21.5 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΑρχικήMEDIAΗ Σουηδία ενισχύει τις άμυνές της στη Βαλτική

Η Σουηδία ενισχύει τις άμυνές της στη Βαλτική

Η παρουσία των Σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων (Försvarsmakten) αυξήθηκε το τελευταίο διάστημα στα νότια της χώρας, ιδίως στο νησί Gotland, καθώς και στη θάλασσα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αμύνης της σκανδιναβικής χώρας. Δελτία Τύπου που εκδόθηκαν από τις σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις αναφέρουν πως πολεμικά πλοία των 3ης και 4ης Ναυτικών Μοιρών παραμένουν στη θαλάσσια περιοχή για περισσότερο χρόνο από τον συνηθισμένο κατά τις τελευταίες εβδομάδες, ώστε να καταγράψουν πληροφορίες και να κάνουν επίδειξη της παρουσίας τους.

Οι σουηδικές κινήσεις συνάδουν με το ολονέν αυξανόμενο τέμπο των ρωσικών στρατιωτικών ασκήσεων στα νερά της Βαλτικής Θάλασσας και την κλιμακούμενη κρίση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία. Τις τελευταίες εβδομάδες αυξημένος αριθμός ρωσικών πολεμικών πλοίων διήλθε από τη Βαλτική πιθανότατα για να ενισχύσει τον ρωσικό στόλο στη Μαύρη Θάλασσα.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οπλίζοντας τις νέες φρεγάτες του ΠΝ (Part 2), αγώνας επιφανείας, Harpoon Blk2 , Exocet MM40 Blk3, NSM, Gabriel MkV

Εκτός από την ανάπτυξη πλοίων στην περιοχή, οι σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις ανέπτυξαν και παράκτιες πυραυλικές συστοιχίες στην επαρχία Skåne (Σκάνια, στο σημείο-πορθμό της Σουηδίας έναντι της Δανίας). Οι τελευταίες εξοπλίζονται με τον αντιπλοϊκό πύραυλο RBS-15. Όπως αναφέρθηκε, “μέρος του εξοπλισμού προήλθε από παλιές παράκτιες αμυντικές οχυρώσεις αλλά τα περισσότερα έχουν εκσυγχρονιστεί και προσαρμοστεί στις παρούσες καταστάσεις”.

Τα αμυντικά αυτά συστήματα εισήχθησαν για χρήση από τις σουηδικές δυνάμεις το 2016 και στα χρόνια που μεσολάβησαν εντάχθηκαν πλήρως στις δυνάμεις του ναυτικού. Οι παράκτιες συστοιχίες αποτελούν οργανικό μέρος της 3ης Μοίρας Μάχης του Σουηδικού Ναυτικού. Το υπουργείο Αμύνης της Σουηδίας υπογράμμισε την ικανότητα των παρακτίων πυροβολαρχιών και πυραύλων να παραμένουν αφανείς σε θέσεις απόκρυψης, κερδίζοντας έτσι το τακτικό πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού του αντιπάλου.

ΑΡΧΕΙΟ ΠΤΗΣΗ: MM40 Block 2 Exocet εναντίον RBS15 Mk3

Ο πύραυλος RBS15 (Robotsystem 15) αναπτύχθηκε στη Σουηδία για χρήση κατά πλοίων επιφανείας. Πρόκειται για ένα πυραυλικό σύστημα μακρού βεληνεκούς, με ικανότητα αυτοκατεύθυνσης (fire-and-forget) που μπορεί να εκτοξευτεί από πλοία επιφανείας, αεροπλάνα ή βάσεις ξηράς. Στην πρώτη του έκδοση (Mk I), που ολοκλήρώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 ο πύραυλος είχε βεληνεκές 70+ χλμ. Στην τελευταία έκδοσή του (Mk III), που είναι σε χρήση με τα ναυτικά της Γερμανίας και της Πολωνίας, το βλήμα έχει ικανότητα ελιγμών καθώς και πλήγματος στόχων τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά σε αποστάσεις μέχρι 200 χλμ.

Ήδη, η Σουηδία ετοιμάζεται να εισαγάγει σε υπηρεσία την έκδοση Mk IV, αντικαθιστώντας την Mk II που θα έχει μεγαλύτερη εμβέλεια, καλύτερο σύστημα κατεύθυνσης και μικρότερο βάρος. Σε πρώτη φάση θα εξοπλίσει τις κορβέτες κλάσης Visby και τα μαχητικά JAS Gripen E σε ρόλο καταστολής εχθρικών ναυτικών στόχων από τα μέσα της δεκαετίας.

HSwMS “Smyge” – Το φιλόδοξο ταχύπλοο stealth των Σουηδών

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες επιλογές έχει το Πολεμικό Ναυτικό έως το 2030… αλλά και μετά

Αφορμή για αυτό το άρθρο αποτέλεσε η συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Δένδια στο συνέδριο DEFEA 2024 προ λίγων ημερών, όπου δήλωσε τα...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί αγοράσαμε πυραύλους RAM Block 2A για τις “Ρουσσέν” και τι γίνεται με τις FDI

Στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ, το μόνο πρόγραμμα που αποφασίστηκε να προχωρήσει για υπογραφή ήταν αυτό της αγοράς 52 νέων πυραύλων RAM, έκδοσης Block 2A, για...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -