35.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήThink Out Of The BoxEKTAKTO: Οι Γάλλοι… ξανάρχονται, «χτυπούν» εκσυγχρονισμό ΜΕΚΟ200ΗΝ και προσφέρουν Gowind

EKTAKTO: Οι Γάλλοι… ξανάρχονται, «χτυπούν» εκσυγχρονισμό ΜΕΚΟ200ΗΝ και προσφέρουν Gowind

H Naval Group, όπως πολλές φορές έχουμε γράψει, βρίσκεται σε προνομιακή θέση με τους άλλους διεκδικητές για το πρόγραμμα των φρεγατών/κορβετών του Πολεμικού μας Ναυτικού. Ο λόγος είναι απλός, έχουν συμπληρώσει σχεδόν 5 χρόνια εντατικών συνομιλιών με το ΠΝ, και βρίσκονται στην Ελλάδα σχεδόν 15 χρόνια.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Τα τελευταία νέα της γαλλικής πρότασης για κορβέτες Gowind HN

Η επιλογή των FDI είναι αποτέλεσμα των συνομιλιών που κάνουν από το 2018 οι Γάλλοι με το Ναυτικό μας. Τώρα με τις κορβέτες, ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να δώσουν στο ΠΝ, καθώς έχουν την τύχη να έχουν ενημερωθεί εκτενώς για τις απαιτήσεις ή τα προβλήματα που πρέπει να απαντήσει.

Μάχη για Κορβέτες/Φρεγάτες στο ΠΝ: 5 Gowind από Γαλλία, 10 πλοία από ΗΠΑ, 8 ή 9 από Ηνωμένο Βασίλειο, με Ελευσίνα & ΟΝΕΧ οι Ιταλοί

Για παράδειγμα, οι Gowind δεν εμφανίστηκαν από το πουθενά. Το ΠΝ πρέπει να στέλνει πλοία σε πολλές αποστολές στο εξωτερικό, σε διάφορες επιχειρήσεις. Δεν είναι ανάγκη εκεί να πηγαίνει μια φρεγάτα, όπως δεν είναι ανάγκη να πηγαίνει κάποιο μικρό πλοίο (και δεν μπορεί να πάει). Αντίθετα, μια κορβέτα είναι η ιδανική επιλογή. Όλα αυτά τα ξέρουν οι Γάλλοι, γιαυτό και πρότειναν το συνδυασμό FDI/Gowind το Σεπτέμβριο. Υπήρχε όμως λόγος που το ΠΝ δεν πήρε τις Gowind μαζί με τις FDI, παρά το γεγονός ότι η τιμή που είχαν δώσει τότε οι Γάλλοι για 4 πλοία ήταν εξαιρετική. Κι αυτό ήταν η πρόταση τους για όλα τα πλοία να κατασκευαστούν στη Γαλλία.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Gowind HN, έτοιμη για νέα βελτιωμένη προσφορά η Naval Group προς το ΠΝ

Η κατασκευή σε ξένο ναυπηγείο έγινε αποδεκτή για τις FDI, υπό το καθεστώς της πίεσης χρόνου. Αλλά για τις κορβέτες δεν μπορούσε να συμβεί το ίδιο. Όταν λοιπόν οι Γάλλοι αρνήθηκαν να δώσουν τιμές για κατασκευή στην Ελλάδα, το ΠΝ δεν δίστασε να ζητήσει τιμές από τη Damen, για ένα πλοίο που είχε ήδη αξιολογήσει, την 10514. Μετά μπήκαν στο «παιχνίδι» οι Βρετανοί, οι Ιταλοί, ενώ εσχάτως «παίζουν μπάλα» και οι Γερμανοί. Οι Αμερικανοί, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν μπορούν να δώσουν μεταχειρισμένες LCS, συνεπώς η όποια πρότασή τους πλέον περιορίζεται στον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ.

ΑΠΟΨΗ: Gowind HN, οι Γάλλοι προτείνουν την “απόλυτη” ανθυποβρυχιακή κορβέτα για το Ναυτικό μας

Οι Γάλλοι μέχρι πρότινος, είχαν αποφασίσει να απέχουν από τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, καθώςήξεραν πως έπρεπε να πάρουν δύσκολες αποφάσεις, για πρόγραμμα που θα έπρεπε να αναθέσουν σε υπεργολάβο, κι αυτός σε άλλο υπεργολάβο. Έτσι επικεντρώθηκαν στις κορβέτες, που ήξεραν πως έχουν μια καλή πρόταση, που καλύπτει τις ανάγκες του ΠΝ. Το ξαναλέμε, τίμια και σωστά κατά την άποψή μας.

Gowind HN: Eίναι τα πλοία που θα αντικαταστήσουν τις Kortenaer στο ΠΝ;

Όταν όμως το ΠΝ επέλεξε να θέσει τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ σε προτεραιότητα, τότε η πρότασή τους βρέθηκε σε δύσκολη θέση, αφού κινδύνευε από άλλες που θα προσέφεραν κοινό σύστημα μάχης (CMS) με τις κορβέτες και τις εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ200ΗΝ. Αυτό σημαίνει πως οι Βρετανοί και οι Ολλανδοί έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι στους Γάλλους, καθώς με τις προτάσεις που έχουν ήδη φέρει προσφέρουν οκτώ συνολικά πλοία με το ίδιο CMS.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Τεκτονικές αλλαγές στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του ΠΝ, προτεραιότητα σε MEKO200HN και προσεκτική επιλογή όπλων

Έτσι, σε μία κίνηση που εκτιμάμε ως λογική, το γαλλικό ναυπηγείο προσφέρει εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών, αλλά με ένα τελείως διαφορετικό σχέδιο από αυτό που προτείνουν οι άλλοι ανταγωνιστές. Έτσι μιλούν για ηλεκτρομηχανολογικό εκσυγχρονισμό και στα 4 πλοία, και αλλαγή και στα ηλεκτρονικά μόνο στα δυο εξ αυτών.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Εκσυγχρονισμός MEKO200HN, νέες φρεγάτες/κορβέτες, και μερικές “αποκλειστικότητες”

Στα δυο πλήρως εκσυγχρονισμένα πλοία, προσφέρουν την τοποθέτηση του γνωστού μας CMS SETIS, και ταυτόχρονα, αντικατάσταση των ESSM Block 1 με τους MICA VL.  Ο πύραυλος ESSM Block 1 θα συνεχίσει να αξιοποιείται από τις 2 άλλες ΜΕΚΟ200ΗΝ, μέχρι την απόσυρσή τους. Βέβαια, εντέλει μόνο οι δυο ΜΕΚΟ200ΗΝ θα υποστούν πλήρη εκσυγχρονισμό, αλλά τουλάχιστον θα έχουν το ίδιο CMS με τις FDI & Gowind.

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των MEKO200HN θα κοστίσει 400 εκ. ευρώ, η ραχοκοκαλιά του ΠΝ αναβαθμίζεται σοβαρά πλέον…

Την ίδια στιγμή, άλλαξαν τις απαιτήσεις τους για τις κορβέτες, και προσφέρουν 4 Gowind, με την κατασκευή των 3 στην Ελλάδα. Για τις κορβέτες ισχύει ότι ισχύει πάνω κάτι για τις φρεγάτες FDI, δηλαδή έρχονται με πλήρη φόρτο (κι έξτρα), αλλά και πακέτο ILS. To RAM συμπεριλαμβάνεται, αλλά οι πύραυλοι θα αγοραστούν έξτρα από το ΠΝ (που ούτως ή άλλως θα αγοράσει). Το κόστος για τις 4 κορβέτες, με τις 3 κατασκευασμένες στην Ελλάδα, με όπλα και την αρχική υποστήριξη, φτάνει τα 2 δις ευρώ.

Η Naval Group ενδιαφέρεται για τον εκσυγχρονισμό των MEKO200HN, επίσκεψη σε φρεγάτα

Αντίστοιχα, η πρόταση για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, φτάνει τα 400 εκ. ευρώ, με την λογική που είπαμε, δηλαδή 2 πλήρη και 2 στα ηλεκτρομηχανολογικά. Το πρώτο πλοίο θα εκσυγχρονιστεί στη Γαλλία, ενώ για τα υπόλοιπα θα παραδοθούν τα απαραίτητα απάρτια και οι εργασίες θα γίνουν στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας με ευθύνη όχι της εταιρείας, αλλά του ίδιου του ΠΝ.

EKTAKTO: ‘Eχουμε Νικητή για τα πλοία του ΠΝ; Ήρθε η Babcock με “δυνατή” πρόταση, 4 ΑΗ-140ΗΝ/Type 31 και εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως οι Γάλλοι ήρθαν με κοστολογημένες προτάσεις, και το ΠΝ βλέπει θετικά τις προτάσεις τους. Όπως μάθαμε, έχει γίνει «πολλή δουλειά» και μπορούν να απαντήσουν όλες τις ερωτήσεις της ελληνικής πλευράς. Με λίγα λόγια, χωρίς να μπορούμε να βάλουμε σε κατάταξη την γαλλική πρόταση, φαίνεται ώριμη και πλήρης αυτή τη στιγμή.

Απαντάμε στους μύθους για την Type 31HN, τη βρετανική πρόταση για το Πολεμικό Ναυτικό

Το ΠΝ αυτή τη στιγμή αναμένει την νέα ιταλική πρόταση, τους Ολλανδούς να εξειδικεύσουν και τη δική τους τελική, αλλά και τη λεπτομερή οικονομική προσφορά των Βρετανών. Οι Γερμανοί επίσης αναμένονται, αλλά δεν μπορεί κανείς να προβλέψει αν θα φέρουν εγκαίρως πρόταση, ενώ οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται πλέον μόνο για τις ΜΕΚΟ200ΗΝ. Συνεπώς, στην τελική ευθεία πήραν γερή θέση οι Γάλλοι, κι περιμένουμε τους υπόλοιπους. Μείνετε συντονισμένοι!

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: “Γαλλικός” εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ και αγορά κορβετών Gowind!

Κινδυνεύουμε να καταντήσουμε κουραστικοί, αλλά από το 2016 η σελίδα μας κάνει μια έντονη προσπάθεια να εξηγήσει την ανάγκη για ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού....
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Καθυστερημένη επισήμως ένα χρόνο η πρώτη γαλλική Belh@arra, πως επηρεάζονται οι ελληνικές;

Για το εάν ήταν καθυστερημένη στο πρόγραμμα παράδοσης της στο Γαλλικό Ναυτικό, η  φρεγάτα Amiral Ronarc‘h, η πρώτη Belh@rra ή FDI (Frégate de Défense et...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -