31.8 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕκσυγχρονισμός του ΣτόλουΕΞΕΛΙΞΗ: Επιθετική διεκδίκηση της Babcock του εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ

ΕΞΕΛΙΞΗ: Επιθετική διεκδίκηση της Babcock του εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ

Ενεργή παραμένει η βρετανική Babcock στο θέμα του εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ. Αν και όπως γράψαμε, οι πληροφορίες δείχνουν ανάδειξη της ιταλικής πρότασης ως επικρατέστερης για τις κορβέτες, οι Βρετανοί δεν εγκαταλείπουν, όπως για παράδειγμα μάλλον έχουν κάνει οι Ολλανδοί και οι Αμερικανοί, αλλά συνεχίζουν τις προσπάθειες για εξασφάλιση συμβολαίου από το Πολεμικό Ναυτικό, έστω και για τον εκσυγχρονισμό των παλαιότερων φρεγατών.

Η Babcock επιμένει στην ολοκληρωμένη πρόταση της για AH140 και αναβάθμιση MEKO

Κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον, θα γράψουμε τους λόγους για τους οποίους θεωρούμε πως η Arrowhead 140HHN είναι η καλύτερη επιλογή για το ΠΝ (αν και δεν θέλει και μεγάλη προσπάθεια για να το εξηγήσουμε). Όταν το πρόγραμμα κορβετών/φρεγατών ήταν “συνδεδεμένο” με τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, η Babcock είχε σαφές πλεονέκτημα, καθώς οι 4 προτεινόμενες ΑΗ140ΗΝ και οι προς εκσυγχρονισμό ΜΕΚΟ200ΗΝ, θα είχαν κοινή διαμόρφωση σε ένα πολύ μεγάλο εύρος υποσυστημάτων.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η Babcock προσφέρει στο ΠΝ την φρεγάτα ΑΗ140ΗΝ με CAMM-ER, κάτω από 550 εκ. ευρώ το πλοίο!

Όμως η αποσύνδεση του εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ200ΗΝ από την προμήθεια νέων πλοίων, ωφελεί τη γαλλική και την ιταλική πρόταση, και αποδυναμώνει την ολλανδική και βρετανική. Οι ούτως ή άλλως “χολωμένοι” Ολλανδοί, έδειχναν, και δείχνουν, περιορισμένο ενδιαφέρον, και η εξέλιξη της αποσύνδεσης ήταν για αυτούς προφανώς μια ακόμη ένδειξη πως το ΠΝ έχει προτίμηση σε άλλες προτάσεις. Έτσι, η υποχώρησή τους είναι ίσως ένα μήνυμα “message received, and… bye-bye”.

Πως προτείνει την “ελληνική” φρεγάτα ΑΗ140 η Babcock

H Babcock όμως, δεν το βάζει κάτω. Παρά τις όποιες διαρροές πως η γερμανική πρόταση εκσυγχρονισμού είναι η φθηνότερη, εξακολουθεί να θεωρεί πως το ΠΝ δεν έκανε σωστή σύγκριση της δικής της πρότασης με αυτή των Γερμανών της TKMS. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως αν και το αρχικό σχέδιο της Babcock, για την πλήρη λίστα των εργασιών, έφτανε πράγματι τα 800 εκατ. ευρώ, η άποψη της εταιρείας είναι πως μπορεί να γίνει η ίδια δουλειά με περίπου 650 εκατ., όπου αντί για αντικατάσταση κάποιων συστημάτων, τα παλιά θα ανακατασκευαστούν.

Έτσι, οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως οι Βρετανοί, σκοπεύουν να επανέλθουν μια εξαιρετικά ανταγωνιστική πρόταση. Βασίζονται σε αυτή και θεωρούν πως θα νικήσουν τους Γερμανούς, παρά το ότι η TKMS έχει πλασαριστεί σαν ΟΕΜ (Original Equipment Manufacturer, δηλαδή ο αρχικός κατασκευαστής των ΜΕΚΟ). H TKMS δεν έχει δυστυχώς συντηρήσει ή κάνει οτιδήποτε πάνω στα πλοία μετά την κατασκευή και της “Σαλαμίς”, ενώ δεν έχει κερδίσει κάποιο συμβόλαιο αναβάθμισης.

Η Babcock άρχισε την κατασκευή της πρώτης βρετανικής φρεγάτας Type 31

Από την άλλη ο βρετανικός όμιλος έχει εμπειρία από τον εκσυγχρονισμό των MEKO200 ANZAC του Αυστραλιανού Ναυτικού, αλλά και των Type 23 του Βρετανικού Ναυτικού, οπότε ξέρει και ειδικά την πλατφόρμα ΜΕΚΟ. Ενώ μάλλον μπορεί να κατεβάσει ακόμη περισσότερο την τιμή (κάτω από τα 650 εκατ.) διατηρώντας ένα αξιοπρεπές επίπεδο αναβάθμισης, καθώς η αρχική παρουσίαση που είχε κάνει ανταποκρινόταν στον αναλυτικό request που είχε λάβει και όχι στην υποδεέστερη διαμόρφωση που τελικά θα απαιτηθεί. Και θα προτείνει κάτι, ανταγωνιστικό της γερμανικής προσφοράς, και με πολλές διαμορφώσεις κόστους-οφέλους. Οπότε το ΠΝ θα μπορούσε να κάτσει και να διαπραγματευτεί, φέρνοντας το κόστος εκεί που θέλει.

EKTAKTO: ‘Eχουμε Νικητή για τα πλοία του ΠΝ; Ήρθε η Babcock με “δυνατή” πρόταση, 4 ΑΗ-140ΗΝ/Type 31 και εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ

Βέβαια το ΠΝ έχει αρχίσει συνομιλίες με την TKMS, η οποία θα παίξει το ρόλο του integrator συστημάτων της THALES για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ. Το θέμα είναι πως αν και η TKMS είναι μια πολύ ισχυρή εταιρία, εντούτοις ασχολήθηκε πριν πολύ λίγο καιρό με το θέμα και δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες που έχουν δει οι ανταγωνίστριες της. Δεν θα ήταν απίθανο αν η προσέγγισή της στο θέμα έχει να κάνει κυρίως με την εμπειρία της THALES. Η ολλανδική εταιρεία βέβαια έχει συνεργασία και με τη Babcock.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Συνέντευξη του J.Walton (Babcock) για τις ArrowHead 140

Όπως έχουμε γράψει παλιότερα, και η Naval Group έχει καταθέσει τη δική της πρόταση για τις ΜΕΚΟ200ΗΝ, αλλά σωστά προτιμά να μείνει αποστασιοποιημένη από τα πλοία, στοχεύοντας περισσότερο στην πώληση των Gowind. Η Damen όπως είπαμε μάλλον αποχωρεί, ενώ η Lockheed Martin Canada μόλις ολοκλήρωσε τον εκσυγχρονισμό στις νεοζηλανδικές ΜΕΚΟ200 με επιτυχία, και είναι η δεύτερη εταιρεία παγκοσμίως που έχει κάνει εκσυγχρονισμό σε ΜΕΚΟ200 (και σε Type 23 του Χιλιανού Ναυτικού), αλλά μετά μια πρόταση που κατέθεσε στο ΠΝ, επίσης δείχνει να μην επιμένει.

Η Χιλή παρέλαβε την τελευταία εκσυγχρονισμένη Type 23

Οι Βρετανοί όμως θέλουν πολύ το συμβόλαιο εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ200ΗΝ, καθώς ελπίζουν σε στενότερες σχέσεις με ελληνικά ναυπηγεία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Babcock έχει μια σημαντική προσφορά στο θέμα της βιομηχανικής συνεργασίας με τη χώρα μας, και μάλιστα είχαμε κατ΄αποκλειστικότητα γράψει για αυτό.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αν επιλεγεί η Arrowhead 140 φέρνει και σημαντικά οφέλη για την Ελληνική οικονομία

Πάντως θα περίμενε κανείς, με τις στενές σχέσεις που έχει το Πολεμικό Ναυτικό με το Βρετανικό, η Babcock να ήταν από τους πρωταγωνιστές και από την πρώτη φάση αγοράς νέων πλοίων. Όμως το ΠΝ προτίμησε στην α’ φάση τους Γάλλους με την FDI, και στη β’ φάση προηγούνται οι Ιταλοί. Οπότε οι χώρες στις οποίες εκπαιδεύονται ή μετεκπαιδεύονται οι αξιωματικοί του ΠΝ “σνομπαρίστηκαν” χωρίς προφανή λόγο. Εδώ θα πρέπει να πούμε πως το ΠΝ προτιμά το Αμερικανικό και Βρετανικό Ναυτικό για άντληση εμπειρίας, καθώς είναι τα δυο του πλανήτη με σοβαρή πολεμική εμπειρία, και ιστορικό καινοτομίας.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσες φρεγάτες Constellation θέλει το ΠN και κυρίως… που θα βρούμε τα λεφτά;

H υπόθεση των φρεγατών Constellation για το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι σαφώς αυτή που προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο χώρο της άμυνας, λόγω μεγέθους...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Το Πολεμικό Ναυτικό αναζήτα το πιθανό κόστος των LCS, πριν πάει σε κορβέτες

Όπως έχουμε πει, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό θέλει ως μια "ενδιάμεση λύση", πολύ ειδικά τις LCS Freedom 13, 15, 17 & 19 (όπως πρώτη...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -