12.8 C
Athens
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕκσυγχρονισμός του ΣτόλουΠροχωρά ο εκσυγχρονισμός των τουρκικών ΜΕΚΟ200ΤΝ, οι ελληνικές … «χαλαρά» και «θα...

Προχωρά ο εκσυγχρονισμός των τουρκικών ΜΕΚΟ200ΤΝ, οι ελληνικές … «χαλαρά» και «θα δούμε»

 

Ο εκσυγχρονισμός των τουρκικών ΜΕΚΟ200ΤΝ πηγή navalanalyses.com

Κυκλοφόρησαν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης φωτογραφίες από την πρώτη, υπό εκσυγχρονισμό, τουρκική φρεγάτα κλάσης ΜΕΚΟ200ΤΝ TrackIIb. H F-245 TCG Oruçreis βρίσκεται σε προχωρημένη φάση των μεταλλικών μετατροπών. Το πλοίο βρίσκεται σε φάση αντικατάστασης όλων των ηλεκτρονικών του συστημάτων, με απόλυτη «τουρκοποίηση», από τα συστήματα εντοπισμού μέχρι και το Κέντρο Πληροφοριών Μάχης.

Η υπό εκσυγχρονισμό τουρκική φρεγάτα MEKO200TN TrackIIb

Το ενδιαφέρον είναι πως το τουρκικό ναυτικό, έχει επιλέξει από την αρχή την τοποθέτηση πλήρους συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου (EW Suite) που συμπεριλαμβάνει και παρεμβολείς ECM, τη στιγμή που το ΠΝ δεν έχει θέσει το θέμα αυτό σας προαπαιτούμενο στον εκσυγχρονισμό των ελληνικών ΜΕΚΟ200ΗΝ αλλά και των υπό προμήθεια κορβετών.

Επίσης, υπάρχει και μια σαφής ανανέωση των όπλων του πλοίου, με κορυφαία την αντικατάσταση των 8 Harpoon με 16 (!) ATMACA! Οι εκτοξευτές ΜΚ41 φυσικά και παραμένουν, προφανώς για χρήση με τους ESSM Block 1 και τους SIPER. O ESSM Block 2 δεν έχει ακόμη παραγγελθεί από την Τουρκία, ενώ έχουμε βάσιμες υποψίες πως δεν πρόκειται  να της διατεθεί από τις ΗΠΑ, παρότι η Τουρκία είναι στο κονσόρτιουμ!

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Εκσυγχρονισμός MEKO200HN, νέες φρεγάτες/κορβέτες, και μερικές “αποκλειστικότητες”

Όπως μας πληροφορεί το πολύ ενδιαφέρον γράφημα του Navalanalyses.com, οι τουρκικές ΜΕΚΟ200ΤΝ θα αποκτήσουν και το CIWS GOKDENIZ, στο χώρο μπροστά από τη γέφυρα, αυξάνοντας έτσι τις δυνατότητες τερματικής αντιμετώπισης βλημάτων όπως τα ΜΜ40 Exocet (& AM39 επίσης). Φυσικά όλα τα ηλεκτρονικά σχεδόν έχουν κατασκευαστεί στη γειτονική μας χώρα.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Κατά απόλυτη προτεραιότητα προχωρά ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ, το ΠΝ έτοιμο για τελική εισήγηση

Καθώς έχουμε ήδη μπει στο Σεπτέμβριο του 2022, και ακόμη δεν ξέρουμε τίποτα για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών ΜΕΚΟ200ΗΝ, θα πρέπει να χτυπήσουμε το καμπανάκι του κινδύνου. Μετά από παλινωδίες (ευγενικά μιλώντας) μεταξύ εκσυγχρονισμού και εγκατάλειψης, η ΠΤΗΣΗ επιβεβαιώθηκε πως υπήρξε εντολή να γίνει ο εκσυγχρονισμός το συντομότερο δυνατόν. Θεωρητικά φθηνότεροι εμφανίστηκαν οι άρτι αφιχθέντες Γερμανοί της TKMS, που όμως δεν έχουν ποτέ τους κάνει εκσυγχρονισμό, ενώ δεν έχουν και πλήρη προσφορά.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Επιθετική διεκδίκηση της Babcock του εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ

Αντίθετα, οι Βρετανοί της Babcock και οι Αμερικανοί της LM, δεν κλήθηκαν για βελτιωμένη προσφορά, και το ΠΝ κατέταξε και τις δυο σαν «ακριβές», με τη διαφορά πως δεν ζητήθηκαν προσφορές που να χωρούν στο budget των 500 εκ. ευρώ. Πολύ Φοβούμαστε πως και οι συζητήσεις με τους Γερμανούς είτε θα καθυστερήσουν, είτε θα φέρουν ένα άλλο οικονομικό αποτέλεσμα από αυτό που ελπίζει το ΠΝ. Σε κάθε περίπτωση, η απαισιοδοξία μας, εκτός των κορβετών, έχει αρχίσει να επεκτείνεται και στις ΜΕΚΟ. Άλλωστε, «διαρροές» περί «ρίσκου» και «τιμής του 1 δις» (που είναι ανυπόστατο ψέμα) έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν, προετοιμάζοντας (;) το έδαφος. Και το περίεργο είναι πως Μαξίμου και ΓΕΕΘΑ έχουν δώσει σαφή εντολή να γίνει άμεσα ο εκσυγχρονισμός.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Πύραυλοι Aster 30 σε εκτοξευτές Mk41 για το Πολεμικό Ναυτικό του Αύριο

Η ελληνική πρόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα φρεγατών Constellation, με βάση το σχέδιο του Αμερικανικού Ναυτικού, κάτι που αποκάλυψε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας,...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

MH-60R «Romeo»: Θα γίνουν κυνηγοί των τουρκικών υποβρυχίων 214TN

Ο Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος-ASW (Anti Submarine Warfare) είναι μια κρίσιμης σημασίας ικανότητα που εκπληρώνεται από πολλαπλά μέσα της Ναυτικής Αεροπορίας. Στις ΗΠΑ αλλά και σε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -