15.5 C
Athens
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣFCX-30 για το ΠΝ, έρχεται με RAM αλλά και STRALES!

FCX-30 για το ΠΝ, έρχεται με RAM αλλά και STRALES!

Το χτεσινό αποκλειστικό άρθρο του site μας σχετικά με την προσφορά της FCX-30 είχε απρόσμενα αποτελέσματα. Ενώ το άρθρο εστίασε στο γεγονός ότι ένα μεγάλο ναυπηγείο, που έχει εξασφαλισμένη εργασία για τα επόμενα 20 χρόνια, και πελάτη το Αμερικανικό Ναυτικό, ήρθε στην Ελλάδα με μια δυνατή προσφορά, είδαμε πολλούς να αναζητούν πως να “αποδομήσουν” την ιταλική πρόταση.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η Fincantieri έφερε «δυνατή» πρόταση για κορβέτες στο ΠΝ, η FCX-30 φθηνότερη όλων!

Το πλοίο που μας προτείνεται από τους Ιταλούς είναι η FCΧ-30. Έχει ήδη κατασκευαστεί σε 4 αντίτυπα για το Κατάρ, και μάλιστα η συγκεκριμένη έκδοση είναι ένα από τα καλύτερα εξοπλισμένα πολεμικά μεγέθους ελαφριάς φρεγάτας. Υπενθυμίζουμε πως το Κατάρ έχει επιλέξει την τοποθέτηση 16 πυραύλων ASTER 30 (!) και συστήματος RIM-116 RAM. Σε συνδυασμό με το 76άρι πυροβόλο, τα 2×20 πυροβόλα Marlin αλλά και το οργανικό ελικόπτερο, το πλοίο εμφανίζεται σε όπλα ελαφρά ισχυρότερο της FDI (σε γαλλική έκδοση).

Οι Ιταλοί ομολογούμε πως μας εξέπληξαν. Ενώ ήταν αρκούντως «αδιάφοροι» στην πρώτη φάση της διαδικασίας για τις φρεγάτες, φαίνεται να έχουν ενεργοποιηθεί για το 2ο συμβόλαιο. Υποψιαζόμαστε πως εδώ παίζει ρόλο η ΟΝΕΧ, που προσπαθεί έντονα να αποκτήσει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, και φέρνει ισχυρές συνεργασίες.

Φρεγάτα FCX-HN, θα μπορούσε να είναι ο game changer στο Αιγαίο;

Η πρόταση της FCX-30 για την Ελλάδα μόνο αδιάφορη δεν είναι σαν πλοίο. Οι Ιταλοί έχουν προσθέσει τα απαραίτητα συστήματα εντοπισμού υποβρυχίων που τόσες συζητήσεις είχαν προκαλέσει το περασμένο έτος. Έτσι, η FCΧ-30HN θα έχει και το απαραίτητο συρόμενο CAPTAS-2 αλλά και το τρόπιδος Kingklip Mk2. Φυσικά και μπορεί να εξυπηρετήσει και ελικόπτερο 10 τόνων, όπως το MH-60R  και το παλιότερο S-70B.

Πως προτείνει την “ελληνική” φρεγάτα ΑΗ140 η Babcock

Έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση για το θέμα της ύπαρξης ή όχι κάποιου συστήματος CIWS. Και είδαμε πως πολλοί φίλοι, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την πρόταση κατώτερη της γαλλικής, γιατί λέει το ένα πλοίο, το γαλλικό, έχει RAM, και το άλλο όχι. Ομολογούμε πως ήταν αβλεψία μας να μην αναφέρουμε σαφώς πως η ιταλική πρόταση περιλαμβάνει CIWS RIM-116. Το όπλο αποτελεί βασικό οπλισμό της Doha Class, με εκτοξευτή τοποθετημένο πάνω από το υπόστεγου ελικοπτέρου. Με λίγα λόγια, το CMS ATHENA έχει ενσωματώσει τους αλγόριθμους και κώδικες βολής του RAM. Κι ο κάθε εκτοξευτής κοστίζει περίπου 14 με 15 εκ. ευρώ έκαστος. Θα είχε λογική να μην προσφέρεται με την FCΧ-30HN;

ThinkOutOfTheBox: Φρεγάτα FDI HN με 50 ή 60 ASTER 30 και 10 ή περισσότερους SCALP Naval; Κι όμως, γίνεται!

Αυτό που δεν ξέρουμε είναι αν οι πύραυλοι RIM-116 Block2 περιλαμβάνονται στην τιμή. Στις Gowind γνωρίζουμε πως δεν περιλαμβάνονται, και είναι κατανοητό. Οι Γάλλοι θα πάρουν μάλλον χειρότερη τιμή από τη Diehl για τους πυραύλους, από όσο θα πάρει το ΠΝ απευθείας για πιο μεγάλη παραγγελία που θα αφορά και άλλα πλοία.

Αυτή τη στιγμή γνωρίζουν πως οι Γάλλοι «κυριαρχούν» στο ΠΝ, λόγω  συστήματος μάχης SETIS αλλά και λόγω της προϊστορίας με τη Naval Group. Έχουμε λόγους να πιστεύουμε πως ακόμη κι αν μας προτείνει κάποιος μεγάλη φρεγάτα με κόστος στα 500 εκ. ευρώ, πάλι από το ΠΝ θα βρεθεί κάποιος λόγος για να προτιμηθεί η Gowind. Καθώς αυτό ήταν το αρχικό σχέδιο του Σεπτεμβρίου του 2021, να αγοραστούν 3 FDIHN και 4 Gowind HN. Αργότερα, αντί του εκσυγχρονισμού των 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ, το ΠΝ φάνηκε να συζητά την αγορά και 5ης Gowind.

Ελληνικές ΜΕΚΟ: Έχουν μέλλον, είναι απαραίτητες και μπορεί να γίνουν περισσότερες

Δυστυχώς κάποιοι στο ΠΝ μάλλον ονειρεύονται ένα μικρότερο στόλο, που θα καλύπτει το θέατρο του Αιγαίου και μόνο, που ταυτόχρονα θα μας απαλλάξει από την φασαρία να συντηρούμε μεγάλους αριθμούς πλοίων, αεροπλάνων, ελικοπτέρων και οπλικών συστημάτων. Όμως την εποχή που δεν μπορείς να κρυφτείς πίσω από βραχονησίδες γιατί σε βλέπουν τα άπειρα drone και οι δορυφόροι, δεν θα μπορούσαν να συμφωνήσουν με μια τετοια ολέθρια λογική οι ηγεσίες του ΠΝ και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ναύαρχος Κονιδάρης: Ο Εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ, υπερέχουν των κορβετών

Γι’αυτό και στο ΓΕΝ/ΓΕΕΘΑ επιμένουν στον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ, γι’αυτό παραμένουν σταθεροί ότι πρέπει να αναζητηθεί εκ νέου η οροφή των 18 μεγάλων πλοίων επιφανείας, γι’αυτό επιμένουν στην δυνατότητα ταυτόχρονης μάχης σε δύο μέτωπα, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Όμως η αγορά 5 Gowind χωρίς εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ εξυπηρετεί τα σχέδια όσων θέλουν την συρρίκνωση του ΠΝ και ακυρώνει τα σχέδια της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και του ΠΝ να εξασφαλίσει τα ζωτικά συμφέροντα της Ελλάδας στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, όπως άλλωστε προβλέπουν επιχειρησιακά σχέδια και διαταγές. Οι Ιταλοί, όπως και οι παροικούντες τη… Μεσογείων, τα γνωρίζουν αυτά.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Πόσο κοντά φτάσαμε στις ιταλικές φρεγάτες Bergamini (FREMM-IT) αντί των γαλλικών FDI HN;

Έτσι η πρόταση των Ιταλών, είναι μάλλον άδικο να την χαρακτηρίζουμε κατώτερη της γαλλικής. Οι Ιταλοί έχουν φέρει πρόταση ραμμένη στα μέτρα του ΠΝ, φροντίζοντας όμως και το πολιτικό κομμάτι, αυτό που υπαγορεύει πως από ένα ναυπηγικό πρόγραμμα ύψους 5,5 δις ευρώ, δεν γίνεται να μην φτιαχτεί κάτι στην Ελλάδα. Το ότι υπήρξε μια αποτυχία στο θέμα των Super Vita, δεν σημαίνει πως αποτύχαμε στις ΜΕΚΟ200ΗΝ, στα αρματαγωγά, στο Προμηθέας, στις Combattante κ.ο.κ. Καλό είναι κάποιοι «ενδιαφερόμενοι» να «καίγονται» για την γαλλική ναυπηγική βιομηχανία, αλλά υπάρχει και η ελληνική.

ΑΠΟΨΗ: Γιατί κάνουμε τελικά εκσυγχρονισμό των 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ (Reload); (του Ναυάρχου ε.α Σπ.Κονιδάρη)

Θέλουμε να είμαστε σαφείς. Δεν κρύβουμε πως φοβόμασταν, είχαμε το άγχος, ότι οι Ιταλοί θα «προσθέσουν» το κόστος διάσωσης και επαναλειτουργίας της Ελευσίνας στο πρόγραμμα. Κάναμε λάθος, δεν το κάνουν, και μάλιστα προτείνουν να φτιάξουν τα πλοία είτε στην Ιταλία (αν τα θέλουμε γρήγορα), ή στην Ελευσίαν αν θέλουμε να φτιαχτούν στην Ελλάδα. Κι αυτά, με τιμή χαμηλότερη από τις μικρότερες Gowind HN, και χωρίς επιβάρυνση στις τιμές. Αν μη τι άλλο, οι Ιταλοί έρχονται με το σωστό τρόπο.

«Κορβετιάδα»: Το μεγάλο λάθος που δεν πρέπει να γίνει

Από ένα χτεσινό μας «κενό», στην αναφορά στο RAM, πιάστηκαν πολλοί για να κάνουν «αντιπολίτευση» στο πολύ καλό ιταλικό πλοίο. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει RAM, παρά μόνο αν το ζητήσει το ίδιο το ΠΝ. Επίσης, το πυροβόλο προφανώς και μπορεί να έχει το μηχανισμό για STRALES, αλλά όχι δωρεάν. Αν δηλαδή η Gowind ή η ΑΗ140ΗΝ έχουν απλό 76άρι, οι Ιταλοί γιατί να προσφέρουν STRALES; Για να ξεφύγουν στην τιμή; Μήπως όμως το έκαναν οι Ιταλοί, και “χώρεσαν” τελικά το STRALES μέσα στην τελική τιμή, και προσφέρουν την FCx-30HN με STRALES απέναντι σε μια Gowind HN χωρίς;

Περί ASTER 30, MICA VL-NG, ESSM, και CAMM-ER/CAMM-EER, απαντάμε στα σχόλια, ενώ η MBDA προσφέρει ελληνική συμπαραγωγή στους CAMM!

Πολλοί ξενίστηκαν στο άκουσμα των 16 πυραύλων MICA VL. Καταρχάς, μπορεί να είναι MICA VL/MICA VL NG. Είναι άδικο να λέμε πως οι Ιταλοί δίνουν τον «παλιό» MICA VL. Θα βάλουν τον NG, αν αυτό θέλει το ΠΝ, κι αν φυσικά αυτό περιμένει τους χρόνους παράδοσης που έχει προτείνει η MBDA. Κι όχι μόνο αυτό. Οι Ιταλοί προσφέρουν και τον εκτοξευτή RIM-116 RAM (όπως ακριβώς γίνεται και στις Doha Class), αλλά και το STRALES μηχανισμό για το πυροβόλο Leonardo 76mm. Αυτό λένε οι δημοσιογραφικές μας πληροφορίες, και όπως ξέρετε συνήθως είναι πολύ ακριβείς…

ThinkOutOfTheBox: CAMM/CAMM-ER ή MICA VL/NG αντί των ESSM Block 2 για τις νέες φρεγάτες του ΠΝ;

Βέβαια, οι εταιρείες που κατασκευάζουν πυραύλους, δεν είναι “λιανικής”. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα παραδόσεων, το οποίο δεν μπορεί να αλλάξει παρά μόνο αν αλλάξουν οι υποδομές. Και οι υποδομές να αλλάξουν (να μπουν περισσότερα μηχανήματα) δεν σημαίνει πως θα υπάρξει έγκαιρα εκπαιδευμένο προσωπικό να τις λειτουργήσει. Είναι λάθος να λέμε «φέρε 16 MICA VL NG». Μια αύξηση δυναμικότητας μιας γραμμής παραγωγής κατά 10% μπορεί να απαιτεί ακόμη και επενδύσεις σε βάθος 5ετίας.

Moskva: Ένα ακόμη “αβύθιστο” πλοίο στο βυθό, του Αντιναυάρχου ε.α Σπ. Κονιδάρη

Ναι, οι Doha του Κατάρ είναι αντιαεροπορικές «κορβέτες» (ελαφριές φρεγάτες κατά την άποψή μας), και έχουν τους ASTER 30. O λόγος που η FCX-30HN δεν έχει ASTER 30 κι έχει MICA VL/MICA VL NG, είναι καθαρά θέμα κόστους. Αν έχουμε να πληρώσουμε για τους εκτοξευτές Α50 με τους πυραύλους ASTER 30, χαρά των Ιταλών (και της MBDA) να μας τους πουλήσουν. Αλλά δεν γίνεται να ζητάμε MICA VL από τους Γάλλους, και οι Ιταλοί να έρχονται με ASTER 30. Και μετά, βολικά οι γαλλικές (ή οι ολλανδικές, γιατί κι αυτές με MICA VL έρχονται) να είναι φθηνότερες…

ΑΠΟΨΗ: MICA NG σε συσκευασία Gowind, μια προσιτή λύση για το ΠΝ;

O ASTER 30 θα ήταν ευχής έργο αν ήταν το νέο όπλο των κορβετών μας. Μπορεί κάποιοι, από την εποχή της παραπληροφόρησης της φρεγατιάδας να θεωρούν τα rotator radars κατώτερα των fixed panel, αλλά δεν είναι έτσι ή ακριβώς έτσι (και μας έκανε εντύπωση που για το θέμα έκαναν και κάνουν δηλώσεις ένστολοι). Και το Leonardo KRONOS είναι μια εξαιρετική λύση για μια φρεγάτα πολλαπλών ρόλων.

ΑΠΟΨΗ: MICA NG σε συσκευασία Gowind, μια προσιτή λύση για το ΠΝ;

Τώρα, όπως γνωρίζουμε η Ιταλία έχει δικαιώματα στον CAMM-ER, και το όπλο θα ενσωματωθεί στα πλοία της στο μέλλον. Μπορεί αν θέλει λοιπόν το ΠΝ να ζητήσει τον CAMM-ER σαν αντιαεροπορικό όπλο, ακόμη ίσως και τον ESSM Block 2. Αλλά θεωρούμε πως οι Ιταλοί σωστά έφεραν τους MICA VL NG, γιατί αλλιώς δεν θα μπορούσε η πρότασή τους να είναι συγκρίσιμη με την γαλλική, που αυτή τη στιγμή είναι η επικρατέστερη.

EKTAKTO: Οι Γάλλοι… ξανάρχονται, «χτυπούν» εκσυγχρονισμό ΜΕΚΟ200ΗΝ και προσφέρουν Gowind

Για όσους δεν μας «πιστεύουν», θα θυμίσουμε πως το ΠΝ ζήτησε προσφορά από τους  Ολλανδούς για την κορβέτα Sigma 10514 με οπλισμό MICA VL/Exocet! Και οι Ολλανδοί την αρχική τους προσφορά της έφεραν με γαλλικά όπλα, ενώ αργότερα, όταν η MBDA ξεκαθάρισε τα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων (και δεν άρεσε καθόλου στο ΠΝ όσα άκουσε), τότε και μόνο τότε ζητήθηκε προσφορά από τους Ολλανδούς με ESSM Blk2/NSM.

Κόντρα Βρετανών, Γάλλων, Γερμανών και Ολλανδών για φρεγάτες/κορβέτες, οι Αμερικανοί “χτυπούν” δυνατά τις ΜΕΚΟ200ΗΝ

Επανερχόμαστε σε μια λεπτομέρεια που αναφέραμε χτες, αλλά κάποιοι της μετέφρασαν κατά το δοκούν. Οι Ιταλοί προτείνουν σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου και με σύστημα ECM. Δεν είναι γνωστό ποιο θα είναι το ECM, αλλά η ιταλική γκάμα ηλεκτρονικών έχει αρκετά και ενδιαφέροντα. Με πιο ενδιαφέρον από όλα τα Nettuno 4100. Δεν ξέρουμε αν αυτό είναι το προτεινόμενο, αλλά η ιταλική πρόταση σίγουρα περιλαμβάνει ECM. To οποίο είναι το σημείο κριτικής στη επιλογή των FDI, οπότε προφανώς οι Iταλοί θέλουν να προσφέρουν ένα πλοίο που θα … προστατεύει τις ναυαρχίδες του ΠΝ.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Τεκτονικές αλλαγές στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του ΠΝ, προτεραιότητα σε MEKO200HN και προσεκτική επιλογή όπλων

Ο τρόπος που έχει έρθει η ιταλική προσφορά είναι προσεγμένος, και έχει έρθει με κόστος καλύτερο της γαλλικής, στα σημεία. Βέβαια ξαναλέμε πως οι Γάλλοι έχουν «ρίξει» πολλή δουλειά, και δεν είναι τόσο εύκολο να χάσουν. Το ίδιο βέβαια έχουν κάνει και οι Βρετανοί, ενώ αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το ολλανδικό «χτύπημα». Κι όπως πολλάκις έχουμε γράψει, ας μην ξεγράφουμε τους Γερμανούς.

Κορβέτες για το Πολεμικό Ναυτικό: Όλα είναι ανοιχτά, “παίζουν” 4 προτάσεις!

Από τη δική μας πλευρά, της σελίδας μας, βλέπουμε έναν πολύ σκληρό αγώνα, που κερδισμένο θα είναι μόνο το ΠΝ. Όποιο πλοίο κι αν επιλεγεί, θα είναι ευχής έργον. Αυτό που εμάς μας τρομάζει, είναι η καθυστέρηση λήψης απόφασης από πλευράς ΠΝ. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, ανόδου επιτοκίων, και επερχόμενης επισιτιστικής κρίσης, καλό είναι να μην χρονοτριβούμε. Πολύ εύκολα αλλάζουν τα πράγματα, και οι κορβέτες μπορεί να γίνουν… βούτυρο.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Εκσυγχρονισμός MEKO200HN και μεταχειρισμένες LCS δεν αρκούν!

H είδηση που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες για το ενδεχόμενο απόκτησης από το Πολεμικό Ναυτικό μεταχειρισμένων LCS από το Αμερικανικό Ναυτικό, δεν ήταν κεραυνός...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Φ/Γ ΚΙΜΩΝ, Επιστροφή του ΠΝ στη ναυτική υπεροχή

του Δημήτρη Μητσόπουλου, Navalanalyses.com Στις 4 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στα ναυπηγεία της Naval Group στη Λοριάν της Γαλλίας η επίσημη τελετή καθέλκυσης της πρώτης Φρεγάτας...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -