26.9 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Gowind HN, έτοιμη για νέα βελτιωμένη προσφορά η Naval Group προς...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Gowind HN, έτοιμη για νέα βελτιωμένη προσφορά η Naval Group προς το ΠΝ

 

Η Naval Group σύμφωνα με πληροφορίες μας, έτοιμη για νέα, καλύτερη και πιο αναλυτική προσφορά, προκειμένου να “τελειώσει” το θέμα των κορβετών. Υπενθυμίζουμε πως η εταιρεία, καλή γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας, με 15ετή παρουσία στη χώρα, κατάφερε να πάρει το “πρωτάθλημα των φρεγατών” στο νήμα, τον περασμένο Σεπτέμβρη.

ΑΠΟΨΗ: Gowind HN, οι Γάλλοι προτείνουν την “απόλυτη” ανθυποβρυχιακή κορβέτα για το Ναυτικό μας

Παρά το όσα κατά καιρούς, τελείως λανθασμένα γράφονται, οι κορβέτες δεν έχουν “κλείσει”. Και δεν θα μπορούσαν, πολύ απλά γιατί το ΠΝ δεν υπογράφει αποδοχή σε όποια πρόταση του έρχεται. Έχει το κακό συνήθειο να διαπραγματεύεται πρώτα, προκειμένου να διαφυλάξει τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Ας θυμηθούμε πως κάποιοι “φώναζαν” που δεν πήραμε 2 πλοία αντί 3,4 δις ευρώ, αλλά κανείς δεν είπε μπράβο στο ΠΝ που πήρε 3 πλοία για 3 δις.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Μόνο οι γαλλικές Gowind και οι ολλανδικές SIGMA 10514 στο “τραπέζι” για το ΠΝ, οι Ιταλοί δεν έχουν φέρει γραπτή πρόταση

Για να μπορεί να διαπραγματευτεί, το ΠΝ φυσικά ζήτησε και πήρε προσφορές από παντού, κυριολεκτικά. Ανάμεσα σε όλα τα άλλα, έφτασε και η αμερικανική LoA για τις “χαμένες” HF2, που φυσικά μπορούν να επαναδιαμορφωθούν σε φρεγάτα μεν, φθηνότερη δε (λογικά αν δεν ζητάμε STRALES από τις FDI, EW κ.ο.κ., μπορούμε να “ξεφορτώσουμε” και τις HF2 που ήταν ένα καλά οπλισμένο πολεμικό πλοίο). Όλα αυτά έφεραν τους Γάλλους πάλι υπό καθεστώς ασφυκτικού ανταγωνισμού, κάτι που όπως αντιλαμβάνονται οι φίλοι αναγνώστες, βοηθά το ΠΝ και τις τσέπες μας.

Η κορβέτα Gowind HN έχει ιδιαίτερες δυνατότητες ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων

Ακόμη μια κορβέτα Gowind στο νερό, η πρώτη των Εμιράτων

Η αρχική προσφορά, του περασμένου Σεπτεμβρίου για τις Gowind HN, ήταν πραγματικά πολύ καλή. Με κόστος 417 εκ ευρώ, το Ναυτικό αγόραζε πλοίο, φόρτο Χ1,2 (μιλάμε για πυροβόλο χωρίς STRALES, 8 x Exocet, 16 x MICA VL) και κάποιο πολύ τυπικό Follow On Support. Και όλα αυτά στο σκαρί της Gowind 2500 (που αναμενόταν στα ελληνικά πρότυπα να φτάσει τους 2.900 τόνους, εξού και τότε την είχαμε ονομάσει Gowind 2900), κι όχι στη Gowind 3100.

H GODLOG πρόωση της ελληνικής Gowind HN

Gowind HN: Eίναι τα πλοία που θα αντικαταστήσουν τις Kortenaer στο ΠΝ;

To πρόβλημα ήταν πως και πάλι, η κατασκευή των 4 πλοίων θα γινόταν στη Γαλλία. Αν και αυτό έχει νόημα για ένα ΠΝ που έχει καεί στο “χυλό” με το νέο Γεφύρι της Άρτας, δηλαδή τις πυραυλακάτους κλάσης Ρουσσσέν, εντούτοις δεν είχε καμία οικονομική ή πολιτική λογική. Διότι, αν ξοδέψουμε 5 δις, χωρίς να πέσει ευρώ στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, τότε θα έχουμε κάνει μια πολυέξοδη τρύπα στο νερό.

Στις συζητήσεις για τις 3 FDI διαπιστώθηκε πως από τη στιγμή που η κατασκευή θα γίνει στο Λοριάν, η όποια ελληνική προστιθέμενη αξία θα είναι απελπιστικά μικρή. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, καθώς οι ελληνικές εταιρείες είναι ανταγωνιστικές στην Ελλάδα, όχι στη Γαλλία (έξοδα μεταφοράς κόσμου, υλικών, υποδομών κ.ο.κ). Συνεπώς, από τα 3 δις των FDI HN ελάχιστα χρήματα θα ξαναέρθουν Ελλάδα. Αυτός είναι κι ο λόγος που η γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί μίλησε για 2200 θέσεις εργασίας στο… Λοριάν!

Πως φτάσαμε στις κορβέτες Gowind; Εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ και Ενδιάμεση Λύση πυροδότησαν τις εξελίξεις

Για να υπάρξει έστω μια ισορροπία, κάτι πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Η λύση των Gowind HN είναι καλή, καθώς το πλοίο είναι απλό στην κατασκευή, και φτιάχνεται ούτως ή άλλως και σε αιγυπτιακά ναυπηγεία. Με το Σκαραμαγκά έτοιμο να πάρει “μπρος”, λογικό είναι να προχώρησαν συζητήσεις για εγχώρια κατασκευή. Η εγχώρια όμως κατασκευή έχει και ρίσκο (το βλέπουμε στην Ελευσίνα) αλλά και κόστος. Ένας από τους λόγους που πήραμε φθηνά τις FDI HN είναι η 100% κατασκευή σε γαλλικό ναυπηγείο. Το κόστος για κατασκευή στην Ελλάδα άνετα μπορεί να ήταν μέχρι και 20% παραπάνω.

Gowind 2500

ThinkOutOfThe Box: Αγορά μιας 5ης Gowind HN από το ΠΝ αντί του εκσυγχρονισμού των 2 ΜΕΚΟ200ΗΝ

Τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Αν θυμούνται οι αναγνώστες μας, πρώτη η ΠΤΗΣΗ είχε γράψει πως το ΠΝ χρειάζεται πλοία, κατά προτεραιότητα της όποιας διάσωσης της ναυπηγικής μας βιομηχανίας. Η δαπάνη όμως 3,048 δις ευρώ, χωρίς σοβαρό υποκατασκευαστικό έργο (κατά επιλογή του ΠΝ πάντα), είναι ένα ικανό όριο για να πούμε ότι καλύψαμε το γεγονός ότι το ΠΝ έχει προτεραιότητα απέναντι σε όλες τις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες. Από εκεί και πέρα, ας πάρει κάτι και η ελληνική οικονομία. Άνεργους δεν έχει μόνο η Γαλλία, έχει περισσότερους η Ελλάδα.

Ελληνικές Gowind: Σε 32 μήνες η πρώτη, πλήρως εξοπλισμένες, κόστος 1,6 δις ευρώ με FOS και όπλα, άδεια κατασκευής στην Ελλάδα

Αυτός είναι ο λόγος που στη Naval Group δεν αφέθηκαν στις διαβεβαιώσεις κάποιων άσχετων άρθρων ότι “οι Gowind έχουν κλείσει”. Σήκωσαν τα μανίκια, αποφάσισαν να ακούσουν τις παραινέσεις πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και να φτιάξουν ένα συνεκτικό, Made in Greece πρόγραμμα κατασκευής. Αναμένεται λοιπόν μια νέα, ισχυρότερη, αναβαθμισμένη προσφορά, που θα περιλαμβάνει και ελληνική κατασκευή.

Gowind 3100

Η Naval Group και το ΠΝ τα βρήκαν! Έρχεται αγορά 3 FDI που συνδυάζεται -επιτέλους- με Gowind;

Θυμίζουμε, πως η ΓΔΑΕΕ και το ΠΝ από την προηγούμενη φορά (Σεπτέμβρη) έχει στα χέρια της και προσφορά για την παραχώρηση άδειας κατασκευής νέων πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία. Βέβαια, αν και τα 4 πλοία κατασκευαστούν στη Γαλλία, τα σχέδια θα είναι δώρον άδωρον για το Σκαραμαγκά, καθώς θα χρειαστούν επενδύσεις, που θα κάνουν την ελληνική κατασκευή ασύμφορη. Αυτό προσπάθησε να διορθώσει το ΠΝ και η ΓΔΑΕΕ, και εδώ θα είναι η κύρια αναβάθμιση της υφιστάμενες πρότασης.

Το πρόγραμμα των Gowind 3100 θα προχωρήσει, λέει η κυβέρνηση της Μαλαισίας

Καθώς η Naval Group δεν έχει δυνατότητα να κάνει αναβάθμιση στις ΜΕΚΟ200ΗΝ (στις διαπραγματεύσεις είχε έρθει με τη THALES France, που θα έκανε χρήση της THALES Netherlands για την αναβάθμιση), η σκέψη είναι αντί της όποιας αναβάθμισης των ΜΕΚΟ200ΗΝ, να προσφερθεί μια ακόμη Gowind HN. Δηλαδή, 5 συνολικά πλοία, που θα πλαισιώσουν τις 3 FDI HN.

ΑΠΟΨΗ: MICA NG σε συσκευασία Gowind, μια προσιτή λύση για το ΠΝ;

Η αρχική σκέψη ήταν η κατασκευή των δυο πρώτων πλοίων να γίνει στη Γαλλία, και τα άλλα 3 στη χώρα μας. Έτσι, θα μπορούσε να υπάρξει και μια αξιοπρεπής συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, έστω και στο θέμα του integration κάποιων συστημάτων. Αυτό όμως που αναμένεται πλέον είναι η προσφορά μια πρότασης 1+4 για τις Gowind HN, δηλαδή κατασκευή μιας στο Λοριάν και άλλων 4 σε ελληνικό ναυπηγείο (με πιο πιθανό τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά).

Η δήλωση της Παρλί, παρουσία του Έλληνα ΥΕΘΑ στο Λοριάν για τις θέσεις εργασίας στη Γαλλία προκάλεσε εγχώριες αντιδράσεις, και οι Γάλλοι σπεύδουν να καλύψουν το θέμα. Τώρα, στο θέμα της τιμής το τι ακριβώς θα συμβεί είναι άγνωστο, καθώς το ΠΝ αποφάσισε πως θέλει σε κάθε περίπτωσηνα βάλει εκτοξευτή RAM πάνω στο πλοίο. Άλλωστε, το ΠΝ είναι αυτό που θα πληρώσει την ολοκλήρωση του RAM στο SETIS.

Τι λέμε «κορβέτα»; Και τελικά ταιριάζει για το Πολεμικό μας Ναυτικό;

Αν τώρα, οι Γάλλοι έρθουν με μια καλή πρόταση που αφορά 1+5 ή ακόμη και 0+5 πλοία, τότε έχουν ένα προβάδισμα. Η ανυπαρξία λύσης για τις ΜΕΚΟ200ΗΝ προκαλεί πρόβλημα στους αριθμούς των μεγάλων πλοίων του Στόλου, καθώς οι ΜΕΚΟ200ΗΝ θα πρέπει να αποσυρθούν εν τέλει πριν από κάποιες S. Ήδη τα πλοία πολύ δύσκολα τα βγάζουν πέρα στη συντήρησή τους, και απαιτούνται άμεσες διορθωτικές κινήσεις.

Οι Γάλλοι προτείνουν τη συνέχεια του ναυπηγικού προγράμματος των Gowind HN, προκειμένου αυτές να γίνουν 8 σε βάθος χρόνου, αλλά κανείς δεν ξέρει αν το ΠΝ θα έχει χρήματα για επιπλέον Gowind. Άλλωστε, λίαν συντόμως θα χρειαστούν χρήματα και οι FDI HN, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως χρειαζόμαστε άμεσα τουλάχιστον 3 υποβρύχια επιπέδου ΑΙΡ.

Σε κάθε περίπτωση, οι Γάλλοι έχουν αποδείξει πως μπορούν να πείθουν, και παίρνουν και “χαμένα πρωταθλήματα” ακόμη κι αν υστερούν βαθμολογικά. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν αναμένεται “Ξαφνικός Θάνατος” στην περίπτωση των συμπληρωματικών πλοίων για το ΠΝ, όπως έγινε με τις FDI HN.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσες φρεγάτες Constellation θέλει το ΠN και κυρίως… που θα βρούμε τα λεφτά;

H υπόθεση των φρεγατών Constellation για το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι σαφώς αυτή που προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο χώρο της άμυνας, λόγω μεγέθους...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

H έκπληξη του “Κίμωνα”

Πολλά έχουν γραφεί από χθες, μετά την αποτύπωση (από εναέρια άποψη) της πλώρης της  (μελλοντικής και υπό κατασκευή ακόμη) φρεγάτας "Κίμων", που δείχνει το...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -