17.9 C
Athens
Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήThink Out Of The BoxΑΠΟΨΗ: Τα TB2 Bayraktar και ο MAM-L, θανάσιμοι κίνδυνοι για το Πολεμικό...

ΑΠΟΨΗ: Τα TB2 Bayraktar και ο MAM-L, θανάσιμοι κίνδυνοι για το Πολεμικό μας Ναυτικό (βίντεο)

 

Δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναγράψει. Είναι κάτι που μάλλον γράφουμε πολύ συχνά, τα τουρκικά UAV, μάλλον τα UCAV, στους αριθμούς που τα έχουν βάλει σε υπηρεσία οι γείτονες, είναι σημαντικός κίνδυνος για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Έχουμε γράψει ήδη πολλές φορές για το ότι τα OSA-AK δεν έχουν ιδιαίτερες πιθανότητες επιβίωσης (γιατί επιτυχίας δεν έχουν σίγουρα), και πρέπει να αποσυρθούν άμεσα. Το κενό στην αντιαεροπορική μας άμυνα είναι μεγάλο για να το αγνοούμε. Αλλά δυστυχώς, τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί.

Σήμερα κυκλοφόρησε ένα βίντεο, από την άσκηση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, Mavi Vatan 2021. Πέρα τα όσα με θράσος κάνουν οι Τούρκοι, θα πρέπει να μείνουμε λίγο στις λεπτομέρειες. Εκεί, αεροσκάφος TB2 Bayraktar, εξαπέλυσε έναν MAM-L, που έπληξε θαλάσσιο στόχο. Όσοι δουν το βίντεο, θα καταλάβουν, πως το σενάριο ήταν πλήγμα σε σκάφος που ναυλοχούσε πολύ κοντά στην ακτή, ουσιαστικά σε θέση αγκίστρωσης. Σας θυμίζει το προφίλ κάποιου σκάφους, κάποιου τύπου ή κατηγορίας σκαφών του ΠΝ αυτό; Προφανώς, οι Τούρκοι φοβούνται τις ελληνικές πυραυλακάτους. Τόσο πολύ, που μάλλον έχουν βρει αντίδοτο.

Think Out of the Box: Μήπως κάποια στιγμή να ξεκολλήσουμε από τις Ρουσσέν και τις φρεγάτες και να πάμε σε ικανότερα πλοία;

Ας πούμε λιγάκι τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν είμαστε πριν 30, 40 ή 50 χρόνια, όπου μια ΤΠΚ, μπορούσε να χαθεί ανάμεσα στα νησιά, να πλησιάσει, και να εξαπολύσει όχι μόνο πυραύλους, αλλά και τορπίλες εναντίον του τουρκικού στόλου. Η αλλαγή στα δεδομένα, οδήγησε το ΠΝ να αλλάξει πυραύλους, υιοθετώντας έτσι τους MM40 Block 2 αλλά και βάζοντας RGM-84A Harpoon στη θέση των MM38 και των Penguin Μk2. Έτσι, οι ΤΠΚ του ΠΝ δεν χρειάζεται να φτάσουν κοντά στα μικρασιατικά παράλια. Κι εδώ όμως βρέθηκε λύση. Τα ΤΒ2.

Σε μια παρατεταμένη περίοδο κρίσης, πιστεύουμε πως UCAV/UAV Bayraktar TB2/ ANKA θα οργώνουν το Αιγαίο, και κάθε μια ΤΠΚ θα έχει στο “κεφάλι” της ένα τουλάχιστον. Έτσι η θέση των πλοίων θα είναι γνωστή, και πλέον, διαθέσιμη στο τουρκικό ΓΕΕΘΑ. Πιστεύουμε πως θα προσπαθήσουν να βγάλουν εκτός μάχης τις ΤΠΚ, με βολές MAM-L. Σύμφωνα με το tweet που δημοσιεύσαμε, οι MAM-L έχουν πλέον εμβέλεια 15 χιλιομέτρων, δηλαδή μπορούν να πλήξουν το στόχο οριακά εκτός της εμβέλειας των RAM ή ακόμη και των πυροβόλων των 3 ιντσών. Τα πράγματα είναι λίγο σοβαρότερα από όσο θέλουμε να πιστεύουμε.

Η Κύπρος “κλειδώνει” την ΑΟΖ της αποκτώντας Exocet MM40 Block 3c (χάρτης)

Φυσικά, η ΠΑ θα κάνει εκτεταμένες εκκαθαρίσεις τουρκικών ΜΕΑ, αλλά δεν μπορεί να είναι πανταχού παρούσα. Κάποια αναμφίβολα θα περάσουν, και ακόμη κι αν δεν καταφέρουν σοβαρά πλήγματα, μάλλον θα βγάλουν εκτός μάχης τα πολύ πολύτιμα σκάφη του ΠΝ μας. Δεν θα κρύψουμε πως τα ΤΒ2 είναι κίνδυνος ακόμη και για τις φρεγάτες κλάσης S, όταν ο NSSM με το ζόρι μπορεί να φτάσει στα 15 χιλιόμετρα.

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή Belh@rra/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs F-15 για την ΠΑ!

Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε πολύ προσεκτικοί στους σχεδιασμούς της επόμενης μέρας. Ο κίνδυνος δεν είναι μελλοντικός, δεν ΘΑ έρθει, είναι ήδη εδώ. Η ολιγωρία των προηγούμενων κυβερνήσεων έχουν δημιουργήσει μια δύσκολη κατάσταση στο ΠΝ. Ας αφήσουμε λοιπόν τους επιτελείς του, να επιλέξουν νέα πλοία άμεσα, ή έστω, το συντομότερο δυνατόν. Και κάποια στιγμή, οι παλιές ΤΠΚ πρέπει να μετατραπούν σε OPV, και στη θέση τους να αγοραστούν κορβέτες με δυνατότητα άμυνας απέναντι σε επιθέσεις κορεσμού, αλλά και κατάρριψης στόχων σε ικανές αποστάσεις.

Οι Σαουδαραβικές Combattante και μερικές σκέψεις για το μέλλον των Ταχέων Σκαφών του ΠΝ

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Εκσυγχρονισμός MEKO200HN και μεταχειρισμένες LCS δεν αρκούν!

H είδηση που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες για το ενδεχόμενο απόκτησης από το Πολεμικό Ναυτικό μεταχειρισμένων LCS από το Αμερικανικό Ναυτικό, δεν ήταν κεραυνός...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Γιατί ξαναήρθαν στη Βουλή τα αντίμετρα τορπιλών την περασμένη εβδομάδα;

Την περασμένη εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής εισήχθη ένα γνωστό θέμα, περί αντιμέτρων τορπιλών, δημιουργώντας όμως απορίες καθώς είχε ήδη περάσει παλιότερα...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -