29.8 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Και νέος ηλεκτρονικός εξοπλισμός για τη φρεγάτα Ύδρα πριν φύγει για...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Και νέος ηλεκτρονικός εξοπλισμός για τη φρεγάτα Ύδρα πριν φύγει για την Ερυθρά Θάλασσα

Σε συνέχεια προηγούμενου δημοσιεύματός μας, τελικά επιβεβαιώνεται -de facto- ότι η φρεγάτα Ύδρα θα είναι το πλοίο με το οποίο η χώρα μας θα συμμετάσχει στην επιχείρηση «Prosperity Guardian» στην Ερυθρά Θάλασσα, για την προστασία της εμπορικής ναυσιπλοΐας από τις επιθέσεις των Χούθι.

Φρεγάτα Ύδρα: Τι κάνει το σύστημα εναντίον drone που “φορά” για την Ερυθρά Θάλασσα

Και λέμε de facto, διότι οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η φρεγάτα που θα πάει στην Ερυθρά Θάλασσα, εκτός από προσθήκη συστήματος antidrone για να αντιμετωπίσει τις απειλές από ΣμηΕΑ (Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών), θα φέρει και άλλο εξοπλισμό, που τώρα εγκαθίσταται στο πλοίο.

Η τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων Αρχηγού Στόλου την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024 αποκάλυψε την Ύδρα με σκαλωσιά, που πιθανότατα σχετίζεται με την εγκατάσταση ESM.

Αυτό αφορά σύστημα Μέτρων Ηλεκτρονικής Υποστήριξης – ESM (Electronic Support Measures), δηλαδή υποδομή συλλογής ηλεκτρονικών εκπομπών σε ευρύ φάσμα, την ανάλυση, ταυτοποίηση και κατηγοριοποίησή τους με βάση «βιβλιοθήκη» δεδομένων, παρέχοντας έτσι ένα «χάρτη» ηλεκτρονικών απειλών στο πεδίο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους.

Ο κυριότερος είναι η αύξηση της αντίληψης της τακτικής κατάστασης στο περιβάλλον της πλατφόρμας (στην προκειμένη περίπτωση του πλοίου), αποκαλύπτοντας την εχθρική παρουσία από τις εκπομπές ενεργών ερευνητών ή συστημάτων επικοινωνιών/ραδιοζεύξεων κ.ά.

Μπορεί επίσης να υποστηρίξει το κέντρο διαχείρισης μάχης ενός πλοίου με πληροφορίες, που θα επιτρέψουν την  αποτελεσματικότερη στοχοποίηση απειλών με τα διαθέσιμα όπλα ή την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ανταπόκριση συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου. Να θυμίσουμε ότι (από ανοικτές πηγές) οι φρεγάτες MEKO200HΝ διαθέτουν ήδη δυο συστήματα ESM, το Argo AR 700 και το Telegon 10.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σύστημα που εγκαθίσταται είναι της γκάμας SME της Saab (περιλαμβάνει τα SME-50/150/250), πιθανότατα το SME-150, που όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό υλικό της σουηδικής εταιρίας, είναι το μοντέλο για πλοία μεγέθους κορβέτας/φρεγάτας. Αυτό αναφέρεται ότι καλύπτει το φάσμα 2-8GHz και μπορεί να λειτουργήσει και ως ELINT (ηλεκτρονικής συλλογής πληροφοριών).  Σημειώνεται ότι το SME-150 είχε προταθεί από τη Saab για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των MEKO200HN.

Αν και δεν είναι γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, η εκτίμηση είναι πως η προμήθεια αφορά μόνο ένα SME-150, ειδικά για την φρεγάτα Ύδρα, προκειμένου να καλυφθεί η επείγουσα επιχειρησιακή ανάγκη και δεν πρόκειται για εκσυγχρονισμό όλων των σκαφών της κλάσης.

Υπογραμμίζεται ότι τα ESM (φυσικά και το SME-150), είναι παθητικά συστήματα και ρόλος τους είναι η απεικόνιση δυνητικών απειλών από τις ηλεκτρονικές εκπομπές τους, συνδεδεμένα με σύστημα αυτοπροστασίας, με την «εικόνα» να συμπληρώνεται και από άλλα συστήματα όπως LWS (Laser Warning System) για εκπομπές ακτινοβολίας λέιζερ. Δεν έχει δηλαδή σχέση με ενεργό σύστημα ECM, το οποίο κάνει παρεμβολές για να αντιμετωπίσει μια απειλή.

Η “Υδρα” με σκαλωσία στον κύριο ιστό, πιθανά για την εγκατάσταση του νέου ESM

Δεδομένου όμως ότι πρόκειται για υπερσύγχρονο σύστημα ESM, αυτό θα αυξήσει κατακόρυφα την επίγνωση της τακτικής κατάστασης για την φρεγάτα Ύδρα, βοηθώντας να αντιμετωπίσει τις όποιες απειλές στην Ερυθρά Θάλασσα.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσες φρεγάτες Constellation θέλει το ΠN και κυρίως… που θα βρούμε τα λεφτά;

H υπόθεση των φρεγατών Constellation για το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι σαφώς αυτή που προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο χώρο της άμυνας, λόγω μεγέθους...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

H έκπληξη του “Κίμωνα”

Πολλά έχουν γραφεί από χθες, μετά την αποτύπωση (από εναέρια άποψη) της πλώρης της  (μελλοντικής και υπό κατασκευή ακόμη) φρεγάτας "Κίμων", που δείχνει το...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -