20.9 C
Athens
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η Fincantieri μας προσφέρει άμεσα μέχρι και 2 έτοιμες κορβέτες Doha...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η Fincantieri μας προσφέρει άμεσα μέχρι και 2 έτοιμες κορβέτες Doha Class του Κατάρ!

 

Δημοσιογραφικές μας πληροφορίες αναφέρουν πως οι Ιταλοί κάνουν μια άνευ προηγουμένου κίνηση προκειμένου να εξασφαλίσουν το ελληνικό συμβόλαιο. Καθώς δεν υπάρχει κάποιο πλοίο διαθέσιμο από πλευράς ιταλικού πολεμικού Ναυτικού προς άμεση διάθεση στη χώρα μας, φαίνεται πως έχουν έρθει σε συνεννόηση με το Κατάρ και μπορούν να μας προσφέρουν δυο από τα ήδη κατασκευασμένα πλοία Doha Class!

FCX-30 για το ΠΝ, έρχεται με RAM αλλά και STRALES!

Προφανώς, αυτό αφορά κάποιο από τα πλοία 2,3 ή 4 που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Ιταλία σε διάφορες φάσεις κατασκευής. Το αν προσφέρουν 1 ή 2, δίνει ευελιξία στην ελληνική πλευρά, καθώς μετά θα απομένουν μόνο 2 ή 3 πλοία για κατασκευή στην Ελλάδα.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η Fincantieri έφερε «δυνατή» πρόταση για κορβέτες στο ΠΝ, η FCX-30 φθηνότερη όλων!

Χωρίς να το έχουμε επιβεβαιώσει, οι Ιταλοί μάλλον προσφέρουν μια “τίμια” τιμή, πάντα σε συνεννόηση με τους Καταριανούς. Δηλαδή, τις δίνουν στην τιμή που αγοράστηκαν τα πλοία από το Κατάρ. Περισσότερα δεν μπορούμε να γράψουμε για τους όποιους οικονομικούς όρους, γιατί είναι λεπτομέρειες που ακόμη βρίσκονται υπό διαμόρφωση προφανώς.

Έτσι  το Πολεμικό Ναυτικό θα μπορούσε να παραλάβει 1 ή 2 υπερσύγχρονα πλοία, με δυνατότητα βολής πυραύλων ASTER 30 εντός του 2022 και του 2023 (λογικά με λίγη προσπάθεια ένα εντός του 2022 και άλλο ένα εντός του 2023). Η διαμόρφωση φυσικά που έχει επιλέξει το Καταριανό Ναυτικό δεν μπορεί να αλλάξει, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι από τα πλέον ικανά πλοία σε αυτό το μέγεθος. Όπως έχουμε αναφέρει, πρέπει να το θεωρούμε φρεγάτα κι όχι κορβέτα.

Φρεγάτα FCX-HN, θα μπορούσε να είναι ο game changer στο Αιγαίο;

H Al-Zubarah ή Doha Class είναι το πλοίο πάνω στο οποίο θα βασιστεί η αναγέννηση του καταριανού ναυτικού. Η Fincantieri σχεδίασε μια μικρή Bergamini, κρατώντας το εξαιρετικό ραντάρ KRONOS AESA μαζί με 16 επιφανείας-αέρος ASTER 30. Φυσικά, υπάρχει και το RAM, ενώ το πλοίο μπορεί να φιλοξενήσει ελικόπτερο ΝΗ90 (άρα και ΜΗ-60R χωρίς κάποιο πρόβλημα).

Δυναμικά “μπαίνει” η Fincantieri για τις FCΧ-30, θα κάνουν οι Ιταλοί την ανατροπή με ποικιλία όπλων;

Οι κονσόλες του CMS ΑΤΗΕΝΑ

Η πληροφορία που έχουμε είναι πως το Κατάρ δεν έχει πρόβλημα να παραλάβει λίγο αργότερα τα πλοία του, παραχωρώντας άμεσα δυο από αυτά στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το Κατάρ έχει ομαλοποιήσει τις σχέσεις του με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ η Τουρκία, πάντα στενά συνδεδεμένη με το Κατάρ, ελπίζει σε λίγη “συμπόνοια” από τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ. Γενικά οι Άραβες ήταν πάντα επιφυλακτικοί απέναντι στην Τουρκία, και μια τέτοια κίνηση από το συνήθως φιλελληνικό Κατάρ δεν πρέπει να μας ξενίσει.

Όταν επιβεβαιωθεί η πληροφορία αυτή (που ήδη έχουμε αρκετές διασταυρώσεις πριν τη δημοσιεύσουμε), σημαίνει πως η Fincantieri έχει πάλι έναν πολύ δυνατό άσσο στο μανίκι της. Ούτως ή άλλως, η πρότασή της κοιτούσε στα “μάτια” την γαλλική πρόταση, και ήταν πολύ ανταγωνιστική σε τιμή από όλες τις προτάσεις σε αυτή τη φάση. Δεν γνωρίζουμε ακριβές κόστος των 2 x Doha Class, αλλά μην ξεχνάμε πως τα πλοία εξοπλίζονται με 16 ASTER 30…

Καθελκύστηκε η τέταρτη κορβέτα Doha για το Κατάρ

Κάτι που πρέπει να σημειώσουμε είναι πως η Doha Class δομήθηκε με βάση τις αμερικανικές αντιλήψεις για ανθυποβρυχιακό πόλεμο, με όλο τον ASW αγώνα να γίνεται από το οργανικό ελικόπτερο. Άρα στερείται σόναρ κύτους (υπάρχει ένα αποφυγής ναρκών) όπως και κάποιο συρόμενο. Αλλά μπορεί πολύ εύκολα να πάρει ένα συρόμενο VDS όπως το CAPTAS-2. To CMS του πλοίου μπορεί να ενσωματώσει οποιοδήποτε sonar της THALES σχετικά γρήγορα και οικονομικά.

Πολεμικό Ναυτικό: Πόσο εφικτός είναι ο στόχος 18 μεγάλων πλοίων επιφανείας;

Κορβέτες για το ΠΝ: Eπικρατέστερες προτάσεις Gowind HN και FCΧ-30HN, η Arrowhead 140HN πιο ολοκληρωμένη

Όπως σας είχαμε προειδοποιήσει, υπάρχει σασπένς στη δεύτερη φάση επιλογής φρεγατών από το Πολεμικό μας Ναυτικό. Η Ελληνική Σημαία, είναι τιμή να την φορέσει μια κλάση πολεμικών πλοίων. Θα δούμε ελπίζουμε απάντηση κι από τους υπολοίπους, αν και οι Ιταλοί, αν συνδυάσουν την προσφορά με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, έχουν ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη. Επίσης, πολύ θα θέλαμε να μάθουμε τι άλλο έχει προσφερθεί στην Ελλάδα, και δεν το ξέρουμε… Αλλά θα το μάθουμε!

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Τριμαράν LCS Independence, υπάρχουν κι αυτά!

Ο όρος LCS ή Littoral Combat Ship ή Πλοίο Παράκτιων Επιχειρήσεων είναι μάλλον προκλητικός για την ελληνική κοινή γνώμη. Μετά τη "σκληρή" φρεγατιάδα το...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Amiral Ronarc’h: η πρώτη γαλλική FDI σε αγώνα δρόμου να «συρρικνώσει» τις καθυστερήσεις

Όπως χαρακτηριστικά έγραφε προ ημερών γνωστός γαλλικός ιστότοπος που ασχολείται με ναυτικά θέματα, υπήρξε «επιτέλους λευκός καπνός» για την πρώτη γαλλική FDI, την μελλοντική...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -