Τους κάνει ένα απλό OtoMelara, και μερικά πυροβόλα/πολυβόλα. Ήθελαν ταυτόχρονα να έχουν και εικόνα από ένα ισχυρό ραντάρ, για να δρα το πλοίο σαν προωθημένος σταθμός ελέγχου. Μέχρι εδώ, όλα ωραία και καλά, αλλά τι σχέση έχει η Holland με τα πλοία που προτείνει η Damen στο ΠΝ; Εκτός φυσικά από το μεγάλο εκτόπισμα…

Όταν την «πατάει» η Αυστραλία στο πρόγραμμα των υποβρυχίων (αλλά ίσως και των φρεγατών), εμείς, πως θα τη γλυτώσουμε;

Καταρχάς, ας δούμε το ραντάρ της Holland. Είναι το εξωτικό SM400, αυτό που “δεν υπάρχει”, απλά είναι εγκατεστημένο εδώ και μια δεκαετία στις Holland! Συνεπώς, το SM400 έχει εμβέλεια 400 χιλιόμετρα, και δεν χρειάστηκε να το πούμε SM500, SM400 ή SM σκέτο, μέχρι να δούμε πόσο “πιάνει”. Εγκατεστημένο σε πλοίο πολεμικό, έχει τις επιδόσεις που ξέρουμε ότι έχει.

Η Ολλανδία εγκαταλείπει την πρώτη από τις δύο φρεγάτες Μ μέχρι νεωτέρας

Πάμε τώρα στο προωστήριο σκεύος. Η Holland έχει πρόωση Combined Diesel-Electric or Diesel (CODELOD) με χρήση 2 x MAN 12V28/33D diesel (5460 KW / 7320 hp έκαστος) και μέγιστη ταχύτητα, 21,5 κόμβους. Λογικό μας ακούγεται, άλλωστε περιπολικό είναι, και μάλιστα με πολύ χαμηλό κόστος χρήσης. Επίσης, οι diesel είναι εγγύηση σε αξιοπιστία και εμβέλεια, αλλά δεν είναι ότι καλύτερο για ταχύτητα. Αλλά, τι παρατηρούμε, ακόμη και σε αυτό το “ταπεινό” OPV; Ηλεκτρική πρόωση! Ναι, οι Ολλανδοί δεν φοβούνται να βάλουν σε τόσο μικρό “σκαρί” ηλεκτρική πρόωση, απλά οι ηλεκτροκινητήρες τροφοδοτούνται μόνο από ντιζελοκινητήρες κι όχι κάποιον αεριοστρόβιλο.

Η Ολλανδία εγκαταλείπει την πρώτη από τις δύο φρεγάτες Μ μέχρι νεωτέρας

Η SIGMA 11515HN, που θα πρέπει να είναι πολεμικό πλοίο υψηλών επιδόσεων, έχει προσθέσει στο συγκρότημα κι ένας αεριοστρόβιλο, που εμπλέκεται όταν το πλοίο πρέπει να κινηθεί γρήγορα, όπως για παράδειγμα όταν πρέπει να αποφύγει μια τορπιλική επίθεση. Το θέμα όμως είναι πως η ηλεκτρική πρόωση δεν είναι κάτι άγνωστο ή καινούργιο για σχεδίαση της Damen.

https://www.seaforces.org/marint/Netherlands-Navy/Offshore-Patrol-Vessel/Holland-class.htm

Τέλος, δεν θα πούμε πολλά για τους SM-2. Όποιος εξακολουθεί να διαδίδει πως οι ΗΠΑ δεν μας δίνουν τον SM-2, αν δεν είναι κακόβουλος, στερείται στοιχειώδους νοημοσύνης. Πριν λίγες ώρες το Κονγκρέσο πέρασε με Νόμο την αποδέσμευση F-35 στη χώρα μας, αλλά κάποιοι εξακολουθούν να πιστεύουν πως οι ΗΠΑ δεν μας δίνουν έναν πύραυλο ηλικίας 40 ετών παλιό. Γιατί; μα γιατί οι Αμερικανοί είναι κακοί, δεν μας αγαπούν, και ο μόνος διαθέσιμος πύραυλος, όοοοοοοοολως τυχαίως, είναι ο ASTER 30 (αρκεί να μην εκτοξεύεται από FREMM-IT).

https://www.seaforces.org/marint/Netherlands-Navy/Offshore-Patrol-Vessel/Holland-class.htm

H Damen με τη SIGMA έχει έρθει με πολύ δυνατές αξιώσεις στο ΠΝ. Η πρότασή της, μαζί με αυτή της Babcock, είναι οι μόνες που έχουν όλα όσα ψάχνει το ΠΝ, δηλαδή λύσεις για τα Ναυπηγεία, Εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, Ενδιάμεση Λύση, ενώ ταυτόχρονα έχει και πολύ “δυνατή” τιμή. Αν οι Αμερικανοί είχαν έρθει κι αυτοί με Ενδιάμεση Λύση (την περιμένουμε ακόμη), θα ήταν κι αυτοί στις προτάσεις που ξεχωρίζουν. Αλλά η SIGMA 11515HN είναι αυτή τη στιγμή το πλέον προηγμένο πλοίο (με εμφανές μειονέκτημα μόνο την απουσία Διακρατικής Συμφωνίας), και η Arrowhead 140 το χαμηλότερο κόστους πλοίο.

https://www.seaforces.org/marint/Netherlands-Navy/Offshore-Patrol-Vessel/Holland-class.htm

Έτσι λοιπόν, βλέπουμε μετά την MMSC, να τρώει άπειρα λάσπη και η κυριολεκτικά “πρώτη” SIGMA 11515HN. Φυσικά, εκτός δεν μένει ούτε η ArrowHead 140, ενώ βλέπουμε κάποιους, προφανώς “καλού-κακού” να στοχοποιούν και την Bergamini (φυλάνε τα ρούχα τους για να έχουν τα μισά). Το θέμα είναι πως εμείς είμαστε εδώ, για να γράφουμε την άποψή μας, και να προσπαθούμε για μια ισότιμη αντιμετώπιση όλων των προτάσεων.

https://www.seaforces.org/marint/Netherlands-Navy/Offshore-Patrol-Vessel/Holland-class.htm

Καταλαβαίνουμε πως η προηγούμενη δεκαετία ήταν η δεκαετία που τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ανέβαζαν και κατέβαζαν κυβερνήσεις. Ένα κατευθυνόμενο δημοσίευμα, άνευ βάσης, και μετά χιλιάδες τουίτ, ρητουίτ ή πόστς. Σήμερα, κάποιοι θεωρούν πως μπορούν να κατευθύνουν μια αμυντική αγορά, με τους ίδιους κανόνες. Δεν μπορεί να συμβεί αυτό, ούτε για πλάκα πλέον. Υπάρχουν κάποιοι “απόγονοι” της λογικής των Su-35GR, S-400HEL και εσχάτως των Su-57 Parthenon, που παίζουν το ρόλο του χρήσιμου (;) ηλιθίου (;), αλλά και κάποιοι που προσπαθούν να απαξιώσουν κάποιες προτάσεις.

https://www.seaforces.org/marint/Netherlands-Navy/Offshore-Patrol-Vessel/Holland-class.htm

Δεν είναι το 2012, να τρώνε κάποιοι αμάσητες τις “10.000 αυτοκτονίες για τα Μνημόνια”, το κράξιμο στο twitter πάει σύννεφο. Λογαριασμοί λίγων μηνών ή και ημερών, ή λογαριασμοί με 8 ακολούθους, νομίζουν ότι μπορούν να κατευθύνουν ή να επηρρεάσουν το μεγαλύτερο αμυντικό πρόγραμμα της χώρας. Δεν μπορούν. Και νομίζουν πως θα μας εκφοβίσουν, ή θα μας κάνουν bullying. Δεν θα το κάνουν.

 

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσες φρεγάτες Constellation θέλει το ΠN και κυρίως… που θα βρούμε τα λεφτά;

H υπόθεση των φρεγατών Constellation για το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι σαφώς αυτή που προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο χώρο της άμυνας, λόγω μεγέθους...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Το Πολεμικό Ναυτικό αναζήτα το πιθανό κόστος των LCS, πριν πάει σε κορβέτες

Όπως έχουμε πει, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό θέλει ως μια "ενδιάμεση λύση", πολύ ειδικά τις LCS Freedom 13, 15, 17 & 19 (όπως πρώτη...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -