7.4 C
Athens
Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΑΜΥΝΑΗ Ολλανδία εγκαταλείπει την πρώτη από τις δύο φρεγάτες Μ μέχρι νεωτέρας

Η Ολλανδία εγκαταλείπει την πρώτη από τις δύο φρεγάτες Μ μέχρι νεωτέρας

Το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το πρωί ότι σταματά τη χρήση της φρεγάτας «Van Speijk» από το καλοκαίρι, μιας από τις δύο M που η Ολλανδία συνεχίζει να έχει σε υπηρεσία, καθώς το Ολλανδικό Ναυτικό αντιμετωπίζει σημαντική έλλειψη προσωπικού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, που είναι διαθέσιμη στην επίσημη ιστοσελίδα του ολλανδικού υπουργείου, το πλήρωμα της φρεγάτας ενημερώθηκε χθες για την εξέλιξη και αναμένεται τώρα να μοιραστεί σε άλλα πλοία. Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως το πρόβλημα υποστελέχωσης δεν περιορίζεται στην «Van Speijk», αλλά επεκτείνεται σε όλες τις μονάδες επιφανείας. Στην ανακοίνωση γίνεται μεταξύ άλλων ονομαστική αναφορά στην άλλη φρεγάτα M, «Van Amstel».

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η πιο “μακρινή”

Όπως επισημαίνει το «Marineschepen», δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που οι Ολλανδοί εγκαταλείπουν για ορισμένο χρονικό διάστημα την επιχειρησιακή χρήση ενός πολεμικού πλοίου, αφού έχουν πράξει παρόμοια στο παρελθόν με περιπολικά ή άλλες φρεγάτες. Δυστυχώς, το Ολλανδικό Ναυτικό είναι δύσκολο να βρει τεχνικό προσωπικό, ενώ ο προϋπολογισμός δεν του επιτρέπει τη μισθοδοσία πολύ μεγαλύτερου αριθμού στελεχών.

Η φρεγάτα «Van Speijk» χρησιμοποιήθηκε μετά το 2017 εντατικά σε αποστολές στην Καραϊβική και στα πλαίσια του NATO, ενώ αξιοποιείται και ως πλοίο για την εκπαίδευση προσωπικού. Κατά τον προηγούμενο σχεδιασμό, το πλοίο θα δεχόταν εργασίες συντήρησης το 2023. Θεωρητικά, οι εργασίες θα μπορούσαν να γίνουν τώρα, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα. Είναι άγνωστο αν το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας σκέφτεται να αποσύρει τη φρεγάτα, χωρίς όμως επαρκές πλήρωμα και διαθέσιμα χρήματα για συντήρηση το μέλλον της στο Ολλανδικό Ναυτικό δεν φαντάζει το καλύτερο.

Αποκάλυψη τώρα: Φρεγάτα SIGMA 11515 Hellenic Navy, η ολλανδική πρόταση στο ΠΝ!

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δύο ολλανδικές φρεγάτες M περιλαμβάνονται στην προσφορά της Damen και της Ολλανδίας για το πρόγραμμα νέας φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού. Οι δύο φρεγάτες εισήλθαν σε υπηρεσία το 1993 και 1995 και θεωρούνται κατά πολλούς ως η καλύτερη γνωστή επιλογή αναφορικά με την «ενδιάμεση λύση». Έχουν μήκος 122 μέτρα και εκτόπισμα 3.300 τόνων και διαθέτουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τις φρεγάτες κλάσης ΕΛΛΗ. Συνολικά κατασκευάστηκαν οκτώ πλοία, τα οποία είναι σήμερα σε χρήση ανά δύο με την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία και τη Χιλή.

Το ΠΝ μπορεί να παραλάβει το 2024-28, 4 αξιόλογες ολλανδικές φρεγάτες κλάσης Μ (Karel Doorman). Μήπως πρέπει να κινηθούμε άμεσα;

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Καταδρομικά Ticonderoga οπλισμένα με ASTER 30 & IRIS-T SLX

Τα Ticonderoga είναι εδώ και αρκετά χρόνια θέμα συζήτησης στους αμυντικούς κύκλους. Και πως να μην είναι, καθώς το Πολεμικό μας Ναυτικό χρειάζεται πλοία...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Συμπληρωματικές συμβάσεις στο ΠΝ, για τις FDI και τους πυραύλους Exocet

H αγορά των FDI HN είναι η μεγαλύτερη αμυντική προμήθεια στην ιστορία της χώρας μας. Ποτέ άλλοτε, το ελληνικό κράτος δεν έχει ξοδέψει πάνω...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -