20.2 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕκσυγχρονισμός του ΣτόλουΗ Naval Group και το ΠΝ τα βρήκαν! Έρχεται αγορά 3 FDI...

Η Naval Group και το ΠΝ τα βρήκαν! Έρχεται αγορά 3 FDI που συνδυάζεται -επιτέλους- με Gowind;

Όλα δείχνουν πως οι Γάλλοι την περασμένη εβδομάδα έφεραν μια πρόταση που κυριολεκτικά, το ΠΝ “δεν μπορούσε να αρνηθεί”. Όπως πρώτη είχε γράψει η ΠΤΗΣΗ, οι Γάλλοι εδώ και δυο εβδομάδες έχουν καταφέρει μια σημαντική μείωση τιμής. Αυτές τις μέρες έφεραν επίσημη προσφορά και φαίνεται πως πλέον “κερδίζουν”. Αρχικά προσφέρουν 2 φρεγάτες FDI το 2025, με την πρώτη μάλιστα στις αρχές του έτους, και τη δεύτερη αργότερα αλλά εντός του δωδεκαμήνου. Η τρίτη ελληνική θα έρθει το 2026. Ουσιαστικά λοιπόν, η Γαλλία προσφέρει τη 2η και 3η που θα κατασκευαστούν στην Γαλλία, ενώ μάλλον θα παρέχει και την 4η ή την 5η στην σειρά παραγωγής ως την 3η ελληνική. Τα έχουμε γράψει εδώ και καιρό!

EKTAKTO: Γαλλική ρελάνς με τις FDI, οι Γάλλοι αποδεικνύουν πως είναι “πολύ σκληροί για να χάσουν”

Με αυτό τον τρόπο, οι Γάλλοι ξεπερνούν δυναμικά, όπως  επίσης έχουμε γράψει, το “σκόπελο” της Ενδιάμεσης Λύσης, καθώς καμία σχεδόν πρόταση δεν προσέφερε πραγματική τέτοια λύση πλην των ΗΠΑ. Οι τελευταίες όμως όπως φαίνεται διαθέτουν τα καταδρομικά Ticonderoga, που όμως κρίνονται ακριβά στη συντήρηση, και ίσως κάποιες από τις LCS (μάλλον τις LCS 7 & 9). Το πρόβλημα είναι πως οι ΗΠΑ ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει τη στάση τους, και το ΠΝ δεν μπορεί να περιμένει.

Γαλλική ρελάνς με παράδοση 2 FDI το 2025, ξεπερνούν οι Γάλλοι το “πρόβλημα” της Ενδιάμεσης Λύσης;

Την κατάσταση μετά την “εμπλοκή” με τις Cassard αποφάσισε να λύσει η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας κ. Φλοράνς Παρλί, μετά από παραίνεση του Έλληνα ΥΠΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου. Έτσι, η Γαλλία δεσμεύτηκε να αλλάξει το πρόγραμμα παραδόσεων και  κατασκευών, προκειμένου να μπορούν έτσι να έρθουν πλοία στην Ελλάδα, τη στιγμή που θα τα χρειαζόμαστε, δηλαδή το 2025 που θα πρέπει να έχουν φύγει τουλάχιστον 2 Kortenaer. Κανείς άλλος κατασκευαστής, δεν μπορεί να δώσει τέτοια λύση μέχρι το 2025 (μόνο η DAMEN, αλλά όχι τις 11515ΗΝ, αλλά για παραγωγή των 10514).

ThinkOutOfTheBox: Απάντηση στην AUKUS μέσω ΠΝ, η Naval Group να κάνει μια γενναία έκπτωση στις FDI, η Γαλλία να δώσει Ενδιάμεση Λύση

Βέβαια, και οι 3 φρεγάτες θα κατασκευαστούν σε γαλλικά ναυπηγεία, και υπάρχει δυνατότητα για ακόμη 1 σαν option. Η τέταρτη θεωρητικά μπορεί να κατασκευαστεί στην Ελλάδα, αλλά ίσως είναι πολύ δύσκολο και αντιοικονομικό να γίνει κάτι τέτοιο για ένα τόσο προηγμένο πλοίο, και μάλιστα μόνο για μια μονάδα. Συνεπώς, το ασφαλέστερο είναι να θεωρήσουμε πως αν παραγγελθεί τέταρτο, θα είναι κι αυτό Γαλλικής κατασκευής. Αυτό δεν είναι κατ’ανάγκη κακό για το Πολεμικό μας Ναυτικό, αλλά σίγουρα είναι πλήγμα για την ασθμαίνουσα πλέον, ελληνική ναυπηγική βιομηχανία.

ThinkOutOfTheBox: Απάντηση στην AUKUS μέσω ΠΝ, η Naval Group να κάνει μια γενναία έκπτωση στις FDI, η Γαλλία να δώσει Ενδιάμεση Λύση

Όμως έχουμε γράψει πολλές φορές ότι το κρίσιμο διακύβευμα τώρα είναι το Πολεμικό μας Ναυτικό και το μέλλον του απέναντι σε έναν αναθεωρητικό εχθρό. Οι Γάλλοι έχουν προτείνει από το 2019 τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα, με συμπαραγωγή κύριων υποσυστημάτων από ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες. Τι ακριβώς έχει τελικά συμφωνηθεί, είναι άγνωστο.

Άσκηση Αντικειμενικότητας: Ένας Belhaρίτης υπερασπίζεται τις… FDI-HN

Το πλέον ενδιαφέρον όμως είναι πως το ΠΝ ζήτησε επισήμως, και έλαβε αρχικές απαντήσεις και για κορβέτες Gowind αντί για εκτεταμένο εκσυγχρονισμό των φρεγατών κλάσης ΜΕΚΟ200ΗΝ. Βέβαια η Naval Group είχε φέρει πρόταση εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ σε συνεργασία με την Thales, αλλά και αυτή, όπως και των Αμερικανών αλλά και των Ολλανδών, έφτανε κοντά στο 1 δις ευρώ. Η τιμή για Gowind 2500 βασικής διαμόρφωσης είναι κατά προσέγγιση στα 350 εκ. ευρώ η μία. Το ΠΝ έχει ζητήσει επιπλέον εξοπλισμό, και η τιμή έχει ανέβει (σημαντικά), αλλά πλέον ΠΝ και Naval Group είναι σε διαπραγματεύσεις για 3 Gowind που θα καλύπτουν τις ελληνικές ανάγκες.

H Νaval Group παραδίδει το δεύτερο περιπολικό Gowind στην Αργεντινή

Από πλευράς ΜΕΚΟ200ΗΝ, δεν θα εκσυγχρονιστούν όλα τα πλοία (πιθανόν μόνο τα δυο νεότερα), κι αυτά με περιορισμένης έκτασης παρεμβάσεις, που σα στόχο θα έχουν τη διατήρησή τους σε υπηρεσία για τουλάχιστον 15 έτη ακόμη. Τα νεότερα πλοία της κλάσης ΜΕΚΟ200ΗΝ έχουν ηλικία λίγο μεγαλύτερη από 20 έτη, συνεπώς αξίζει η τυχόν επένδυση πάνω τους.

Η Naval Group ενδιαφέρεται για τον εκσυγχρονισμό των MEKO200HN, επίσκεψη σε φρεγάτα

Όπως πολλές φορές έχουμε γράψει, το ΠΝ επιζητούσε από αυτό το πρόγραμμα λύσεις σε βάθος χρόνου, για ουσιαστικά ένα νέο Στόλο. Αυτό φυσικά δεν μπορούμε να το έχουμε με 3+3 πλοία (ακόμη κι αν ενεργοποιηθεί αργότερα η option της 4ης FDI), αλλά χρειαζόμαστε τουλάχιστον άλλα 6 σκάφη (αν συνυπολογίσουμε πως θα έχουμε 2 μόνο ΜΕΚΟ200ΗΝ στην δύναμη του Στόλου στο μέλλον).

Η Ελλάδα θα μπορούσε να παραλάβει κορβέτες νέας γενιάς EPC από το 2027!

Έτσι, οι συζητήσεις πλέον για την ευρωκορβέτα EPC εντατικοποιούνται, και προφανώς τα πλοία αυτά θα είναι που θα αντικαταστήσουν τις Kortenaer σε βάθος χρόνου. Το ΠΝ έχει ζητήσει μια καλά εξοπλισμένη EPC-HN, που μπορεί κάλλιστα να παίξει το ρόλο του αντικαταστάτη των Kortenaer. Η ωρίμανση της κλάσης θα συμπέσει και με την επίλυση των προβλημάτων των ελληνικών ναυπηγείων, συνεπώς οι EPC θα μπορέσουν να είναι μια ελληνική κατασκευή με υψηλή ελληνική προστιθέμενη αξία.

ΑΠΟΨΗ: Η λύση στα προβλήματα του ΠΝ λέγεται Eurorean Patrol Corvette

Καθώς οι αναγνώστες μας ρωτούν λεπτομέρειες, θα πούμε πως οι FDI HN που θα αγοραστούν θα είναι της πλέον ισχυρής διαμόρφωσης, δηλαδή με 32 ASTER 30, 21 RIM-116 RAM, STRALES, 8 x MM40 Block3c, τηλεχειριζόμενα πυροβόλα, και φυσικά MH-60R ως οργανικό ελικόπτερο. Η λύση των 16 ASTER 30 + 16 MICA NG VL δεν προκρίθηκε, αλλά οι MICA NG θα είναι o οπλισμός για τις ελληνικές Gowind. Σε ότι αφορά το σύστημα EW, όπως πρώτοι γράψαμε, και συνεχίσαμε να τονίζουμε, αυτό δεν υπάρχει στις FDI HN. Υπάρχει πρόβλεψη όμως για μελλοντική του τοποθέτηση. Και για να ξεκαθαρίσουμε μια παρανόηση που είχε ξεκινήσει από εμάς, το SeaFire δεν μπορεί να κάνει παρεμβολές, όπως για παράδειγμα τα AESA των F-16V και των Rafale. Τουλάχιστον σε αυτή τη φάση που είναι σήμερα. Το πιθανότερο είναι να προβλεφθεί ένα κονδύλι ύψους 100 εκ. ευρώ στο πρόγραμμα για ολοκλήρωση συστήματος ECM σε μελλοντικό χρόνο.

Δυστυχώς ΜΟΝΟΙ οι MICA NG στις ελληνικές FDI, αναιμική η γαλλική τελική προσφορά

Ουσιαστικά, με το πρόγραμμα αυτό το ΠΝ υλοποιεί μια παλιότερη ιδέα του, που αφορούσε την αγορά 2 FDI και 6 Gowind και την είχαμε γράψει πριν αρκετό καιρό. Το ΠΝ ποτέ δεν εγκατέλειψε την ιδέα της απόκτησης σύγχρονων κορβετών, που όμως επιθυμία του είναι πάντα να είναι ισχυρά οπλισμένες. Οι τουρκικές κλάσης Ada είναι ελαφριές σε οπλικό φόρτο και δεν διαθέτουν κάποιο αντιαεροπορικό όπλο πλην των 21 RAM. Δείτε το σχετικό μας άρθρο του Ιανουαρίου του 2020.

Το ΠΝ εξετάζει τη συνέχεια της αγοράς 2 Belh@rra με ναυπηγικό πρόγραμμα 6 Gowind σε ελληνικά ναυπηγεία

H όλη συμφωνία υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να ανακοινωθεί κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού αύριο στο Παρίσι, ενώ αναμένεται και η παρουσία εκεί και του ΥΠΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου. Η κίνηση αυτή θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις ελληνογαλλικές σχέσεις και θα ενδυναμώσει την διμερή αμυντική συνεργασία. Ο ΥΕΘΑ έπαιξε σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, και είναι αυτός που πριν λίγες μέρες ζήτησε “υπομονή” από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων. Πλέον είναι σαφές, πως λίγες ώρες μας “χωρίζουν” από την τελική απόφαση για τις νέες φρεγάτες για το ΠΝ μας.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Διπλός εκτοξευτής RAM στις εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ200ΗΝ

Όπως φαίνεται ο εκσυγχρονισμός των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ βρίσκεται στα τελευταία στάδια για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας. Από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου, έχει γίνει...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί αγοράσαμε πυραύλους RAM Block 2A για τις “Ρουσσέν” και τι γίνεται με τις FDI

Στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ, το μόνο πρόγραμμα που αποφασίστηκε να προχωρήσει για υπογραφή ήταν αυτό της αγοράς 52 νέων πυραύλων RAM, έκδοσης Block 2A, για...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -