Έτοιμη να καταστήσει επιχειρησιακό το νέο της απόκτημα φαίνεται η Μονάδα Ναυτικών Καταδύσεων (NDU) του ναυτικού της Σιγκαπούρης. Η μονάδα αυτή ειδικών επιχειρήσεων της μικρής πολής-κράτους της Ασίας βρίσκεται σε φάση ριζικής αναδιοργάνωσης και επέκτασης των δυνατοτήτων της με την απόκτηση μέσων που θα την κάνουν ικανή να επιχειρεί στις ανοιχτές θάλασσες.
Η αναδιοργάνωση περιλαμβάνει την συνένωση της 180ής Μοίρας Βατραχανθρώπων και του Ειδικού Αποσπάσματος Πλωτών στην NDU. Αυτές θα είναι υπεύθυνες για τη στρατολόγηση, την εκπαίδευση και συντήρηση σε επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ομάδων Συνοδείας Θαλάσσιας Ασφάλειας (ASSeT) και των ναυτικών σκαφών αντίστοιχα.
Η αναδιοργάνωση θα αναπτύξει το πνεύμα “συγκρότηση-εκπαίδευση-συντήρηση” των ομάδων που θα διεξάγουν τις ειδικές επιχειρήσεις στη θάλασσα σε ένα φάσμα από υποβρύχιες αποστολές ελέγχου ασφάλειας, καταστροφή υποθαλάσσιων εκρηκτικών μέχρι θαλάσσιες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Βασικές ικανότητες για να στηρίξουν τέτοιες ειδικές αποστολές σε θαλάσσιο περιβάλλον, όπως η έφοδος σε πλοία, θα ενταχθούν επίσης στα καθήκοντα της NDU. Με τη νέα αναδιοργάνωση, η NDU θα αποτελείται από έξι εξειδικευμένες ομάδες: Τμήμα Ειδικού Πολέμου, Ειδικό Τμήμα Πλωτών, Τμήμα Εκκαθάρισης Βυθού, Τμήμα Υποβρυχίων Καταστροφών, την 180η Μοίρα και το Σχολείο Βατραχανθρώπων.
Τελευταία προσθήκη στο οπλοστάσιο της NDU και “μακρύ χέρι” των ομάδων της είναι το σκάφος που παρουσιάστηκε, γνωστό ως Μεγάλο Σκάφος Μάχης (Combatant Craft Large – CCL). Αυτό έχει μήκος 26 μέτρα και θα λύσει τα χέρια στις ομάδες ειδικών επιχειρήσεων σε αποστολές πέρα από τις ακτές. Το CCL είναι από σχεδιασμού του εξαιρετικά ευέλικτο και ικανό να πετύχει μεγάλες ταχύτητες, γεγονός που επιτρέπει να αποφύγει το εξαιρετικά πυκνό κυκλοφοριακό της θαλάσσιας περιοχής και να φτάσει στο στόχο του γρήγορα. Το CCL εξοπλίζεται με τα τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρο-οπτικά συστήματα για να επιχειρεί με την ίδια άνεση μέρα και νύχτα. Το σύνολο εξοπλισμού επικοινωνίας του, επίσης, του επιτρέπει να ανταλλάσσει πληροφορίες και να συντονίζει τη δράση του με τα πλοία και τους παράκτιους σταθμούς των δυνάμεων της Σιγκαπούρης.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Σιγκαπούρη έχει παρουσιάσει και άλλα δείγματα σκαφών ειδικών επιχειρήσεων αλλά σαφώς μικρότερου μεγέθους και ικανοτήτων, κατάλληλα για παράκτια ύδατα και σύντομης διάρκειας αποστολές. Η ένταξη του CCL σε υπηρεσία σηματοδοτεί μια στροφή σε αποστολές ανοιχτής θαλάσσης και αλλαγής δόγματος σε πιο απομακρυσμένες από την “καρδιά” του κράτους αποστολές σχεδόν στο πνεύμα της προληπτικής δράσης.
Ναυτική επιτήρηση μέσω Μη Επανδρωμένων Σκαφών – η Σιγκαπούρη επενδύει στο μέλλον