Την δημιουργία δύο στρατιωτικών βάσεων στην Λιβύη προετοιμάζει η Άγκυρα αναφέρει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Şafak το οποίο επικαλείται «στρατιωτικές πηγές». Σύμφωνα πάντα με το σχετικό δημοσίευμα, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) του πρωθυπουργού αλ-Σαράζ σκέπτεται να παραχωρήσει στους Τούρκους την αεροπορική βάση αλ-Γουατίια για την ανάπτυξη οπλισμένων drones και αντιαεροπορικών συστημάτων.
Υπενθυμίζεται ότι η αλ-Γουατίια, 140 χλμ νοτιοδυτικά της Τρίπολης, είναι η βάση που απέτυχαν να κρατήσουν οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του Χαλίφα Χάφταρ κατά την πρόσφατες επιχειρήσεις τους για την κατάληψη της Τρίπολης. Η δεύτερη τουρκική βάση θα δημιουργηθεί στο λιμάνι της Μισράτα για τον ελλιμενισμό τουρκικών πολεμικών πλοίων.
Χάφταρ: «Κανένα έλεος για τους Τούρκους» αλλά μήπως δεν είναι τόσο απλό; (https://www.ptisidiastima.com/%cf%87%ce%ac%cf%86%cf%84%ce%b1%cf%81-%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%bf%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%8d%cf%81%ce%ba%ce%bf%cf%85/)
Η εφημερίδα συμπληρώνει ότι η Τουρκία ενδεχομένως να μετάσχει ως συνιδιοκτήτης εταιριών άντλησης πετρελαίου στην ΑΟΖ της Λιβύης και η παρουσία του τουρκικού Ναυτικού στην περιοχή είναι «απαραίτητη» για την προστασία της εξόρυξης. Επιπροσθέτως, γράφει η Yeni Safak, η Άγκυρα θεωρεί «αρμόζον» να έχει ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή λόγω της «επιδείνωσης των σχέσεων με την Ελλάδα».
Εάν η Τουρκία υλοποιήσει το σχέδιο αυτό –λέμε «εάν» διότι στην Λιβύη «παίζουν» κι άλλοι παίκτες– θα έχει πλέον μόνιμη στρατιωτική παρουσία νοτίως της Κρήτης με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Άλλωστε η προώθηση των στρατηγικών της σχεδίων, όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες, ήταν και ένας από τους λόγους που προσέφερε την αθρόα υποστήριξή της στην κυβέρνηση της Τρίπολης.
Στην διπλωματία τα πάντα είναι δούναι και λαβείν. Και έρχεται η ώρα που οι «χάρες» εξαργυρώνονται. Δεν είναι μυστικό ότι η Τουρκία παίζει πολυδιάστατο παιχνίδι, φροντίζοντας μεθοδικά να έχει το πλεονέκτημα με το μέρος της. Η δε «συμμαχία» με την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης παρέχει μεν στήριξη στον αλ-Σαράζ αλλά δυνητικώς κρύβει περισσότερα οφέλη για την Τουρκία. Μήπως παρεμπιπτόντως γνωρίζει κανείς πως μεταφράζεται η τουρκική λέξη ‘pense’;
Αλέξανδρος Θεολόγου
H Τουρκία μεθοδεύει μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην Λιβύη
- Advertisment -
Το Σχόλιο της Ημέρας
- Advertisment -
Κύριο Άρθρο
- Advertisment -
- Advertisment -
Δεν ειναι τυχαιο οτι η λεξη μπουνταλας ειναι τουρκικη.
Οποιος νομιζει οτι μολις καθαρισει η μπουγαδα οι μεγαλες δυναμεις θα αφησουν το πετρελαιο της Λιβυης στον ερντογαν ειναι τοσο μπουνταλας οσο οι τουρκοι…..Και φευγει και ο Τραμπ ερε γλεντια…..
οπου παταει ποδι ο τουρκος δεν φευγει. Το εκανε στην Κυπρο, το κανει στη Συρια και θα το κανει στη Λιβυη. Ξυπνηστε
“θα έχει πλέον μόνιμη στρατιωτική παρουσία νοτίως της Κρήτης με ό,τι αυτό συνεπάγεται”
άξιο θέμα και για άρθρο και για brainstorming σχολιαστών. Η διασπορά των Τουρκικων αεροναυτικών δυνάμεων εξασφαλίζει ότι ο στόλος δεν θα μπορει πλέον να αποκλειστεί στα στενά εφόσον υπάρχει επάρκεια μονάδων. Η ναυτική βάση της Λιβύης θα απαιτεί διάσπαση των ελληνικών δυνάμεων που γνωριζουμε ότι δεν έχει επαρκή μέσα. Δυο υποβρύχια και ικανή αεροπορική δύναμη στην Κρήτη θα είναι καρφωμένα για να επιτηρούν αυτές τις δυνάμεις. Οποιοσδήποτε αποκλεισμός δεν θα μπορούσε να αποτρέψει την δραστηριότητα τούρκικων μονάδων. Στην ουσία η Τουρκια θα ειναι σε θέση να κάνει παιχνιδι στην Ανατολική μεσόγειο χωρίς να χρησιμοποιεί το αιγαίο με 4 ναυτικές βάσεις. Η Ελλάδα έχει περικυκλωθεί. Να ανησυχήσουμε; Αυτη η κατάσταση σε περίπτωση σύρραξης απαιτεί δράσεις τύπου Ισραήλ. Το χουμε;
Τσιμπίδα;
Αν κανείς ψάξει το ποιές είναι οι πιο παραγωγικές χώρες σε πετρέλαιο καθώς και σε ποιά τιμή ( δολλάρια ανά βαρέλι ) τις συμφέρει να πωλείται για να μην χάνουν αυτές , να μην κερδίζουν οι ακριβότερες( Ρωσσία) αλλά -ταυτόχρονα – να μη θησαυρίζουν οι φθηνότερες (Αραβικές) και -φυσικά- να δυσκολεύουν τις μεγάλες καταναλώτριες που όμως δεν παράγουν ( …..ναι , η Κίνα και η Τουρκία αν κάνει τσαλίμια) , θα κατανοήσει πιο εύκολα κάποιες “τρελλές” κινήσεις του Τράμπ
Δεν μας δίνει κατευθείαν το άρθρο που τα βρήκες να τελειώνουμε;
Και μετά να κάνουμε συζήτηση πάνω σε αυτό;
Η φιλη και συμμαχος υπερδύναμη αμερική γιατί επιτρεπει τον νεο-οθωμανισμό των τούρκων? Μηπως τους έχει βάλει η ιδια και υπόγεια? Η Για να μην πέσει η λιβυη σε ρωσική επιρροή? Τρίχες.
Το οξύμωρο είναι ότι ταυτοχρονα ρωσοι και γάλλοι (κανονικά αντιπαλοι στο Νατο)
στηρίζουν και οι 2 απεριόριστα τους χαφταρ-σισσι.
Εχει πολλά επεισοδια ακομα το σιριαλ λιβυη, παντως βοηθεια απο την αμερικη μην περιμενετε. (Αρα μην περιμένετε και αντιτορπιλλικα) Ενας απο τους καλυτερους σχολιαστες του σαιτ ειπε πως η πιστη οτι θα μας δωσουν ΑΒ οι αμερικανοι, ισουτε με την πιστη οτι υπάρχει Αγιος Βασίλης. Αν κερδισουν οι σισσι-χαφταρ και εκδιώξουν τους τουρκους που ειναι το συμφερον μας, θα είναι με τη βοηθεια ρωσων και γαλλων.
Φίλε Scalp_eg, επειδή είσαι Γαλλόφιλος και Ιταλόφιλος – όποιος έγραφε στο προχθεσινό άρθρο κατά των ιταλικών εξοπλισμών του έβαζες thumb down- και Ευρωπαιστής, να πεις τους κολλητούς σου να έχουν κοινή εξωτερική πολιτική και όχι οι Γάλλοι να στηρίζουν τον Χαφτάρ και οι Ιταλοί το Σάρατζ. Όσο για τους Ρώσους αυτοί είναι που υποκεινούν την Τουρκία στην περιοχή, διότι με τον EastMed η Τουρκία μένει εκτός παιχνιδιού και η Ρωσία χάνει τη ευρωπαική αγορά. Άρα τα συμφέροντα της Ρωσίας είναι αντίθετα από τα δικά μας.
Καλό θα ήταν να βλέπεις τα πράγματα όπως είναι και να ενημερώνεσαι για όλα. Δε βλέπω ενώ είσαι υποστηρικτής του ευρωπαικού αμυντικού δόγματος – που δεν υφίσταται- ποια είναι η άποψή σου για το φιάσκο της ευρωπαικής επιχείρησης ¨IRINI¨; Πού ήταν τα ιταλικά και γαλλικά πλοία την ώρα που η μοναδική φρεγάτα στην περιοχή ήταν η δική μας; Και σε αυτό πάλι οι αμερικανοί φταίνε;
Μάλλον δεν παρακολούθησες τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου των Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ τη Δευτέρα που μας πέρασε, στην οποία μετείχε ο Πομπέο και όπου ο Ζοσέπ Μπορέλ – ο Υπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική κάλεσε τον Πομπέο να παρέμβουν οι ΗΠΑ για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο, την Κύπρο και την Ελλάδα. Μα αφού είναι η ΕΕ τόσο ισχυρή γιατί δε λύνει αυτό το γόρδιο δεσμό από μόνη της και ζητάει βοήθεια από τους γνωστούς αγνώστους;
https://www.kathimerini.gr/1082511/article/epikairothta/politikh/8ema-toyrkias-8a-8esei-h-ee-ston-pompeo
Όλα αυτά φιλικά σου τα αναφέρω.
Μου επιτρέπετε, φιλικά πάντα, να κάνω μια εκτίμηση εγώ που δεν έχω δηλώσει ποτέ φίλος κανενός?
Μήπως οι Ευρωπαίοι (που δέχομαι ότι στερούνται ενιαίας εξωτερικής πολιτικής και άμυνας) απευθύνονται στις ΗΠΑ γιατί πρέπει επιτέλους οι Αμερικανοί να αποφασίσουν πως ακριβώς θέλουν να καλυφθεί το κενό που δημιουργεί η σταδιακή μετατόπιση του ενδιαφέροντός τους από την περιοχή?
Μοναδικός στόχος όπως διαφαίνεται την τελευταία δεκαετία είναι η γενίκευση ενός παγκόσμιου ψυχρού πολέμου με την Ρωσία και την Κίνα. Στο πλαίσιο αυτό, οι Ευρωπαικές χώρες αρχικά εκλήθησαν να ποτίσουν τα άνθη της Αραβικής ανοίξεως. Μόνο που τους προέκυψε η Μουσουλμανική Αδελφότης και τα ζιζάνια του ISIS.
Εκτός του ότι το πλήρωσαν με αίμα και τρόμο στό έδαφός τους, μετά εκλήθησαν να συνδράμουν στο να ξεριζωθούν τα ζιζάνια, στην Συρία. Παράλληλα τους ζητήθηκε να δέχονται και τα άνθη της Ανοίξεως που έφθαναν κατά δεκάδες χιλιάδες στα εδάφη τους.
Μετά τους ζητήθηκε να μην ακολουθούν πολιτικές συνεργασίας σε επίπεδο εμπορικό, ενεργειακό και τεχνολογικό, με τους κακούς. Αν μάλιστα υπήρχε αντίρηση, υπήρχε και ο παραδειγματισμός. Κοινωνική αποσταθεροποίηση, καυτά καλοκαίρια (τουλάχιστον σώθηκαν οι κορμοράνοι του Έβρου).
Σήμερα οι ΗΠΑ καλούν πάλι τους Ευρωπαίους να μην περάσουν σε τεχνολογίες 5G, να κλείσουν τα λιμάνια τους σε Ρώσους και Κινέζους και να μην αγοράζουν ενέργεια από τους κακούς.
Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ δουλεύουν επάνω σε εναλλακτικά σχέδια και κάπου εκεί οι ΗΠΑ βάζουν πάλι στο παιχνίδι την Τουρκία, για να ξαναφέρει την Μουσουλμανική Αδελφότητα (τον Σάρατζ) στα σύνορα της Αιγύπτου και να μπεί σφήνα στις τριμερείς που οι ίδιοι ζήτησαν.
Μετά χαρίζουν τη Συρία στους Ρώσους, μετά αποσταθεροποιούν τα πλάνα της Ευρώπης, στρέφονται εναντίον της Γαλλίας, της Αιγύπτου, των Σαουδαράβων, των ΗΑΕ και του Ισραήλ για να κρατήσουν μια Τουρκία που λέτε πως παίζει το παιχνίδι των Ρώσων, όταν όλοι οι παραπάνω είναι οι βασικότεροι άξονες ανάσχεσης των Ρώσων.
Δεν έχω την νοημοσύνη των Αμερικανικών think tanks ή του Αμερικανού Προέδρου και ειλικρινά σέβομαι τις ΗΠΑ ως πυλώνα ισχος και (κάποτε) σταθερότητας και ελευθερίας.
Όμως σήμερα, το φτωχό μυαλό μου αδυνατεί να δει τον αντικειμενικό σκοπό των ΗΠΑ. Με άλλα λόγια, αν ήμουν Μπορέλ, θα καλούσα και εγώ τις ΗΠΑ, αλλά όχι για τον λόγο που αφήνετε να εννοηθεί.
Ακριβώς έτσι.
Είσαι κατά τη γνώμη μου ο σχολιαστής με τη μεγαλύτερη αντίληψη στο σαιτ.
Αν μπορείς να γράφεις συχνότερα.
Σας παρακολουθώ με ενδιαφέρον και εκτιμώ ιδιαίτερα τις απόψεις σας, οπότε τα λόγια σας είναι ιδιαιτέρως τιμητικά. Να ευχηθώ μόνο να μην “πέφτουμε έξω”, για το καλό όσων εμείς και η πλειοψηφία των σχολιαστών αγαπούμε.
Καθόμαστε και ερίζουμε εδώ μέσα για το ποιος μας αγαπά, επί τη βάσει εικασιών για τις προθέσεις εκάστου, σαν ερωτευμένοι έφηβοι που λαχταρούν μια ματιά από το αντικείμενο του πόθου των, την οποία ερμηνεύουν φυσικά κατά τις μύχιες επιθυμίες των. Όμως η αλήθεια ευρίσκεται στα νομικώς δεσμευτικά κείμενα, χωρίς τα οποία ισχύουν απλώς οι γενικοί κανόνες (όποιος σταματά πλοίο στη θάλασσα είναι πειρατής, αποκλεισμός όχι απλώς απαγορεύεται δια ροπάλου, αλλά είναι act of war).
Και ρωτώ ο πτωχός:
Την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που επιβάλλει το εμπάργκο όπλων (UN Resolution 2292/2016), και η οποία προβλέπει, μεταξύ πολλών άλλων, ότι α) για τα μέτρα επιτήρησης του εμπάργκο όπλων τα μέλη της διεθνούς κοινότητας οφείλουν να διαβουλεύονται ΑΠΟ ΠΡΙΝ με την ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ του Sarraj και ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟΝ, β) οφείλουν, πριν σταματήσουν πλοίο, να εξαντλήσουν κάθε μέσο διαβούλευσης με το κράτος στο νηολόγιο του οποίου ανήκει το πλοίο, γ) όποιος σταματήσει πλοίο υποχρεούται να δώσει λόγο στον ΟΗΕ, τεκμηριώνοντας με αποδείξεις ότι πριν το κάνει διαβουλεύτηκε και με την Τρίπολη και με το κράτος νηολόγησης, δ) πλοία που ανήκουν ή είναι ναυλωμένα ή άλλως πως στην υπηρεσία προσώπων που απολαύουν διεθνούς ασυλίας (=κρατών) ΔΕΝ ελέγχονται (αυτό και το νόημα του σήματος της τουρκικής φ/γ προς το ε/π της ελληνικής προχθές “Το πλοίο ευρίσκεται υπό την αιγίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας”!), αυτή λοιπόν την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας οι ΗΠΑ μόνες τους την έβγαλαν; Έχει ή δεν έχει το Σ.Α. πέντε μόνιμα μέλη με δικαίωμα βέτο; Είναι μεταξύ αυτών η Αγγλία, η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα; Αν είχε ΜΙΑ έστω από αυτές τις χώρες αντίρρηση θα έβγαινε η απόφαση, ή όχι;
Προτείνω σε κάθε ενδιαφερόμενο για το Λιβυκό (το οποίο είναι σημείο τομής πολλών συμφερόντων, και τα επιμέρους κράτη δεν λαμβάνουν βέβαια θέση με κριτήριο … ποιος από τους πολέμαρχους συμπαθεί την Ελλάδα …) να μελετήσει την ως άνω απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θα καταλάβει πολλά.
Πολύ σωστός. Scripta manent.!
χμμμ πριν λίγο διάβασα πως αναβλήθηκε ξαφνικά η επίσκεψη των Ρώσων ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ στην Τουρκία. Επίσης ο Ρώσος πρέσβης εδώ,έκανε ενδιαφέροντες δηλώσεις.
Βαράνε οι καμπάνες από παντού. Αν νομίζουν οι Τούρκοι πως θα κάνουν ότι θέλουν, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτούν.
Η Γαλλία αρχίζει να αντιδρά λεκτικά, να δούμε αν θα περάσει και στις πράξεις.
.
https://www.kathimerini.gr/1082784/article/epikairothta/kosmos/h-gallia-kataggellei-thn-aparadekth-anami3h-ths-toyrkias-sth-livyh
Η Γαλλία εάν δεν κάνω λάθος χτύπησε πρώτη τον Καντάφι όταν ο λήξαν τα συμβόλαια τής για πετρέλαια και δεν ανανεώθηκαν αυτόματα. Οι Τούρκοι έχουν με την κρατική εταιρεία πετρελαίου τους 2 ή 3 πετρελαιοπηγές με συμβόλαια στις περιοχές αυτές την μια δε σε έδαφος που ελέγχει ο Χαφταρ άρα στηρίζουν τα συμφέροντα τους και οι μεν καί οι δεν οποίος όμως βλέπε Τουρκία προσπαθήσει να ενοχλήσει τα γαλλικά συμφέροντα θα δεί τα ραφάλ πάνω από τα πλοία της και τις φρεγάτες τής στον πάτο της Μεσογείου.
Για συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ για το ζήτημα της Λιβύης έκανε λόγο ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω της κορύφωσης των προσπαθειών ειρηνικής επίλυσης της λιβυκής κρίσης. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «ΤΡΤ», ο Τούρκος πρόεδρος γνωστοποίησε ότι «έχουμε ορισμένες συμφωνίες», οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια «νέα εποχή» στη βορειοαφρικανική χώρα.
Καλό είναι να μην τον πιστεύουμε πάντα… 2 στις 1 λέει ψέμματα…
Κάτι πρέπει να κάνουμε δεν γίνεται να τους αφήσουμε να μας απειλούν στα νοτα μας
Δεν καταλαβαίνω. Δηλαδή όποιος κάνει γεωτρήσεις έχει και πολεμικά πλοία από κοντά ?
Συνεπώς, κάτι δεν κάνεις νόμιμα, κύριε !
Η εξάπλωση της Τουρκίας δεν είναι υποθετική αλλά πραγματικότητα. Κατάρ, Σομαλία, Αλβανία, Λιβύη και πάει λέγοντας.
Διακινδυνεύω την άποψη ότι αυτή η κατάσταση είναι -πρακτικα- υποβοηθούμενη και αποδεκτή από δυναμεις/χώρες που δεν θέλουν να εμπλέκονται παντού ή που προσπαθούν να ανέλθουν στο προσκήνιο μέσω μιας υβριδικής δύναμης όπως είναι η Τουρκία.
Για εμενα προσωπικά, δεν εξηγείται αλλιώς !
Μετά έπεται στο Σουδάν όπου έχει αφήσει κάτι ανοιχτούς λογαριασμούς κι εκεί πέρα.
Ποιός αμφιβάλει πλέον ότι η Τουρκία διεξάγει υβριδικό πόλεμο εκτελώντας εντολές χώρας που επιθυμεί να μην εμπλακεί επιπλέον στην ευρύτερη περιοχή της Α. Μεσογείου και στην Λιβύη ?
Πώς εξηγεί κανείς όλα αυτά ?